altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 10 aprilie 2019

“ICR Varșovia, la Târgul de Carte de la Białystok” plus 8 more


ICR Varșovia, la Târgul de Carte de la Białystok

Posted: 09 Apr 2019 07:39 AM PDT

În perioada 12-14 aprilie 2019, ICR Varșovia așteaptă publicul iubitor de literatură la standul românesc din cadrul Târgului Internațional de Carte de la Białystok. Invitat pentru al treilea an la manifestarea culturală, Institutul Cultural Român de la Varșovia a pregătit multe surprize literare românești și un stand deschis, prietenos, cu cele mai noi traduceri poloneze din literatura română, eseistică, jurnale, lucrări de istorie, reportaje, albume și ghiduri de călătorie. Vizitatorii și cumpărătorii vor fi răsplătiți cu multe daruri mărunte, simbolice, care să le aducă România mai aproape.

Printre volumele recent apărute, amintim Vizuina luminată, de Max Blecher, Negustorul de începuturi de roman, de Matei Vișniec, Sexagenara și tânărul, de Nora Iuga, Despre limită, de Gabriel Liiceanu, Cum s-a românizat România, de Lucian Boia, Soldații. Poveste din Ferentari, de Adrian Schiop, Toate bufnițele, de Filip Florian, Insula latină. Antologia nonficțiunii românești, Vampirul pasiv, de Gherasim Luca, Prezent trecut trecut prezent, de Eugen Ionescu.

Aflat în acest an la cea de-a opta ediție, Târgul se desfășoară pe durata a trei zile în spațiul special al Operei și Filarmonicii Podlaska – Centrul European al Artelor din Białystok, sub patronajul primarului orașului Białystok și al prefectului regiunii Podlasie. Este un eveniment cultural constant și mult așteptat în regiune și este însoțit, în mod tradițional, de festivalul literar „Culturi intersectate”, în cadrul căruia au loc ateliere literare și jurnalistice, întâlniri cu scriitori, concursuri literare, ateliere pentru copii și tineri și numeroase alte acțiuni educative.

Încă de la prima participare, în 2017, standul românesc și-a câștigat mulți admiratori și cititori, dornici să cunoască și să fie la curent cu literatura română, publicată în Polonia.

Organizatorii Târgului sunt Fundația Sąsiedzi, Opera și Filarmonica Podlaska – Centrul European al Artelor, Teatrul de Păpuși din Białystock.

                                                                                    

Număr de vizualizări :78http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Uio1fmAxo4U?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Corul Jesus College Cambridge, în concert la Sibiu, Biertan, Brașov...

Posted: 09 Apr 2019 07:34 AM PDT

Cu o tradiție începută în secolul al XV-lea, reputatul cor Jesus College Cambridge va concerta în România în cadrul unui turneu susținut cu prilejul Sărbătorilor Pascale ce va cuprinde orașele Sibiu, Biertan, Brașov și Mediaș în perioada 12 – 15 aprilie 2019. La invitația Uniunii de Creație Interpretative a Muzicienilor din România, corul format din 46 de muzicieni vizitează pentru prima dată România în urma unor turnee de succes susținute în Europa, Asia, America de Nord și Africa de Sud.

Fondat în anul 1496 odată cu fondarea Colegiului din Cambridge, corul este condus din anul 2017 de Richard Pinel în calitate de director muzical și dirijor. Richard Pinel este, totodată, director al Festivalului de Muzică din Edington și virtuoz organist distins cu numeroase premii internaționale.

Alături de cor vor concerta la orgă David Rees și Jason Richards. David Rees ocupă rolul de Senior Organ Scholar la Jesus College Cambridge, începându-și cariera de la vârsta de 7 ani la Westminster Abbey unde a susținut la orgă slujbele zilnice, fiind invitat să concerteze și la evenimente majore precum vizita Papei Benedict la Londra și căsătoria dintre Prințul William cu Ducesa de Cambridge în anul 2011.

Iar Jason Richards este Junior Organ Scholar, absolvent al Dean Close School in Cheltenham, interpret ce s-a remarcat în numeroase recitaluri de orgă în bisericile istorice din Marea Britanie, dar și la Castelul Windsor unde a fost invitat să concerteze în timpul ceremoniei căsătoriei Prințului Harry cu Ducesa de Sussex în anul 2018.

 

Programul turneului

 

Sibiu: vineri, 12 aprilie, ora 19:00

Biserica Sf. Ioan (Johanniskirche), Strada Mitropoliei nr. 32

Un concert parte din Stagiunea „4 Anotimpuri”, reprezentând Primăvara

 

Biertan: sâmbătă, 13 aprilie, ora 18:00

Biserica fortificată din Biertan

 

Brașov: duminică, 14 aprilie, ora 18:00

Aula Universității „Transilvania”

Str. Iuliu Maniu nr. 41A

 

Mediaș: luni, 15 aprilie, ora 18:00

Biserica fortificată Sf. Margareta

Piața Castelului nr. 1

 

Intrarea va fi liberă la toate cele patru evenimente ale turneului.

 

Concertele Jesus College Cambridgeîn România vor fi susținute de corurile reunite: the Chapel Choir (ce datează de la fondarea Colegiului în anul 1496, fiind refondat în anul 1849), format din bărbați tineri și adulți, și the College Choir (format în anul 1982), sub formulă mixtă, format din elevi din mai multe școli, cuprinzând și soprane și alto. Fiecare ansamblu și-a dezvoltat o reputație și un repertoriu propriu concertânnd împreună la evenimente de amploare în College Chapel (datând din secolul XII) sau în alte spații renumite, sub conducerea lui Richard Pinel.

Responsabilitatea principală a corurilor este să concerteze în serviciul frumoasei Capele a Colegiului, iar, pe lângă acest lucru, colaborează cu orchestre faimoase și ansambluri precum Britten Sinfonia, Fretwork și the Saraband Consort.  Corurile își extind discografia înregistrând sub Signum label. Cel mai recent disc, Praise My Soul, a fost lansat, cu succes de critică, în luna octombrie a anului 2018, ajungând în top ten la the UK Specialist Classical Charts. Corurile au fost apreciate de The Sunday Times prin calitățile  “exquisite blend and shape”.

În anul 2017, membrii the Chapel Choir au interpretat Recviemul de război de Britten la Saffron Hall și au colaborat cu trupa progressive-rock Big Big Train într-un proiect cu muzică de Crăciun care a urcat rapid în topuri. În același timp, The College Choir a susținut de curând concerte care s-au bucurat de o foarte bună primire interpretând Patimile după Matei de Bach, Dixit Dominus de Handel sau Petite Messe Solennelle de Rossini. Au participat la BBC Proms parte din evenimentele care au sărbătorit 800 de ani de la fondarea Universității din Cambridge și au participat la numeroase transmisii live la BBC TV sau la radio. Dintre proiectele corurilor reunite se remarcă Patimile după Ioan de Bach (‘nothing could have been more heart-warming’ – The Independent), Simfonia a III-a de Mahler la King’s College Chapel, sub conducerea lui Graham Ross, două concerte Christmas Celebration alături de the Royal Philharmonic Orchestra, sub conducerea lui John Rutter.

Richard Pinel este Fellow și Director of Music la Jesus College Cambridge, interpretând la orgă în serviciul Liturghiei, dezvoltând, de asemenea, o carieră independentă concertând în numeroase proiecte. A fost, timp de șapte ani, Assistant Director of Music la George’s Chapel de la Castelul Windsor, interpretând regulat de opt ori pe săptămână dar și cu ocazia mai multor evenimente regale sau de importanță națională. A ocupat roluri similare la Magdalen College, la Catedralele Oxford și Perth.

La începutul carierei sale ca membru de cor la All Saints’ Church, Northampton, Richard Pinel a primit prestigioasa bursă pentru orgă la Magdalen College, Oxford, în annul 2002. În această perioadă, alături de corul colegiului distins cu Premiul Grammy, a înregistrat diferite proiecte la Harmonia Mundi din SUA în cadrul cărora interpretarea lui Richard Pinel a fost numită „o forță a naturii”. A studiat alături de Henry Fairs la Birmingham Conservatoire. Din acel punct a început să câștige competiții de nivel internațional, culminând cu the First Prize, Ad Wammes Prize și Naji Hakim Prize la Breda International Organ Competition în Olanda. În calitate de profesor, Richard Pinel a condus masterclass-uri la Royal College of Organists și la Royal Birmingham Conservatoire, coordonând cursuri pentru Oundle for Organists. Primul său CD, L’Orgue Symphonique, a fost lansat la Resonus Classics, fiind foarte bine primit de critică și apreciat prin cuvintele  ‘electrifying impact’ and ‘truly tremendous verve’.

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei peste 20 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul ce împlinește anul acesta 10 ani de activitate acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/YSeZK4UyVEI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Isihasmul – Drumul către Rugăciunea Inimii”

Posted: 09 Apr 2019 07:23 AM PDT

Sâmbătă, 20 aprilie 2019, ora 17:30, Editura Herald şi Librăria Humanitas Cișmigiu vă invită într-o incursiune spirituală în practica tradiției creștin ortodoxe, în cadrul  evenimentului Isihasmul – Drumul către Rugăciunea Inimii care va avea loc la Librăria Humanitas Cismigiu din Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 38). AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

„Concentrându-ne în primul rând pe lumea materială, pierdem legătura cu Cerul. Pierdem relaţia cu Dumnezeu, de care s-au bucurat Adam şi Eva înainte de Cădere sau Fiul Risipitor înainte de a se hotărî să părăsească palatul cerurilor. Această ruptură se află în inima dilemei noastre existenţiale şi este cauza tuturor tulburărilor şi suferinţelor psihice ulterioare..”

                                                                                    Kyriacos C. Markides – Muntele tăcerii

  • ”Ce este isihasmul și care sunt metodele de practică isihastă ?
  • Ce este Rugăciunea lui Iisus? Dar Rugăciunea Inimii?
  • Ce se înțelege prin “paza gândurilor” în tradiția creștină ortodoxă?

Iată câteva întrebări cu care s-a confruntat aproape orice creștin practicant și lucrător pe cale. Ajutați de dialogul lui Kyriacos C. Markides cu duhovnicul său, părintele Maximos, vom încerca să găsim răspunsuri la toate acestea și la ce înseamnă isihasmul ca practică spirituală.

Discuțiile în jurul cărții „Muntele Tăcerii” de Kyriacos C. Markides, publicată în colecția „Spiritualitate creștină” a editurii Herald este doar un prilej ca să reflectam la Rugăciunea Inimii şi neîncetata pază a gândurilor, ca premisă a lucrării rugăciunii în om.

În această incursiune spre ceea ce înseamnă de fapt adevărata trăire lăuntrică, vor fi alături de noi cu inima deschisă:

  • Pr. Prof. Ion Buga (teolog, membru al Uniunii Scriitorilor)
  • Prof. Teodoru Ghiondea (profesor de istorie și religie, consilier editorial al editurii Herald)
  • Andrei Găitănaru (publicist, filosof)
  • Mihai Liță (Senior Editor, coordonatorul colecției „Spiritualitate Creștină” al editurii Herald)

 

Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).”, anunță editura Herald.

 

Lucrarea „Muntele tăcerii” face parte din ceea ce am putea numi „trilogia atonită” a sociologului american de origine cipriotă Kyriacos C. Markides, profesor la Universitatea din Maine.

Cercetător vechi în domeniul spiritualităţii, călător în întreaga lume în căutarea unei ghidări autentice, autorul îl întâlneşte în final pe „părintele Maximos”, un duhovnic charismatic, fost Protos (guvernator) al Sfântului Munte Athos şi totodată ucenic direct al unuia dintre cei mai sporiţi „bătrâni” (geronda) ai secolului trecut: Sfântul Paisie Aghioritul.

 

Sub îndrumarea duhovnicească părintelui Maximos, „bătrân” în înţelepciune, dar tânăr de ani, autorul desluşeşte pas cu pas tainele „Căii Întreite” isihaste, fiind instruit în paza gândurilor, rugăciunea lui Iisus şi multe alte subiecte care ţin de nevoinţa creştină (askesis).

 

„Într-o lume contorsionată, pe o planetă pe care continuăm să o rănim ca şi cum nu ar fi «casa» noastră, cartea lui Kyriacos C. Markides vine ca o gură de aer proaspăt. Aerul «Muntelui Autorul aduce în atenţia noastră o învăţatură mereu actuală, isihasmul – calea liniştii, lucrarea Rugăciunii lui Iisus.

Valorificând într-un limbaj actual şi într-un stil uşor de citit şi de înţeles o învăţătură perenă, pe care adesea o ignorăm, «căutând departe de casă comoara ascunsă în propria grădină», învăţătură coborând de la Sfinţii Apostoli şi de la marii Părinţi ai pustiei până la marii duhovnici contemporani – «linie de foc a Duhului» ce străbate istoria spirituală a lumii – cartea intră în case şi în inimi, oferind creştinului (şi nu numai, îndrăznim să spunem) îndrumări pentru paza şi curăţarea minţii de gândurile negative, ce pot aduce pacea şi lumina în fiinţa sa, pregătindu-l pentru  întâlnirea cea de taină, de la inimă la Inimă, cu Dumnezeu, prin rugăciune.”  Mihai Liță, Senior Editor, coordonatorul colecției „Spiritualitate Creștină” al editurii Herald

 

„Când omul s-a golit de plăcerile şi de preocupările lumeşti şi atinge kenosis, mintea sa se poate umple de realitatea lui Dumnezeu. Cu ajutorul rugăciunii neîncetate, nu ne mai bazăm în exclusivitate pe raţiune şi pe intelect pentru a sesiza natura realităţii. Indiferent dacă trăim în lume sau într-o mănăstire, practicarea rugăciunii rămâne în centrul vieţii spirituale.”

                                                                                          Kyriacos C. Markides – Muntele tăcerii

 

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Bucureşti FM, Smart FM, Canal 33, 6 TV, România Liberă, Casa mea, Bookhub, Fundaţia Calea Victoriei, 4arte, Bookuria, Agenţia de carte, Bookaholic, BookNation, Serial Readers, Raftul cu idei, România Pozitivă, Filme-Cărţi, IQool, Literatura pe tocuri, LiterNet, Citeşte-mă, PRwave, Cinemagia, Cărti, Cabala pentru toți, Calea către Carte, ZMEU Bucureşti, Recenzii-Cărţi.

 

Număr de vizualizări :65http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/y_lyV-FjF7E?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Mission Cimbalom”, cu Marius Preda, în Israel

Posted: 09 Apr 2019 05:58 AM PDT

Într-un adevărat tur de forță muzicală, Marius Preda a prezentat publicului israelian proiectul ”Mission Cimbalom” în cadrul unei serii de concerte și master classes de jazz și world music care au cucerit publicul prezent la evenimentele din perioada 1-6 aprilie 2019, organizate cu sprijinul ICR Tel Aviv, pe tot teritoriul țării – de la Ierusalim, Akko și Eshkol la Givatayim, Zichron Yaakov și Rehovot. Programul muzical al concertelor a inclus compoziţii de pe cel mai recent album al artistului, Mission Cimbalom (Universal Romania, 2017), dar şi improvizaţii ale multi-instrumentalistului român, precum și piese din repertoriul de jazz mondial (semnate de George Gershwin, Cole Porter, Duke Ellington, etc.), dar și piese tradiționale românești, precum Doina, adaptate stilului inconfundabil și instrumentului muzical special utilizat de către artistul român – țambalul. Programul muzical al concertelor, interpretat cu măiestrie de către muzicienii din România și Israel în vederea accentuării bunelor relații bilaterale existente între cele două state, a fost foarte apreciat de publicul prezent la evenimente.

Marius Preda a fost acompaniat în concerte de omologii israelieni Amikam Kimelman – saxofon, Gregory Rivkin – trompetă, Yorai Oron/Arie Welnitz – bas, și Roni Holen – tobe. Printre cei prezenți la concerte s-au numărat atât membri ai oficialităților locale din Israel, figuri proeminente ale scenei culturale israeliene, precum și diplomați israelieni de marcă.

Artistul român și-a dovedit încă o dată măiestria muzicală prin forța și energia cu care a abordat piesele din program și prin introducerea în concerte a unui instrument suplimentar – acordeonul. La finalul concertului, prestația de înaltă calitate a fost răsplătită de public cu aplauze îndelungate care a solicitat la fiecare concert un bis din partea artiștilor.

Deoarece unul dintre scopurile proiectului ”Mission Cimbalom” este acela educativ, Marius Preda a susținut și două master classes de tehnică muzicală pentru studenții departamentelor de muzică ale Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim și a Conservatorului din Eshkol, în același timp prezentând publicului, în timpul concertelor, detalii importante privind istoria țambalului și versatilitatea acestuia în cadrul genurilor muzicale.

 

Număr de vizualizări :74http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/44UI_zgsm8U?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Zilele Atelierelor Deschise de Sculptură, Ediția a 3-a

Posted: 09 Apr 2019 05:01 AM PDT

Cu prilejul evenimentului Zilele Atelierelor Deschise de Sculptură de anul acesta, 25 de sculptori vă așteaptă la adresele atelierelor lor pe parcursul a două weekenduri consecutive, 13-14 și 20-21 aprilie. Aceiași sculptori își vor reuni lucrările, din 11 aprilie 2019, în expoziția Sculpturi din Atelierelor Deschise deschisă la Teatrul Național I. L. Caragiale București.Evenimentul Zilele Atelierelor Deschise de Sculptură, ediția a 3-a, este organizat în cadrul Proiectului Cultural Contemporanii, de Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala de Sculptură și susținut de Domeniile Sâmburești și Aqua Carpatica.

Expoziția Sculpturi din Atelierelor Deschise, 11 aprilie 2019

Ca un preambul al vizitelor la ateliere, joi 11 aprilie, la Teatrul Național I.L. Caragiale București, la orele 18:30 va avea loc deschiderea expoziției Sculpturi din Ateliere Deschise. În cadrul expoziției, ce pune accent pe diversitatea formelor de expresie,  vor fi prezentate 25 de lucrări de sculptură semnate de artiștii ce își vor deschide atelierul spre vizitare. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 11–21 aprilie 2019, în orele de program ale Teatrului Național I.L. Caragiale din București (zilnic, între orele 14.00 – 18.30, cu excepția zilelor de luni). Accesul se face pe la intrările spre Sala Media și Pictură, dinspre Hotel Intercontinental.

 

Vizite în ateliere de sculptură, întâlniri memorabile, 13-14 și 20-21 aprilie 2019

Descoperiți spațiile de creație în care își desfășoară activitatea, cum sunt organizate, ce ustensile și materiale sunt folosite pentru realizarea sculpturilor și vă delectați privirea cu sculpturi din lemn, bronz, marmură și alte materiale specifice!

Accesul publicului este liber, programul de vizitare a atelierelor este sâmbătă și duminică,  13-14 și 20-21 aprilie, în intervalul orar 12:00 – 20:00, iar adresele sculptorilor pe care îi veți putea cunoaște și cu care veți putea interacționa sunt disponibile la pagina de internet Ateliere.Net. Pentru a ușura periplul prin oraș, beneficiați de lista atelierelor deschise și opțiunea de ghidare prin GPS către adresele atelierelor descărcând gratuit Aplicația pentru Smartphone ATELIERE, disponibilă pe platformele: iOS și Android.

 

Artiștii expozanți ale căror ateliere personale pot fi vizitate sunt: Giani Iosif Amarandei, Cătălin Bădărău, Alin Carpen, Alexandru Căzănaru, Titi Ceara, Elena Gheorghe, Eugen Ilina, Ionel Istoc, Ioan Ladea, Jorge Mafu, Andrei Marina, Constantin Mîrzea, Ioan Medruţ, Bianca Mann, Laurenţiu Mogoşanu, Dan Munteanu, Dumitru Pasima, Cristian Pentelescu, Ana Zoe Pop, Mircea Roman, Elena Surdu Stănescu, Nicolae Stoica, Aurel Vlad, Marian Zidaru, Victoria Zidaru.

 

Informații legate de vizite și grupuri organizate puteți solicita la (+40723) 825 800 sau prin email, la adresa info@ateliere.net. Acest eveniment cultural-educativ este gratuit și adecvat pentru întreaga familie! De asemenea, informații despre ateliere și artiști puteți găsi și pe pagina de internet Expoarte.Ro.

 

Proiectul Cultural Contemporanii, inițiat și derulat de Asociația Făuritori, își propune valorizarea culturii românești actuale, prin favorizarea actului de creație – abordat într-o perspectiva unitară cu creatorul – prin organizarea și susținerea de activități cultur

Număr de vizualizări :60http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5VB9wfPL1xI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Serată PEN România: ”Libertate și Poezie în America lui Trump”

Posted: 09 Apr 2019 12:00 AM PDT

Vineri, 19 aprilie 2019, la ora 19:00, la sediul GDS / Green Hours din Calea Victoriei 120 din București, va avea loc o Serată PEN cu tema ”Libertate și Poezie în America lui Trump”. Participă în calitate de invitați Joshua Kurtz, Visiting Professor și bursier Fulbright la Universitatea din Brașov, Tara Skurtu, poetă, traducătoare și profesor de scriere creativă, și Andrew Davidson Novosivschei, poet și reputat traducător din literatura română. Amfitrioni: Magda Cârneci, președinte și Caius Dobrescu, vicepreședinte al PEN România. Moderator: Mircea Dan Duță, poet și traducător.

Vor fi dezbătute situația drepturilor omului și a libertății de exprimare în condițiile impuse de actuala administrație în Statele Unite ale Americii, dar și destinele personale ale invitaților americani, aflați în situația aparent paradoxală de vremelnici „exilați” în România. De asemenea, aceștia vor citi din creația lor literară recentă, inclusiv texte traduse în limba română.

 

Număr de vizualizări :57http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/JGeR_4ad4og?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Conferință susținută de Andrei Mihail: ”Piața fotbalului de cartier...

Posted: 08 Apr 2019 11:11 PM PDT

Joi, 18 aprilie 2019, de la ora 18.00, la Clubul Țăranului, Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea. Andrei Mihail, doctor în antropologie, lector SNSPA, va susține conferința Piața fotbalului de cartier în București. Intrarea este liberă.

La cum arată fotbalul de azi, Hagi, Balaci și Dobrin nu ar mai fi făcut sport. Părinții nu și-ar fi permis, spunea mai demult proprietarul unei mici școli de fotbal bucureștene. În umbra fostelor stadioane muncitorești deschise fără restricții vecinilor și copiilor din cartiere, fotbalul de azi rămâne disponibil doar celor care și-l permit. Pornind de la istoria stadioanelor de uzină care împânzeau orașul, vom discuta despre viața socială capitalistă a fotbalului de cartier și despre transformarea sportului de masă într-un produs tot mai puțin accesibil multor bucureșteni.

 

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, TVR, Dilema Veche, Historia, Decât O Revistă, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, Blitz TV.

 

Număr de vizualizări :58http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/bgsmrd0huYs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Poetul spaniol/galician Claudio Rodríguez Fer, la Cafeneaua critică

Posted: 08 Apr 2019 11:00 PM PDT

Vineri, 12 aprilie 2019, orele 19.00-21.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (Str. Nicolae Creţulescu nr. 8), poetul spaniol/galician Claudio Rodríguez Fer vine la Cafeneaua critică! Născut şi trăitor în Galiţia, regiunea din Nord-Vestul Spaniei, promotor al limbii şi culturii galiciene, Claudio Rodríguez Fer e un cunoscut poet, totodată prozator, dramaturg, eseist, şef al Catedrei de poezie „José Ángel Valente” a Universităţii din Santiago de Compostela. La Cafeneaua critică – o întîlnire cu şi despre Claudio Rodríguez Fer, care va şi citi din versurile sale. Invitaţi speciali: Adina Ioana Vladu şi Victor Ivanovici, traducători ai poetului în limba română*. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică, proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate, desfăşurat în 1994-1998, în cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi după 2008, în diverse cluburi din Capitală, este găzduită actualmente de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (sediul din Strada Nicolae Creţulescu)**.

 

Ediţia de faţă – VINERI 12 aprilie 2019!

 

*

 

Cafeneaua critică

VINERI 12 aprilie 2019, orele 19.00-21.30

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti/ MNLR

Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei şi în spatele UNITER)

Contact: 0731-00.30.22 (Andreea Drăghicescu/ MNLR); 0737-210.978 (Paul Radu/ Cafeneaua critică)

 

_______________

 

* Claudio Rodríguez Fer, Máis alá do bosque/ Dincolo de pădure, con imaxes de Claudio Rodríguez Fer e tradución ao romanés de Ion Deaconescu, Adina Ioana Vladu e Victor Ivanovici, Colecţia „A tola soñando”, Caderno da crítica, 10, Lugo, 2018.

** Invitaţii „stagiunii” 2018-2019 şi participanţii la discuţii: Ioan Cristescu, Mireille Rădoi, Adina Berciu-Drăghicescu, Dan Gulea, Mircea Tiberian (Centenar neconvenţional: perspectiva feministă, scriitorii căzuţi, cantata Tiberian) (ediţia a 227-a); Ion Pop şi Constantin Abăluţă, Iulian Băicuş, Ana Blandiana, Mircea Martin, Simona Popescu, Ion Simuţ (despre Poezia românească neomodernistă) (ediţia a 228-a); amfitrionul şi Vlad A. Arghir, Ioan Iacob, Paul Radu, Ramona Tănase, plus veselie & antren (10 ani de Cafenele critice, seria a 2-a) (ediţia a 229-a); Dorin Ştefan şi Elsa Exarhu, Petru Gînj, Gabriela Massaci, Matei Stîrcea-Crăciun, Anda Ştefan (cu şi despre Dorin Ştefan) (ediţia a 230-a); Anca Boeriu, Andreea Sandu, Ilina Schileru, Octavin Neculai, Vlăduţ Mavriche, Andreea Drăghicescu şi Adrian Branea, Robert-Nicolae Moreanu (despre proiectul Arta la intrare) (ediţia a 231-a); Mircea Florian, Dragoş Andriana, Andrei Dinescu, Florin Manca/ Daath Yug, Cătălin Rădulescu/ Tzetze, Lucian Stan/ DJ Vasile (trupa lui FloriMan), Alexandru Unguru, Mişa Şerban, Alin State (echipa spectacolului Doi şi un tulnic, regia: Alexandru Unguru, scenografia: Cristian Stănoiu), Oana Sav (Uniunea Munţii Apuseni) (Întîlnirea anuală a Şcolii de tulnice/ Fundaţia Mircea Florian/ MotzArt/ Uniunea Munţii Apuseni) (ediţia a 232-a); Ioan Iacob, Mircea Roman, Aurel Vlad,  Florentina Voichi, Iulia Deme, Raluca Băloiu şi Constantin Abăluţă (despre proiectul FIG/ expoziţia Afinităţi elective  FIG 3, la Galeriile Carol) (ediţia a 233-a); Nora Iuga, Constantin Abăluţă şi Mircea Anghelescu, Mihaela Miroiu, Stelian Stativă, Aurel Vlad (Nora Iuga – 88, Constantin Abăluţă – 80) (ediţia a 234-a); Mircia Dumitrescu şi ZuZu Caratănase, Aurel Vlad (cu şi despre Mircia Dumitrescu) (ediţia a 235-a); Gabriela Adameşteanu şi Mircea Alexandrescu, Adrian Branea, Ioana Ieronim, Radu Petrescu-Muscel (cu şi despre Gabriela Adameşteanu) (ediţia a 236-a); George Mihăiţă şi Adreia Bîrsan, Corina Constantinescu, Ioan Cristescu, Doina Papp (cu şi despre George Mihăiţă) (ediţia a 237-a); Cosmin Năsui, Cristi Farcaş, Maria Cornea, Gabriela Culic, Andreea Gheorghiu, Mirela Hagiu, Magda Isăcescu, Corina Perianu, Iris Bianca Teodorescu, Carmen Văideanu, Liviu Gavrilescu, Puiu Patzelt, Doina Mîndru, Cristian Vasile (despre proiectul şi expoziţia Women Power in Art) (ediţia a 238-a); Mircea Regneală, acad. Florin Filip, Voichiţa Dragomir, Corina Apostoleanu, Laura Rudeanu, Elena Tîrziman, Ionel Enache şi Mircea Anghelescu, Mihai Constantinescu, Robert Coravu, Mihaela Dragu, Octavian Gordon, Bogdan Jugănaru, Claudia Lungu, Radu Petrescu-Cîmpulung, Mihaela Racoviţeanu, Claudia Şerbănuţă (despre situaţia bibliotecilor) (ediţia a 239-a); William Totok, Werner Kremm şi Mariana Duliu, Aurora Fabritius, Vasile Gribincea, Claude Karnoouh, Tudor Lavric, Gruia Novac (despre Franz Xaver Kappus) (ediţia a 240-a, la Casa de cultură „Friedrich Schiller”); Roxana Trestioreanu şi Irina Cios (curatoarea expoziţieiEt Dieu… créa la femme, Galeria AnnArt), Oana Bratiloveanu şi Gabriela Massaci (proprietara, respectiv directoarea galeriei), Constantin Abăluţă, Ruxandra Dreptu, Claude Karnoouh, Iosif Király, Petru Lucaci, Olivia Niţiş, Romelo Pervolovici, Doina Talmann (despre expoziţia Roxanei Trestioreanu Et Dieu… créa la femme, Galeria AnnArt) (ediţia a 241-a); Monica Andronescu, Dana Ionescu, Maria Zărnescu, Alina Epîngeac, Alexandra Florescu, Irina Cerchia, Elena Coman şi George Banu, Adrian Branea, Corina Constantinescu, Riri Sylvia Manor, Ludmila Patlanjoglu, Radu Petrescu-Muscel, Ştefana Pop-Curşeu (10 ani de Yorick/ Nemira, revistă de teatru şi colecţie de cărţi dedicate artelor spectacolului) (ediţia a 242-a); Vasile Tolan şi Bogdan Cristel, Anca Dragu, Doina Mîndru, Lidia Moise, Lucian Muntean, Gabriel Niţulescu, Elena Şendroiu (cu şi despre Vasile Tolan) (ediţia a 243-a).

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/SI0fk0pS4ao?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Nume importante ale jazzului internațional, în concert la ARCUB

Posted: 08 Apr 2019 10:50 PM PDT

Doi muzicieni americani, un artist francez și un jazzman român vin în aprilie, la ARCUB, pentru un concert care nu ține cont de bariere stilistice și prejudecăți. John Betsch la baterie, Chris Dahlgren la contrabas, David Patrois la vibrafon și Liviu Butoi la saxofon sunt John Betsch Quartet în concertul din 18 aprilie 2019, de la ora 20:00 de la ARCUB. Concertul face parte din cea de-a treia stagiune de jazz Artist in Residence, curatoriată de Cristian Soleanu și organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.

„Veți descoperi improvizația muzicală, în sensul real al cuvântului, cu ce o definește- libertate în formă, dinamică, intensitate emoțională. Un concert susținut de muzicieni consacrați, cu o valoroasă experiență artistică.” Cristian Soleanu, curator Artist in Residence.

 

Pentru concertul John Betsch Quartet cei patru artiști propun o muzică dincolo de prejudecăți și bariere stilistice. Compozițiile spontane pendulează între jazzul modal și explorări timbrale într-o experimentare profundă, energică și intensă a spațiului muzical.

 

Inițiatorul proiectului, unul din reprezentanții de marcă ai percuției contemporane de jazz, John Betsch colaborează cu muzicieni români de mai bine de 15 ani. Cu Liviu Butoi și Chris Dahlgren a cântat la Berlin și la Festivalul de Jazz de la Gărâna, în cvartet cu Mircea Tiberian. Cel de-al patrulea muzician al cvartetului John Betsch, vibrafonistul francez David Patroiseste cunoscut publicului român din proiectele Liviu Butoi & The French Connection și prin colaborărle cu Nicolas Simion și John Betsch în cadrul festivalului internațional de la Paris, Jazzycolors.

 

JOHN BETSCH QUARTET

18 APRILIE | ORA 20:00 | SALA MARE ARCUB

 

Liviu Butoi (RO) – saxofon, flaut

John Betsch (US) – baterie

David Patrois (FR) – vibrafon

Chris Dahlgren (US) – contrabas

 

Liviu Butoi

Saxofonist, flautist și compozitor, debutează în 1970 alături de formații rock, după care își leagă numele de jazzul românesc. În 1980 începe să cânte cu pianistul Mircea Tiberian, iar zece ani mai târziu îl cunoaște pe Burton Green cu care are o colaborare de lungă durată. Desemnat Muzicianul Anului în 2003, Liviu Butoi este una dintre cele mai interesante personalități ale scenei jazzului românesc. Împreună cu Mircea Tiberian, Edward Perraud și Arnault Cuisinier, scoate unul dintre cele mai notabile discuri românești de jazz, „Păsări”, în 2004. Participă intens la festivaluri și concerte de jazz din Europa și colaborează cu instrumentiști de jazz din toată lumea.

John Betsch

După o carieră strălucită în cetatea jazzului, New York, Betsch se mută în Europa la începutul anilor ’80, unde devine membru permanent al celebrului cvartet condus de Steve Lacy. Colaborează intens, în același timp, și cu alte legende ale muzicii afro-americane precum Mal Waldron sau Archie Shepp. În 2017 efectuează turnee cu Benny Golson, Don Byron și Kirk Lightsey. Arta lui John Betsch este o lecţie vie de istorie a bateriei şi, totodată, creionează o viziune asupra importanţei acestui instrument în muzica zilelor noastre.

David Patrois

La un an după ce termină studiile de percuție clasică, primește, în 1987, o bursă la Berklee School of Music din America unde studiază cu legenda jazzului internațional, Gary Burton. Se întoarce în Franța unde câștigă numeroase premii de jazz și înregistrează album cu propriul cvintet. În 2003, pleacă în turneu alături de Ravi Coltrane, Mark Turner și Olivier Gatto. Predă vibrafonul și conduce mai multe ansambluri de jazz din cadrul Conservatorului Regional din Paris.

Chris Dahlgren

În anii săi de formare, contrabasistul american a traversat toate genurile muzicale contemporane, începând cu muzica rock, apoi cântând jazz în cluburile din orașul adolescenței sale, Cincinnati. La Wesleyan University, studiază compoziţia cu personalităţi ale muzicii contemporane, precum La Monte Young sau Anthony Braxton, cu care Dahlgren colaborează pentru mai multe proiecte materializate în albume discografice. După o perioadă de activitate la New York, devine profesor de compoziţie şi ansamblu la Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin.

Despre “Artist in Residence”:

Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.

„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, noul curator al programului “Artist in Residence”.

Program concerte Artist in Residence mai – iunie 2019:

  • 9 mai – Petra Acker & The Band
  • 23 mai – Kaja Draksler Trio – „Punkt. Vrt. Plastik”
  • 6 iunie – Concert dublu – Ana Dubyk Quartet & Cristian Soleanu – Albert Tajti Duo
  • 20 iunie – Daniel Torres Quartet „First Statement”

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90.

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Detalii pe www.arcub.ro;

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

 

ARCUB este organizatorul Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

Vizualizări: 152

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor