altmarius

cultură şi spiritualitate

Binecuvântarea celei de-a IV-a etape de construcţie a Catedralei "Martirilor şi Mărturisitorilor sec. al XX-lea" din Cluj-Napoca

Eparhia de Cluj-Gherla

Catedrala “Martirilor şi Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Cluj-Napoca a intrat, prin binecuvântarea PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, într-o nouă etapă de construcţie, cea de-a IV-a, în urma căreia clădirea va avea o primă cupolă din cele două prevăzute în proiectul actualizat în anul 2009, un prim turn lateral şi va ajunge la cota de 49.73 metri. A fost un moment important, dat fiind faptul că amânarea acestei etape însemna expunerea construcţiei la noi degradări cauzate de ploi şi ninsori. Construirea noii Catedrale greco-catolice în Cluj-Napoca a început în 27 ianuarie 1991, data binecuvântării locului din Piaţa Cipariu, de către IPS Arhiepiscop George Guţiu, mărturisitor al credinţei.

Momentul inaugural pentru cea de-a IV-a etapă a lucrării a avut loc miercuri, 22 octombrie 2014, în prezenţa Ierarhului de Cluj-Gherla, a unor membri ai Curiei eparhiale, consilieri pastorali, reprezentanţi ai parohiei “Sf. Iosif” afiliată capelei Catedralei, ai asociaţiilor eparhiale care îşi desfăşoară activitatea în birourile din complexul catedral: Caritas, ASTRU, Editura “Viaţa Creştină” ş.a. Au participat, ca invitaţi, Liviu Dragnea, Ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, Gheorghe Vuscan, prefectul Jud. Cluj, prof. univ. dr. Vasile Dâncu, alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale.

imagine

În prima parte a programului, în capela “Sfântul Iosif” a Catedralei, PS Florentin împreună cu mai mulţi preoţi şi studenţi ai Seminarului Teologic “Sf. Ioan Evanghelistul”, au oficiat o ceremonie de binecuvântare a construcţiei. A urmat, în Aula “Cardinal Iuliu Hossu” de lângă capelă, un moment de prezentare a proiectului şi a etapelor de construcţie, prezentările fiind însoţite de proiecţie de imagini.

În deschiderea acestei întâlniri, PS Florentin a explicat: “S-a făcut o tradiţie a raportărilor pe care le facem atât credincioşilor noştri, cât şi celor care ne sprijină. În anul 2010 s-a făcut o primă raportare şi o binecuvântare la nivelul de 13 metri, în momentul reînceperii construcţiei acestui edificiu, după o pauză de mai mulţi ani din lipsă de fonduri. În septembrie 2013, a fost un al doilea moment de raportare, înaintea unei etape foarte dificile a turnării inelului perimetral pentru reducerea de secţiune a Catedralei – o lucrare unică în felul ei şi foarte dificil de realizat, pentru care mulţumim lui Dumnezeu că s-a încheiat cu succes. Încheierea acestei etape ne conduce până la 35 metri înălţime calculată de la nivelul 0 (al solului). Suntem din nou la un moment de raportare şi ne bucurăm pentru că putem prezenta rezultatele muncii noastre şi mai ales ale muncii constructorilor.”

“Această clădire se ridică pe sămânţa sfântă a martirilor şi mărturisitorilor Bisericii din timpul comunismului. Cum spunea Tertulian, ‘sămânţa sângelui martirilor este aceea din care va creşte rădăcina puternică a creştinilor’ – este ceea ce dorim pentru societatea noastră de astăzi, care, considerăm că are nevoie mare de un Dumnezeu în care să creadă şi care să le lumineze acţiunile. Considerăm că acest ceremonial pe care astăzi îl facem, reprezintă şi un semn de recunoştinţă adus tuturor finanţatorilor noştri. Menţionez faptul că la această Catedrală există şi o puternică contribuţie internaţională şi pentru fiecare etapă realizată au fost oferite onorificenţe, diplome, semne de mulţumire, tuturor celor ce au contribuit. La fel, mulţumim şi azi pentru finanţările pe care le-am primit din partea reprezentanţilor Guvernului României. Mulţumesc d-lui Viceprim-ministru că şi-a făcut timp să participe la acest moment simplu, dar care poate avea o rezonanţă spirituală puternică. Mulţumesc d-lui prefect, d-lui prof. Dâncu, tuturor autorităţilor prezente.”

imagine

Ing. Vasile Podoabă, coordonatorul lucrărilor, a făcut în continuare o scurtă istorie a etapelor ridicării Catedralei până la etapa actuală care va închide construcţia prin montarea primei cupole şi ridicarea primului turn lateral din cele două, pentru a permite accesul pe acoperiş. A urmat prezentarea ing. Remus Oltean, directorul Trustului de Construcţii Industriale, firma care a început această construcţie de la cota de 6 metri, aducând-o până la cota actuală de 35 metri. Dl. Oltean a explicat că execuţia proiectului are un grad mare de dificultate şi a mulţumit echipei de muncitori pentru încrederea pe care i-au acordat-o. A fost menţionat faptul că acest complex catedral din Piaţa Cipariu este important pentru toţi clujenii, nu doar pentru credincioşii greco-catolici, fiind “un edificiu de credinţă, de cultură şi de turism”.

“Guvernul a sprijinit şi va sprijini în continuare construcţia aceste Catedrale. Este o clădire care va contribui la atractivitatea mun. Cluj-Napoca. Credinţa este un lucru în jurul căruia ne putem uni cu toţii. Sprijinul pe care Guvernul îl acordă Bisericii Greco-Catolice este un mic gest reparatoriu”, au fost cuvintele vicepremierului Liviu Dragnea, în încheierea întâlnirii. Un ultim moment al întâlnirii a fost vizitarea şantierului, cu invitaţia de a urca până pe platforma de la cota de 35 metri, unde urmează, după o fază pregătitoare, să fie montată cupola ce va acoperi clădirea. Sus, pe schele, s-a făcut din nou rugăciune şi PS Florentin a binecuvântat cu apă sfinţită zidurile care se înalţă oferind perspectiva unei panorame de o deosebită frumuseţe a municipiului Cluj-Napoca.

imagine

Realizarea unei mari Catedrale greco-catolice în Cluj-Napoca a fost visul Arhiereului Iuliu Hossu şi a generaţiilor de preoţi şi credincioşi greco-catolici ce au înfruntat persecuţiile regimului comunist şi care, după confiscarea tuturor bunurilor Bisericii Greco-Catolice, au fost obligaţi să se roage în ascuns, în locuri improvizate şi case particulare. Construcţia noii catedrale din Cluj se ridică la intenţia, dar şi pe “piatra de temelie” a trupurilor martirilor şi mărturisitorilor credinţei. În clădirea nefinalizată a fost la propriu înhumat unul dintre martorii închisorilor comuniste, IPS Arhiepiscop ad personam George Guţiu, de vie amintire, care, împreună cu pr. Mărturisitor Tertulian Langa, este şi ctitor al locaşului de închinare ce va fi dedicat tuturor martirilor şi mărturisitorilor secolului al XX-lea.

VS-DIRMM

imagine

Vizualizări: 252

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor