altmarius

cultură şi spiritualitate

ISTORIA CRUCII CARAIMAN, DE LA STEAUA COMUNISTĂ, LA VANDALISM ȘI INSTALAȚIE LASER




În şaua masivului Caraiman, pe marginea abruptului către Valea Seacă, se înalță, maiestuoasă, mărturia unui veac de istorie. În lista Monumentelor Istorice, alcătuită de Ministerul Culturii, simbolul Bucegilor este clasat în grupa A, de valoare națională și universală. Pentru noi, cei care luăm la pas întinderile pe care abia le putem cuprinde cu ochii, Crucea Caraiman, căci de ea este vorba, își desfășoară, între cele două brațe, amintiri cu iz interbelic și comunist.

Crucea Caraiman este un monument istoric, care a fost construit între 1926 și 1928, pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial. Ridicată la altitudinea de 2.291 de metri, a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit site-ului Guinness World Record.

Inițiativa Casei Regale

Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României, “întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului. Legendele spun, pe de o parte, că monumentul ar fi fost ridicată după ce Regina Maria ar fi avut un vis. Munții Bucegi, reprezentați prin Vârful Caraiman, au fost stropiți de sânge românesc în Primul Război Mondial. Pentru construcția monumentului s-a ales vârful secundar al Caraimanului, deoarece, dacă s-ar fi construit monumentul pe vârful principal (2.325 de metri), Crucea nu ar mai fi fost vizibilă decât din apropiere, de pe platou.

Caracteristici

Crucea propriu-zisă are o înălţime de 28 de metri şi este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 8 metri. Lățimea stâlpului vertical este de 2 metri, lungimea brațelor orizontale până în axul stâlpului este de 7 metri, iar latura unui ochi pătrat de zăbrea este de 2 metri.

Inițial, crucea a fost construită direct în stâncă, soclul fiind clădit în 1930, după inaugurarea oficială din 14 septembrie 1928. În interiorul soclului se află o încăpere care a adăpostit generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

În documentele Arhivelor Naţionale ale României, monumentul ce străjuiește orașul Bușteni are mai multe denumiri. Cea oficială este e ”Monumentul Eroilor“, în timp ce în limbajul cotidian s-a păstrat, încă din anul 1933, titlul de ”Crucea de pe Caraiman“. O a treia variantă ce şi-a făcut loc în unele surse bibliografice secundare este ”Crucea Eroilor Ceferişti“, potrivit Historia.

Cum a fost construită

De asemenea, tot documentele atestă realizatorii structurii metalice: Direcţia de Poduri din cadrul Direcţiei Generale CFR şi secţiile L1 şi L5 Sinaia. Proiectanţii Crucii au fost inginerii români Teofil Revici şi Alfred Pilder, iar dirigintele de şantier a fost Nicu Stănescu. Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecţii Constantin Procopiu şi Georges Cristinel.

Ridicarea efectivă a Crucii a fost realizată de către Societatea Cultul Eroilor, fiind mobilizat și un număr mare de tineri. Sculele, lemnul, piesele metalice componente, precum și alte materiale necesare au fost transportate cu trenul până la stația CFR Bușteni. De aici, o parte dintre traversele metalice a fost transportată de care cu boi pe ruta Bușteni – Sinaia – Vf. Păduchiosul – Vf. Dichiu – Platoul Bucegi – Vf. Caraiman, iar restul materialelor, cu funicularul Fabricii de Hârtie Bușteni. Funicularul a transportat piesele pe Valea Jepilor până în Cantonul Schiel – pe Platoul Bucegi, de unde au fost duse pe cărări înguste cu caii și măgarii până în Vârful Caraiman.

Mai mult, deoarece drumul era anevoios, iar numărul căruțelor din zonă era insuficient, o bancă a acordat un credit cu dobândă mică pentru achiziționarea mai multor căruțe.

În anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic național, sursa fiind stația de la Coștila, iar legătura făcându-se printr-un cablu subteran. Până la instalarea regimului comunist, Crucea era aprinsă în noaptea de Sfânta Maria Mare (15 august), dar și de Înălțarea Domnului (sărbătoare cu dată variabilă, la 40 de zile după Învierea Domnului).

Monumentul, în fața intemperiilor comuniste

În perioada regimului comunist, monumentul din Bucegi a fost în planul unor schimbări dramatice. Un primar obedient regimului a dorit să taie brațele Crucii, iar în vârful coloanei rămase să monteze o stea roșie, semnul universal al regimului totalitar comunist.

O altă legendă se leagă de faptul că, în aceeași perioadă cu inaugurarea Crucii de pe Caraiman, a fost inaugurat și ”Monumentul Ultimei Grenade”, din orașul Bușteni. Despre această sculptură, operă a lui I.C. Dimitriu Bârlad, presa vremii a scris pagini întregi, pe când Crucea de pe Caraiman a fost vag amintită. Mai mult, în toate pozele vechi ale Crucii, aceasta apare cu tot cu soclul construit, după cum aminteam mai sus, în 1930. De aici, legenda susține că legionarii ar fi ridicat, de fapt, monumentul, iar acesta era motivul principal pentru care comuniștii au vrut să-l mutileze, prin tăierea brațelor. Mai mult, tot legionarii ridicaseră o cruce în pasul Mestecăniş, în munţii Giumalău.

Oricare ar fi adevărul, Crucea de pe Caraiman a rămas în beznă până la căderea comunismului.

Instalația electrică, vandalizată

După 1990, s-a montat o instalație electrică, Crucea fiind din nou iluminată. Instalația electrică a fost vandalizată în numeroase rânduri de către unii turiști, care s-au cățărat pe Cruce și au spart becurile.

În anul 2003, instalația care lumina monumentul s-a defectat. Pentru repararea instalației electrice, au lucrat echipe de salvamontiști care au fost nevoite să transporte în vârful muntelui sute de kilograme de materiale, în ciuda vântului și a temperaturilor scăzute. Instalația a fost repusă în funcțiune în decembrie 2004 și a fost racordată la sursa de energie electrică a orașului Bușteni.

Crucea a trecut în administrația MApN

Monumentul Eroilor-Cruce de pe Masivul Caraiman a trecut, în luna martie 2016, în administrarea Ministerului Apărării Naționale pentru a fi reabilitat, informează un comunicat de presă al MApN.

„Protocolul și procesul verbal prin care imobilul a trecut din domeniul public al Orașului Bușteni în domeniul public al statului și în administrarea MApN au fost semnate luni, 14 martie. Predarea s-a realizat în scopul reabilitării de către MApN a monumentului reper al unității naționale, construit în memoria militarilor români căzuți în luptele primei conflagrații mondiale”, adaugă comunicatul menționat.

Mai jos găsiți o galerie foto cu poze care ilustrează Crucea Caraiman în primii ani de la construcție:



Vizualizări: 167

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor