altmarius

cultură şi spiritualitate

Editura "Sapientia" anunţă apariţia cărţii Familia în lumea contemporană, coordonată de pr. dr. Iosif Enăşoae. Cartea apare în colecţia "Creştinism în contemporaneitate", formatul 17x24, are 284 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 30 lei.

Încă înainte de a-şi începe pontificatul, papa Ioan Paul al II-lea a fost foarte preocupat de problematica, atât de actuală şi, în acelaşi timp, atât de îngrijorătoare, a familiei. El a pus accentul pe taina căsătoriei şi a familiei, considerând-o ca una dintre valorile cele mai preţioase ale omenirii. Iată cum se exprimă el în Exortaţia apostolică Familiaris consortio, la numărul 6: "Situaţia în care se află astăzi familia prezintă aspecte pozitive şi aspecte negative: pentru unii familia este semn al mântuirii pe care Cristos o desăvârşeşte în lume, iar pentru alţii familia este semn al refuzului pe care omul îl opune dragostei lui Dumnezeu. Pe de o parte, într-adevăr, se constată cea mai vie conştiinţă a libertăţii personale, o mai mare atenţie la calitatea relaţiilor interpersonale în viaţa matrimonială, la promovarea demnităţii femeii, la procrearea responsabilă şi la educarea copiilor. [...] Pe de altă parte, totuşi nu lipsesc semne de degradare îngrijorătoare a unor valori fundamentale: o concepţie teoretică şi practică greşită despre independenţa soţilor, unul faţă de altul; grave ambiguităţi faţă de raporturile de autoritate între părinţi şi copii etc.".

În lucrarea Familia în lumea contemporană, apărută la Editura Sapientia sub coordonarea pr. dr. Iosif Enăşoae, sunt publicate o serie de 38 de articole scrise de profesori de religie din Dieceza de Iaşi, care au ca temă realitatea familiei în contextul de astăzi.

Primele articole tratează despre fundamentul biblic al celulei de bază a societăţii - familia. În lumina Sfintei Scripturi, familia nu este doar o instituţie; familia este o creaţie a lui Dumnezeu, iar atunci când Dumnezeu a creat cerul şi pământul, el le-a calificat ca fiind "foarte bune".

Familia a stat şi merită să stea în centrul atenţiei tuturor responsabililor de soarta popoarelor. Felul în care a fost reglementată viaţa familială de-a lungul istoriei omenirii a fost divers. Astfel, alte câteva articole vorbesc despre drama familiei în societatea contemporană, evidenţiindu-se dimensiunile fenomenului degradării familiei: se vorbeşte despre răspândirea divorţului, despre simpla căsătorie civilă şi răspândirea căsătoriei de probă, în contradicţie cu vocaţia creştină de a se căsători în Domnul, despre celebrarea Căsătoriei sacramentale fără o credinţă vie, fără sentimentul iubirii şi refuzul normelor morale pentru reglementarea exerciţiului uman şi creştin al relaţiilor conjugale, prin avort, contracepţie şi fertilizare artificială.

De asemenea, unele articole vorbesc despre rolul familiei şi raporturile pe care aceasta le are cu celelalte instituţii sociale. Astfel, este scoasă în evidenţă necesitatea colaborării familiei cu şcoala în desăvârşirea personalităţii elevilor şi educarea lor pentru societate, rolul familiei în educaţia tinerilor, în formarea preşcolarilor etc.

În sfârşit, în carte sunt publicate şi articole care oferă diferite proiecte educative, poezii şi piese de teatru, care au rolul de a reînflăcăra celula de bază a societăţii, de a redescoperi adevărata semnificaţie a acesteia.

Recomandăm această lucrare tuturor celor care iubesc familia. Parcurgând paginile acestei cărţi vor ajunge să înţeleagă că ea este voită de Dumnezeu şi există pentru iubirea reciprocă a soţilor, pentru binele copiilor şi pentru viitorul întregii societăţi.

Laurenţiu Turbuc

* * *

Editura "Sapientia" anunţă apariţia cărţii Misterul Bisericii. Manual de Ecleziologie, scrisă de pr. dr. Ştefan Lupu. Cartea apare în colecţia "Tratate de teologie", formatul 17x24, are 452 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 40 lei.

Biserica este în acelaşi timp cale şi scop al planului lui Dumnezeu: prefigurată în creaţie, pregătită în vechiul legământ, întemeiată prin cuvintele şi faptele lui Isus Cristos, realizată prin crucea lui răscumpărătoare şi prin învierea lui, ea s-a manifestat ca mister de mântuire prin revărsarea Duhului Sfânt. Ea se va desăvârşi în gloria cerului ca adunare a tuturor celor răscumpăraţi de pe pământ. Biserica este în acelaşi timp vizibilă şi spirituală, societate ierarhică şi trup mistic al lui Cristos. Ea este teandrică, formată dintr-un element uman şi unul divin. Aici se află misterul său, pe care numai credinţa îl poate înţelege.

Despre acest "mister" doreşte părintele Ştefan Lupu să trateze în lucrarea Misterul Bisericii. Manual de Ecleziologie, apărută la Editura Sapientia. Axa principală a tratatului de faţă este reprezentată de categoriile prin care în toate epocile - cu o intensitate mai mare sau mai mică - s-a încercat să se exprime natura Bisericii. Aceste categorii au fost reluate pe larg de teologii ultimelor două secole şi de către Conciliul al II-lea din Vatican. Este vorba despre categorii ca "poporul lui Dumnezeu", "trupul lui Cristos", "mister de comuniune" şi "sacrament".

Cele 19 capitole care alcătuiesc acest tratat sunt dispuse în trei mari părţi, precedate de o introducere. Aceste pagini introductive au menirea de a preciza locul pe care Ecleziologia îl ocupă în studiul teologiei fundamentale şi dogmatice şi modul în care este percepută Biserica de oamenii din epoca noastră.

Prima parte, "Ecleziologia istorică", împărţită în patru capitole, este dedicată momentului ascultării credinţei (auditus fidei). Autorul, în această parte, are în vedere în primul rând modul în care misterul Bisericii s-a revelat în istoria mântuirii, pornind de la precizarea semnificaţiei termenului de "Biserică", continuând cu prezentarea prefigurărilor acesteia în Vechiul Testament, analizând, de asemenea, şi noutatea adusă de Noul Testament cu privire la acest mister. În acelaşi timp, părintele Ştefan Lupu dedică trei capitole prezentării modului în care misterul Bisericii a fost aprofundat de-a lungul istoriei de către sfinţii părinţi şi de teologi până astăzi.

A doua parte, "Ecleziologia sistematică", este cea mai extinsă (11 capitole) şi este dedicată momentului de înţelegere a credinţei (intellectus fidei). Astfel, autorul, folosindu-se de roadele reflecţiei teologice, contemplă într-un mod sistematic misterul Bisericii după criteriile şi sensibilităţile teologiei actuale. Originea transcendentă şi istorică a Bisericii, figurile şi denumirile ei, personalitatea sa, natura teandrică şi notele Bisericii (una, sfântă, catolică şi apostolică), structura ierarhică şi carismatică a ei, sunt doar câteva dintre temele abordate pe larg în această parte.

Ultima parte, "Ecleziologia specială", împărţită în patru capitole, tratează câteva aspecte specifice legate de cele patru mari cercuri la care se extinde acţiunea Bisericii în afara ei (ad extra): raportul ei cu celelalte Biserici necreştine, cu religiile necreştine, cu necredincioşii şi, în sfârşit, cu lumea. Această abordare are în vedere exigenţa Conciliului al II-lea din Vatican, care a permis Bisericii să-şi dobândească o conştiinţă mai plină şi mai matură despre raporturile sale de unire, de caritate şi de har cu restul omenirii şi cu lumea.

Tratatul despre Misterul Bisericii. Manual de Ecleziologie se încheie cu o bibliografie consistentă care îi oferă cititorului posibilitatea de a-şi mări orizontul şi cunoştinţele cu privire la această realitate divino-umană, Biserica.

Intenţia părintelui Ştefan Lupu este aceea de a oferi o lucrare, în primul rând, studenţilor teologi, dar şi tuturor celor care vor să cunoască şi să pătrundă mai adânc în misterul Bisericii, voită de Sfânta Treime ca sacrament universal de mântuire.

Laurenţiu Turbuc

* * *

Editura "Sapientia" anunţă apariţia cărţii Spre Dumnezeu-Tatăl, prin Fiul, în Duhul Sfânt. Religie Romano-Catolică. Caietul elevului pentru clasa a III-a, scrisă de Pr. Tamaş Petru-Sebastian Pr. Adam Lucian, Cojan Teodora Mate Cristina Cojan Loredana. Cartea apare în colecţia "Cateheza", formatul 17x24, are 92 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 6 lei.

Filozoful antic Aristotel spunea că "Un om educat se deosebeşte de un om needucat, aşa cum un om viu se deosebeşte de un om mort". Conştienţi de însemnătatea actului educaţional, un grup de profesori de religie romano-catolică au conceput acest caiet al elevului pentru disciplina Religie, clasa a III-a. Scopul demersului lor este a de a pune la dispoziţia elevilor un instrument util în formarea umană şi intelectuală a copiilor, pentru dobândirea competenţelor vizate în documentele şcolare.

Educaţia umană şi religioasă a copiilor trece dincolo de graniţele căminului familial. În şcoală, elevii se modelează în conformitate cu valorile umane şi religioase însuşite şi descoperă fundamentul ştiinţific şi cultural al propriei religii, completând astfel educaţia familială. Misiunea învăţătorului/profesorului în realizarea acestor deziderate va fi mereu dificilă din cauza mutaţiilor cultural-religioase pe care societatea le experimentează de-a lungul istoriei. Un caiet auxiliar de religie, deşi aparent un instrument infim, poate constitui un sprijin real pentru profesori şi elevi, în realizarea obiectivelor amintite mai sus.

Caietul elevului pentru clasa a III-a la disciplina religie romano-catolică a fost elaborat în conformitate cu programa şcolară aprobată prin ordinul de ministru nr. 5001/02.12.2014. El permite construirea situaţiilor de învăţare care să conducă la formarea şi dezvoltarea competenţelor generale şi specifice prevăzute în programa şcolară şi promovează valori şi atitudini precizate în programa şcolară.

Caietul elevului are un caracter practic-aplicativ şi respectă exigenţa solicitată de programa şcolară pentru segmentul de vârstă la care face referinţă. S-a urmărit dezvoltarea capacităţii de comunicare a elevilor, accentuându-se valori moral-religioase, precum bunătatea, respectul datorat celor mai mari, respectul pentru alteritate, atitudinea pozitivă şi încrezătoare faţă de provocările vieţii.

Cunoaşterea lui Dumnezeu Tatăl prin Isus şi Duhul Sfânt este tema în jurul căreia s-a construit întregul material. Fie ca acest manual să ajute la cunoaşterea Sfintei Treimi, dar mai ales la trăirea între oameni a iubirii care există în interiorul persoanelor din Sfânta Treime.

Pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc 

Vizualizări: 40

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor