altmarius

cultură şi spiritualitate

Papa Francisc: Postul, timp de luptă spirituală

Papa Francisc

http://www.catholica.ro/2015/02/22/papa-francisc-postul-timp-de-lup...

22.02.2015, Vatican (Catholica) - Biserica de rit apusean a intrat de miercuri în Postul Mare, a amintit Papa Francisc la întâlnirea de astăzi cu pelerinii şi romanii veniţi în Piaţa San Pietro pentru rugăciunea „Angelus”. A încurajat trăirea acestui timp liturgic special cu conştiinţa că „nu suntem singuri”, având alături Preasfânta Treime, subliniind şi că este un timp de luptă spirituală împotriva răului. Redăm alocuţiunea Pontifului după traducerea apărută pe Ercis.ro.

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Miercurea trecută, cu ritul impunerii cenuşii, a început Postul Mare, şi astăzi este prima duminică din acest timp liturgic care face referinţă la cele patruzeci de zile petrecute de Isus în pustiu, după botezul în râul Iordan. Scrie Sfântul Marcu în Evanghelia de astăzi: „Duhul l-a dus pe Isus în pustiu. Iar în pustiu a stat timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Acolo era împreună cu fiarele, iar îngerii îi slujeau” (1,12-13). Cu aceste puţin cuvinte, evanghelistul descrie încercarea înfruntată voluntar de Isus, înainte de a începe misiunea Sa mesianică. Este o încercare din care Domnul iese victorios şi care îl pregăteşte să vestească Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu. El, în cele patruzeci de zile de singurătate, l-a înfruntat pe Satana „corp la corp”, a demascat ispitele sale şi l-a învins. Şi în El am învins toţi, dar nouă ne revine să ocrotim în viaţa noastră de zi cu zi această victorie.

Biserica ne aminteşte acest mister la începutul Postului Mare, pentru că el ne dă perspectiva şi sensul acestui timp, care este un timp de luptă – în Postul Mare trebuie să luptăm – un timp de luptă spirituală împotriva duhului răului (cf. rugăciunea zilei din Miercurea Cenuşii). Şi în timp ce traversăm „pustiul” Postului Mare, noi ţinem privirea îndreptată spre Paşti, care este victoria definitivă a lui Isus împotriva Celui Rău, împotriva păcatului şi împotriva morţii. Iată deci semnificaţia acestei prime duminici din Postul Mare: să pornim din nou cu hotărâre pe drumul lui Isus, drumul care conduce la viaţă. A privi la Isus, la ce a făcut Isus, şi a merge cu El.

Şi acest drum al lui Isus trece prin pustiu. Pustiul este locul în care se poate asculta glasul lui Dumnezeu şi glasul ispititorului. În zgomot, în învălmăşeală, acest lucru nu se poate face; se aud numai glasurile superficiale. În schimb, în pustiu putem coborî în profunzime, unde se joacă într-adevăr destinul nostru, viaţa sau moartea. Şi cum auzim glasul lui Dumnezeu? Îl auzim în Cuvântul Său. Pentru aceasta este important să cunoaştem Scripturile, deoarece altminteri nu ştim să răspundem la cursele celui rău. Şi aici aş vrea să mă întorc asupra sfatului meu de a citi în fiecare zi Evanghelia: a citi în fiecare zi Evanghelia, a o medita, câte puţin, zece minute; şi a o purta mereu cu noi: în buzunar, în geantă… Dar a ţine Evanghelia la îndemână. Pustiul Postului Mare ne ajută să spunem nu mondenităţii, „idolilor”, ne ajută să facem alegeri curajoase conforme cu Evanghelia şi să întărim solidaritatea cu fraţii.

Aşadar, să intrăm în pustiu fără frică, pentru că nu suntem singuri: suntem cu Isus, cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt. Mai mult, aşa cum a fost pentru Isus, chiar Duhul Sfânt e cel care ne conduce pe drumul Postului Mare, acelaşi Duh coborât asupra lui Isus şi care ne-a fost dăruit la Botez. De aceea, Postul Mare este un timp propice care trebuie să ne conducă să conştientizăm tot mai mult cât de mult Duhul Sfânt, primit la Botez, a acţionat şi poate să acţioneze în noi. Şi la sfârşitul itinerarului Postului Mare, în Veghea Pascală, vom putea reînnoi cu mai mare conştiinţă alianţa baptismală şi angajamentele care derivă din ea.

Preasfânta Fecioară, model de docilitate faţă de Duhul Sfânt, să ne ajute să ne lăsăm conduşi de El, care vrea să facă din fiecare dintre noi o „creatură nouă”. Îndeosebi ei îi încredinţez această săptămână de exerciţii spirituale, care va începe astăzi după-amiază şi la care voi lua parte împreună cu colaboratorii mei din Curia Romană. Rugaţi-vă pentru ca în acest „pustiu” care sunt exerciţiile spirituale să putem asculta glasul lui Isus şi să corectăm multele defecte pe care noi toţi le avem şi să facem faţă şi ispitelor care ne atacă în fiecare zi. Vă cer, de aceea, să ne însoţiţi cu rugăciunea voastră.

După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:

Iubiţi fraţi şi surori,

Adresez un salut cordial familiilor, grupurilor parohiale, asociaţiilor şi tuturor pelerinilor din Roma, din Italia şi din diferite ţări. Salut credincioşii din Napoli, Cosenza şi Verona şi pe tinerii din Seregno veniţi pentru mărturisirea de credinţă. Postul Mare este un drum de convertire care are drept centru inima. Inima noastră trebuie să se convertească la Domnul. De aceea, în această primă duminică, m-am gândit să vă dăruiesc vouă, care sunteţi aici în piaţă, o mică broşură de buzunar cu titlul „Păzeşte inima ta”. Aceasta este [o arată]. Această broşură adună câteva învăţături ale lui Isus şi conţinuturile esenţiale ale credinţei noastre, ca de exemplu cele şapte Sacramente, darurile Duhului Sfânt, cele zece porunci, virtuţile, faptele de milostenie, etc.

Acum o vor distribui voluntarii, printre care sunt numeroase persoane fără locuinţă, care au venit în pelerinaj. Şi ca întotdeauna, şi astăzi aici în piaţă, cei care sunt în necesitate, ei înşişi ne aduc o mare bogăţie: bogăţia învăţăturii noastre, pentru a păzi inima. Luaţi o broşură pentru fiecare şi duceţi-o cu voi, ca ajutor pentru convertire şi pentru creşterea spirituală, care porneşte mereu din inimă: acolo se joacă partida alegerilor zilnice între bine şi rău, între mondenitate şi Evanghelie, între indiferenţă şi împărtăşire. Omenirea are nevoie de dreptate, de pace, de iubire şi va putea să le aibă numai întorcându-se cu toată inima la Dumnezeu, care este izvorul la toate acestea. Luaţi broşura şi citiţi-o cu toţii.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, în special în această săptămână a exerciţiilor, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Sursa: Ercis.ro

Vizualizări: 39

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor