altmarius

cultură şi spiritualitate

Festival Enescu - 3 septembrie 2023 Sala Palatului ora 19.30

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

 Dateduminică, 3 septembrie 2023
 Time7:30 PM - 9:30 PM

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET
STEFAN ASBURY dirijor
JAN LISIECKI pian

Țăranu Cercar la nota
Grieg Concertul în la minor pentru pian și orchestră op. 16
Șostakovici Simfonia nr. 5 în re minor op. 47

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication.

Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artis-tică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub con-ducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sad-lo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Dobbiaco – Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence și Festivalul Internațional al Orchestrelor Eu-ropene de Tineret Young Euroclassic din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Începând din anul 2011 Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Elb Philharmonie din Hamburg, Musikverein șKonzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma, alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, la Beijing, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iașși Timișoara.

În anul 2019, muzicienii Orchestrei Române de Tineret au fost prezenți pe noi impor-tante scene din Italia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Ungaria, Germania și Luxemburg și au întreprins, de asemenea, un spectaculos turneu în S.U.A., anul 2020 fiind domi-nat de aparițiile în aer liber și online.

În anul 2021 și prima parte a anului 2022, Orchestra Română de Tineret a continuat seria unor concerte de mare succes, cu o permanentă îmbogățire a repertoriului prin apariții de senzație la Sala Radio alături de Winton Marsalis & Jazz at Lincoln Center Orchestra, din nou la Young Euro Classic – Berlin, precum și la Millenium Stage Center la Expo 2020 Dubai, urmând în vara acestui an o nouă prezență în fabuloasa sală Elb Philharmonie din Hamburg.

Anul 2023 marchează, alături de concerte în țară, un nou succes al orchestrei care a fost invitată pentru a șaptea oară la Festivalul Internațional Young Euro Classic, desfășurat în celebra sală Konzerthaus din Berlin. Este de asemenea anul în care, tot pentru a șaptea oară, Orchestra Română de Tineret are marea onoare de a fi prezentă pe scena Festivalului Internațional “George Enescu” în cadrul ciclului de concerte “Mari Orchestre ale lumii”.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret își continuă călătoria în lumea muzicii de calitate și a recunoașterii internaționale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic excepțional.



Invitat cu regularitate la orchestre de renume din întreaga lume, stagiunea 2022/23 al lui Stefan Asbury începe cu vizite la Centrul de Compoziție Contemporană din Chicago și la orchestrele simfonice din Indianapolis și Tulsa, urmate de colaborări cu Norrköpings Symfoniorkester, Ensemble Modern, Orchestra Simfonică Națională din Taiwan și Orchestra NDR Elbphilharmonie.

În ultimele stagiuni, Stefan a revenit și a debutat cu mai multe orchestre din întreaga lume, inclusiv NDR Elbphilharmonie Orchester, Filarmonica din Copenhaga, Orchestra Simfonică din Milwaukee, orchestrele simfonice din Seattle și Vancouver, Ensemble Resonanz din Hamburg, Pacific Philharmonia Tokyo, Auckland Philharmonia și Orchestra Simfonică Națională din China. A dirijat MDR Sinfonieorchester Leipzig în cadrul Beethovenfest Bonn și Orquesta Sinfonica de Bilbao în cadrul festivalului Musika-Musica 2019 din Bilbao.

Asbury are relații deosebit de puternice cu mulți compozitori în viață, inclusiv cu Steve Reich, Wolfgang Rihm, Unsuk Chin și Mark-Anthony Turnage. În 2015/16, a dirijat premiera mondială a Concertului pentru orgă de Bernd Richard Deutsch la Musikverein din Viena. În stagiunea 2014/15 a dirijat premiera mondială a Concertului pentru pian de Sir Harrison Birtwistle cu Pierre-Laurent Aimard și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze și a dirijat, de asemenea, premiera americană cu Aimard și Orchestra Simfonică din Boston. După trista dispariție a lui Oliver Knussen, un mentor foarte apropiat, Stefan a dirijat ultima sa compoziție finalizată cu Grupul de Muzică Contemporană din Birmingham în noiembrie 2018. 

În calitate de artist discografic, albumul lui Stefan cu lucrări de Jonathan Harvey a fost distins cu premiul Monde de la Musique CHOC, iar ciclul său complet al operei Les Espaces Accoustiques de Gerard Grisey cu Orchestra Simfonică WDR din Köln a câștigat un premiu Deutschen Schallplattenkritik.

În octombrie 2013 a dirijat premiera mondială a Nocturnei Siegfried de Michael Jarell în cadrul Festivalului Wagner de la Geneva. Alte momente importante din operă includ Porgy and Bess la Festivalul Spoleto, A Flowering Tree de John Adams pentru Festivalul Internațional de Arte de la Perth, Jakob Lenz de Wolfgang Rihm pentru Wiener Festwochen, Owen Wingrave de Britten cu Tapiola Sinfonietta și Where the Wild Things Are de Knussen la Tanglewood. De asemenea, a colaborat cu Copenhagen Phil și cu Danish Dance Theatre la o nouă producție a Păsării de foc, cu Mark Morris Dance Group în producții ale operei Romeo și Julieta de Prokofiev și cu Four Saints in Three Acts de Virgil Thomson, cu reprezentații la Lincoln Center din New York, la Barbican din Londra și la Academia de Muzică din Brooklyn, printre alte locuri. 

Din 1995, Stefan Asbury face parte din corpul profesoral al Tanglewood Music Center și deține din 2005 catedra Sana H. Sabbagh Master Teacher Chair în cadrul facultății de dirijat. În plus față de activitatea sa obișnuită de predare pe timpul verii, a susținut cursuri de măiestrie la Hochschule der Kunste (Zürich), Conservatoarele din Veneția și Geneva, precum și în cadrul programului Inside the TMC al Orchestrei Simfonice din Boston.

Interpretările și tehnica lui Jan Lisiecki vorbesc despre o maturitate care îi depășește vârsta. La 28 de ani, canadianul susține anual peste o sută de concerte în întreaga lume și a lucrat îndeaproape cu dirijori precum Antonio Pappano, Yannick Nézet-Séguin, Daniel Harding, Manfred Honeck și Claudio Abbado (†).

În 2021/2022, Lisiecki prezintă un nou program de recitaluri cu Nocturnes și Études de Chopin în peste 30 de orașe din întreaga lume. Printre invitațiile recente de revenire se numără Boston Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, Philadelphia Orchestra, Filarmonica della Scala, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia și Orpheus Chamber Orchestra pentru spectacole la Carnegie Hall și Elbphilharmonie Hamburg. Lisiecki a interpretat recent un ciclu de lieduri de Beethoven alături de baritonul Matthias Goerne, printre altele la Festivalul de la Salzburg, și a apărut alături de New York Philharmonic, Chicago Symphony, Staatskapelle Dresden, Orchestre de Paris, Bavarian Radio Symphony și London Symphony Orchestra.

La vârsta de 15 ani, Lisiecki a semnat un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon. Casa de discuri a lansat sărbătorirea Anului Beethoven 2020 prin lansarea unei înregistrări live a tuturor celor cinci concerte de Beethoven de la Konzerthaus Berlin, cu Lisiecki conducând de la pian Academy of St Martin in the Fields. Ciclul său Beethoven Lieder cu Matthias Goerne, lansat la scurt timp după aceea, a fost premiat cu Diapason d’Or. Cea de-a opta înregistrare a lui Lisiecki pentru prestigioasa casă de discuri, un dublu album cu Nocturnele complete de Frédéric Chopin, pe care le prezintă și în actualul său program de recitaluri, a apărut în august 2021 și în februarie 2022 pe vinil, ocupând imediat primul loc în topurile clasice din America de Nord și Europa. Cel mai recent, precedentul său program solo Night Music, cu lucrări de Mozart, Ravel, Schumann și Paderewski, a fost lansat ca album digital. Înregistrările sale au fost premiate cu JUNO și ECHO Klassik. La 18 ani, Lisiecki a devenit atât cel mai tânăr laureat al Premiului Gramophone pentru tineri artiști, cât și laureat al Premiului Leonard Bernstein. A fost numit ambasador UNICEF în Canada în 2012.

Interpretările și tehnica lui Jan Lisiecki vorbesc despre o maturitate care îi depășește vârsta. La 28 de ani, canadianul susține anual peste o sută de concerte în întreaga lume și a lucrat îndeaproape cu dirijori precum Antonio Pappano, Yannick Nézet-Séguin, Daniel Harding, Manfred Honeck și Claudio Abbado (†).

În 2021/2022, Lisiecki prezintă un nou program de recitaluri cu Nocturnes și Études de Chopin în peste 30 de orașe din întreaga lume. Printre invitațiile recente de revenire se numără Boston Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, Philadelphia Orchestra, Filarmonica della Scala, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia și Orpheus Chamber Orchestra pentru spectacole la Carnegie Hall și Elbphilharmonie Hamburg. Lisiecki a interpretat recent un ciclu de lieduri de Beethoven alături de baritonul Matthias Goerne, printre altele la Festivalul de la Salzburg, și a apărut alături de New York Philharmonic, Chicago Symphony, Staatskapelle Dresden, Orchestre de Paris, Bavarian Radio Symphony și London Symphony Orchestra.

La vârsta de 15 ani, Lisiecki a semnat un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon. Casa de discuri a lansat sărbătorirea Anului Beethoven 2020 prin lansarea unei înregistrări live a tuturor celor cinci concerte de Beethoven de la Konzerthaus Berlin, cu Lisiecki conducând de la pian Academy of St Martin in the Fields. Ciclul său Beethoven Lieder cu Matthias Goerne, lansat la scurt timp după aceea, a fost premiat cu Diapason d’Or. Cea de-a opta înregistrare a lui Lisiecki pentru prestigioasa casă de discuri, un dublu album cu Nocturnele complete de Frédéric Chopin, pe care le prezintă și în actualul său program de recitaluri, a apărut în august 2021 și în februarie 2022 pe vinil, ocupând imediat primul loc în topurile clasice din America de Nord și Europa. Cel mai recent, precedentul său program solo Night Music, cu lucrări de Mozart, Ravel, Schumann și Paderewski, a fost lansat ca album digital. Înregistrările sale au fost premiate cu JUNO și ECHO Klassik. La 18 ani, Lisiecki a devenit atât cel mai tânăr laureat al Premiului Gramophone pentru tineri artiști, cât și laureat al Premiului Leonard Bernstein. A fost numit ambasador UNICEF în Canada în 2012.



Vizualizări: 4

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor