altmarius

cultură şi spiritualitate

Festival Enescu 2023: 2 septembrie 2023 Sala Radio ora 13.00

ORCHESTRA FILARMONICII TRANSILVANIA DIN CLUJ-NAPOCA

 Datesâmbătă, 2 septembrie 2023
 Time1:00 PM - 2:45 PM

ORCHESTRA FILARMONICII TRANSILVANIA DIN CLUJ-NAPOCA
JONATHON HEYWARD dirijor
ANDREI GOLOGAN pian

Doina Rotaru Nymphea
Britten Concertul pentru pian și orchestră op. 13
Șostakovici Simfonia nr. 1 în fa minor op. 10

Fondată în 1955 de maestrul Antonin Ciolan, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” se bucură de o poziţie privilegiată pe scena muzicală a României. Orchestra a concertat în săli şi festivaluri prestigioase, inclusiv Musikverein Viena, Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Lucerna, Festivalul „George Enescu” de la Bucureşti, Festivalul „La Folle Journée” din Tokyo, Festivalul „Eufonie” din Varşovia, festivaluri din Istanbul, Santander, Strasbourg, Bratislava, Berlin, Interlaken etc.

De-a lungul existenţei, orchestra a colaborat cu unii dintre cei mai reputaţi dirijori şi solişti: Kurt Masur, Witold Lutosławski, Carlo Zecchi, Yannis Xenakis, Krzysztof Penderecki, Sir John Pritchard, Lawrence Foster, John Axelrod, Jörg Widmann, Dennis Russell Davis, Sviatoslav Richter, Radu Lupu, Ruggieri Ricci, Valentin Gheorghiu, Silvia Marcovici, José Carreras, Angela Gheorghiu, Ruxandra Donose, Roberto Alagna, Philippe Entremont, David Grimal, Sayaka Shoji, Simon Trpčeski şi mulţi alţii.

În discografia Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” se regăsesc peste 120 de înregistrări, care reflectă repertoriul variat, de la lucrări baroce la muzică contemporană, inclusiv integrala simfoniilor de Brahms şi Bruckner. În anul 2021, casa de discuri Pentatone a lansat înregistrarea de studio a operei Fata din Vestul Sălbatic de Puccini, sub bagheta lui Lawrence Foster. Două alte discuri (unul cu lucrări de Bartók şi Kodály, celălalt cu arii din opere) vor fi lansate sub aceeaşi prestigioasă marcă.

Deşi accentul este pus, evident, pe repertoriul simfonic şi vocal-simfonic, orchestra abordează şi opere. Remarcabile sînt interpretările operelor Oedipe de Enescu (Festivalul de la Lucerna), Simone Boccanegra de Verdi şi Don Giovanni de Mozart (Festivalul de la Santander). Printre cele mai recente realizări sînt interpretările în concert ale operelor wagneriene Aurul Rinului şi Valkiria (sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea) şi cea a operei pucciniene Fata din Vestul Sălbatic (sub conducerea lui Lawrence Foster, dirijorul principal invitat al Orchestrei începînd din stagiunea 2022



Jonathon Heyward își croiește o carieră ca unul dintre cei mai interesanți dirijori de pe scena internațională. În prezent, este director muzical desemnat al Orchestrei Simfonice din Baltimore și își va începe contractul de cinci ani în stagiunea 2023-24. Alegerea lui Jonathon a fost făcută în unanimitate de către Comitetul de căutare a directorului muzical al Baltimore Symphony, format din muzicieni, personal și membri ai comunității BSO. În martie 2022, Jonathon și-a făcut debutul cu Orchestra Simfonică din Baltimore în trei spectacole care au inclus prima interpretare a Simfoniei nr. 15 de Șostakovici. Reangajat rapid, el a revenit în aprilie pentru a dirija un concert de binefacere pentru Ucraina la Meyerhoff.

Aflat în prezent în al doilea an ca dirijor șef al Orchestrei Filarmonice a Germaniei de Nord-Vest, în vara anului 2021, Jonathon a participat la o rezidență intensă de două săptămâni cu Orchestra Națională de Tineret a Marii Britanii, care a dus la un debut foarte apreciat la BBC Proms. Potrivit The Guardian, Jonathon „nu a fost totuși prea epuizat pentru a dirija –  din memorie – o interpretare rapidă și neînfricată a Simfoniei Eroica de Beethoven, în care acordurile puternice au explodat, repetându-se ca niște artificii în cupola sălii, iar cele mai liniștite pasaje abia dacă au fost înregistrate. A fost exuberant, antrenant.” În rubrica Colin’s Column, Ateș Orga a notat: „Acest bal a fost despre Jonathon Heyward, NYOGB și Beethoven. … Heyward este un bărbat de 29 de ani care se îndreaptă cu sânge rece spre stratosferă”.

Recentele și viitoarele momente importante ale lui Jonathon ca dirijor simfonic invitat în Marea Britanie includ debuturi și reinvitații cu Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Filarmonică din Londra, The Hallé din Manchester, BBC National Orchestra of Wales, Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Națională Regală a Scoției și Orchestra de Cameră a Scoției. În Europa continentală, printre debuturile recente și viitoare ale lui Jonathon se numără colaborări cu Orchestra Simfonică din Galicia și Orquesta Sinfónica de Castilla y León din Spania; Musikkollegium Winterhur, Orchestra Simfonică din Basel și Orchestre de Chambre de Lausanne din Elveția; Orchestra Filarmonică din Bruxelles, SymfonieOrkest Vlaanderen și Antwerp Symphony din Belgia; Philharmonie Zuidnederland din Țările de Jos; Kristiansand Symphony din Norvegia; Orchestre National Bordeaux Aquitaine din Franța; Lahti Symphony din Finlanda; Hamburg Symphony și MDR-Sinfonieorchester din Germania.

Cel mai recent, în Statele Unite, țara sa natală, Jonathon a debutat la festivalurile de muzică Grant Park și Mostly Mozart și cu orchestrele simfonice din Atlanta, Detroit, Houston și St Louis. În 2021, Jonathon și-a făcut debutul la Wolf Trap dirijând Orchestra Simfonică Națională din Washington DC. În scurt timp urmează debutul lui Jonathon la Hollywood Bowl și la Festivalul Ravinia.

Simțindu-se ca acasă pe scena de operă, Jonathon și-a făcut recent debutul la Royal Opera House cu Knife of Dawn de Hannah Kendall, după ce a dirijat, de asemenea, Lost in the Stars de Kurt Weill cu Orchestra de Cameră din Los Angeles, precum și premiera mondială a noii opere a lui Giorgio Battistelli, Wake, într-o producție de Graham Vick pentru Birmingham Opera Company.

Născut în Charleston, Carolina de Sud, Jonathon și-a început pregătirea muzicală ca violoncelist la vârsta de zece ani și a început să dirijeze încă din timpul școlii. A studiat dirijatul la Conservatorul de Muzică din Boston, unde a devenit dirijor asistent al departamentului de operă al prestigioasei instituții și al Boston Opera Collaborative, și a primit lecții postuniversitare de la Sian Edwards la Academia Regală de Muzică din Londra. Înainte de a părăsi Academia, a fost numit dirijor asistent al Orchestrei Hallé, unde a fost îndrumat de Sir Mark Elder, și a devenit director muzical al Orchestrei de tineret Hallé. Debutul său alături de Orchestra Națională de Tineret a Marii Britanii la BBC Proms 2021 a primit recenzii de cinci stele și a fost salutat de ziarul britanic The Guardian ca fiind „o demonstrație de neuitat a marilor energii în colaborare”.

Angajamentul lui Jonathon în ceea ce privește educația și activitatea de sensibilizare a comunității s-a adâncit în timpul celor trei ani petrecuți la Hallé și a înflorit de când a ajuns în postul de dirijor șef al Nordwestdeutsche Philharmonie în ianuarie 2021. El este la fel de angajat să includă muzică nouă în cadrul programelor sale de concert pline de imaginație. Aceste calități au fost evidente în programul de debut al Orchestrei sale simfonice din Baltimore, care a cuprins The Spark Catchers de Hannah Kendall, cel de-al treilea concert pentru pian de Beethoven și prima ieșire în BSO a Simfoniei a cincisprezecea de Șostakovici.



Vizualizări: 5

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor