altmarius

cultură şi spiritualitate

ORAŞUL MĂCELĂRIT

   http://www.pruteanu.ro/CroniciLiterare/128leahu.htm   

 "Dublul" album comentat, Bucureştiul dispărut1, al arhitectului Gh. Leahu este, în mare măsură, o carte tragică. Autorul nu este doar un eminent specialist tehnic, ci şi un artist al formei şi culorii, cele două caracteristici fiind, în ultimă analiză, componente ale unui om cu suflet cald, vibratil, "cuor gentil", cum spunea Dante, îndrăgostit de rosturile, de pitorescul, de frumuseţile spaţiilor urbane, în speţă Bucureştii.
       Albumul său, compus din 192 de fotografii (majoritatea, ale unor situri dispărute) şi 50 de acuarele (idem), însoţite de un comentariu în egală măsură erudito-istoric şi epic-melancolic, începe prin evocarea Bucureştiului "clasic", încă în picioare în anii '50-'60. Suntem plimbaţi pe vechi străzi (Uranus, Simonide, Crăiţelor, Puţul cu apă rece, Bateriilor, Arionoaiei, Sabinelor, Calea Călăraşi), trecem pe la Stadionul ANEF (Republicii), Spitalul Brîncovenesc, Arsenal, Arhivele Statului, Muzeul Militar Central, Operetă, Cişmeaua  Lahovary,  Hala  Unirii, Institutul Mina Minovici... Toate astea, şi multe altele, nu mai există.
       Capitolul următor trasează în cîteva linii sintetice etapele dezvoltării oraşului, inclusiv sistematizarile rezonabile din anii '50 (Floreasca, Muncii, Calea Griviţei, Căţelu) şi '60 (Titan-Balta Albă, Drumul Taberei, Berceni, apoi după '65, Tei, Colentina, Pantelimon, Olteniţei). Chiar dacă acestea din urmă supraîncărcau oraşul, se construia, cel puţin, în terenuri libere. Nenorocirea începe după cutremurul din '77 şi capătă dimensiuni apocaliptice după 1984. Biserica Enei e lovită "din greşeală" (!) de o macara şi apoi (mai '77), dărîmată la iuţeală. Tot atunci e năruită în mod absurd o altă clădire-monument, Casa Cerchez, în stil neogotic, de pe Calea Victoriei colţ cu Sevastopol. Fotografii splendide şi triste, făcute în "ultima clipă" înaintea demolării de pasionatul grafician Sergiu Dinculescu pot fi aflate, însoţind eseul Monicăi Mărgineanu-Cârstoiu asupra clădirii şi a autorului ei, în nr. 1-2/'93-'94 al Revistei monumentelor istorice, recent apărut, din care, în ordinea de idei a articolului meu, se cuvine să semnalez şi studiile consacrate: Mitropoliei, Bisericii Olari, Bisericii Stavropoleos, ansamblului Curtea Veche, Bisericii Sf. Spiridon Vechi, palatului Cotroceni ş.a., de O. Velescu, D. Mohanu, I. Opriş, A. Ştefănescu, C. Carp, P. Panait.

       Revin la textul lui Gh. Leahu. În 1978 "a fost distrus hoţeşte, într-o singură noapte, din dispoziţia personală a lui Ceauşescu şi sub supravegherea lui lon Dincă" (p. 33), grupul de 10 case de vizavi de Sf. Gheorghe Nou. Schitul Maicilor e mutat cu 245 m şi ascuns după blocuri. Biserica Olari, 58 m, ascunsă.Biserica Albă Postăvari, rasă. Biserica Spirea Veche, rasă. Biserica Izvorul Tămăduirii, rasă. Biserica Sf. Ilie-Rahova, 51 m, ascunsă. Şi ajungem în "anul blestemat 1984" (p. 57) (Orwell!). De aici, şirul năruirilor e atît de lung şi des încît cronica mea nu-l mai poate urmări. Mai întîi, în zona Uranus-Izvor, "străzi întregi, monumente, case, biserici şi arbori cad de-a valma, într-o dezlănţuire de indicaţii, forţe umane şi utilaje” (p. 50). Ca să poată "coordona" imensul măcel edilitar, lui N. C. "i s-a montat, la Sala Giuleşti, o instalaţie nemaivăzută în lume”. Pentru că nu pricepea planurile, i s-a făcut o machetă cît toate zilele, de 12/12 m, a întregului Bucureşti, peste care s-a amenajat "un pod rulant şi acţionat electric, unde tovarăşul şi tovarăşa se plimbau înainte şi înapoi, înarmaţi cu nişte baghete lungi din vîrful cărora se năşteau indicaţiile" (p. 32). O mişcare a acelor baghete însemna spulberarea a secole de istorie întrupată în piatră şi cărămidă, în frescă şi vitraliu, distrugerea a mii de destine smulse bestial din arealul lor firesc. Descrierile lui Gh. Leahu părăsesc aici registrul tehnic ori istoric, căpătînd   accente   epic-dramatice: "locuitorii caselor proscrise se trezesc în zori cu tabla smulsă de pe acoperişuri, fac cîte un transport-două de mobilă, de haine, de tot ce se mai poate salva... şi cînd revin, găsesc planşeele prăbuşite şi necunoscuţi cotrobăindu-le prin lucruri" (p. 67). Fotografiile participă la atmosfera sinistră, demenţială: ele ilustrează, quasi-cinematic, coventryzarea Arhivelor Statului şi dosirea jalnică a Mînăstirii Mihai Vodă. La fel, în secvenţe succesive, felliniene oarecum, ştergerea de pe faţa pămîntului a Spitalului Brîncovenesc (1835), unde s-au petrecut şi întîmplări oribil-groteşti, pe potriva absurdului situaţiei. O biată pisică, pripăşită printre cotloanele clădirii condamnate, e atacată de cîinele dictatorului, labradorul Corbu. Pisica se apără şi-l zgîrie. Marele strateg e "roşu de furie" şi dispune "să fie căutat făptaşul". Securiştii, "unii cu grade mari, s-au repezit" şi nefericita făptură a fost prinsă şi... executată (p.76).

       În ciuda protestelor (Dinu C. Giurescu, R. Theodorescu, D. Pippidi, R. Popa ş.a.), vine rîndul Mînăstirii Văcăreşti (1716) să fie aneantizată. Pe locul ei, zace şi azi o colosală fundaţie de beton, inutilă. Urmează Opereta, dărîmată şi ea zadarnic şi într-o pripă barbară, din muzeul ei dispărînd piese de mare valoare (p. 87)."La 19 iunie 1987, sub ochii mulţimii de credincioşi, cu feţele mute de neputinţă, păziţi de cordoanele de miliţieni şi securişti, este demolată atît de cunoscuta biserică Sf. Vineri" (1644).

       Într-un capitol confesiv, Gh. Leahu povesteşte cum şi-a realizat acuarelele cu locuri care nu mai sunt. În multe cazuri, nu a ştiut ce urmează, ci a acţionat din pură atracţie a pitorescului şi, parcă, în virtutea unui obscur spirit premonitoriu. Ca şi multe fotografii, unele acuarele au fost făcute în condiţii de "clandestinitate"; apărea cîte un miliţian: "-Bă, ce faci acolo?" (p. 91)...
       Capitolul   final   înmănunchează consideraţii critice asupra noului centru. Profund nemulţumit de aspectul exterior al Casei Poporului, Gh. Leahu priveşte ansamblul de blocuri cu un ochi calm şi moderat,   deplîngînd   excesul   de ornamentaţie, dar găsind şi valori arhitectonice, rezolvări iscusite. Din păcate, integrarea acestui "nou centru" în reţeaua vechiului oraş este foarte deficitară, atît din punct de vedere estetico-stilistic, cît şi rutier.

       Albumul comentat al lui Gh. Leahu este rezultatul excelentei îmbinări a spiritului-de-geometrie (arhitectul) cu cel-de-fineţe (pictorul, povestitorul "balzacian"). Cartea completează fericit, atît pe planul pur al memoriei arhitectonicii, cît şi pe cel, mai larg, al interferenţei cu politicul şi cu dramele umane, importanta a lucrare a lui Dinu C. Giurescu, Distrugerea trecutului României (şi ea bogat ilustrată), apărută în 1989 la Washington şi, în româneşte, la Ed. Museion, în 1994, pe care regret că nu am consemnat-o la timpul respectiv, în aceste coloane (rubrica nu era încă iniţiată).
____________
       
1) Ed. îngr. de Adriana Popescu, Ed. Arta Grafică, Buc., 1995, 192 p., 52 reprod. color, 8000 lei 

         George PRUTEANU        
Dilema, nr. 128, 23 iun. 1995 


 

Vizualizări: 117

Comentariu publicat de Angela Rahovan pe Noiembrie 13, 2011 la 6:33pm

    Mare păcat pentru români, și mai evident pentru bucureșteni, pierderea prin distrugere, demolare, a unor clădiri, monumente istorice, mărturii ale spiritului creator și  muncii unor oameni care au trudit pentru frumos, pentru o idee estetică în organizarea urbanistică. A fost adus haosul, și până la inlocuirea celor distruse cu hidoase construcții, orașul a cunoscut răni dureroase, și nici chiar până în ziua de azi nu pot fi ascunse de straiele urâte, croite la duzină de ”arhitecți” înregimentați, obedienți. Păcat că protestul unora nu a fost auzit, că nu au avut vocea suficient de puternică pentru a se face ascultați. Ca mine și ca mulți, mulți alții G.Pruteanu a trăit în orașul acelor vremuri ...și n-am făcut nimic...Lamentația târzie, regretul provin din frică și lașitate și nu pot reface nimic, ce s-a distrus rămâne distrus, critica ulterioară nu e un act protestatar și nici acțiune și n-a putut salva nimic.

Comentariu publicat de silvian dobre pe Noiembrie 13, 2011 la 7:22pm

si uite asa  au disparut ,dispar  si vor  disparea multe valori  in aceasta  tara !!! mare  pacat !!!! mare ..

Comentariu publicat de altmarius pe Noiembrie 13, 2011 la 7:30pm

Si atunci, ce facem, doamna Rahovan? Lasam in continuare sa fie distruse valorile orasului, doar pentru ca nu ajuta la nimic critica ulterioara? Un om pe care-l apreciez foarte mult, doctorul Oprescu se apuca sa croiasca o noua magistrala Nord-Sud. Aveti idee cite monumente se vor distruge cu aceasta ocazie? 

Imi pare bine ca nu mai locuiesc in Bucuresti, in care nu ma mai regasesc - orasul este pe miinile unor nepriceputi, arhitecti de mina a treia. 

Comentariu publicat de altmarius pe Noiembrie 13, 2011 la 7:36pm

Integral de acord, domnule Dobre! 

Si cu voia guvernantilor, vor disparea si mai multe!

Comentariu publicat de judit ionescu pe Noiembrie 13, 2011 la 9:12pm

Fiecare clădire dispărută înseamnă cu o mărturie mai puţin în faţa uitării totale. Copiii de azi vor povesti nepoţilor lor doar despre Mall-urile, mega-magazinele, despre blocurile din prefabricate...ele rămânând trecutul lor. Al nostru, cel moştenit de la marii arhitecţi ante- sau interbelici dispare încet, împreună cu noi.

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor