La Muzeul Oraşului Oradea e deschisă publicului expoziţia „Spiritualitate creştină la Dunărea de Jos”. Ea a fost vernisată pe 12 noiembrie şi rămâne deschisă publicului orădean până în luna ianuarie.

„Este o expoziţie de carte veche şi manuscris, precum şi de icoane şi obiecte bisericeşti de cult. Expoziţia a ajuns la Oradea prin colaborarea dintre Asociaţia Octavian Smigelschi din Sibiu şi Muzeul Oraşului Oradea. Scopul a fost de a promova cartea veche românească şi de a veni în întâmpinarea publicului de a avea o expoziţie de artă religioasă. Toate exponatele se află în posesia Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din Galaţi. Expoziţia arată circulaţia cărţii în cele trei provincii româneşti. Cea mai veche este Cazania lui Varlaam din 1643, din Transilvania cea mai importantă este Biblia de la Blaj, iar din partea de sud avem câteva tipărituri de pe vremea lui Constantin Brâncoveanu şi două manuscrise de muzică psaltică. Toate exponatele sunt restaurate în condiţii extraordinare ceea ce face ca această expoziţie să fie inedită, întrucât condiţiile de conservare şi expunere de carte veche sunt mai delicate decât alte obiecte. Expoziţia este intinerantă. Acum poposeşte la Oradea, urmând să fie dusă apoi la Sibiu şi la Timişoara şi alte oraşe din ţară”, a declarat pentru Egco Alexandru Constantin Chituţă, preşedintele Asociaţiei culturale Octavian Smigelschi.

La vernisaj, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a fost reprezentată de Preasfinţitul Virgil Bercea, însoţit de Părintele Antoniu Chifor, vicar cu preoţii, Părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic, cu un grup de tineri seminarişti.