altmarius

cultură şi spiritualitate


Vedere spre Acropola din Atena, colina sacră fortificată a orașului, un monument protejat UNESCO extrem de fotogenic. Compusă din 22 de temple și vestigii, cele mai faimoase fiind Partenonul, Teatrul lui Dionysos și Erehteionul, fortăreața a supraviețuit numeroaselor bombardamente din timpul războaielor. Foto: 123rf

Deși am fost în Grecia de nenumărate ori, e pentru prima oară când ajung în Atena și împrejurimi – pe scurt, în regiunea Attica, o oază a celor mai diverse activități legate de relaxare, aventură, gastronomie și istorie. După un scurt preview al zonei, am concluzionat simplu și cert că orice fel de turist ești, dacă vii aici, nu ai cum să nu găsești ceva exact pe placul tău.

Atena, o incursiune

Nici nu am aterizat bine, că eram nerăbdătoare să ajung la Acropole, prima oprire din programul nostru și, totodată, un obiectiv foarte sus pe lista mea personală. Am traversat întâi Agora Antică, centrul politic, comercial, administrativ, social și religios al Atenei de odinioară – astăzi un parc relaxant încărcat de istorie, unde campaniile de excavări și restaurări au scos la lumină rămășițele monumentelor care formează astăzi cele mai importante situri arheologice din oraș. Câteva seturi de trepte eram la Acropola din Atena, colina sacră fortificată a orașului, un monument protejat UNESCO extrem de fotogenic.

Compusă din 22 de temple și vestigii, cele mai faimoase fiind Partenonul, Teatrul lui Dionysos și Erehteionul, fortăreața a supraviețuit numeroaselor bombardamente din timpul războaielor. Arhitecții încă muncesc din greu pentru reconstrucția templelor, iar arheologii caută de zor bucățile din ce în ce mai mici din marmura originală. Basoreliefurile găsite, parte din Partenon, au fost aranjate și expuse vizitatorilor în Noul Muzeu Acropole, în oglindă față de clădirea originală, ce poate fi admirată prin ferestrele imense ale instituției.

Muzeul este unul dintre cele mai moderne ale lumii, construit pe vestigii romane, în strânsă legătură cu colina sacră. Deși l-am vizitat contratimp, deja este al doilea cel mai interesant și fascinant muzeu din Europa pe lista mea personală și merită, cu siguranță, măcar jumătate de zi într-un tur ghidat printre artefacte prețioase, zei sculptați și legende antice.

Biblioteca publică de la Fundația Stavros Niarchos. Foto: Corina Matei
Lacul Vouliagmeni
Vedere de pe skybarul Intercontinental Athenaum. Foto: Corina Matei

Sport? Aleargă pe urmele zeilor și eroilor antici Athena este locul în care s-a născut maratonul!

Însă Atena nu înseamnă numai perioada antică, așa că ne-am îndreptat spre Fundația Stavros Niarchos, un Centru Cultural extrem de modern cu acces liber pentru activități educaționale, sportive, recreaționale sau legate de natură. Centrul, premiat de Royal Institute of British Architects în 2018, are o bibliotecă impresionantă și găzduiește Opera Greacă. După o vizită a clădirii și a grădinilor sale mediteraneene, ne-am întors în centrul vechi al capitalei elene, care uimește din nou prin ruinele bine conservate, ca Olympieion și Arcul lui Hadrian, dar și prin clădirile de secol XIX: Parlamentul Elen – un monument impresionant prin dimensiuni și sobru prin arhitectură și Zappeion – una dintre cele mai importante construcții ale Atenei moderne din punct de vedere istoric și arhitectural. Între cele două, se deschide o oază a naturii: Grădinile Naționale, locul ideal pentru o gură de aer proaspăt, relaxare sau meditație.

Când se lasă seara, orașul parcă se trezește din nou la viață, mai ales în zonele sale boeme. Am mers în Portul Marina Flisvos, locul în care am putut admira cele mai luxoase yachturi din zonă, parcă proiectate din viitor! Promenada amestecă localnici și turiști, în timp ce tavernele și restaurantele fine dining ne îmbie cu cele mai gustoase preparate mediteraneene. Nu uita să guști din Savatiamo, un vin local ce datează din antichitate! Apusul, luminile înșiruite, sclipirile din port, bașii melodiilor ce se aud din diversele localuri schimbă atmosfera într-una a distracției ce durează până la răsărit.

În jurul Atenei găsești 20 de plaje calificate „Blue Flag” pentru curățenie, calitatea nisipului, apei și serviciilor!

Pentru o seară mai liniștită, facilitățile hotelurilor de cinci stele sunt ideale. Piscina și barul de pe acoperișul hotelului Grand Hyatt Athens sau skybarul cu vedere spre Acropole al hotelului Intercontinental Athenaum sunt doar două dintre multele opțiuni ideale din capitala elenă. Și spa-urile sunt extrem de apreciate aici. Însă am am avut oportunitatea să descopăr un loc și mai bun: Lacul Vouliagmeni, aflat într-un cadru natural idilic. S-a format printr-un fenomen geologic rar, prăbușirea unei peșteri, și este alimentat continuu de izvoare termale, dar și de apa sărată a mării. Astfel, a devenit un spa natural datorită mineralelor, sărurilor și peștilor ce se hrănesc cu piele moartă, Garra Rufa, ce trăiesc în mod natural aici. Nu este doar o un paradis al relaxării, ci și unul al tratamentelor afecțiunilor pielii și oaselor.

Croazierele cu yachtul, un nou trend

Regiunea Attica cuprinde zece insule turistice cunoscute pentru temple, peisaje, sate tradiționale, plaje și natură. Iar pentru vizitarea acestora în doar câteva zile, cea mai bună formă este turismul maritim, se văd cel mai bine de pe vas! Și nu de pe unul clasic, ci de pe un yacht de lux, cu toate facilitățile și cu cabine ce arată ca o cameră de hotel de cinci stele! În Pireu, în Portul Marina Zeas, tocmai a avut loc cea de-a 18-a ediție a East Med Yacht Show, un eveniment prestigios ce promovează turismul maritim grecesc în toată lumea! În cadrul expoziției, am avut ocazia să vizitez câteva dintre cele 29 de exponate de lux: toate capabile să dovedească fastul, eleganța și confortul încă de la prima privire. Multe dintre ele folosesc chiar și o nouă tehnologie, girostabilizatorul, ca să reducă la maximum legănarea vasului în valuri, așa că răul de mișcare nu va mai fi un impediment pentru niciun turist!

Ne-am oprit pe Yachtul Arkos care ne-a fost gazdă peste noapte și a doua zi, în croaziera din Golful Saronic. Construit din lemn masiv, de 46.4m lungime și cu cinci cabine ce pot găzdui 11 persoane (două matrimoniale, două twin și una triplă, fiecare cu baie proprie) – dar poate primi până la 40 de persoane în plimbări de o zi sau petreceri -, a fost capabil să ne îndeplinească toate așteptările acelei vacanțe perfecte, mult visată, datorită echipajului ce a fost continuu la dispoziția noastră, asigurându-se că ne simțim minunat! Cu „sufragerie” spațioasă, cu spații de relaxare pe puntea din față, cu zonă de luat masa pe puntea din spate (vasul are și bucătărie), Arktos a fost ca un hotel plutitor însoțit, pe alocuri,de delfini jucăuși!

Turnul Venețian
Arhitectura orașului protejează clădirile de căldură. Foto: Corina Matei

Aegina, una dintre perlele Atticii

Aegina este o alegere populară pentru turiștii care doresc o escapadă de o zi din Atena. Aflată chiar în inima Golfului Saronic, impresionează prin plaje, istorie și cultură, fiind în trecut un important punct de negoț, având o poziție strategică. Pe noi ne-a întâmpinat cu o atmosferă vibrantă, dar relaxantă în același timp. Printre obiectivele insulei se numără Templul Aphaia, situl arheologic Kolona, Muzeul de Arheologie, Turnul Venețian, Muzeul Folclorului, spitalul dedicat animalelor sălbatice și, dacă vrei mișcare, insula este plină de poteci prin natură. Iar un alt „obiectiv” pe lista oricărui turist este fisticul, simbolul insulei – este cultivat masiv încă din 1896 și are și un festival dedicat în luna septembrie!

Salamina, Aegina, Agistri, Poros, Hydra, Spetses, Kythera, Antikythera, Troezen și Methana sunt cele zece insule Saronice de vis recomandate de Regiunea Attica.

Attica mai oferă o sumedenie de experiențe, printre care parcuri de distracții, zone de shopping, scuba diving în situri Natura 2000, activități educaționale pentru familii, muzee de artă contemporană, galerii de artă și cluburi în care mixează cei mai cunoscuți DJi. În plus, experiența din această regiune este completată de oamenii calzi, zâmbitori și bucuroși să primească turiști!

Această experiență a fost posibilă cu sprijinul Organizației Elene de Turism (www.visitgreece.gr) și Region of Attica (www.athensattica.com). Mulțumim pentru invitație! (P)

#VisitAtticaGreece #AthensAttica #VisitGreece #Grecia #Attica

Text: Corina Matei

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor