Sâmbătă, 24 septembrie 2022, a avut loc lansarea primului volum dedicat preoților Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, Preoții Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și familiile lor, în documentele arhivistice. I. Preoții hirotoniți (1723-1873), Oradea, Ratio et Revelatio, 2022, scris de către ieromonahul Gabriel-Florian (Grigore) Borzoș, Director Spiritual al Colegiului Pontifical Grec „Sfântul Atanasie” din Roma și arhivist.

Evenimentul a avut loc în Aula Magna din cadrul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” de la Oradea, volumul fiind prezentat de Prof. univ. dr. Aurel Chiriac care a subliniat importanța acestui demers științific pentru istoriografia românească, această monografie fiind una de pionierat în istoria bisericească ardeleană pentru că urmărește o istorie dedicată familiilor preoțești din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Lucrarea, prezinta 795 de biografii a preoților, în mare parte roade ale formării Bisericii Catolice, pentru partea de nord-vest a României precum si pentru comunitățile greco-catolice din estul Ungariei de astăzi.

Prezenta lucrare are la bază informații din sursele inedite, din fondurile arhivistice prezente în cadrul serviciilor județene ale Arhivelor Naționale ale României (Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș și Sălaj), din Ungaria (Debrecen și Nyíregyháza), din Austria (Viena) și Italia (Roma și Vatican), coroborate cu informații din sursele edite bisericești (șematisme greco-catolice si romano-catolice), întregul material fiind ordonat în funcție de anul hirotonirii preotului.

La eveniment au participat cadre didactice, cercetători, preoți greco-catolici, familia autorului și prietenii.

Pe coperta 4 a volumului, intitulat „Un gând”, Preasfințitul Virgil menționa următoarele: „Aduceți-vă aminte! Căutînd, cercetînd, intrînd în spiritul vremii, se pot înțelege timpurile și oamenii, dar se poate crea și perspectiva. Sau, spuse acestea prin cuvintele Sfîntului Pavel, «aduceți-vă aminte de mai-marii voștri care v-au vestit Cuvîntul lui Dumnezeu […] și urmați-le credința (Evr. 13, 7)». Acest lucru l-a făcut Ieromonahul Gabriel Grigore colbăind praful de pe cronici bătrîne pentru ca, aducându-ne aminte de preoții noștri, de părinții noștri, să știm cine sîntem, ce trebuie să facem și încotro să mergem.

Privind deci retrospectiv la preoții noștri, veți auzi, Părinte, îndemnul lui Cristos „înaintează în larg și aruncă năvoadele (Lc 5,4)”.

Giusepe Ghiurcă