altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 13 iulie 2022

“”Axe spațiale” – Nicolae Moldovan, expoziție de ceramică” plus 2 more


”Axe spațiale” – Nicolae Moldovan, expoziție de ceramică

Posted: 12 Jul 2022 09:56 AM PDT

Joi 14 iulie 2022, ora 18.00, la Galeria Galateea Contemporary Art din Calea Victoriei 132, are loc deschiderea expoziției de ceramică ”Axe Spațiale”, a artistului Nicolae Moldovan. La vernisaj, publicul va fi bucurat de prezentarea criticului de artă Doina Mândru. Expoziția va rămîne deschisă publicului până în data de 14 august. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

 

”Minimală (la Galateea, 2012), Îngemănată (la Mogoșoaia, în 2014), neutru enunțată Forma (din nou Galateea, 2015), Imaculată (la Senso, în 2016), Esențializată (la Galeria Helios, Timișoara, 2022), în fine, redusă la Axa spațială, FORMA derivând din prototipuri arhaice rămâne obsesia definitorie pentru cercetarea artistică pe care o desfășoară de peste un deceniu, cu aplicată metodă, sculptorul ceramist Nicolae Moldovan. „Simplificarea formei până la esență“ pentru a „transmite forța energiilor, a tensiunilor și monumentalității încorporate“ (mărturia artistului) l-au condus pe ceramist dinspre obiectul minimalist, mixaj bizar între arhaic și industrial impostat autoritar ca masă organic rotunjită, spre axa –coloană mlădiindu-și cele trei segmente, ultimul colorat, într-un corp multiplicat, poziționat cu suplețea adierii vegetale a unui pâlc fabulos de papyrus Cyperus.

Linia este o forță care preia mișcarea de la energia celui care a trasat-o, spunea cu un secol în urmă Henry van de Velde pledând pentru frumusețea formelor raționale în arhitectură – acelea esențializate – de la care a pornit și Moldovan. Imaginea pâlcului de axe-tulpină suplu arcuind în spațiul galeriei îți poate aminti de trunchiurile de lumină incandescentă din pădurea fauvist colorată de Mihai Țopescu, ori de gracilii Altoi din sticlă mată ai Adrianei Popescu, dar aceasta este doar spre a-ți lămuri că miza Axelor este sensibil alta. Aici, ceramistul valorizează cu brio efectul de șoc magic al spațialității sui generis instaurate prin dialogul formelor organic articulate, multiplicate în sensul naturii dar stilizate cu acea evidentă distanțare postmodernă care este marca ceramistului.

În preajma Axelor- coloană, vag unduite de suflarea secretă a străvechiului Nil, mă simt transpusă în pragul misterului, ca-n umbra templelor egiptene cu coloane înflorind a lotuși, adăpost și promisiune  pentru suprema și veșnica puritate. Este o pasionantă apropiere de Natură și viu pe care ceramica lui Moldovan o parcurge intuitiv, tot prin intermediul arhetipalului – ascuns în straturile profunde ale imaginarului inconștient – de unde se anunță, în creația sa, o nouă etapă, noi orizonturi.”

Doina Mândru, critic și istoric de artă

 

 

Nicolae MOLDOVAN (n. 1970, București), a absolvit în 1998 cursurile Universității de Arte din București, secția ceramică. Din 2014 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și din 2015 membru al Academiei Internaționale de Ceramică de la Geneva. În 1996 a beneficiat de bursa Mac Constantinescu iar în 2012 a primit premiul pentru Ceramică la Bienala de Arte Decorative din România.

Număr de vizualizări :4

Concertele Orchestrei de Tineret Republica Moldova – România – Ucra...

Posted: 12 Jul 2022 09:49 AM PDT

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” sprijină inițiativa tinerilor de la Moldovan National Youth Orchestra și a maestrului Gabriel Bebeșelea de a organiza un proiect ambițios ce reunește 110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina și UE, sub sloganul „Stand with Ukraine”. Inițiativa muzicienilor din România și Republica Moldova este un manifest muzical împortiva războiului și a violenței și are drept scop susținerea tinerilor artiști refugiați din Ucraina și promovarea Anului Tineretului în Europa. În cadrul proiectului vor fi organizate 5 concerte de muzică clasică în spații publice din Republica Moldova și România ce au o încărcătură istorică și culturală deosebită: Sala cu Orgă din Chișinău, Butuceni, Digital Park din Chișinău, Cetatea Tighina și Piața Mare din Sibiu. 

 

Agenda evenimentelor:

 

  • 22 iulie 2022, Sala cu Orgă din Chișinău – Concert simfonic dirijat de maestrul Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov (vioară). În program: Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes BrahmsSimfonia nr. 9 „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak și „Dansurile românești” de Bela Bartok. Violonistul Kiril Maximov (R.Moldova/ Spania) va interpreta concertul lui Brahms la un Stradivarius din 1716 ex. Baron Oppenheim din colecția Băncii Naționale a Austriei.
  • 23 iulie 2022, Open Air Butuceni – Concertul de muzică clasică sub bagheta maestrului Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov va avea același repertoriul ca si cel de la Sala cu Orgă.
  • 27 iulie 2022, Open Air Digital Park, Chișinău. Dirijor: maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de L.W.Beethoven.
  • 30 iulie 2022, Open Air Cetatea Tighina, dirijat de maestrul Andriano Marian. Concert din două părți: în prima parte va fi prezentată o selecție de muzică din filme de Oscar, iar în partea a doua vor fi interpretate piesele: Vals de Eugen Doga; Vals de Aurel Andreescu și Melodia de Myroslav Skoryk.
  • 1 august 2022, Open Air Sibiu, dirijat de maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de L.W.Beethoven.

 

 

Număr de vizualizări :5

Editura Librex continuă seria cărților Reginei Maria și publică rom...

Posted: 12 Jul 2022 09:45 AM PDT

În Anul Centenarului Încoronării, editura Librex continuă seria cărților Reginei Maria cu „Țara pe care o iubesc”, un roman sfâșietor, dar totodată plin de frumusețe și emoție, scris în timpul războiului de cea care a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama Răniților”, în încercarea de a alina durerea și de a le da soldaților deznădăjduiți motive în plus să lupte. Cartea a apărut progresiv, fiind inițial tipărită capitol cu capitol, o dată la două săptămâni, în cel mai citit ziar, ce ajungea în toate tranșeele și în cătunele cele mai îndepărtate din România. Ulterior, textele au apărut într-un mic volum, ce devenise pentru fiecare suferind de pe front un dar prețios la care se întorcea ori de câte ori avea nevoie de speranță și putere. Nicolae Iorga a fost cel care a încurajat-o pe Regină să scrie această carte și tot el a tradus textele din engleză pentru ca ele să ajungă la oameni. Așa a apărut „Țara pe care o iubesc”, o carte scrisă din pasiune și datoria față de țară, ce a atins inimile oamenilor și va continua să o facă mult timp de acum înainte, o carte în care o regină de neam străin a reușit să portretizeze într-un mod remarcabil frumusețile României, din vârfurile munților și pădurile dese până la malul mării Negre, de la palatul și mânăstirea Cotroceni, la ruinele așezărilor străvechi.

Una dintre cele mai emblematice figuri ale casei Regale,  Regina Maria a încercat să ofere prin carte, un sprijin moral tuturor soldaților de pe front, încurajându-i să lupte. Romanul  începe într-un mod cât se poate de dramatic, dar și extrem de emoționant.

Cum să mă fac auzită, cum pot pătrunde în inimile voastre; cum să vă vorbesc şi despre ce anume? Pana mea şovăie – este prea mult de spus, durerea e prea mare –, spaima stăruie deasupra capetelor noastre ca un nour, dar cineva trebuie să-şi facă glasul auzit, cineva trebuie să găsească curajul să sfarme această tăcere infernală ce ne striveşte, făcându-ne să ne simţim deja morţi, uitaţi, excluşi din rândul celor vii. Odată cu sosirea primăverii, un dor uriaş, aproape de nestăpânit, îmi năpădeşte sufletul. Precum un prizonier ce cată printre gratiile ferestrei de la temniţă după un colţ de cer, aşa încerc şi eu să-mi amintesc locurile părăsite atât de neaşteptat şi de dramatic. Astfel, m-am gândit că, în aceste vremuri de încercări, măcar pana mea ar putea să-i călău zeas că iarăşi pe unii dintre noi către căminele de care ne e dor.”

Ulterior, Regina începe să descrie în stilul său impresionant, în fiecare capitol, câte un ținut, văzut prin proprii ochi. Ținuturile la care face referire sunt cele pe care România le-a pierdut, la momentele respective în timpul războiului.

„Am văzut odată plaja din Mangalia la apus. Eram cu fața spre mare, lumea parcă șoptea în liniștea înserării, dar marea mi se năpustea spre picioare, în veșnica, nestăpânita ei neliniște. În spatele meu, soarele se cufunda în zare, ultimele lui raze luminând valurile ce se spărgeau lovindu-se de ţărm cu o strălucire de miracol. Talazurile erau întunecate, dar fiecare era încununat cu o creastă de spumă auriu-portocalie, sub sărutul soarelui de asfinţit.”

Maria, Regina României:

”Nu există nimic din România pe care să nu-l fi iubit. Mai profund decât majoritatea celor născuți aici, m-am simțit una cu întinsele ei câmpii, cu nesfârșitele sale drumuri, cu apusurile, cu răsăriturile ei acoperite de rouă, cu pădurile întunecate și cu lanurile aurii de grâu. Am iubit până și mărăcinii deșirați care-și împrăștie prin bolovănișuri frumusețea inutilă a ramurilor lor spinoase. 

Am ajuns, în timpul rătăcirilor mele, în locuri atât de singuratice încât îmi păreau la capătul lumii și acolo mă opream contemplând ultima strălucire a soarelui, înainte ca acesta să se scufunde în odihnă. Mi-au plăcut culorile strălucitoare ale cerului; melancolia stranie a nopții care se așternea; aburul parfumat de rouă ce se înălța din pământ, vălul de colb ce plutea peste lume… 

Am iubit România întru totul, am iubit-o profund… am iubit-o mult!

Niciun foc nu purifică mai tare ca focul suferinței, nicio flacără nu se înalță mai drept spre inima lui Dumnezeu. Prin urmare, țara mea, nu contează prin câte necazuri ai trecut până acum și nici prin câte o să mai treci! Prin flacără trebuie să treacă oțelul înainte să devină o sabie tăioasă. 

Păstrează-ți credința neclintită și speră în continuare; ești cu atât mai măreață din cauza necazurilor tale și a felului în care le-ai înfruntat și ești cu atât mai vrednică să câștigi!”

Cartea “ Țara pe care o iubesc” este disponibilă pe site-ul https://www.librex.ro/, în magazine online și în librăriile din toată țara. 

 

Vizualizări: 12

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor