altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 26 septembrie 2019

“,,Conversații în oglindă”, cu pianiștii Daniel Ciobanu și Alexande...


,,Conversații în oglindă”, cu pianiștii Daniel Ciobanu și Alexander...

Posted: 25 Sep 2019 07:25 AM PDT

Vineri, 27 septembrie 2019, începând cu ora 19:00, doi dintre cei mai apreciați tineri muzicieni ai momentului vor susține un recital de duo pianistic la Ateneul Român. Daniel Ciobanu și Alexander Gadjiev vor interpreta, într-un dialog muzical excepțional, lucrări pentru două piane aparținând compozitorilor Maurice Ravel și Igor Stravinsky. Recitalul celor doi artiști, intitulat ,,Conversații în oglindă”, marchează celebrarea a 90 de ani de la nașterea regretatei pianiste Suzana Szörenyi, una dintre cele mai active și impunătoare personalități pedagogice ale Universității Naționale de Muzică București. Concertul celor doi tineri pianiști este un preambul al Concursului Internațional de Duo ce poartă numele Suzanei Szorenyi, un proiect de amploare internațională ajuns la a treia ediție, ce va debuta în 28 septembrie la București.  Programul muzical ales de cei doi muzicieni va fi prezentat într-o serie de evenimente ce se vor desfășura în România și Italia în următoarea perioadă și cuprinde: Maurice Ravel  – Suita nr. 2 “Daphnis et Chloe”; Maurice Ravel – Valsul; Igor Stravinsky – Sărbătoarea Primăverii, (aranjamentele pentru 2 piane sunt realizate Vyacheslav Gryaznov). AgențiadeCarte.ro este partener media.

Cariera pianistului Daniel Ciobanu a debutat spectaculos, cu studii la ,,Stewarts Melville College” din Edinburgh și apoi la Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow, pe care l-a absolvit ,,Magna cum Laude”. În 2017, Daniel a câștigat Premiul II și Premiul Publicului la celebrul concurs „Arthur Rubinstein” de la Tel-Aviv, distincții care l-au propulsat în cariera sa internațională. În 2015 câștigă „1st Grand Prix”, premiul publicului și premiul orchestrei la „Morocco Philarmonique International Piano Concerto Competition”, fiind primul pianist din istoria competiției care primește toate premiile speciale și marele premiu. Pe lista celor mai recente activități concertistice enumerăm debuturile în Carnegie Hall în New-York, Konzerthaus în Berlin, Teatro Massimo în Palermo, Elbphilharmonie în Hamburg, Gewandhaus Grosser Saal în Leipzig și City Hall în Taipei. Chiar în această lună, Daniel Ciobanu a concertat alături de Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

 

Printre colaborările pianistice remarcabile ale tânărului muzician se numără și cea cu Lang Lang, unul dintre cei mai influenți interpreți de muzică clasică din lume, alături de care a cântat în 2010 la Royal Festival Hall din Londra.

 

De cealaltă parte a conversației pianistice se va afla Alexander Gadjiev, un muzician complex, care a debutat ca solist de la vârsta de nouă ani și a ținut primul său recital solo la vârsta de zece ani. A absolvit Conservatorul la șaptesprezece ani, iar în 2015 a câștigat Premiul I și Premiul Publicului la Concursul Internațional de Pian de la Hamamatsu. Alexander a fost invitat în mod regulat să cânte în Japonia și la principalele festivaluri de pian, printre care: Festivalul Verbier, Festivalul MiTo din Torino, Festivalul Chopin din Duszniki, Festivalul Internațional de Pian ClaviCologne din Düsseldorf sau Festivalul Kammermusik din Salzburg. În octombrie 2018 a obținut Premiul Rainier III la “Monte-Carlo World Piano Masters 2018″.

Recitalul pianiștilor Daniel Ciobanu și Alexander Gadjiev este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

Biletele sunt disponibile la Casa de Bilete a Ateneului Român, strada Benjamin Franklin, nr. 1-3.

 

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Florăria Altfel

 

Parteneri media: Revista CARIERE, Agerpres, Observatorul cultural, Bookhub, Business24, Ziare.com, Ceașca de cultură, Agenția de carte, Societatea muzicală, 4arte, Online gallery.

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/m8fe617VafE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Uroš Prah, primul rezident Traduki găzduit de MNLR

Posted: 25 Sep 2019 07:15 AM PDT

Sâmbătă, 28 septembrie 2019, începând cu ora 19:00, în Grădina MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, va avea loc prima lectură publică a scriitorului Uroš Prah (Slovenia), organizată în cadrul Programului de rezidență pentru scriitori și traducători, desfășurat la București de Muzeul Național al Literaturii din România și Rețeaua TRADUKI, în perioada septembrie/noiembrie 2019. În cadrul lecturii publice, autorul va citi în premieră câteva dintre cele mai recente texte ale sale, scrise în perioada rezidenței la București, în limba slovenă și traduse în limba română de Mircea Dan Duță, și va intra într-un dialog inedit cu Ioana Gruenvald, coordonator al rezidenței în România. 

Uroš Prah (1988, Maribor, Slovenia) este poet, scriitor, redactor și traducător. Primul său volum de poeme a fost publicat în 2012 și poartă titlul onomatopeic, greu traductibil, Čezse polzeči (Gliding over Themselves or itself or himself); traducerea acestei colecții în limba croată a fost realizată de Romeo Mihaljević și publicată la Zagreb, în 2018. Cel de-al doilea volum de poeme, cu titlul imposibil de tradus, Tišima (una dintre încercări a fost Phush), a fost publicat în 2015 și nominalizat pentru Premiul pentru Poezie Jenko și pentru Premiul pentru Poezie Veronka, două dintre cele mai importante premii acordate poeziei în Slovenia. În 2017, a primit prima bursă din cariera sa din partea Agenției de Carte din Slovenia. În 2018, Nostra Silva, text scris de autor în limba germană, a fost distins cu Premiul de Poezie Exil, în cadrul Târgului de Carte de la Viena. În prezent, lucrează la două volume diferite de poezie, unul dintre ele în limba slovenă (care urmează a fi publicat până la sfârșitul anului 2019) și celălalt în limba germană. La începutul anului 2019, a fost desemnat de Ministerul Culturii din Slovenia să participe la o rezidență organizată la New York. Diferite traduceri ale lucrărilor sale au fost publicate în reviste, antologii, publicații din Germania, Austria, Serbia, Muntenegru, Italia, România, SUA, Argentina și Republica Cehă. Cofondator al revistei „IDIOT”, editată pentru prima oară în 2008, al cărei redactor-șef a fost între 2011 și 2015. În 2015 a pornit, în colaborare, festivalul internațional Literodrom. Cofondator al Muzej norosti, Trate / Museum des Wahnsinns, Trate / Museum of Madness, Trate, un centru internațional de cercetare interdisciplinară, deschis într-unul dintre cele mai vechi și mai mari castele din Slovenia, fost sanatoriu pentru boli mentale și neurologice, aproape de Cmurek, unde de altfel s-a născut. În prezent este stabilit la Viena.

Uroš Prah (Slovenia, scriitor) s-a aflat în rezidență în România în perioada 1 septembrie – 30  septembrie 2019, cel de-al doilea rezident, Hristo Boev (Bulgaria, traducător), urmând să sosească la București în perioada: 7 octombrie – 7 noiembrie 2019.

Programul de rezidențe pentru scriitori și traducători are ca scop intensificarea schimburilor literare între țările din sud-estul Europei precum și între aceste țări și spațiul de limbă german. Găzduit de MNLR, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, programul constă în două rezidențe pentru scriitori și traducători, fiecare de durata unei luni (septembrie/octombrie a.c.) și oferă condiții pentru creație literară sau traducere din literatura română, pentru stabilirea de contacte cu parteneri români și nu în ultimul rând pentru întâlniri cu publicul. MNLR va înlesni de asemenea accesul rezidenților la biblioteci sau centre de studiu, precum și contactul cu factori culturali, scriitori și traducători din București.

 

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/QJk7AWgUXx0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Raport de vară: AMFITEATRU TNB – nopți de vară, sus, pe teatru

Posted: 25 Sep 2019 06:19 AM PDT

Cultura și genurile artistice, diversitatea şi dezbaterea estivală (dar şi culturală) s-au întâlnit sub cerul liber, chiar la km 0 al Capitalei, sus pe Național, la 24 metri deasupra Pieței Universității. Vara aceasta, Amfiteatru TNB a prins viață din energia multor artiști tineri, dar și prin prezența unor mari nume: Oana Pellea, Maia Morgenstern, Rodica Mandache, Gigi Căciuleanu, Răzvan Vasilescu, Mircea Rusu, Marian Râlea, Marius Manole, Medeea Marinescu, Richard Bovnoczki, Emilian Oprea și mulți alții. Alături de ei s-a conturat un program teatral variat și ofertant, care a reușit să umple sălile Amfiteatrului, publicul apreciind calitatea spectacolelor, dar și noutatea și spectaculozitatea spațiului. 

Și muzica a fost la ea acasă, sus pe teatru: Bucharest Jazz Orchestra, Luiza Zan, Tiberian/ Dahlgren/ Betsch, Festivalul Jazz Manouche Bucharest, Remember Florian Pittiș, Nicu Alifantis, Flavia Hojda & Pavel Ulici, Aylin and the Lucky Charms. Iar, în august și septembrie, Amfiteatrul în aer liber s-a transformat și în cinematograf, împreună cu Tiff Unlimited prezentând cele mai noi producții cinematografice străine și românești, multe dintre ele fiind urmate de discuții între artiști și public. Astfel, spectatorii de film au putut discuta cu Horațiu Mălăele și Stere Gulea despre Moromeții 2, cu Tudor Giurgiu și Mihai Smarandache despre Parking. La Gomera, propunerea României la Oscar din acest an, a deschis Noaptea Albă a filmului românesc la Amfiteatru, în prezența actorilor Rodica Lazăr, Istvan Teglas și George Piștereanu.

 

”Dacă în luna mai, vă promiteam o vară de neratat, sus pe TNB, la Amfiteatrul în aer liber, acum, la final de septembrie, vara noastră se poate număra astfel:

 

95 de nopți de vară

101 evenimente

59 spectacole de teatru

15 concerte

13 spectacole de dans

14 filme

1 premieră semnată de Gigi Căciuleanu special pentru Amfiteatru: ON THE ROOF

27 de parteneri independenți

294 de artiști 

Peste 22.000 de spectatori.

 

Vă așteptăm și vara viitoare sus pe teatru, la Amfiteatrul în aer liber! Vă promitem că veți avea și de ce!

 

AMFITEATRU TNB este un proiect susținut de ENEL.

Realizat cu sprijinul Fundației Magdalena și Ovidiu Buluc

Teatrul Național “I.L.Caragiale” din București este o instituție publică de cultură subvenționată de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Manager: Ion Caramitru. Director artistic: Mircea Rusu ”- anunță TNB.

 

 

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7nLXeJOoXA8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Participare românească la cea de-a III-a ediție a Festivalului Inte...

Posted: 25 Sep 2019 03:20 AM PDT

În perioada 28 septembrie – 6 octombrie 2019, la Porto, va avea loc  cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European BEAST, organizat de Asociația „PlusEast“ în colaborare cu Primăria Municipiului Porto și Cineclube – Clubul portughez de cinematografie.  Cinematografia românească va fi reprezentată de lungmetrajele O moarte în familia mea, r. Andra Tarara, selecționat în competiția documentară „East Doc“, Codrina’s trace, r. Robert Lawrence și FOMI (fear of missing in), r. Norbert Fodor, selecționate în cadrul „experimentalEAST“, Cel mai bun client, r. Serghei Chiviriga, selecționat în cadrul „Beast Kids“ și scurtmetrajul Ceva, r. Paul Mureșan, selecționat în cadrul secțiunii „Animation Shorts“.  Din juriul competiției oficiale face parte editorul român Alexandru Radu. La invitația organizatorilor și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, în cadrul festivalului vor participa două tinere artiste din România: Simona Constantin și Alexandra-Alina Bușilă, care vor realiza, în perioada 1-6 octombrie, un performance artistic intitulat Emotional Workout, la Zero Box Lodge (R. do Ateneu Comercial do Porto 13). Proiectul își propune să exploreze tradiția portugheză praxe académica, prin care ”bobocii” din mediul universitar sunt inițiați în noua etapă a vieții lor, a maturității, de către colegii mai mari, prin supunerea la diferite probe. Inspirate fiind de entuziasmul creat în jurul praxe-ului, dar și contrariate de dihotomia dintre beneficiile și riscurile sale, timp de 6 zile, artistele vor reinterpreta acest ritual academic, cu sprijinul a 4 studenți selectați din cadrul Universității din Porto.

Simona Constantin, cercetător artă video, a studiat Regie de Film și Televiziune la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ București. Este regizor de film și artist vizual, realizând lucrări multidisciplinare împreună cu artiști din alte domenii. Între 2015-2019 a lucrat ca selecționer pentru festivaluri de film din România (Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, Timișoara Refugee Art Film Festival, Mad(e) in Romania – Timișoara) și Olanda (Spotlight: Romania). În prezent lucrează la construirea unor contexte funcționale de dialog și colaborare între artiști-artiști și arta contemporană-public. Alexandra-Alina Bușilă, cercetător film experimental, a absolvit University of Glasgow (2016), specializarea în istoria artei și psihologie. De atunci lucrează în piața secundară de artă din România ca manager de platformă al unei case de licitații online. În prezent o pasionează digital humanities, un nou domeniu de cercetare care combină ştiinţele umaniste cu ştiinţele informatice.

Festivalul Internațional de Film BEAST este un proiect cinematografic și cultural aflat în 2019 la cea de-a treia ediție. Festivalul își propune să promoveze cultura și filmele est-europene în Porto și se bucură de sprijin instituțional local, precum și de parteneriate internaționale. Pentru că acoperă un segment cultural neexplorat în această zonă a Portugaliei, festivalul a avut notorietate încă de la prima ediție. Directorii sunt: André Lameiras (Portugalia) și Radu Sticlea (România). În cadrul festivalului se derulează o competiție oficială pe mai multe secțiuni, inclusiv Focus Country, workshop-uri interactive și alte evenimente artistice conexe. Filmele vor rula la Cinema Trindade, Cinema Passos Manuel, Casa das Artes, Biblioteca Municipal Almeida Garrett. Pentru mai multe informații și programul complet, puteți accesa https://beastfilm.pt.

Parteneri instituționali: Primăria din Porto, Casa das Artes, Cineclube do Porto, Cinema Passos Manuel, Cinema Trinidade, Ambasada Republice Cehe, Consulatul Onorific al Republicii Cehe, Ambasada Slovaciei, Ambasada Ungariei, Ambasada Poloniei, Europe Direct Porto, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Internațional Visegrad Fund, Lithuanian Filmmakers Union, Mundo do Cinema, Okna Espaço Cultural, Agenția Națională Erasmus+, Arte Institute (New York), Asociația de Prietenie Portugalia-Republica Cehă, Brno 16 Internațional Film Festival, BuSho Internațional Film Festival, Comboios de Portugal.

 

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5nsGEsOsSqo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare de carte: ”Cazul Daniil Harms. Supraviețuirea avangardei ru...

Posted: 25 Sep 2019 03:09 AM PDT

Vineri, 11 octombrie 2019, ora 19:00, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol (Str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15, Bucureşti) va avea loc lansarea volumului ”Cazul Daniil Harms. Supraviețuirea avangardei ruse”, de Camelia Dinu, Editura Tracus Arte. Invitate alături de autoare: Carmen Mușat și Diana Iepure. Moderator: Andra Rotaru.

În zilele noastre, Harms are o reputaţie internaţională datorită traducerii în numeroase limbi (engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, polonă, cehă, suedeză, neogreacă, sârbă, bulgară, chineză, ivrit, română). Creaţiile lui fundamentale au fost publicate fără restricţii în ţara de origine la aproximativ 50 de ani după ce au fost concepute. În timp, în ciuda restricţiilor şi a impedimentelor de tot felul, Harms a devenit subiectul de interes al mai multor generaţii de critici. Ei au restaurat contextul literar şi istoric al operei harmsiene, au studiat aspecte legate de filosofia, estetica şi poetica autorului. Prin prezenta monografie, îmi doresc ca participarea mea la acest demers să se dovedească fertilă, cel puţin în sensul de a demonstra că opera lui Harms reprezintă un proiect creativ de succes, care propune numeroase întrebări existenţiale şi literare şi oferă răspunsuri de calibru. În aceeaşi măsură, îmi doresc să arăt că în cadrul avangardei ruse, fenomen complex, cu o evoluţie tumultuoasă, opera lui Harms a avut o importanţă capitală, asigurând supravieţuirea fenomenului şi conexiunea lui cu etapele următoare, până la liteatura rusă contemporană. Numai pentru motivele sintetizate până aici, studiul de faţă mi se pare mai mult decât necesar cititorului român. (Camelia Dinu)

Pentru Harms era foarte important să-și construiască viața în mod artistic. Recepta viața ca pe un miracol, și nu este surprinzător că are multe povestiri despre miracol. Este relevantă o povestire despre un om care putea face minuni, dar toată viața nu a făcut niciuna, fiindu-i suficientă doar conștiința că poate face minuni. Miracolul, înțelegerea vieții ca miracol, a miracolului absolut dezinteresat – miracolul în sine – este una dintre temele principale, care nu definesc doar opera, ci și viața lui Harms și legătura lor strânsă, inseparabilitatea vieții de operă. Harms nu era un făcător de minuni și nu putea să facă minuni. Și în această imposibilitate de a face minuni a descoperit cel mai mare miracol – miracolul vieții sau, mai degrabă, miracolul vieții-operă. (Iakov Druskin)

Camelia Dinu este lector doctor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, unde ține cursuri de literatură și cultură rusă, teoria literaturii și literaturi slave comparate. A publicat peste 30 de studii și articole în reviste de specialitate, pe teme legate de modernismul, avangarda și postmodernismul rus, și a susținut mai bine de 35 de prelegeri din domeniile sale de interes la conferințe și reuniuni academice. Este autoarea monografiei Avangarda literară rusă: configurații și metamorfoze (Editura Universității din București, 2011).

Website Editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/produs/cazul-daniil-harms-supravietuir...

FB event: https://www.facebook.com/events/3016369621768697/

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/lq_NOOtx6P4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Turneul naţional extraordinar ”Clasic la puterea a treia- Violoncel...

Posted: 25 Sep 2019 03:04 AM PDT

Între 3 şi 11 octombrie 2019, Turneul naţional extraordinar ”Clasic la puterea a treia- Violoncellissimo” îşi propune o incursiune sonoră unică în lumea violoncelului, prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan. Turneul  va trece prin 6 oraşe ale ţării – Tulcea, Piteşti, Alba Iulia, Arad, Bucureşti şi Bistriţa și îi va avea în prim plan pe violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, într-un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. În 2019, turneul Clasic la puterea a treia înseamnă povestea unei familii… profesionale. O familie compusă din muzicieni – elevii şi studenţii maestrului Cazacu – familie cu un număr de membri în permanentă modificare, o familie ce poartă numele VIOLONCELLISSIMO şi poate aduce pe scenă de la 4 la 100 de violoncelişti. În această formulă flexibilă şi mereu surprinzătoare, familia “extinsă” Cazacu a cucerit scenele de la noi şi din afară – cu recente apariţii notabile la Paris, Luxemburg, Bruxelles, Beijing şi Washington, dar şi într-o apariţie surprinzătoare în finala de la… Românii au talent.  În acest turneu național în premieră, VIOLONCELLISSIMO va aduce în fața publicului, alături de Marin Cazacu o parte dintre cei mai buni tineri violonceliști din România, artiști care au deja la activ numeroase prezențe naționale și internaționale de mare succes. AgențiadeCarte.ro este partener media.        

Deseori muzicienii își îndreaptă copiii spre studiul artei sunetelor, dar nu întotdeauna aceștia moștenesc talentul părinților. Uneori, atunci când această moștenire există, se întâmplă ca tinerii să își depășească părinții, în virtutea unor legi nescrise. Acelaşi fenomen se întâmplă cu profesorii care îşi îndrumă elevii în lumea artei. Uneori elevii devin mai celebri decât profesorii. Dar, întotdeauna, se bucură să se adune duminica, în jurul mesei, alături de mentorul lor şi să cânte. O duminică simbolică, în 2019 purtând numele de Turneul naţional extraordinar Violoncellissimo, sub genericul Clasic la puterea a treia.

 

https://youtu.be/TwpbjyoZgr8

 

ITINERAR VIOLONCELLISSIMO

3 octombrie, ora 19  – Tulcea, Casa Avramide

4 octombrie, ora 19  – Piteşti, Sala Filarmonicii

6 octombrie, ora 19  – Alba Iulia, Muzeul Principia (Piaţa Cetăţii)

7 octombrie, ora 19  – Arad, Palatul Cultural

9 octombrie, ora 19  – Bucureşti, Sala Radio

11 octombrie, ora 19  – Bistriţa, Sinagoga

Violoncellissimo

Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România.

În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român – „un concert demn de cartea recordurilor”, după cum a scris, la acel moment, presa. În 2013 și 2018, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneul Român, de această dată în două concerte extraordinare alături de 100 de violonceliști.

În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul a unor importante evenimente culturale din România și străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși la Paris, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER, Hope Concert 2015, 2016, 2107 și 2018, Violoncellissimo la  Paris, Luxemburg, Bruxelles, Beijing si Washington, în 2018 şi 2019.

Program muzical 

 

Johann Schrammel                  – Marş

Tomaso Albinoni                     – Adagio

Georg Friedrich Haendel        – Passacaglia

David Popper              – Poloneza

Heitor Villa Lobos                  – Andante

Constantin Dimitrescu            – Dans Ţărănesc

Cornelia Tăutu                        – Da capo

Giovanni Sollima                    – Violoncelles, vibrez !

Ramin Djawadi                       – Game of Thrones

Carlos Gardel              – Por una cabeza

Astor Piazzolla                        – Oblivion şi Libertango

***                                          – Suita folclorică românească

Consuelo Velasquez    – Besame mucho

Wilhelm Kaiser Lindemann    – Mambo

Sabin Păutza (aranjament)      – The Final Countdown

 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Producător: Fundaţia Marconi pentru Comunicare, Relaţii Publice şi Educaţie

Parteneri : Pro Contemporania, The Culture Hub

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Partener principal : BRD Groupe Société Générale.

Cu sprijinul: JTI, Borsec, Senia Music, Mercure Hotels

Parteneri culturali:

Orchestrele şi Corurile Radio România, Casa Avramide, Teatrul „Jean Bart” Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Filarmonica din Pitești, Municipiul Alba Iulia, Centrul Municipal pentru Cultură Arad, Filarmonica Arad, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Mediatrust, România TV, Liternet,  Agenţia de carte, Observator cultural, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasika, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Accent TV.

 

Număr de vizualizări :42http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pavLOcBaOmk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dirijorul Christian Badea și violonistul Liviu Prunaru, în deschide...

Posted: 25 Sep 2019 02:26 AM PDT

În deschiderea stagiunii simfonice 2019-2020  a Filarmonicii „George Enescu”, care va avea loc, joi și vineri, 3 și 4 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Ateneul Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, îl are invitat pe solistul Liviu Prunaru, concertmaistru al Orchestrei Regale Concergebouw. În program, Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53 de Antonin Dvořák și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68 de Johannes Brahms.

„Stagiunea 2019-2020 a Filarmonicii George Enescu se deschide într-un context diferit și cu semnificații multiple, datorită faptului că urmează imediat după încheierea unei ediții a Festivalului Enescu de mare succes. Întâi de toate, felicit Orchestra si Corul Filarmonicii pentru concertele de înalt nivel artistic realizate în Festivalul Enescu – în special excepționalul Moise și Aron de Schönberg, o lucrare foarte dificilă pentru orice instituție muzicală mondială. Prin concerte si proiecte de mare relevanță artistică din ultimii ani, precum Gurrelieder și Wozzeck în Festivalele Enescu precedente, proiectul Parsifal de Wagner la Ateneu sau colaborări cu artiști și dirijori de înalt nivel internațional, Filarmonica George Enescu demonstrează că este prima instituție muzicală a țării. Suntem cu toții conștienți de glorioasa tradiție a Filarmonicii și de faptul că atât Orchestra și Corul, cât și Ateneul Român sunt branduri internaționale vii si de mare valoare culturală, care merită susținute pe măsura importanței lor naționale”, declară maestrul Christian Badea. „Pentru prima săptămână de concerte a acestei stagiuni, după acel Schönberg memorabil de la Festival, revenim la două lucrări de tradiție, îndragite de publicul Ateneului: Simfonia nr.1 de Brahms si Concertul pentru vioară de Dvorak. Sunt foarte bucuros să-l am partener artistic pe Liviu Prunaru, un muzician de excepție, un violonist de mare rafinament și eleganța artistică”, precizează dirijorul.

 

Deschiderea stagiunii Filarmonicii „George Enescu”, după un eveniment grandios cum este Festivalul Internațional „George Enescu”, este, într-adevăr, o provocare dificilă, subliniază domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”. „Ne-am străduit să ne ridicăm la nivelul de exigenţă impusă de statutul primei instituţii muzicale româneşti. Uşor de intuit existenţa unor dificultăţi de natură bugetară. Totuşi, consider că am reuşit în bună măsură să onorăm blazonul. Prima parte a stagiunii aduce pe scena Ateneului nume de mare prestigiu: dirijorii Christian Badea., Gerd Schaller, Horia Andreescu, Gabriel Bebeşelea, Cristian Măcelaru, Alexander Walker şi solişti foarte apreciaţi: Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu, Ioana Goicea, Andrei Vieru, Andrei Ioniţă, Oliver Johnston. Concerte vocal-simfonice, camerale, corale, recitaluri. Săptămâna a doua din octombrie, îl găseşte tot pe Christian Badea la pupitrul orchestrei noastre, iar solist e un tânăr mult premiat – Mihai Ritivoiu”, punctează domnul Andrei Dimitriu.

„Continuăm seria Conferinţelor Ateneului cu scriitorul Mihail Şişkin, cel mai important autor rus contemporan si singurul care a primit cele mai mari premii literare rusesti,Marianne Birthler – Dir. Institutului Gauck -, Ana Blandiana, o conferinţă a prof. Matei Cazacu (Paris) şi Conferinţa de Crăciun. Vor fi lansări de carte şi alte evenimente culturale care au intrat de mai mulţi ani în obiectul de activitate al venerabilei noastre instituţii”, conchide directorul general al Filarmoncii „George Enescu”.

 

Deschiderea stagiunii simfonice 2019/2020

Joi și vineri, 3 și 4 octombrie 2019

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Ora 19.00

Ateneul Roman

Dirijor

CHRISTIAN BADEA

Solist

LIVIU PRUNARIU

Program

Antonin Dvorak

Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53

Johanhnes Brahms

Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68

LIVIU PRUNARU

Violonistul Liviu Prunaru, concertmaistru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, se bucură de dreptul de folosinţă asupra viorii de patrimoniu universal  Stradivarius „Pachoud” din 1694 .

Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase, ca cele din Bruxelles, Buenos Aires, Flandra, Evian, Atena şi Salzburg. Paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioară al Academiei Menuhin.

Câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare, Liviu Prunaru şi-a construit o bogată carieră internaţională: apariţii solistice alături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis.


CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian  Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).  Christian Badea a condus,în cadrul Festivalului „George Enescu” 2019 din București, Filarmonica din Sankt Petersburg, alături de solistul Vadim Repin.

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul nașterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea – unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

A condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat.  În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și, în același an, a înființat Fundația Română pentru Excelență în Muzică, dedicată realizarii  unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internationala și susținerii dezvoltării artistice a celor mai talentati  tineri muzicieni din România și din alte țări europene. Printre proiectele realizate de Fundație se numără Festivalul Internațional de Muzică Sibiu-Hermannstadt din 2014, „Proiectul Parsifal la Ateneu“, prezentat în 2015 și în 2016 și ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018. Dupa un succes răsunător la debutul său cu opera „Andrea Chenier“, la Teatro Colon din Buenos Aires, Christian Badea a fost invitat să se reîntoarcă în 2019, pentru o nouă producție a operei „Turandot“. Parteneriatul său artistic cu Opera din Sydney, început în anul 2011, continuă cu angajamente până în stagiunea 2020- 2021.

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Yv5mas8nBEA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”STARt”- expoziția studenților anului III la Departamentul de Artă ...

Posted: 24 Sep 2019 11:50 PM PDT

Joi, 3 octombrie 2019, orele 18.00, la UNAgaleria (Str. Băiculești 29, București), va avea loc vernisajul expoziției ”STARt”. Expoziția se află la a doua ediție și prezintă lucrări realizate de către studenții anului III la Departamentul de Artă Murală, clasa prof.univ.dr. Cosmin Paulescu și lector univ.dr. Liviu Epuraș. Studenții expozanți sunt: Asaftei Mihai, Beșu Constantin Adrian, Bucuran Cristina, Frol Anca, Ionescu Ana, Lăpușneanu Georgiana, Mateescu Mariana Andreea, Paraskevopoulos Ana Maria, Popa George Alin, Popescu Maria, Răucescu Răzvan, Rusu Ovidiu George, Sîrbu Alexandru Florin, Stanciu Gabriela, Tudor Alina Nicoleta, Tuța Constantina Cristina.

Expunerea nu aduce în prim plan, așa cum ne-am aștepta, lucrări specifice domeniului de studiu acestui departament, ci prezintă lucrări din sfera de interes personal a fiecărui expozant. De altfel, la clasa condusă de prof. Cosmin Paulescu, începând cu anul II al primului ciclu de studii, la temele de Desen și Culoare, studenții sunt girați cu toată libertatea în a-și alege și construi propria direcție de cercetare artistică bazată pe afinitățile personale ale fiecăruia.

Acest lucru scurtează drumul spre găsirea unui demers vizual original, generând de la caz la caz, soluții vizuale inedite, bine consolidate din punct de vedere conceptual, estetic, cât și tehnic.

Așa cum o reliefează și titlul, expoziția este un start într-o cursă mai lungă sau mai scurtă, începută de tinerii creatori, ce debutează, de acesta data în grup și care în timp vor confirma (sau nu) continuitatea demersului personal în fața publicului de artă. Nu este o cursă ușoară. Ea este presărată cu multe obstacole, care îi va pune la încercare în multe moduri, dar care, pot fi depășite prin talent, munca, seriozitate, tenacitate, consecvență, puțin noroc și multă pasiune pentru profesiunea de artist.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 3-15 octombrie 2019.

 

Număr de vizualizări :34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/n2ut1dD3bxc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Larisa Maria Nechita reprezintă România în finala internațională a ...

Posted: 24 Sep 2019 11:44 PM PDT

Finala internațională a concursului « Teza mea în 180 de secunde » (MT180) va fi organizată în premieră de la crearea sa în 2012 în Africa subsahariană, la Dakar, de către Ministerul Învățământului Superior, al cercetării și al Inovației din Senegal și Agenția universitară a Francofoniei (AUF). 

Optsprezece doctoranzi francofoni din lumea întreagă și din diferite discipline se vor înfrunta pe scena Marelui Teatru Național din Dakar joi, 26 septembrie 2019, începând cu ora 18.00.

 

Fiecare candidat are la dispoziție 180 de secunde și un singur slide pentru a-și prezenta rezultatele cercetării doctorale într-o manieră clară și convingătoare. Un singur obiectiv trebuie atins: audiența să înțeleagă subiectul de cercetare în numai 3 minute.

România va fi reprezentată la acest concurs de către Larisa Maria Nechita, desemnată cea mai bună doctorandă francofonă a anului 2019 pentru prezentarea subiectului său de cercetare. Doctorandă a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Larisa Maria studiază obstacolele lingvistice și culturale care pot apărea în procesul de interpretariat simultan, titlul tezei sale fiind „Transferuri culturale, calitatea discursului și gestiunea erorilor în activitatea de interpretariat în cadrul conferințelor”.

Cele trei ediții din țara noastră au fost organizate de Agenția Universitară a Francofoniei în Europa centrală și orientală, Institutul Francez din România și Ambasada Franței. AUF este partenerul concursului « Teza mea în 180 de secunde » MT180 pentru al 5-lea an consecutiv. Din cele optsprezece finale naționale organizate în lume, AUF a co-organizat treisprezece în Benin, Bulgaria, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, Egipt, Gabon, Liban, Madagascar, Republica Democrată Congo, România, Senegal și Tunisia.

Finala va fi transmisă în direct de către RTS, pe situl concursului https://mt180sn.org, dar poate fi urmărită și pe Twitter #MT180.

 

 

Cei 18 doctoranzi finaliști

 

AFRICA

 

 

AMERICA

 

 

EUROPA

 

 

EUROPA CENTRALĂ ȘI ORIENTALĂ 

 

  • BulgariaSirine JABER, Universitatea de Tehnologie chimică și Metalurgie din Sofia
  • RomâniaLarisa Maria NECHITA, Universitatea « Lucian Blaga » din Sibiu

 

 

MAGHREB  

 

  • MarocAnnan AZZEDDINE, Universitatea Mohammed V din Rabat
  • Tunisia: Amal MANAI, Universitatea din Cartagena

 

ORIENTUL-MIJLOCIU

 

 

OCEANUL INDIAN

 

 

Despre concursul MT180

Inspirată de concursul de origine australiană intitulat „Teza de trei minute”, competiția „Teza mea în 180 de secunde” a fost inițiată în Quebec, în 2012, de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS). Acest concurs lansează doctoranzilor francofoni provocarea de a prezenta în trei minute subiectul lor de cercetare științifică.  

În România, concursul „Teza mea în 180 de secunde” se află la a treia ediție. Această competiție permite doctoranzilor și tinerilor doctori să-și prezinte subiectele de cercetare în termeni simpli, în doar trei minute, în limba franceză, în fața unui auditoriu neinițiat și divers. Prin urmare, acest concurs reprezintă un exercițiu extraordinar de comunicare, precum și un mijloc de a oferi acces publicului larg la universul cercetării științifice. De asemenea, concursul este o oportunitate pentru tinerii cercetători de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare. 

Despre AUF 

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește 944 instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 116 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.

AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajabilitatea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și orientală. Pentru mai multe informații: www.auf.org

Despre Institutul Francez din România

Institutul Francez este unul dintre cei mai importanți și influenți operatori culturali și de cooperare din România.
Instituție oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Franței, înființată acum mai bine de opt decenii, Institutul Francez din România favorizează și susține cooperarea educativă, universitară și științifică, dezvoltarea de parteneriate culturale și creația artistică, învățarea limbii franceze, mulțumită numeroaselor acțiuni de colaborare bi- și multilaterală cu actori instituționali și independenți locali. Limba franceză, limbă a culturii și a creației, este un element motor al multilingvismului, Institutul Francez împărtășind valorile unei Europe multiculturale.

Pentru mai multe detalii: http://www.institutfrancais.ro

Vizualizări: 72

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor