altmarius

cultură şi spiritualitate

Ezek voltak 2019 legérdekesebb táncos történetei

https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/10/royal_ballet_world_ballet_day-300x169.jpg 300w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/10/royal_ballet_world_b... 768w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/10/royal_ballet_world_b... 1024w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/10/royal_ballet_world_b... 1068w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/10/royal_ballet_world_b... 747w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/10/royal_ballet_world_b... 24w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/10/royal_ballet_world_b... 36w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/10/royal_ballet_world_b... 48w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/10/royal_ballet_world_b... 560w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/10/royal_ballet_world_b... 1200w" sizes="(max-width: 696px) 100vw, 696px" alt="" title="A Királyi Balett próbája a balett világnapján - forrás: YouTube" /> A Királyi Balett próbája a balett világnapján - forrás: YouTube

2019-ben is fellapoztuk a tánctörténeti könyveket, és megismertettük olvasóinkat jeles művészek életútjával, és figyeltünk azokra a kezdeményezésekre, amelyek megmutatták a tánc különleges oldalát, azt, hogyan használható ez a művészi kifejezési forma a hétköznapokban, társadalmi, testi, lelki jóllétünk érdekében. (Tényleg, azt tudták, hogy Kanadában már múzeumlátogatást is írhatnak receptre az orvosok?)

De ami a legfontosabb, a legnagyobb büszkeségünk, ezért ezzel kezdjük az összefoglalót: a FunBalletBoys nálunk indított blogjával. A Magyar Nemzeti Balett két művésze, Kóbor Demeter és Rónai András különleges videósorozatot indított a Papagenón. A fiatal művészek idejüket és energiájukat nem kímélve, a kimerítő próbák, balettórák és előadások között készítik el felvételeiket, amelyek a táncművészet kulisszáiba engednek bepillantást, alighanem műfajteremtő igénnyel. Kövessék őket!

Ide kapcsolódik:
A Magyar Nemzeti Balett két fiatal művésze indított új videóblogot a Papagenón

A KGB-nél debütált, majd hét évre eltűnt balerina, az orosz balett szárnyaszegett hercege és hercegnője, akik filmszínészi pályát hagytak ott a táncért. A csodagyerekként indult, de különleges allergiája miatt csak rövid darabokra alkalmas táncosnő. Az űrhajósok tréningjét elvégzett, de az űr helyett a táncszínpadot meghódító művész. És még hosszasan szemezgethetnénk a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo meglehetősen kalandos életű tagjainak biográfiájából. Az életrajzok viccesek – duplán, ugyanis minden táncosnak van egy férfi és egy női alteregója –, a napi munka azonban nem móka és kacagás, hanem nagyon komoly gyakorlást, a világ nagy balettegyütteseire jellemző balettórákat jelent. Ha nem ismernék a világ legelső, férfiakból álló komikus balettegyüttesét, olvassák el cikkünket!

A Trocks művészei spicc-cipőt is hordanak. Valószínűleg ők örültek a legjobban annak, hogy két egykori Bolsoj-táncos, akik megtervezték piacra dobták a Rudolf márkanevű – természetesen Nurejevről elnevezett -, kifejezetten a férfiaknak készített spicc-cipőt. Azt a speciális ruhadarabot, amelynek már az emojiját is beilleszthetjük üzeneteinkbe.

A tánctörténetben is kalandoztunk. Bemutattuk Madzsar Józsefné Jászi Alice-t, akit egyik közeli munkatársa, Palasovszky Ödön „a szépség és egészség apostolának” nevezte. A magyar gyógy-, ortopéd- és  terhességi torna úttörője, a munkahelyi torna első népszerűsítője, a játékos gyermektorna megteremtője volt, emellett a művészi mozgás területén is bátran kísérletezett.

Ide kapcsolódik:
Madzsar Alice, a szépség és egészség apostola

A zenélés, az éneklés pozitív mentális, fiziológiai, sőt rehabilitációs hatásáról sokat írtunk idén is, de a tánc sem maradt el emögött.

Egy balettrajongó amerikai egyetemi kutató munkájának középpontjában az agy és a mozdulatok kontrollja, a mozgás tanulásának folyamata áll. A tudós a Boston Ballet táncosaival is együttműködve kutatja az egyensúly és a koordináció kérdéseit, annak egészen az alapjaihoz leásva, kutatásait pedig a robotika területére alkalmazza, különösen a robotok mozgását, illetve a robotok és az emberek közös munkáját illetően. A kutatások eredményét azonban az egészségügyben, az agyvérzés utáni rehabilitációban, a mozgás újratanulásában is felhasználhatják.

Ide kapcsolódik:
Hogyan segíthet a balett az agyvérzés utáni felépülésben?

Bemutattunk egy dokumentumfilmet, amelynek főszereplője egy volt tengerészgyalogos, aki az iraki háborúban harcolt. A film azt dolgozza fel, hogyan lett a poszttraumatikus stressz-szindrómától szenvedő háborús veteránból koreográfus. Az Új-zélandi Királyi Balett tagjainak közreműködésével börtönökben zajlanak különleges javító-nevelő programok, a Scottish Ballet (Skót Balett) kilenc iskolában próbált ki egy programot, amelynek fókuszában a kirekesztés elleni harc áll, a londoni Royal Ballet (Királyi Balett) pedig egy észak-angliai városban indít hároméves, közösségépítő és tehetséggondozó programot.

A tánchoz is kell az energia. Zárjuk év végi összefoglalónkat azzal a cikkel, amely a Táncmesék blog legolvasottabbja volt idén. Ebben bemutattuk a New York-i DanceMart kezdeményezést, amely 2015 óta létezik. Egy hiphopra specializálódott táncművészeti iskola felmérést készített, ennek eredménye szerint a városban élő táncosok egyharmada a szegénységi küszöb alatt él, és nem engedheti meg magának, hogy megfelelő energiatartalmú, egészséges ételt vásároljon. Nekik akarnak segíteni egy kezdeményezéssel, amelyben az elmúlt négy évben 7500 táncos vett részt, és kapott 1,3 millió dollár értékben megfelelő tápanyagtartalmú ételt.

Vizualizări: 14

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor