altmarius

cultură şi spiritualitate

Radio Vatican. Buletinul nostru de știri: 11 iulie 2017

Manifestație pentru Charlie Gard, la Colosseum, în Roma - RV

RV 11 iul 2017. Știrile zilei la Radio Vatican, difuzate în emisiunea radiofonică sau publicate pe pagina web:

Papa Francisc: Motu Proprio “Maiorem hac dilectionem”, privind oferirea vieții
A fost dată publicității marți, 11 iulie 2017, Scrisoarea Apostolică în formă de Motu Proprio “Maiorem hac dilectionem”, privind oferirea vieții.
Prin acest document, papa Francisc deschide calea spre beatificarea acelor credincioși care, în spirit de caritate, și-au dat viața în mod eroic pentru aproapele, acceptând în mod liber și de bunăvoie o moarte sigură și prematură, cu intenția de a-l urma pe Isus: “În aceasta am cunoscut iubirea: el și-a dat viața pentru noi” (1In 3,16)

Agenda pontificală la zi: Numiri de episcopi
Sfântul Părinte l-a numit episcop auxiliar al diecezei de Bangassou, din Republica Centrafricană, pe preotul Jesús Ruiz Molina, M.C.C.I., paroh la Moungoumba, vicar foraneu și coordonator diecezan al Comisiei pentru cateheză în dieceza de M’Baïki.
Tot marți, 11 iulie, papa Francisc l-a numit episcop de Juneau, în Statele Unite ale Americii, pe preotul Andrew E. Bellisario C.M., până în prezent rector al concatedralei “Our Lady of Guadalupe”, din  Anchorage.
De asemenea, Sfântul Părinte l-a numit episcop de  Cleveland (U.S.A.) pe mons. Nelson J. Perez, până în prezent episcop titular de Catro și auxiliar al diecezei de Rockville Centre (New York).

Patrimoniul spiritual al Europei de repropus cu pasiune
“Europa are un patrimoniu ideal și spiritual unic în lume, ce merită să fie repropus cu pasiune și reînnoită prospețime”, se spune în mesajul papei Francisc postatul marți, 11 iulie, pe contul de Twitter @Pontifex, în sărbătoarea Sfântului Benedict de Norcia (480-547), patronul Europei.
Sfânt mai actual ca oricând în vechiul continent, tot mai expus pierderii identităţi și pericolului ignorării străvechilor rădăcini creştine, ce au fost răspândite pe continent tocmai de monahismul benedictin, Benedict de Norcia oferă și azi Europei nu doar un ferment spiritual dar şi îndemnul la unitate spirituală şi culturală, bazată pe credinţa creştină.
Sfinte Benedict, roagă-te pentru noi!

Fecioara Maria, “Stella Maris”, să-i ocrotească pe lucrătorii maritimi!
“Îi încredințez pe maritimi, pe pescari și pe cei care se află în dificultăți și departe de casă ocrotirii de mamă a Mariei, Steaua mării.” Astfel spune Sfântul Părinte în mesajul pe Twitter, de duminică, 9 iulie, zi numită „Duminica Mării”, dedicată lucrătorilor maritimi, capelanilor, voluntarilor, prietenilor și susținătorilor Apostolatului Mării.
În Mesajul transmis cu ocazia acestei zile, cardinalul Peter Turkson, prefect al Departamentului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, a evidențiat că celebrarea Duminicii Mării ne invită “să recunoaștem și să exprimăm prețuirea noastră față de această forță de muncă formată din peste un milion și jumătate de lucrători maritimi”.
“În ciuda marilor progrese înregistrate în domeniul tehnologic, care au îmbunătățit comunicarea dintre marinari și cei dragi ai lor, lungile luni petrecute departe de familie continuă să reprezinte un sacrificiu enorm, care adesea se răsfrânge negativ asupra vieții de familie. Mamele rămân singure și sunt constrânse să desfășoare multiple roluri în educarea copiilor care cresc cu un tată mereu absent. Este important ca în ministerul nostru pastoral să acordăm o atenție particulară familiilor marinarilor favorizând și susținând crearea grupurilor pentru ajutorul și asistența reciprocă”, se spune în Mesajul cardinalului Turkson, document în care se subliniază necesitatea unei atenții majore acordate familiilor marinarilor, prin crearea unor grupuri ale soțiilor acestora, în vederea ajutorului și a asistenței reciproce.
Totodată, în Mesaj se solicită noi măsuri de securitate pentru a-i apăra pe lucrătorii maritimi de amenințarea terorismului, fără a limita însă accesul lor în porturi. De asemenea, unul din paragrafele textului este rezervat aspectului remunerativ al lucrătorilor maritimi, spunându-se că, în ciuda faptului dacă meseria lor este una dintre cele mai periculoase din lume, salariile lor sunt vizibil inferioare în comparație cu ale altor categorii, în vreme ce sectorul pescuitului suferă din cauza traficului de ființe umane și a muncii forțate, a pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat.
„În încheiere” – scrie cardinalul Turkson în Mesaj – “îi cerem Sfintei Fecioare Maria, Stella Maris, să susțină slujirea noastră și preocuparea noastră pentru lucrătorii maritimi, pentru pescari și familiile lor, și să-i ocrotească pe oamenii mării pentru a ajunge în 'portul sigur' al cerului.”

Micuțul Charlie în reflecțiile patriarhului de Veneția
"Din păcate, în viață contează uneori doar eficiența, tradusă prin verbul "a face". Și atunci, când ne aflăm în fața cuiva care nu mai este productiv, eficient, sau care nu a fost niciodată astfel… ce trebuie făcut? O astfel de situație s-ar putea numi Charlie Gard, de doar 10 luni, care nu a avut în nici un moment o stare bună de sănătate. Și, în acest caz, oamenii – cu legile și sentințele lor – pot interveni pentru a decide dacă o viață este demnă să fie trăită, sau nu”, a spus patriarhul de Veneția, mons. Francesco Moraglia, referindu-se la cazul bebelușului de 10 luni, internat într-un spital din Londra, din cauza unei boli genetice rare definită de medici incurabilă, motiv pentru care o comisie a decis deconectarea micuțului de la aparatele care-l mențineau în viață, pentru a nu cădea în ceea ce au definit ca fiind "îndârjire terapeutică".
Prelatul a făcut această reflecția în cadrul omiliei unei Sfinte Liturghii celebrată în data de 1 iulie 2017, la Institutul de viață claustrală "Călugărițele albe", din Veneția-Lido. «Dacă o societate, o cultură, un cod de legi decid asupra calității vieții, dar nu asupra indiscutabilului său primat, atunci se poate cădea în arbitrar. În schimb, viața reprezintă întotdeauna o valoare», a spus patriarhul de Veneția, amintind de valoarea vieții chiar și atunci când aceasta nu mai este "fascinantă", chiar și atunci când nu mai este plină de sănătate și vigoare. «Este întotdeauna vorba despre viața omenească. Și, după cum a spus papa Francisc într-un mesaj publicat pe Twitter, "apărarea vieții omenești, mai ales atunci când este rănită de boală, reprezintă o misiune de iubire pe care Dumnezeu o încredințează fiecărui om"», a adăugat prelatul atrăgând atenția asupra pericolului derivat din rătăcirea simțului vieții de către o societate, o cultură, un cod de legi. «A te indigna – în mod măsurat dar cu fermitate – devine semn al unei conștiințe care își pune întrebări nu doar privitor la legitima calitate a vieții dar și asupra valorii fundamentale a vieții», a spus patriarhul de Veneția, atrăgând atenția asupra riscurilor care apar atunci când sunt legile umane cele care decid care viață merită trăită și care existență trebuie suprimată. În acest caz – a adăugat - "să nu ne facem iluzii, căci totul poate deveni posibil. În orice sens, dar nu în cel mai bun".

Episcopii Bolivieni explică de ce legea privind identitatea genului nu schimbă căsătoria dintre un bărbat și o femeie
În Bolivia nu a fost niciodată aprobată căsătoria dintre persoane de același sex, au amintit cu fermitate episcopii bolivieni, într-un comunicat publicat după ce, recent, o sentință a Tribunalului Suprem Electoral a stabilit că o persoană care-și schimbă identitatea sexuală se poate căsători în mod legitim.
În Bolivia, numeroase mijloace de comunicare în masă au salutat decizia ca pe o cale liberă spre căsătoria dintre persoane de același sex. Însă, potrivit episcopatului bolivian, judecătorii și-au depășit competențele, furnizând o interpretare arbitrară a controversatei legi privind identitatea genului. În legătură cu ultima prevedere legală, care permite persoanelor care se recunosc în sexul opus să-și schimbe identitatea sexuală, a fost prezentat –  încă din 2016 – un recurs prin care se contestă decizia, considerată neconstituțională.
Când definește căsătoria ca uniune dintre un bărbat și o femeie, Constituția boliviană se referă la realitatea biologică care stă la baza genului feminin și al celui masculin și nu la percepția individuală privind identitatea sexuală – precizează membrii episcopatului bolivian. Sentința Tribunalului Suprem Electoral este arbitrară din punctul de vedere al Conferinței Episcopale din Bolivia și pentru că – asupra chestiunii – nu s-a pronunțat nici Tribunalul Constituțional Plurinațional, nici Adunarea Legislativă Plurinațională.
"În calitate de Biserică Catolică ne exprimăm dezaprobarea față de această decizie care nu ține cont de cultura originală și de identitatea creștină a poporului nostru, fiind luată fără nici un fel de dezbatere", se mai spune în comunicatul membrilor episcopatului bolivian.
Prelații informează totodată că au înaintat, împreună cu Bisericile Evanghelice, o cerere Tribunalului Constituțional în vederea rezervării unei tutele speciale căsătoriei dintre un bărbat și o femeie. De fapt – amintesc episcopii – căsătoria heterosexuală este unica recunoscută de Constituția Boliviei, nu pe baza convingerilor religioase, ci pornind de la argumentări raționale. Căsătoria heterosexuală este fundamentală pentru binele comun al societății și pentru educația fiilor și nu este discriminatoare – explică episcopii bolivieni, amintind totodată că Biserica respectă fiecare persoană, indiferent de orientarea sexuală, dar își exprimă convingerea că doar o uniune heterosexuală constituie baza biologică a familiei și a societății. 

Papa va insufla forța Duhului Sfânt în Biserica din Columbia
Vizita papei Francisc și necesitatea de a întreprinde o pastorație a adevărului care să ducă la reconciliere în rândul poporului columbian au reprezentat temele centrale din discursul mons. Luis Castro Quiroga, președinte al Conferinței Episcopale din Columbia, prezentat la deschiderea lucrărilor celei de-a 103-a Adunări Plenare, desfășurată la începutul lunii iulie, la Bogotà. Prelatul le-a adresat credincioșilor îndemnul de a-l întâmpina pe papa Francisc cu fervoare, pregătindu-se să-i asculte învățăturile, spuse cu "tonul apropierii" pe care a demonstrat-o dea lungul magisteriului său. Amintim că pontiful va efectua o călătorie apostolică în Columbia, între 6 și 11 septembrie a.c.
"Persoana Succesorului lui Petru nu trebuie să fie văzută în baza naționalității sau a limbii, ci în baza carismei și a contribuției adusă Bisericii", a spus mons. Castro, parcurgând istoria recentă a magisteriului Bisericii și, citând diferite fragmente din enciclica Evangelii Gaudium, a spus că papa Francisc conduce Biserica din interiorul lumii, fără să îndepărteze pe nimeni, ci conducând-o spre ieșirea în lume, în spirit misionar.
Președintele episcopatului columbian i-a îndemnat pe episcopi să urmeze o pastorație a adevărului, fondată pe unitate, în ciuda diversității. "Avem nevoie de Duhul Sfânt care să ne conducă la adevărul deplin, prin dialog, grație căruia să se poată ajunge la reconciliere", a mai spus mons. Castro, îndemnând episcopatul columbian să fie profet al unei "tranziții culturale" care să-i învețe pe columbieni să trăiască nu asemenea unor cetățeni care respiră ura și neîncrederea caracteristice perioadei belice, ci ca persoane care sunt în măsură să parcurgă împreună calea vieții. 

RV - A. Mărtinaș

Aici, emisiunea nostră în format audio: 

 

Vizualizări: 59

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor