altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 24 noiembrie 2019

“„Literatura nu se scrie pentru un târg de carte, pentru un premiu,...


„Literatura nu se scrie pentru un târg de carte, pentru un premiu, ...

Posted: 23 Nov 2019 08:52 AM PST

Monica Săvulescu Voudouri a absolvit Facultatea de Filozofie la Universitatea din București. A emigrat în 1985. Trăiește în Olanda și în Grecia. Înainte de emigrare, a publicat câteva volume de proză la editurile Cartea Românească și Albatros. Până în 1985 a lucrat în teatru. În emigrație s-a reprofilat, devenind specialist în sociologia emigrației, senior researcher în diferite institute internaționale de cercetare. Scrie roman, eseu, poezie, dramaturgie, studii de sociologie. A obținut câteva premii literare în Olanda și România. Publică în România și în alte câteva țări. La Tracus Arte i-au apărut în ultimii ani cărți de proză, poezie și publicistică. Este președinta Societății Culturale Balkania Contemporană și regizor la Studioul de Teatru Profesionist din Diaspora, Atena. Tudor Voicu a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu scriitoarea Monica Săvulescu Voudouri.

De curând ( 25 octombrie 2019) a avut loc lansarea volumului „O lume, două lumi” (Editura Tracus Arte, 2019), cea mai recentă carte pe care o semnați. În ce circumstanțe biografice și geo-politice s-a născut acest proiect editorial? Creatorul, cu viețile sale trăite și imaginate prin cuvânt, nu se află între două lumi?


Prin natura mea, cred că nu sunt prea înclinată spre introspecție. Condiția creatorului? Nu știu, nu pot sau nu vreau să vorbesc despre asta. Mă interesează însă la nebunie lumea în care mi-e dat să trăiesc. Mi se pare fascinantă acestă experiență, pe care o numim viață, dar care, de fapt nici nu prea știm ce este. Și condiția umană – a mea și a celor cu care trec prin lume. Și care este aceeași – naștere, viață, moarte. Se pare că nu conștientizăm deloc acest lucru.  Cele “două lumi” din titlu la asta se referă. Un plural, pentru a acoperi multele lumi în care ne segregă  datele naturale (biologice), psihologice, sociale.  Segregarea, motivele, manifestările și urmările ei, asta mi se pare interesant. Asta mă preocupă.

Profesorul Mircea Martin amintea, în discuția despre „O lume, două lumi”, că scrisul dumneavoastră lasă, uneori, să se întrevadă profesia pe care o aveți. În ce măsură vă influențează, atunci când scrieți, activitatea de sociolog? Sociologia poate (re)forma lumile pe care le percepem și în care, deseori, suntem obligați să trăim?

 

Da, mi s-a mai întâmplat să mi se reproșeze această aplecare spre social, care m-a determinat probabil să studiez și să lucrez în sociologie și care se simte în cărțile mele.  Dar, spuneți-mi mie, care este marele scriitor al lumii contemporane care întoarce spatele socialului? Și când spun acest lucru mă gândesc la marea literatură, la Roth, la Paul Auster, la marii ruși contemporani, la Mo Yan…Pe mine sociologia mă conectează cu oamenii din care îmi concep eroii. Și cu lumea la o scară largă. Am avut norocul să trec printr-o experiență grea de emigrant. Am învățat multe din această experiență. M-a ținut cu picioarele pe pământ. Mi-a priit acest lucru. Or, pământul e mare, în lung și-n lat. Să tot scrii…

Doctorul Veiza este unul dintre personajele cheie ale universului pe care îl creați în cărțile dumneavoastră. Vă atașați de propriile personaje?

Doctorul Veiza e un model social. Marin Preda mi-a spus să nu mă laud că l-am inventat eu, fiindcă pe asemenea personaje le inventează viața. Până la un punct avea dreptate. Doar că modelul oferit de viață a devenit, aproape inconștient, un liant al cărților mele. Apare sub diverse forme, nume, profesii, cam peste tot. Deci nu se reduce la sursă, se amplifică, se diversifică, devine model literar. Da, m-am atașat de acest personaj, el este ceea ce aș vrea eu să fie omul de calitate, omul care gândește moral și a cărui conștiință se bazează pe respectul legilor naturii.

Despre scriitorul Marin Preda amintiți ca fiind nu numai mentorul dumneavoastră literar, ci și o figură paternă predominantă. Ce întâmplare legată de Marin Preda vă amintiți cel mai des?

Am debutat cu roman la Editura Cartea Românească și la debut Marin Preda mi-a spus că am talent. Adică mi-a pus o povară în spate. Am umblat zeci de ani prin lume apăsată de această greutate. Mai sunt încă. E ca-n povestea aceea din biblie, cu talanții. Am mai învățat în acei ani de debut că a fi scriitor e o meserie, o datorie de viață, dacă te-ai pomenit cu talanții-n desagă. Scriitor, spunea Preda, e cel care scrie. E o muncă și se cere să fii muncitor. Am avut ani grei în emigrație, ani în care nu mi-a fost totdeauna ușor să scriu și să public. Ce suferință!

Cărțile dumneavoastră sunt premiate și traduse în țări precum Olanda și Grecia. Cum simțiți că sunt percepute activitățile și literatura dumneavoastră în România?

În România, am o singură dorință: să ajung la cititori. Pe urmă, mă descurc. Am experiența cărților publicate în afara țării, unde mulți dintre cei care mă citesc îmi devin fani. Adică nu toți, vreau să spun numai unii, aceia de care am și eu nevoie, ca să nu trăiesc într-un disconfort psihic și-n singurătate. Nu mi-e frică deci decât de blocarea cărților în rafturile editurilor. Or, fiind departe, nu pot influența în nici un fel acest proces. Mai este ceva: cred că spun despre lume lucruri care în România nu interesează, sau nu se vrea să intereseze. Trăiesc de 35 de ani în străinătate, am o altă percepție a sistemelor sociale, îmi plătesc chiriile din salariu și nu din burse, niște ani am trăit în ghetou. Cred că deranjez percepția colectivă. Și-mi pare bine de asta. De la Radu Penciulescu, regizorul cu care am lucrat o vreme, am învățat că publicul trebuie trezit cu ceea ce se joacă pe scenă, altfel doarme în stal și se mai și bucură c-a venit la teatru.

Ca emigrant ați avut multe provocări pe parcursul traiectoriei sociale și profesionale. Ce v-a motivat și care au fost resursele interioare care v-au ajutat să reușiți într-o perioadă deloc favorabilă țării din care veneați?

Eu cred că m-a ajutat faptul că n-am vrut niciodată, tot în limbaj teatral vorbind, să ies pe scenă în hainele altuia. Am încercat să stau pe locul meu în societate. Sunt și am fost un scriitor român, așa m-am purtat, așa m-am recomandat. Așa sunt premiată când sunt, așa sunt vândută în librării, așa sunt chemată la mese rotunde. Nu mi-am falsificat niciodată biografia, făcând pe victima sau pe eroul. N-o fac nici acum. Apoi: n-am vrut să plac tuturor, că nici mie nu-mi place toată lumea. Nici în țară nu fac asta și …poate de aici mi se trag și ponoasele. N-am spus niciodată ce n-am crezut, numai pentru că spuneau unii sau alții. Sau că te vindeai mai bine, că făceai carieră. Au fost ani când era ușor să faci carieră, era ca la multiply choise, pe subiecte: scrii ce se cere și cum se cere, intri în grilă. N-am făcut asta cât am fost în România, n-am făcut-o nici după ce am plecat, când, după cum vă spuneam, lucrul era la preț. Și, din nefericire, mai este încă. Aici, în România, ca să fii considerat printre cei subțiri, și acolo, ca să fii luat în seamă. Spre deosebire de scriitorii din țară, mie însă îmi este greu. Fiindcă ei oriunde se duc, se duc cu țara în spate. Sunt reprezentanții unei culturi și, buni, răi, cinstiți sau necinstiți, sunt invitați să reprezinte acea cultură. Pe noi, cei din diasporă (am început să am idiosincrazie la acest cuvânt), nu ne invită nimeni, nu ni se deschid canalele de comunicare și promovare. Ceea ce, în sine, totuși nu este mare dramă. Literatura nu se scrie pentru un târg de carte, pentru un premiu, pentru un an, pentru un deceniu. Scrisul trebuie să te facă în primul rând fericit în intimitatea ta. Și să le mai insufle celor câțiva cititori, mulți, puțini, nevoia de-a răspunde la niște întrebări. Care e locul lor în lume. Care e rostul lor pe lume. Mai departe…povestea cu grâul și cu neghina.

 

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NtfoXExCcCo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concertul de închidere al Festivalului de Muzică Veche București 2019

Posted: 23 Nov 2019 08:30 AM PST

Ce-a de-a XIV-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București a fost una a esențelor muzicale, a artiștilor de calitate și a sălilor pline. Și concertul care o va închide se anunță a fi unul de zile mari, cu muzică de calitate și cu locurile rezervate în proporție de 100 %. Evenimentul intitulat „Back to Haendel” se va desfășura duminică, 24 noiembrie 2019, de la ora 19, la Palatul Suțu și îi va aduce în prim-plan pe violonistul Mircea Ionescu, clavecinista Raluca Enea și pe violoncelistul Ciprian Câmpean. Prin intermediul repertoriului ales artiștii vor încerca să pună în evidență calitățile lui Haendel de excelent compozitor pentru ansamblu cameral și modalitățile diverse de tratare a trei dintre cele mai cunoscute instrumente muzicale baroce: vioară, violoncel și clavecin.  Repertoriul sonatelor pentru vioară și basso continuo compuse de G. Fr. Haendel a reprezentat o sursă permanentă de întrebări și incertitudini cărora nu li s-au găsit până în prezent răspunsuri precise. Principalul motiv este cel al lipsei conservării în timp a manuscriselor originale ale acestor lucrări, fapt ce a făcut imposibilă evidența și catalogarea lor exactă. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Mircea Ionescu este unul dintre cei mai importanți artiști români care abordează vioara barocă. Din 2009 devine membru al orchestrei baroce Balkan Baroque Band, orchestră înființată de Jean-Christophe Frisch; împreună cu acest ansamblu a susținut concerte în special în Franța dar și la Salonic, Atena, Sofia și București.

Clavecinista Raluca Enea este director artistic al Festivalului de Muzică Veche București. A urmat cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft, Frédérick Haas, Malcolm Bilson, Ketil Haugsand, cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook (clavecin şi canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy. A susţinut concerte în România, Germania, Norvegia, Ungaria.

Violoncelistul Ciprian Câmpean este un artist pasionat de muzica barocă, a devenit membru al formațiilor „La Follia” și ”Ansamblului Baroc Transilvania”, alături de care a realizat numeroase înregistrări pentru radio și televiziune.

Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva și Medieval Praxis în parteneriat cu: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național al Țăranului Român, CNA Tinerimea Română, Muzeul Municipiului Bucureşti, Institutul Francez din România, Institutul Balassi din București, Centrul Cultural Județean Harghita, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Bio Terra Med, Mediatrust. Sponsorii evenimentului sunt: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Kvint, Apriori, Delicatese Florescu, Apidava. Partenerii media: Trinitas TV, Radio România, Radio Trinitas, RFI, Radio Clasic, Observatorul Cultural, profit.ro, modernism.ro, festivalier.ro, Agenţia de Carte, Ceaşca de Cultură, Informateca.ro, cezariulian.ro

 

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/YuaIsqFQeIk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Rigoletto” şi ”Bărbierul din Sevilla”, ultimele spectacole ale Fes...

Posted: 23 Nov 2019 01:13 AM PST

Spectacolele ”Rigoletto” de Verdi, cu Ionuţ Pascu (Bucureşti), Marie Josee Matar (Liban) şi Doru Iftene în rolurile principale şi ”Bărbierul din Sevilla” de Rossini, cu Ştefan Ignat (Bucureşti), Smaranda Drăghici, Mihai Irimia (Braşov) în rolurile principale, încheie pe 23 şi 24 noiembrie la Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța cea de-a 45-a ediție a ”Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului”, care s-a desfăşurat între 27 octombrie şi 24 noiembrie 2019, cuprinzând 13 spectacole, printre care concerte simfonice, operă şi balet, recitaluri și o operetă, cu participarea unor importanţi artiști din țară și din străinătate. Ediția cu numărul 45 reprezintă o performanță în sine, o cifră care spune multe privitor la importanţa unui astfel de eveniment cultural în viața unuia dintre cele mai mari și mai importante orașe din țară. După 45 de ani, ”Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului” a depășit stadiul de reper, devenind tradiție.

Informații complete legate de Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului – ediția a 45-a, pe www.tnobconstanta.ro/festival

Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 18.30 – Sala Teatrului
RIGOLETTO G. Verdi
——————————–
Regia artistică – EMIL STRUGARU
Scenografia – GRIGORE GORDUZ
Coregrafia – FĂNICĂ LUPU-LIEȘTI
Soliști
IONUȚ PASCU București, MARIE JOSÉE MATAR Liban, DORU IFTENE, CONSTANTIN ACSINTE, LUCIA MIHALACHE, GABRIELA DOBRE, LAURENȚIU SEVERIN, BOGDAN OCHEȘEL, ANDREI BĂICAN, IULIAN BRATU, IONELA DUMA, SILVIA SIMIONESCU, OCTAVIAN MINEA
Conducerea muzicală – GHEORGHE STANCIU
Maestru cor – ADRIAN STANACHE
——————————–
Duminică, 24 noiembrie, ora 18.30 – Sala Teatrului
BĂRBIERUL DIN SEVILLA – G. Rossini
——————————–
Regia artistică – ȘTEFAN MUNTEANU
Scenografia – EUGENIA TĂRĂȘESCU JIANU
Soliști
ȘTEFAN IGNAT București, SMARANDA DRĂGHICI, MIHAI IRIMIA Brașov, MIHNEA LAMATIC București, CONSTANTIN ACSINTE, GABRIELA DOBRE, BOGDAN OCHEȘEL
Conducerea muzicală – GHEORGHE STANCIU
Maestru cor – ADRIAN STANACHE

 

Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrului (0241.481.460) și online pe www.tnobconstanta.ro/bilete. Adițional biletele se regăsesc și în rețeaua de magazine partenere Entertix.ro: Carrefour și Cărturești.

Număr de vizualizări :37http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Ks8hPxAHZQI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vernisajul expoziției tematice „Gheorghe Petrașcu – Reminiscentia 7...

Posted: 23 Nov 2019 01:09 AM PST

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Gheorghe Petrașcu – Reminiscentia 70”, care va avea loc pe data de 27 noiembrie, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), în sala dedicată Pinacotecii București. Pe simezele noii expoziții vor putea fi admirate minunate lucrări ale maestrului Petrașcu. Unele dintre tablouri nu au fost expuse niciodată, iar altele nu au mai fost accesibile publicului larg din anii 1930-1950, sau de la marea retrospectivă din 1972. Cu această ocazie va avea loc și lansarea noului Catalog, dedicat expoziției tematice „Natură moartă, natură vie – capodopere din colecţia Pinacotecii”.

În anul 2019 se împlinesc 70 de ani de la încetarea din viață a lui Gheorghe Petraşcu, artist remarcabil al veacului trecut, iar Secția Artă a Muzeului Municipiului București și-a propus omagierea sa prin această expoziție temporară, prima, de altfel, dedicată marelui pictor organizată de MMB și care va fi integrată, la fel ca și „Medalionul Gheorghe Tattarescu”, în noul proiect iniţiat de Pinacoteca București: „Natură moartă, Natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București”.

„Deşi Gheorghe Petraşcu a trăit şi a lucrat într-o epocă plină de fervoare artistică, el fiind şi unul dintre membrii fondatori ai Societății Tinerimea Artistică>>, grupare ce a activat în primele decenii ale secolului trecut, artistul nu s-a lăsat influenţat de curentele la modă, ci a rămas un independent al cărui talent păstrează o notă revelatoare a sensibilităţii româneşti.
Creator de prestigiu, apreciat ca unul dintre cei mai personali şi originali pictori români, Gheorghe Petraşcu şi-a axat întreaga operă pe un registru tematic limitat la peisaje, naturi statice, scene de interior, dar în care a revărsat inepuizabila bogăţie a paletei sale aşternută într-o pastă preţioasă şi strălucitoare. Cu un adevărat cult pentru Nicolae Grigorescu şi opera acestuia, artistul a abordat încă de la bun început peisajul, căruia i-a consacrat o mare parte a creaţiei sale. A pictat pretutindeni în ţară, în mai toate regiunile, lăsându-se sedus îndeosebi de motivele simple: case de la ţară sau de margine de târguri, paraclise de biserici, ruine evocatoare de istorie.
De asemenea, Petraşcu a pictat în Dobrogea, mai ales în salba aşezărilor de pe malul mării, de la Sulina până la Balcic, dar şi în localităţile de pe Dunăre, precum Tulcea şi Silistra. Acestora li se adaugă peisajele citadine, în care monumentalul arhitectural devenea primordial, sejururile din Franța, în care pictează bisericile sau străduțele din Vitré, Senlis sau Morlaix, cât şi cele din Italia, care i-au oferit o bogată tematică.
Expoziția reprezintă, totodată, confirmarea atemporalității operei artistice a lui Gheorghe Petrașcu, el putând fi considerat un artist actual, așa cum apreciază criticul Vasile Florea. Potrivit opiniei acestui critic, procesul relevării sensurilor creației artistului va fi încheiat cu mare greutate datorită vastității operei și a bogatelor ei semnificații” – Drd. Ana Maria-Măciucă.

CATALOGUL „Natură moartă, natură vie” pune în valoare opera unor importante personalităţi ale artei plastice româneşti: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Constantin Artachino, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Popescu, Nina Arbore, Cecilia Cuţescu Storck şi alţii. Este conceput ca un omagiu adus frumosului și oferă toate informațiile necesare despre autorii tablourilor care pot fi admirate în cadrul expoziției „Natură moartă, Natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București”, de la Palatul Suțu, într-o ediție bilingvă româno-engleză.

Apărut la Editura Muzeului Municipiului București, catalogul cuprinde analize riguroase ale operelor unor mari artiști români, cuprinzând capitole speciale dedicate analizei de gen, a naturii moarte și a peisajului în arta europeană, precum și a retoricii peisajului și a naturii statice în secolul al XIX-lea românesc. Un capitol aparte este dedicat, de asemenea, peisajului și naturii statice în pictura românească de secol XX, așezate în contextul marii tradiții europene.

Intrarea la acest eveniment este liberă.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

 

 

 

 

Număr de vizualizări :36http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/FDVq0vebvNs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Aurelia Mocanu, Simona Drăgan, Ion Anghel, Adina Popescu, Dumitru A...

Posted: 23 Nov 2019 12:00 AM PST

Centrul Cultural al Sectorului 1 București anunță începerea celui de-al treilea modul de conferințe din cadrul proiectului cultural-educativ „Istoria culturii în Sectorul 1”, în perioada 25 – 29 noiembrie 2019, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, intre orele 18 – 20. Vor avea loc cinci conferințe reunite în ciclul ARTA TRĂIEȘTE ÎN SECTORUL 1, care se axează pe importanța și valoarea culturală și istorică a lucrărilor artistice din diferite spații deschise sau închise de tip muzee din sectorul 1.   

Conferințele vor fi susținute de profesori universitari sau personalități publice din domenii relevante tematicii generale a modulului: Dr. arte vizuale Aurelia Mocanu  „ARC bucureștean – Repere majore în arta contemporană românească”; Conf. univ. dr. Simona Drăgan – „Arhitecți și repere iconice în patrimoniul construit al Bucureștiului: o plimbare prin Sectorul 1”; Lect. univ. dr. Ion Anghel – „Atelierul de creație între experiment și pedagogie non-formală”; Jurnalist Adina Popescu – „Povești la granița cu ficțiunea – un exercițiu de geografie literară”; Critic muzical, profesor Dumitru Avakian – „George Enescu – compozitor român, artist european”.

 

Înscrierea participanților se poate face online, prin transmiterea pe e-mail a formularului de înscriere la adresa office@galeriemontage.com sau direct, înainte de începerea fiecărei conferințe.

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/HMX9wN_L-EM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Zeci de artiști și istorici marchează Ziua Națională a României la ...

Posted: 22 Nov 2019 11:32 PM PST

1 Decembrie va fi sărbătorită și anul acesta printr-o serie de evenimente culturale organizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate. Concerte, expoziții, proiecții de film, spectacole de teatru sunt câteva dintre manifestările oferite publicului cu ocazia Zilei Naționale.

Dirijorul Cristian Măcelaru și violoncelistul Andrei Ioniță, două concerte la Palatul BOZAR din Bruxelles

 

Cristian Măcelaru, dirijorul care va fi din 2021 succesorul francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naţionale a Franței, și Andrei Ioniță, supranumit de The Times „unul dintre cei mai interesanți violonceliști ai lumii“, vor susține pe 29 noiembrie și pe 1 decembrie, două concerte la Palatul Artelor BOZAR, alături de Orchestra Națională a Belgiei, în cadrul Festivalului Artelor EUROPALIA. ICR coordonează programul acestei ediții a Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, în care România este țară invitată. În programul concertelor de la BOZAR vor fi „Rapsodia română nr1 în La major”, de George Enescu, „Concertul pentru violoncel şi orchestră”, de Edward Elgar și „Simfonia nr. 5”, de Serghei Prokofiev.

 

Concert susținut de pianistul spaniol Josu de Solaun și soprana româncă Rodica Vică, la Cazinoul din Madrid

 

Ziua Națională a României va fi sărbătorită printr-un concert susținut de pianistul spaniol Josu de Solaun și soprana româncă Rodica Vică, în data de 2 decembrie, la Cazinoul din Madrid. Ambasada României în Regatul Spaniei și Institutul Cultural Român de la Madrid  își propun să organizeze acest eveniment de diplomație publică și culturală cu impact și vizibilitate, conceput atât pentru corpul diplomatic acreditat în Spania, reprezentanți ai diverselor autorități și instituții spaniole, cât și pentru reprezentanții comunității românești. Obiectivele principale sunt acelea de a populariza valorile culturale românești, de a sublinia convergența acestora cu cele europene, cu scopul de  a  produce un impact pozitiv în mediul oficial, cultural și diplomatic spaniol, de a amplifica imaginea pozitivă a României și a comunității românești din Spania.

Expoziţia de fotografie „Satul tradiţional românesc/ Oameni și meșteșuguri”, la Valencia și în Mexic

 

30 de fotografii ale fotografului Sorin Onişor vor fi prezentate în cadrul expoziţiei „El pueblo rumano tradicional/ Gente y artesanías”/„Satul tradiţional românesc/ Oameni și meșteșuguri” la Sediul Comandamentului Corpului NATO de Reacție Rapidă sub comanda Spaniei (HQ NRDC-ESP) din Betera/Valencia. Evenimentul, care marchează Ziua Națională a României, va avea loc joi, 28 noiembrie, și este organizat de Institutului Cultural Român de la Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei. De asemenea, expoziția va putea fi vizionată la sediul Ambasadei României în Mexic, cu ocazia recepției oficiale de Ziua Națională, care va avea loc la data de 29 noiembrie. Sorin Onişor, cunoscut ca un „fotograf al satului românesc”, străbate de mai mult de 12 ani satele românești, capturând în fotografiile sale magia tradițiilor pierdute de mult timp. Este laureat al mai multor concursuri naționale de fotografie. Este considerat un reper pentru fotografie și foto-jurnalism. Evenimentul este organizat de Institutului Cultural Român de la Madrid împreună cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane.

 

Expoziția „Arhitecți vienezi şi austrieci la București (1830-1930)”, la Galeria ICR Viena

 

Expoziția de fotografie „Arhitecți vienezi şi austrieci la București (1830-1930)” este organizată în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti și reprezintă o manifestare ce marchează Ziua Naţională a României. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 27 noiembrie, în prezența curatorului, dr. Adrian Majuru – istoric, jurnalist, autor şi antropograf. Evenimentul își propune să amintească publicului austriac de activitatea conaționalilor săi în București pe o perioadă de o sută de ani. Expoziția, organizată de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, va putea fi vizitată în perioada 27 noiembrie 2019 ‒ 31 ianuarie 2020, la Galeria ICR Viena.

 

„Alianţa inimilor. România-Polonia 1919-2019”, prezentat la Casa Întâlnirilor cu Istoria

 

O serie de evenimente dedicate României vor avea loc duminică, 1 decembrie, la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia.

Programul va începe cu prezentarea a patru episoade din serialul TVR „Cinci minute de istorie”, despre importanţa şi semnificaţia zilei de 1 Decembrie 1918. În continuare, va fi prezentat filmul documentar „Alianţa inimilor. România-Polonia 1919-2019”, realizat de Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale din România, despre centenarul relaţiilor diplomatice româno-polone. Programul va continua cu prezentarea a trei filme româneşti de scurt metraj: „Offstage”, regia Andrei Huţuleac, film care a câştigat în 2017 marele premiu al secţiunii de filme scurte la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, „Când afară ninge”, regia Conrad Mericoffer şi „Pipa, sexul şi omleta”, regia Ana Maria Comănescu. În încheiere, va avea loc o prezentare a regiunii Bucovina, realizată de criticul cultural Krzsysztof Zarzecki, precedată de proiecţia episodului „Casele încondeiate din Ciocăneşti” din filmul „România nemaivăzută”.

 

Pianista Sînziana Mircea și chitarista Raisa Mihai, în concert la Filarmonica din capitala Suediei

 

ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, marchează Ziua Naţională a României printr-un concert adresat reprezentanților corpului diplomatic din Stockholm, reprezentanților lumii culturale şi românilor din diaspora. Concertul de anul acesta, care va fi susţinut de către pianista Sînziana Mircea și chitarista Raisa Mihai, va avea loc joi, 28 noiembrie, la Filarmonica din Stockholm. Sărbătorirea Zilei Naţionale reprezintă unul dintre programele-cadru ale Institutului şi s-a bucurat de-a lungul anilor de participarea unor muzicieni de prestigiu, din generaţii diferite, reprezentând diverse genuri muzicale, dintre care îi amintim pe Ruxandra Donose, Sherban Lupu, Mihaela Martin, Maria Răducanu, Grupul Stavropoleos, Mihaela Ursuleasa, Valentin Răduţiu, Cvartetele ConTempo și Arcadia, precum și a apreciatului violonist Alexandru Tomescu, acompaniat de pianista Angela Drăghicescu.

 

Prelegere și concerte timp de trei zile, la ICR Londra

 

O serie de evenimente se vor desfășura, la sediul ICR Londra, cu ocazia Zilei Naționale a României: un concert de muzică clasică, un concert și spectacol folcloric și o prelegere, în datele de 28, 29 noiembrie, respectiv 1 decembrie.

Programul evenimentelor:

 

28 noiembrie: eveniment dedicat corpului diplomatic acreditat la Londra, oficialităților din capitala britanică și reprezentanților autorităților locale, unde va avea loc un concert susținut de naista Petruța Kupper, violonistul Bogdan Costache și pianista Andrada Brisc. În program se vor regăsi lucrări de George Enescu, Ciprian Porumbescu și piese din folclorul românesc.

 

29 noiembrie: eveniment dedicat comunității românești și publicului internațional interesat de folclorul și tradițiile românești, la care vor participa, alături de muzicienii de mai sus, și membri ai Ansamblului folcloric Piatra Neamț.

 

1 decembrie: o prelegere despre momentul 1918, susținută de profesorul Radu Cinpoeș de la Universitatea Kingston din Londra.

 

Concert în Irlanda: Soprana Gabriela Iștoc și pianista Alexandra Silocea

 

Castelul Tullynally din Irlanda va găzdui un concert, cu ocazia Zilei Naționale a României, pe 30 noiembrie, cu participarea sopranei Gabriela Iștoc și a pianistei Alexandra Silocea, două binecunoscute nume ale scenei muzicale internaționale. Concertul este organizat de ICR Londra, în colaborare cu Derravaragh Music Association și cu Ambasada României în Irlanda. În plus, coordonatorul de proiecte al Asociației, John Fairleigh, un vechi prieten al României, a propus organizarea unui recital privat cu pianista Alexandra Silocea în fața unui public de specialiști, pentru a-i pune în valoare ascensiunea profesională. Acest al doilea eveniment va avea loc în data de 1 decembrie.

 

Trei evenimente la Les Caves Saint Sabin din Paris

 

Compania Azacusca și Universitatea de Arte din Tg. Mureș aduc pe 1 decembrie trei proiecte culturale susținute de ICR Paris, la Les Caves Saint Sabin, din Paris, pentru a marca Ziua Națională a României. Vor fi prezentate spectacolele „Mede/Ea sau despre fericirea conjugală”, producție a Universității de Arte din Târgu Mureș (cu: Renata Mladonitzki, Andreea Drăgan, Alexandra Haja, Lorena Râpea, Carmen Adriana Ghiurco, Loredana Cleopatra Druhora, Dragoș Florea, Soós Edina, Dora Mălina Moraru) și spectacolul de teatru-dans, „Un Roumain à Paris”, producție a Companiei Azacusca, Paris (cu: Codrina Pricopoaia, Daniel Pop). Pe lângă cele două spectacole, va mai putea fi vizionată și expoziția de sculptură și pictură a artistului plastic SIR, „Între sacru și profan”.

 

Cvartetul Transilvan într-un concert extraordinar, la Pera Emek – Beyoğlu

 

Un program de neratat, de înaltă clasă, susținut de faimosul Cvartet Transilvan, în sala mare de spectacole Pera Emek – Beyoğlu, va avea loc vineri, 29 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României. Concertul este organizat de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, alături de Consulatul General al României la Istanbul. Originalitatea recitalului este dată, în primul rând, de repertoriu: piesele interpretate de cvartetul de coarde, în special cele de inspirație folclorică, reprezintă un atu major, fiind un domeniu de foarte mare interes pentru publicul local.

 

Muzică la Jerusalem Theater – Henry Crown Symphony Hall din Ierusalim

 

ICR Tel Aviv marchează Ziua Națională a României printr-un concert simfonic de gală cu program integral românesc, susținut la 1 decembrie, de soliști români acompaniați de Jerusalem Symphony Orchestra, la Jerusalem Theater – Henry Crown Symphony Hall din Ierusalim, sub bagheta dirijorului și solistului român de operă Ionuț Pascu. De asemenea, va mai avea loc și un program de muzică românească (selecție din piesele muzicale interpretate la Concertul de Gală de la Ierusalim) în cadrul recepției oficiale de la Tel Aviv, pe 2 decembrie, de Ambasada României, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Centrul Einav, aflat în proximitatea Primăriei. Pentru al doilea an la rând, clădirea Primăriei din Tel Aviv va fi iluminată în culorile naționale ale României, inițiativa aparținând Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.

 

Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, acompaniat de pianistul Cristian Niculescu, în concert la Museu Nacional dos Coches

 

Cu prilejul Zilei Naționale a României, ICR Lisabona organizează un concert susținut de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, acompaniat de pianistul Cristian Niculescu. Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie, la Museu Nacional dos Coches (Muzeul Național al Trăsurilor), spațiu în care își organizează evenimentele cu caracter cultural și Președinția Portugaliei. De asemenea, ICR Lisabona se alătură demersului Ambasadei României în Republica Portugheză de a organiza de Ziua Națională din acest an, două evenimente suplimentare în data de 28 noiembrie: o recepție la sediul Ambasadei, în contextul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, și flash-mob-ul cu  Ansamblul „Ardealul“ la sediul Ambasadei în cadrul recepției și în fața Muzeului Național de Arheologie/ Mânăstirea Ieronimilor (Mosteiro dos Jerónimos).

 

Concert vocal-simfonic, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”

 

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău va găzdui concertul vocal-simfonic dedicat Zilei Naționale a României, miercuri, 27 noiembrie, susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiță și Capela Corală Academică Doina, condusă de dirijorul Ilona Stepan, avându-i ca soliști pe Alexandru Ureche și Marin Gheras. În debutul spectacolului, Capela corală academică Doina, dirijată de Ilona Stepan, va interpreta Imnul de stat al României, „Deșteaptă-te, române!” (poemul Un răsunet de Andrei Mureșanu, muzica Anton Pann) și Imnul de stat al Republicii Moldova, „Limba noastră” (versuri Alexei Mateevici, muzica Alexandru Cristea). „Poema Română” de George Enescu, „Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu și „Olteneasca” de Paul Constantinescu voi fi interpretate în premieră la Chișinău în cadrul acestui concert.

 

Concert de chitară cu „Trio Zamfirescu și Adrian Nour”

 

Filiala Seghedin a ICR Budapesta împreună cu Consulatul General al României la Seghedin organizează, miercuri, 27 noiembrie, un concert de chitară susținut de „Trio Zamfirescu și Adrian Nour”, în sala Díszterem a Szent-Györgyi Albert Agóra, din Seghedin. Frații Georgeta, Ionuț și Stan Zamfirescu sunt unanim recunoscuți drept unii dintre cei mai importanți chitariști din Romania, fiind deținătorii premiului întâi la competiții naționale de gen și repurtând răsunătoare succese pe plan european. Adrian Nour este unul dintre cei mai versatili actori români ai tinerei generații, fiind prezent în numeroase spectacole muzicale și de dans contemporan, precum „Fantoma de la Operă”, „Romeo și Julieta”, „Don Quijote”, „Mamma mia”, „My fair lady” sau „We will rock you”.

 

Filmele lui Adrian Ujică, la Praga

 

Institutul Cultural Român de la Praga și Arhiva Națională de Filme a Republicii Cehe invită publicul la proiecția filmelor lui Andrei Ujică și sesiuni de Q&A ale regizorului la NFA Cinema Ponrepo/ National Film Archive (Bartolomějská 11, 110 00, Praga 1, Republica Cehă).

Programul proiecțiilor este următorul: 2 decembrie, ora 19.30 – “Autobiografia  lui Nicolae Ceaușescu” (coproducție România-Germania, 2010, 180 min); 3 decembrie, ora 20.30 – “Videogramele unei revoluții” (coproducție Germania-România, 1992, 106 min), realizat în 1992, împreună cu Harun Farocki; 4 decembrie, ora 20.30 – “Out of the Present” (Germania, 1995, 95 min).

 

Andrei Ujică s-a născut în 1951, la Timișoara, unde a și debutat ca scriitor încă de foarte tânăr. Absolvent de Filologie, a plecat în 1981 în Germania, fiind unul din disidenții declarați ai comunismului. În Germania a intrat în mediul academic, predând teorie literară, filmologie și mediologie, la Universitatea din Mannheim. Între 2001 și 2017, a fost titularul unei catedre de film la Universitatea de Stat de Artă și Design din Karlsruhe, iar între 2002 și 2017, directorul Institutului de Film al Centrului de Artă și Tehnologie Media (ZKM) din Karlsruhe. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Arhivei Națională de Filme a Republicii Cehe: www.nfa.cz/

 

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/sSdMtOmOtzM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert extraordinar Haydn – Mozart – Beethoven dirijat de Horia An...

Posted: 22 Nov 2019 11:14 PM PST

Dirijorul Horia Andreescu va susţine un concert extraordinar la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Piteşti în seara de 28 noiembrie 2019, de la ora 19, pe scena Sălii Filarmonicii.Programul cuprinde Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 1 în Mi bemol major, Joseph Haydn – Concert pentru pian şi orchestră în Re major, Hob.VIII/11, solist Mihai Ungureanu şi Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 5 în do minor, op. 67, “Simfonia destinului”. 

Horia Andreescu declara înaintea concertului : “Este prima dată când colaborez cu Orchestra simfonică a Filarmonicii din Piteşti, dar întotdeauna mi-au plăcut noile provocări. Reîntâlnirea cu Mihai Ungureanu pe o scenă şi alături de nişte muzicieni cu care colaborez pentru prima oară îmi oferă ocazia de a prezenta, printre altele, prima simfonie scrisă de Mozart, o lucrare rar cântată, dar cu atât mai interesantă pentru public. Mihai Ungureanu prezintă și el o lucrare pe nedrept puțin cantata – Haydn – Concertul în re major pentur pian şi orchestră. Finalul concertului va aduce însă o lucrare mult iubită de public și de muzcieni, celebra Simfonia a “Destinului” de Beethoven, și unii și alții putând descoperi noi valențe în această celebră și adesea cu prea multă rutină cântată. Aşadar Mozart, Haydn, Beethoven, un concert sub semnul marilor clasici, este ceea ce propun în premieră publicului din Piteşti.

  Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

Vizualizări: 24

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor