altmarius

cultură şi spiritualitate

Iolanda Mărculescu, soprana condamnată la moarte de comuniști

O pagină importantă a muzicii de operă românești pe care s-a așternut pe nedrept, tăcerea, o reprezintă viața și activitatea uneia dintre cele mai mari soprane care a trăit pe […]
 

O pagină importantă a muzicii de operă românești pe care s-a așternut pe nedrept, tăcerea, o reprezintă viața și activitatea uneia dintre cele mai mari soprane care a trăit pe aceste meleaguri: Iolanda Mărculescu.

Viorica-Amelia și Iolanda Mărculescu la Bușteni. (Aprox. 1932)

 

Mătușa mea

Despre soprana de coloratură care în anii 50 concerta pe renumite scene ale lumii, de la Scala din Milano, Opera din Viena și până în Japonia, se mai știu astăzi puține lucruri. Istoria recentă a muzicii culte românești este zgârcită în a oferi date despre cea care în urmă cu o jumătate de veac era numită „cristalul nostru de baccarat” al cărei nume apărea cu litere de-o șchioapă în ziarele importante ale lumii. Iolanda Mărculescu s-a născut la 2 aprilie 1923 într-o familie de boieri munteni. Era verișoara primară a mamei mele, Viorica-Amelia Mărculescu Mateescu, tații lor fiind frați. În copilărie, Iolanda obișnuia să vină în vizită des la bunicii mei, Maria și Vintilă Mărculescu, directorul școlii vechi din Bușteni. Ei au încurajat-o întotdeauna să urmeze o carieră muzicală datorită timbrului ei vocal spectaculos, unicat. Iolanda avea o voce ca o bijuterie extrem de valoroasă, te fermeca din prima notă și te răscolea într-un mod minunat. A studiat la Conservatorul din București, avându-l ca profesor pe celebrul tenor Constantin Stroescu. Pentru publicul acelor vremuri Iolanda Mărculescu era o prezență familiară în rolurile precum Rosina, din Bărbierul din Sevilla, de Rossini, Susanna din Nunta lui Figaro, de Mozart, Lakme, din opera Lakmé de Delibes, Despinetta din Cosi fan tutte, de Mozart, Zerlina din Don Giovanni, de Mozart sau Lisetta din Amorul doctor, de Pascal Bentoiu. Iolanda cânta muzică franceză ca nimeni alta. Era o maestră a liedului.

Comuniștii au condamnat-o la 20 de ani de închisoare

Iolanda Mărculescu, pe scena Operei Române.

Iolanda Mărculescu, pe scena Operei Române.

Soprana Georgeta Stoleriu a fost studenta Iolandei Mărculescu între 1965 și 1968. Prietenia care s-a legat între cele două artiste a durat ani de zile. „M-a marcat pentru toată viața întâlnirea cu doamna Iolanda Mărculescu”, mărturisește soprana într-un material realizat de Televiziunea Română. Iolanda era cultă, blândă, impecabilă, meticuloasă. Respecta întotdeauna partitura. Stilul, delicatețea și eleganța o carcterizau în arta muzicală, pe scenă, în activitatea de profesor și în viața personală. Originea ei nobiliară avea să-i aducă mari necazuri odată cu instaurarea regimului comunist. Abia în 1968 a reușit să părăsească definitiv România, iar în urma acestui fapt, puterea de la București a condamnat-o la 20 de ani de închisoare. Așa cum s-a întâmplat și cu alte personalități ale istoriei noastre contemporane incomode pentru dezideratele Partidului Comunist Român și numele ei a fost șters, sau, mai bine zis, s-a încercat ștergerea lui, din memoria colectivă și nu numai. Deși la Televiziunea Română, Radio și Casa de Discuri Electrecord existau numeroase înregistrări cu Iolanda Mărculescu foarte puține dintre ele au fost salvate.

Iolanda Mărculescu la vârsta majoratului.

La vârsta majoratului.

Era pusă pe lista neagră, iar rudele ei de sânge rămase în țară, cât și cele prin alianță, se temeau și să-i pronunțe numele pentru a nu fi acuzate că au relații cu străinii, mai ales că Iolanda fusese considerată „trădătoare de neam și de țară”. Chiar și legăturile cu fostele ei studente și eleve, unele dintre ele eminente, au fost alterate de această situație.

Îngrozită de Mineriada din septembrie 1991

Imediat după Revoluție, după căderea regimului comunist, Iolanda a revenit în România în calitate de membru al juriului Festivalului George Enescu. Un an mai târziu, această manifestare culturală s-a suprapus în mod nefericit cu Mineriada din septembrie 1991. Iolanda Mărculescu a fost cazată atunci la hotelul București din centrul Capitalei. Pentru prima dată, în calitate de nepot al ei, am reușit să schimbăm câteva cuvinte prin telefon, apoi a vorbit cu mama mea, pe care nu o văzuse de mai bine de 23 de ani. S-au întâlnit apoi și au depănat câteva amintiri. Iolanda a rămas cu un gust deosebit de amar față de ceea ce a văzut că se petrece în acele zile pe străzile Bucureștiului. Era îngrozită și abia aștepta să plece în SUA. I-a spus mamei mele că nu crede că se va mai întoarce vreodată aici. Și așa a fost. Am mai aflat că înainte de asta, având în vedere că fusese primită călduros de unii dintre foștii colegi și prieteni de pe tărâmul artei, intenționase să ofere un tablou de-al ei Operei Române pentru a fi pus în foaier alături de alți slujitori ai artei belcantine românești. Gestul i-a fost refuzat. Televiziunea Română a avut inspirația de a realiza atunci un interviu cu fosta solistă axat însă mai mult pe elemente de profesie, interpretare muzicală și activitatea din Statele Unite ale Americii, unde Iolanda Mărculescu a fost profesoară timp de peste 20 de ani la Conservatorul din Milwaukee-Wisconsin, fără a atinge dramatica istorie din jurul plecării din țara natală.

„Mama” și „fiul”

Iolanda MarculescuDupă moartea Iolandei Mărculescu, fosta ei studentă, Georgeta Stoleriu, a făcut tot posibilul să-i păstreze vie memoria. În anul 1995 a înființat Bursa „Iolanda Mărculescu”, pentru cel mai bun student de la canto din Academia de Muzică București. Mai multe dintre fostele studente ale sopranei Georgeta Stoleriu, azi, nume celebre ca Felicia FilipRuxandra VladRuxandra Donose, Adina Nițescu, Ileana Tonca sau Aura Twarowsk, i s-au alăturat și au oferit, la rândul lor, această bursă.

Maestrul Dan Iordăchescu s-a aflat printre cei care au avut ocazia unica de a cânta alături de Iolanda Mărculescu. Nu a uitat debutul pe scena Operei Naționale din București, în Nunta lui Figaro. Marea primadonă îl dăscălea muzical și avea grijă de el, îl învăța tot felul de detalii și tehnici, de parcă ar fi fost o mamă. Și chiar așa i-a spus și Dan Iordăchescu: „mămica”. Iolanda a zâmbit și, de atunci, el a rămas „fiul” ei. De fiecare dată când se întâlneau undeva el o striga „Mama”, iar ea îi răspundea:, „da, fiule”.

Din păcate, unii dintre colegii de breaslă ai Iolandei au ocolit subiectul atunci când au realizat diverse materiale pe teme de istorie muzicală recentă. Este cazul și Dicționarului de Muzicieni Români conceput de Luminița Vartolomei în anii de după Revoluție, în care nu se face nici cea mai mică referire la cea care a fost soprana de coloratură, primadonă a Operei Române din București, Iolanda Mărculescu. Totuși, numele ei apare în Dicționarul Personalităților Evreiești datorită faptului că soțul ei, Alexandru (Sandu) Stern, un cunoscut violonist, era evreu.

Răzvan Mateescu

- See more at: http://edituramateescu.ro/2013/02/iolanda-marculescu-soprana-condam...

Vizualizări: 250

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor