altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 9 aprilie 2019

“Durere și plăcere” plus 9 more


Durere și plăcere

Posted: 08 Apr 2019 01:44 PM PDT

Cu o oarecare uimire și cu ceva mai multă nedumerire mi-am adus aminte, după mai bine de trei luni după Revelion, că 2019 nu e numai an electoral, dar și, țineți-vă bine, Anul Cărții. Doar că, în loc să mă bucur, să îmi frec mîinile cu satisfacție că ieșim din groapa nefuncțională a Europei, eu mă întristez. E jumătatea lui aprilie și… nimic.

A auzit cineva ceva despre afurisitele astea de cărți? Poate spune vreun funcționar guvernamental cum se numește și unde crește copacul care face cărți? Pare de domeniul evidenței că micuțele obiecte cu foi înnegrite de tușul tipografic zburdă pe undeva, iar pe acolo se abat niște cow-boys care le prind cu lasoul, le domesticesc și le aduc în bătătura editurilor.

Din nefericire, cultura română literară s-a întors cu 200 de ani în urmă. Pe atunci, un nebun romantic, pe numele lui Ion Heliade Rădulescu, producea acest îndemn mobilizator: „Traducțiunile nu fac o literatură. Scrieți, băieți, numai scrieți.” Pe acest îndemn s-a construit literatura română „clasică”. Însă am ajuns, după intervalul de care vorbesc, să repetăm vechiul îndemn, doar că cu mai multă disperare și cu mult mai puțină încredere.

 

Iată care sînt motivele:

Cea mai slabă (ca număr de titluri) literatură națională a Europei. Cel mai mic număr de cititori. Cel mai mic număr de librării. Cel mai mic număr de cărți (originale) vîndute. Cea mai mare neîncredere în autorii români.

Probabil ăsta e motivul pentru care vreun funcționar nostalgic, romantic și îngrijorat a strecurat în mapa guvernanților Anul Cărții ca prioritate românească. Altceva nu poate fi, pentru că, în primele trei luni ale anului, nu am auzit pe nimeni dintre cei de la butoane vorbind despre vreo carte, fie ea „Suge-o, Ramona” sau „Fluturi”. Ai zice că România e țara pustie, în care locuitorii au uitat să citească, să zăbovească și să viseze. Iar cei care scriu cărți sînt nebuni, grafomani, bugetari, rentieri și zărghiți.

Din nefericire, singurul lucru pe care îl putem măsura e o „ea”. Piața de carte. Cea mai mică și mai pricăjită din Europa. Dar e bine, nu-i așa, că avem Anul Cărții în România. Sigur, cu acest efort colosal, cu această mobilizare de forțe, vom izbîn… Cum (mi se suflă în cască)? Cum? Toată lumea așteaptă să bifăm nimicul ca și cum l-am fi îndeplinit? Cum (mi se suflă și mai abitir în cască)? În definitiv, a trecut și Centenarul și uite ce liniște a fost! De ce te mai agiți? Vezi că ai o vîrstă, menajează-ți inima. Hai, ia o pastilă!

 

Florin IARU

Număr de vizualizări :0http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pYPNuypz7JQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Vi se pare cumva nedreaptă dispariția dumneavoastră?”, de Matei Vi...

Posted: 08 Apr 2019 09:51 AM PDT

La Editura Tracus Arte va apărea volumul de poezie Vi se pare cumva nedreaptă dispariția dumneavoastră?, de Matei Vișniec.

În anii ’80, la București, într-un moment de mare efervescență poetică, Matei Vișniec și-a forjat un stil al său, recognoscibil imediat. Deseori poemele sale sunt niște mici fabule filozofice, dar și niște situații dramatice insolite, ca și cum ar planta decorul unor întâmplări stranii pe care le schițează cu o mare economie de mijloace. Nu întâmplător drumul de la poezie la teatru a fost firesc pentru Matei Vișniec, întrucât aproape toate poemele sale conțin în embrion un conflict și o interogație, o provocare și o dilemă. Numeroase personaje mirate sau amuzate, fragile sau ironice se plimbă prin poemele lui Matei Vișniec și uneori trec dintr-un poem în altul, ca și cum autorul ar construi un unic univers, o galaxie de angoase existențiale, dar și de situații ludice.

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti, unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la Editura Albatros, cu o culegere intitulată La noapte va ninge. Matei Vişniec este autorul a cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa, unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului, în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiș în numeroase țări. Mai multe premii i-au răsplătit activitatea, începând cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul Înţeleptul la ora de ceai. El a mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul internaţional de teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet.

Ar fi vrut să ridice o piatră

Un om care voia să ridice o piatră

îşi dădu seama brusc că nu avea mînă

că nu avea cum să apuce piatra

pe care voia să o ridice

şi să o arunce

dar nici ochi nu avea

omul care ar fi vrut să ridice piatra

neavînd ochi, deci, n-ar fi văzut nicicum

nici unde era piatra

şi nici încotro să o arunce

 

nu avea nici mînă şi nici ochi

omul care ar fi vrut să arunce o piatră

pentru că de fapt nici nu era om era

sperietoare

o sperietoare pe care se aşezau mereu

păsările

iar o sperietoare nu are decît o singură posibilitate

de a alunga păsările, aruncînd cu multe pietre

în ele

poate că această poveste n-ar fi fost atît de tristă

dacă păsările ar fi fost păsări

 

dar şi cu ele era o problemă

pentru că nu prea aveau aripi

şi nici văzduh

se tîrau doar imobile

pe o cîmpie invadată de peşti

 

din volumul în curs de apariție Vi se pare cumva nedreaptă dispariția dumneavoastră?, de Matei Vișniec

Număr de vizualizări :49http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hqJleCeW_Ko?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Au fost aleși finaliștii concursului ”Write a Screenplay for Sebast...

Posted: 08 Apr 2019 09:29 AM PDT

Florin Lăzărescu, cu lungmetrajul ”Regulile jocului de smarald”, Andrei Epure, cu lungmetrajul ”Câini care latră de la distanță”, Gabriel Molnar, cu miniseria ”Eu și Dracula”, Filip-Iosif Columbeanu, cu miniseria ”Departamentul 8 Securitate”, Alexandru Molico, cu miniseria ”Uruc”, Vlad Ghinea și Andrei Boeru, cu miniseria ”Balast” sunt finaliștii concursului Write a Screenplay for Sebastian Stan. Peste 200 de autori și-au înscris creațiile în concursul organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe, în cadrul American Independent Film Festival (12-18 aprilie). 174 de înscrieri au fost considerate valide, dintre care 43 de proiecte de miniserie TV și restul, proiecte de film de lungmetraj. Cel mai tânăr participant înscris are 14 ani iar cel mai experimentat 67. 11 concurenți au decis să înscrie în competiție mai mult de un proiect, iar din totalul celor înscrise, 94 aparțin unor autori care au avut o experiență anterioară ca scenarist sau regizor.

Finaliștii vor participa, în perioada 10 – 17  aprilie 2019, la un workshop de dezvoltare a outline-urilor cu care au participat, variantele finale urmând a fi trimise actorului Sebastian Stan. Workshop-ul va cuprinde mai multe conferințe precum și sesiuni de lucru individual și în grup, alături de scenaristul și consultantul Alexandru Baciu.

Conferințele care vor avea loc pe durata American Independent Film Festival și vor fi deschise tuturor celor care s-au înscris la concurs. Acestea vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 17:00, după cum urmează:

Luni, 15 aprilie – Camilla Curtis (Script Development Executive – HBO Europe) și Johnathan Young (VP Original Production HBO Central Europe) vor susține conferința: Serialele TV. O introducere.

Marți, 16 aprilie – Christopher Landry (asistent de regie), Tudor Vladimir Panduru(director de imagine) și Simona Pădurețu (scenograf) sunt vorbitorii conferinței Ce aștept de la un scenarist? La această conferință, reprezentanți ai diferitelor profesii cinematografice vor dezvolta subiectul așteptărilor specifice pe care le au ei ca profesioniști, de la un scenariu.

 

Miercuri, 17 aprilie – Steve Matthews (Executive producer for drama development – HBO Europe) va vorbi despre Cum scriem pentru cinema VS Cum scriem pentru TV.

 

Toate conferințele vor fi urmate de un dialog cu cei prezenți în sala de cinema.

De asemenea, toți participanții la concurs au intrarea liberă la filmele din secțiunea AMERICAN PERSPECTIVES BY ROBERTO MINERVINI, carte blanche-ul invitatului special al festivalului, ce vor urma în programul de la Cinema Muzeul Țăranului, după conferințele menționate mai sus. Roberto Minervini a ales filmele: The Intruder, în regia lui Roger Corman, de luni, 15 aprilie, de la ora 19:00, Tchoupitoulas, în regia fraților Bill&Turner Ross de marți, 16 aprilie, de la ora 18:00 și Wanda, singurul lungmetraj al Barbarei Loden care va fi proiectat miercuri, 17 aprilie, de la ora 18:00. Filmele vor fi introduse de regizor și de critici de film ai revistei de cinema FILM MENU.

Marți, 16 aprilie, de la ora 22:15, la Cinema Muzeul Țăranului, participanții la concursul de scenarii Write a Screenplay for Sebastian Stan sunt așteptați la masterclass-ul lui Roberto Minervini.

Pe data de 18 aprilie 2019, în închiderea festivalului, Sebastian Stan va anunța prin Skype cele două proiecte câstigătoare. Actorul american, care își dorește să joace și în limba română, și-a exprimat disponibilitatea de a se implica activ în procesul de dezvoltare a celor două proiecte până la stadiul de scenarii.

Autorii câștigători vor primi un sprijin de câte 1000 de euro și asistență pe toată perioada de dezvoltare a proiectelor din partea unor profesioniști. O primă formă a scenariilor se preconizează a fi gata până pe data de 1 octombrie 2019, după care Asociația Cinemascop va căuta să identifice cei mai potriviți producători interesați să se implice financiar pentru realizarea lor.

Inițiat în 2017, American Independent Film Festival prezintă o selecție de  producții independente americane recente, lansate în circuitul marilor festivaluri din lume precum Sundance, Cannes, New York, Tribeca, Telluride, Toronto, Veneția, alături de secțiuni retrospective, proiecții și evenimente speciale.

Programul complet este disponibil aici.
Bilete si rezervări prin Eventbook.ro.

http://filmedefestival.ro/american-independent-ff/

Facebook: https://www.facebook.com/AmericanIFF/

Instagram: https://goo.gl/8PtfUq

Trailer festival: https://bit.ly/2FTw0ks

 

Număr de vizualizări :47http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/MK22hXxKvL0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Bob Sinclar, în deschiderea SPOTLIGHT

Posted: 08 Apr 2019 09:25 AM PDT

În perioada 18-21 aprilie 2019, între orele 20:00 și 23:55, Primăria Capitalei, prin ARCUB, va organiza Festivalul Internațional al Luminii – Spotlight, unul dintre cele mai spectaculoase și de impact evenimente ale Bucureștiului. În deschidere, joi, 18 aprilie, ora 21:00, celebrul artist francez Bob Sinclar va susține un concert în Piața „George Enescu”, precedat de un warm-up cu DJ ANDI, de la ora 20:30. SPOTLIGHT este cel mai mare festival din România dedicat luminii și tehnologiilor din acest domeniu și include anual o serie de instalații de lumină, proiecții video, proiecte de iluminat arhitectural sau instalații artistice interactive ale artiștilor locali și internaționali.

 

La fel ca în anii anteriori, traseul principal al Festivalului Spotlight este Calea Victoriei, completat de spațiile din Strada Lipscani și din Piața Universității, care vor găzdui instalații interactive, sesiuni de video-mapping și multe altele, într-o atmosferă ce va transforma Bucureștiul într-un adevărat Oraș al Luminilor, în care clădiri emblematice, încărcate de istorie, vor spune povestea modernă a spațiului urban.

Astfel, clădirea CEC va găzdui un video mapping intitulat „Brâncuși”, care este o interpretare a operei celebrului artist român, pe când Palatul Telefoanelor va traversa, într-o singură zi, toate anotimpurile, grație video mappingului “Wheel of Time”.

Instalațiile și proiecțiile artiștilor din România, Franța, Canada, Australia și Marea Britanie vor atrage publicul prin ineditul, culoarea și dinamismul lor, invitându-l să se dea în balansoarele luminoase ale instalației “Wave-Field” de la Muzeul Național de Artă al României, să joace ping-pong la Cercul Militar Național, grație instalației “Lightpong”, să se fotografieze cu niște creaturi stranii luminoase numite “Luminuits”, să admire neoanele suspendate în aer ale instalației “Tensegrity”, ce sfidează gravitația, să urmărească iepurele luminos din “Intrude” și multe altele, care vor face ca noaptea și orașul să capete o viață și un ritm de vis.

Ediția a cincea a Festivalului Spotlight marchează două evenimente majore ale anului: Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și deschiderea Sezonului România-Franța la București, care se vor reflecta în tema aleasă: EuropeLights.

Pe parcursul celor patru luni de desfășurare a Sezonului în România, programul va cuprinde peste patru sute de activități artistice, culturale, științifice și educaționale, organizate de instituții partenere din cele două țări. Proiectele prioritare ale Sezonului sunt colaborările dintre operatori culturali publici și privați, instituții, școli, universități, companii, creatori români și francezi etc.

Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii deschide Sezonul România-Franța 2019 la București, pe 18 aprilie, colaborarea dintre cele două țări concretizându-se în cadrul festivalului prin numirea directorului și producătorului Fête des Lumières – Lyon, Jean-François Zurawik, ca director artistic al ediției din 2019 a Spotlight, dar și prin alegerea unui artist francez, Bob Sinclar, pentru concertul de deschidere.

 

Detalii pe www.arcub.ro; www.spotlightfestival.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

 

Număr de vizualizări :44http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ZVMVl_FEXTs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Turneul „Pianul Călător”, ediţia a noua – incursiune în clasicismul...

Posted: 08 Apr 2019 09:03 AM PDT

Turneul “Pianul călător” se apropie de ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România. Anul 2019, anul ediţiei a noua, este rezervat clasicismului vienez. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic, Haydn, Mozart şi Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative. Turneul national “Pianul călător” ediţia a noua se va desfăşura între 11 aprilie şi 13 mai şi va cuprinde 15 recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în întreaga ţară, inclusiv pe cele cinci piane călătoare existente în acest moment în cinci oraşe din diferite regiuni ale ţării. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă itinerariul turneului.

 

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert, uneori fără să se oprească mai mult de o seară.

În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător : Pe urmele lui Franz Liszt, Beethoven Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

Am ajuns în anul 2019, iar Horia Mihail a optat de această data pentru o incursiune în clasicismul vienez, invitându-ne să ascultăm Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart şi celebra Sonata “Appassionata” nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.

Este un moment de pasaj dar, în acelaşi timp, reflectă faptul că revenirea periodică asupra repertoriului clasic este esenţială pentru un pianist de anvergură. Iar „cheia clasică” a lui Horia Mihail este, cu siguranță, una incitantă, plină de relief.

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/

Din istoria Pianului călător :

www.youtube.com/watch?v=Gm6djI80I9A

Itinerar

Joi,11 Aprilie, ora 19  – Tulcea – Teatrul Jean Bart

Vineri, 12 Aprilie, ora 19 – Pitești – Sala Filarmonicii

Marţi. 16 aprilie, ora 19 – București – Sala Radio

 

Joi, 18 Aprilie, ora 19 – Bistriţa – Sinagoga

Sâmbătă, 20 Aprilie, ora 19 – Braşov – Sala Patria

Luni, 22 Aprilie, ora 19 – Deva – Sala Pro Arte

Marti, 23 aprilie, ora 19 – Alba Iulia – Casa de Cultură

 

Sâmbătă, 4 Mai, ora 19  – Slatina, Centrul cultural “Eugen Ionesco”

Duminică, 5 mai, ora 19  – Caracal – Teatrul Național

Marti, 7 mai, ora 10 – Roman – Casa de cultură

Miercuri, 8 mai, ora 19 – Iaşi – Aula Bibliotecii Centrale Universitare

Vineri, 10 mai, ora 19   – Bârlad – Pavilionul “Marcel Guguianu”

Sâmbătă, 11 mai, ora 19  – Tecuci – Ateneu

Duminica, 12 mai, ora 18 – Mogoşoaia – Palatele Brâncovenesti

Luni, 13 mai, ora 19  – Bucureşti – Teatrelli

Program muzical

Haydn: Sonata în si minor, HOB.XVI 32

W.A. Mozart : Sonata în re major KV 31

Beethoven: Sonata nr. 23 în fa minor op. 57 “Appassionata”

 

Producători: Pro Contemporania, The Culture Hub, Accendo

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking – serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Sense, Borsec, Senia Music

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Teatrelli, Centrul cultural Palatele Brâncoveneşti „Mogoşoaia”, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Filarmonica din Pitești, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Filarmonica de Stat din Braşov, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național din Caracal,  Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Casa de cultură din Roman, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Fundaţia Pelin – Educaţie fără frontiere creştin europeană din Tecuci.

 

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Mediatrust, România TV, Liternet,  Agenţia de carte, Observator cultural, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasika, Bistro Matrioska, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Accent TV.

 

 

Număr de vizualizări :35http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/4yaVhdzy7Bs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporan...

Posted: 08 Apr 2019 08:56 AM PDT

Marți, 9 aprilie 2019, ora 18:00, la SwitchLab, în cadrul proiectului ”Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană #2”, invitată este Marilena Preda Sanc, gazdă Aurora Kiraly.

Cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului prilejuiește ocazia unei discuții cu Marilena Preda-Sânc, artist interdisciplinar, profesor la Universitatea Națională de Arte București. Activitatea sa se întinde pe parcursul aproape a patru decenii. Proiectele sale artistice vizualizează și investighează corpul / mintea / sufletul / comportamentul în raport cu natura și spațiul social / politic și reprezentativ, precum și problematicile feministe.

Lucrările sale sunt prezentate în galerii, muzee, festivaluri organizate de instituții prestigioase: Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Arhitekturni Muzej Ljubljana; Zachęta National Gallery of Art, Varșovia; International Women’s Film Festival, Dortmund; MUMOK, Viena; Kunsthalle, Nurenberg; Albertina Art Collections, Vienna sau realizate în cadrul unor rezidențe artistice internaționale: Kulturkontakt Vienna, Franklin Furnace, N.Y.

O parte din proiectele Marilenei Preda Sânc sunt disponibile la aici: https://preda-sanc.ro.

Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană este un proiect care pune în legătură mai multe generații de artiști și încurajează împărtășirea de cunoștințe și experiență folosind două formate:
– interviul cu artiști contemporani din zona artelor vizuale care expun internațional și care au abordări și practici artistice diferite;
– atelierele-laborator, unde artiștii invitați lucrează cu un grup de tineri, oferind consiliere, ghidare și analiză pe proiecte.
Interviurile sunt realizate sub forma unor întâlniri cu public, formatul lor fiind gândit astfel încât să permită întâlnirea cu artiști din diferite generații, pentru a afla cum s-au format aceștia, cum își dezvoltă ideile, care sunt temele care îi interesează, sursele de documentare, raportul cu instituțiile de pe scena artistica românească și internațională. Este o ocazie de a vorbi și a afla mai multe despre modul cum lucrează aceștia și procesul lor de lucru, dar și cum acestea sunt integrate în existența cotidiană.
Întâlnirile sunt gândite pentru studenți / tineri artiști, dar ele sunt interesante pentru toate categoriile de public preocupat de arta contemporană.

Organizator: Switch Lab
Parteneri: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Asociația Galeria Nouă
Partener media: Radio România Cultural
Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective – ca artist, curator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București și Masterul de Management Cultural EcumEst. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. Între 2007-2012 coordonează Mărturii XXI – Revizitând trecutul / O colecție de interviuri video realizate cu artiști, critici și istorici de artă români din diferite generații, produs de Galeria Nouă. Tot în 2007 editează cartea bilingvă (româna-engleză) Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989, publicată de Galeria Nouă la Editura Unarte București. Din 2012 se implică și se interesează constant să dezvolte programe educaționale care să contribuie la înțelegerea artei contemporane de către copii și adulți.
aurorakiraly.weebly.com

SwitchLab este o platformă care reunește un artist-run space și un studio de fotografie, asociere ce are ca scop susținerea producției de proiecte de fotografie contemporană.

 

Număr de vizualizări :32http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/fUwPSIBn7wY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”CLASS” – Cea mai bună piesă irlandeză a anului 2018 – în regia lui...

Posted: 08 Apr 2019 08:49 AM PDT

Teatrul Naţional din Bucureşti anunţă premiera spectacolului CLASS, o piesă de Iseult Golden și David Horan, care va avea loc vineri, 12 aprilie, dar și marți 23 aprilie 2019, de la ora 20.00, la Sala Atelier. Una din cele mai recente creaţii ale dramaturgiei irlandeze, CLASS de Iseult Golden și David Horan, prezentată la noi în traducerea lui Andrei Marinescu şi regia lui Felix Alexa, este piesa ce a obținut marele premiu la Edinburgh Fringe Festival 2018 și care a fost declarată Cea mai bună piesă de teatru a anului 2018 (Best Theatre Script) la ZeBBie Awards, concursul organizat de Writers Guild of Ireland (Uniunea Scriitorilor din Irlanda).

Scrisă într-un stil cinematografic, cu scene non-lineare, interconectate, Class este un text în care aparenta simplitate a dialogurilor și acțiunilor contrabalansează nesfârșitele profunzimi și complexitățile aflate dincolo de suprafața cuvintelor.

Fiul de nouă ani al lui Brian și al Donnei are probleme. Cel puțin așa susține profesorul lui. Care mai spune că ar trebui să îl vadă un psiholog. Dar lui Brian și Donnei – care s-au despărțit de curând – nu le-au plăcut niciodată nici școala, nici profesorii.

Class este o piesă despre dificultățile de învățare: în școală, în viață, oriunde.

Regizorul Felix Alexa despre spectacol:  „Class este în același timp o piesă socială, dar și extrem de umană, intimă, delicată și violentă prin semnificația ei. O imagine plină de umor și sensibilitate a relațiilor sociale, de școală, de cuplu. Într-o societate românească profund bulversată, inclusiv în sistemul de învățământ, acest spectacol este un semnal de alarmă necesar, dar și o formă de a ne exorciza frustrările și neputințele proprii. O modalitate de a privi direct și curajos, în față, propria noastră fragilitate, de care uneori ne e foarte frică. Spectacolul meu propune, cu umor și tandrețe, un fel de a vindeca această frică de noi înșine”.

Class a fost apreciată şi analizată atent de presa irlandeză precum și de site-uri dedicate artei spectacolului. „O tragedie pasionantă a secolului XXI…, a consemnat The Scotsman.  Un instantaneu extrem de credibil, văzut cu umor și dramatism, al culturii occidentale în care, pentru anumiți oameni, diferențele de gen, clasă și putere pot stârni un mix extrem de toxic de mânie, resentimente și disperare”.

„Scriitorii susțin că educația pe care am primit-o din copilărie are rădăcini atât de adânci încât ne afectează interacțiunea cu cei din jur și modul în care reacționăm față de oameni, a comentat şi No More Workhorse. Piesa are umor, dar ridică serioase probleme educaționale și sociale, inclusiv pe cea a resurselor alocate nevoilor de învățare ale fiecărui individ”.

„O piesă care lovește într-o instituție exclusivistă: școala ca microcosmos al ordinii clasei de mijloc – observa şi WhatsOnStage”.    

Actori consacrați ai TNB din diferite genereții i-au atras atenţia regizorului Felix Alexa pentru a da viaţă acestei confruntări explozive: RICHARD BOVNOCZKI (Ray McCafferty), GAVRIL PĂTRU (Brian Costello), ALEXANDRA SĂLCEANU (Donna Costello) și CIPRIAN NICULA (Jayden Costello), la care se adaugă studenta UNATC SANDRA DUCUȚĂ (Kaylie). Acţiunea piesei se va desfăşura în cadrul scenografic conceput de ANDRADA CHIRIAC.

Autorii, irlandezii Iseult Golden și David Horan sunt doi oameni de teatru care, de peste zece ani, scriu și montează în colaborare piese originale și adaptări după piese clasice. Iseult Golden este actriță și dramaturg și a fondat, în anul 2000, împreună cu Carmel Stephens, Inis Theater din Dublin. David Horan este regizor, cei doi întâlnindu-se atunci când Inis Theater l-a invitat pe Horan să monteze prima piesă în acest teatru, ”The world’s wife”. Au urmat: ”Lady Susan”, ”To kill a dead man” și ”Tick My Box”, aceasta din urmă făcând senzație la Dublin Fringe Festival 2004, unde Iseult Golden a obținut premiul ”Cea mai bună actriță în rol principal”.

Sunteți așteptați la premiera oficială a noului spectacol realizat de Felix Alexa la Teatrul Naţional din Bucureşti, în zilele de 12 și 23 aprilie. Următoarea reprezentație este programată pentru miercuri, 1 mai, ora 20.00.

Biletele se pot procura de la Casa de bilete TNB, precum şi online, pe www.mystage.ro

 

CLASS

De Iseult Golden și David Horan

Traducerea Andrei Marinescu

Cu:  RICHARD BOVNOCZKI, GAVRIL PĂTRU, ALEXANDRA SĂLCEANU, CIPRIAN NICULA, SANDRA DUCUȚĂ

Scenografia: ANDRADA CHIRIAC

Regia și ilustrația muzicală: FELIX ALEXA

 

 

Număr de vizualizări :42http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gpUvRVeHg6Y?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

TEATRUL NAŢIONAL pentru COPII – ABRACADABRA împlineşte 18 ani! Pove...

Posted: 08 Apr 2019 07:47 AM PDT

A fost odată ca niciodată…, aşa încep toate poveştile. Într-o zi de primăvară, mai exact în Ziua florilor, a Sărbătorii de „Florii”, a apărut un nou loc de joacă pentru cei mici, Teatrul Naţional pentru Copii ABRACADABRA. Găzduit în sălile frumoase ale Teatrului Naţional din Bucureşti, duminică de duminică copiii erau invitaţi să urce pe scenă şi să devină eroii din poveşti. Autorul acestui joc de-a teatrul era Magicianul Poveştilor, cel care, timp de 10 ani, intrase … în televizoarele din casele Românilor.

Magia poveştilor era adusă pe scena teatrului iar copiii îşi puteau continua joaca, ei erau actorii-jucători care interpretau personajele poveştilor. Un concept interesant apărut în lumea teatrală prin asocierea dintre Teatrul Naţional din Bucureşti şi Fundaţia Abracadabra.

Magicianul Poveştilor împreună cu asistenţii săi reuşeau ca în fiecare duminică să pună în scenă poveşti ştiute sau necitite încă, pentru copii mici dar şi pentru copii mari şi astfel spectacolul devenea o sărbătoare a întregii familii.

Au trecut 18 ani de la începutul poveştii. Am schimbat sălile. S-a schimbat şi faţa clădirii, dar şi interiorul TNB. Pe scenele teatrului au trecut mii de spectatori-actori. Vă mulţumim din suflet pentru că datorită vouă, dragi copii mari şi mici, acest proiect există!

Pentru a sărbători acest „majorat” v-am pregătit două spectacole (în 14 aprilie şi 21 aprilie) – magice – legate de Poveştile şi Sărbătorile Românilor.

Dacă aţi fost spectatori în acest proiect, „ Teatrul Naţional pentru Copii ABRACADABRA” şi dacă v-a plăcut, vă rog să ne daţi un semn, pentru că Povestea …continuă…

Vă mulţumim şi vă iubim, să aveţi „Sărbători Frumoase”!

Magi si echipa sa

P.S.

Ne găsiţi şi online, pe Facebook, cu paginile: „Eu pot, eu sunt Magician” şi „Duminici la Teatrul National pentru Copii Abracadabra”.

Biletele pot fi procurate de la Casa de bilete TNB, precum şi online, pe www.mystage.ro

 

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pI8k6jjKqZ8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Secretele unei meserii (1)

Posted: 08 Apr 2019 05:55 AM PDT

Ce e și ce face un redactor de carte? Pînă în anii nouăzeci, doar debutanții care se duceau cu un manuscris la editură își puneau această întrebare. În ultimii ani însă am auzit atîtea păreri bizare despre această meserie, încît cred că e cazul pentru niscai precizări.

Redactorul de carte e acea persoană care primește manuscrisul acceptat de editură spre publicare. La editurile mici, redactorul de carte e și cel care avizează publicarea cărții. La editurile mari circuitul e mai complicat, în funcție de felul în care sînt organizate aceste edituri. Nu intru în amănunte, dar după ce manuscrisul e considerat publicabil e transmis unui redactor de carte.

 

Pînă în 1990, manuscrisele erau date spre lectură și unor referenți externi, de obicei critici literari, care își dădeau cu părerea în scris despre ele. Aceste referate nu erau aduse la cunoștință autorilor. Conțineau atît opinii despre valoarea literară a manuscrisului, cît și semnalări despre eventualele „derapaje ideologice” ale autorului, care puteau merge pînă la recomandarea nepublicării manuscrisului. Ceea ce însemna că referenții făceau și o cenzură preventivă a manuscrisului. După aceea, editurile trebuiau să găsească motive pentru a-l anunța pe autor că nu-i pot publica textul. Sau să-i ceară să taie din manuscris ori să modifice paginile cu „derapaje”, la pachet cu observațiile despre scăpări stilistice și defecțiuni de construcție.

După ce manuscrisele treceau pe la referenți, unii redactori de carte nu se mai oboseau să citească textele, ci discutau cu autorii despre paginile care trebuiau eliminate și despre eventualele scăpări literare. De-abia după ce rezolvau chestiile astea cu autorii, trimiteau textul la corectură, dacă era cazul. Dacă nu, autorii mai nerăbdători să afle verdictul editurii erau duși cu vorba, uneori ani de-a rîndul, pînă cînd li se spunea, dacă li se spunea, că textul era nepublicabil și redactorul le punea manuscrisul în brațe.

 

Cristian TEODORESCU

Număr de vizualizări :72http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2fjwP4ARqfg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Petre Guran, la Întâlnirile SpectActor

Posted: 08 Apr 2019 03:36 AM PDT

Miercuri, 17 aprilie 2019, de la ora 19,00, în cadrul evenimentului cultural Întâlnirile SpectActor* 2019, Petre Guran va susține în sala foaierului conferința “Învățătorule, vreau să văd!” (Ce merită să știm pentru ziua de mâine?) și va oferi autografe pe cartea sa, “Biserica în Cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă” (Ed. PRO Universitaria, 2014). Conferința, în viziunea autorului, are ca subiect “o critică a educației contemporane în lumea occidentală, din punct de vedere al metodei și al conținutului, și propune o discuție despre marile cărti ale umanității, acel bagaj cultural  pe care tânărul de azi trebuie să-l ia pentru a traversa deșertul tehnologiei.” Dl Petre Guran, cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene din cadrul Academiei României este invitatul lui Nicolae Coande.

Biletele pentru public se găsesc la agenția teatrului.

* “Întâlnirile SpectActor” reprezintă un eveniment major în viața culturală a Craiovei începând cu anul 2009. Până în prezent au conferențiat la Teatrul Național ‘Marin Sorescu’ următorii invitați: Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Lucian Boia, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu, Mircea Dinescu, Răzvan Theodorescu, Matei Vișniec, Gabriela Adameșteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Țopescu, George Banu, Eugen Negrici, Florin Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Adrian Streinu Cercel, Jean Askenasy, Dan C. Mihăilescu, Cristian Bădiliță, Dorel Vișan, Emil Constantinescu, Dumitru Radu Popescu, Laurențiu Damian, Lucian Boia, Nae Caranfil, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Sergiu Celac, Mădălin Voicu, Adrian Năstase, Stelian Tănase, Eugen Simion, Ioan Holender, Nicolae Panea, Emil Hurezeanu, Ioan Aurel Pop, Mircea Dumitru, Sorin Antohi, Mircea Martin, Grigore Leșe, Magda Cârneci, Vintilă Mihăilescu, Dorel Chirițescu, Al. Cistelecan, Liviu Antonesei, Constantin Chiriac, Mircea Platon, Beatrice Comănescu, Cătălin Ghiță, Ioan Stanomir, Ion Militaru, Dumitru Prunariu.

 

Petre Guran (n. Bucureşti, 5 martie 1972).

Cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, doctor în istoria civilizaţiilor (2003), cu o teză intitulată Sfinţenie regală şi putere universală în lumea ortodoxă, susţinută la Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales, Paris; autor al volumului Biserica în cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă (București, 2014) și a peste 40 de studii în limbile engleză și franceză dedicate antropologiei faptului religios şi istoriei intelectuale a formelor de putere în lumea bizantină, antică și medievală, co-autor la Oxford History of Historical Writing și Oxford History of Late Antiquity; numeroase studii, articole şi recenzii în română, pe teme de istorie, arhitectură și religie; fost director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, fellow al Center for Hellenic Studies, Princeton University, fellow NEC. Coordonator al volumelor Constantin Brâncoveanu et le monde de l’Orthodoxie, editura Academiei, 2015; Héritages de Byzance en Europe du Sud-Est aux époques moderne et contemporaine, ouvrage édité par Olivier Delouis, Anne Couderc et Petre Guran, École française d’Athènes, Mondes Méditerranéens et Balkaniques, 2013 Împăratul hagiograf. Cultul sfinţilor şi monarhia bizantină şi post-bizantină, New Europe College, 2001; autor al proiectului de educație alternativă Școala de la Bunești (www.bunesti.ro).

În diferite etape ale formării sale intelectuale a avut ocazia să ucenicească pe lângă profesorii Alexandru Duțu, Andrei Pippidi, Nicolae-Șerban Tanașoca, Alain Boureau (EHESS, Paris), Gilbert Dagron (College de France), Peter Brown (Princeton Univ.).

 

Studii:

1998-2003, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, Doctorat în Istorie şi Civilizaţii, Decembrie 2003, sub îndrumarea prof. Alain Boureau, cu titlul : Sfinţenie monarhică şi putere universală în lumea Ortodoxiei (sfarşitul evului mediu şi începutul epocii moderne)

1996-1997 Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, Centrul de Antropologie medievală, Diplôme d’Etudes Approfondies (Masterat), Iunie 1997, sub îndrumarea profesorului Alain Boureau

1995-1996 Universitatea Bucuresti, Facultatea de Istorie, Masterat, Iulie 1996, sub îndrumarea profesorului Andrei Pippidi

1991-1995 Universitatea Bucuresti, Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, Diploma de licenta Iulie 1995, sub indrumarea profesorului Alexandru Dutu

1987-1991, Liceul German din Bucuresti, si 1979-1987, Școala Germană din București.

 

Limbi străine: Franceză, Engleză, Germană, Rusă, Italiană, Greacă modernă

Limbi vechi: Greacă veche, Latină, Slavonă

 

Activitati profesionale și locuri de muncă :

1995-2004, 2006-2010, 2013- până în prezent – Cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, astăzi în grad de cercetător ştiinţific III;

2017 – Secretar general al Societății Românești de Studii Bizantine / Romanian Society of Byzantine Studies

2007 – până în prezent: membru în colegiul de redacție al revistei TABOR, revistă de cultură și spiritualitate românească a mitropoliei Clujului, fondată de Bartolomeu Anania.

2016 – 2017 : Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru relația cu românii de pretutindeni

2010, septembrie – 2013, aprilie –  primul director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău cu rang diplomatic de ministru consilier

2009 – consilier personal al Ministrului Culturii

2008 – membru al Comisiei prezidenţiale pentru Patrimoniul construit, siturile istorice şi naturale

2004-2006 – profesor invitat la Universitatea Princeton, SUA, cu titlul Hannah Seeger O’Boyle Teaching Post-Doctoral Fellow, Program in Hellenic Studies, Princeton University

1998-1999: coordonator al programului academic “First College of European Citizenship. Monasteries and European Identity”, sub egida Consiliului Europei.

 

Vizualizări: 156

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor