altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 15 ianuarie 2020

“Deschiderea Anului Beethoven – 250 de ani de la naşterea compozito...


Deschiderea Anului Beethoven – 250 de ani de la naşterea compozitor...

Posted: 14 Jan 2020 05:40 AM PST

Joi, 16 și vineri, 17 ianuarie 2020, la Filarmonica „George Enescu“ va avea loc deschiderea Anului Beethoven – 250 de ani de la naşterea compozitorului. Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Jin Wang, va avea în program lucrările: Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 – solist Alexadru Tomescu, Ruinele Atenei, op. 113 –   solişti Marius Boloș, Ana Stănescu, Mihai Raicea.  Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. La 250 de ani de la naştere, compozitorul german, născut în decembrie 1770 la Bonn, este sărbătorit în întreaga lume. Ludwig van Beethoven (1770-1827) a fost întemeietorul unei ere noi în muzică, creațiile sale fiind o punte între clasicism și romantism. În 2020, „an Beethoven“,  Filarmonica „George Enescu“ îi va dedica nemuritorului creator numeroase concerte.

Ateneul Român

Joi, 16 ianuarie 2020, ora 19.00

Vineri, 17 ianuarie 2020, ora 19.00

Deschiderea Anului Beethoven – 250 de ani de la naşterea compozitorului

            Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor JIN WANG

Solist ALEXANDRU TOMESCU

Program

Ludwig van Beethoven
Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43

Ludwig van Beethoven
Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61

Ludwig van Beethoven
Ruinele Atenei, op. 113

Solişti
MARIUS BOLOŞ – Marele preot
ANA STĂNESCU – o grecoaică
MIHAI RAICEA – un grec

Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER

 

    JIN WANG

Dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang, unul dintre cei mai apreciaţi din generaţia sa, a dirijat peste 600 de concerte şi spectacole de operă. A absolvit cursurile de măiestrie pentru dirijat la Conservatorul din Beijing şi apoi a urmat perfecţionarea la Academia de Muzică de la Viena cu profesorii Karl Österreicher şi Leopold Hager. A fost asistentul dirijorilor Vaclav Neumann şi Peter Eötvös; de asemenea, a beneficiat de îndrumarea maeştrilor Leonard Bernstein şi Zubin Mehta. Este laureat a opt concursuri internaţionale de dirijat din Europa. În colaborare cu Societatea „Wagner” din Würzburg a lansat un concert de gală şi un alt concert cu muzică de Wagner, intitulat Ring in 1 Night, cu solişti vocali de la Bayreuth.

Pe lângă activitatea concertistică, Jin Wang desfăşoară şi o activitate didactică, fiind primul dirijor din Asia care a devenit profesor de dirijat de orchestră la o universitate din Europa – Academia Regală de Muzică din Stockholm. Dirijorul Jin Wang este cunoscut şi în calitate de compozitor, printre lucrările sale de succes se numără Nokia Variations –  a Travel through Music Styles, Tibet Impressionen – Song from the Roof of the World şi Romanian Dances.

            ALEXANDRU TOMESCU

În prezent solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti (din 2002), violonistul Alexandru Tomescu s-a născut în 1976, a urmat Liceul de Muzică „George Enescu” Bucureşti, îndrumat de mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a absolvit în 1999 Conservatorul din Bucureşti la clasa prof. Ştefan Gheorghiu. S-a perfecţionat ulterior la Southern Methodist University, Dallas, Texas (prof. Eduard Schmieder, 2000) şi la Ecole Superieure de Musique, Sion, Elveţia, cu renumitul Tibor Varga (2001). Este laureat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Concursul internaţional „George Enescu”, Bucureşti  (Premiul I, 1999), Concursul „M. Long – J. Thibaud” Paris (Premiul II „Yehudi Menuhin”, 1999). În 2008 a devenit solist concertist permanent al Filarmonicii de Stat din Piteşti. Înregistrările sale, CD şi DVD, cuprind un repertoriu de la opusuri celebre din literatura viorii la lucrări de muzică de cameră: „24/24 DVD&CD” (integrala Capriciilor de Niccolo Paganini); „Simply Mozart by Alexandru Tomescu” cu Orchestra Naţională Radio – dirijor Horia Andreescu (integrala Concertelor pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart); „Romantic Stradivarius”, împreună cu pianistul Horia Mihail (lucrări de Johannes Brahms, Robert Schumann şi Edvard Grieg) ș.a. Alexandru Tomescu cântă pe vioara Stradivarius Elder – Voicu, Cremona 1702.

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/OjQ6GplclQw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Seminar național dedicat angajaților din biblioteci

Posted: 13 Jan 2020 11:00 PM PST

Miercuri, 15 ianuarie 2020, în capitală are loc un seminar cu participare națională dedicat angajaților din biblioteci: începând cu ora 10.00, la Salonul Cărții „Luceafărul” (Bulevardul Unirii 10.00). Evenimentul, având tema „Cum creștem rolul bibliotecilor în promovarea lecturii? Secretele organizării cu succes ale unei expoziții tematice”, este organizat de Headsome Communication, în parteneriat cu Asociația Națională de Bibliotecilor Publice din România, Compania de Librării București și Atelierul de Grafică, cu sprijinul Ministerului Culturii. Seminarul își propune să adune laolaltă angajații din acest domeniu, dornici să facă schimb de informații, dar, mai ales, să afle noutăți legate de activitatea lor de la referenții invitați. Subiectul se încadrează în tematica mai largă a comunicării cu publicul cititor, mai precis, a găsirii de noi metode de promovare a lecturii în activitatea de zi cu zi a bibliotecilor.  

„Astăzi, când vorbim despre rețeaua bibliotecilor din România, trebuie să ținem cont de mulți factori caracteristici: nevoia informatizării, impactul social media, organizarea de evenimente culturale și, nu în ultimul rând, de rolul esențial al bibliotecii în promovarea lecturii în cadrul comunității.

În ultimii ani, bibliotecile din România au beneficiat de dotări cu calculatoare datorită programului de informatizare a bibliotecilor publice desfășurat de Fundația «Bill & Melinda Gates». Consecințele benefice ale acestui program sunt evidente în toate bibliotecile – mai ales în cele din comunitățile mici și izolate –, ele căpătând, în numeroase cazuri, roluri de adevărate puncte culturale active, frecventate de cititori de toate vârstele”, au declarat organizatorii.

 

Pe lângă rolul de îndrumător pe care orice bibliotecar îl are în relația directă cu cititorii săi – copiii, adolescenții sau adulții care intră în bibliotecă –, acesta este și un promotor cultural care încearcă, pe toate căile posibile, să atragă publicul spre lectură. Două dintre acestea ar fi organizarea de evenimente legate de carte și crearea un spațiu propice lecturii și cât mai atrăgător pentru vizitatori. Expozițiile pe o temă dată sunt una dintre componentele care țin de amenajarea spațiului unei biblioteci. Organizatorii speră ca acest demers să ofere câteva soluții de bază pentru realizarea unei expoziții la standarde moderne, cu tematici atractive, însoțite de materiale de promovare de calitate.

 

În prima parte a seminarului referenții vor vorbi despre metodele concrete prin care se poate organiza în mod profesionist o expoziție în cadrul unei biblioteci și factorii de care trebuie să ținem seama: alegerea tematicii, dimensiunea spațiilor de expunere, materialele avute la dispoziție, panotarea, luminozitatea. În cea de-a doua parte, referenții vor discuta despre metodele de promovare ale unui astfel de eveniment prin intermediul mass-media: cum se realizează un comunicat de presă profesionist, cum alegem canalele media cele mai potrivite, cum se întreține o relație profesionistă cu jurnaliștii.

 

REFERENȚI:
 Claudia Șerbănuță – membră a Fundației Progress (instituție care pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii și dezvoltării comunitare), fost director al Bibliotecii Naționale a României și membră a ANBPR
 Ciprian Isac – licențiat în grafică al Universității de Arte din București, și cofondator al Atelierului de grafică, proiectantul și curatorul a zeci de expoziții
 Ioana Gruenwald – curatoarea mai multor proiecte expoziționale, naționale și internaționale, dedicate cărții, membră a echipei Headsome Communication
 Oana Boca Stănescu – consultant în comunicare editorială cu o experiență de 17 ani, fondatoarea și managerul Headsome Communication
 Magda Grădinaru – editor coordonator Ziare.com

 

Proiectul reprezintă o continuare firească a eforturilor Asociației Headsome Communication de a concepe evenimente dedicate profesionalizării angajaților din instituțiile care compun lumea publishingului de carte autohton: edituri, librării, biblioteci.

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ascVgQjOdzE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spectacol – lectură ”Insula” de Mihail Sebastian

Posted: 13 Jan 2020 10:44 PM PST

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, de la ora 12.00,  la Sala Mică,  TNB vă invită la spectacolul lectură ”Insula” de Mihail Sebastian. Cu  un final – Actul III – de Ruxandra Țuchel.  Intrarea este liberă.

Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, a lansat stagiunea trecută un concurs de dramaturgie pentru finalul piesei neterminate INSULA de Mihail Sebastian, la care au fost înscrise 44 de texte. În urma citirii acestor propuneri de final de piesă, juriul format din Marina Constantinescu, Cristiana Gavrilă și Andrei Marinescu au declarat câștigător textul semnat de Ruxandra Țuchel.

Autoarea, cunoscut om de televiziune și o pasionată de teatru, deși a semnat mai multe scenarii pentru documentare TV, debutează ca dramaturg cu acest ultim act al piesei INSULA. “Complexitatea personalității lui Sebastian m-a fascinat dintotdeauna. M-am apropiat de el mai ales după ce i-am citit Jurnalul. Iubea teatrul, îi plăcea să călătorească, scria minunat și era pasionat de muzică. De altfel, pentru el muzica era un „calmant” , un „moment de uitare”, singurul lucru care dădea sens vieții. Prin toate aceste ipostaze ale lui, în care lumina se filtrează diferit, m-am regăsit  integral.„ –  mărturisește  Ruxandra Țuchel

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, de la ora 12:00, vă invităm la Sala Mică, pentru a pătrunde alături de actorii Teatrului Național în universul enigmatic al piesei lui Mihail Sebastian, într-un spectacol-lectură completat de finalul câștigător al concursului de dramaturgie.

Spectacolul – lectură este rezultatul unui studiu actoricesc, întreprins de actorii Ada Galeș, Mircea Rusu, Ionuț Toader, Alexandru Bindea, Magda Catone, Andrei Finți, Eduard Adam, Marius Bodochi, Alexandra Sălceanu, sub coordonarea riguroasă a regizorului Răzvan Popa.

Spectacolul-lectură va fi urmat de o discuție cu publicul, moderată  de Marina Constantinescu.

INSULA

                                                   de Mihail Sebastian  

Cu  un final – Actul III – de Ruxandra Țuchel

 

DISTRIBUȚIA

 

 

NADIA

MANUEL

BOBY II

POLIȚISTUL

PROPRIETĂREASA

BĂTRÂNUL

LUCRĂTORUL TÂNĂR

DIRECTORUL

DACTILOGRAFA

 

Ada Galeș

Mircea Rusu

Ionuț Toader

Alexandru Bindea

Magda Catone

Andrei Finți

Eduard Adam

Marius Bodochi

Alexandra Sălceanu

 

Regia RĂZVAN POPA

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/SSSgyVE7kYU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Poveștile muzeelor literare ieșene într-o nouă colecție: Restitutio

Posted: 13 Jan 2020 10:40 PM PST

Editura Muzeelor Literare Iași a lansat un nou proiect editorial – Colecția Restitutio, ce scoate la suprafață detalii și informații interesante din istoria proprietarilor și a caselor care, în timp, au devenit muzee literare și fac parte, astăzi, din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

Iulian Pruteanu-Isăcescu, muzeograf, șef Birou programe culturale și valorificare patrimoniu la MNLR Iași, secretar general de redacție al revistei „Dacia literară”, prezintă și aduce în centrul atenției publicului cititor povestea fiecărui muzeu, cu proprietarii, ascendența și descendența acestora, cu detalii biografice și istorice de interes atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiștii din domeniu. Acestea, alăturate unor ilustrații de epocă și fotografii de patrimoniu, formează „o viziune de ansamblu coerentă, fundamentată corect în spirit critic muzeografic și nu numai” (Mircea Coloșenco).

Primele trei volume, lansate de Ziua Culturii Naționale, valorifică istoric poveștile Bojdeucii „Ion Creangă” (Din istoria primului muzeu literar din România), Muzeului „Vasile Pogor” (Din istoria Casei Pogor-Brătianu) și Muzeului „Constantin Negruzzi” (Din istoria conacului Negruzzi de la Hermeziu).

Mircea Coloșenco, critic literar și editor, scrie despre prima carte a Colecției Restitutio: „Monografia Bojdeuca „Ion Creangă”. Din istoria primului muzeu literar din România (Ediția a II-a, revăzută și adăugită) oferă un exemplu aproape singular în specific de responsabilitate scriitoricească și se recomandă, atât în mediul academic, cât și publicului larg, ca lectură și interes detectivistic în cunoașterea unui destin împlinit, față de poluarea ireversibilă a valorilor practicată în istoria recentă”.

Informații suplimentare despre Colecția Restitutio se găsesc pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române Iași (www.muzeulliteraturiiiasi.ro). Proiectul va continua, propunându-și să prezinte istoria detaliată a tuturor muzeelor literare ieșene.

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9WpR0jLn93c?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Teza mea de doctorat în 180 de secunde

Posted: 13 Jan 2020 09:48 PM PST

Este al patrulea an în care Institutul Francez din România şi Agenția Universitară a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală organizează concursul « Teza mea de doctorat în 180 secunde ». Competiţia permite doctoranzilor şi tinerilor doctori în ştiinţe să-şi prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, în limba franceză, unui public divers şi neiniţiat, în doar trei minute.

Fiecare candidat are la dispoziție 180 de secunde și un singur diapozitiv pentru a prezenta audienței rezultatele cercetării sale doctorale într-o manieră clară, ludică și convingătoare.

 

Concursul este un foarte bun mijloc de popularizare a ştiinţelor, prin care publicul larg poate intra în contact cu diverse domenii de cercetare. În acelaşi timp, competiţia este şi un binevenit exerciţiu de comunicare publică pentru doctoranzi.

 

Se pot înscrie la concurs candidații care urmează un program de doctorat în anul universitar 2019-2020 sau cei care au susținut teza de doctorat în cursul anului universitar 2018-2019, în cadrul unei instituții de învățământ superior din România.

 

Înscrierile la concurs se fac până la data de 1 martie 2020, completând formularul de aici:

https://formulaires.auf.org/europe-centrale-et-orientale/ma-these-e...

Finala națională va fi organizată la București, în data de 6 mai 2020, iar laureatul/laureata finalei naționale va reprezenta România la finala internațională de la Paris, ce va avea loc în octombrie 2020.

 

Juriul va acorda trei premii și publicul va avea, de asemenea, șansa să-și aleagă candidatul preferat.

Istoria concursului

Inspirată de concursul de origine australiană, intitulat „Three minute thesis (3MT® open_in_new)”, competiția „Teza mea în 180 de secunde” a fost inițiată în Quebec, în 2012, de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS).

România participă la concurs din 2017 şi are deja o istorie de succes în cadrul acestuia. În finala internaţională din 2018, Veronica-Diana Hagi de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa a obţinut locul trei pentru prezentarea proiectului său doctoral „La biographie linguistique, un outil didactique plurivalent” („Biografia lingvistică, un instrument didactic plurivalent”).

Anul trecut, concursul naţional din România a fost câştigat de Maria Larisa Nechita pentru prezentarea subiectului său de cercetare doctorală cu titlul „Transferuri culturale, calitatea discursului și gestionarea greșelilor în interpretarea de conferință”. Maria Larisa Nechita este doctorandă a Universității „ Lucian Blaga” din Sibiu și studiază obstacolele lingvistice și culturale care pot apărea în procesul de interpretare simultană.

Despre Institutul Francez din România

Institutul Francez este unul dintre cei mai importanți și influenți operatori culturali și de cooperare din România, având direcţii regionale la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Instituție oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Franței, înființată acum mai bine de opt decenii, Institutul Francez din România favorizează și susține cooperarea educativă, universitară și științifică, dezvoltarea teritorială și cooperarea descentralizată, precum și colaborarea în domeniul sănătății și incluziunii sociale. Aceste acțiuni de cooperare bi- și multilaterală sunt implementate în cadrul unor parteneriate cu structuri instituţionale și actori independenţi locali. Limba franceză, limbă a culturii și a creației, este un element motor al multilingvismului, Institutul Francez împărtășind valorile unei Europe multiculturale.

Pentru mai multe detalii: http://www.institutfrancais.ro

Despre AUF

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește 990 instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 118 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.

AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională a absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa Centrală și Orientală.

Pentru mai multe informații: www.auf.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kA1hV7fDNEA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Evenimente organizate de Biblioteca Metropolitană Bucureşti cu ocaz...

Posted: 13 Jan 2020 09:25 PM PST

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) va desfășura, în perioada 15-16 ianuarie 2020, cu prilejul Zilei Culturii Naționale și a datei de naștere a poetului Mihai Eminescu, o serie de manifestări cultural-festive.

„Vorbind despre Eminescu, vorbim implicit despre performanțele spiritualității românești” – Acad. Eugen Simion

Specificul cultural al unui popor reprezintă emblema identității sale profunde, spirituale, ceea ce presupune continuitatea unui patrimoniu de tradiții și obiceiuri, dar și deschiderea spre alte culturi naționale. Creația eminesciană este expresia străduinței continue de a da românilor o limbă și o cultură universală.

Programul Bibliotecii Metropolitane București reunește ateliere, cluburi de lectură, expoziții, sesiuni de informare ce vor avea loc atât la Sediul central „ Mihail Sadoveanu”, cât și în mai multe filiale din rețeaua BMB.

Biblioteca LUCIAN BLAGA va organiza miercuri, 15 ianuarie, de la ora 10:00, un atelier intitulat „Mihai Eminescu – poet național și universal” care va cuprinde un recital de poezie şi expoziţie de carte, organizate cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

Biblioteca LIVIU REBREANU, în cadrul clubului de lectură „Ziua Culturii Naţionale”, începând cu ora 09:00, va susține prezentarea activității literare a poetului Mihai Eminescu, precum și discuții legate de versificație (prozodie), poezie populară. De asemenea, va pune în valoare documentele aflate în colecţia filialei din opera poetului.

Pentru cei mici, Biblioteca CEZAR PETRESCU va organiza, începând cu ora 10:00, clubul de lectură „Parte de carte. Luceafărul poeziei românești” care va cuprinde un recital de poezie.

Lectură, recitări de poezii, informaţii şi date despre poet vor avea loc în cadrul clubului de lectură „Zi aniversară Eminesciană”, de la ora 14:00, la Biblioteca ALEXANDRU MACEDONSKI.

Un eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale şi poetului Mihai Eminescu, va organiza și Biblioteca PETRE ISPIRESCU, începând cu ora 14:00, care va cuprinde o expoziţie cu publicaţii din opera poetului şi o activitate de lectură publică.

Pentru cei mari, Biblioteca GHEORGHE ŞINCAI, de la ora 09:00, va sărbători Ziua Culturii Naționale, respectiv 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu printr-o expoziție de carte.

Biblioteca NICOLAE LABIŞ va organiza, începând cu ora 09:00, o expoziţie tematică dedicată adolescenților (cărţi, imagini, articole despre Mihai Eminescu).

Începând cu ora 09:00, Biblioteca BOGDAN PETRICEICU HASDEU va pune la dispoziţia utilizatorilor săi toate operele deţinute în colecţia sa, într-o expoziţie dedicată marelui poet.

Prin expoziții de carte despre viața și opera poetului național vor fi sărbătorite Ziua Culturii Naţionale și Ziua poetului Mihai Eminescu în filialele: Biblioteca NICHITA STĂNESCU, Biblioteca GEORGE TOPÎRCEANU (începând cu ora 10:00), Biblioteca OTILIA CAZIMIR (începând cu ora 12.00), Biblioteca MIHAI EMINESCU (începând cu ora 12.00) și Biblioteca NICOLAE BĂLCESCU care va organiza pentru preadolescenți și sesiuni de informare care vor cuprinde discuţii despre poetul naţional al românilor.

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită și în data de 16 ianuarie, în cadrul Operei la biblioteca, la Sediul Central – Mihail Sadoveanu, începând cu orele 17:30, prin recitaluri de poezie din lirica eminesciană și muzică din componistica românească.

 

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.

 

 

www.bibmet.ro

www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/VYlYxfOPZTE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Conferința ,,Identități române și aromâne. Destine de familii dărui...

Posted: 13 Jan 2020 09:18 PM PST

Joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.30, la Palatul Suțu ( Bd. I. C. Brătianu 2), în cadrul Conferințelor de joi, coordonate de Cătălin D. Constantin,  va avea loc  conferința ,,Identități române și aromâne. Destine de familii dăruite literaturii” cu prozatoarea Catia Maxim. La eveniment sunt invitați: jurnalista și scriitoarea Elena Loreta Popa, profesor Alexandru Gica, dar și interpreți români și aromâni: Ioana Sandu, Elena Granzulea, Vanghele Gogu, Dan Caramihai.

Când unui scriitor i se oferă șansa să prindă între coperte destine de familii îngemănate cu sufletul unui oraș precum București- permanent măcinat de lupte și frământări politice, înfloritor totuși în perioada interbelică, distrus apoi de bolșevici-, cea mai intensă competiție constă în realizarea unei narațiuni verosimile, a unui epic contopit cu spiritul timpurilor descrise.

Într-un periplu de suflet, expunerea se va baza pe un dialog interactiv despre rolul literaturii de a transfigura realitatea dar, mai ales, de asimilare a ei, grație limbajului subiectiv, conotativ și expresiv.

 

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/oN6dwWeY3vE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Întreg poștal intitulat “Principesa Margareta a României, pentru pr...

Posted: 13 Jan 2020 09:14 PM PST

Romfilatelia anunță dedicarea unui întreg poștal Principesei Margareta a României.

Anul 2020 începe cu o sărbătoare importantă pentru Casa Regală a României și se înscrie în istoria recentă a României.La 18 ianuarie 1990, pășea pentru prima oară pe pământ românesc Principesa Margareta a României. Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, sărbătorește, de asemenea, trei decenii de prezență și de activitate neîntreruptă, în țara sa.

În aceste momente istorice, Romfilatelia se alătură Casei Regale, iar cu ocazia acestui eveniment istoric, dedică un întreg poștal intitulat “Principesa Margareta a României, pentru prima oară pe pământ Românesc”.

Întregul poștal va fi disponibil începând de sâmbătă, 18 ianuarie 2020, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara.

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cw7RuEZBtSE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Muzica bizantină, moștenire intangibilă a umanității

Posted: 13 Jan 2020 08:27 PM PST

Născută la începutul creștinismului, muzica psaltică bizantină, specifică Bisericii Ortodoxe, a supravieţuit până în zilele noastre odată cu ritualul liturgic, fapt ce a determinat comisia UNESCO să-i acorde, în luna decembrie 2019, un loc pe lista Patrimoniului Imaterial Mondial.

Arta lirică psaltică, exclusiv vocală (a capella) și monofonică, proprie tradiţiilor muzicale din Balcani și din estul Mediteranei unde s-a extins Imperiul Bizantin, însoţeşte îndeosebi slujbele religioase. Aceste „recitaluri” ale creștinilor din Imperiul Roman de Răsărit, fără modulare armonică, reprezintă o artă ecleziastică ce vrea să exprime o spiritualitate transcendentală, divină, metafizică. „Diferitele stiluri de ritm sunt folosite pentru a accentua silabele dorite din anumite cuvinte ale textului liturgic”, indică raportul depus la Unesco în favoarea acestui patrimoniu cultural. Pentru a spori înţelegerea textelor biblice, cântecul bizantin a fost dezvoltat în special după secolul al III-lea, în Imperiul Roman de Răsărit, şi a atins cele mai rafinate dimensiuni între secolele XIII-XV. Se spune că muzica era folosită de creștini încă de timpuriu, chiar din timpul vieţii Mântuitorului, evanghelistul Matei asigurându-ne că la „Cina cea Taină” s-au cântat Psalmi. În cartea sa intitulată „Muzică bisericească pe psalthichie și pe note liniare pentru trei voci”, Preasfinția Sa Nifon N. Ploeșteanu scria la 1902: „Se știe că prima sămânţă a creștinului fiind aruncată în Ierusalim și cea dintâi biserică creștină fiind formată de creștinii născuți iudei, de bună seamă că melodia Psalmilor din Vechiul Testament a predominat în biserica primitivă… După ce creștinismul a ieșit din cuprinsul Palestinei, s-a răspândit la alte popoare din cuprinsul Asiei Mici și Europa răsăriteană, în care elementul grec era foarte mult răspândit, iar după ce iudeii fură împrăștiați și veniră în contact cu grecii, au împrumutat de la aceștia nu numai limba, dar și muzica lor”.

Psalmul bizantin este reprodus exclusiv de o voce masculină, de psalţii din parohii şi mănăstiri, fără instrumente, acestea fiind folosite doar la curtea împăratului sau la banchete. Interpretat în special în limba greacă, limba originală a liturghiei ortodoxe, cântecul bizantin este tradus și în siriană, arabă, armeană sau georgiană și rămâne principalul gen muzical al Bisericii creștine răsăritene. Potrivit unor experți, elemente din muzica greacă veche se regăsesc în arta psaltică, considerată „o prelungire” a Antichității, iar de unii filosofi „gura duhului sfânt”.

 

 

Maria Oprea

 

Explicaţie foto Mozaic: Procesiunea fecioarelor – detaliu al mozaicului aflat în naosul central al Basilicii Sant’Apollinare nuovo (Sf. Apollinaire cel Nou sau Basilica Saint-Apollinaire-the-Neuf) din Ravenna, Italia, sec. VI

(foto: Leemage)

Vizualizări: 21

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor