altmarius

cultură şi spiritualitate

Pelerinaj și hram la mănăstirea Sfânta Cruce din Mintiu Gherlii în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

 

Eparhia de Cluj-Gherla

„Crucii Tale ne închinăm Hristoase și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!”

Crucea, semn de jertfă și de biruință, a fost cinstită în Eparhia de Cluj-Gherla, la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, joi, 14 sept. 2017, prin pelerinajul tradițional la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Mintiu Gherlii, a părinților și fraților Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” (OSBM), ordin care în acest an celebrează Jubileul Sfântului Iosafat, la 400 de ani de la atestarea documentară.

Programul a cuprins procesiunea de la capela din Mintiu Gherlii până pe deal, la mănăstire, la care au venit și în acest an peste 200 de credincioși, împreună cu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin, preoți – între care pr. vicar general, vicari, consilieri eparhiali, protopopi, parohi, surori din OSBM cu maica Marcela superioară provincială și surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului. Pr. ieromonah Ioan Laurian Daboc, Superiorul Provincial OSBM, a purtat și o prețioasă relicvă a Sfintei Cruci a Domnului, pe acest drum, presărat, prin grija părinților OSBM, cu troițe având încrustate stațiunile Căii Crucii. Au fost purtate în procesiune și moaștele Sf. Vasile cel Mare și ale Sf. Iosafat, care apoi, la finalul celebrării, au fost venerate de toți credincioșii. Episcopul și pelerinii au fost primiți la mănăstire, unde așteptau alte sute de persoane, care s-au unit în rugăciune la picioarele Crucii.

imagine

Un moment de un simbolism aparte a fost sfințirea crucii de lemn înălțată în curte și frumos ornamentată, la baza căreia este notat faptul că a fost înălțată „în memoria Episcopilor, călugărilor și credincioșilor martiri și mărturisitori ai Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică”. După rugăciunile rânduite, Episcopul eparhial a binecuvântat și sfințit acest simbol al credinței înaintașilor greco-catolici, semnul biruinței asupra oricărui rău, semnul puterii lui Dumnezeu și poarta spre mântuire. În aer liber, a fost celebrată și Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de corul parohiei «Buna Vestire» din Bistrița. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Florentin a prezentat câteva date din istoria Ordinului Bazilian, începând cu atestarea acestui ordin, din anul 1617, la care participa Sf. Iosafat și Mitropolitul vremii, și continuând cu drumul celor 400 de ani care au urmat.

A fost evidențiată importanța activității Ordinului Bazilian în țara noastră, în Biserica Greco-Catolică, „în a cărei istorie, începând din 1721 – când s-a întemeiat Eparhia de Făgăraș prin Bula «Rationi Congruit» -, deja se vorbește de Ordinul „Sf. Vasile cel Mare” și primii Episcopi au fost călugări bazilieni”. Preasfinția Sa a amintit că „la Blaj exista mănăstirea «Sfintei Treimi», de unde au izvorât mari nume de călugări bazilieni, care au format curentul spiritual și cultural și social-național, numit ulterior Școala Ardeleană„. S-a menționat că primele școli cu predare în limba română și care au fost deschise tuturor, au fost la Blaj. „Istoria Bisericii Române Unite se împletește dintru începuturi cu istoria călugărilor bazilieni. La 1754 ei au deschis Școlile Blajului, au fost primii care au fost trimiși la studii în străinătate de unde s-au întors și au început munca de inculturare a poporului nostru.”

„Mai apoi, o nouă ramură a Ordinului Bazilian începe la Mănăstirea Bixadului și, de acolo, lumina începe să lumineze mai târziu prin acest nou început asupra întregii Biserici, astfel încât, în 1937, Congregația pentru Bisericile Răsăritene din Roma, printr-un decret, recunoaște Provincia Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din România. Astfel este oficializată prezența în Biserica Greco-Catolică a OSBM, ca făcând parte din marea familie a Ordinelor Baziliene. Sunt peste 500 de ordine OSBM în Anuarul Pontifical. Unul din aceste ordine este și OSBM al Sf. Iosafat, din care fac parte și călugării noștri, «Ordinul nostru», așa cum îl numea Cardinalul Iuliu Hossu de vrednică memorie. Ei se numesc Provincia «Sfinților Apostoli Petru și Pavel» din România, în prezent condusă de pr. Ioan laurian Daboc, Superiorul Provincial al acestui ordin.”

„În anul prigoanei comuniste, 1948, OSBM a împărtășit soarta Bisericii Române Unite, călugării îndurând ani grei de închisoare, purtând «crucea credinței» până la capăt” – a fost dat exemplul egumenului de la Mănăstirea Nicula, pr. Leon Manu care a murit la închisoarea din Gherla și a cărui cauză de beatificare este în curs. „După 1990, statul român nu a retrocedat nici unul din cele 22 locașe de cult pe care Ordinul le avea în 1947, ca urmare, s-a trecut la noii construcții, biserici și mănăstiri. OSBM are, în prezent, cinci mănăstiri: la Cluj, Visuia, Molișet, Prilog, și, cea mai recentă construcție, la Mintiu Gherlii. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această istorie frumoasă acum, la Jubileul Ordinului, și, drept răsplată, Penitențeria Apostolică a trimis posibilitatea și harul de a împărtăși, de fiecare dată când este hramul unei mănăstiri OSBM pe teritoriul țării noastre, darul indulgenței plenare. Iată cum puterea lui Dumnezeu este lucrătoare prin lemnul Crucii!”, a spus PS Florentin, vorbind apoi despre semnificația sărbătorii, invitând la contemplarea lemnului Sfintei Cruci „cu acea înțelepciune a credinței, așa cum ne învață Sf. Pavel, care dărâmă înțelegerea și știința omenească și o înlocuiește cu Înțelepciunea Divină, cu Acela care a dorit să moară pentru noi pe Cruce, ca prin moartea Lui să putem dobândi viața veșnică. «Căci cuvântul crucii nebunie este pentru cei ce pier; dar pentru noi cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu»” (1 Cor. 1,18).

imagine

Părintele Laurian, mulțumind lui Dumnezeu pentru frumoasa zi de sărbătoare în care s-a sărbătorit hramul mănăstirii și Jubileul OSBM, a dorit să mulțumească și Preasfințitului, preoților, persoanelor consacrate și tuturor pelerinilor care au ales să petreacă un timp de har la picioarele crucii lui Hristos. Celebrarea a fost un prilej de a mai aduce mulțumire celor mai apropiați colaboratori, cărora Superiorul OSBM le-a fost oferit medalia jubiliară a Sf. Iosafat: mai întâi, pr. Virgil Florian, veteran între preoți, prezent la celebrare. O medalie a fost oferită lui Mureșan Mihai, „care este coordonatorul și inițiatorul multor activități frumoase și bune pentru mănăstirea călugărilor bazilieni, între care și crucea care a fost înălțată în curtea mănăstirii. El a ajutat în mod constant mănăstirea împreună cu un grup de credincioși.” Medalia i-a fost oferită în numele acestui grup de credincioși. Membrilor corului parohiei «Buna Vestire» din Bistrița le-a fost de asemenea conferită o medalie, semn de apreciere primit cu multă bucurie.

Pr. ieromonah a subliniat că „mănăstirea este un loc de închinare pentru toți credincioșii, de aceea vă așteptăm cu mult drag întotdeauna, nu numai de hramul sărbătorii, ca să ne rugăm împreună. Să îi mulțumim lui Dumnezeu și să îi aducem cererile noastre.” De asemenea, a invitat credincioșii să se alăture călugărilor în toate momentele anului liturgic și să participe la programul de rugăciune organizat la mănăstire. O mulțumire deosebită a fost adresată celor doi cei mai în vârstă călugări OSBM, pr. Arieșan Grigore și pr. Bujor Gheorghe, care au fost prezenți.

Semne de recunoștință, apreciere si mulțumire au fost oferite și din partea Episcopului eparhial pentru pr. protoegumen Laurian. I-a fost dăruită în primul rând o cruce, „care vine din Ierusalim, cu pământ din Țara Sfântă, care să îi fie alinare și bucurie în momentele dificile”. Un alt dar, a fost un volum a prof. Lucian Turcu, despre Arhidieceza Blajului, „o lucrare de referință pentru Biserica Greco-Catolică”. Preasfinția Sa a încheiat celebrarea prin cuvintele: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi de sărbătoare care ne amintește că este ziua în care înălțăm privirea spre Cruce, privind, nu atât la materia din care este făcută crucea, cât mai ales la Acela care s-a răstignit pe acest lemn, din iubire, pentru mântuirea noastră. Sunt sigur că Bunul Dumnezeu vă va răsplăti bunăvoința, dragostea și rugăciunile Dvs. Un cuvânt de mulțumire adresez tuturor” – a mai spus Preasfinția Sa.

În continuare Episcopul a acordat binecuvântarea pentru dobândirea indulgenței plenare cu ocazia Jubileului Bazilian, după care credincioșii au fost invitați să venereze relicva Sfintei Cruci împreună cu relicvele Sfinților Vasile cel Mare și Iosafat. A urmat agapa fraternă pregătită de părinții și frații bazilieni, ajutați de credincioși și de surorile OSBM, agapă la care au fost invitați toți cei prezenți.

imagine

Vizualizări: 152

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor