altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 1 iunie 2020

“La mulți ani, MNLR!” plus 2 more


La mulți ani, MNLR!

Posted: 31 May 2020 10:47 AM PDT

Luni, 1 iunie 2020, Muzeul Național al Literaturii Române aniversează 63 de ani de la înființare. Pornind de la ideea celebrării centenarului nașterii poetului Mihai Eminescu, prin crearea unui muzeu dedicat acestuia, în 1957, se ia decizia fondării unui muzeu al scriitorilor importanți ai literaturii române sub conducerea lui Dumitru Panaitescu-Perpessicius, director al Bibliotecii Academiei, la acea vreme. De-a lungul timpului, muzeul a fost găzduit în mai multe sedii. Primul dintre acestea a fost Casa Toma Stelian, unde se afla și sediul Uniunii Scriitorilor. Prin eforturile scriitorilor Șerban Cioculescu, Tudor Vianu și, mai ales, ale lui Tudor Arghezi, muzeul este găzduit ulterior în faimosul sediu din Bulevardul Dacia nr. 12. După revendicarea acestui spațiu, a urmat o perioadă de exil în Casa Presei.

Începând din 21 martie 2017 și până în prezent, expoziția de bază se află pe strada Nicolae Crețulescu 8, în casa care a aparținut, odinioară, lui Leon Mavrocordat și care, prin eleganța sa și prin efervescența activității culturale, a reușit să se impună în peisajul cultural și turistic al capitalei. Bogata arhivă a muzeului, cu peste 300 de colecții, spațiile expozițiilor temporare din Calea Griviței 64-66, Editura Muzeul Literaturii Române și cele cinci Case memoriale dedicate scriitorilor – Tudor Arghezi, George Bacovia, Anton Pann, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu – vin să întregească imaginea complexă a unui muzeu de importanță națională și identitară.

În cei 63 de ani, dar în special în ultimii trei ani, MNLR a derulat proiecte importante la nivel național și internațional, printre care amintim Festivalul Internațional de Poezie București, expozițiile Eli Lotar, Gherasim Luca, Genica Athanasiou, colocvii și conferințe în colaborare cu prestigioase universități și centre de cercetare din lume.

”Pe tot parcursul zilei de 1 iunie, când sărbătorim, totodată, și Ziua copilului, vă lansăm invitația de a urmări materialele pregătite cu această ocazie de MNLR: lectura unor poezii scrise de Tudor Arghezi și Elena Farago pentru copii, în interpretarea actriței Maia Morgenstern, filme de prezentare a MNLR și a istoriei literaturii, mesajele unor personalități culturale, lansarea expoziției on-line CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörternremember Cristi Popescu.

Programul evenimentelor difuzate în on-line:

Ora 9.00 – Călătorii în timp în Camera cu jucării a Mărțișorului

Ora 9.30 – Lecturi din literatura pentru copii, recită Maia Morgenstern

Ora 10.00 – Mesajul prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al MNLR

Ora 11.00 – La mulți ani, MNLR! Mesajele colaboratorilor MNLR

Ora 13.00 – Intervenția criticului literar Cosmin Ciotloș despre Cristi Popescu

Ora 17.00 – Lansarea expoziției on-line CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den wörtern

Ora 21.00 – Film MNLR, realizat în colaborare cu TVR” – anunță MNLR.

 

mnlr.ro/mnlr-63-de-ani-de-existenta/

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/u63M6oGqgMY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

TNB on-line, cu 3 conferințe și cea mai erotică piesă shakespearian...

Posted: 31 May 2020 10:46 AM PDT

După Sărbătoarea dedicată Zilei Internaționale a Copilului, Teatrul Național din București reia din 2 iunie difuzarea conferințelor. Trei prelegeri susținute de personalități marcante ale vieții socio-culturale și științifice românești vor putea fi vizionate în această săptămână, de marți până joi, pe canalul de Youtube al TNB, precum și un spectacol, în week-end – ”Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare în regia lui Petrică Ionescu.  Un vis populat de zei și muritori, de duhuri, spiriduși și zâne, în interpretarea unor actori consacrați ai Teatrului Național, cărora li se alătură tineri artiști ai scenei bucureștene.

  • Programul conferințelor în săptămâna 1- 7 iunie

Marți, 2 iunie – Aurora Liiceanu – Inconfortul psihologilor: incertitudini și ezitări (conferința a fost susținută la data de 1 aprilie 2018)

 

Miercuri, 3 iunie –  Prof. Dr. Dinu Antonescu – Impactul comunismului asupra medicinii românești (din 19 ianuarie 2020)

 

Joi, 4 iunie – Mihai Răzvan Ungureanu – Morala și simțul public la români acum 200 de ani (din 18 martie 2007).

 

 

  • 5,6,7 iunie – vineri (ora 16.00), sâmbătă și duminică (ora 18.00) – piesa cea mai erotică a marelui Will : VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ

 

Un vis fantastic din magica noapte de Sânziene, țesut de imaginația unui artist de o covârșitoare originalitate, Visul unei nopți de vară de la TNB reunește elemente de autentică poezie shakespeariană, umor, bulversante construcții vizuale, balet și un excepțional fond muzical.

Vă veți întâlni nu doar cu una din cele două piese shakespeariene cele mai jucate în România ultimelor șase decenii, potrivit unui studiu autohton, dar și cu… „cea mai erotică piesă a marelui Will – după cum apreciază Jan Kott în binecunoscuta sa carte Shakespeare, contemporanul nostru. În nicio altă comedie sau tragedie a lui, cu excepția, poate, a lui Troilus și Cresida, erotismul nu este înfățișat mai brutal. Multă vreme, relatează reputatul critic, teatrele s-au mulțumit să reprezinte Visul ca o povestire de frații Grimm, eliminând cu desăvârșire causticitatea dialogului și brutalitatea situațiilor”.

Viziunea regizorului de origine română Petrică Ionescu, renumit pentru montările sale pe scene importante de operă din lumea întreagă, ne va dezvălui un altfel de Vis… și o altfel de pădure, care nu mai seamănă deloc cu o Arcadie a îndrăgostiților, ci mai degrabă cu „un codru bântuit de diavoli și de iele, în care vrăjitoarele și duhurile rele pot ușor găsi orice este prielnic vrăjilor lor”. Exact ca-n Shakespere, ar spune Kott, căruia îi aparține și  descrierea de mai sus.

„Coborând obligatoriu prin experiențele și pulsațiile noastre în grotele, în beciurile cele mai joase și adânci ale conștiinței noastre, ne inițiem, revenind la suprafață mai evoluați. Iubirea este, în viziunea foarte pesimistă a lui Shakespeare, numai o iluzie, ca și teatrul și viața însăși. Am descoperit deriziunea absolută și cruzimea fără scăpare a experienței amoroase. Iluziile fără sfârșit. Aceste adevăruri multiple am încercat să le transmit cu cruzime, păstrând sarcasmul și umorul prezent în fiecare inflexiune a textului shakespearian”, declara Petrică Ionescu. Mai departe vă lăsăm să descoperiți singuri drumul prin hățișurile simțurilor dezlănțuite…

 

Visul unei nopți de vară

de William Shakespeare

Traducerea:Nina Cassian

Regia, adaptarea:Petrică Ionescu

Decorul :Helmut Stürmer

Costumele:      Corina Grămoşteanu

Coregrafia:      Florin Fieroiu

Lighting design:          Chris Jaeger

Video:Andu Dumitrescu

Muzică de scenă:         Jean Schwarz

Muzică live:     Petre Ancuța

În distribuția spectacolului pe care-l veți putea vedea on-line, rolurile sunt interpretate de actorii:

Tezeu / Oberon:           Marius Bodochi, Hipolita: Raluca Petra, Titania: Maia Morgenstern,  Egeu:       Costel Constantin, Hermia: Ana Covalciuc,      Demetrius:            Silviu Mircescu, Lisandru: Alex Călin,  Helena: Ilinca Hărnuț,  Chitră: Dorin Andone, Fundulea:  Mihai Constantin, Cuibărică: Costi Apostol, Suflete:          Istvan Teglas,  Flămânzilă:    Daniel Badale, Botgros: Ștefan Ruxanda, Puck: Claudiu Bleonţ  , Zânele: Eliza Păuna, Ilona Brezoianu, Alexandra Stroe, Filostrat:           Vitalie Bichir, Efeb:   Rareș Fota

Zâne:   Alexandra Apetrei, Sigrid Bălțătescu, Beatrice Rubică, Paula Rotar, Elisabeta Râmboi, Adela Mihai, Ada Dumitru, Dana Porlogea, Oana Marcu, Romina Boldașu, Bianca Bor, 

Elfi:     Vladimir Albu, Nicolae Dumitru, Denis Hanganu, Eugeniu Cozma, Andrei Atabay, Victor Apetrei, Adrian Pop, Alexandru Sinca, Eftimie Ghighi.

Durata spectacolului: 3 ore.

Premiera spectacolului a avut loc la data de: 23.12.2015

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.

Foto credit: Florin Ghioca, Chris Jaeger.

 

Pentru amănunte și informații de ultima oră vă invităm să urmăriți:

– www.youtube.com/c/TeatrulNaţionalILCaragialeBucureşti

– pagina de facebook a TNB- https://www.facebook.com/TNB.Ro/

– website-ul TNB, pe pagina https://www.tnb.ro/ro/livestreaming-tnb.

Sunteți așteptați on-line și în această săptămână, iar în curând și în Amfiteatrul în aer liber situat deasupra Sălii Mari a Teatrului Național. – anunță TNB.

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zJbvpHTVPBQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Fabricanţii de emoţie”. Despre ciorănie şi creativitate în muzica ...

Posted: 31 May 2020 03:36 AM PDT

Muzeul Ţăranului Român, cunoscut cândva şi ca Muzeul de la Şosea, a organizat în urmă cu cinci-şase ani (aprox.), în cadrul tradiţionalelor sale Conferinţe, o memorabilă dezbatere pe tema lăutarilor din România şi a infinitei lor creativităţi. Conferinţa, intitulată Fabricants d’émotion. Musique et malice dans un village tsigane de Roumanie, inspirată de cartea cu acelaşi nume, publicată la Nanterre, 2008, în Franţa, a fost susţinută de etnomuzicologul francez de origine română, Victor Alexandru Stoichiţă, care a făcut un studiu amplu despre alcătuirea, rosturile şi înţelesurile muzicii lăutăreşti din România.

Ce raport poate exista între negociere, tocmeală, tradiţiile locale şi diversele trăiri pe care le creează muzica? Acesta a fost mobilul care l-a determinat pe etnologul francez Victor Alexandru Stoichiţă (nu-l confundaţi cu Victor Ieronim Stoichiţă, cunoscutul istoric de artă, n.n.) să petreacă ceva vreme, între anii 2001-2008, alături de ţiganii şi fanfarele din Zece Prăjini, județul Iași, pentru a afla secretele meseriei lor de vechi lăutari. El a vorbit despre faptul că lăutarii sunt în marea lor majoritate bărbaţi, dar nu exclusiv, şi în general sunt ţigani. Sunt asociaţi acestei etnii, dar regăsim muzicieni aici şi din alte comunităţi. Relaţia specifică între lăutari, publicul lor şi muzica pe care o cântă se bazează pe emoţie, iar lăutarii sunt  fabricanţi de emoţie. Pretutindeni, muzica are un puternic impact emoţional, iar emoţiile sunt articulate şi vehiculate de la muzicant la ascultător. Cercetătorii înşişi spun că muzica este o tranzacţie simbolică, dar lăutarii contrazic acest postulat, ei o tratează ca pe un artizanat, ca un meşteşug al emoţiilor. Ei nu opun tehnica şi sentimentul, deoarece pentru aceştia, inteligenţa, văzută ca şmecherie, improvizație, este cel mai important factor pentru calitatea muzicală.

 

Vrăjeală şi ciorănie

 

În satul Zece Prăjini, 99% dintre locuitori sunt romi, au puţin pământ şi nu pot scoate venituri din agricultură. Aşa că s-au apucat, printre altele, de cântat. Şi fac asta de mult timp, din tată-n fiu, din generaţie în generaţie. Fără studii de Conservator, interpretează şi vocal şi instrumental după ureche, dar cu un talent nativ deosebit, care le-a adus faimă pe plan internaţional. Aceştia cântă în fanfare şi în tarafuri de mai bine de un secol şi câştigă bani frumoşi din muzică. De aceea, Victor Stoichiţă a tratat satul Zece Prăjini nu ca pe o comunitate de lăutari, ci ca pe una de muzicologi. Lăutarii spun că adaugă muzicii lor şmecherie, vrăjeală, ciorănie. Termenii argotici au fost înţeleşi de etnolog numai după ce i-a ascultat cântând, i-a înregistrat, i-a interogat în legătură cu viaţa şi muzica lor. Astfel, şmecheria ţiganilor lăutari înseamnă a vinde emoţie, a se folosi de inteligenţa nativă pentru a ajunge la inimile oamenilor, dar şi la o anumită poziţie. Ei sunt şmecheri şi în felul în care se îmbracă, adică îşi pun la ei în sat haine scumpe şi ochelari fiţoşi pentru a impresiona, dar şmecheria merge mai departe, până şi la modul cum îşi repară maşinile. Prin faptul că pun o piesă care nu se potriveşte la autoturismul lor, dar o fac să meargă oricum, tot şmecherie se numeşte.

Ciorănie este un regionalism şi un termen argotic. Şmecheria şi ciorănia sunt stereotipuri care ţin de comunitatea romă, spune Victor Stoichiţă, şi arată abilitatea acestor etnici de a se strecura în casă, în minte, în memorie. Când este vorba de muzică, aceste stereotipuri devin pozitive, pentru că ele denotă arta de a se băga pe sub pielea omului. Asta în relaţiile cu ceilalţi, cu majoritarii sau admiratorii, însă în interacţiunea cu gagiii, cum spun ei, cu ai lor, au nevoie de mult mai multă şmecherie, ceea ce relevă eficacitatea gândirii romilor.

 

„Totul e furat, care de la unul, care de la altul, mai pui şi de la tine”

 

În domeniul muzicii, şmecheria înseamnă a învăţa repede, a fura meserie, a se adapta circumstanţelor, a inventa şmecherii. În acest sens, etnomuzicologul francez a dat exemplul „Bătutei de la Tarniţa”, cântată de  Costică din Zece Prăjini la clarinet cu ansamblul lui, care s-a materializat într-un mic recital de două-trei minute, înregistrat pe bandă şi oferit publicului prezent la MŢR, pentru edificare. Costică reia apoi tema muzicală şi brodează pe ea spunând în final: „Ei, uite, asta e o ciorănie!”. Adică împopoţonarea melodiei, adăugarea de floricele personale pentru a cuceri publicul. Ciorănie în limba ţigănească vine de la cior care înseamnă hoţ. În schimb, românii de pe malul celălalt al satului spun că ciorănie vine de la cioară, desemnându-i astfel pe consătenii lor. Aceeaşi „Bătută de la Tarniţa” este cântată de Marius, saxofonistul orchestrei care, şi el, la rândul lui, a mai pus ceva de la el, la hora asta moldovenească. „Eu tot ce cânt este o ciorănie, spune Marius. Totul e furat, care de la unul, care de la altul, mai pui şi de la tine. Asta-i fantezia mea”. Aşadar, Marius e şmecher. Trebuie o abilitate foarte mare ca să furi muzică de la alţii, şi nu o poate face oricine. De exemplu, un altul, Narcis, în melodia „Iubirea mea”, despre care el spune „Cântăm la valoare!”, porneşte de la tema din „Flautul fermecat” de Mozart (aici este „valoarea”, n.n.) şi o dă pe manea, iar albumul se numeşte Autentic Music. „Nu facem publicitate, ci vorbim de un aspect al decupajului şi îmbinării ca fenomen al şmecheriei, despre a face mult cu puţin, dar doar cu capete de muzici care sunt fragmente furate”, subliniază Victor Stoichiţă. Cum este „Hora de la Botoşani”, o lucrare făcută cu material puţin, cu teme muzicale puţine, dar pe care muzicanţii le repetă şi o ţin aşa vreo cinci minute. Aceasta este o şmecherie, o îmbinare isteaţă a unor bucăţi asemănătoare, pe care lăutarii le repetă şi le dispun abil. Fanfara Shukar, numită şi Speranţa (în Lb.Română), cu tonalităţi a la Goran Bregovici, şi Fanfara Ciocârlia din satul Zece Prăjini i-au cucerit pe Larry Hagman, Tom Jones, Sarah Jesica Parker care au dansat într-unul din cele 2500 de concerte live, susţinute de ei pe cinci continente. Eu i-am ascultat pe scena Festivalului ProEtnica de la Sighişoara, unde au cântat şi jazz şi au fost uimitori.

De asemenea, muzicanţii din Clejani („Taraf de Haidouks“  -„Taraful Haiducilor“), Teleorman, şi piesele lor au devenit un fenomen. În muzica pe care ei o cântă după ureche sunt dezvăluite toate bucuriile şi suferinţele ţăranului român. Povestea lor este incredibilă. Mulţi dintre ei bătrâni, neştiutori de carte, au ajuns pe marile scene ale lumii, de la Opera din Paris până la Carnegie Hall-ul din New York. Au câştigat premii internaţionale, au fost prezentaţi în publicaţii occidentale ca nişte intrumentişti inegalabili, au fost subiect de documentar şi au jucat în filme.

 

Suntem made in Romania

 

Însă cel mai irezistibil şi comic exemplu muzical, oferit video de cercetătorul Stoichiţă, a fost cel al prezentării celui mai şmecher dintre şmecheri, Florin Salam, care, din cauză că este furat la rândul lui de ai lui, cântă codat. Iar acest cod secret constă în nişte onomatopee, nişte improvizaţii de câteva minute, nişte lălăituri pe care nu le mai poate copia nimeni, zice el. A fost un şir de vreo trei şmecherii de câte două-trei minute, pe care Salam le înflorea apoteotic cu bolboroseli din ce în ce mai dese şi mai complicate. Şmecheria este tocmai aceasta, că ne surprinde, ne face să râdem de ridicol. Ideea este că între doi stâlpi, între două capete de melodie, se poate improviza, dar trebuie să recunoşti baza, cum este cazul lui Narcis şi al Mozartului lui. Şi cum peisajul muzical, îndeosebi al nunţilor, petrecerilor, dar şi al cortegiilor funerare, pare oarecum dominat de lăutărie, suntem ademeniţi de aceşti fabricanţi de emoţie care, unii dintre ei, reuşesc să entuziasmeze, să facă tălpile să ia foc sau să scoatem batista şi lovelele de prin geantă. „Chiar dacă eşti moldovean, ardelean sau oltean / Suntem made in Romania / Chiar dacă eşti bănăţean, regăţean sau ţigan / Suntem made in Romania. / Hai, hopa tropa, / Am intrat în Europa!”

 

Marii virtuozi ai lăutăriei

 

Această muzică lăutărească, devenită brand, un stil identitar şi cultural în special pentru mahalalele orăşeneşti dar şi, pe alocuri, pentru comunităţile ruale, este un hibrid alcătuit din tonalităţi balcanice, venite pe filieră turcă, şi muzica folclorică, printre cei mai cunoscuţi virtuozi numărându-se Fărâmiţă Lambru, Ilie Udilă, Nicuşor Predescu, Ion Onoriu, Gabi Luncă, Fănică Luca, Dona Dumitru Siminică, Marcel Budală, Gheorghe Dinicu, Romica Puceanu ş.a. O nouă generaţie de artişti celebri, alături de fanfarele din Zece Prăjini, face furori în concertele din străinătate, precum Anghel “Caliu” Gheorghe, liderul Taraf de Caliu (fostul Taraf de Haidouks) din Clejani, jud. Teleorman, un maestru al viorii care ridică publicul în picioare prin virtuozitatea interpretării. Taraful condus de Caliu a fost descoperit de etnomuzicologul Speranţa Rădulescu care i-a ajutat să-şi înregistreze piesele, în anii 1983 şi 1991, reuşind să-i facă astfel celebri. O revelaţie a fost şi pentru violonistul Yehudi Menuhin şi actorul Johnny Depp, ultimul jucând în filmul „Caravana tigănească” (2006), regizat de Jasmine Dellal, din New York, ce are ca subiect povestea a cinci fanfare de lăutari, printre care două din România, „Fanfara Ciocârlia” din Iaşi şi „Taraful Haiducilor” (acum,  Taraf de Caliu). Johnny Depp pledează în film pentru susţinerea culturii romilor şi împotriva discriminării.

 

Corona, corona, aaau!

 

Însă există şi altă faţă, una suburbană, a acestui gen, mai puţin agreată de publicul larg, în general: manelele cu versuri ce laudă opulenţa, banii, luxul, spre invidia duşmanilor generici, căci nu sunt definiţi. Un derapaj ce instigă  la ură şi discriminare de gen l-a înregistrat un astfel de cântăreţ, cu 20 de  milioane de vizualizări pe youtube, ajuns în faţa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării din cauza versurilor: „Să n-o laşi să gândească / Să-i spui stop la idei / Să nu îi dai valoare decât ca la un câine / N-o duce la restaurant, ţine-o-n cas’ pe pâine”. Maneliştii s-au adaptat imediat acestei perioade de criză mondială, cauzată de Virusul Corona, şi au compus rapid câteva melodii şi versuri specifice: Eram la magazin, ca să-mi iau un vin / Era coadă mare, n-am avut răbdare / Eu am strănutat, unu’m-a-ntrebat /Ai pățit ceva? Dă-te-n pana mea, eu am coroná / Lumea a fugit, casa s-a golit / Virus ipocrit, i-am nenorocit / Cu toți au fugit, dar eu i-am mințit / Corona, corona, aaau!” Închei pe un ton optimist, pentru că sunt şi variante patriotice: „Du-te virus, du-te, pleacă / Înapoi în China pleacă / Că românii sunt căliţi şi de viruşi şi de griji / Boala chiar de-i chinezească / Pe români tot nu-i apleacă / De-i pestă sau aviară”.

 

De ce occidentalii sunt entuziasmaţi de muzica lăutărească românescă? Pentru originalitatea, virtuozitatea, autenticitatea şi bucuria cu care lăutarii  cântă, fie că se află pe scenă, la Opera din Paris, fie că sunt la o nuntă dintr-un sat oarecare, ei cântă cu acelaşi entuziasm. Lăutarii din Zece Prăjini şi cei din  Clejani i-au cucerit pe străini pentru că au interpretat în mod deosebit nu  muzică ţigănească, ci melodiile româneşti tradiţionale – balade, hore şi sârbe – piese vechi, transmise din tată în fiu, care, încet-încet, se vor restrânge într-o arhivă sentimentală a trecutului.

 

Maria Dobrescu

 

Vizualizări: 7

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor