altmarius

cultură şi spiritualitate

Iubirea din sudoarea frunţii. Despre demnitatea muncii omului din perspectiva magisteriului papei Ioan Paul al II-lea

Editura "Sapientia" anunţă apariţia cărţii Iubirea din sudoarea frunţii. Despre demnitatea muncii omului din perspectiva magisteriului papei Ioan Paul al II-lea, scrisă de pr. Felician Tiba. Cartea apare în colecţia "Disertatii doctorale", formatul 14x20 cm, are 368 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 35 lei.

În lunga istorie ecleziastică, gânditorii catolici, clerici sau laici, s-au aflat mereu într-un dialog critic cu societatea. Una dintre preocupările actuale ale magisteriului bisericesc şi ale teologiei este confruntarea cu ideile politice ce îşi au originea în modernitate şi urmăresc eliminarea libertăţii şi, implicit, a demnităţii umane. Comunismul este un astfel exemplu, care, la baza ideologiei lui, pune ideea îmbinării dintre criza modernităţii cu cea a suprimării libertăţii. Papii Leon al XIII-lea (1878-1903), Pius al XI-lea (1922-1939) şi Ioan Paul al II-lea (1978-2005) au avut o contribuţie esenţială la combaterea comunismului, prin numeroase scrisori enciclice, precum Rerum Novarum (15 mai 1891), Quadragesimo Anno (15 mai 1931) şi Centesimus Annus (1 mai 1991).

Ioan Paul al II-lea afirma, chiar înainte de a fi ales papă, grija Bisericii Catolice faţă de problemele sociale. Suveranul pontif, pe lângă enciclica Centesimus Annus, a mai scris alte două documenteîn care ilustrează doctrina socială a Bisericii Catolice şi problema demnităţii muncii: Laborem Exercens (14 septembrie 1981) şi Sollicitudo rei socialis (30 decembrie 1987).

Părintele Felician Tiba, în lucrarea Iubirea din sudoarea frunţii. Despre demnitatea muncii omului din perspectiva magisteriului Papei Ioan Paul al II-lea, apărută recent la Editura Sapientia, tratează tocmai despre acest subiect foarte delicat al zilelor noastre: valoarea muncii şi a celui care munceşte. Munca este unul dintre cele mai importante fenomene sociale care îl caracterizează pe om, atât în componenta lui personală, cât şi în cea comunitară.

Volumul de faţă se prezintă ca o încercare de a dezvolta din punct de vede teologic analiza experienţei muncitoreşti, pornind de la cele trei enciclice care tratează despre muncă ale sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, menţionate mai sus. În atenţia autorului intră şi multiplele intervenţii ale aceluiaşi papă, de-a lungul pontificatului său (discursuri, mesaje, omilii etc.).

Lucrarea este structurată pe şapte capitole. Primele patru capitole constituie o prezentare sistematică şi aprofundată a magisteriului Papei Ioan Paul al II-lea, având ca punct de pornire enciclica Laborem exercens, continuând cu celelalte două, respectiv: Sollicitudo rei socialis şi Centesimus Annus, apoi cu bogata colecţie a discursurilor şi a audienţelor.

Urmând dinamica progresivă a capitolelor, transpare necesitatea unei noi hermeneutici în privinţa muncii, sublinierea pregnantă a rolului persoanei, rolul lui Dumnezeu, precum şi necesitatea de a citi într-o cheie teologică timpurile moderne, finalizând prin a-l situa pe om în sânul Bisericii.

Intitulat sugestiv "Munca în dezbaterea anterioară magisteriului Papei Ioan Paul al II-lea", al cincilea capitol constituie o autentică retrospectivă a "tentativelor" câtorva teologi preconciliari, care au ca punct de plecare reflecţia cu privire la enciclica Rerum novarum, prima enciclică socială, ajungând, după ce au trecut prin celelalte documente magisteriale (Quadragesimo anno, Mater et magistra, Pacem in terris, Populorum progressio, Octogesima adveniens), la profunda şi bogata reflecţie a Conciliului al II-lea din Vatican şi a documentelor ulterioare (Gaudium et spes, Catehismul Bisericii Catolice, Compendiu de doctrină socială a Bisericii).

Ultimul capitol, care este o confruntare între învăţătura Papei Ioan Paul al II-lea despre muncă şi învăţătura anterioară pontificatului său, are rolul de a scoate în evidenţă tocmai ceea ce face ca magisteriul papei polonez să fie unul diferit. Concret, această parte are rolul de a evidenţia noutatea pe care o aduce trilogia enciclicelor şi discursurilor Sfântului Părinte, alături de întreaga bogăţie pe care ne-o oferă Conciliul al II-lea din Vatican cu privire la tema muncii, precum şi contribuţia papei la răspândirea unei astfel de învăţături.

Metoda folosită în elaborarea fiecărui capitol care prezintă documentele magisteriale ale Papei Ioan Paul al II-lea este cea descriptivă, urmând o schemă foarte precisă, care porneşte de la prezentarea contextului publicării respectivului document şi ajunge la sublinierea modalităţii în care pot fi înţelese anumite reflecţii teologice cu privire la muncă.

Cartea poate fi de folos tuturor celor care doresc să redescopere valoarea muncii, după cuvintele sfântului Ioan Paul al II-lea: "Munca este aceea care constituie începutul unei creşteri a inimii şi a minţii, cea care implică atâtea persoane şi atâtea evenimente importante... în urma ei, să zicem, a loviturilor de ciocan, se maturizează iubirea...!"

Laurenţiu Turbuc

*

Istoria satului şi a catolicilor din Oţeleni

Editura "Sapientia" anunţă apariţia cărţii Istoria satului şi a catolicilor din Oţeleni, scrisă de Blaj Ursache. Cartea apare în colecţia Monografii, formatul 14x20 cm, are 242 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

Cartea Istoria satului şi a catolicilor din Oţeleni, scrisă de Blaj Ursache (1929-2012) vede lumina tiparului din dorinţa autorului de a lăsa o "urmă" a trecerii sale prin viaţă, folosindu-se de cuvinte pentru a transcrie locuri şi evenimente, oameni şi învăţături de la străbuni. Volumul este întruchiparea întâlnirii privirilor celui bătrân cu ale celui tânăr, loc privilegiat, după cum afirma cunoscutul artist român Dan Puric, în care se înnoadă trecutul de prezent garantând transmiterea tezaurului istoric din care se naşte demnitatea. Limbajul simplu şi tonalitatea cordială de pe întreg parcursul lucrării lui "Moş Ursache" ne duc cu gândul la multele momente în care am ascultat frânturi de istorie pe genunchii bunicilor noştri.

Istoria satului şi a catolicilor din Oţeleni debutează cu prezentarea meleagurilor în care a copilărit, a trăit şi a muncit autorul: poziţia geografică a satului, împrejurimile, diferitele ocupaţii ale locuitorilor, precum şi felul în care, de-a lungul timpului, acesta s-a dezvoltat prin iluminarea locuinţelor sau modernizarea drumurilor. Această descriere istorică abundă de date, în mare parte preluate de autor din jurnalul personal.

După ce ne-a făcut cunoştinţă cu satul său natal, autorul propune un salt în istorie, mai exact, până în secolul al XIV-lea, în momentul întemeierii Moldovei. Întemeierea satului Oţeleni se află în strânsă legătură cu domnia lui Ştefan cel Mare (1457-1504). Ca în cazul oricărui eveniment petrecut cu mult timp în urmă, şi în cazul întemeierii satului Oţeleni s-au născut numeroase legende. Totuşi, autorul identifică drept plauzibilă una dintre aceste relatări, ale cărei evenimente datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Bineînţeles că întemeierea satului Oţeleni a fost un proces desfăşurat pe o perioadă mai lungă de timp, proces la care au participat şi locuitorii din satele vecine.

O altă preocupare a autorului este de a prezenta istoria catolicilor din Oţeleni şi a lăcaşurilor de cult din sat. Blaj Ursache consacră câteva pagini şi istoriei comunităţilor catolice vecine, de a căror istorie e profund legată cea a catolicilor din Oţeleni. Ultima parte a cărţii se preocupă de istoria recentă, ante şi post decembristă, surprinzând schimbările survenite mai ales în cadrul unor instituţii precum şcoala sau primăria.

Cartea Istoria satului şi a catolicilor din Oţeleni, scrisă de Blaj Ursache se adresează mai ales locuitorilor satului Oţeleni, dar şi oricărui "curios de istorie", după cum afirmă însuşi autorul la începutul cărţii.

David Eduard Cristian

*

Poezii nerostite

Editura "Sapientia" anunţă apariţia cărţii Poezii nerostite, scrisă de pr. dr. Florin Spătariu. Cartea apare în colecţia "Poezie religioasă", formatul 11x17, are 52 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 5 lei.

Sfântul Ioan Paul al II-lea, în pragul celui de-al treilea mileniu (4 aprilie 1999), a promulgat un document intitulat "Scrisoare către artişti", prin care doreşte să ajungă la inima tuturor acelora care, cu o pasionată dăruire, caută noi "epifanii" ale frumuseţii pentru a le dărui lumii într-o creaţie artistică. În această scrisoare, Sfântul Părinte afirmă următoarele: "Pentru a transmite mesajul încredinţat ei de Cristos, Biserica are nevoie de artă. În realitate, ea trebuie să facă perceptibilă, ba şi mai mult, pe cât posibil, fascinantă lumea spiritului, invizibilului lui Dumnezeu. Deci, ea trebuie să transforme în formule palpabile ceea ce în sine este insesizabil. Or, arta are o capacitate aparte de a culege şi un aspect şi celălalt al mesajului traducându-l în culori, forme, sunete care ajută intuiţia celui care priveşte sau ascultă. Şi aceasta fără a priva mesajul însuşi de valoarea lui transcendentă şi de aura lui de mister. În special, Biserica are nevoie de cei care ştiu să realizeze toate acestea pe plan literar şi figurativ, operând cu infinitele posibilităţi ale imaginilor şi valenţelor lor simbolice. Însuşi Cristos a folosit mult imaginile în predica sa, în deplină coerenţă cu alegerea de a deveni el însuşi, prin întrupare, icoana lui Dumnezeu cel invizibil".

Aceste 23 de poezii ale părintelui Florin Spătariu - adunate în volumul Poezii nerostite, apărut recent la Editura Sapientia - sunt în realitate veritabile meditaţii, care se înscriu foarte bine în convingerea Papei Ioan Paul al II-lea că Biserica are nevoie şi de artişti pentru a-şi putea răspândi mesajul ei. Poeziile autorului nu sunt înşiruiri de vorbe şi de gânduri prefabricate, ci sunt rodul unei profunde trăiri şi confruntări de viaţă - cu frumuseţea, tristeţea, minunile şi întrebările sale.

Cu toate că numărul poeziilor nu este mare, iar textele nu sunt foarte lungi, tematica şi bogăţia aprofundării ei sunt deosebit de captivante. Astfel, cititorul este pus în contact cu cele mai mici fenomene ale realităţii vieţii; sunt prezente fiinţe minuscule - pline de viaţă - şi altele de proporţii ceva mai mari, cosmice, universale; se trece de la realitatea nemijlocit de aproape la cea îndepărtată, şi în timp şi în spaţiu; nu lipsesc nici întrebările şi reflecţiile care privesc începul, evoluţia şi sfârşitul vieţii.

Captivantă este şi atitudinea autorului în faţa realităţii contemplate. Uneori este cuprins de admiraţie şi seninătate, trece apoi la distanţare delicată, precum şi la apropiere respectuoasă; altădată recurge la critică subtilă, dar şi directă, în faţa lucrurilor aflate pe dos, în contradicţie cu binele, dreptatea şi frumosul: în acest sens, se desprinde predilecţia pentru Mozart şi capodopera lui.

Pe lângă toate acestea, autorul acordă un loc aparte problemelor existenţiale, dificile, unde lipseşte răspunsul omului şi se lasă spaţiu pentru ceea ce poate oferi credinţa, dar şi ea vine cu un răspuns discret.

Acest volum al părintelui Florin Spatariu poate fi de un real folos tuturor iubitorilor de poezie, sau de artă în general, dar şi celor care vor să descopere un conţinut bogat redat în puţine şi alese cuvinte.

Laurenţiu Turbuc

* * *

Iubirea din sudoarea frunţii. Despre demnitatea muncii omului din perspectiva magisteriului papei Ioan Paul al II-lea
Felician Tiba, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-189-4, 14x20 cm, 368 p., 35 lei

Istoria satului şi a catolicilor din Oţeleni
Blaj Ursache, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-198-6, 14x20 cm, 242 p., 20 lei

Poezii nerostite
Florin Spătariu, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-195-5, 11x17 cm, 52 p., 5 lei

Vizualizări: 49

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor