altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştiri muzicale din Bucuresti

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi continuă la Universitatea de Muzică și la Sala Radio

Două evenimente se află în programul de astăzi, 26 mai, al Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi.

În Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București, de la ora 17:00, Ansamblul "Archaeus" va susține un concert în cadrul căruia vor fi interpretate lucrări camerale semnate de Horia Șurianu, Cristina Uruc, Laura Ana Mânzat și Nicolae Brânduș, printre alții.

De la ora 19:00, pe scena Sălii Radio va avea loc un nou concert susținut de Orchestra Națională Radio, ce va fi dirijată de Mihail Agafiţa. Ca soliști vor evolua violonista Diana Moş, basul Iustinian Zetea, organistul Eduard Antal și cornistul danez Erik Sandberg. Artiștii vor interpreta trei creații autohtone în primă audiție absolută: Testament pentru bariton, cor și orchestră de Nicolae Brânduș, Concert-fantezie pentru orgă, orchestră și cor de Dan Buciu și Ipostaze VI pentru vioară, fanfară și percuție de Adrian Iorgulescu, dar și o primă audiție națională: Concertul pentru corn și orchestră intitulat "Călătorie de iarnă", ce aparține creației compozitorului polonez Krzysztof Penderecki.


 
Pianista Alexandra Dariescu, din nou solistă a Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”

Astăzi, 26 mai, în Sala mare a Ateneului Român va fi reluat concertul prezentat ieri pe aceeași scenă.

Alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", pianista Alexandra Dariescu va interpreta două partituri solistice: Concertul op. 7 pentru pentru pian şi orchestră de Clara Schumann și Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră din creația lui Serghei Rahmaninov. Programul se va încheia cu "Dansurile simfonice" semnate de același compozitor rus.

Orchestra bucureșteană va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, iar concertul va începe la obișnuita oră 19:00.


 
O nouă reprezentație a operei „Tosca” la Opera Națională București

Pentru astăzi, 26 mai, începând cu ora 18:30, Opera Națională din București propune spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini.

Reprezentația va fi condusă de dirijorul Tiberiu Soare, iar în rolurile principale vor evolua soprana Iulia Isaev, tenorul Liviu Indricău și baritonul Cătălin Toropoc, printre alții.


 
Astăzi începe cea de a doua ediție a Festivalului CellEast

Astăzi, 26 mai, de la ora 11:00, va avea loc primul seminar ce va deschide cea de-a doua ediție a Festivalului CellEast.

Evenimentul intitulat "Limbajul clasic, modern, contemporan și electronic al violoncelului" va fi susținut de violoncelistul Nick Photinos și va avea drept scop evidențierea versatilității violoncelului în diverse limbaje muzicale. Seminarul va avea loc în Sala Silvestri a Universității Naționale de Muzică din București și este dedicat tuturor muzicienilor și melomanilor.


 
Calendarul muzical al zilei - 26 mai 2023

  • 1875 S-a născut compozitorul român Stan Golestan (decedat 21.04.1956) 148 ani
  • 1890 S-a născut pianistul şi compozitorul rus Samuel Feinberg (decedat 22.10.1962) 133 ani
  • 1893 S-a născut dirijorul englez Sir Eugene Goossens (decedat 13.06.1962) 130 ani
  • 1917 S-a născut compozitorul român Aurel Popa (decedat 18.12.1981) 106 ani
  • 1917 S-a născut soprana germană Inge Borkh (decedată 26.08.2018) 106 ani
  • 1921 S-a născut dirijorul austriac Ernst Maerzendorfer (decedat 16.09.2009) 102 ani
  • 1928 S-a născut violoncelistul român Vladimir Orlov (decedat 1.04.2019) 95 ani
  • 1929 S-a născut muzicologul român I. V. Florian (decedat 11.08.2002) 94 ani
  • 1938 Aniversarea sopranei canadiene Teresa Stratas 85 ani
  • 1948 Aniversarea dirijorului iranian Alexander Rahbari 75 ani
  • 1971 Aniversarea violonistei române Irina Mureşanu 52 ani
  • 1982 Comemorarea sopranei suedeze Nanny Larsen -Todsen 41 ani
  • 1992 Comemorarea dirijorului şi violonistului român Constantin Bobescu 31 ani
  • 1999 Comemorarea dirijorului elveţian Paul Sacher 24 ani
  • 1973 S-a născut mezzosoprana cehă Magdalena Kozena 50 ani

 


 

Ştiri muzicale din ţară

Continuă Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”

Festivalul Internațional "Timișoara Muzicală" continuă astăzi, 26 mai, cu două propuneri ale Operei Naționale Române din Timișoara.

De la orele 9:45 și 11:00 sunt programate două reprezentații ale musicalului "Micuța Dorothy" de Marius Țeicu. În rolurile principale, mezzosoprana Ligia Popescu, basul Iulian Ioan Iosip și baritonul Adrian Zaharia, printre alții.

De la ora 19.00, dirijorul Ciprian Teodorașcu va conduce orchestra instituției timișorene în spectacolul de balet "Giselle", pe muzică de Adolphe Charles Adam. Conceptul poartă semnătura regizorală a lui Ovidiu Matei Iancu, iar în rolurile principale vor evolua balerinii Nanako Imai, Antonin Faraut și Alin Radu, printre alții.

A treia propunere vine din partea Orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Este vorba despre concertul simfonic pe care ansamblul îl va susține la Sala Capitol, sub conducerea dirijorală a lui Stefan Geiger, alături de flautistul Matthieu Gauci-Ancelin în postură solistică. Programul cuprinde Rapsodia pentru orchestră „Espana” de Emmanuel Chabrier, Concertul pentru flaut și orchestră de Jaques Ibert, Alborada del Gracioso și Vals de Maurice Ravel.


 
Ion Bogdan Ștefănescu, solist al Orchestrei Filarmonicii „Moldova”

Astăzi, 26 mai, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "Moldova" din Iași va susține un nou concert sub bagheta dirijorului Vlad Conta.

Concertul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților, începând cu ora 19:00 și va cuprinde Poemul simfonic Preludiile de Franz Liszt, Concertul pentru vioară și orchestră de Aram Haciaturian, în transcripție pentru flaut și Simfonia a V-a de Ludwig van Beethoven.

Solistul serii va fi flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.


 
Orchestra Filarmonicii „Transilvania” propune pentru astăzi Brahms și Rahmaninov

Astăzi, 26 mai, de la ora 19:00, la Colegiul Academic din Cluj-Napoca va avea loc concertul simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii "Transilvania", sub conducerea dirijorului Néstor Bayona. Violonista Maria Marica, violoncelistul Cornelius Zirbo și pianistul Cadmiel Boțac sunt soliștii evenimentului ce va include Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov și Dublul concert în la minor pentru vioară, violoncel și orchestră de Johannes Brahms.


 
La Iași începe Festivalul de muzică orientală „Dimitrie Cantemir”

În anul 2023 se împlinesc 300 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui cărturar român Dimitrie Cantemir, domnitor al Moldovei și membru al Academiei din Berlin. În acest context, în perioada 26-28 mai, la Iași, va fi organizat Festivalul de muzică orientală "Dimitrie Cantemir". Astăzi, 26 mai, de la ora 19:00, în Sala Unirii din Iași, Ansamblul de muzică veche "Anton Pann" va susține un concert al cărui program va cuprinde șapte lucrări compuse de Dimitrie Cantemir.

Evenimentul este parte a proiectului mai amplu "Restitutio Cantemir".

Concertele sunt însoțite și de expoziția "Restitutio Cantemir" ce cuprinde, printre altele, documente, manuscrise muzicale sau reproduceri de hărți legate de Dimitrie Cantemir.


 
„Bărbierul din Sevilla” la Opera Română din Cluj-Napoca

Începând cu ora 18:30, astăzi, 26 mai, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca va fi pusă în scenă opera "Bărbierul din Sevilla", partitură semnată de Gioachino Rossini.

Orchestra și Corul de bărbați ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca vor fi coordonate de dirijorul David Crescenzi. Spectacolul va avea loc cu participarea soliștilor Mihai Damian, Janetka Hosco și Andrei Fermeșanu, printre alții.


 
Repetiție generală a operei „Bărbierul din Sevilla” la Brașov

Astăzi, 26 mai, de la ora 11:00, la Sala Operei va avea loc repetiția generală cu public a spectacolului "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini.

Din distribuție fac parte baritonul Adrian Mărcan, mezzosoprana Asineta Răducan și tenorul Liviu Iftene, printre alții.

Orchestra și Corul Operei Brașov vor fi coordonate de dirijorul Mircea Holiartoc.


 
Două piane astăzi pe scena Filarmonicii din Craiova

Orchestra Simfonică a Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, sub conducerea dirijorului francez Marc Trautmann, propune pentru astăzi, 26 mai, de la ora 19:00, un concert simfonic în cadrul căruia vor evolua, din postură solistică, pianistele Mirabela Dina și Nina Scheidmantel.

Programul va cuprinde Concertul nr. 10 în mi bemol major pentru 2 piane și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart și Concertul în re minor pentru două piane și orchestră de Francis Poulenc, dar și Alborada del gracioso de Maurice Ravel și "Marea", trei schițe simfonice de Claude Debussy.


 
Cvartetul de coarde „Tiberius” pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureș

Vineri, 26 mai, de la ora 18:00, Ansamblul cameral "Tiberius" va susține un concert în Sala mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș.

Programul cuprinde Cvartetul de coarde de Rudolf Wagner-Régeny și Cvartetul de coarde op. 130 cu Marea Fugă de Ludwig van Beethoven.

Evenimentul este parte a Festivalului "Zilele Muzicale Târgumureșene", aflat anul acesta la ediția cu numărul 52.


 
„Dragoș Alexandrescu” - portret de compozitor la Râmnicu Vâlcea

Corul "Euphonia" pregătit de dirijorul Marian Stroe va susține astăzi, 26 mai, un concert-portret dedicat compozitorului Dragoș Alexandrescu.

Evenimentul va începe la ora 19:00 în Sala Lahovari a Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea.


 
Astăzi încep cursurile de măiestrie susținute de membri ai Romanian Chamber Orchestra
Astăzi începe seria de cursuri de măiestrie dedicate celor 4 instrumente: vioară, violoncel, contrabas și corn. Acestea sunt organizate de Romanian Chamber Orchestra și se vor desfășura până în 3 iunie, fiind dedicate tinerilor muzicieni cu vârsta cuprinsă între 12 și 35 de ani.
Romanian Chamber Orchestra este un proiect care reunește diaspora muzicală, aducând împreună muzicieni români care activează pe scene din țară dar și alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.
Cursurile se vor desfășura la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.
 
„Classic for Kids” continuă astăzi la Deva

Proiectul "Classic for Kids" va ajunge astăzi, 26 mai, de la ora 13:00, la Colegiul Național Pedagogic "Regina Maria" din Deva.

În cadrul evenimentelor din această serie, copiii pot descoperi muzica clasică prin piese însoțite de povești și de prezentări interactive ale pianistului Bogdan Vaida.

Programul muzical include piese de Wolfgang Amadeus Mozart, Aaron Copland, Franz Liszt și Claude Debussy, dar și lucrări ale compozitorilor clujeni Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop. În a doua parte se va derula un atelier de muzică prin care copiii vor descoperi instrumentele muzicale și joaca cu ritmul, caracterul muzical și improvizația.

Turneul "Classic for Kids" este un proiect de educație muzicală pentru copii și părinți, ce își propune să faciliteze interacțiunea cu muzica clasică și cu muzica în general, ca o sursă de creativitate, inspirație și bucurie.


 

Actualitatea internaţională

Transmisiune directă de la Frankfurt la Radio România Muzical
Astăzi, 26 mai, de la ora 21:00, la Radio România Muzical veți putea asculta în transmisiune directă concertul susținut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt la Sala de concerte a Radiodifuziunii din oraș. Ansamblul va fi dirijat de Václav Luks, iar solistă va fi clarinetista Sharon Kam, care va interpreta Concertul nr. 2 pentru clarinet și orchestră de Carl Maria von Webber. În program mai sunt incluse lucrări de Jan Dismas Zelenka, Johann Georg Pisendel, Johann Sebastian Bach și Leopold Koželuch.
Sharon Kam este una dintre cele mai apreciate clarinetiste, colaborând de-a lungul celor două decenii de carieră cu unele dintre cele mai importante orchestre din Statele Unite ale Americii, Europa și Asia.
Václav Luks este clavecinist și dirijor pasionat de muzica barocă. A colaborat, de-a lungul anilor, cu unele dintre cele mai importante ansambluri europene.
 

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor