altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştiri muzicale din Bucuresti

Concert vocal-simfonic la Ateneu

Orchestra Filarmonicii "George Enescu" propune pentru astăzi, 18 mai, un concert vocal-simfonic ce se va derula sub conducerea dirijorului Charles Olivieri-Munroe. Cu participarea Corului instituției bucureștene, pregătit de Iosif Ion Prunner, va fi interpretată lucrarea "Te Deum" din creația lui Antonin Dvorak. În ipostaze solistice vor evolua soprana Evgeniya Sotnikova și baritonul Alexandru Chiriac.

Apoi, publicul o va putea urmări pe pianista Luiza Borac în Concertul pentru pian și orchestră de Valentin Gheorghiu, pianist și compozitor aniversat cu prilejul celor 95 de ani pe care i-a împlinit în 21 martie. Ultima lucrare de pe afiș este Simfonia a V-a de Ludwig van Beethoven.

Concertul începe la ora obișnuită 19:00 și se va relua mâine seară, tot pe scena Ateneului Român.


 
„La Traviata” pe scena Operei din București

La Traviata de Giuseppe Verdi este titlul propus astăzi, 18 mai, de Opera Națională din București. Regia şi mişcarea scenică sunt semnate de Paul Curran, iar scenografia a fost gândită de Gary McCann.

Distribuția îi reunește pe soprana Simona Neagu, mezzosoprana Sidonia Nica, tenorul Lucian Corchiș și baritonul Ștefan Ignat, printre alții. Își dau concursul Orchestra și Corul instituției lirice bucureștene, reunite sub bagheta lui Ethan Schmeisser.

Ora de începere a spectacolului este 18:30, iar biletele sunt epuizate.


 
Calendarul muzical al zilei - 18 mai 2023

  • 1779 Premiera operei Ifigenia in Taurida de Ch. W. Gluck 244 ani
  • 1830 S-a născut compozitorul maghiar Karl Goldmark (decedat 2.01.1915) 193 ani
  • 1892 S-a născut basul italian Ezio Pinza (decedat 9.05.1957) 131 ani
  • 1907 S-a născut violonistul român Nicu Stănescu (decedat 17.04.1971) 116 ani
  • 1907 S-a născut pianistul englez Clifford Curzon (decedat 1.09.1982) 116 ani
  • 1909 Comemorarea compozitorului spaniol Isaac Albeniz 114 ani
  • 1910 Comemorarea mezzosopranei franceze Pauline Viardot 113 ani
  • 1911 Comemorarea compozitorului austriac Gustav Mahler 112 ani
  • 1913 S-a născut interpretul francez Charles Trenet (decedat 19.02.2001) 110 ani
  • 1914 S-a născut basul bulgar Boris Christoff (decedat 28.06.1993) 109 ani
  • 1916 S-a născut compozitorul şi dirijorul român Constantin Bugeanu (decedat 23.07.1998) 107 ani
  • 1924 S-a născut pianistul german François Samson (decedat 22.10.1970) 99 ani
  • 1944 Aniversarea pianistului german Frantz Justus 79 ani
  • 1964 Comemorarea organistului polonez Victor Bickerich 59 ani
  • 1985 Comemorarea compozitorului suedez Hilding Rosenberg 38 ani
  • 1995 Comemorarea compozitorului elveţian André François Marescotti 28 ani
  • 1995 Comemorarea tenorului român Valentin Teodorian 28 ani
  • 2002 Comemorarea violonistului austriac Wolfgang Schneiderhan 21 ani
  • 2012 Comemorarea baritonului german Dietrich Fischer Dieskau 11 ani

 


 

Ştiri muzicale din ţară

Radu Popa dirijează Orchestra Filarmonicii din Brașov

Dirijorul Radu Popa se va afla astăzi, 18 mai, în fruntea Orchestrei Filarmonicii din Brașov.

În deschiderea serii va fi interpretat poemul simfonic "O viață de erou" din creația lui Richard Strauss, lucrare urmată de Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Partiturile solistice vor fi susținute de violonistul Florin Ionescu-Galați și violista Ilinca Maria Sbanțu.

Ora de începere este 19:00.


 
Se încheie Festivalul Muzicii de Cameră de la Timișoara

Astăzi, 18 mai, se încheie seria de evenimente a ediției cu numărul XVIII a Festivalului Muzicii de Cameră de la Timișoara, care a fost organizat de Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă Timișoara și Liceul de Artă "Ion Vidu" din localitate.

Astfel, de la ora 19:00, la Sala "Orpheum" a Facultății de Muzică și Teatru din oraș se desfășoară recitalul intitulat "Cântec de mai". Îl vor susține basul Marius Manyov, Tabea Bebeşelea la flaut, harpista Rozalia Pataki și Marcela Sorina Costea la pian.


 
Simfonia a III-a de Sigismund Toduță, interpretată după 60 de ani la Cluj-Napoca

Ultima zi din cadrul proiectului "Sigismund Toduță: Efigie 3D" de la Cluj-Napoca propune o serie de cursuri de măiestrie.

Masterclass-urile sunt susținute de Cristian Bence-Muk - în compoziție, Valentina Sandu-Dediu - muzicologie și Michał Markuszewski pentru organiști. Cursurile au loc la Academia de muzică "Gheorghe Dima", începând cu ora 10:00.

De la ora 19:00, la Sala "Auditorium" a Colegiului Academic din localitate va putea fi ascultată, după 60 de ani, Simfonia a III-a "Ovidiu" de Sigismund Toduță în interpretarea Orchestrei "Antonin Ciolan" a Academiei de Muzică. Din programul dirijat de Cristian Sandu mai face parte și Concertul nr. 1 în Mi bemol major de Franz Liszt, cu Daniel Goiți - solist.


 
Corul Academic „Gavriil Musicescu" - concert aniversar la Iași

Sala Mare a Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași va găzdui astăzi, 18 mai, un concert dedicat celor 70 de ani de activitate pe care Corul Academic "Gavriil Musicescu" îi împlinește în data de 25 mai.

În cadrul acestui eveniment, ansamblul coral al filarmonicii ieșene dirijat de Consuela Radu-Țaga va prezenta publicului creații semnate de Alexandru Pașcanu, Gavriil Musicescu, Vasile Spătărelu, Sabin Păutza și Achim Stoia, printre alții.

În ipostaze solistice vor evolua sopranele Nicoleta Manolache, Luminița Bădărău și basul Ciprian-Iulian Rusu, cu participarea pianistei Adina Alupei.

Ora de începere este 19:00.


 
Pianistul David Greilsammer în Festivalul „Timișoara Muzicală”

În această perioadă se desfășoară ediția cu numărul 47 a Festivalului Internațional "Timișoara Muzicală", derulat de Filarmonica "Banatul" și Opera Națională Română din localitate.

În acest context, astăzi, 18 mai, pianistul David Greilsammer va susține un recital la Sala "Capitol" a Filarmonicii "Banatul". Artistul va oferi celor prezenți pagini semnate de Leoš Janáček, Jean-Baptiste Lully, Erik Satie, Aleksandr Scriabin și Ludwig van Beethoven, printre alții.

Ora de începere este 19:00.


 
Turneul „Pianul Călător 13” ajunge la Roman

Astăzi, 18 mai, ediția cu numărul XIII a Turneului Național "Pianul călător", derulat de Horia Mihail, ajunge la Roman.

Programul cuprinde pagini muzicale de inspirație folclorică din creaţia compozitorilor Béla Bartók, Frédéric Chopin, Edvard Grieg, Tiberiu Brediceanu şi Dan Dediu.

În ultimii 13 ani, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din România însoțit de un pian călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns, susţinând peste 200 de recitaluri. Acum, cele 5 piane călătoare puse la dispoziție de Radio România sunt încredinţate comunităților din Caracal, Deva, Alba Iulia, Tulcea și Roman.

Evenimentul de la Roman va avea loc la Casa de Cultură, începând cu ora 19:00.


 
Cornelius Zirbo și Dominik Ilisz la Filarmonica din Oradea

Filarmonica din Oradea are pe afiș astăzi, 18 mai, un concert cu doi soliști: violoncelistul Cornelius Zirbo și pianistul Dominik Ilisz, laureați ai Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală și Vocală de la Oradea, ediția din 2022.

Sub titlul "Armonii boeme", programul propune în prima parte muzică de Antonin Dvorak: Dans slav op. 72 nr. 2 și Concertul pentru violoncel și orchestră.

În partea a doua - Concertul op. 16 în la minor pentru pian și orchestră de Edvard Grieg. Conducerea muzicală îi aparține lui Romeo Râmbu, iar ora de începere este 19:00.


 
Recital oferit de pianistul Nicolae Dumitru la Ateneul din Tecuci

Pe scena Ateneului din Tecuci, pianistul Nicolae Dumitru va oferi publicului astăzi, 18 mai, un recital ca parte a proiectului multimedia "Fantaisies", conceput ca un program de sinteză culturală franco-română.

Vor putea fi ascultate pagini semnate de Jean-Philippe Rameau, George Enescu și Maurice Ravel. Recitalul va fi însoțit de proiecții video realizate special pentru acest program de către Andrei Silviu. Ora de începere este 18:00.

Următoarele evenimente din cadrul proiectului "Fantaisies" se vor desfășura la Bistrița și București.


 
Concert vocal-simflonic pe scena Filarmonicii din Târgu Mureș

Pe scena Filarmonicii din Târgu Mureș se va desfășura astăzi, 18 mai, un concert vocal-simfonic sub conducerea lui Dubóczky Gergely.

Melomanii îl vor putea urmări pe violonistul Valeriy Sokolov în Concertul op. 47 de Jean Sibelius. În partea a doua a serii, membrilor orchestrei li se alătură corul instituției pentru lucrarea "Un recviem german" de Johannes Brahms. În ipostaze solistice: soprana Edith Borsos și baritonul Levente György.

Ora de începere: 19:00.


 
Concursul de Compoziţie „Retracing Bartok” se încheie la Timișoara
Astăzi, 18 mai, la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș se desfăsoară ultima etapă din cadrul primei ediții a Concursului Naţional de Compoziţie „Retracing Bartok”, inițiat de Jazz Updates împreună cu pianistul Lucian Ban și violistul Mat Maneri. Concursul are ca scop stimularea noii generații de compozitori în sensul compunerii unei lucrări camerale pentru ansamblul timișorean ATEM, pornind de la o serie de cântece si piese instrumentale din colecția lui Bela Bartók realizată în urma cercetărilor sale etnomuzicologice. Astfel, au fost selectate zece compoziții care vor fi prezentate publicului astăzi în prezența juriului format din Sabina Ulubeanu, Lucian Ban, Mat Maneri, Gabriel Mălăncioiu și Gabriel Almași. Cei 10 tineri compozitori selectați în cadrul primei ediții a Concursului Național de Compoziţie „Retracing Bartok” sunt: Irina Perneș, Mara Prună, Ariadna Ene Iliescu, Bianca Diana Popa, Rubin Szabó Bázsa Lovász, Andrei Petrache, Stefan Stoianovici, Mihnea-George Dragne, Bogdan Pintilie și George-Ioan Păiș. Ora de începere a evenimentului este 19:00, iar intrarea - liberă.
 
Dirijorul Daisuke Soga și pianistul Vassilis Varvaresos la Filarmonica din Sibiu
În cadrul stagiunii Filarmonicii din Sibiu este progamat astăzi, 18 mai, un concert dedicat celor 170 de ani de la nașterea compozitorului Ciprian Porumbescu, 2023 fiind, la nivel național, „Anul Ciprian Porumbescu”, pentru a face cunoscută publicului larg viaţa şi creația compozitorului român. În această seară, dirijorul nipon Daisuke Soga va conduce orchestra instituției sibiene, iar de la ora 19:00 va răsuna „Rapsodia română“ de Ciprian Porumbescu. Programul mai include Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov - cu Vassilis Varvaresos în postură solistă și selecțiuni din muzica baletului „Lacul lebedelor" din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski.
 
Program integral Mozart propus de Filarmonica din Ploiești
Astăzi, 18 mai, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești propune publicului un concert dedicat intergral creației lui Wolfgang Amadeus Mozart. Vor putea fi audiate uvertura operei „Nunta lui Figaro”, lucrare urmată de Concertul în si bemol major pentru fagot și orchestră, cu Ionuț Mardare - solist. În partea a doua: Simfonia nr. 40 în sol minor aparținând aceluiași compozitor clasic. Dirijează Radu Postăvaru. Concertul începe la ora 19:00.
 

Vizualizări: 3

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor