altmarius

cultură şi spiritualitate

Festival Enescu - 3 septembrie 2023 Sala Radio ora 13.00

ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO

 Dateduminică, 3 septembrie 2023
Ongoing...
 Time1:00 PM - 2:35 PM

ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO
FRANCESCO LECCE-CHONG dirijor
DAVID FRAY pian
EMIL VIȘENESCU clarinet

Diana Rotaru Concertul pentru clarinet și orchestră, De simplici duplex II
Hindemith Metamorfoze simfonice pe teme de Carl Maria von Weber
Bernstein Simfonia nr. 2 pentru orchestră și pian solo, The Age of Anxiety



Aproape un secol de activitate artistică – 95 de ani – înseamnă istoria Orchestrei Naţionale Radio, ansamblu ce a marcat evoluția interpretării şi difuzării muzicii simfonice în România. În 1928, o dată cu lansarea postului public de radio, s-a înfiinţat – din iniţiativa şi sub conducerea compozitorului Mihail Jora – Orchestra Simfonică Radio. La pupitrul ansamblului au fost prezenţi, de-a lungul timpului, mari dirijori români ca Ionel Perlea, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Horia Andreescu şi Tiberiu Soare, precum şi invitaţi de prestigiu ca George Enescu, Sergiu Comissiona, Ion Baciu, Cristian Mandeal, Christian Badea. 

În ultimele decenii, pe afişele Orchestrei Naţionale Radio au figurat nume mari ale şcolii româneşti de muzică, dar şi prestigioşi invitaţi din lumea concertistică internaţională. Printre aceştia, îi amintim pe: dirijorii Carlo Zecchi, Igor Markevitch, Ion Marin, Michel Plasson, Maxim Şostakovici, Neil Thomson, Julien Salemkour și solişti vocali celebri ca Montserrat Caballé, Eliane Coelho, Ileana Cotrubaş, Ruxandra Donose, Angela Gheorghiu, Elena Moşuc, Teodora Gheorghiu, Placido Domingo, Luciano Pavarotti. De asemenea, au fost aplaudați alături de Orchestra Națională Radio mari pianişti ca Radu Lupu, Marta Argerich, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Sviatoslav Richter, Mihaela Ursuleasa, Horia Mihail, violoniştii Yehudi Menuhin, Isaac Stern, David Oistrah, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Sarah Nemțanu și violonceliştii – Natalia Gutman, Mstislav Rostropovici, Franz Helmerson, Alexandr Rudin.

       Repertoriul ansamblului este unul foarte vast și divers, pe afișele concertelor fiind regăsite genuri muzicale reprezentative ale tuturor epocilor, de la muzica barocului la lucrări ale contemporaneităţii. Mai mult decât oricare formaţie de profil simfonic, Orchestra Naţională Radio își asumă misiunea difuzării creaţiei componistice naţionale. Formaţia este ansamblul cu cel mai mare număr de prime audiţii ale compozitorilor români, promovând creaţiile acestora în sala de concert, pe calea undelor, prin înregistrări speciale pentru disc şi Fonoteca de Aur, parte dintre acestea fiind preluate de Uniunea Europeană de Radio.  

Orchestra Naţională Radio s-a impus şi în afara ţării prin turneele întreprinse în Franţa, Italia, Germania, Spania, Elveţia, Rusia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Japonia, China – şi prin participările la festivaluri internaţionale, evenimente care i-au confirmat pretutindeni prestigiul. Aflată la nivelul celor mai importante ansambluri orchestrale aparţinând radiodifuziunilor europene, producţia acestei orchestre de elită a fost onorată cu importante distincţii naţionale şi internaţionale pentru discurile realizate: Charles Cros – Franţa; Puerta del Sol – Uruguay, Koussevitzky – SUA. 

Printre evenimentele importante care au adus Orchestra Naţională Radio în prim planul vieţii culturale româneşti în decursul ultimelor stagiuni se numără : participările la Festivalul Internaţional „George Enescu, la cele două ediţii ale Festivalului „RadiRo” – eveniment internaţional dedicat orchestrelor radio şi organizat de Radio România – concertele extraordinare dedicate Zilei Regalităţii în România şi cele susţinute alături de prestigioşi artişti de talie internaţională ca Andrea Bocelli, Angela Gheorghiu, José Carreras, Richard Galliano, Viorica Cortez, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Elena Moşuc, Teodora Gheorghiu, Roxana Constantinescu etc. 

Turneele internaţionale la Expoziţia Mondială de la Shanghai sau la Shanghai Spring International Music Festival, la Varna Summer Fest sau la Festivalul Balchik Classic Days, dar şi cel mai recent turneu al ansamblului, în septembrie 2014, în capitala Malaeziei (invitaţie în cadrul manifestării internaţionale World Summit on Media for Children) atestă toate valoarea Orchestrei Naţionale Radio. 

Francesco Lecce-Chong este un dirijor în plină ascensiune, cu o prezență internațională. A fost numit director muzical al două orchestre din SUA, Eugene Symphony și Santa Rosa Symphony, înainte de a împlini 30 de ani. A lansat cu succes mai multe proiecte revoluționare, a comandat zeci de piese orchestrale și a încurajat implicarea comunității. Domnul Lecce-Chong a apărut alături de orchestre din întreaga lume, inclusiv Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestra Filarmonică din New York, Orchestra Simfonică din Seattle, Orchestra Simfonică Națională, Orchestra Simfonică din Atlanta, Orchestra Simfonică din Pittsburgh, Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonică din St. Louis, Orchestra Filarmonică din Hong Kong, și a colaborat cu soliști de top precum Renée Fleming și Itzhak Perlman. În stagiunea 2024/25, domnul Lecce-Chong va prelua rolul de partener artistic al Eugene Symphony, o poziție nou creată care evidențiază și mai mult contribuțiile sale excepționale în domeniu.

Debutul pe bază de abonament al domnului Lecce-Chong cu Orchestra Simfonică din San Francisco a fost descris de The San Francisco Chronicle ca fiind „de primă mână” și a subliniat „vitalitatea și strălucirea creației muzicale pe care a atras-o de la membrii San Francisco Symphony”. Alte debuturi recente pe bază de abonament includ Seattle Symphony, Utah Symphony, North Carolina Symphony, Louisville Orchestra, Kansas City Symphony, Detroit Symphony, precum și o revenire la Saint Paul Chamber Orchestra, unde a dirijat premiera americană a Concertului pentru pian de Brett Dean.

În septembrie 2023, domnul Lecce-Chong va debuta în Europa la prestigiosul Festival George Enescu cu Orchestra Radio România, conducând un program cu lucrări de Hindemith și Bernstein. În stagiunea 2023/24 cu Santa Rosa Symphony, el continuă un ciclu de lucrări orchestrale mari ale lui Rachmaninov în pereche cu compozitori de film intitulat „Rachmaninov și sunetul Hollywood-ului” și conduce premierele mondiale ale unor noi lucrări orchestrale de Conrad Tao, Clarice Assad și Michael Djupstrom.

În timpul mandatului domnului Lecce-Chong, atât Eugene cât și Santa Rosa Symphony au atins etape importante. Unul dintre primele sale proiecte de anvergură a fost „First Symphony Project”, care a constat în comenzi de lung-metraje integrale de la patru dintre compozitorii americani emergenți pe parcursul a patru sezoane, completate cu rezidențe în comunități. Eugene Symphony s-a angajat în cel mai ambițios program din istoria sa, o prezentare în trei concerte a integralei Tristan und Isolde de Wagner. Simfonia din Santa Rosa a ajuns la peste două milioane de gospodării din zona Golfului prin intermediul emisiunilor TV „Santa Rosa Symphony Presents”, difuzate de postul local PBS. Programul a inclus peste 20 de lucrări ale unor compozitori în viață și un parteneriat cu Ellen Taaffe Zwillich, laureată a Premiului Pulitzer, culminând cu o înregistrare a muzicii sale dirijată de Lecce-Chong, lansată în 2022 la casa de discuri Delos, prima lansare de CD din istoria orchestrei.

Numai în stagiunea trecută, Lecce-Chong a condus premierele mondiale a cinci lucrări orchestrale majore și a dirijat Santa Rosa Symphony în Flautul fermecat de Mozart, pentru care a scris propriul dialog original și a creat scenografia și decorurile. El continuă să construiască parteneriate cu instituții de artă, școli și întreprinderi locale pentru a crea experiențe originale și multidisciplinare pentru public.

La începutul carierei sale de dirijor, Lecce-Chong a fost dirijor asociat la Pittsburgh Symphony sub conducerea lui Manfred Honeck și la Milwaukee Symphony sub conducerea lui Edo de Waart. Și-a construit acreditările în domeniul operei în calitate de dirijor de echipă la Opera Santa Fe și a dirijat Madama Butterfly la Opera Florentine cu Simfonia Milwaukee.

Lecce-Chong a primit mai multe distincții, inclusiv prestigiosul premiu al Fundației Solti. Format și ca pianist și compozitor, și-a finalizat studiile la Curtis Institute of Music cu Otto-Werner Mueller, după ce a urmat cursurile Mannes College of Music și Accademia Musicale Chigiana din Italia. A avut privilegiul de a fi îndrumat și susținut de dirijori renumiți, printre care Bernard Haitink, David Zinman, Edo de Waart, Manfred Honeck, Donald Runnicles și Michael Tilson Thomas.



Vizualizări: 1

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor