altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 6 iunie 2019

“Volumul „Anotimpul tăcerii”, de Miorița Baciu, Editura Tracus Arte...


Volumul „Anotimpul tăcerii”, de Miorița Baciu, Editura Tracus Arte,...

Posted: 05 Jun 2019 06:54 AM PDT

Miercuri, 12 iunie 2019, ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București), va avea loc lansare volumului Anotimpul tăcerii, de Miorița Baciu, Editura Tracus Arte (2019). Invitați: Miorița Baciu, Vladimir Tismăneanu, PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București, Radu Vancu, Anca Cernea, Fundația Ioan Bărbuș, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române. Moderator: Luigi Bambulea. AgențiadeCarte.ro este partener media.

„Este ceva mișcător, tulburător, neliniștitor în poezia Mioriței Baciu. Dar, mai ales în lumina experienței tragice a clandestinității greco-catolicismului sub comunism, un sfâșietor strigăt al inimii. Asemeni unui Boris Pasternak, Miorița Baciu scrie cu sânge, cu durere, dar întotdeauna însuflețită de iubire. Este sângele unei speranțe sub perpetuu asediu, al unei fericiri interzise, al unui destin răpit. O cunosc bine pe Miorița Baciu. Aceste versuri fac parte dintr-o necontenită mărturisire. Una despre suferință, pătimire, iertare și mântuire. Totul în poezia ei este de o dogoritoare autenticitate. Aici vorbește un suflet. Să-l ascultăm…”, notează Vladimir Tismăneanu în prefața volumului.

Miorița Baciu, născută la 25 noiembrie 1948, în casa parohială din Sâncel, la patru kilometri de Blaj, este absolventă a Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția română-franceză, 1972; doctor în filologie al aceleiași Universități, cu teza „Argoul românesc”, 1982. Inspector general de limba și literatura română în Ministerul Educației (1990-2007); în paralel, profesor în învățământul liceal și universitar. Președintă a Secretariatului Național al Învățământului Catolic din România (1995-2016). Autoare de manuale școlare, cărți cu profil didactic, cursuri universitare și articole de specialitate. A publicat volumul de versuri „Polenul clipei”, cu o prefață de Cezar Baltag, Editura Teora, 1996, și cartea de memorii „Istoria unui destin confiscat. Tatăl meu, martirul neștiut Viorel Baciu”, cu o prefață de Vladimir Tismăneanu (Curtea Veche Publishing, 2013).

https://edituratracusarte.ro/produs/anotimpul-tacerii-miorita-baciu/

 

 

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/0CQRsR1MhpQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ediție specială a seratelor muzicale OPERA FANtastica: Luminița Arv...

Posted: 05 Jun 2019 06:50 AM PDT

Sâmbătă, 15 iunie 2019, de la ora 19:30, iubitorii şi cunoscătorii în devenire ai muzicii clasice sunt aşteptaţi la Studioul de Operă al Universității Naționale de Muzică București (Str. Știrbei Vodă 33) pentru o nouă ediţie a seratelor muzicale OPERA FANtastica, inițiate și moderate de Luminița Arvunescu în colaborare cu „Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură”. Invitata acestei serate este apreciata soprană și profesoară de canto, stabilită la Atena,  Marina KRILOVICI – care, aflată la ceas aniversar, și-a dorit – atât reîntoarcerea în locul unde a început, de fapt, cariera sa, cât și revederea cu cel mai fidel public al său, publicul bucureștean. Pe lângă dialogul pe care cunoscuta realizatoare de emisiuni radio, Luminița Arvunescu , îl va purta cu Marina Krilovici, seara va cuprinde un program muzical susținut – în onoarea invitatei – de: soprana Marta Cristina SANDU, tenorul Lucian CORCHIȘ și baritonul Șerban VASILE, acompaniați la pian de Luminița BERARIU – și, de asemenea, un invitat surpriză, artist ale cărui începuturi de carieră au fost marcate de Marina Krilovici. Tot cu această ocazie va avea loc și lansarea celei de-a II-a ediții a volumului Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici, un volum semnat de jurnalista Alice Năstase Buciuta și cu o prefață de Luminița Arvunescu. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Informații și confirmări: office@musicarte.ro

 

***

 

A fost… ”cea mai impresionantă Aida, într-un deceniu de istorie pentru opera din Hamburg” (Hamburger Morgenpost), fascinând prin ”forța și flexibilitatea vocii ei, dar și prin frenetica ei interpretare scenică” (Norddeutsche Rundschau). O Tosca – ”mândră, plină de pasiune, regală…care găsește în ea toate resursele emoționale pretinse de Puccini, ca și dimensiunea vocală a acestui personaj” (Die Welt). O cântăreață ”cu multă noblețe în glas, care posedă arta nuanțării și a ajuns la nivelul celor mai cultivate artiste” (Manitoba Journal).

Născută în 1942 la București, într-o familie de intelectuali cu origini etnice mixte (mama – grecoaică, tatăl – jumătate german, jumătate sârb), soprana Marina Krilovici a fost, pe de o parte, una dintre reprezentantele de seamă ale Generației de Aur a liricii românești și, pe de altă parte, una dintre cele mai apreciate artiste la nivel mondial, în perioada anilor 1970 – 1985. S-a remarcat, încă din anii studenției. Iar, la nici 25 de ani, debutase deja – cu foarte mare succes! – pe scena Operei bucureștene și era laureată a prestigioaselor concursuri internaționale: ”George Enescu” – 1964,  ”s Hertogenbosch” din Olanda – 1966, Concursurilor de Canto de la Bruxelles și Montreal -1967,  fiecare dintre acestea aducându-i, pe lângă Premiile I, importante contracte peste hotare, precum și convingerea că destinul ei artistic era de nivel internațional. În consecință,  Marina Krilovici avea să ia hotărârea de a părăsi România, pentru totdeauna, și a solicitat, în baza descendenței sale germane pe linie paternă, stabilirea în Germania.

A urmat o carieră, cu adevărat internațională. Glasul – de splendidă calitate, stilul ei – dramatic! – de a se exprima prin cânt, ca și ținuta scenică – întotdeauna impunătoare! – punându-i Marinei Krilovici, întreaga lume la picioare și ridicând-o la nivelul celor mai mari artiști de operă ai vremii sale: de la Luciano Pavarotti, Placido Domingo și Jose Carreras, la Tito Gobbi, Carlo Bergonzi, Renato Bruson, Fiorenza Cossotto și Shirley Verrett. În plus, întâlnirea și apoi căsătoria cu marele bariton grec Kostas Paskalis, i-a adus împlinirea dorită, și în plan familial.

Cine a văzut-o pe Marina Krilovici în spectacole ca : ”Tosca”, ”Aida”, ” Madama Butterfly”, ”Forța destinului” sau… ”Cavalleria Rusticana” – la Operele din Hamburg, Viena, Londra, Paris sau pe scena celebrului teatru ”Metropolitan” din New York – nu a uitat-o niciodată. Iar, la București, întreaga suflare melomană își amintește și azi, cu cea mai mare emoție, de spectacolul cu opera ”Tosca” din seara de 12 februarie 1977 cu ea în rolul titular și Kostas Paskalis – în rolul Scarpia: Krilovici, întorcându-se atunci pentru întâia oară în țara sa natală și, în plină glorie internațională…

După evenimentele din 1989, Marina Krilovici a revenit  în România din ce în ce mai des: fie pentru a susține master class  pentru cei care aspiră la o carieră în operă, fie pentru că, pur și simplu, o ”cuprinde dorul”. Locuiește în prezent la Atena, unde este profesoară la Conservatorul  ”Maria Callas”. Dar la începutul lunii iunie, va reveni la București, pentru a-și aniversa ziua de naștere în cadrul seratelor Opera FANtastica organizate de Luminița Arvunescu și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură – prilej cu care va fi lansată și cea de-a II-a ediție a cărții biografice Marina, Marina, Marina, MARINA KRILOVICI – semnată de Alice Năstase Buciuta.

***

Luminița Arvunescu este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secția de Muzicologie – ca șefă de promoție – la actuala Universitate Națională de Muzică din București și are un doctorat obținut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 – specializată în Muzica de Operă – iar în 1996 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor, poziție pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator – radio, s-a remarcat prin emisiunea ”Seara de operă” : nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical și Radio România Cultural de peste 2 decenii și distinsă cu  Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1998) și Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român (2008). A arhivat zeci de interviuri cu personalități artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar câțiva dintre cei mulți care i-au acordat interviuri în exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondențe muzicale săptămânale. Și, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin, în 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii și interviuri în diferite publicații. Face parte din Juriul Galei Operelor Naționale Române. A inițiat seratele Opera FANtastica, din dragoste pentru muzica și artiștii de operă, dorindu-și să-i apropie pe cei din urmă de marele public. Mai ales pe acei artiști care sunt mai bine cunoscuți peste hotare decât în propria lor țară. Și, le-a adresat, în primul rând, împătimițior de operă. Prin chiar ortografierea titlului – Opera FANtastica – Luminița Arvunescu arătând că asociază cele două categorii, artiști și public, în accepțiunea de artiști – capabili să facă din Operă, prin talentul și efortul lor, un tărâm ”fantastic” – și de ”Opera –fan” – adică public meloman, capabil de orice sacrificiu de sine pentru acest gen muzical.

 

Până în prezent,  proiectul Opera FANtastica le-a readus în faţa publicului iubitor de operă bucureştean, pe sopranele: Nelly MIRICIOIU (stabilită la Londra ), Laura TĂTULESCU(stabilită la Munchen), Brigitta KELE și Ana-Camelia ȘTEFĂNESCU (stabilită la Bruxelles), pe mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU (stabilită la Paris), precum şi pe soprana Leontina VĂDUVA sărbătorind 30 de ani de la debutul său internațional. Și, de asemenea, a prezentat pe scena Ateneului Român, primul concert al Ansamblului de instrumente vechi Musica Ricercata – înfiinţat şi condus de Gabriel BEBEȘELEA, un concert  de muzică barocă ce a avut-o solistă pe soprana Rodica VICĂ (Viena). Mai multe detalii despre proiectul OPERA FANtastica găsiți pe http://musicarte.ro/opera-fantastica/

 

Organizatori: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Universitatea Națională de Muzică București și Wagner Arte Frumoase și Povești

Parteneri: Tarom, Floria.ro, Domeniile Sâmburești, Acqua Carpatica și Asociația Culturală Isvor

Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Revista Tango – Marea Dragoste, Blitz Tv, BucurestiTV, Trinitas Tv, Radio Trinitas, Radio Classic, Verb Describe Us,  BookHub, Senso TV, LiterNet.ro, Jurnalul de Afaceri, Agenția de Carte, urbeamea.ro, B365, România 24, Ziarul Metropolis, Catchy, ArtOut, ArtLine, PRwave, 4Arte.ro, Bucurestii vechi si noi, Calendar Evenimente, Online Gallery, Orașul Meu, În Oraș, IQads, Autentici.info, www.bzi.ro,  Literomania, Promenada Culturală, România Pozitivă, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Ceașca de Cultură, RoEvents, Bucharest Cultural Events, DCNews, Jurnal de București.

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/yMspywKu48o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Pianistul Andrei Licareţ, în Seria „Concertelor Enescu” de la ICR L...

Posted: 05 Jun 2019 06:44 AM PDT

Andrei Licareţ, unul dintre cei mai talentați și apreciați pianiști concertiști din România, a cărui „bogată maturitate artistică şi profunzime depăşesc limitele unei simple abilități“ (L’Unione Sarda), este artistul lunii iunie în populara Serie a „Concertelor Enescu” de la sediul Institutului Cultural Român din Londra. Pe 6 iunie, acesta revine în capitala britanică cu un recital ce cuprinde lucrări de George Enescu, Robert Schumann și Frédéric Chopin.

Născut la Bucureşti, Andrei Licareţ a început studiile de pian cu tatăl său, pianistul și organistul Nicolae Licareț, la vârsta de 5 ani. La 11 ani a debutat ca solist, interpretând Concertul pentru pian în do major, KV 246 de Mozart alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bucureşti. A urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, unde a studiat cu Gabriela Enăşescu, urmând să studieze mai apoi la Universitatea de Muzică Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Viniciu Moroianu, Dana Borşan, Steluța Radu, Șerban Soreanu şi Dan Dediu, cu care a studiat şi compoziţia. Şi-a continuat apoi studiile cu doi dintre cei mai mari profesori de pian, Jacques Rouvier, la Conservatoire Supérieur de Musique et de Danse de Paris şi la Universitatea der Kunste Berlin, precum și cu legendarul pianist Leon Fleisher la Peabody Conservatory din Baltimore. A participat, de asemenea, la programul pentru tineri muzicieni al Steans Institute din cadrul faimosului festival de la Ravinia.

Andrei Licareţ a obţinut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha şi a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai şi Concursul Concertelor Shreveport. In aprilie 2013, a susţinut un recital foarte aplaudat la Chamber Hall al Filarmonicii din Moscova, iar în februarie 2013 şi-a făcut debutul la Carnegie Hall cu un recital de success, la Weill Recital Hall. „Sensibilitatea sa rafinată şi căldura sunetului, precum şi virtuozitatea interpretării au fost pe măsura acestei lucrări monumentale, al doilea concert de S. Rachmaninov” (Lübecker Nachrichten, octombrie 2011). „Licareţ a interpretat cu naturaleţe, poetic şi cu o extraordinară atenţie pentru detalii – o sclipire care te face să doreşti mai mult” (Washington Post). Un muzician versatil, cu apariţii atât solistice, cât și camerale, Andrei Licareț a susţinut concerte la Paris, Vendôme, Santander, Berlin, Würzburg, Londra, Roma, Lucca, Livorno, Salonic, Copenhaga, Istanbul, Praga, Tel-Aviv, Varşovia, Bruxelles, Madrid, New York, Washington D.C., Boston, Houston, etc. Ca solist, a fost invitat de cele mai importante orchestre româneşti, precum şi de ansambluri din Lübeck, Würzburg, Cagliari şi Mexico City, colaborând cu dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Macelaru, Gerd Schaller, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Ilarion Ionescu-Galaţi, Florentin Mihăescu, Anthony Bramall, Justus Franz şi Jose Arean şi a câştigat elogiile marilor muzicieni ai lumii, precum Leon Fleisher, Menahem Pressler, Richard Goode, Dmitri Bashkirov, Dominique Merlet. Pianistul a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română, cu lucrări de Mozart, Beethoven, Brahms, Chopin şi Ravel.
Seria „Concertelor Enescu”, derulată fără întrerupere începând cu anul 2007, este un program permanent al ICR Londra, în cadrul căruia muzicieni români și străini deopotrivă sunt invitați să omagieze geniul creativ și personalitatea uriașă a lui George Enescu.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și programul muzical al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/.
 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/DbSrZyS5hNA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Poveștile aromânilor, spuse la Palatul Suțu de Lila Passima

Posted: 05 Jun 2019 06:41 AM PDT

Muzeul Municipiului București invită publicul interesat să participe la două conferințe pe care Lila Passima le va susține la Palatul Suțu. Astfel, joi, 6 iunie 2019, ora 18:30, poate fi audiată conferința „Cu Tenda (I). Urme și fragmente de viață aromânească”, iar joi, 13 iunie 2019, ora 18:30, publicul este invitat să asiste la cea de-a doua conferință a cărei temă va fi „Cu Tenda (II). Povești, imagini și sunete călătoare prin memoria vie a Balcanilor”.  Coordonator conferințe: Cătălin D. Constantin.

Cu un background artistic și vizual și o activitate muzeală de peste 20 de ani, Lila Passima explorează teritorii culturale într-o manieră interdisciplinară, fiind preocupată mai ales de relația dintre imagine și obiect, memorie și text. Expozițiile și publicațiile pe care le-a construit de-a lungul timpului dezvăluie o perspectivă integratoare – în care limbajul vizual se alătură celui etnografic, documentar – și un interes continuu pentru redescoperirea și revitalizarea unui patrimoniu național insuficient exploatat și împărtășit.

Temele conferințelor-atelier pe care le propune sunt produsul celor patru ani de călătorii prin imaginarul lumii aromânești vechi și contemporane. De la povești și cântece ascultate la obiecte descoperite în colecții și imagini autobiografice. De la texte documentare la expoziții itinerante, de la ateliere pentru copii la instalații sonore. Preocupată de un patrimoniu comun al acelor comunități mici, „Lumea Cu Tenda” și tot ce a adunat și cărat cu ea în caravana preumblărilor sale prin Balcanii zilelor noastre recompune, aidoma reflexiei unei imagini în oglindă, călătoria noastră, materială și simbolică, prin memoria și poetica imaginii.

Lumea privită din tendă este zgomotoasă, aglomerată, amestecată, un du-te vino fără de sfârșit, are cărări sinuoase, dar și urcușuri grele până la munții cu aerul tare și aspru. E o poveste despre convivialitate între comunități cu limbi, confesiuni, obiceiuri diferite, și care, toate își vorbesc despre propria identitate. Tradițiile și normele fiecăreia sunt armătura prezentului și prilejul de a se prezenta ca unic, pitoresc și definitoriu pentru teritoriile în care conviețuiesc. Arome și mirosuri orientale în tandem cu gusturile pitelor tradiționale aromânești (vlahs), bulgărești sau macedonene. Poveștile aromânilor vorbesc, aproape la fel, ca o spovedanie a unei lumi trecute, ale căror frumuseți, dar și răni și doruri se simt și astăzi. Peregrinarea lor în spațiul sud-est european a conturat simbolic harta culturală a Balcanilor, a îmbogățit și a adăugat dinamicii istoriei și memoriei vii a locurilor prin care aceștia au trecut, o expresivă și impresionantă particularitate: mobilitate și o deschidere dublată în aceeași măsură de conservarea limbii și a propriilor obiceiuri.

Intrare – 10 lei. Biletele se pot cumpăra în ziua conferințelor de la standul de bilete al Palatului Suțu.
Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/t2p9GiEop_I?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concertmaestrul Filarmonicii din Viena revine la București. Recital...

Posted: 05 Jun 2019 06:38 AM PDT

Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, și pianista Cătălina Butcaru revin la București, pe scena Ateneului Român, cu un recital cu sonate de Mozart, Schumann și Grieg, ce va avea loc pe 12 iunie 2019, de la ora 19.00. Este o nouă secvență a unui program mai amplu, desfășurat pe o perioadă de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania, care facilitează contactul direct al muzicienilor români sau al studenților și elevilor din instituțiile de profil, cu membri ai Filarmonicii din Viena, prin masterclass-uri, sesiuni de lucru comune, concerte și recitaluri. Evenimentul are sub patronajul Excelenței Sale, Doamna Ambasador al  Austriei, Isabel Rauscher. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Programul recitalului este unul care va prilejui melomanilor și reîntâlnirea cu lucrări mai puțin abordate:

‘’În primul rând, ne gândim la piese din repertoriul pentru vioară și pian pe care am dori să le  redescoperim împreună.  Fiecare dintre noi are cel puțin o preferință, urmărim apoi un  filon dramaturgic și un echilibru al lucrărilor și în mod democratic se conturează un program’’.(Volkhard Steude)

Cei doi au ales: Sonata pentru vioară și pian, nr 27, în Sol major, KV 379 de Mozart care este una din cele mai frumoase și originale sonate pentru aceste instrumente. Sonata pentru vioară și pian, nr 2, în Sol major, op.13 de Grieg, mai rar audiată, este  considerată „cea mai norvegiană” dintre cele trei sonate ale compozitorului. Apoi va fi o lucrare amplă, de dimensiuni aproape simfonice, de mare virtuozitate, profunzime emoțională: Sonata pentru vioară și pian, nr.2, in Re minor, op 121, de Schumann, iar programul se va încheia cu suita ‘’Mult zgomot pentru nimic’’, op 11, de Korngold.

 Volkhard Steude, care din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei.

„Întâlnirile muzicale cu Volkhard Steude sunt întotdeauna un prilej de profundă satisfacție muzicală. Este un artist care comunică spontan și care are capacitatea de a atinge sufletele. Mă fascinează, pe de o parte, modul său uman, direct, de adresare muzicală, iar pe de altă aparte, am sentimentul de a fi puternic ancorată în tradiții muzicale valide. Ne simțim aproape în dorința de a oferi muzică, fără a ne preocupa prea mult de propria persoană, având simpla plăcere de a ne dărui acestei arte.’’ (Cătălina Butcaru)

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Stradivarius  din 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena. Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa și Japonia, dar și impresionanta discografie, conturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum și publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanța și stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obținut diploma de solist. In 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra și doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conține lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris in cronica sa: „…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… ”. Susţine concerte, printre altele, în seria de concerte „Musica Juventutis” găzduită de Konzerthaus din Viena, pe scena Radiodifuziunii din Viena, sala Muth din Viena, sala Filarmonicii din Luxemburg, la Ateneul Român, la Sala Radio din Bucureşti, sala Ehrbar din Viena, sala Esterházy in Eisenstadt, Centrul Liszt din Raiding (Austria), sala „Martinu” (Praga), etc.

 

Organizator: Filarmonica George Enescu din București

 

Cu sprijinul: Societății Austro-Române, a Forumului Cultural Austriac.

 

Sponsori: Societatea B3Globalcon Europe, Salesianer Miettex, Liga Femeilor Constanța.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Observator Cultural, DEBIZZ Magazine, Clasic Radio, Revista 22, EpochTimes, agentiadecarte.ro, România Pozitivă

 

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/xsP-tD0D6qI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”ROMA ARMEE”, spectacolul Teatrului Maxim Gorki din Berlin, la TNB

Posted: 05 Jun 2019 06:30 AM PDT

Miercuri, 26 iunie 2019,ora 20.00, în premieră pe scena Mare a TNB, într-o unică reprezentaţie, un spectacol extraordinar produs de Teatrul «Maxim Gorki» din Berlin, care se bucură de unanime aprecieri în presa internațională: ”ROMA ARMEE”, în regia lui Yael Ronen, laureată a Premiului Europa, secțiunea Realități Teatrale (ediția a XVI-a, Roma, 2017).

„Prin claritate, optimism, pregnanță și farmec, acest spectacol pune în prim plan MÂNDRIA ca răspuns la aspra discriminare” (Peter Laudenbach, TIP, Berlin).

Bazat pe o idee originală a autoarelor Sandra și Simonida Selimovic, spectacolul ROMA ARMEE propune o poveste puternică: într-un moment în care neofascismul amenință Europa, un grup de actori inițiază o armată supranațională în scopul autoapărării. Expunând nedreptățile din trecut îndurate de romii din întreaga Europă, Armata Romă pornește procesul de auto-reflecție și de auto-emancipare începând o revoluție pentru un viitor pașnic, incluziv și respectuos pentru toți europenii.

Realizatorii spectacolului ROMA ARMEE sunt artiști cu biografii excepționale.

Regizoarea și autoarea dramatică multipremiată Yael Ronen, originară din Israel (în prezent regizor al Teatrului ”Maxim Gorki” din Berlin), considerată drept una din cele mai incitante personalități ale teatrului contemporan, are şi reputația unuia dintre cei mai implicați – social, cultural și politic – oameni de teatru din Europa. Ea explorează conflictele istorice contemporane în cheia unui puternic umor negru.

Cei doi scenografi ai spectacolului – soții Delaine și Damien Le Bas –au făcut parte din selecția celor 16 artiști din proiectul Paradise Lost – primul pavilion roma din cadrul Bienalei de la Veneția, în 2007. Actorii din distribuție sunt romnja, roma și romi travellers din Austria, Serbia, Germania, Kosovo, România, Anglia și Suedia, precum și gadjii de origine israeliană-germană-turcă din Berlin. Componenți ai acestei unice ”Armate Rome”, ei evocă, într-un spectacol de cea mai înaltă calitate artistică, un tablou impresionant al nedreptăților istorice, dar și al celor recente la care este supusă etnia romă.

ROMA ARMEE este, fără îndoială, o exemplară producție contemporană a romilor, modernă, aflată la confluența dintre cabaretul politic și teatrul-document.

Organizatorul turneului este Institutul European Rom pentru Arte și Cultură – IERAC, cu sprijinul Fundațiilor pentru o Societate Deschisă: Schimburi Culturale, Schimburi de Tineret, Inițiativa pentru Drepturile Omului, Programul de Sănătate Publică și al Institutului Goethe din România.

Spectacolul – care va fi titrat în limba română – are loc miercuri, 26 iunie 2019, ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Național ”I.L.Caragiale”.

Accesul publicului este permis începând cu ora 18.45, deoarece la ora 19.00, în foaierul Sălii Mari, vor fi rostite scurte alocuțiuni de întâmpinare din partea organizatorilor (IERAC) și a gazdei (TNB).

Biletele se găsesc la Casa de bilete TNB (în foaierul Sălii Mari), precum şi online, pe www.mystage.ro.

 

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/V65IyZ-D4LY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ...

Posted: 05 Jun 2019 06:25 AM PDT

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a X-a ediție, 2019. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”, în stagiunea 2020-2021. Proiectul câștigător va fi pus în scenă în toamna anului 2020.

Condiţii de participare:

  • Textul proiectului din acest an va avea la bază o piesă de teatru sau un text relevant (dramatizat) din opera lui Marin Sorescu(1936-1996) – cu maxim 8 personaje;
  • Proiectul va fi conceput pentru Sala studio „Ion D. Sîrbu” (vezi detaliile tehnice ale sălii pe site-ul TNChttp://tncms.ro/tehnic.php)
  • Suma proiectului este 50.000 lei brut (incluzând costuri de producție decor și onorarii echipa de creație – regizor, scenograf, compozitor etc., costuri drepturi de autor)
  • Regizorul și scenograful trebuie să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani
  • CV-ul și lista de creații artistice ale acestora vor fi anexate proiectului

 

Nota bene

  1. Textele care nu au mai fost reprezentate pe scenă au prioritate. Aceasta nu este o condiție obligatorie, dar va funcționa drept criteriu de departajare în cazul egalității de punctaj.
  2. Proiectul nu este limitativ, numărul de pagini și forma acestuia sunt la libera inițiativă a candidatului.

 

Data limită pentru depunerea proiectelor este 10 decembrie 2019 – transmise prin e-mail: concurs@tncms.ro sau prin poștă la sediul teatrului (Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, 200585, Craiova, Dolj, România – cu mențiunea în atenția Serviciului Dramaturgie).

 

Proiectele câștigătoare ale edițiilor anterioare au fost:

  1. „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L.Caragiale, regia Diana Dragoș, scenografia Adriana Dinulescu
  2. „Photoshop”, text și regie Catinca Drăgănescu, scenografia Sorana Țopa
  3. „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, regia și scenografia Bobi Pricop
  4. „Spargerea”, după nuvela ”Jaf armat” de Răzvan Petrescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă
  5. La cea de-a cincea ediţie, în mod excepțional, au fost declarate câştigătoare două proiecte: „Exploziv” de Elise Willk, regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite şi „Sfârşit”, dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu, regia Leta Popescu, scenografia Gloria Gagu;
  6. „Cealaltă țară”, după romanele Hertei Müller, „Omul este un mare fazan pe lume” și „Călătorie într-un picior”, scenariul dramatic&regia Alexandru Istudor, scenografia Francesca-Antonia Cioancă
  7. „Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu
  8. „White room” de Alexandra Badea, regia Florin Caracala, scenografia Ana Ienașcu.
  9. „Playground” de Raul Coldea, regia Raul Coldea, scenografia Alexandra Budianu.

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/J_xJXJid0_M?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Despre educație și cultură

Posted: 05 Jun 2019 06:21 AM PDT

Asociaţia profesională „ŞCOALA GĂLĂŢEANĂ” este coordonatoare unui summum de acţiuni utile şcolii şi comunităţii de la Dunărea de Jos. O bună parte dintre acţiunile acestei Asociaţii se reflectă, lună de lună, într-o revistă reprezentativă, intitulată „Şcoala Gălăţeană”, „publicaţie de informaţie şi opinie pedagogică”, care este girată de o instituţie centenară, de mare prestigiu, Casa Corpului Didactic Galaţi.

Merită să reţinem că fondatorii respectivei reviste, Jana Andreescu, Maricica Stanciu, Gheorghe Felea, Vasile Ghica, Gheorghe Lateş şi Ghiţă Nazare, sunt fideli unei cauze nobile, educaţia.

Revista „Şcoala Gălăţeană”, ajunsă la numărul 266, iunie 2019, este în cel de al XXX-lea an de apariţie neîntreruptă. De aceea, adresăm sincere felicitări actualului colectiv redacţional: prof. Ghiţă NAZARE, prof. dr. Laurenţiu ICHIM – director al C.C.D. Galaţi, Daniela CHIPIRLIU – tehnoredactor şi Tinca ŞERBAN – gestiune financiară.

Revista se bucură de prezenţa conştiincioasă a „responsabililor de pagină”, a „corespondenţilor zonali” (Tecuci, Tg. Bujor, Bereşti).

Un rol distins îl au semnăturile scriitorilor – colaboratori permanenţi: Theodor PARAPIRU, Viorel DINESCU, Dorina BALAN, Eugenia OLARU, Daniela Angela NISTOR – pe care-I felicităm.

Numărul de revistă pe luna iunie 2019 are texte dedicate lui Mihai Eminescu  (Corneliu Stoica, Doru Scărlătescu, Vladimir Radu), George Călinescu – la 120 de ani de la naştere şi Centenar I.D.Sîrbu (prof. Sorin Langu, C.V. „V. Alecsandri”). Ni se oferă informaţii interesante despre mai multe proiecte educaţionale: „I.L.Caragiale”, „ERASMUS KA+2”, „Simpozionul interdisciplinar – Împreună, pentru educaţie de calitate”, „PLANUL DALTON – 100”, „Parteneriatul educaţional, formă de colaborare şi dăruire”, „Programul Work-Shop”, „Integrarea instrumentelor mass-media la orele de limbă şi literatură în gimnaziu” – frumoasă conlucrare dintre profesori – învăţători – bibliotecari.

Instructive, de asemenea, medalionul dedicat doamne profesor Sevastiţa Tatu – semnat de prof. Vasile Leonte, precum şi interviul acordat de distinsul Viorel Mortu domnului Ghiţă Nazare.

Câtă dreptate are Domnul Profesor Viorel Mortu, alias Viorel Coman:

„Dintotdeauna mi-am dorit să am în preajmă cărţi. Nu mi-am  imaginat viaţa fără tăcerea lor răbdătoare”!

Tocmai de aceea, cititorii revistei sunt invitaţi să lectureze poeziile semnate de poeţii Viorel Dinescu, Mihaela Gudană, Mihaela Avram sau „Copilării din amintire”, de cunoscutul prozator  Ion Manea. Sub semnătura scriitorilor Cezarina Adamescu, Vasile Leonte, Laurenţiu Ichim şi Ghiţă Nazare – ne sunt prezentate şi câteva recente apariţii, ca o avanpremieră la Festivalul Internaţional al Cărţii AXIS LIBRI, Galaţi, 5-9 iunie 2019.

Ne face plăcere să amintim că  Şcoala GĂLĂŢEANĂ, dimpreună cu revista „Şcoala gălăţeană”, Uniunea Scriitorilor – Filiala Sud-Est, Casa Corpului Didactic Galaţi, Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia” Galaţi, precum şi alte instituţii prestigioase din Galaţi ştiu să-şi sărbătorească fiii – în momente frumoase din viaţa lor.

Tocmai de aceea, adresăm distinsului profesor şi scriitor THEODOR PARAPIRU – la împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani, zile senine şi prospere, inspiraţie, linişte sufletească şi multă sănătate!

Revistei „Şcoala Gălăţeană” – viaţă lungă şi mulţi colaboratori!

 

Livia Ciupercă

 

 

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/fGK0LJ811h4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului, la Festivalul I...

Posted: 05 Jun 2019 06:13 AM PDT

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Republica Moldova, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Compania Publică TeleRadio Moldova continuă seria de concerte menite să pună în valoare creaţia compozitorilor români contemporani de pe ambele maluri ale Prutului şi să încurajeze colaborarea dintre artiştii din România şi Republica Moldova. Pe 7, 8 şi 9 iunie 2019 vor avea loc trei concerte de muzică clasică în cadrul proiectului multianual „Muzică românească de pe ambele maluri ale Prutului”. Ca şi anul trecut, aceste concerte se vor desfăşura în cadrul Festivalului Internaţional „Zilele Muzicii Noi”. Festivalul se va desfăşura în perioada 7-13 iunie și va avea loc în  incinta  Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Muzeul Național de Artă a Moldovei și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Concertul din data de 7 iunie va fi susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, dirijor Mihail Agafiţa și solistul Francesco Ionașcu. În program: L. Gondiu – „Atanos”; Gh. Ciobanu –„Până a trece muntele” (partea a 3-a din Suita „Riturile primăverii”); Gh. Ciobanu – „Dans cu focuri pe zăpadă”(partea a 2-a din Suita „Riturile primăverii”; S. Prokofiev – Concertul nr. 1 pentru vioară (Solist – Francesco Ionașcu); A. Alessandrescu – „Poemul simfonic Didona”.
 Concertul simfonic din data de 8 iunie va fi susţinut de formația Gaudeamus Quartet din Brașov, cu un  program din creația compozitorilor români contemporani:  Ulpiu Vlad – „Sonorități din flori albastre”; Dan Dediu – Cvartetul nr. 6 „Axis”; Adrian Iorgulescu – Cvartetul nr. 5.  Compozitorul Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România va asista la concert.

 

 

 

 

 

Concertul din 9 iunie va fi susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, dirijor Gheorghe Mustea, având următorul program: Primous Fountain (SUA) – „Simfonia Nr.7”; A.Iorgulescu  – „Divertismento”; D.Dediu – „Levante”.

 

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cPN5UwXa6kE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare de carte: „Alcooluri. Poeme (1898-1913)”, de Guillaume Apol...

Posted: 05 Jun 2019 06:09 AM PDT

Duminică, 9 iunie 2019, ora 19:00, la Tramvaiul 26 (Str. Cercului nr. 6, București), va avea loc lansarea volumului Alcooluri. Poeme (1898-1913), de Guillaume Apollinaire, Editura Tracus Arte, 2019, traducere de Octavian Soviany. Invitați: Octavian Soviany, Răzvan Ventura. Moderator: Andra Rotaru.

Puţini poeţi au încarnat mai bine paradoxalul decât a făcut-o Apollinaire în Alcools. Deschis cu toţi porii către real, îmbătat de ritmurile trepidante ale vieţii moderne, fascinat de concret (ca în „Zonă”) el are, nu în mai mică măsură, facies-ul unui livresc înrăit, dedat cu pulberea bibliotecilor, care îşi condimentează poemele (ca în „Merlin şi bătrâna”, ca în „Tâlharul”, ca în „Schivnicul”) cu termeni savanţi sau cu aluzii culturale accesibile doar erudiţilor. În Alcooluriel reuşeşte performanţa de a „scrie” realul şi de a rescrie simultan câteva secole de poezie franceză, de a fi totodată simbolist şi cubist şi de a fi, înainte de toate, Apollinaire, poetul grav şi năstruşnic în acelaşi timp, care păşeşte cu dezinvoltura unui copil pus pe şotii, spre noi orizonturi de poezie. – Octavian SOVIANY

Socotesc că trebuie să revenim la natură, dar fără să o imităm în maniera fotografilor. Când omul a vrut să imite mersul, a inventat roata care nu seamănă câtuşi de puţin cu un picior. – Guillaume APOLLINAIRE

 

Fapte zile frumoase somnuri teribile

Vegetaţie Acuplări muzici veşnice

Mişcări Adoraţii o durere divină

Lumi care vă semănaţi şi ne semănaţi

V-am băut şi nu mi-am astâmpărat setea

Dar am cunoscut de atunci care e savoarea universului

Sunt beat pentru că am băut universul

Pe cheiul de unde am privit cum curge apa şi dorm şlepurile

Ascultaţi-mă eu sunt gâtlejul Parisului

Şi o să beau iar dacă am chef tot universul

(Guillaume APOLLINAIRE)

 

 https://edituratracusarte.ro/produs/alcooluri-poeme-1898-1913-guil...

Vizualizări: 134

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor