altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 14 ianuarie 2020

“„Stăm aici, dar mergem înainte”” plus 9 more


„Stăm aici, dar mergem înainte”

Posted: 13 Jan 2020 09:17 PM PST

Prin reprezentația piesei ”Există nervi”, de Marin Sorescu, în regia lui Felix Alexa, Teatrul Dramaturgilor Români demonstrează încă o dată că este unul din spațiile atât de necesare contemporaneității în regăsirea și păstrarea valorilor autentice. Textului piesei, o satiră scrisă de Marin Sorescu în 1964 (fiind de asemenea prima piesă publicată de autor), este de un absurd fabulos și savuros și, în același timp, este un text cu adresă exactă la realitatea comunistă. Acest aspect a făcut ca piesa ”Există nervi” să se joace la acea vreme într-o atmosferă de încordare și complot, provocând probleme autorului și fiind eliminată, în cele din urmă, de pe scenele în care s-a încercat reprezentarea ei.

Se pare că prima piesă de teatru scrisă de Marin Sorescu a fost dată uitării și în anii de după revoluție; regizorul Felix Alexa aduce însă, în 2020, o viziune ludică, în deplină concordanță cu spiritul sorescian, a operei care ar putea deveni unul din etaloanele rezistenței prin cultură în epoca totalitarismului.

Povestea ambiguă a locatarului și a prietenului său, vizitați inopinat de un profesor (care susține că toți se află, de fapt, într-un tren) și de o femeie care întărește absurdul situației, se desfășoară cu o impresionantă forță de expresie. Expresia și aluzia dau forță unor dialoguri cât mai banale cu putință. Profesorul, interpretat de actorul Răzvan Vasilescu, poate fi văzut ca fiind securistul, cel care induce anxietatea atunci când pare că transformă totul într-o anchetă sau când încearcă (și reușește) să-i convingă pe interlocutori de evidența imposibilului: „Stăm aici, dar mergem înainte”. Agresiunea, suspiciunea, teama, compromisul sunt subînțelese cu zâmbetul pe buze. Locatarul, Gabriel Răuță, personaj principal al piesei, trece printr-o serie de stări de confuzie, de la șocul primirii unui musafir nepoftit, până la a accepta teoria acestuia că existența nervilor e iluzorie și determinată de un joc nesfârșit între sugestie și autosugestie.

Apartamentul devine un loc cu totul nesigur în care oricine poate intra, ca într-un compartiment de tren. Prietenul locatarului, jucat de Alexandru Conovaru, pare un partener sincer de discuție și de petrecut timpul, până când își fac loc neîncrederea și invidia. Balconul, un laitmotiv al piesei, este văzut ca locul de la fereastră, cel pe care e foarte important să-l prinzi în asemenea situații, metaforă a libertății și eliberării: ”e ca şi când ai avea ieşire la mare[…]şi ieşirea asta te eliberează de presiunea celor patru pereţi, devii mai calm, mai visător, poţi fuma o ţigară, digestia lucrează şi ea ca pe roate…Şi aproape că eşti fericit”. În ultima parte a piesei apare ”femeia necesară”, prezența spectaculoasă a personajului jucat de Amelia Ursu întărește confuzia situației, ea susține, de asemenea, că se află cu toții într-un compartiment de tren, nu într-un apartament.

Ce este de remarcat la reprezentația piesei ”Există nervi”, în regia lui Felix Alexa, este că, deși avem de-a face cu un text scris evident ca satiră la adresa regimului comunist, datorită geniului sorescian piesa poate funcționa la fel de bine independent de contextul în care a fost creată. Mai mult decât atât, ”Există nervi” devine, prin viziunea regizorală și prestația actorilor, o comedie absurdă a vremurilor actuale, înfățișând anxietatea care ne acaparează și vidul creat de confuzia existențială a prezentului.

 

Dramaturg: MARIN SORESCU

Distribuție: Profesorul: RĂZVAN VASILESCU

Locatarul: GABRIEL RĂUȚĂ

Prietenul: ALEXANDRU CONOVARU

Femeia necesară: AMELIA URSU

Regie: FELIX ALEXA

Adaptare scenică, ilustrație muzicală, lighting-design: FELIX ALEXA Scenografie: ANDRADA CHIRIAC

Următoarea reprezentație: vineri, 24 ianuarie 2020, ora 20:00, TDR, sala ”Ion Băieșu”

 

 

Tudor VOICU

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/xpULFTn4W2Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vernisajul expoziției ”CERAMICA CONTEMPORANĂ & ARTIȘTI COLECȚIO...

Posted: 13 Jan 2020 08:57 AM PST

Vineri, 17 ianuarie 2020, ora 19.00, Galeria Galateea Contemporary Art vă invită la vernisajul expoziției ”CERAMICA CONTEMPORANĂ  & ARTIȘTI COLECȚIONARI”. Evenimentul prezintă o serie de lucrări aparținând artiștilor ceramiști, primite de la colegi  sau prieteni artiști, o colecție de artă foarte variată ce se dezvăluie publicului cu această ocazie. Acestea au fost realizate din perioada anilor `70 până în anii 2000 și sunt semnate de autori români și străini, mai mult sau mai puțini cunoscuți publicului. Lucrările fac parte din colecțiile artiștilor:  Adela Bonaț, Gherghina Costea, Georgiana Cozma, Dumitru Ioan Cozma, Alexandra Gheorghe, Romana Cucu Mateiaș, Cristina Popescu Russu, și ne-au fost date spre expunere prin amabilitatea acestora. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Sunt expuse lucrări semnate de:
Ionel Cojocariu (RO) în colecția Adela Bonaț
Mana Bucur (RO) și Nicolae Moldovan (RO) în colecția Gherghina Costea
Alina Maria  Năstasie (ES) în colecția Georgiana Cozma
Paul Neagu (RO/GB) în colecția Dumitru Ioan Cozma
George Filipescu (RO) și Rodica Mazilescu (RO) în colecția Alexandra Gheorghe
Melissa Leblanc (CA) în colecția Romana Cucu Mateiaș
Arina Ailincăi (RO), George Apostu (RO/FR), Simcha Even-Chen (IL), Alexandra Gheorghe Filipescu (RO), Mehmet Tuzum Kizilcan (TR), Suzanne Au Ho Lam (HK),
Patriciu Mateescu (RO/ S.U.A.), Silvia Ortlieb (HU/A), Rafael Perez (ES),
Ioana Stepanov (RO),Radu Tănăsescu (RO/DE), 
în colecția Cristina Popescu Russu

Curatori: Georgiana Cozma, Anca V. Dragu

Expoziția poate fi vizitată în perioada  15 ianuarie – 14 februarie 2020

Sponsor: CIEL.ro
Parteneri media:
Observator Cultural, Modernism, Radio România Cultural, Senso TV – Arte, Agenția de Carte, Cultura, Art Clue .

Număr de vizualizări :51http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gWfJhlLdGjo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Disney revine la București într-un concert special: ”Disney in Conc...

Posted: 13 Jan 2020 08:46 AM PST

Pe 7 și 8 februarie 2020, la Circul Metropolitan din București, World Arts Production prezintă publicului producția ”DISNEY IN CONCERT – MAGICAL MUSIC FROM THE MOVIES”. Din distribuția spectacolului fac parte personalități ale scenei românești precum Felicia Filip și Sanda Ladoși. În cadrul evenimentului, care se bucură de o regie specială (zboruri, efecte speciale, lumini performante, proiecții inedite), spectatorii se vor putea bucura de întâlnirea cu muzica celebră a desenelor animate și a filmelor simbol pentru generații întregi – LION KING, MARY POPPINS, ALADDIN, FROZEN, CARTEA JIUNGLEI, FRUMOASA ȘI BESTIA, COCOȘATUL DIN NOTRE DAME, PIRAȚII DIN CARAIBE și MICA SIRENĂ. ”Disney in Concert – Magical Music From The Movies” va aduce la București muzica faimoasă a copilăriei interpretată de una dintre cele mai de succes orchestre ale capitalei, Orchestra Simfonică București dirijată de Alexandru Ilie și întregită cu imagini din filmele consacrate. Acestea vor fi prezentate la dimensiuni impresionante, de sute de metri, însoțite de efecte speciale spectaculoase, produse de peste 80 de dispozitive performante și un ecran de proiecție de 360 de grade. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Chiar dacă se numește Disney in Concert, evenimentul de la începutul lunii februarie este un adevărat spectacol. Vom aduce pe piața bucureşteană un nou concept de producție artistică, în cadrul căruia copilul, dar și părintele vor evada într-o lume fantastică. Echipa de artiști este una de top, iar repertoriul este unul de vis!” – a declarat Emil Pantelimon, regizorul spectacolului.

 

Evenimentul va fi desăvârșit de unele dintre cele mai bune voci ale momentului, precum și de momente coregrafice uimitoare. Organizatorii anunță întâlnirea cu artiști precum Felicia Filip, Sanda Ladoși, Oana Șerban, Andreea Iftimescu, Andrei Mihalcea, Radu Ion, Bogdan Podlovski, Daniela Cârstea și Andrei Petre. Regia producției Disney in Concert – Magical Music From The Movies 2019 este semnată de Emil Pantelimon, iar coregrafia de către Andreea Soare.

Cel mai important concert al acestui început de an, din capitală, Disney in Concert – Magical Music From The Movies se adresează tuturor iubitorilor muzicii, artelor spectacolului și, mai ales, celor care vor să retrăiască atmosfera magică a universului Diney. Vârsta minimă recomandată pentru spectacol este de 3 ani. Biletele pot fi achiziționate din rețeaua bilete.ro și au prețuri cuprinse între 50 și 200 de lei.

 

Eveniment susținut de Europa FM

 

Parteneri media: România liberă, Radio România Cultural, Metropotam, Cațavencii, A List Magazine, Revista Avantaje, Fashion Premium Magazine, e-zeppelin.ro, MovieNews.ro, TVMANIA, Enigma Publishing House, Agenția de carte, Bookhub, Iqool, BebeH.ro, Kids News, totuldespremame.ro, Qbebe.ro, mamadeprofesie.ro, mamicaautentica.ro, calatoriaperfecta.ro, cristinacalin.ro, danielosmanovici.ro, gabrielamaalouf.ro, pauldutu.eu, pisicapearma.ro suntparinte.ro, unsoideblog.ro, kreatoria.ro, 9vremparinti.ro www.sfatulparintilor.ro.

 

Mai multe informații găsiți pe www.worldartsproduction.com și pe conturile de social media: FB și Event FB.

Număr de vizualizări :44http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/MmUI8x0RmSA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert extraordinar dirijat de Horia Andreescu, la Filarmonica „Ba...

Posted: 13 Jan 2020 08:26 AM PST

Vineri, 17 ianuarie 2020, de la ora 19, la Sala Capitol, dirijorul Horia Andreescu va susţine un concert vocal simfonic extraordinar la pupitrul Orchestrei simfonice şi a Corului „Ion Românu” ale Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.  Medalionul Ludwig van Beethoven programat cu această ocazie va cuprinde Uvertura Leonora nr. 3 în Do major op. 72b, Simfonia nr. 8 în Fa major op. 93 şi Fantezia pentru pian, cor şi orchestră în do minor op. 80, solist Sorin Petrescu, corul fiind pregătit de Iosif Todea.

Horia Andreescu declara înaintea concertului : “Revenirea la pupitrul Filarmonicii din Timişoara este o mare bucurie pentru mine, cu atât mai mult cu cât se suprapune cu inaugurarea Anului Beethoven, în 2020 evenimentele dedicate aniversării a 250 de ani de la naşterea lui Beethoven fiind extreme de numeroase şi reprezentând pentru mine o ocazie specială, cunoscută fiind predilecţia pe care o am pentru repertoriul beethovenian.”

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

 

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/lxGawqCAhQ4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premieră marca Alexander Hausvater la Teatrul ”Stela Popescu”

Posted: 13 Jan 2020 08:19 AM PST

Duminică, 19 ianuarie 2020, de la ora 19.30, la Sala Mică a Palatul Naţional al Copiilor va avea loc premiera oficială a spectacolului ”Barbă Albastră”, adaptare după Max Frisch în regia lui Alexander Hausvater, producţie a Primăriei Municipiului Bucureşti prin Teatrul „Stela Popescu”.

Regizorul Alexander Hausvater declara înaintea premierei „Personajul lui Max Frisch trece pin viață fără să-și revendice dreptul primordial al omului, să iubească. Dr. Schaad e iubit dar nu iubește. Ca în biliard așa și în viață  preferă să se izoleze în singurătatea sa, acolo unde nici o nevastă nu reușise să pătrundă, până la Rozalinde, cea care a fost asasinată. Întrebări în căutarea adevărului. Răspunsuri în iluzia stabilirii unui adevăr. Cel care întreabă își asumă rolul de model moral, cel care răspunde își asumă responsabilitatea memoriei care niciodată nu e pe deplin obiectivă. Întrebarea conține elemente pe care se bazează răspunsul iar răspunsul poartă în el suspiciunea ascunsă în întrebare, ca orice răspuns e doar reflecția subiectivă a omului confruntat cu totalitatea vieții.  Judecata de sine exprimată prin întrebări și răspunsuri duce la o sentință morală mult mai profundă decât oricare alta dată de un tribunal, o instanță, o autoritate.”

Barbă Albastră este un spectacol fascinant, în regia și dramatizarea lui Alexander Hausvater, realizat după romanul omonim al prozatorului elvețian Max Frisch. Max Frisch a scris romanul – senzație, iar Alexander Hausvater l-a adaptat pentru scena Teatrului Stela Popescu ca să introducă publicul într-un univers de vis și imaginație aflat în conflict permanent cu lumea obiectivă și fragilă în care trăim.

Echipa care a realizat spectacolul este compusă din Alexander Hausvater – regia, Adina Mastalier – scenografia, Florin Fieroiu – coregrafia, Tibor Cari – sound design, Lucian Moga – sound design, Constantin Şimon – video design. În distribuţie: Dr Schaad – Marius Stănescu, Procurorul – Adrian Ciobanu, Lilian/Gisel/Corinne/Andrea/Dna Jetzer/Jutta – Ada Navrot, Rosalinde Z. – Crina Matei, Dra Schlegel/Dna Hoffer – Irina Cărămizaru, Avocatul apărării/Dl. Bickel/Stocker – Cătălin Frăsinescu, Dna Bickel/Chelnerița – Ana Maria Ivan, Fiul Egon/Judecătorul – Cristian Neacșu, Pfeifer/Tatăl victimei – Sorin Aurel Sandu, Figurație specială – Silvia Maurițiu, Alin Potop, Alexandra Dogaru, Andrei Dogaru, Cristina Marin Neagu.

Legenda cavalerului Barbă albastră versus straniul destin al doctorului Schaad. Un om, din epoca modernă, dar care poartă în suflet o poveste cu rădăcini în lumea lui Charles Perrault, intră într-un bar de biliard. Experiența închisorii este recentă și tulburătoare, crima de care este acuzat  este teribilă. Două povești suprapuse creează un univers magic și plin de suspans, într-un spectacol de teatru, muzică, mișcare, dans și pantomimă. Totul pare un joc de biliard, un joc al eliminării și al singurătății. Jucătorul principal este veșnic îndrăgostit și totuși incapabil să lege o relație profundă cu cineva. O enigmă, în spatele căreia descoperim necesitatea omului de a iubi și de a fi iubit. În centrul enigmei este FEMEIA, cea care dărâmă barierele lumii fizice prin intuiție și forță interioară în căutarea… adevărului.

https://www.youtube.com/watch?v=3jcgGWoaFYU

Pentru acreditări de presă : Simona Iordache 0753174618, florentina.iordache@teatrulstelapopescu.ro.

Bilete online: www.mystage.rowww.bilete.rowww.startickets.ro,www.bilet.ro, www.iabilet.ro şi la casa de bilete StarTickets de la Palatul Național al Copiilor.

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/y4QKibc3Dnc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre ”Dicționarul General a...

Posted: 13 Jan 2020 06:00 AM PST

Miercuri, 15 ianuarie 2020, de la ora 17:00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București, str. Nicolae Crețulescu, nr. 8, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale, va avea loc dezbaterea pe tema: ”Dicționarul General al Literaturii Române (volumele I – V)”, dezbatere prilejuită de lansarea volumului V din DGLR (Dicționarul General al Literaturii Române). Organizatorii evenimentului sunt Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” și Fundația Națională pentru Știință și Artă. Invitați: acad. Eugen Simion, acad.Mircea Martin, Nicolae Mecu, Ion Mureșan, Ioan Groșan și colaboratorii DGLR. Moderator: Lucian Chișu. Partenerul evenimentului este asociația Euro CulturArt. Partener media: AgențiadeCarte.ro Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile!

 

 

”Dicționarul general al literaturii române” (vol. V, Literele M-O), ediția a II-a revizuită, adăugită și adusă la zi, este tipărit la Regia Autonomă Monitorul Oficial, are 1104 pagini și este editat de Editura Muzeului Literaturii Române din București. Lucrarea a fost elaborată de institutele de specialitate ale Academiei Române sub coordonarea acad. Eugen Simion.

 

 Dicționarul general al literaturii române încearcă să cuprindă tot ceea ce poate defini specificul și amplitudinea unei literaturi: autori, publicații, concepte, curente, scrieri anonime, grupări și instituții literare, traducători în și din limba română etc. Nu există, în această privință limite geografice. Oricine scrie în limba română – și scrie bine – slujește literatura română, adică spiritualitatea românească” – Eugen Simion

 

Număr de vizualizări :58http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/d1dnpk7QPhA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Imperiul Despotic al Iubirii noastre” – spectacol de poezie dedica...

Posted: 13 Jan 2020 03:25 AM PST

Teatrul Național Craiova sărbătorește și în acest an Ziua Culturii Naționale omagiindu-l pe Mihai Eminescu, poet din mantaua căruia se trage o întreagă cohortă de poeți care au făcut proba marii poezii românești. Vorba lui Nichita Stănescu: “Cel mai mare poet sunt vreo optsprezece, printre care mă număr şi eu. Mari poeți sunt vreo patru (respectiv Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia și Ion Barbu), dar, Doamne, poet este numai unul și acela este Mihai Eminescu!”. Poetul va fi sărbătorit și evocat la împlinirea a 170 de ani de la naștere, tot atât cât sărbătorește în acest și Naționalul craiovean de la înființarea sa! Actorii Iulia Colan și Cătălin Vieru, însoțiți de muzicianul Mircea Suchici, vă invită la un spectacol din opera poetică, respectiv fragmente din corespondența dintre poet și Veronica Micle – sala Ia te uită! miercuri, 15 ianuarie, ora 17.00.

Poemele și scrisorile sunt selectate de Nicolae Coande, care va prezenta evenimentul.

Intrarea publicului este liberă.

Număr de vizualizări :51http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/G5hwi7-zMTg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concertul pentru vioară și orchestră de Brahms, interpretat de Gabr...

Posted: 13 Jan 2020 03:22 AM PST

Vineri, 17 ianuarie 2020, ora 19.00, dirijoarea de origine chineză TIANYI LU revine la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO și propune publicului de la SALA RADIO un frumos program de muzică germană: Brahms și Richard Strauss. Concertul este un prilej de a-l aplauda pe cunoscutul violonist GABRIEL CROITORU, care va interpreta celebrul Concert în Re major pentru vioară și orchestră de BRAHMS. Gabriel Croitoru deține, din anul 2008, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.  Compus în 1878 de marele compozitor german, Concertul pentru vioară și orchestră este unicul său concert acest gen și a fost dedicat prietenului său Joseph Joachim, unul dintre cei mai mari violoniști ai sec. XIX. Acesta a și interpretat lucrarea în premieră absolută, pe 1 ianuarie 1879, la Leipzig, sub bagheta lui Brahms însuși.

 

În a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta primul poem simfonic compus de RICHARD STRAUSS, la doar 22 de ani : Aus Italien (Din Italia), lucrare inspirată din călătoria lui Strauss în Italia, la Roma, Bologna, Napoli și pe superba coastă Amalfi. În 1887, la Munchen, Strauss și-a dirijat propria premieră, lucrarea fiind dedicată mentorului său, dirijorul și pianistul Hans von Bülow. O lucrare extrem de inovatoare în muzica epocii, fantezia sa simfonică ce reda sonor universul Italiei a stârnit păreri extrem de împărțite, așa cum se aștepta și creatorul ei, Strauss caracterizându-și poemul ca o punte de legătură muzicală între vechi și nou.

 

În prezent dirijoare asistentă la Melbourne Symphony Orchestra din Australia şi dirijoare principală la St. Woolos Sinfonia din Marea Britanie, TIANYI LU colaborează totodată cu Los Angeles Philharmonic, Hallé Orchestra, Dallas Opera, Welsh National Youth Orchestra, Royal Welsh College of Music Symphony Orchestra, Bristol Metropolitan Orchestra. Născută în Shanghai, dirijoarea s-a stabilit împreună cu familia sa în Noua Zeelandă. A studiat la Universitatea din Auckland şi apoi la Universitatea din Melbourne. În anul 2015 şi-a completat studiile de masterat în dirijat de orchestră la Royal Welsh College of Music and Drama.

 

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul “Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi “Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/F0s5vU9knwE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea volumului Un nou „optzecist”. Studii în onoarea profesorul...

Posted: 13 Jan 2020 02:00 AM PST

Marți, 14 ianuarie 2020, de la ora 18.00, în Sala de Consiliu (Str. Edgar Quinet nr. 5–7, etaj I), Muzeul Național al Literaturii Române și Facultatea de Litere, Departamentul de Studii literare vă invită la o întâlnire cu  profesorul Nicolae Manolescu, prilejuită de lansarea volumului Un nou „optzecist”. Studii în onoarea profesorului Nicolae Manolescu, la 80 de ani, apărut la Editura Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2019.

Pe 27 noiembrie 2019, marele critic, istoric literar şi eseist Nicolae Manolescu a împlinit 80 de ani. Cu această ocazie, Colectivul de Istorie a literaturii române din Departamentul de Studii literare al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti a realizat volumul Un nou „optzecist”. Studii în onoarea profesorului Nicolae Manolescu, la 80 de ani, publicat la Editura Muzeul Literaturii Române (Bucureşti, 2019). Este un volum de tip „Festschrift”, culegere de texte „în onoarea…”, autorii contribuind cu studii din raza lor de specializare. Secţiunile din sumar: „Medievali, romantici”, „Moderni, postmoderni”, „Teoretice, metodologice”, „Glosse universaliste şi comparatiste şi, în final, „La aniversară”, grupaj de texte despre Nicolae Manolescu. Volumul omagial reunește textele a 25 de autori români: Mircea Anghelescu, George Ardeleanu, Iulian Băicuș, Minodora Bucur, Ştefan Cazimir, Mircea Cărtărescu, Cosmin Ciotloş, Iulian Costache, Daniel Cristea-Enache, Cristina-Ioana Dima, Ștefan Firică, Ion Bogdan Lefter, Gabriel Mihăilescu, Mihai Moraru, Eugen Negrici, Liviu Papadima, Ioana Pârvulescu, Catrinel Popa, Sebastian-Vlad Popa, Simona Popescu, Magdalena Răduță, Emanuel Ulubeanu, Mircea Vasilescu, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir.

Profesor din 1963 la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, profesor emerit după pensionare, conducător de doctorate şi-acum, la trecerea în etapa octogenariatului, Nicolae Manolescu şi-a împletit strâns cariera de exeget al literaturii cu cea de pledant în favoarea ei de la catedră, timp de peste o jumătate de secol, mai exact 56 de ani (şi numărătoarea continuă!).

Corpul profesoral al Catedrei de Istorie a literaturii române, ulterior de Studii literare româneşti, astăzi un „colectiv” (numeros) în interiorul Departamentului de Studii literare (emblemă generică, sub care sunt reunite şi fostele Catedre de Literatură universală şi comparată şi de Teorie a literaturii), îl omagiază ca pe o personalitate emblematică a filologiei, a literaturii şi a culturii noastre.

Protagonistul întânirii, acelaşi cu al cărţii: profesorul Nicolae Manolescu.

Număr de vizualizări :8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/lubHhrKhPh0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Epic și futurist – teatru rom la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu...

Posted: 12 Jan 2020 11:22 PM PST

Vineri, 24 ianuarie 2020, orele 19.00, va avea loc o nouă reprezentație a ”ROMACEN  – Vremea Vrăjitoarei la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe. 

După Kali Traš/ Frica neagră, spectacol realizat de compania de teatru Giuvlipen împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti, teatrul rom contemporan intră încă odată într-o instituție de stat, de data aceasta cu ROMACEN  – Vremea Vrăjitoarei, un spectacol epic, futurist, care folosește o scenografie virtuală inovatoare și proiecții holografice realizate în colaborare cu CINETic – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative și Augmented Space Agency. Premiera a avut loc pe 15 decembrie 2019 la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.

ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei spune povestea a șase tehno-vrăjitoare rome. Pentru că, în lumea în care trăiesc, nu există loc și pentru femei ca ele, creează o societate futuristă bazată pe solidaritate, în care își stabilesc propriile reguli și în care, în sfârșit, pot trăi în pace, fără discriminare, rasism și misoginie: PHENJALIPEN. Cele șase femei controlează cu măiestrie cele mai noi tehnologii și hack-uiesc Brexit-ul, folosesc fizica cuantică pentru a călători în timp, creează roboți hiper-realistici și dezvoltă politici noi și fezabile pentru a opri catastrofa climatică.

 

Spectacolul ROMACEN  – Vremea Vrăjitoarei marcheză totodată și nașterea unui nou curent artistic, Roma Futurism, care sperăm să fie preluat de cât mai mulți artiști și artiste rome cu scopul de a ne muta la următorul nivel, în care putem să ne imaginăm un viitor în care oprim ciclul istoric al opresiunilor împotriva noastră. Roma Futurism revendică figura vrăjitoarei rome, atât de streotipizată în imaginarul colectiv, iar vrăjitoria devine răspunsul nostru artistic și politic la inegalitățile sociale și la injustițiile lumii în care trăim.

(actrița și dramaturga Mihaela Drăgan, 2019)

ROMACEN  – Vremea Vrăjitoarei contribuie împreună cu celelalte producții ale companiei de teatru feminist rom Giuvlipen, la dezvoltarea unui Teatru Rom în Romania, prin creșterea repertoriului, creșterea vizibilității producțiilor teatrale realizate de actori, actrițe și dramaturge rome, și conectarea teatrului rom la publicul larg, prin abordarea de teme relevante pentru comunitatea romă și societatea românească în general.

 

Fotografii realizate de Volker Vornehm.

Vizualizări: 218

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor