altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 12 iulie 2022

“Eugen Raportoru: ”Gelem, Gelem Samudaripen”. Expoziție” plus 3 more


Eugen Raportoru: ”Gelem, Gelem Samudaripen”. Expoziție

Posted: 11 Jul 2022 09:50 AM PDT

Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher și Muzeul Național al Țăranului Român organizează, între 13 iulie și 7 august 2022, expoziția de pictură ”Gelem, Gelem, Samudaripen”, realizată într-o manieră instalativă de artistul Eugen Raportoru, în sala Tancred Bănățeanu. Expoziția este curatoriată de Cătălina Olteanu și coordonată de Ilina Schileru, cu un text de Anda Petrache. Eugen Raportoru este primul artist român de etnie romă care reprezintă Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Veneția, într-o expoziție personală, deschisă publicului internațional între 23 aprilie și 27 noiembrie 2022, la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti, organziată de European Institute of Arts and Culture. Cu o bogată activitate de expoziție și o ascensiune atipică, Eugen Raportoru este azi un artist prolific și extrem de activ pe scena locală, cât și internațională (Ambasada Română la Stockholm, Royal College și Vatican – participări de grup). 

”Gelem, Gelem, Samudaripen” este o expoziție comemorativă prezentată dedicată zilei Internaționale a Comemorării Genocidului Rom din perioada Holocaustului.

 

”Vă invităm la vernisajul expoziției care are loc miercuri, 13 iulie, de la ora 18:00 și marți, 2 august, la ora 17:30, la concertul de muzică creștină, organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher, și coordonat de Marius și Fernando din Bărbulești. Opre Roma!”

 

13 iulie – 7 august 2022, Sala Tancred Bănățeanu

Muzeul Național al Țăranului Român

 

Vernisaj: miercuri, 13 iulie 2022, ora 18:00

Concert comemorativ: marți, 2 august 2022, ora 17:30

 

Curator: Cătălina OLTEANU

Text: Anda PETRACHE

Coordonator expoziție: Ilina SCHILERU

 

Aveam 20 de ani când am aflat pentru prima dată despre istoria neamului meu.

Fapte și întrebări care mi-au dărâmat lumea de atunci făcându-mă să simt furia omului neputincios în fața adevărului. Furia a trecut, a rămas în schimb dorința de a face cunoscută istoria mea și a neamului din care mă trag folosindu-mă de toate mijloacele posibile. 

Eugen Raportoru și arta sa te așază în fața unui adevăr, parte a istoriei noastre comune. O parte din istoria unui popor care a suferit mult, care s-a revoltat folosind doar bețe, unelte sau pietre, forțând trupele naziste să se retragă în data de 16 mai 1944, când s-a dispus lichidarea „taberei de țigani” de la Auschwitz. 

2 august este Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor, ziua în care ne aducem aminte că unii oameni au decis că semenii lor merită să moară doar pentru că aparțin unei alte etnii.

Lupta pentru câștigarea demnității a început cu mulți ani în urmă, iar artiștii romi au contribuit la această luptă prin arta lor într-un mod unic. 

 

Cătălina Olteanu, curator

 

„HAI LA BUG, SĂ VĂ DAU CASĂ ȘI PLUG!”

…și așa a inceput…

…a venit Jandarmul și ne-a luat de acasă. Că avea ordin. Pe mine, pe mama, pe tata, trei frați și incă o soră. Avea ordin, și noi, cine eram noi să ne opunem? Am plecat noaptea de la Gara de Nord în vagoane marfar, pline de oameni, de mame și copii, fără apă, fără mâncare… fără aer.

Când treceam pe peroane, când ne înghesuiau în vagoane, jandarmii ne țipau că plecăm într-un loc în care avem „de toate”. Pe mulți ne-au păcălit așa. Unii au plecat de bunăvoie, cu căruțele, cu boii și caii lor (…).

Text de Anda Petrache, după mărturiile supraviețuitorilor

 

 

Reîntors acasă după deschiderea expoziției colaterale rome la Veneția, organizată de ERIAC (European Roma Institute for Arts and Culture, Berlin), Raportoru se închide din nou în atelier și lucrează intens pentru Gelem, Gelem, un demers care are în spate deja doi ani de concepție (…). În acest an, comemorăm 78 de ani de la evenimentele tragice din 2 august 1944, când aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. Raportoru ridică pe pereții înalți ai sălii Tancred Bănățeanu, vopsiți în negru funerar, 12 pânze, prin care, în cheie simbolică creștin ortodoxă, spune adevărul celor 12 cruci apostolice: adevărul despre genocidul romilor (samudaripen). Tratate în straturi de uleiuri brune sau ca suporturi pentru traverse de tren sau copăi, cele 12 pânze sunt martori ale unor abuzuri istorice cu reverberații puternic traumatice pentru etnia romă – o realitate crudă, despre care încă nu se vorbește deschis la nivel instituțional și guvernamental. Roșul și brunul sunt instanțe cromatice ale sângelui și pământului, găsite din plin în tabloul elementelor artistului, iar traversa de tren și căruța, intersectate în formă de crucifix – funcționează ca referințe pentru deportarea masivă decisă de mareșalul Antonescu în 1942, soldată cu 25.000 de deportați, din care numai jumătate au supraviețuit frigului și inaniției, moment istoric ilustrat textual prin romanul – parabolă al lui Zaharia Stancu, din 1968. Numărul victimelor de etnie romă și sinti ale genocidului practicat de naziști se ridică la 1,5 – 2 milioane de suflete, pe lângă alte șase milioane de evrei.

Întreaga expoziție este dominată de un fundal sonor aglutinant pentru elementele care compun întreaga instalație – pânzele și osia de căruță– într-o doină a prăbușirii: de la confuzia îmbarcării în trenuri și care, până la climaxul sonor învăluit într-o profundă disperare.

Expoziția este un cumul instalativ, și după spusele autorului, un act de comemorare dedicat mamei artistului, unul dintre miile de copii deportați în Transnistria.

Ilina Schileru, coordonatoare

Număr de vizualizări :7

Pianista de jazz Ramona Horvath în concert de Ziua Națională a Fran...

Posted: 11 Jul 2022 09:34 AM PDT

Joi, 14 iulie 2022, începând cu orele 19:00, la cel mai cunoscut club de jazz din Paris “Sunset Sunside”, cu ocazia Zilei Naționale a Franței 2022, va avea loc concertul ”Hommage à Brodway”, concert ce va fi susținut de pianista de jazz Ramona Horvath alături de excelentul chitarist american Saul Rubin – muzician de top al scenei de jazz din New York și acompaniator al saxofonistului Sonny Rollins – contrabasistul francez Nicolas Rageau și bateristul italian Antoine Paganotti. Mai multe informații despre concertul cu tema Brodway Shows pot fi găsite accesând site-ul clubului de jazz Sunset Sunside din Paris: https://www.sunset-sunside.com/2022/7/artiste/3255/8424/.

RAMONA HORVATH: considerată ca fiind “unul dintre cei mai originali pianiști din Paris” (Jazz Hot), pianista cu „muzicalitate maximă, tehnică impecabilă și tușeu de catifea” (Jazz Magazine), Ramona HORVATH concertează cu mare succes pe diferite scene franceze și europene, în cluburi, săli de concert și în cadrul unor festivaluri: Austria (Sala Radio ORF, Bosendorfer Hall), Belgia, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Ungaria, etc. Ramona Horvath a absolvit Conservatorul de Muzică din București, iar în prezent este unul dintre cei mai virtuoși pianiști români de jazz cu un variat repertoriu muzical. A fost eleva și mai apoi partenera de scenă a marelui pianist Jancy Korossy, alături de care a susținut numeroase concerte la două piane, în principal în afara României (Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Portugalia..). Cei doi pianiști au înregistrat un album editat la casa de discuri „Electrecord”, intitulat „Dor de Acasă” (2008) album premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (România, 2009). De câțiva ani pianista este stabilită la Paris unde s-a impus deja ca unul din muzicienii cei mai activi ai scenei jazz. Până în prezent Ramona și-a lansat în Franța la celebra casa „Black & Blue” trei albume în nume propriu, în trio, quartet și duo, ce s-au bucurat de mare succes în presa de specialitate din Franța: Libération, Jazz Magazine, Jazz Hot, Pianiste Magazine, Classica, Télérama. etc. Cel mai recent disc al pianistei „Le Sucrier Velours” (în duo alături de contrabasistul francez Nicolas Rageau) a făcut însă unanimitate în plus și în presa internaționala (SUA, Austria, Ungaria, Olanda…etc). Ramona a atras atenția postului național TVR – Internațional/Cultural care i-a consacrat câteva emisiuni portret, din ciclul „români de succes din diaspora”, iar recent am putut-o vedea și la televiziunea franceză TV5. Pentru mai multe informații despre activitatea pianistei de jazz Ramona Horvath puteți afla accesând site-ul: https://www.ramonahorvath.com/

 

Număr de vizualizări :9

Înscriere la Concursul Naţional pentru Traducerea Poeziei Româneşti...

Posted: 11 Jul 2022 06:28 AM PDT

”Acest concurs este deschis tuturor poeţilor care doresc să fie traduşi în limba engleză de Lidia Vianu. Poeţii câştigători vor fi traduşi şi publicaţi într-o antologie. Ne dorim poeţi buni, şi o antologie reprezentativă, cu care să putem bate la uşa unei edituri din Anglia. Inivităm pe toţi cei CARE  SE  SIMT  POEŢI. Vrem să ajutăm poeţii neobservaţi să fie cunoscuţi. Ei pot avea orice vârstă: 80 de ani, 30 de ani, chiar şi vârsta adolescenţei. Singura condiţie este ca traducătorul să rezoneze cu ce scriu ei. Prin urmare: NU EMITEM  JUDECĂŢI  DE  VALOARE. Traducătorul face o antologie din poeme pe care lui însuşi i-ar plăcea sa le fi scris.

 

Concurenţii vor trimite la adresa

lidia.vianu@g.unibuc.ro

până la data de 27 iulie 2022,  un singur document, care va conţine următoarele:

 

  1.   Numele poetului
  2.   Adresade email
  3.   Telefonul
  4. 3 poeme[Este o opţiune personală a traducătorului să evite pe cât se poate poemele cu rimă.]
  5. Un scurt Bio [anul naşterii, profesia, publicaţii]

 

Rezultatele vor fi anunţate la 23 ianuarie 2023, pe pagina de Facebook a Concursului, https://www.facebook.com/lidia.vianu.5/

 

Poemele câştigătoare vor fi traduse şi publicate în seria Lidia Vianu Tanslates, la Contemporary Literature Press [Editura online pentru literatură a Universităţii din Bucureşti]. Traducătoarea va încearca să publice volumul şi pe hârtie în România, şi apoi în Anglia [nu promitem nimic în acest sens, nu depinde de noi]. Prin înscriere, concurenţii confirmă implicit că dau dreptul Concursului să publice poemele trimise, bilingv, pe hârtie şi online.

 

Vă rugăm, trimiteţi informaţiile într-un singur documentsalvat cu numele dvs, punând numele de familie mai întâi. Nu trimiteţi mai multe documente.” – Lidia VIANU

 

Organizator: Lidia Vianu

 

Parteneri: Universitatea din Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Uniunea Scriitorilor din România, Institutul Cultural Român, British Council, Editura MNLR, Editura Contemporary Literature Press, Headsome Communication, Societatea Muzicală.

 

 

Parteneri Media: Radio România Muzical, Agenţia de Carte, Amos News, Alternanţe, EgoPhobia, Cafeneaua Literară, Societatea Culturală Apollon-România, Actualitatea Literară, Constelaţii Diamantine.

 

Concursul Poetilor „LIDIA  VIANU  TRANSLATES” 2023,

la TVR, cu Bogdan Radu Stanescu

https://fb.watch/e9hhLCAdJP/

 

 

 

Număr de vizualizări :34

„Conservă de timp”, la Centrul de Artă Aluniș din Ținutul Buzăului

Posted: 11 Jul 2022 05:44 AM PDT

Duminică, 17 iulie 2022, începând cu ora 17:00, la Centrul de Artă Aluniș (Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău) are loc vernisajul expoziției cu titlul „Conservă de timp” a artistului Constantin Sultana. 

Proiectul face parte din programul de arte vizuale conceput de echipa alcătuită din fondatoarea centrului, Iulia Sîrbu, curatoarea Ana Daniela Sultana și coordonatoarea de proiecte Maria Radu.

Expoziția rămâne deschisă publicului până în data de 17 august 2022 și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

„Angrenat în sistemul încă ierarhizat și de multe ori divizat al artei contemporane, îngrădit, poate, câteodată, de agendele spațiilor expoziționale în care operează, de bugete, sau de un anume tip de relaționare specifică mediului în care activează, un curator («nu ştiu alţii cum sunt, dar eu […]») simte, la un moment dat, nevoia unui proiect în care să-și exprime viziunea fără constrângeri, fără nicio miză, în deplină autonomie, „de amorul artei” cum s-ar spune. Aceasta este premisa expoziției de față – «Conservă de timp» – o expoziție (foarte) personală, în sensul lui Szeemann («Grandfather: A Pioneer Like Us», 1974), întrucât artistul expus este chiar tatăl meu, Constantin Sultana. Pictură abstractă, rulografie (termen propus de artistul însuși, ca și titlul, de altfel), dar și crochiuri – o selecție expozițională care aduce dimpreună lucrări din serii diferite, în încercarea de a oferi o perspectivă asupra unei complexe activități artistice care are la bază experimentul și care se desfășoară de mai bine de patru decenii.

Demersul, pe lângă componenta sa estetică, ține și de un anume tip de meditație interioară provenit din introspecție sau din căutarea / regăsirea de sine, proces spiritual care invocă la un anumit nivel și relația cu părinții, mentorii sau modelele personale.” (Ana Daniela Sultana)

Aluniș Art Center este un spațiu de creație multidisciplinar deschis în 2020, din al cărui program artistic fac parte concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (olărit, prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere de creație dedicate tinerilor artiști, acțiuni de ecologizare și multe alte evenimente.

Pe site-ul www.alunis.ro poate fi accesată și galeria de artă și artizanat online, unde se regăsesc produse și obiecte decorative din materiale naturale, realizate de creatori autohtoni, alături de lucrări de artă semnate de artiștii aflați în portofoliu, artiști care în mare parte se revendică, sub o formă biografică sau ideatică, Ținutului Buzăului.

Vizualizări: 5

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor