altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 11 iunie 2019

“O carte de Mihai Botez și o dezbatere-eveniment despre „Disidenţă,...


O carte de Mihai Botez și o dezbatere-eveniment despre „Disidenţă, ...

Posted: 10 Jun 2019 09:53 AM PDT

Miercuri, 12 iunie 2019, ora 13.00, la sediul FNSA (Fundația Națională pentru Știință și Artă) din str. Dem I.  Dobrescu, nr. 11, sector 1, Bucureşti., va fi lansat volumul „Lumea a doua şi alte scrieri din perioada disidenţei solitare, 1979-1987” de Mihai Botez, matematician și disident (născut la 18 noiembrie 1940, decedat la 11 iulie 1995), ediţie îngrijită, studiu biografic, cronologie şi studii introductive de Ana-Maria Cătănuş, prefaţă de Eugen Simion, Editura Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, 2019. Cu acest prilej va avea loc dezbaterea cu tema: „Disidenţă, rezistenţă sau compromis. Opţiuni ale intelectualităţii române sub comunism”. Și-au anuntat participarea: Acad. Ioan-Aurel Pop, Acad. Gheorghe Păun, Viorica Oancea, Gabriel Andreescu, Virgil Tănase, Gabriela Adameşteanu, Prof. Silviu Angelescu, Prof. Adrian Niculescu , Prof. Mircea Dumitrescu, Acad. Maya Simionescu, Octavian Roske, Prof. Paul Cernat, Ana-Maria Cătănuş, Acad. Eugen Simion. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.

 

Volumul „Lumea a doua” şi alte scrieri din anii disidenţei solitare, 1979–1987 reuneşte lucrările elaborate de Mihai Botez în ultimul deceniu de existenţă a regimului comunist. Este vorba, în primul rând, de studii în care autorul, utilizând metodologii transdisciplinare, analizează originile, evoluţia şi perspectivele de dezvoltare ale sistemului comunist. Acestora li se alătură alte tipuri de texte – scrisori, memorii, interviuri –, menite să ofere o imagine de ansamblu asupra disidenţei lui Mihai Botez.

Volumul debutează cu un studiu biografic şi o cronologie, ambele acoperind principalele momente din viaţa lui Mihai Botez. În privinţa textelor incluse în acest volum, editorul a optat pentru o împărţire tematică, în funcţie de problemele abordate, dar şi de tipul documentelor. În acest sens, lucrarea este compusă din patru capitole: „Lumea a doua” şi viitorul, Intelectualii şi statul comunist,Disidenţa solitară: Scrisori, Memorii, Interviuri (1979–1987) şi Gânduri despre Mihai Botez, primele trei fiind precedate de mici studii introductive realizate de editor.

Primul capitol, „Lumea a doua” şi viitorul, cuprinde lucrările„Lumea a doua”. Introducere în comunismologia structurală şiRomânii despre ei înşişi. O cercetare de comunismologie prospectivă. Cele două texte oferă analize de substanţă asupra modului de funcţionare a lumii comuniste, în general, şi a regimului de la Bucureşti, în particular, şi aduc în discuţie posibile scenarii de evoluţie ale acestora.

Al doilea capitol, intitulat Intelectualii şi statul comunist, cuprinde textul comunicării susţinute de Botez la Madrid, în 1985,Intelectualul, intelectualii şi spaţiile fără frontiere – o privire din Est, lucrarea Intelectualii din Europa de Est (Intelectualii est-europeni şi statul naţional comunist) – un punct de vedere românesc şi studiulRelaţiile dintre guvernul S.U.A. şi România între 1968–1984. O privire independentă de la Bucureşti. Scrise din perspectiva unui viitorolog, dar mai ales a unui intelectual critic, textele incluse în această secţiune explorează relaţiile dintre intelectuali şi statul comunist, precum şi posibilităţile de autonomizare a lor în raport cu puterea comunistă.

Cel de-al treilea capitol, Disidenţa solitară: Scrisori, Memorii, Interviuri (1979–1987), cuprinde textele scrisorilor trimise de Mihai Botez lui Vlad Georgescu în perioada anilor 1979–1985. Acestora, editorul le-a alăturat o serie de memorii şi interviuri acordate de Mihai Botez angajaţilor de la Radio Europa Liberă, corespondenţilor ziarelor occidentale la Bucureşti, unor publicaţii din exil sau unor reviste prestigioase tipărite în Occident.

În final, al patrulea capitol, Gânduri despre Mihai Botez, cuprinde texte scrise de colaboratorii sau prietenii acestuia. Am considerat că includerea lor în acest volum poate oferi un plus de informaţie cu privire la activitatea ştiinţifică, disidentă, dar şi diplomatică a lui Mihai Botez. Mai mult, percepţiile personale ale autorilor contribuie la zugrăvirea unei imagini asupra unei personalităţii excepţionale, la care cititorii de azi nu mai pot avea acces direct.

Textele eseurilor ştiinţifice şi ale scrisorilor către Vlad Georgescu au fost preluate din ediţiile „Lumea a doua”. Introducere în comunismologia structurală (Editura Du Style, Bucureşti, 1997),Românii despre ei înşişi. O cercetare de comunismologie prospectivă(Editura Litera, Bucureşti, 1992), Intelectualii din Europa de Est (Intelectualii est-europeni şi statul naţional comunist) – un punct de vedere românesc (Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1993) şi Scrisori către Vlad Georgescu (Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 2003).

Ediţia de faţă a păstrat notele editorilor anteriori, identificate prin formula n.ed. sau n.red. Intervenţiile operate de editorul lucrării de faţă au fost tacite, în cazul ortografierii numelor proprii, sau, în cazul modificărilor de substanţă, au fost marcate prin formula n.ed.AMC în interiorul parantezelor pătrate.

De asemenea, spre deosebire de ediţia din anul 1997 a volumului „Lumea a doua”. Introducere în comunismologia structurală(Editura Du Style, Bucureşti), editorul a optat pentru introducerea notelor în subsolul paginii, aşa cum se găseau în forma originală a lucrării. Raţiunile acestei alegeri au ţinut atât de nevoia de a nu afecta cursivitatea textului, care altfel era fragmentat de paranteze foarte mari, cât şi de uniformizarea acestuia cu celelalte materiale incluse în volum.

Versiunea în limba română a studiului Relaţiile dintre guvernul S.U.A. şi România între 1968–1984. O privire independentă de la Bucureşti, precum şi cea mai mare parte a interviurilor oferite de Mihai Botez corespondenţilor străini sau unor publicaţii din străinătate („Lupta”, „Uncaptive Minds”) au fost identificate de editor în fondurile dedicate României din Arhiva Europei Libere aflată în custodia Open Society Archives de la Budapesta, Ungaria.

De asemenea, interviul acordat de Mihai Botez lui Vlad Georgescu, în noiembrie 1985, a fost identificat în Arhiva C.N.S.A.S.

Ţinând cont de faptul că o parte dintre aceste materiale au fost publicate înainte de 1989, în Occident, şi după 1989, în România, editorul a încercat să identifice şi să citeze toate publicaţiile unde au apărut aceste materiale.

Traducerea din limba engleză a interviurilor acordate de Mihai Botez Televiziunii olandeze (1986) şi publicaţiei „Uncaptive Minds” (1988) a fost asigurată de editorul lucrării de faţă. Traducerea textului lui Robert Conquest din capitolul Gânduri despre Mihai Botez aparţine doamnei Ioana Ieronim.

Acest volum nu ar fi apărut fără strădania, perseverenţa şi răbdarea doamnei Viorica Oancea, sora matematicianului şi disidentului Mihai Botez.

 

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_Z4u2aJegE4?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea romanului „Ministerul fericirii supreme“ de Arundhati Roy,...

Posted: 10 Jun 2019 05:23 AM PDT

Miercuri, 12 iunie 2019, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38), Editura Humanitas Fiction vă invită  la lansarea romanului ”Ministerul fericirii supreme” de Arundhati Roy, bestseller Bookfest 2019, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu. Vor vorbi despre roman Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare, Alexandra Coliban, traducătoarea romanului, Ana Maria Caia, jurnalist cultural și Simona Preda, critic literar. Moderatorul evenimentului va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

La douăzeci de ani de la cartea ei de debut, Dumnezeul lucrurilor mărunte, care a câștigat Booker Prize în 1997, scriitoarea indiană a revenit la literatură cu mult așteptatul roman Ministerul fericirii supreme. Arundhati Roy ne dăruiește, cu același amestec irezistibil de furie și tandrețe, un mozaic al Indiei contemporane, într-o amplă simfonie literară închinată celor care, răniți de lumea dezumanizată, sunt salvați de iubire și speranță.

Ministerul fericirii supreme ne poartă într-o călătorie care se întinde pe mai mulți ani, ieșind din mahalalele înghesuite ale vechiului Delhi, trecând prin noua metropolă înfloritoare și ajungând în Valea Cașmir și pădurile din India Centrală, unde războiul e pace, iar pacea e război și unde, din când în când, se declară „normalitatea“.
După ce iese atât învingătoare, cât și învinsă din lupta cu propriul corp, Anjum, hijra născută Aftab, își începe cu adevărat viața într-un cimitir, departe de tumultul pestriț al Delhiului. Povestea ei se împletește cu cea a lui Tilo, fermecătoarea și rebela arhitectă devenită activistă, și a celor trei bărbați îndrăgostiți de ea, toți jucând câte un rol în diverse etape ale conflictului din Cașmir, altă dramă a dezbinării. Țesătura amplă și complicată, pe alocuri întunecată, dar sclipind dintr-o multitudine de unghiuri, e întregită de o sumedenie de personaje dezrădăcinate, rănite, neconsolate, victime colaterale ale mărețului proiect de renaștere a Indiei. În micile lor regăsiri și victorii întrezărim speranța, încrederea în nesecata capacitate a lumii de a se autovindeca.

Arundhati Roy este scriitoare, iar romanul ei din 1997 Dumnezeul lucrurilor mărunte (The God of Small Things; Humanitas Fiction, 2018) a fost distins cu Booker Prize, fiind tradus în peste 40 de limbi. Roy s-a născut în 1959 la Shillong, India, și a facut studii de arhitectură la Delhi, unde locuiește în prezent. A publicat, de asemenea, o serie de eseuri, între care Listening to Grasshoppers (2009), Broken Republic (2009), Walking with the Comrades (2011), Capitalism: A Ghost Story (2014) și Things That Can and Cannot Be Said (2016), pe care îl semnează împreună cu John Cusack. Arundhati Roy a primit Lannan Cultural Freedom Award în 2002, Norman Mailer Prize for Distinguished Writing în 2011 și Premiul Ambedkar Sudar în 2015. În 2017, publică al doilea roman, Ministerul fericirii supreme (The Ministry of Utmost Happiness; Humanitas Fiction, 2019), nominalizat la Man Booker Prize și finalist al National Book Critics Circle Award în același an.

Romanul Ministerul fericirii supreme de Arundhati Roy este recomandat de Scena9 și de Digi FM.

Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervari prin eventbook.

 

Număr de vizualizări :59http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cJiB2Q2fLso?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Violoncelistul Andrei Ioniță revine la Sala Radio

Posted: 10 Jun 2019 05:18 AM PDT

Descris de publicaţia The Times  ca „unul dintre cei mai captivanţi violoncelişti care s-au afirmat în ultimul deceniu” și desemnat în 2016 „BBC New Generation Artist”, ANDREI IONIŢĂ s-a lansat pe scena internațională la cel mai înalt nivel o dată cu momentul câștigării premiului I la Concursul Internaţional Ceaikovski  – Moscova – în 2015, una dintre cele mai importante competiții muzicale din  lume. La doar 25 de ani, Andrei Ioniţă a interpretat alături de mari orchestre, ca Filarmonica din München, Orchestra Teatrului Mariinski și Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Radio din Viena şi Orchestra Filarmonicii din Tokyo.  Aveți șansa de a-l aplauda pe scena Sălii Radio, vineri, 14 iunie 2019, ora 19.00, în concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio, când va interpreta SCHUMANN: Concertul în la minor pentru violoncel. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului britanic DUNCAN WARD, care a fost premiat ca cel mai bun tânăr dirijor al anului 2005 de către BBC și între anii 2012-2014 a fost dirijor-bursier al Academiei Orchestrei Filarmonicii din Berlin (poziție în care a fost numit de celebrul dirijor Sir Simon Rattle).

 

În partea a doua a serii veți asculta Simfonia nr. 6 în La major, semnată de compozitorul austriac ANTON BRUCKNER.

 

În dublă calitate de dirijor şi compozitor, DUNCAN WARD este deja implicat în numeroase proiecte alături de cele mai apreciate ansambluri europene: Orchestra Radio din Frankfurt, London Symphony Orchestra, Bayerische Rundfunk, Orchestra Radio din Finlanda, Orchestra Radio din Viena, Orchestre de Paris, orchestrele BBC, Orchestra Sinfonica SicilianaRTE National Symphony Orchestra din Irlanda ș.a. Între 2015-2017 a fost dirijor principal la Sinfonia Viva din Marea Britanie şi a fost totodată dirijor asociat al Orchestrei Naţionale de Tineret din Marea Britanie.

Se bucură de succes și în ipostaza de compozitor: lucrările sale sunt interpretate de London Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, BBC Singers, Streetwise Opera ș.a.  A dirijat concertul aniversar Britten 100th Birthday, susţinut alături de muzicieni din Berliner Philharmoniker şi concertul intitulat Violins of Hope, alături Berlin Philharmonic Strings,pentru a marca comemorarea a 70 de ani de la eliberarea de la Auschwitz.

 

Pe lângă trofeul de la Moscova, ANDREI IONIŢĂ a fost distins cu premii la competiţiile ARD, Emanuel Feuermann şi Aram Khachaturian. Se bucură de privilegiul de a interpreta pe un instrument de colecţie: violoncelul Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1671),  oferit prin generozitatea fundaţiei  Deutsche Stiftung Musikleben. A colaborat cu dirijori precum Valery Gergiev, Mikhail Pletnev şi Nicholas Collon. Recenta stagiune a inclus un concert la Carnegie Hall – New York, debutul la Wigmore Hall – Londra, precum şi apariţii la Festivalul de la Verbier – Elveția sau Konzerthaus Berlin.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

 

Număr de vizualizări :35http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1tJHWRYq8M4?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dirijorul Horia Andreescu, la Filarmonica din Iaşi

Posted: 10 Jun 2019 04:39 AM PDT

Continuând integrala Brahms-Schumann de la Iaşi iniţiată în această stagiune, dirijorul Horia Andreescu va conduce în seara de 14 iunie 2019 un concert extraordinar la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, solistă pianista Anna Petrova. Al optulea episod al Integralei concertelor și simfoniilor de Brahms şi Schumann realizată de Horia Andreescu, şi inclusă în stagiunea 2018-2019 a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, va cuprinde Uvertura Academica de Brahms, din creaţia lui Schumann Introducere și Allegro appassionato pentru pian și orchestră, op. 92 şi Concert-allegro cu introducere, op. 134 – primă audiție, soistă Anna Petrova şi în final Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68 de Brahms. Aşadar două piese concertante mai puţin cunoscute de Schumann şi o simfonie celebră de Brahms reprezintă oferta repertorială a ultimului concert dirijat de Horia Andreescu în această stagiune la Iaşi, unde este întâmpinat de fiecare dată de entuziasmul melomanilor.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pX6KRwUOyD4?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziție de carte obiect, la Casa Memorială ANTON PANN

Posted: 10 Jun 2019 04:27 AM PDT

Marți, 18 iunie 2019, ora 18:00, Muzeul Național al Literaturii Române din București vă invită la Casa Memorială „Anton Pann” din București (Str. Anton Pann 20) pentru a lansa împreună cărțile de „aduceri aminte” realizate pe parcursul unui an de vârstnicii care au beneficiat de atelierul Cartea mea de aduceri aminte”, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația Niciodată singur, împreună cu cele două coordonatoare ale atelierului, Valentina Iancu și Aurora Kiraly.”Cartea mea de aduceri aminte”, atelier pentru vârstnici care poartă numele volumului de memorii semnat de Claudia Millian, este un proiect inițiat de Valentina Iancu la Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Asociația Niciodată singur, și continuat de Aurora Kiraly, în cadrul căruia pe parcursul unui an participantele la atelier au identificat situații și întâmplări de viață, pe care, mai apoi, le-au povestit prin intermediul textelor și a imaginilor. Expoziția prezentată la Casa Memorială „Anton Pann” aduce în atenția publicului seria de cărți obiect realizate de distinsele doamne în cadrul întâlnirilor la care au participat.

„Când aceste amintiri au prins viață, m-am implicat în câteva ateliere în care ofeream și o parte vizuală acestor povești. Am invitat doamnele participante în proiect să își aducă aminte de emoții, culori, mirosuri care le-au rămas în minte și de momentul în care acestea s-au manifestat. Aceste detalii din amintirile lor au fost mai apoi transformate în imagini. Am folosit fotografii din arhivele lor personale, unde acestea au existat. Ne-am jucat și în zona tactilă, luând la final amprenta palmei fiecărei autoare. În final am găsit o formulă vizuală în care să adun amintirile lor într-un fel de caiete de notițe și într-o mapă care reunește toate elementele menționate mai sus. Important a fost faptul că la fiecare întâlnire am creat câte un moment de lucru creativ, de rememorare în jurul unor întâmplări sau fotografii vechi, de împărtășire și chiar de joacă, cum a fost în cazul amprentelor în ceramică.” (Aurora Kiraly, coordonatoare a atelierului pentru vârstnici Cartea mea de aduceri aminte)

Număr de vizualizări :70http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/r8lDw8Vl1wY?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea volumului „CHIȘINĂU, Evocări interbelice”

Posted: 10 Jun 2019 04:22 AM PDT

Sâmbătă, 15 iunie 2019, ora 11.00, la Palatul Culturii Iaşi-Sala  „Ştefan Procopiu”, va avea loc lansarea volumului „CHIȘINĂU, Evocări interbelice” (Editura Eikon, 2018), ediție îngrijită de Conf.univ.dr. Diana Vrabie. La lansare sunt invitaţi: Prof.univ.dr. Gheorghe Iacob (istoric), Dr. Liviu Antonesei  (scriitor), Dr.  Gabriel Mardare (eseist şi traducător), Alexandru Corduneanu (scriitor). Prof.univ.dr. Nicu Gavriluţă, sociolog, antropolog, eseist va modera evenimentul. Actriţa Ina Paladi, de la Teatrul „Studio Lux Art” Iaşi, va lectura fragmente din volumul lansat.

Organizatori: Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural Chişinău, Editura Eikon Bucureşti, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

 

Antologia de faţă, consacrată Chişinăului, colecţionează „mărturii sugestive” din acelaşi segment temporal, identificând – prin alte voci- „reconfigurările fiinţiale” pe care, în timp, le-a cunoscut capitala fostei gubernii. (Adrian Dinu Rachieru)

 

Antologia cuprinde o selecţie de peste 60 de texte, mărturii ale unei realităţi edilitar-culturale și tot atâtea reflexe (auto) imagologice sugestive. Textele antologate au fost extrase din ziare şi reviste interbelice, de circulaţie extinsă sau mai redusă, ori din volume, în mare parte nereeditate sau mai greu reparabile pentru cititorul comun. (Diana Vrabie)

 

Număr de vizualizări :62http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/QYoKuaIVZi0?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Funda cu amintiri

Posted: 10 Jun 2019 04:19 AM PDT

S-a sunat de ieşire… Orele s-au terminat iar catalogul s-a închis. Tinerii ştiu de-acum că vreme trece, vreme vine, că pătratul lungimii ipotenuzei este egal cu suma pătratelor catetelor, iar H2Oeste indispensabilă şi în mare parte poluată, că Suceava nu se află în Hunedoara şi că România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Şi mai ştiu că sunt obligaţi să viseze şi să aibă idealuri, să lupte pentru ele cu tenacitate şi trudă, să preţuiască prietenia, să respecte valorile. Inocenţa prinde acum contur pe fiecare fundă de absolvire, prinsă în piept cu un ac de siguranţă, în dreptul inimii. „Afară bate vântul / Se rup trandafirii / În clasă plâng colegii / În clipa despărţirii”. „Nu sunt Eminescu / Nici Alecsandri / Dar o amintire / Îţi pot oferi”. „Mâna mea va putrezi / Peniţa va rugini / Însă scrisul meu rămâne /Amintire pentru tine”.

Ecuaţii, copiuţe, note, meditaţii, teste, evaluări, primii fiori ai dragostei… Este iunie, luna absolvenţilor! De data asta, clopoţelul cântă Gaudeamus, imnul încheierii şcolii, al deschiderii unor noi uşi şi trepte „Suite de bătrânii mei pe brânci / Şi care, tânăr, să le urci te-aşteaptă / Cartea mea-i, fiule, o treaptă. / Aşeaz-o cu credinţa căpătâi. / Ea e hrisovul vostru cel dintâi.” Fundele cu amintiri sunt folderele personalizate în care s-au arhivat gândurile şi urările unor copii care se despart cu greu de cei opt ani în care au împărţit aceleaşi clase, aceleaşi temeri, premii sau mustrări. Ori aceiaşi ani de liceu „Cu emoţii la română / Scumpii ani de liceu, / Când la mate dai de greu./ Ani de liceu, / Când ţii soarele în mână, / Şi te crezi legendar Prometeu…”

 

Pline de catrene sau maxime scrise cu pixul de colegi şi profesori, cocardele sunt  mândre, unice şi emoţionate pentru că ele sunt cele care păstrează regretele de despărţire şi urările de drum bun în viaţă, şi nu memoria telefonului. Sunt parte a atmosferei exuberante de sărbătoare, a festivismului gălăgios al şcolii şi al străzii. Chiar dacă elevii folosesc cele mai sofisticate gadget-uri cu touch screen pe care îşi pot transfera amintirile dragi, pozele de la diverse manifestări şi bairamuri, din parc ori de la orele de sport, ritualul fundelor are o anumită sacralitate pe care fiecare generaţie o respectă cu sfinţenie. Frumuseţea şi naivitatea textelor, puritatea gândurilor trezesc nostalgii ca un album vechi cu fotografii de familie. Iar eu cred că cine n-a purtat panglică cu hieroglifelecolegilor nu a fost niciodată tânăr. „Pe calea tristului amurg, / Se scutură cu jale floarea, / Căci anii cei frumoşi se duc, /  Lăsând în urmă doar uitarea.” „Viaţa e asemenea unei ore de matematică în care aduni, scazi, împarţi şi când ai realizat că ai greşit s-a sunat de ieşire.” „Am împărţit aceeaşi clasă. Am avut şi reuşite, dar acum tot ce avem sunt doar căi diferite!” „Şi o să fie clasa goală în clipa despărţirii, vom pleca pe drumuri separate, fiecare în altă parte.”

În prezent avem robe iar la finalul ceremoniei de absolvire tocile se aruncă spre cer, în semn de eliberare, bucurie şi speranţă, ca la americani. Dar fundele cu amintiri, ca şi oracolele, sunt unice şi de neînlocuit pentru că ele poartă amprenta fizică a fiecărui coleg de clasă, manuscrisul naivităţilor şi inocenţei copilăriei ce bate la uşa maturizării. „Amintirea nu se scrie / Pe o foaie de hârtie / Ci pe-o inimă curată / Să nu poata fi uitată”…

 

Maria Dobrescu

 

Cocarda tricoloră a apărut în timpul Revoluţiei Franceze ca emblemă şi simbol al patriotismului, purtată de soldaţi la chipiu şi de civili în piept, la evenimente solemne, sub formă de insignă sau panglică militară.

 

Număr de vizualizări :52http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/m8eIBq3xBCo?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cu o distribuţie de răsunet, ERIAC prezintă „Roma Armee” la București

Posted: 10 Jun 2019 02:45 AM PDT

Institutul European Rom pentru Arte și Cultură (ERIAC) va prezenta la Teatrul Național I.L. Caragiale din București (TNB), miercuri 26 iunie 2019, piesa de teatru „Roma Armee”, produsă de Teatrul Maxim Gorki din Berlin. Este pentru prima dată când „Roma Armee” va fi prezentată în România. Spectacolul regizat de celebra Yael Ronen se bazează pe ideea originală a Sandrei și a Simonidei Selimović. Piesa reprezintă vocile romilor care sunt supuși discriminării multiple și intersectate – femeile rome, tinerii romi și romii LGBTIQ, prezentând frumusețea fețelor multiple ale diversității dar, în același timp, intensitatea dramei interioare.

Regizoarea spectacolului, Yael Ronen, originară din Israel, promovează un teatru puternic, marcat de umorul negru în contextul conflictelor istorice contemporane. În prezent lucrează la Berlin, la Teatrul ”Maxim Gorki” şi este considerată internațional ca fiind una dintre cele mai interesante personalități ale teatrului din generația ei. Multipremiată, ca regizor dar şi ca dramaturg, în palmaresul ei se află şi Premiul Europa pentru realități teatrale, obţinut la cea de-a 16-a ediţie a prestigioaselor distincţii, precum şi premiul austriac Nestroy pentru două dintre piesele scrise de ea.

În distribuţia acestui spectacol se află personalităţi artistice incitante, cu o activitate artistică bogată şi diversificată.

Sandra Selimović (chipul de pe afişul spectacolului) este actriță, regizor și cântăreață. Născută în 1981 în Serbia, a emigrat la vârsta de cinci ani cu familia din Serbia la Viena. Aici a debutat în 1994 și s-a făcut remarcată pe scena independentă de teatru. Joacă în principal la teatrul de tineret Dschungel din Viena și la fostul Teatru al momentului. Totodată este o campioană a emancipării femeilor în cadrul comunității de rromi, hotărâtă fiind să combată discriminarea anti-rromă. În 2010, împreună cu sora ei, Simonida Selimović, actriţă şi ea dar şi rapper, au fondat Romano Svato, prima asociație teatrală rromă feministă și profesionistă.

O altă figură interesantă este Mihaela Drăgan, născută în 1986, actriță și dramaturg. Lucrează la București și Berlin, iar în anul 2014 a înființat compania de teatru Giuvlipen în colaborare cu alte actrițe rrome, un „teatru revoluționar”, potrivit Reuters. În 2015, ea a jucat în “Aferim”, filmul lui Radu Jude care a câștigat Ursul de argint pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, iar în 2017 a fost personajul principal al scurtmetrajului Magie neagră regizat de Fanny Ardant. În prezent lucrează la Berlin la Teatrul Maxim Gorki.

Şi Mehmet Ateșçi, absolvent al Academiei de Arta din Zurich, este, începând din 2013 actor al Teatrului Gorki, distribuit de regizori cunoscuţi în numeroase producţii.

Hamze Bytyci lucrează în principal la Berlin, fiind atras de actorie, de regie şi de pedagogie. Administrează postul online Radio Corel și organizează școli de vară internaționale de film sub eticheta Balkan Onions. În 2012, și-a dezvoltat propriul format de performanță interactivă cu Hilton Room 437, dedicându-se problemelor sociale și politice.

Riah May Knight, cântăreață, compozitoare și actriță din Sussex, Anglia. Ea a scris și a jucat în ultimii zece ani la instituții precum The Brighton Dome și Roundhouse din Londra, Notre Dame și Casele Parlamentului.

Lindy Larsson, născut în Suedia, cu studii la Colegiul Universitar de Actorie din Stockholm, joacă pe scenele unora dintre cele mai importante teatre din Suedia, iar împreună cu regizoarea Charlotte Engelkes a creat câteva spectacole. În paralel cu activitatea teatrală, el Cântă în orchestra Lindy & Bon Bon Band.

Despre ultimii doi, Berliner Zeitung scrie : „Riah May Knight, blonda romni care trăiește în Anglia și Lindy Larsson, un Rom din Suedia, interpretează un duet cu care ar fi putut ușor câștiga concursul Eurovison! Iar atunci când Mehmet Ateşçi li se alătură, inimile mulțimii se topesc”.

Orit Nahmias a apărut în diferite producții de teatru din Israel, apoi şi la Schaubühne, iar din 2015 se alătură ansamblului Gorki unde joacă mai multe roluri, majoritatea dintre acestea fiind în spectacole de Yael Ronen.

Roma Armee este o poveste puternică, dezvăluie impactul stereotipurilor, dar și lupta de a le depăși. Spectacolul comunică pasional, autentic și intens realitățile romilor. Cu design-ul de scenă și costumele realizate de faimoșii artiști romi Delaine și Damian Le Bas, „Roma Armee” reprezintă un exemplu inspirațional, de cea mai înaltă calitate artistică.

Strategic în România, țara cu cel mai mare număr de romi, evenimentul vizează promovarea vocilor autonarate ale membrilor comunității de romi, în special, ale celor care fac obiectul discriminării multiple și intersectate.

Într-un moment în care neofascismul amenință Europa, un grup de actori inițiază o armată romă în scopul autoapărării. Actorii sunt roma, romnja și romi traveleri din Austria, Serbia, Germania, Kosovo, România, Anglia și Suedia. Ei sunt, de asemenea, și gadjii din Berlin de origine israeliană-germană-turcă – ceea ce înseamnă că Armata Romă este supranațională, diversă și feministă. Expunând nedreptățile din trecut și din prezent îndurate de romii din întreaga Europă, Armata Romă pornește procesul de auto-reflecție și autoemancipare, inițiind o revoluție, prin care prevăd un viitor pașnic, incluziv și respectuos pentru toți europenii.

Spectacolul „Roma Armee” este produs de Teatrul Maxim Gorki, organizat de Institutul European Rom pentru Arte și Cultură (ERIAC) și va fi prezentat la Teatrul Național I.L. Caragiale din București, la Sala Mare, în data de 26 iunie 2019, la ora 20.00.  Spectacolul va fi titrat în limba română.

Accesul publicului este permis începând cu ora 18.45, deoarece la ora 19.00, în foaierul Sălii Mari, vor fi rostite scurte alocuțiuni de întâmpinare din partea organizatorilor (IERAC) și a gazdei (TNB).

Evenimentul are loc cu sprijinului acordat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă: Schimb de Arte, Schimb de Tineret, Inițiativa pentru Drepturile Omului, Programul de Sănătate Publică și de către Institutul Goethe din România.

Biletele se găsesc la Casa de bilete TNB (în foaierul Sălii Mari), precum şi online, pe www.mystage.ro.

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/u_DL3H-n3xs?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Două Gale și premieră cu spectacolul ”Madagascar” la final de FOC 2019

Posted: 10 Jun 2019 02:41 AM PDT

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Opera Copiilor (FOC), cel mai amplu festival dedicat celor mici, se apropie de final, iar Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, a pregătit pentru toți bucureștenii două unice spectacole de gală. Sâmbătă, 15 iunie 2019, începând cu ora 19:00, la Grand Arena OCC, oamenii de toate vârstele, sunt așteptați la spectacolul ,,Muzica desenelor animate”, în regia maestrului Cristian Mihăilescu, unde vor putea asculta melodii celebre din filmele de animație și din seriale consacrate de desene animate. Artiștii talentați ai OCC sunt cei care vor da viață personajelor, iar programul artistic variat și incitant va conține momente inedite care promit să sublinieze frumusețea și unicitatea faimoaselor filme de animație, mai vechi sau mai noi.

Biletele la ,,Muzica desenelor animate” pot fi achiziționate de pe www.bilete.ro  și sunt fără loc, scaunele fiind ocupate în ordinea sosirii spectatorilor. Accesul în sala de spectacol este permis începând cu ora 18:30.

Nicu Alifantis și spectacolul său special dedicat copilăriei, ,,Șotron”, încheie a V-a ediție FOC

Ultima zi a Festivalului Opera Copiilor 2019 se încheie cu un invitat de onoare – cantautorul Nicu Alifantis, care va susține duminică, 16 iunie, pe scena Grand Arena OCC, începând cu ora 19:00, spectacolul său original dedicat copiilor, intitulat ,,Șotron”. Acest concert al copilăriei, al purității, incocenței și al celor mai frumoase amintiri, promite să atingă inimile tuturor celor prezenți în sală. Biletele se găsesc pe www.bilete.ro.

 

 

 

 

 

 

 

 ,,Madagascar. A Musical Adventure JR.” – ultima premieră a stagiunii 2018-2019 la OCC, în cadrul FOC 2019

Din 14 iunie, Opera Comică pentru Copii  prezintă, la Sala Mare, în cadrul Festivalului Opera Copiilor 2019, ultima premieră a stagiunii curente – spectacolul ,,Madagascar, a Musical Adventure JR”, o aventură muzicală senzațională cu și despre copii, adaptată, de Jacqueline Bratu, după superproducția cinematografică Madagascar. Alături de leul Alex, zebra Marty, girafa Melman, hipopotamul Gloria și, bineînțeles, simpaticii pinguini, cei mici vor lua parte la o călătorie unică și fascinantă, care, timp de 60 de minute, cu siguranță îi va încânta și le va aduce zâmbetul pe buze. Biletele pentru cele 5 reprezentații programate pe 14 iunie, ora 18:30, 15 și 16 iunie, orele 11:00 și 17:00 pot fi achiziționate de pe www.bilete.ro.

 

Festivalul Opera Copiilor nu înseamnă numai spectacole, ci și numeroase activități dedicate întregii familii. În al patrulea weekend FOC, ultimul al acestei ediții, distracția continuă printre cele 120.000 de bile împrăștiate în cei 150 de metri pătrați de spațiu de joacă la Piscina cu Bile, dar și la Aventura Parc, Grădina cu Jocuri, unde cei mici sunt invitați să descopere sutele de boardgames-uri, jocuri de logică și de strategie, la zona de Water Fight și în cadrul jocurilor Treasure Hunt sau Escape Room. Poveștile frumoase se aud în continuare la Biblioteca Vie, unde membrii echipei OCC sunt nerăbdători să îi întâlnească pe copii și să le împărtășească istorisirile lor minunate, iar la Căsuța din Copac, vedete precum Felicia Filip, Maria Râlea, Paula Seling, Cuzin Toma, Zoli Toth, Anna Ungureanu, Corina Dumitrescu, Vali Ionescu Caciureac și mulți alți artiști sunt încântați să le citească celor mici pagini din cele mai îndrăgite povești ale copilăriei. Cinematograful OCC este un alt punct de atracție al FOC 2019, unde vor rula filme de la Festivalul Internațional de Film de Animație ANIMEST până târziu în noapte. La apariția întunericului, dacă cerul este senin, cei mici sunt invitați să studieze corpurile cerești, uitându-se la ele cu ajutorul telescoapelor profesionale în cadrul programului Observatorul de stele.

Este ultimul weekend în care Grădina cu Fluturi, amplasată în curtea instituției din Calea Giulești, nr. 16, poate fi admirată și ultimele zile când cei mici se pot lăsa purtați de imaginație și creativitate la Atelierele printre nori. Detalii suplimentare despre activitățile și jocurile pregătite de echipa OCC din cadrul Festivalului Opera Copiilor pe www.operacopiilor.ro .

 

Tabăra de Vară OCC te așteaptă!

 

Vacanța de vară se apropie cu pași repezi, iar cele mai frumoase amintiri se construiesc în Taberele de Vară OCC. Organizate în lunile iunie și iulie, în spațioasa curte a instituției, unde vor fi amenajate corturi cu acțiuni interactive și ateliere dedicate, Taberele de Vară OCC promit să ofere celor mici experiențe de neuitat. Activitățile pregătite de echipa OCC se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani și vor fi organizate în mai multe serii de câte 30 de copii. Copiii vor beneficia de cazare, șase mese, participarea la o serie extinsă de jocuri interactive pregătite în zona Aventura Parc și în curtea OCC. Cei mici se vor putea distra la piscina cu bile, vor petrece diminețile în compania fluturilor colorați, vor participa la ateliere de pictură cu figurine cadou și ateliere de plantat flori, se vor distra în voie la concursurile Water Fight, vor asculta povești fascinante și vor lua parte la un tur ghidat în camerele secrete ale OCC. Experiența de la Tabăra de Vară OCC va fi completată de kit-ul de tabără personalizat, conținând rucsac, tricou, jurnal, insignă și termos. Detalii suplimentare puteți afla sunând la numărul de telefon 0751.261.479.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 15.000 de spectatori. În anul 2018, Opera Comică pentru Copii a pus în scenă 741 de spectacole pentru care s-au vândut 135.000 de bilete.

 

Număr de vizualizări :35http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/N1vY70_4aEE?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Proiectul „Transmission” la Timișoara, în cadrul Sezonului România-...

Posted: 10 Jun 2019 01:29 AM PDT

Joi, 13 iunie 2019, ora 19:30, la Casa Artelor din Timișoara, va avea loc deschiderea evenimentului ”Libertate pentru plante și un nou pact pentru umanitate”. Evenimentul reprezintă  ultima  etapă  a proiectului Transmission Roumanie (Bucuresti/ Cluj-Napoca/ Iasi/ Timișoara) inițiat de artistul Yann  Toma  în  dialog  cu  criticul  de  artă  și  teoreticianul  Cristian  Nae  în  cadrul  Sezonului România-Franța 2019.

Artistul propune o privire asupra  aspectelor care fundamentează astăzi conștiința noastră socială și cea legată de mediul natural. Având un caracter participativ și performativ, proiectul se constituie într-un exercițiu de relaționare interumană prin intermediul unui limbaj universal, cel al codului Morse.  Mesajele traduse în semnale luminoase generate de dispozitive concepute de artist funcționează ca pretext pentru reconfigurarea simbolică a unui țesut social fragmentat de intervenția brutală a capitalismului agresiv.

———————-

Yann Toma este un artist francez contemporan preocupat nu doar de estetică, ci și de actualitatea socio-politică, asumând o conștiință a responsabilității conturate de un crez civic ce i-a permis numeroase colaborări cu actori din sfera industrială, politică sau a cercetării.  Artistul este președinte al Ouest-Lumière, fostă întreprindere de electricitate din Lyon creată la începutul secolului al XX-lea, pe care a readus-o la viață în 1991. De asemenea, Yann Toma este cercetător în cadrul Universității Paris-1 Panthéon-Sorbonne și ocupă, în mod excepțional, funcția de artist observator-antreprenor în cadrul ONU, participând, în această calitate, la Conferința Părților în contextul Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (COP21) în 2015.

Ferm convins de importanța recuperării și prezervării țesutului social, Yann Toma apelează la noțiuni precum energia artistică sau puterea energiei transformatoare a maselor pornind de la memoria colectivă. Un exemplu în acest sens este opera participativă Human Energy, creată în contextul negocierilor din timpul COP21. Artistul a strâns 75 de milioane de persoane în jurul Turnului Eiffel printr-o aplicație pentru telefonul mobile, Runtastic, transformând simbolul parizian într-o imensă antenă de propagare a energiei artistice timp de o săptămână. Operele sale se regăsesc în numeroase colecții, inclusiv la Centrul Georges Pompidou din Paris.

 

Parteneri: Asociația T-Act, Institutul Francez Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș

Vizualizări: 149

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor