altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 19 martie 2022

“Institutul Blecher, ediția 244” plus 9 more


Institutul Blecher, ediția 244

Posted: 18 Mar 2022 10:48 AM PDT

Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 20 martie 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), cu poeții Ștefan Manasia și Iren Sorg. Moderatori: Claudiu Komartin & Ioana Tătărușanu.

Ștefan Manasia (n. 1977) a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. A fondat în 2008 la Cluj clubul de lectură „Nepotu’ lui Thoreau” (alături de Szántai János și François Bréda). A publicat volumele de poezie: „Amazon și alte poeme” (2003, 2005, 2020), „Cartea micilor invazii” (2008), „Motocicleta de lemn” (2011), „Bonobo sau cucerirea spațiului” (2013), „Cerul senin” (2015) și „Gustul cireșelor” (2017), o carte de proză, „Cronovizorul” (2020), și volumul de eseuri și cronici literare „Stabilizator de aromă” (2016).

Iren Sorg (n. 2003) este în ultimul an de studii la Colegiul Național „Matei Basarab” din București. A publicat poezie și cronică pe mai multe platforme online, printre care Poetic Stand, omiedesemne.ro, litero-mania.

Pentru a rezerva unul dintre foarte puținele locuri în public, sunteți rugaț să scrieți la adresa vin.la.blecher@gmail.com. Întâlnirea va fi transmisă LIVE și va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a Clubului de lectură Institutul Blecher: https://www.facebook.com/InstitutulBlecher

Partener: Londohome

Eveniment susținut de #celmaibunmerlotdinRomania

Număr de vizualizări :3

Agenda culturală a MNLR: 21 – 27 martie 2022

Posted: 18 Mar 2022 10:35 AM PDT

Evenimente cu public

 

Ziua Internațională a Poeziei | 21 martie 2022

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

 

Adoptată de UNESCO în cadrul Conferinței Generale de la Paris, din 21 martie 1999, ”Ziua Internațională a Poeziei” este sărbătorită an de an la Muzeul Național al Literaturii Române printr-o serie de evenimente menite să încurajeze diversitatea lingvistică, să readucă în atenția publicului tradiția recitalurilor poetice, promovând lectura, scrisul și cititul poeziei, precum și întâlnirea artei cuvântului cu muzica, teatrul, pictura, filmul și fotografia. Ediția din acest an are două componente noi: prezența unor autori ucraineni alături de poeți români și poeți belgieni, francofoni și neerlandofoni, precum și un atelier de scriere creativă susținut de scriitoarea Ioana Nicolaie.

 

Poezia unește și aduce laolaltă scriitori din diverse țări, care au expresii poetice diferite și care fac parte din generații și/sau școli literare diferite. În orice perioadă belică sau de criză, literatura a reușit să ajute oamenii să supraviețuiască ororilor trăite și să redea speranța, un mesaj pe care MNLR dorește să-l transmită cu această ocazie.

 

Vă invităm să fiți alături de noi, în seara de 21 martie 2022, la sediul expoziției de bază a MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, la atelierul de scriere creativă, începând cu ora 18.00. Pot participa toți cei care scriu, care sunt dornici să se exprime în scris, precum și cei care vor doar să „vadă” în interiorul unui poem împreună cu scriitoarea Ioana Nicolaie.

 

De la ora 19.00, vă invităm la un recital de poezie, un eveniment hibrid, la care vor participa: Ioan Es. Pop, Daryna Gladun (video), Doina Ioanid, Jan H. Mysjkin (video), Ioana Crăciunescu, Iya Kiva (video), Radu Sergiu Ruba, Yves Namur (video), Mina Decu, Daniel Bănulescu, Vincent Tholomé (video), Teodor Dună și Lesyk Panasiuc (video).

Intrarea este liberă. Pentru înscrieri și detalii, vă rugăm să trimiteți un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau un mesaj pe WhatsApp la 0736.598.451.

 

________________

 

Sâmbătă, 26 martie 2022, ora 11.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

 

Atelierele Thomasinei pentru copii și familii din Ucraina la MNLR

 

Atelierul urmează conceptul cu care participanții la Atelierele Thomasinei sunt deja familiarizați: activități de socializare, activități interdisciplinare, interactice, creative, de formare a echipei și de treasure hunt.

 

Întâlnirea se dorește a fi destinată familiilor cu copii, întrucât implică, pe parcursul atelierului, o colaborare și o participare a tuturor celor prezenți.

Invitat special: Vasile Ernu, scriitor și jurnalist.

Vă mulțumim pentru sprijin! Pentru mai multe detalii sunați la 0736.598.451 (WhatsApp) sau scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/AteliereleThomasinei.

____________

 

Duminică, 27 martie 2022, ora 17.00

Ziua Mondială a Teatrului

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

 

Ziua Mondială a Teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, în vederea conştientizării valorii teatrului în toate formele sale şi pentru a permite comunităţilor de teatru să-şi promoveze activitatea în întreaga lume.

 

***

Spectacol de teatru „Inocentul”, regizat de Radu Băieșu, după un text al lui Ion Băieșu

Interpretează: Dan Tudor

 

În demersul teatral, intitulat nu întâmplător „Inocentul”, regizorul Radu Băieșu și actorul Dan Tudor, folosind cuvintele lui Băieșu, și-au propus să-l descopere pe omul de lângă noi. Vecin, coleg de serviciu sau chiar rudă, debitând gogomănii cu imensă seriozitate, stabilind reguli de viață și chiar idealuri, într-o halucinantă confuzie a termenilor și sărind adesea pârleazul spre absurd. Personajul ni se spovedește cu mândrie, convins fiind de justețea raționamentelor sale aberante, și în final ne cere chiar și aprobarea. Între două trenuri, unde altundeva decât în bufetul gării (că nu degeaba a fost Caragiale patronul cârciumii din gara Mizil), Costel, cu ingenuitate, își povestește viața, făcându-ne martori ai unei existențe care ar părea banală, dacă n-ar fi bântuită de absurdul generat de o societate alienată de formalismul ei găunos.

 

Accesul se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.

 

________________

 

Duminică, 27 martie 2022, ora 19.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Spectacol de teatru „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”, dramatizare de Roxana Guttman, după Nina Cassian, cu inserții poetice semnate Nichita Stănescu și Marin Sorescu.

Interpretează: Roxana Guttman, Dan Codreanu și Naomi Guttman.

 

Accesul se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.

 

________________

 

Expoziții temporare

 

Expoziția GÉNICA ATHANASIOU

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sălile „Petru Creția” și „Al. Oprea”

15 martie – 2 aprilie 2022

 

În contextul Zilei Internaționale a Francofoniei, Muzeul Național al Literaturii Române reia un proiect important dedicat artistei Génica Athanasiou de la a cărei naștere s-au împlinit, anul acesta, 125 de ani. De origine română, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez, parteneră și muză a lui Antonin Artaud și, mai târziu, a cineastului Jean Grémillon, Génica frecventează aceleași cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene. Parcursul ei este revelator pentru o amplă mișcare ce leagă cultural România de Franța atât în planul creației literare, cât și în cel al artei scenice.

 

Expoziția Génica Athanasiou – parteneră și muză a lui Antonin Artaud, curatoriată de Laurence Meiffret, medievist, istoric de artă și cercetător francez, a fost organizată pentru prima dată de MNLR,  în 2019, în cadrul Sezonului România-Franța.

 

Expoziția, realizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Institutul Francez din România și Mutuelle National des Artists (Paris), poate fi admirată până în 2 aprilie 2022 la sediul muzeului din Calea Griviței 64-66, de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00.

 

Personalitate uitată în Franța și încă mai puțin cunoscută în România, țara ei de origine, Génica Athanasiou, pe numele ei adevărat Eugenia Tănase, nu supraviețuiește astăzi decât prin scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis Antonin Artaud, în perioada 1922-1927, celebrele Lettres à Génica. Redusă la imaginea unei femei care a fost iubită pasional, artista a dispărut în spatele cuvintelor poetului, la fel cum a dispărut și în spatele unor portrete ridicate la rang de simbol – în special cele ale lui Man Ray și Philippe Halsman, pe care le admirăm fără a putea să asociem un nume acestui chip extraordinar de sculptural. Toată viața, Génica Athanasiou pare să se fi ascuns în umbra cuvintelor altora, însă o carieră de patruzeci de ani pe scenă nu poate fi redusă la rolul de muză pentru parteneri, fie ei Antonin Artaud sau Jean Grémillon.

 

______________

 

„Ion Creangă” | Expoziția artistului Mircia Dumitrescu

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

1 – 31 martie 2022

 

Vă invităm să vizitați expoziția de ilustrații la poveștile lui Ion Creangă, realizate de artistul vizual Mircia Dumitrescu, pe care le expunem, alături de plăcile  lemn, în cadrul noului spațiu expozițional al MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8. Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii martie.

 

Detalii, aici: https://mnlr.ro/ion-creanga-expozitie-mircia-dumitrescu/

_____________

 

Bucureștiul lui Mircea Eliade | Expoziție în mansarda MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

 

Vă invităm să călătoriți prin Bucureștiul interbelic, prin „Bucureștiul lui Mircea Eliade”. Expoziția vă prezintă o geografie literară bucureșteană, realizată pe hărți din 1914, 1928, 1938 pe care au marcat locuri reale, case și străzi care au existat cu adevărat și care în bună măsură au rămas până astăzi. Pe hărți sunt semnalate nu doar străzile și clădirile reale, ci și personaje și momente narative sau pasaje literare care fac din acea stradă sau casă un loc semnificativ.

Expoziția este structurată pe șapte teme mari, așa cum apar ele pe harta alăturată. Dincolo de arheologia urbană a numelor de străzi, de trasee ale personajelor și al tramvaiului 14, de scene ale unor evenimente sau de tipologii de case, șapte instalații cinematice oferă un comentariu artistic asupra unora dintre pasajele literare selectate. Inspirate de tehnici de film de la începuturile cinematografiei, cele șapte instalații vă invită să le experimentați pentru a declanșa o secvență animată, sau pentru a vă recompune propriul București al lui Eliade.

 

Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.

________________

 

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

 

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi  Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

 

Evenimente on-line:

 

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 21 martie 2022, ora 19.00: Valentin Petculescu

Joi, 24 martie 2022, ora 19.00: Radu Voinescu

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Invitatul episodului #116 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 21 martie 2022, este Valentin Petculescu, compozitor, poet, prozator, dramaturg.
Invitatul episodului #117 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 24 martie 2022, este Radu Voinescu, critic și istoric literar.

 

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

________________

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe siteul MNLR, pe platforma  și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

 

_____________

 

Miercuri, 23 martie 2022, ora 18.00

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR

Călin-Andrei Mihăilescu | Retorică și seducție #4

 

 

Vineri, 25 martie 2022, ora 19.00

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR

Cosmin Ciotloș | Ambreiaj #3 

 

 

Duminică, 27 martie 2022, ora 11.00

pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR

Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Carmen Palcu

 

 

Număr de vizualizări :7

„Baroque unknown” de Ziua Muzicii Vechi

Posted: 18 Mar 2022 10:29 AM PDT

Prin proiectul ”Baroque unknown”, muzicienii ansamblului de muzică veche SEMPRE aduc pe scenă un repertoriu aprțănând celor mai „necunoscuți” compozitori ai Barocului muzical european. Concertul se desfășoară pe data de 21 martie 2022, de la ora 19, în minunatul spațiu al „Sufrageriei Regale” din cadrul Palatului Regal (Muzeul Național de Artă al României) și este organizat cu ocazia „Zilei Muzicii Vechi”. Biletele pot fi găsite prin rețeaua entertix.ro: https://tinyurl.com/BaroqueUnknown. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Cu toții am auzit de Vivaldi, Bach, Haendel, Rameau, Telemann, Corelli. Mai puțini am auzit, probabil, de Brescianello, Fasch, Albicastro, Heinichen, Pisendel. Istoria muzicii nu i-a memorat pe aceștia din urmă așa de apăsat precum a făcut-o cu primii. Muzica acestor compozitori este, totuși, este una spumoasă și fascinantă. Rafinată, sclipitoare, contrastantă și care etalează, pe alocuri, o uimitoare virtuozitate instrumentală. „Baroque unknown” pune pe scenă creația câtorva dintre acești (semi)necunoscuți compozitori ai Barocului muzical.

 

După o vreme a pregătirilor muzicologice, proiectul urcă pe scenă datorită minunaților muzicieni din ansamblul SEMPRE:

– Mircea Ionescu / Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazăr (vioară barocă),

– Tamara Dică (violă barocă),

– Lázár Zsombor (violoncel baroc),

– István Csata (violone/ contrabas baroc),

– Andrej Jovanic (teorbă și chitară barocă),

– Raluca Enea (clavecin).

 

În program:

– J. F. Fasch (1688 – 1758): Sinfonia în sol minor, FaWV Mg 1

– J. D. Heinichen (1683 – 1729): Concertul în la minor pentru vioară și orchestră de coarde: Largo e staccato – Allegro – Affettuoso – Allegro

– H. Albicastro (1660 – 1730): Concertul în fa major, a 4, op. 7, Nr. 1: Spiritoso – Allegro – Grave – Allegro

– J. G. Pisendel (1687 – 1755): Concertul în re major, pentru vioară și orchestră de coarde: Vivace. Andante. Vivace – Andante – Vivace

– G. A. Brescianello (1690 – 1758): Triosonata în si minor, pentru două viori și basso continuo: Largo – Presto – Adagio – Presto

– C. Ph. Em. Bach (1714 – 1788): Simfonia în sol major, Wq 173: Allegro Assai – Andante – Allegretto

 

Ziua Muzicii Vechi este sărbătorită în fiecare an la 21 Martie – o dată ce marchează debutul primăverii și nașterea celui mai relevant și prolific autor al muzicii vechi: Johann Sebastian Bach (n. 21 Martie 1685). „Ziua Muzicii Vechi” sărbătorește mai mult de un mileniu de muzică în Europa și se constituie în evenimentul anului în domeniul patrimoniului muzical istoric european. Este un proiect de anvergură, cu sute de evenimente (recitaluri, concerte, conferințe), desfășurate în importante orașe europene. Evenimentele sunt transmise live (prin TV, radio, streaming de internet), ajungând, astfel, la o audiență mondială.

Organizarea evenimentului este coordonată de REMA (Rețeaua Europeană de Muzică Veche) – organizația reprezentativă pentru muzica veche din Europa, ce reunește 132 de membri din 23 de ţări. Spectacolele au loc simultan în toată Europa în organizarea membrilor REMA. Edițiile anterioare ale acesteia au avut loc sub Înaltul Patronaj al Comisarului European pentru Cultură și UNESCO și cu sprijinul Comisiei Europene. De asemenea, evenimentul a beneficiat, încă de la prima ediție de parteneriatul EBU (European Broadcasting Union) și al altor instituții europene.

 

Baroque unknown este organizat în România de Asociația Antiqva și echipa Festivalului de Muzică Veche București. Partenerii festivalului sunt: Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României, Institutul Liszt București, Fundația Calea Victoriei, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc.

Sponsorul principal al evenimentului: Domeniile Sâmburești.

Parteneri media: TV Trinitas, Radio Trinitas, Radio România Muzical, Radio Clasic, PressHub.ro, Profit.ro, Urban.ro, News.ro, modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, informateca.ro, munteanurecomanda.ro

 

 

Număr de vizualizări :8

Corul Filarmonicii „George Enescu” revine pe scena Ateneului Român

Posted: 18 Mar 2022 10:21 AM PDT

Miercuri, 23 martie 2022,  de la ora 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, va susține un program dedicat apropiatei sărbători pascale: ”Missa In illo tempore” de Claudio Monteverdi și câteva lucrări de Gavriil Musicescu: ”Imnele Sfintei Liturghii”, ”Concertul coral nr. 1, op. 15” și ”Concertul coral nr. 2, op. 30”. Concertul este realizat în parteneriat cu Trinitas TV. „Concertul din 23 martie  dorește să marcheze perioada dinaintea sărbătorilor pascale cu câteva lucrări de factură religioasă. Pe scena Ateneului Român se  cântă Missa de Monteverdi după motetul Illo Tempore, alături de două concerte vocale ale lui Musicescu, precum și Imnele Sfintei Liturghii”, a declarat Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”.

„Colaborările cu unele orchestre ale lumii, printre care se numără Filarmonica din Berlin, Orchestra Naţională a Franţei, London Symphony Orchestra, dar şi permanenta prezenţă alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, au însemnat succese de prestigiu în activitatea Corului Filarmonicii George Enescu. Prezenţa unor iluştri muzicieni de la Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Kiril Petrenko, Lawrence Foster i-a onorat pe artiştii acestui ansamblu, iar vastitatea şi diversitatea repertoriului au atras mereu aplauzele audienței”, a subliniat dirijorul corului.

Concert coral

Miercuri, 23 martie 2022, ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
IOSIF ION PRUNNER

Program
Claudio Monteverdi
Missa In illo tempore

Gavriil Musicescu
Imnele Sfintei Liturghii

Concertul coral nr. 1, op. 15

Concertul coral nr. 2, op. 30

 

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 50 lei

Categoria II: 40 lei

 

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului conform legii.

Partener media: Trinitas TV.

***

Înfiinţat la 1 decembrie 1950 de către directorul de atunci al Filarmonicii, Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii „George Enescu” i-a avut la conducerea sa pe Ştefan Mureşianu, D.D. Botez, Vasile Pantea.

Când legendarul Constantin Silvestri a înfiinţat Corul, se simţea nevoia stringentă a unei recuperări, susţinută şi de colaborarea cu nume consacrate ale baghetei dirijorale: George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Pretre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski.

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu” a luat parte la manifestări extraordinare în viaţa muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France şi Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internaţional omonim. Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner, membru şi continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România.

Printre succesele notabile înregistrate se numără şi colaborările cu orchestre şi dirijori de calibru internaţional în cadrul Festivalului „George Enescu”: Daniel Barenboim şi Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) şi Vladimir Jurovski şi Orchestra Filarmonicii din Londra (2017).

 

Număr de vizualizări :7

Stela Enache, invitată de onoare la a doua ediție a Galei ”Seniori ...

Posted: 18 Mar 2022 08:37 AM PDT

Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă a organizat la Teatrul Excelsior o nouă întâlnire de suflet care a avut-o ca invitată de onoare pe Marea Doamnă a muzicii ușoare românești, Stela Enache. Prima ediție a Galei SENIORI de COLECȚIE a avut-o ca invitată pe marea campioană olimpică Elisabeta Lipă. ”Am lansat în premieră un proiect unic, o veritabilă punte între generații prin care tinerii și seniorii să cunoască îndeaproape mari campioni, oameni de cultură și știință, din lumea medicală, a artelor și a meseriilor legendare, importante valori ale țării și ale comunității locale, exemple demne de urmat pentru oricine!” – spunea Alexandra Dobre, Președinta Institutului pentru Îmbătrânire Activă.  ”Într-un context care ne pune din nou la grea încercare – cel al războiului, după cei doi ani pandemici atât de grei, într-o lume a provocărilor de tot felul la care nu ne-am fi gândit, a reperelor și valorilor întoarse, a avea ocazia să-i întâlnești, să îi asculți și să dialoghezi cu cei care au contribuit la promovarea imaginii României, este un privilegiu”.

”SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat de Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă, cu sprijinul Polytrade Global, cu scopul de a aduce în centrul atenției portretul marilor personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații de tineri.

Parteneri ai evenimentului au fost PREMIO Travel și Editura LITERA.

Evenimentul a fost prezentat și moderat de Oana Georgescu, Specialist în Comunicare, scriitor și jurnalist.

 

            La Gala SENIORI de COLECȚIE au participat elevi și studenți, dar și seniori bucureșteni care au dialogat cu marea artistă. A fost o întâlnire memorabilă care a avut-o în centrul atenției pe minunata artistă, o prezenţă cuceritoare, un model de conduită și profesionalism, un om de o aleasă distincție morală și sufletească, un artist de excepție, cu o voce de aur. S-au depănat amintiri, povești și povestiri inedite, s-au spus confesiuni, vedeta a răspuns cu sinceritate și emoție tuturor întrebărilor, iar la final le-a dăruit tuturor celor prezenți „Ani de liceu”, piesa pe care o cântă generații întregi.

Născută la Reșița, Stela Enache face parte dintr-o familie muzicală; a început să studieze pianul de la vârsta de 6 ani, apoi absolvit clasa de canto la Școala de Arte din localitate (a fcăut Canto Clasic!) și a devenit la numai 17 ani studentă a Conservatorului din Cluj.

”Mi-a plăcut scena de mică!” – așa și-a început confesiunea Stela Enache, invitata de onaore a Galei Seniori de Colecție.  ”La grădiniță făceam balet, dar la întrunirile de prin toată țara, ale familiei mele foarte numeroase – tata avea 12 frați, iar mama doi, se lăsa de cele mai multe ori și cu momente artistice: cântau, dansau, recitau poezii, cuplete; și noi, copiii ne etalam talentele artistice, iar eu mă evidențiam déjà cu muzica. Părinții mei cântau în Corul Sindicatelor din Reșița și, într-o zi m-au dus la maeștrii Șoarec și Românu, dirijorii corului să mă asculte; era o audiție în toată regula! Așa am aflat cu toții că, da, am talent, am voce și să merg pe acest drum!”.

            La 14 ani Stela Enache a debutat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Reșița, alături de orchestra liceului; a cântat muzică ușoară! La 16 ani a participat la prima emisiune televizată ca premiantă și reprezentantă a regiunii Banat, așa cum era pe atunci. ”Mă împărțeam între canto clasic și muzica ușoară, între studiul pianului și sport, aveam tot felul de activități la care mă deplasam peste tot cu bicicleta pe care am primit-o când eram în clasa a IV-a”.

            Au urmat premii și trofee cucerite la concursuri și festivaluri de interpretare, iar alegerea adolescentei Stela Enache devenise clară: va face muzică! A dat examen și a reușit la Conservatorul de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, la Canto Clasic, dar, pentru că nu împlinise încă 18 ani, a trebuit să aleagă secția Pedagogie – Dirijat; altfel ar fi trebuit să aștepte un an.

”Am început să colaborez la Casa de Cultură a Studenților, să susțin recitaluri de muzică ușoară, să fac spectacole, turnee și așa, am ajuns o mică vedetă a Clujului. După anul I mi s-a propus să vin la Canto Clasic, dar am refuzat! Știam că muzica ușoară a fost, este și va fi alegerea mea cea mai bună, că asta vreau să fac și că nimeni și nimic nu mă va opri din drumul ales!”.

 

S-a lansat pe marea scenă a muzicii ușoare românești la începutul anilor ’70 și datorită marelui compozitor și descoperitor de talente, George Grigoriu: o remarcase la festivalurile studențești și i-a încredinţat primul şlagăr, “Pentru un sărut”. 

            La debut, a fost laureată a ediției 1971 a Festivalului de la Mamaia; atunci l-a cunoscut pe regretatul compozitor Florin Bogardo: după trei zile a fost cerută în căsătorie și tot în același an, după numai trei luni s-au căsătorit!

În 1973, Stela Enache a efectuat primul turneu în străinătate, în RFG, cu orchestra lui Gelu Solomonescu şi cu solistul Cristian Popescu. Atunci este cooptată în formaţiei “Electrecord”, condusă de Alexandru Imre, iar după plecarea acestuia, orchestra este preluată de toboșarul Doru Danciu, care o numește ”Electric-cord”, redenumită “Sunshine Band”. Alături de acestea, dar și de formaţia “Romanticii”, condusă de Mircea Drăgan, solista a concertat în întreaga lume. Ani la rând a evoluat pe scenele celor mai selecte vase de croazieră. Cu nava „Europa„, solista a făcut de patru ori ocolul Pământului într-un singur an.

A cântat și continuă să o facă și acum pe toate scenele din țară, fiind preferata realizatorilor de emisiuni de televiziune și radio. În repertoriul său se găsesc creații ale marilor noștri compozitori George Grigoriu, Vasile V.Vasilache, Vasile Veselovski, Paul Urmuzescu, Jolt Kerestely, Marcel Dragomir, Ionel Tudor și alții.

Soțul său, inegalabilul compozitor Florin Bogardo a scris pentru soția 76 de melodii, formând împreună un cuplu longeviv, de mare succes în muzica ușoară românească. Stela Enache a vorbit la Gala SESNIORI de COLECȚIE cu nostagie și lacrimi în ochi și despre minunata lor poveste de dragoste care a început  la Mamaia în 1971.

Debutasem la secțiunea Interpretare, aveam 21 de ani, iar el era déjà un compozitor binecunoscut, care avea piese la secțiunea Creație. Maestrul George Grigoriu, mentorul meu, a fost cel care ne-a făcut cumva cunoștință. Ne-am întâlnit întâmplător cu toții, iar dânsul i-a spus lui Florin: <Îți prezint un viitor star al României!>. Ne-a împreunat mâinile, apoi a plecat brusc și m-a lăsat față în față cu el. Mi s-au înmuiat picioarele, am rămas stană de piatră, nu știam ce să zic, ce să fac… Și așa a început totul! Sigur că îl știam pe Florin, îl admiram și îi fredonam toate piesele atunci când eram studentă la Cluj și ăl ascutam la difuzorul din cămin:  eu am cucerit Premiul II, el nu a luat niciun premiu, dar am mai rămas pe Litoral cu banii câștigați

Despre cariera fabuloasă a Stelei Enache se poate vorbi ore în șir, se pot scrie încă mii de pagini, dar rar se întâmplă ca marele public să aibă ocazia și privilegiul să o asculte depănându-și cele mai de preț amintiri, așa cum s/a întâmplat la cea de-a doua ediție a Galei SENIORI de POVESTE.

„Am făcut ce mi-a plăcut, am cântat, am călătorit, mi-am întemeiat o familie trainică” – mărturisea solista care, împreună cu regretatul compozitor Florin Bogardo, are doi copii, Laura Maria Bogardo care locuiește în Italia şi Anton Marin Bogardo stabilit în Austria . Este fericita bunică a patru nepoți.

 

Vom organiza în fiecare lună câte o ediție a Galei Seniori de Colecție, cu invitați unul și unul, iar la sfârșitul anului vom lansa un album  de colecție cu cele mai frumoase imagini de colecție surprinse la fiecare eveniment, dar și cu toate confesiunile, cu întrebările și răspunsurile interlocutorilor, cu mărturisirile, poveștile și povestirile invitaților speciali” – a concluzionat Alexandra Dobre, Președinta Institutului pentru Îmbătrânire Activă. ”Pentru că este vorba despre artiști iluştri și mari campioni sportivi, despre oameni de cultură și de știință, medici, cercetători şi antreprenori, care au reușit în viaţă şi în carieră, prin dăruire, talent, pasiune și profesionalism, prin eforturi susținute și continue şi prin determinare. Totul din dorinţa de a-și transforma profesia în menire, de a apăra și păstra sistemul valorilor umane atât de necesar evoluției societății în care trăim”.

 

Număr de vizualizări :7

”NOIMA acțiune” la Galeria Națională de Artă „FORMA”

Posted: 17 Mar 2022 10:14 AM PDT

Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara vă invită la deschiderea expoziției „NOIMA acțiune”, care va avea loc luni, 21 martie 2022, la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva, începând cu ora 17.00. În pragul celor 20 de ani de existență a grupării, „NOIMA acțiune” este prima expoziție ce aduce în atenția publicului o sinteză a activității performative ale grupului. Din NOIMA (www.noima.ro) fac parte în prezent: Ciprian Bodea (Timișoara), Dan Gherman (Houston), Cosmin Frunteş (Brașov), Sorin Scurtulescu (Timișoara) și Andrei Rosetti (Deva) – curatorul expoziției. Expoziţia va fi deschisă în perioada 21 martie – 15 aprilie 2022, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 18.00. „NOIMA acțiune” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara, DGAMPT Hunedoara și Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Teatrul de Artă din Deva, DGAMPT Hunedoara și UAPR Deva au oferit suport tehnic și parte din echipamentele multimedia necesare.

În Galeria Națională de Artă „FORMA” vor putea fi vizionate în această perioadă desene și picturi colective, documente fotografice și video, instalații-obiect – urme și rezultate ale acționismului NOIMA din ultimii ani. Intervențiile in situ, desenele și picturile acțiune colective sunt pentru NOIMA prilej de aprofundare a condiției lui a fi împreună, sau dialoguri despre percepția realității și experiența picturii, purtate nu prin vorbire ci pe teritoriul limbajului specific acestei arte – jocuri ale limbajului, întrupări ale împreună – vederii. Aceste acțiuni din care își trage seva demersul „NOIMA acțiune” au avut loc în Munții Piatra Craiului (2014 – 2021), pe terasele Mureșului, la Găbud (2021), la Paris (2020), Timișoara (2019), Veneția (2018), Budapesta (2017, 2018, 2020), Deva (2017, 2018), Viena (2015 – 2018) și în pădurile de la Bunești – Argeș (2015, 2016). În contextul ultimilor doi ani, acționismul NOIMA s-a orientat spre limbajul land-art și al documentului video (trimis în expoziții la distanță – Modena, Lisabona).

 

Expoziţia va fi deschisă în perioada 21 martie – 15 aprilie 2022, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 18.00. „NOIMA acțiune” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara, DGAMPT Hunedoara și Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Teatrul de Artă din Deva, DGAMPT Hunedoara și UAPR Deva au oferit suport tehnic și parte din echipamentele multimedia necesare.

Număr de vizualizări :95

Staicu Ana-Maria la Galeria LogArt

Posted: 17 Mar 2022 10:10 AM PDT

Proiectul ”SHOW 10” al Galeriei LogArt din cadrul Colegiului Naţional Constantin Diaconovici Loga din Timişoara continuă cu expoziţia personală a artistei Staicu Ana-Maria, elevă în clasa a X-a din aceiaşi prestigioasă instituţie de învăţământ timişorean. La vernisaj au luat parte elevii şi profesorii împreună cu directorul instituţiei, doamna Violeta Bontilă care a încurajat noua viziune picturală. De asemnenea creatoarea lucrărilor Staicu Ana-Maria a răspuns întrebărilor legate de lucrările expuse. Proiectul propus de coordonatorul galeriei LogArt, artistul vizual, Sorin Scurtulescu prezintă printr-un titlu comun, SHOW 10, câteva expoziţii personale dedicate elevilor pentru elevi. 

Expoziţia va rămâne pe simeze până pe data de 29 martie 2022, şi poate fi vizitată de elevii şi profesorii Colegiului Naţional Constantin Diaconovici Loga din Timişoara. De asemenea şi online pe site-ul galeriei LogArt: https://galerialogart.blogspot.com/

Număr de vizualizări :96

Ziua Internațională a Poeziei sărbătorită în filialele BMB

Posted: 17 Mar 2022 10:07 AM PDT

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti sărbătorește luni, 21 martie 2022, Ziua Internațională a Poeziei – ocazia specială de a promova lectura și scrierea de poezie, printr-o serie de activități derulate în cadrul filialelor BMB. Începând cu orele 14:00, Sediul Central „Mihail Sadoveanu” va găzdui lansarea volumelor: ”Antologia de poezie contemporană românească POEME PEREGRINE/ POEMAS PEREGRINOS” (ediție bilingvă română – spaniolă) și ”Antologia de poezie braziliană contemporană DE LA RIO DE JANEIRO LA BUCUREȘTI” (ediție bilingvă portugheză- română), ale autoarei Carmen Bulzan (Carmen Peregrina), doctor în sociologie.  

De asemenea, în prima parte a zilei, în intervalul 10:00 – 13:00, vor fi desfășurate ateliere de lectură pentru copii (susținute de filialele „Nicolae Labiș”, „Nichita Stănescu”, „Mihai Eminescu”, „George Topîrceanu”, „Otilia Cazimir”, „Petre Ispirescu”, „Dimitrie Bolintineau”, „Vasile Alecsandri”, „Alexandru Macedonski”, „Marin Preda” și „Ienăchiță Văcărescu”), urmate de cluburi de carte, prin intermediul cărora cititorii de toate vârstele sunt provocați să recite versuri la liberă alegere sau prin tragere la sorți (filialele „George Coșbuc”, „Ion Neculce”, „Bogdan Petriceicu Hasdeu”), precum și expoziții de carte de poezie și colțuri creative (filialele „Costache Negruzzi”, „Otilia Cazimir”, „Liviu Rebreanu” și „Ion Creangă”).

Cu acest prilej, creatorii și iubitorii de poezie sunt invitați să se alăture Bibliotecii Metropolitane Bucuerști în celebrarea acestei zile.

 

 Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității. 

 

Număr de vizualizări :43

Kevin Barry tradus în premieră în colecția ”Anansi. World Fiction”

Posted: 17 Mar 2022 10:01 AM PDT

În prima parte a lunii martie 2022, a plecat către librăriile fizice și online din întreaga țară ediția în limba română a cărții ”Vaporul de noapte spre Tanger”, traducere în premieră din opera scriitorului irlandez Kevin Barry, „romanul pe care îl aștepta anul 2019 – o capodoperă oferită de un talent sclipitor aflat pe culmea puterilor sale creatoare”, în aprecierea romancierului și dramaturgului Roddy Doyle. Considerat de critici și de revistele de specialitate unul dintre cele mai bune romane ale ultimilor ani, nominalizat la Booker Prize 2019, cartea lui Kevin Barry a cucerit deopotrivă cititorii, cât și critica de specialitate. S-a spus despre Barry că ar fi reușit să creeze în acest roman un melanj între Așteptându-l pe Godot” a lui Becket, ”Navigând spre Bizanț” al lui Yeats și dramaturgia lui Harold Pinter. „O călătorie tragicomică în abis… Splendid scris…”, în viziunea criticilor de la The Guardian.

„Încă de când am citit romanul de debut al lui Kevin Barry, distopia The City of Bohane, mi-am dorit să fie tradus în română. E unul dintre cei mai inventivi și nativ originali scriitori contemporani, nu doar în literatura irlandeză (care ne este cvasinecunoscută, de altfel). Vaporul de noapte spre Tanger e un adevărat poem romanesc închinat vieții, o platformă pe care Barry cochetează cu anihilarea totală a ceea ce numește el «geekdom and moronism»”, a declarat scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției Anansi. World Fiction.

 

Vaporul de noapte spre Tanger (traducere din limba engleză de Mihaela Buruiană), cel de-al treilea roman al lui Kevin Barry, spune povestea lui Charlie și Maurice, doi gangsteri îmbătrâniți care așteptă în portul spaniol Algeciras vaporul spre Tanger și, odată cu acesta, posibilitatea de a găsi o fată dispărută care îi leagă pe amândoi.

Lumea lor e pe cale să se destrame, iubirile au pierit, o fiică a dispărut, iar ceea ce-i mai ține în viață sunt amintirile. Vaporul de noapte spre Tanger este un roman plin de sex, moarte și droguri, dar, mai presus de toate, e un roman despre misterul iubirii. O capodoperă tragicomică a unuia dintre cei mai mari autori irlandezi în viață.

 

Kevin Barry s-a născut în Limerick în 1969. Romanul său de debut, City of Bohane, a câștigat premiul literar Impac Dublin, ediția 2013, și a fost selectat pentru Premiul Costa acordat romanelor de debut. Următorul său roman, Beatlebone (2015), a fost recompensat cu Premiul Goldsmiths, o distincție literară care le revine cărților de ficțiune britanică și irlandeză care „sparg tiparele sau extind posibilitățile formei romanului”. Cartea îl imaginează pe John Lennon călătorind pe coasta de vest a Irlandei în 1978 pentru a încerca să ajungă pe mica insulă Dorinish, pe care muzicianul o cumpărase de fapt în 1967 pentru 1.700 de lire sterline. Barry și-a descris abordarea ca fiind una „cât se poate de sălbatică în cadrul poveștilor mele”. Noul său roman, Night Boat to Tangier / Vaporul de noapte spre Tanger, a fost nominalizat în 2019 la Booker Prize. Kevin Barry a publicat și trei volume de povestiri, Dark Lies the Island, There are Little Kingdoms și That Old Country Music. Povestirile și eseurile sale au fost publicate în The New Yorker sau Granta. Barry este de asemenea dramaturg și scenarist. În prezent trăiește în comitatul Sligo, Irlanda.

ANANSI. World Fiction este cea mai recentă colecție dedicată traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. Proiectul editorial, coordonat de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, colecția ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei. Recent, colecția a marcat aniversarea unui an de la lansare, printr-un proiect în cadrul căruia cititorii sunt invitați să devină autori: Poveștile ne apropie – detalii pe http://blog.pandoram.ro/.

 

 

Număr de vizualizări :45

Scriitorul ucrainean Serhii Jadan este alegerea Poloniei pentru Pre...

Posted: 17 Mar 2022 09:54 AM PDT

Academia de Științe a Poloniei l-a înaintat pe scriitorul ucrainean Serjii Jadan la Premiul Nobel pentru Literatură. Cu motivația: „Am decis să-l nominalizăm pe Serhii Jadan drept candidat la Premiul Nobel pentru Literatură. Jadan este unul dintre cei mai mari poeți ai Ucrainei și un minunat prozator, tradus și premiat în lume. În opinia noastră, merită să fie câștigătorul Premiului Nobel. Vocea lui de poet a avut o semnificație specială pentru ucraineni. Ucraina Liberă vorbește și gândește în mare măsură în cuvintele lui Jadan, le ascultă cu atenție. Astăzi se află în Harkivul său. Și se luptă.” La Editura Cartier au apărut ”Jazz în Donbas (Voroșilovgrad)”, 2017, ”Internat” (2021) și ”Anarchy in the UKR” (2021). În curs de apariție: ”Depeche Mode”.

https://knol.pan.pl/index.php/pl/news

 

„Ca persoană publică, Jadan este sexy și tare. Muzica lui e punk post-proletar, poezia lui e lirică, iar romanele amintesc de William Burroughs și beatnici, cu ocazionala intruziune a realismului magic, în stil latino-american.” (The New Yorker)

 

„În opinia mea, Jadan ar putea deveni chiar în timpul apropiat laureat Nobel. Oricum, dintre toți literații din spațiul ex-sovietic, el are cele mai mari șanse.” (Viktor Toporov, 2010, critic literar rus)

 

Serhii JADAN s-a născut în 1974, la Starobilsk, Ucraina, și a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Harkiv. În anul 1995 debutează cu volumul de poezie Generalul Iuda, urmat de Pepsi (1998). Publică apoi mai multe antologii de poezii, poeme și povestiri: Balade de război şi reconstrucţie (2001), Maradona (2007), Etiopia (2009) și altele. Big Mac este primul volum de proză scurtă, apărut în 2003, urmat de romanele Depeche Mode (2004), Anarchy in the UKR (2005) și Voroșilovgrad (2010). În 2014 a publicat antologia de nouă povestiri și treizeci de poeme Mesopotamia. Romanul Internat apare în 2017, la Editura Meridian din Cernăuți. Serhii Jadan a primit peste 20 de premii și distincţii, atât în Ucraina, cât și în străinătate. Versurile lui au fost puse pe muzică de cele mai cunoscute formaţii rock din Ucraina.

La Editura Cartier au apărut Jazz în Donbas (Voroșilovgrad), 2017, Internat (2021) și Anarchy in the UKR (2021). În curs de apariție: Depeche Mode.

 

Cărțile lui Serhii Jadan pot fi procurate în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Sau comandate online pe cartier.md: https://cartier.md/carte-autor/serhii-jadan/

Serhii Jadan este scriitorul lunii martie în Librăriile Cartier. Le puteți comanda cu o reducere de 20 la sută.

 

Jazz în Donbas (roman),  de Serhii Jadan. (Biblioteca deschisă). Traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc. Broșată, 404 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL

Anarhy in the UKR (roman),  de Serhii Jadan. (Biblioteca deschisă). Traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc. Broșată, 252 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL

Internat (roman),  de Serhii Jadan. (Biblioteca deschisă). Traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc. Broșată, 312 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL

Vizualizări: 2

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor