altmarius

cultură şi spiritualitate

Festivalul George Enescu 2023. Interviu cu Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu

Publicat: vineri, 25 August 2023 , ora 11.55

 




 27 august 2023: debut pentru prima ediție a Festivalului Enescu pregătită de Cristian Măcelaru, în calitate de director artistic.

Ca dirijor cu o amplă carieră internatională și care circulă în cele mai înalte medii sociale și artistice din străinătate, cum vedeți importanța Festivalului Enescu pentru România?

Festivalul Enescu este foarte important în afara României, dar este extraordinar de important în România, deoarece avem cu toții șansa să revenim în România, cei care suntem în afara țării, artiștii străini se reîntorc în România. Chiar vorbeam cu maestrul Jurowski care îmi spunea că de-abia așteaptă să se reîntâlnească cu publicul extraordinar din România. Acest sentiment pe care artiștii îl au vorbind despre festivalul Enescu sper să fie și sentimentul pe care noi, cei din România îl avem când așteptăm cu nerăbdare să vedem aceste concerte, să ascultăm muzica superbă pe care artiștii internaționali o aduc pe scenele din România. Sper să fie un beneficiu de ambele părți și pentru spectatorii din România și pentru artiștii care vin din afară.


Care au fost liniile directoare de selecție a repertoriului și muzicienilor de la actuala ediție a Festivalului Enescu, fiind cunoscut că aceasta este sarcina 
directorului artistic, de a selecta muzica și artiștii?

Am avut mai multe idei și mai multe direcții cu care am vrut ca să contribui. Cele mai vizibile lucruri: am pus un accent foarte mare pe muzica lui Ligeti, care este un compozitor născut pe actualul teritoriu al României și care are o aniversare frumoasă anul acesta și de aceea muzica lui este pusă în concerte în festival. Apoi l-am prezentat și pe Bartok, în același fel. Am vrut să arătăm valoarea muzicii pe care ei au compus-o și au creat-o. Într-adevăr, am vrut să rămânem în aceeași idee de a arăta și a pune un focus extraordinar pe muzica lui Enescu. Foarte multă din muzica lui Enescu este prezentată în festival. Ca artiști, sunt mulți care sunt favoriți ai festivalului și care vin și își doresc să vină, dar am insistat foarte mult să introduc mulți artiști tineri pe care eu îi întâlnesc călătorind peste tot în lume, care sunt poate și dirijori la început de o carieră frumoasă și pe care am vrut să-i introduc publicului românesc pentru a crea o legătură între artiștii din România, între orchestrele din România și acești dirijori mai tineri, dar foarte talentați. De aceea sunt foarte multe nume în festival, care nu cred că sunt cunoscute deja, dar care vor aduce cu ei în viitor, sper, această idee a unor artiști în devenire și care să contribuie și în continuare în dezvoltarea festivalului.


Pe de altă parte avem și o altă idee de împachetare a muzicii contemporane care nu mai are o linie dedicată, ci este inclusă în programele festivalului.

Exact. Mi-am dorit să prezentăm muzica contemporană, să o prezentăm într-un context care să o arate puțin de unde se trage, pentru că este foarte important să înțelegem că muzica niciodată nu se naște din absolut nimic, ci întotdeauna muzica vine ca un răspuns la ceva ce s-a întâmplat înainte sau ca o continuare a unui anumit gest muzical mare, ca să spun așa și de aceea, întotdeauna muzica contemporană în festival, după cum ați observat este prezentată în contextul muzicii secolului XX sau chiar și a secolului XIX și de aceea mi-am dorit să prezint muzica contemporană în așa fel.


În momentul când ați preluat directoratul artistic al festivalului, cu siguranță câteva lucruri existau deja în programul festivalului. Cât era deja lucrat și cât s-a lucrat 
după momentul în care ați preluat mandatul?

Sincer să fiu, cam totul s-a lucrat după ce am preluat mandatul și ne-am grăbit să putem finaliza absolut totul, deoarece, mai ales la ultima ediție care a fost, o ediție afectată de pandemie, cu multe semne de întrebare, mulți artiști, multe orchestre, încă nu știau dacă vor veni sau dacă vor putea călători, ce se va întâmpla și de aceea a trebuit să ne mișcăm foarte rapid și de aceea mulți artiști și multe orchestre au luat decizii foarte târziu vizavi de posibilitatea lor de a participa în festival. Chiar dacă lucrurile au trebuit să se facă rapid și foarte intens, totuși mă bucur foarte mult de valoarea artiștilor care sunt în festival, de valoarea orchestrelor care vin și de repertoriul care au putut să îl ofere și pe care l-am programat împreună. Întotdeauna este o discuție foarte importantă între ceea ce orchestrele pot să facă și ceea ce ne dorim noi să cânte aceste orchestre. De aceea, sunt întotdeauna negocieri în spatele concertelor care există. Mă bucur foarte mult de faptul că toate orchestrele care vin, toți artiștii care vin vor contribui cu muzica lui Enescu, cu muzică românească și cu alți compozitori din România. Este foarte important pentru mine să punem un accent global pe cultura și pe muzica creată în România.


În ultima perioadă ați petrecut destul de mult timp alături de muzica lui Enescu, fie și doar pentru că v-ați ocupat cu înregistrarea integralei simfoniilor lui. Prin prisma acestei experiențe, cum l-ați descoperit sau redescoperit pe omul și muzicianul George Enescu?

Enescu, întotdeauna, a fost pentru mine un exemplu atât de profund, ca un artist dedicat, un artist complet. Nu a fost numai un violonist extraordinar sau dirijor sau pianist sau pedagog, compozitor, a făcut absolut totul și aprofundând tot mai mult muzica lui Enescu descopăr un univers atât de complet și atât de plin. Aș putea să spun, cu cât dirijez mai mult, cu cât studiez mai mult partiturile lui Enescu, cu atât apreciez mai mult frumusețea muzicii pe care el a creat-o, pe care a compus-o, deoarece este o muzică atât de complexă și atât de plină de ascunzișuri, încât de fiecare dată când mă uit la partitura lui descopăr comori pe care nu le-am văzut data trecută. Este foarte interesant și frumos și întotdeauna de-abia aștept să deschid partitura lui Enescu pentru că știu că voi descoperi ceva nou.


Credeți că un om care a ascultat doar manele până acum, de exemplu, poate ajunge să asculte muzica lui Enescu, de pildă? De fapt, în ce fel ne schimbă ascultarea muzicii clasice?

Cred că cineva care a ascultat numai manele până acum este o persoană deschisă la a auzi muzică și acesta este primul pas în a descoperi muzica clasică, muzica lui Enescu și de aceea sper că vor avea curajul să fie atinși de o simfonie a lui Enescu, de o rapsodie a lui Enescu și cineva care a ascultat manele, cred că va fi plăcut impresionat de frumusețea pe care o vor descoperi în această muzică. Singurul lucru pe care îl cer tuturor oamenilor, că ascultă manele, că nu ascultă manele, să aibă curajul să vină la un concert. Să aibă acest curaj, să își dăruiască lor un cadou atât de extraordinar, pentru că muzica în sine va face restul.


Cristina Uruc ne spunea că deja se lucrează intens și la ediția 2025 în paralel cu actuala ediție, ceea ce este o performanță. Ne puteți dezvălui câteva repere pentru 2025 deja?

Nu pot să dau prea multe surprize și nu pentru că vreau să fie numai surprize, dar sunt foarte multe lucruri în discuții. Suntem în discuții cu toți marii artiști și toate marile orchestre ca să facem lucrurile pe care oamenii le așteaptă de la festival, să fie lucrurile pe care nu le uităm sau nu le lăsăm. De aceea, prezența marilor artiști, prezența marilor orchestre, a muzicii extraordinar de frumoase va fi întotdeauna în festival. Este important pentru mine să învăț care este experiența oamenilor din acest an, din acest festival ca să știu exact cum să planificăm totul pentru 2025.


Dumneavoastră sunteți o prezență deja familară nouă, celor care ascultăm Radio România Muzical, pentru că o dată la două săptămâni, în timpul stagiunii sunteți prezent cu acea frumoasă rubrică Camera albastră, care va continua și sezonul următor. Concertele Festivalului Enescu se vor auzi la Radio România Muzical, cele mai multe dintre ele, așa că nu rămâne, la final acum, decât un mesaj pentru ascultătorii Radio România Muzical.

Mă bucur și am continuat și voi continua și în viitor să contribui și să fiu prezent la Radio România Muzical, deoarece este un diamant care există, care pentru noi, artiștii, pentru noi, melomanii, este, cu adevărat, nu numai o modalitate în care putem asculta muzică, dar este o modalitate în care avem încredere în cineva care alege muzica pe care o ascultăm, ne învață despre muzica pe care o ascultăm și în acest fel ne putem aprofunda în cunoașterea muzicii în sine, iar acest lucru este un lucru atât de important într-o societate matură cum este societatea din România care pune un accent atât de mare pe cultură și demonstrează lumii prin existența Festivalului Enescu că ne mândrim cu ceea ce avem în cultură și în artă. De aceea, pentru mine, a avea Radio România Muzical, a contribui, a fi prezent la Radio România Muzical este cu adevărat o oportunitate de a putea să împărtășesc din ceea ce fac eu cu cei care sunt pregătiți să primească. Vă mulțumesc că existați.

Vizualizări: 1

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor