Belle Époque este denumirea perioadei celor aproximativ treizeci de ani care au precedat izbucnirii Primului Război Mondial (1914). A fost o perioadă de pace, prosperitate, cu multe descoperiri tehnico-ştiinţifice şi cu multe capodopere în arte frumoase. A fost o perioadă de înflorire culturală şi artistică, o perioadă în care se trăia frumos, cu bun gust şi mult rafinament. Parisul era cel care dădea tonul, însă treptat acea atmosferă optimistă, acel „joie de vivre” se instalează şi în celălalte ţări ale Europei, printre care şi România. Aici, „la belle epoque” se întinde pe perioada glorioasă a domniei lui Carol I, o perioadă în care România a cunoscut realizări remarcabile atât din punct de vedere economic, cât şi politic.

Bucureştiul acelor vremuri este un oraş modern, cu profunde transformări. Se introduce iluminatul public, străzile sunt pavate cu asfalt, sunt construite băi populare. Elita Bucureştiului este formată din oameni bogaţi, care-şi trimiteau copiii la studii în străinătăţuri, călătoreau frecvent, se îmbrăcau după ultima modă de la Paris şi vorbeau limba franceză. Lecturile, spectacolele, balurile erau activităţile preferate de burghezimea de la acea vreme. Doamnele erau elegante, cu mănuşi fine şi pălării generoase, iar domnii erau prezentabili, cu bastonul şi mustaţa la purtător, și transmiteau sobrietate şi respect prin ţinuta lor.

Această minunată epocă este rememorată în cartea Bucureştii Belle Epoque a lui Radu Oltean, care a fost lansată ieri, 19 decembrie 2016, la Palatul Cercului Militar Naţional. Radu Oltean este un pasionat de istorie, cu multe cercetări publicate în acest domeniu, autor al proiectului Art-Historia, preocupat în principal de istoria Bucureştiului, de clădirile specifice dintr-o epocă sau alta.

belle-epoquehttp://www.jurnaldecarte.ro/wp-content/uploads/2016/12/belle-epoque... 200w, http://www.jurnaldecarte.ro/wp-content/uploads/2016/12/belle-epoque... 680w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />

Volumul de faţă nu este un simplu album de fotografii din această perioadă memorabilă. Pozele din orașul de odinioară sunt însoţite şi de texte explicative, creând o adevărată poveste pentru fiecare imagine prezentată. Cartea este ilustrată din belşug cu fotografii atent selectate, care nu au mai fost văzute şi admirate până acum de cititori.

Fiind o adevărată frescă vie a Bucureştilor din preajma anilor 1900, lucrarea de faţă este o carte mult aşteptată de iubitorii epocii lui Carol I, o perioadă de prosperitate, dar şi de moravuri “în tranziţie”.

Pe lângă fotografiile de colecţie prezentate cu această ocazie, au avut loc şi discuţii, dezbateri despre acea minunată epocă apusă, iar la finalul evenimentului autorul a acordat o serie de autografe. Cartea va apărea în librării la Editura Art Historia și poate fi o idee minunată de cadou pentru cei pasionați de istorie sau de perioada respectivă.