altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 17 noiembrie 2021

“Gala APLER: Premiul EDITURA ANULUI 2020 este decernat editurii CON...


Gala APLER: Premiul EDITURA ANULUI 2020 este decernat editurii CONT...

Posted: 16 Nov 2021 11:19 PM PST

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român  și Uniunea Scriitorilor din România anunță că, la Gala Premiilor APLER [Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România], ediția a XXIII–a, PREMIUL EDITURA ANULUI 2020 este decernat editurii CONTEMPORARY LITERATURE PRESS, editura online a Universității din București, director Lidia Vianu.

http://editura.mttlc.ro/

http://www.agentiadecarte.ro/2021/11/gala-premiilor-apler-editia-a-...

Vineri, 19 noiembrie 2021, într–un format on–line, va avea loc cea de–a XXIII–a ediție a Galei Premiilor APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Amfitrionul Galei este prof. univ. dr. Ioan Cristescu, președintele APLER. Juriul este format din prof. univ. dr. Silviu Angelescu (președinte), Maestrul Mircia Dumitrescu și scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Editurii Contemporary Literature Press
a Universității din București,
director Lidia Vianu,
i se decernează
PREMIUL EDITURA ANULUI 2020

 

LIDIA VIANU, poetă, romancieră, critic și translator, este profesor la Universitatea din București, unde predă literatură britanică Modernistă și contemporană, și unde este director al Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan, al editurii Contemporary Literature Press (http://editura.mttlc.ro/) și al revistei online Translation Café. A fost profesor Fulbright la University of California—Berkeley și State University of New York—Binghamton. A publicat peste 20 de volume de critică literară, printre care The AfterMode și T.S. Eliot: An Author for All Seasons. A publicat manuale de predare a limbii engleze, printre care English with a Key și a tradus peste 100 de cărți din și în limba engleză. Printre traduceri se numără și Puntea de Marin Sorescu (împreună cu Adam J. Sorkin), apărută la Bloodaxe books în 2004—câștigătoarea premiului Corneliu M. Popescu pentru traducerea poeziei europene (2005). A publicat atât în România cât și în străinătate: v. Censorship in Romania (Central European University Press, 1997).

Editura a publicat până în prezent peste 450 de volume:
https://editura.mttlc.ro/authors.html

 

Număr de vizualizări :1

Premieră în stagiunea independentă ”Nocturnalii 2021”

Posted: 16 Nov 2021 11:09 PM PST

”Eréndira&bună-sa/replayed”, spectacol al companiei Arte-Factum, va avea premiera în cadrul stagiunii independente Nocturnalii, joi, 18 noiembrie 2021, de la ora 19, în sala Studio a Teatrului Maghiar din Timișoara. Spectacolul este  rezultatul celui mai recent Laborator de introspecție teatrală  al  regizorului Kocsárdi Levente,  inspirat de  opera scriitorului Gabriel García Márquez.

 

 Am reluat cercetarea în cadrul celui mai longeviv laborator de introspecție teatrală #artefactum, pentru a aprofunda temele de reflecție pe care le propunem în  spectacol, subiecte acute, sensibile, vulnerabile, ale lumii contemporane, iar experiențele acestui proces alcătuiesc arhitectura show-ului nostru. Încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și sincer despre abuz și traumă, despre cât și cum implici în practica teatrală experiențe personale traumatizante,  despre condiția actorului tânăr și  puterea lui de a discerne între  realitate și ”trăirism”,  despre cât  de pregătiți sunt tinerii actori  pentru acest joc cu focul, pe linia fluidă dintre viață și teatru. Vorbim despre una dintre cele mai monstruoase forme despre abuz, căci exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre efemeră; dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o devianță atroce a lumii actuale. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității.  Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte  bătrân, cu niște aripi uriașe, scrierile lui Márquez care ne-au inspirat, sunt doar pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul   să cartografieze cu semne personale tangențele dintre teatru și realitate în spectacolul care începe chiar cu petrecerea lor la final de facultate. Eréndira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice,  este un spectacol de teatru cu actori tineri și  talentați, care au avut curajul și dorința de a explora teritorii fragile  ale parcursului lor personal și teatral” – Levente Kocsárdi, regizor.

   Distribuția acestei versiuni a spectacolului îi cuprinde pe actorii Aida Olaru, Iulia Ioana, Teodor Cauș, Alexandru Romescu, Flavius Ichim, Alin Radu/ Alexandru Popescu. Regia: Levente Kocsárdi; scenografia: M.C Donici; coregrafia: Alin Radu; video artist: Olimpiu Vuia; dramaturgie&adaptare: Simona Donici. Spectacolul este jucat în limba română.

”Erendira&bună-sa/replayed” este o producție a Companiei independente Arte-Factum.  Proiectul cultural  Nocturnalii 2021 este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, prin Centrul de Proiecte Culturale,  şi al Consiliului Local Timişoara. Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

 

Număr de vizualizări :1

Mihaela Martin și Răzvan Popovici, soliști într-un nou concert cu p...

Posted: 16 Nov 2021 03:39 AM PST

Filarmonica „George Enescu” programează pentru  joi, 18 și vineri, 19 noiembrie 2021, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un nou concert cu public, condus de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției. Programul este alcătuit din ”Dublu concert în mi minor pentru vioară, violă şi orchestră, op. 88” de Max Bruch și ”Simfonia nr. 8, în sol major, op. 88” de Antonin Dvorak. Soliști în concertul lui Bruch vor fi violonista Mihaela Martin și violistul Răzvan Popovici. Publicul va putea participa în proporție de 30% din capacitatea Sălii mari a Ateneului Român, conform condițiilor sanitare în vigoare. Biletele pentru aceste două evenimente se pun în vânzare joi, 11 noiembrie 2021, de la ora 12.00.

 

 

Max Bruch (1838 – 1920) a compus aproape 100 de opusuri și nu mai puțin de 9 lucrări concertante dedicate viorii. Dublu concert în mi minor pentru vioară, violă şi orchestră, op. 88 a avut prima audiție în 1911. „Max Bruch, aflat la vârsta de 73 de ani și autoproclamat drept tradiționalist, s-a văzut, încă o dată, în fața unui public și a unei critici receptive mai degrabă la insolitul modernismului, decât la eleganța, noblețea și trăinicia filonului romantic”, apreciază muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

Printre simfoniile lui Antonin Dvořák (1841 – 1904), Simfonia nr. 8, în sol minor, op. 88 este cea care poartă una dintre cele mai intense amprente slave. Lucrarea a fost compusă într-un interval scurt petrecut de artist într-o zonă rurală, între 26 august şi 8 noiembrie 1889. „Melodiile pur şi simplu curgeau din mine”, puncta compozitorul.

Concert simfonic CU PUBLIC

Joi și vineri, 18 și 19 noiembrie 2021

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solişti
MIHAELA MARTIN – vioară
RĂZVAN POPOVICI 
– violă

Program

Max Bruch
Dublu concert în mi minor pentru vioară, violă şi orchestră, op. 88

Antonin Dvořák
Simfonia nr. 8, în sol major, op. 88

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 110 lei;
Categoria II: 100 lei.
Pentru a evita aglomerația și formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

***

Biletele se pot procura astfel:

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – sectiunea „Calendarîncepând de joi, 4 noiembrie 2021, de la ora 12.00. Vă rugăm să luați în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numărul maxim de bilete ce pot fi achiziționate într-o sesiune online este de șase bilete. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Casa de Bilete a Ateneului Român

Din cauze obiective, casieria Filarmonicii “George Enescu” este închisă timp de o lună. Se vor putea cumpăra bilete numai de la Poarta Franklin cu o oră înainte de începerea concertului.

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului în proporție de 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021. Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiții și a purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

 

CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming. Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat. În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A dirijat la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) și „Carmen“ (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul Internațional George Enescu 2019 din București, a condus Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist, iar în ediția de anul acesta a Festivalului, recent încheiată, a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartok şi Wagner (uvertura operei Tannhäuser), alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.

 

MIHAELA MARTIN

Violonista Mihaela Martin este unul dintre cei mai de seamă virtuozi ai generației sale. La vârsta de cinci ani, a început să studieze vioara cu tatăl ei, continuând, mai târziu, cu profesorul Ştefan Gheorghiu, elev al lui George Enescu şi David Oistrah. A câştigat numeroase concursuri internaţionale, printre care Premiul al II-lea la Concursul „Ceaikovski” din Moscova, la 19 ani, dar și înalte distincţii la Montreal, Sion şi Bruxelles. Premiul I câştigat la prima ediţie a Concursului Internaţional de Vioară din Indianapolis a condus-o către o carieră internaţională susţinută. Printre orchestrele alături de care a concertat se numără BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus Orchestra din Leipzig sau Hollywood Bowl, sub bagheta unor dirijori ca Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Charles Dutoit, Neeme Järvi. Cunoscută pentru calităţile sale intelectuale şi muzicale, este invitată constant la festivaluri de muzică de cameră din întreaga lume, unde colaborează cu muzicieni precum Martha Argerich, Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaja, Nobuko Imai, Leon Fleisher, Menahem Pressler. Printre cele mai recente proiecte ale sale amintim colaborările cu Liverpool Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Ucrainei, Boulder Symphony (Colorado), Orchestra de Cameră din Praga, dar și participarea la festivaluri de muzică de cameră din Ravinia, Sarasota, Verbier şi concerte în Paris, Tokio, Townsville, Prades şi New York.

 

RĂZVAN POPOVICI

Născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni, Răzvan Popovici a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem, Christoph Wyneken şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre-des-Champs-Elysée din Paris alături de Orchestra de Camera din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Chaarts Chamber Artists din Zürich, Camerata Regală, Kamerata Kronstadt. Răzvan Popovici concertează regulat în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro. Ansamblul a lansat până în prezent 8 discuri apreciate în întreaga lume. Ultimul CD, intitulat Rhapsodie Roumaine, a fost lansat în luna ianuarie în renumita sală Musikverein din Viena. O experienţă benefică pentru cariera sa a constituit-o participarea sa ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin, în perioada 2000-2001.Este în acelaşi timp iniţiator şi director executiv al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de mare succes. În 2019 a devenit coordonatorul general al Festivalului Europalia de la Bruxelles. Printre sălile în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokio, Concertgebow Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim, Bozar din Bruxelles, Kennedy Center of Performing Arts din Washinghton.

 

Număr de vizualizări :67

O zi de noiembrie cu Maxim Belciug. Recital de chitară

Posted: 16 Nov 2021 03:36 AM PST

Duminică, 21 noiembrie 2021, cu începere de la ora 19.30, la Teatrul de Artă București e seară de concert. Îndrăgitul chitarist Maxim Belciug revine pe scena din str. Sfântul Ștefan 21 pentru a oferi unul dintre acele recitaluri solo în care chitara încetează să mai fie un simplu instrument și devine orchestră, izvor de culori, de freamăt, de nuanțe și emoții. Iar această orchestră poate cânta orice: baroc, și tango, poate-un Ceaikovski, o sonată, capricii, un fandango cu gust de colb în zbor de fuste, vreo fugă, vreun rondo ori chiar invențiuni scornite pe loc, la întrecere cu arta uitării. „Muzică ce se încăpățânează să sune altfel decat cea izvorâtă din trecerea mai mult sau mai puțin ritmată a arginților sunători dintr-o mână în alta”, cum spunea, undeva, însuși chitaristul, referindu-se la chitara sa prolifică, ce i-a adus faima de artist al Încântărilor.

https://www.youtube.com/watch?v=hSc6EM-SQhA
https://www.youtube.com/watch?v=zxsWDo-8Mqw

Maxim Belciug într-un recital de chitară solo este pur și simplu o desfătare, că de n-ar fi nu s-ar povesti. Un chitarist ce visează din vârful degetelor și care surprinde de fiecare dată printr-un sunet adaptat la ritmul inimii şi un firesc al viersului pe care numai perfecta stăpânire a tehnicii îl poate da. Iar chitara sa exuberantă plânge, iubește și dansează pe una și o mie de voci, cu sonorități dintre cele mai variate, de nu mai știi dacă e poezie, sau căldură, sau turbion sau doar deplină mângâiere, senină pace. Dacă ați avut deja prilejul de a-l vedea pe Maxim Belciug live pe scenă, singur cu chitara sa, atunci revederea va fi cu atât mai plăcută. Dacă însă n-ați avut încă această bucurie, e cazul să v-o oferiți acum, în zi de noiembrie. Va fi ca-n versul lui Borges: „un simbol, un trandafir te doboară și te poate omorî o chitară”.

Concertul are loc duminică, 21 noiembrie 2021, cu începere de la orele 19.30, în sala de spectacole a Teatrului de Artă București, din strada Sfântul Ștefan 21. Biletele sunt disponibile pe eventbook.ro si mystage.ro. Evenimentul se desfășoară cu respectarea tuturor normelor pentru siguranța spectatorilor.

 

https://www.facebook.com/events/595297431522917/

 

Număr de vizualizări :48

Două noi expoziţii vă aşteaptă la TNB

Posted: 16 Nov 2021 03:32 AM PST

Noua expoziție a Asociației Soleil de l’Est care se va deschide joi, 18 noiembrie 2021, la ora 17.30, în foaierul MEDIA (aripa Intercontinental) a Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, reprezintă etapa București a proiectului „Rezidența de artiști Soleil de l’Est, la Luynes, pe Valea Loarei, Franţa” și reunește lucrări ale pictorilor români care au participat la rezidențele de artiști conduse de asociație  în perioada 2001 – 2021. Lucrările expuse pe simeze sunt realizate după întoarcerea în țară de pe meleaguri franceze, sub influența impresiilor și a emoțiilor acumulate pe parcursul participării la aceste rezidențe. Sunt prezenti şi pictori noi, interesați de mesajul Asociaţiei Soleil de l’Est „Arta, ca să fie cunoscută, trebuie să circule”. Expoziția este realizată în parteneriat cu TNB în cadrul programului ”TNB-PARATEATRAL-arte vizuale” şi rămâne deschisă până în data de 15 decembrie 2021. Va putea fi vizitată zilnic, între orele 10.00 – 18.00.

 

Pictorii expozanți sunt următorii (65): ACHITENIE Ion, ALBERT Levente, ALBU Jan, BABA Dorin, BIALCOVSKI Dalia, BLEI Nicolae, CATAVEI Nicolae, CHOLET Elena, CINTEANU Mariana, CIOBANU Cristina, CIOCA Dan, CIOCHINA Nicolae, COMAN Gheorghe, CONTRAS Bogdana, COSTEA Gelu, CRACIUN Daniel, DICAN Gheorghe, DIMA Victor, DIVIZA Vasile, DOMINTE Merisor-Georgeta, DRAGAN Corneliu-Târgoviste, DUMITRAS Puiu Costachi, FRATILA Adriana, GAVRIL Mihail, GRIBINCEA Nicoleta, IANCUT Ion, ISAILA Ion Ilarion, IORDACHE Mirela, IORGA Nicolae, JANKU Olivia, LICIU Lucian, MACOVEI Dumitru, MIDVICHI Laurentiu, MARA Constantin, MARGINEAN Alexandru, MATTIS-TEUTSCH Waldemar, MATTIS-TEUTSCH Agnes, MIHUS Grigore, MODÂLCA Mihaela, MURARIU Marilena,  NICHITA Mircea, NEGRESTEANU Pop Vasile, NEAMTU Costin, ONICA Stelian, OTETELESANU Mariuca, PARASCHIV Christian, PARASCHIVESCU Valter, PELMUS Stefan, ROSCA Horia, RADU Eva, RADOVAN Ciprian, RADUCU Marin, STAICU Alina, STAN Gabriel, TANASE Valentin, TOLAN Vasile, TOMASELLI Angela, TRAISTARU Mirela, TUDOR Constantin, VASILESCU Corneliu, VELICU Petre, VESCU Teodor, WEISS Cristina, ZANCU Sergiu, ZBARCEA Daniela.

Organizatorii definesc astfel obiectivul acestui nou Salon: ”…a prezenta publicului bucureștean un grup de prestigioși pictori români din țară și din diaspora, care au reprezentat cu onoare și cu înaltă creativitate artistică, o valență de mare valoare culturală a României – pictura contemporană. Toți acești pictori au colaborat cu Asociația Soleil de l’Est pe direcția organizării în Franța și ulterior în alte țări UE, a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziții de pictură, lansări de carte, rezidențe de artiști, întâlniri cu membrii comunităților românești din Franța, cu oameni de cultura francezi si români, contacte cu pictorii locali și cu organizațiile lor. Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes si interes în cadrul celor peste 150 expoziții organizate de Asociație, începând din anul 1990, atât în Franța, la Paris și în alte orașe franceze, cât și la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma, Aarhus – capitala europeană a culturii 2017, precum și la București. Este foarte important ca publicul român să știe că lucrările acestor adevărați „ambasadori” ai picturii române au fost vizionate și apreciate de publicul cunoscător și erudit francez. Ei au reprezentat cu succes, cu multă măiestrie și competență artistică valori culturale românești.”

Cu ocazia deschiderii expoziției din 18 noiembrie 2021 (la ora 17.30), în prezența reprezentanților Asociației „Soleil de l’Est” și a pictorilor expozanți, va avea loc o proiecție de reportaje filmate cu pictorii români în Franța și va fi pus la dispoziția publicului un stand de documentație artistică cu albumele de artă realizate de Soleil de l’Est.

Asociația Soleil de l’Est, creată în anul 1994, organizează evenimente culturale de înalt profesionalism și calitate artistică, prin prezentarea în Franța și în alte țări din Uniunea Europeană, o parte de mare interes și importanță a culturii române, în speță pictura contemporană. Prezenta expoziție este un summum a celor peste 150 expoziții de pictură română, organizate de Soleil de l’Est în prestigioase locații, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, Cité Internationale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office, Galeria Foyer Main Building și Ambasada României din Haga (Olanda), Reprezentanța României pe lângă UE (Bruxelles, Belgia), Viena (Austria), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava (Slovacia), etc. In România Soleil de l’Est a prezentat pictura româna contemporană la București, Sala „C. Brâncuși” Palatul Parlamentului, Biblioteca Națională a României, Institutul Cultural Român, ARCUB, cât şi în Braşov, Timişoara, Iaşi, Mangalia, informează organizatorii.

 

Laborator de creație tânără în Rotonda Sălii Mici a TNB:

 

EXERCIȚII DE SCENOGRAFIE. MACHETE, COSTUME ȘI SCHIȚE

 

Vineri, 19 noiembrie, de la ora 12:00, în foaierul  ROTONDA al Sălii Mici a Teatrului Național „I.L. Caragiale”din  București va fi inaugurată expoziția „Exerciții de scenografie. Machete, costume și schițe”, care cuprinde creațiile studentelor și studenților la scenografie de la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”.

Este unicul eveniment din cadrul Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” care se va desfășura atât fizic, cât și în mediul virtual. Până pe 21 noiembrie 2021, expoziția va putea fi explorată pe platformă digitală www.festivalulserbanionescu.ro, iar lucrările originale vor rămâne expuse la Teatrul Național „I.L. Caragiale” până la finalul lunii decembrie.

Varianta digitală a expoziției va cuprinde, pe lângă o galerie virtuală de fotografii cu lucrările studenților, și un mini-documentar despre procesul de creație al costumelor elisabetane și al măștilor de commedia dell’arte. Publicul va putea descoperi cum se construiește macheta unui spectacol imaginar, fiind invitat să pătrundă în universul miniatural al unor creații inedite, care așteaptă să se transforme în realitate, pe scena unui teatru.

„…expoziția de față vine în completarea celei care a fost inclusă în programul Festivalului Național de Teatru-ediția 2021, care s-a încheiat  în 14 noiembrie 2021. Lucrărilor expuse recent la Teatrul Odeon din București în contextual FNT li se adaugă și alte creații ale studentelor și studenților la scenografie, acest lucru fiind posibil datorită implicării și deschiderii partenerilor noștri, UNATC «I.L. Caragiale» și Teatrul Național «I.L. Caragiale». De altfel, TNB ne-a pus la dispoziție un spațiu foarte generos de expunere și, cred eu, foarte potrivit contextului. Foaierul Sălii Mici este «anticamera» unui laborator de creație tânără pe care atât oamenii din breaslă, cât și spectatorii îl cunosc sub numele de «9G la TNB». A include, așadar, arta viitorilor scenografi într-un spațiu dedicat experimentului teatral este o reușită ce ar merita să devină o normalitate”- precizează Andreea Ciocîrlan, Director Comunicare a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”.

Expoziția va rămâne deschisă până în 15 decembrie 2021 și va putea fi vizitată zilnic între orele 14.00 – 18.30

Amintim şi cu această ocazie, că la Sala Mică, în această săptămână (18-20 noiembrie) va avea loc premiera unui nou spectacol realizat în cadrul proiectului «9G la TNB», Extraordinară viață de Mariano Tenconi Blanco, regizat de Teodora Petre, cu Aida Economu și Mihaela Velicu.

Lansat în anul 2014 și ajuns la a șaptea ediție, 9G oferă artiștilor independenți sprijinul de a-și realiza producțiile la Sala Mică a Teatrului Național, spațiu destinat în exclusivitate acestui demers.

Accesul în foaiere, ca de altfel la toate manifestările din incinta teatrului, este permis cu participarea publicului în proporție de 30% din capacitatea maximă a spaţiului. La expoziţii – aproximativ 30 de persoane simultan, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021. Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiții (prezentarea certificatului verde sau echivalent) și a purtării de mască (medical / nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta clădirii TNB.

 

Număr de vizualizări :49

Filme de la Veneția, în programul ediției a patra a Festivalului Fi...

Posted: 16 Nov 2021 03:27 AM PST

Două lungmetraje de ficţiune selectate la Festivalul de la Veneţia vor fi proiectate la galele de deschidere şi de închidere de la ediţia din acest an a Festivalului Filmului Palestinian din România. Este vorba de „200 de metri” („200 Meters”), de Ameen Nayfeh, şi de „Străinul” („The Stranger”, 2021), de Ameer Fakher Eldin.  Ediţia a patra se va desfășura într-un format hibrid. În perioada 25 – 28 noiembrie 2021, filmele vor putea fi văzute de publicul bucureştean la Cinema Muzeului Ţăranului apoi, în intervalul 2 – 5 decembrie 2021, o mare parte din selecţie va fi disponibilă online, pe platforma Eventbook.

 

Debutul regizorului Ameen Nayfeh, „200 de metri”, are în centru un tată palestinian care este prins de cealaltă parte a zidului de separare şi încearcă să ajungă la fiul său la spital. Descris de Variety drept „o dramă de familie care se intersectează cu un road movie în Palestina”, filmul a avut premiera mondială în 2020, în secţiunea independentă Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia.

 

Tot un debut este şi „Străinul”, de Ameer Fakher Eldin, care a făcut parte în acest an din selecţia Giornate degli Autori a aceluiaşi prestigios festival. Filmul urmăreşte un doctor fără licenţă din Înălţimile Golan ocupate, a cărui viaţă este dată peste cap când întâlneşte acidental un soldat rănit în războiul din Siria. „Străinul” se concentrează „pe un bărbat compleşit de o criză existenţială atunci când se confruntă cu absurdul”, a scris Cineuropa.

Biletele la proiecţiile celor două filme de la Cinema Muzeul Ţăranului Român sunt disponibile pe platforma Eventbook. Restul filmelor şi întregul program vor fi anunţate în curând.

FFP își propune să ofere publicului din România șansa să vadă în premieră cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.

Festivalul este organizat de Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București.

Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizație non-guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura și valorile străvechi palestiniene în spațiul public românesc și își propune să crească interesul publicului din România pentru moștenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimente și activități.

Văzut de Radio Guerrilla.

Parteneri media: Music Channel, Zile și Nopți, Cinemagia, AGERPRES, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Scena9, The Institute, Spotmedia, One World Romania, Film Menu, F-Sides Cineclub, MovieNews, PRwave, Iqool, CriticEyez, Munteanu, SMARK.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina de Facebook a FFP şi pe site-ul palestinianfilmfestival.org.

Contact /

mail office@palestinianfilmfestival.org

website palestinianfilmfestival.org

social media @festivalulfilmuluipalestinian

 

Număr de vizualizări :41

Dezbatere live & online: ”Consimțământul” de Vanessa Springora,...

Posted: 16 Nov 2021 03:21 AM PST

Miercuri, 17 noiembrie 2021, începînd cu ora 16.30, pe paginile de Facebook Polirom & Cărturești (facebook.com/polirom.editura; facebook.com/Carturesti), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Consimțământul de Vanessa Springora, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Alexandra Cozmolici. Participă: Alexandra Cozmolici, Andreea Molocea, Alina Purcaru. Moderează: Miruna Vlada.

 

Premiul Jean-Jacques Rousseau pentru autobiografie

Grand Prix des Lectrices de ELLE 2020 – Document

 

 

Crescută de o mamă divorţată, V. încearcă să umple prin lecturi golul lăsat de tatăl absent. La treisprezece ani, în timpul unui dineu monden, îl întîlneşte pe G., un scriitor cu reputaţie scandaloasă. De la primele schimburi de priviri, e subjugată de charisma acestui bărbat de cincizeci de ani, de atenţia pe care i-o acordă. Mai tîrziu, G. îi declară că o iubeşte şi că n-o să-i facă nici un rău. Deşi are doar paisprezece ani, V. i se oferă trup şi suflet. Intervenţia poliţiei nu face decît să întărească această idilă periculos de romanescă. Dar deziluzia este teribilă cînd V. îşi dă seama că G. a făcut întotdeauna colecţie de iubiri adolescentine şi practică turismul sexual în ţări unde minorii sînt vulnerabili. În spatele aparenţei flatante de om de litere se ascunde un prădător, acoperit de o bună parte din lumea literară. În ciuda rupturii, calvarul continuă, căci scriitorul nu încetează să o hărţuiască. După mai bine de treizeci de ani de la întîmplările de atunci, Vanessa Springora ne oferă acest text năucitor, înfăţişînd un proces de manipulare psihică impecabil orchestrat, precum şi ambiguitatea înspăimîntătoare în care se plasează victima îndrăgostită, care consimte la abuz. Dar, dincolo de experienţa personală, autoarea examinează derivele unei epoci şi conformismul unui mediu orbit de talent şi de celebritate.

„Springora spunea despre cartea ei că este ca un mesaj într-o sticlă. Nu vă imaginaţi însă o sticlă rătăcită pe valurile mării, purtîndu-şi răvaşul disperat în zări îndepărtate. Consimţămîntul e un cocktail Molotov aruncat în faţa establishmentului francez, o operă de o furie extrem de bine controlată, ameţitoare.” (The New York Times) 

„O poveste cutremurătoare despre abuzul asupra unui copil şi parizienii sofisticaţi care au întors capul… Springora este o scriitoare elegantă, de o sensibilitate usturătoare.” (Kirkus Reviews)

„De o precizie implacabilă, Consimţămîntul aruncă o lumină rece, necruţătoare asupra zonei tulburi în care trăieşte orice fiinţă aflată sub dominaţia cuiva.” (L’Obs)

Vanessa SPRINGORA (n. 1972) este editoare, regizoare şi scriitoare franceză. În 2003 a început să colaboreze cu Institut national de l’audiovisuel ca scenaristă şi regizoare. În 2006 a început să lucreze la editura Julliard, pe un post de asistent editorial. A scris numeroase scenarii şi a semnat regia pentru mai multe filme, printre care Dérive (2006) şi serialul Quotidien (2016). În 2019 a devenit director editorial al editurii Julliard. Din 2010 coordonează colecţia Nouvelles mythologies pentru editura Robert Laffont. În 2020 a publicat Consimţămîntul, carte distinsă în acelaşi an cu Premiul Jean-Jacques Rousseau pentru autobiografie şi Grand Prix des Lectrices de ELLE la categoria Document.

 

Număr de vizualizări :44

„Muzeul animat”. Un proiect de valorificare a patrimoniului cultura...

Posted: 16 Nov 2021 01:42 AM PST

Muzeul Municipiului București lansează website-ul www.muzeulanimat.ro, parte din proiectul de valorificare a patrimoniului cultural material în mediul digital „Muzeul animat”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

”Pornind de la povestea a șase obiecte din expunerea Muzeului Municipiului București, dar și de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și Muzeul Olteniei Craiova, ne-am propus să traducem pe înțelesul copiilor noțiunea de patrimoniu, care poate fi destul de abstractă pentru ei.

 

În perioada octombrie – noiembrie 2021 au avut loc șase ateliere online, susținute de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu, despre gramofonul de la Casa Filipescu-Cesianu, un opaiț de la Muzeul George Severeanu, microscopul de la Muzeul Victor Babeș, telescopul de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, teascul de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și vasul hibrid de la Muzeul Olteniei Craiova. În urma atelierelor au fost realizate tutoriale de bandă desenată pentru fiecare obiect de patrimoniu.

 

Beneficiarii direcți au fost copiii de 7-14 ani din București, Craiova și Ștefănești, însă proiectul este util și cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial. Fiecare episod din Muzeul animat include informații utile despre obiectul în sine și o activitate practică sub forma realizării unei benzi desenate, având la bază un scenariu original cu replici în rimă, interpretat de copii.

 

Tutorialele de benzi desenate sunt disponibile pe website și pe canalul de YouTube Muzeul animat. Acestora li se alătură șase scurte clipuri video cu muzeografii de specialitate din muzeele mai sus menționate, care explică importanța alegerii acestor obiecte în proiect. Totodată, am realizat și o expoziție virtuală cu o parte din lucrările copiilor care au participat la atelierele de benzi desenate organizate în cadrul proiectului.

 

Profesorii au acum la dispoziție un instrument alternativ de susținere a curriculei școlare prin intermediul unor lecții aplicate inspirate de valorificarea patrimoniului muzeal. ”

 

 

Echipa proiectului: Maria Sfrijan – Manager de proiect; Mihai Grăjdeanu – Artist benzi desenate; Veronica Leca – Specialist educație; Eliana Radu – Specialist comunicare.

 

Pagina de Facebook Muzeul animat – https://www.facebook.com/MuzeulAnimat

Canalul de YouTube – https://www.youtube.com/channel/UCOfU1wtbVRFhYIPgodnBieQ

Contul de Instagram – https://www.instagram.com/muzeul_animat/

 

 

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Număr de vizualizări :43

Spectacolele Teatrului EXCELSIOR

Posted: 16 Nov 2021 12:46 AM PST

Teatrul EXCELSIOR anunță programul spectacolelor din perioada 19-28 noiembrie 2021.

 

  • Vineri, 19 noiembrie, ora 19:00, Teatrul EXCELSIOR: „Urâtul” de Marius von Mayenburg, regia Mădălin Hîncu. Bilete: pe site-ul teatrul-excelsior.ro, pe bilet.ro și la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR

 

  • Sâmbătă, 20 noiembrie, ora 19:00, Teatrul EXCELSIOR: „Interzis sub 18 ani” de Mihaela Michailov, regia Lenuș-Teodora Moraru. Bilete: pe teatrul-excelsior.ro, pe bilet.ro și la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR

 

  • Duminică, 21 noiembrie, ora 11:00, Teatrul EXCELSIOR: „Cei trei purceluși” după o poveste de J. O. Halliwell-Phillipps, dramatizarea și regia Stelian Milu. Bilete: pe teatrul-excelsior.ro, pe bilet.ro și la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR

 

  • Luni, 22 noiembrie, ora 18:00, Teatrul EXCELSIOR: „Familia Addams” – libretul de Marshall Brickman & Rick Elice; regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu. Bilete: pe teatrul-excelsior.ro, bilet.ro și la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR

 

  • Joi, 25 noiembrie, ora 19:00, „Cenușăreasa”  adaptare muzicală de Eduard Petru Jighirgiu după basmul lui Charles Perrault. Bilete: pe teatrul-excelsior.ro, bilet.ro și la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR

 

  • Vineri, 26 noiembrie, ora 19:00, Teatrul EXCELSIOR (Sala Studio): „Missouri Sky” de Victor Morozov, regia Silvia Roman. Bilete: pe teatrul-excelsior.ro, bilet.ro și la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR

 

  • Sâmbătă, 27 noiembrie, ora 19:00, „Cartea Junglei” (spectacol găzduit) – regia, scenariul și muzica Eduard Petru Jighirgiu

 

  • Duminică, 28 noiembrie, ora 11:00, Teatrul EXCELSIOR: „Cocoșelul neascultător” de Ion Lucian, regia Ion Lucian și Victor Radovici. Bilete: pe teatrul-excelsior.ro, bilet.ro și la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR

Vizualizări: 26

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor