altmarius

cultură şi spiritualitate

An omagial
Principalele evenimente din noiembrie 1918

3 noiembrie - Consiliul Națio­nal Român Central format din reprezentanții Partidului Național Român și ai Partidului Social-Democrat din Transilvania își începe activitatea la Arad, preia controlul asupra auto­rităților locale din Ardeal și începe negocieri cu Guvernul maghiar condus de Karoly Mihaly.

6 noiembrie - demisia Guvernului Alexandru Margiloman. La conducerea României este instalat un Guvern de tranziție, condus de generalul Constantin Coandă. Acest Guvern avea ca obiective declarate: anularea actelor Guvernului anterior, decretarea reformelor agrară și electorală, pregătirea armatei pentru a fi alături de Antantă, mobilizarea și trimiterea trupelor peste Carpați, în Ardeal, pentru a proteja populația românească de aici; secretarul de stat al SUA, Robert Lansing, a dat un mesaj prin care recunoștea dreptul românilor de a se uni.

7 noiembrie - Consiliul Națio­nal Român Central din Transilvania decide înființarea gărzilor naționale, a gărzilor sătești pentru a se asigura liniștea și securitatea zonei.

8 noiembrie - Guvernul Coandă acordă permisiunea Diviziei a 8-a a armatei române, condusă de generalul Iacob Zadik, de a intra în Bucovina pentru a pune capăt actelor de dezordine săvârșite de ucraineni. Permisiunea a fost dată după ce, în prealabil, Consiliul Național din Bucovina solicitase ajutorul României. La Iași, de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, la Catedrala Mitropolitană are loc o impresionantă ceremonie în jurul relicvei lui Mihai Viteazul, simbolul unirii neamului. La ceremonie participă suveranii, iar slujba este oficiată de Mitropolitul Pimen; episcopii ortodocși și greco-catolici ai românilor din Transilvania dau o declarație prin care recunosc autoritatea CNRC de la Arad și îi îndeamnă pe toți românii să sprijine activitatea acestuia.

9 noiembrie - Guvernul român emite un ultimatum către trupele germane de ocupație, cerându-le să părăsească țara în 24 de ore.

10 noiembrie - România declară război Puterilor Centrale. Regele Ferdinand ordonă mobilizarea generală a armatei române.

10/11 noiembrie - Trupele franceze comandate de generalul Franchet d’Esperey trec Dunărea, pe la Giurgiu, cu direcția Bucu­rești. Armata lui Mackensen începe retragerea spre Transilvania.

11 noiembrie - La Com­piègne, în Franța, este semnat Armistițiul între Antantă și Germania, practic, acum se încheie războiul. Germania recunoaște inclusiv nulitatea Tratatului de pace de la Buftea-București.

12 noiembrie - Armata română intră în Cernăuți, într-un entuziasm general al locuitorilor orașului.

13 noiembrie - Consiliul Național din Bucovina își asumă întreaga putere în stat, iar Iancu Flondor este numit șef al Guvernului. La Belgrad, generalul Franchet d’Esperey încheie un ar­mistițiu cu ungurii și fixează arbitrar, cu încălcarea angajamentelor Antantei față de România din august 1916, linia de demar­cație între aliați și armata ungară pe cursul Mureșului.

13-15 noiembrie - La Arad au loc tratative între repre­zen­tan­ții Consiliului Național Maghiar, ai Guvernului Karoly și cei ai Consiliului Național Român Central. Condițiile oferite de maghiari nu corespund aspirațiilor românești și sunt respinse. Se decide și ținerea de alegeri și organizarea unei mari adunări. Alegerile pentru Marea Adunare Națională a Românilor din Transilvania se desfășoară timp de 12 zile, iar 600 de membri sunt aleși din districtele Ardealului (câte 5 de fiecare district), restul de 628 sunt repre­zentanți ai organiza­țiilor profesionale, culturale etc. În urma acestor alegeri la Alba Iulia vor veni 1.228 de delegați.

16 noiembrie - În România prin decret-lege intră în vigoare votul universal masculin.

18 noiembrie - Consiliul Național Român Central din Transilvania elaborează un document intitulat „Către popoarele lumii” prin care afirmă dreptul românilor transilvăneni de a se uni cu România.

20 noiembrie - Este convocată Marea Adunare Națională la Alba Iulia pentru data de 1 decembrie 1918; armata română intră în Transilvania și reîncepe opera­țiunile militare; Ziarul „Mișcarea” din Iași publică o telegramă trimisă lui Ion I.C. Brătianu de către Georges Clemenceau, premierul Franței, în care acesta îi scrie că se bucură că România s-a alăturat Antantei și că speră ca România să realizeze „unitatea țărilor române”.

22 noiembrie - Consiliul Național Român Central din Transilvania a solicitat ultimativ Guvernului maghiar să recunoască deținerea controlului și implicit puterea sa asupra Ardealului.

24 noiembrie - Consiliul Național Român de la Blaj lansează un apel intitulat „Veniți la Alba Iulia! Frați Români!”. În apel se spunea: „Veniți cu toții la Marea Adunare Națională care se va ține la 1 Decembrie în Bălgradul lui Mihai Viteazul. Veniți cu miile, cu zecile de mii! Lăsați grijile acasă, căci în această zi vom pune temelia unui viitor mai bun și fericit pentru întreg ­neamul…”

25 noiembrie - Diviziile 4 și 7 infanterie ale armatei române au ajuns în Transilvania la Târgu Mureș, Reghinul Săsesc, zona Bistrița - Mureș.

28 noiembrie - La Cernăuți, Congresul General al Bucovinei, format din 100 de membri aleși, votează „Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României”. Deputații români - 74, germani - 7, polonezi - 6 au votat pentru, cei 13 deputați ucraineni s-au retras înainte de supunerea la vot a propunerii de unire.

30 noiembrie - Liderii celor două partide românești din Transilvania - Partidul Național Român și Partidul Social-Democrat - se întrunesc și dezbat proiectul de unire cu România și o serie de principii pe care să se fondeze noul stat. Proiectul avea opt puncte și era redactat de Vasile Goldiș, Șt. Cicio-Pop; familia regală pără­sește Iașiul în uralele mulțimii și pleacă spre București.

File de agendă

1 noiembrie - 195 de ani de la nașterea omului politic conservator Lascăr Catargiu (1823-1899); se stinge din viață Theodor Mommsen, unul dintre marii istorici ai lumii (1817-1903); În 1922 se inaugurează, la Roma, Școala Română, azi Academia di Roma, în 1928 se inaugurează Radio România; Ziua Radioului Național; Ziua Internațională a veganismului (vegetarianismului).

2 noiembrie - în 1784 izbucnește răscoala condusă de Horia, Cloșca și Crișan; în 1991, Bartolomeu I devine Patriarh al Constantinopolului; se naște sculptorul Dimitrie Paciurea (1873-1932).
3 noiembrie - la Paris este inaugurat Palatul UNESCO (1958); se naște academicianul Dan Berindei (1923); Ziua Vânătorilor de munte.

6 noiembrie - se naște Ilie Lazăr (1895-1976), figură marcantă a generației care a făcut Unirea.

9 noiembrie - bătălia de la Posada dintre oastea lui Basarab I și cea a regelui Ungariei - Carol Robert de Anjou.

10 noiembrie - s-a finalizat tipărirea Bibliei în limba română. Aceasta a fost inițiativa domnitorului muntean Șerban Cantacuzino; în 1940 are loc în România un seism major soldat cu 1.000 de morți și 4.000 de răniți; Ziua Artileriei Române.

13 noiembrie - se naște Augustin din Hippo (354-430 d.Hr.); 150 de ani de la moartea compozitorului G. Rossini (1792-1868).

14 noiembrie - a fost finalizată zidirea Bisericii „Înălțarea Domnului” de la Mănăstirea Neamț. Acest monument este considerat definitoriu pentru arhitectura de factură religioasă din cadrul stilului moldovenesc (1497); Dobrogea devine parte a României ca urmare a participării țării noastre la Războiul ruso-româno-turc (Războiul de Independență) 1878; în Marea Britanie începe să emită BBC (1922); în 1987 la Brașov încep protestele muncitorilor de la „Steagul Roșu”; Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, instituită de ONU din 1991.

21 noiembrie - Iosif al II-lea, împăratul Austriei, ordonă reprimarea răscoalei țărănești conduse de Horea (1784); Edison anunță că a inventat o mașină care poate înregistra sunete - fonograful (1877); la Sigmaringen a fost semnat un act prin care prințul Ferdinand de Hohenzollern este desemnat prinț moștenitor al tronului României (1880); 120 de ani de la nașterea pictorului belgian René Magritte; Ion Mihalache devine președinte la PNȚ (1933); Banca Națională a României pune în circulație noua bancnotă de 1 leu cu denumirea statului Republica Socialistă România (1966); Ziua mondială a televiziunii, instituită de ONU din 1996; NATO invită România, alături de alte țări din fostul bloc comunist, să devină membră.

23 noiembrie - se naște Gheorghe Calciu-Dumitreasa (1925-2006), preot și disident al regimului comunist din România; Ziua economiștilor.

24 noiembrie - se stinge din viață omul politic Ion I. C. Brătianu (1864-1927), făuritorul României Mari.

27 noiembrie - 200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul (1818-1866); Alfred Nobel creează Premiul Nobel în 1895; este asasinat marele istoric Nicolae Iorga (1871-1940).

30 noiembrie - Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea.

Galerie foto:
 

Vizualizări: 156

Comentariu publicat de altmariusconcurs pe Noiembrie 12, 2018 la 9:36am

Nu ma intereseaza ce prezinta protv. Eu preiau din alta sursa evenimentele de acum 100 de ani, iar acum suntem in noiembrie. Deci, prezentarea evenimentelor din noiembrie este de actualitate, chiar daca s-au petrecut acum 100 de ani. Din partea mea, Protv-ul poate sa prezinte si evenimentele din urmatoarea suta de ani... 

Comentariu publicat de altmariusconcurs pe Noiembrie 12, 2018 la 9:44am

Doamna Miulescu, 

Nu mi se pare corecta atitudinea dumneavoastra de fronda, fiindca nu am putut sa va accept fotografiile... V-am spus nu am niciun fel de probleme daca le-ati pune in cronologia dumneavoastra, unde ocupa un spatiu care va este din start alocat, si nu in sectorul de fotografii, unde ocupa un spatiu suplimentar pe care trebuie sa-l platesc. Astea sunt regulile Ningului, si nu le pot modifica eu. Daca doriti sa intelegeti, este bine, daca nu, nu! Insa fotografii nu accept de la nimeni, nici macar de la mine!

Comentariu publicat de altmariusconcurs pe Noiembrie 12, 2018 la 9:48am

Si apropo, doamna Miulescu, pe Ning aveti doua conturi! Nu este nicio problema. Il puteti reactiva si pe cel vechi (din 2011, mi se pare) pentru a va posta fotografiile. Insa, repet: nu imi cereti in sectoarele speciale de fotografii, fiindca acolo platesc eu, nu dumneavoastra!

Comentariu publicat de Deutsche Seite pe Noiembrie 12, 2018 la 9:14pm

Doamna, nu-mi permit sa va ironizez... Deci, v-am rugat in repetate rinduri sa postati fotografiile cu o prezentare minima in pagina dumneavoastra, nu in sectorul de fotografii. Acelasi lucru este valabil si pentru videoclipuri. Am un contor permanent care imi monitorizeaza in fiecare secunda spatiul folosit - numai adminiostratorii au acces la acest contor, si oricind patronii americani pot sa mareasca pretul - ceea ce ar duce la inchiderea retelei. Astazi v-am acceptat o fotografie, dar va rog sa intelegeti ca nu pot recidiva in aceasta atitudine. 

Comentariu publicat de Deutsche Seite pe Noiembrie 12, 2018 la 9:17pm

Nu stiu despre ce credite vorbiti! Pe Ning nu functioneaza asa ceva - si nu a functionat nicicind! 

Comentariu publicat de AureliaAlbAtros pe Noiembrie 13, 2018 la 7:08am

Doamnă Corina, din câte știu suntem în 13.11. 2018... până în 12.12, 2018,

mai trebuie să trăim încă o lună :)

În altă ordine de idei și mie mi se pare atitudinea dv. cam revoltătoare și nu o înțeleg, n-ați avea un motiv bine întemeiat. Îmi cer scuze, dar ce se dă la tv. nu are nicio legătură cu tematica acestei postări!

Comentariu publicat de altmariusning pe Noiembrie 13, 2018 la 8:23am

Doamna, chiar nu inteleg de ce din infinitatea internetului, m-ati ales pe mine sa va certati... Nimeni nu este ironic cu dumneavoastra, numai ca nu doriti sa intelegeti lucruri foarte simple. Va spun de data aceasta, clar si fara echivoc: daca mai incercati postarea unei singure fotografii, va elimin din acest site cu ambele conturi. Nu ma intereseaza ca dumneavoastra apreciati Pro TV, este dreptul dumneavoastra,  dar nu-mi aduceti contraargument la ceea ce public eu emisiunile acestui post! Este ultimul avertisment! Urmeaza excluderea!

Comentariu publicat de altmariusconcurs pe Noiembrie 13, 2018 la 8:07pm

Asta nu este amenintare. Colaborez doar cu oamenii care ma inteleg si-i pot intelege. Adio si n-am cuvinte! Ori plecati singura, ori va dau afara!

Este prima data in 10 de functionare al acestui Ning, cind sunt nevoit sa sterg o persoana, datorita neintelegerii repetate a modului de functionare al acestui Ning. Am sters pe Miulescu Corina si sper sincer sa nu incerce sa revina. I-am explicat prin toate metodele posibile, ca nu-i pot primi fotografiile, datorita depasirii spatiului alocat (pe care trebuie sa-l platesc), si a apelat la discutii in afara de orice principiu de civilizatie. mai avea un cont aici - inactiv - si i l-am sters si pe acela. Nu acesta este principiul meu de viata, insa la un moment dat totul trebuie sa aiba o limita. 

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor