altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 15 septembrie 2020

“”Artă pentru viață”- licitație de artă cu caracter caritabil” plus...


”Artă pentru viață”- licitație de artă cu caracter caritabil

Posted: 14 Sep 2020 05:55 AM PDT

Asociația Pro Valores și Asociația Caritas București organizează sub titlul “Artă pentru viață” o inedită campanie de strângere de fonduri. 11 lucrări de artă plastică, semnate atât de artiști consacrați precum: pictorii Sorin Adam, Vasile Mureșan Murivale sau iconografista Carmen Paiu, dar și de tineri artiști din România, Republica Moldova și Rusia vor fi licitate în perioada 14 septembrie – 15 octombrie 2020. Fondurile strânse vor ajuta copiii cu vârste între 9 și 17 ani aflați în îngrijirea Centrului Casa Sfântul Ioan. Casa Sf. Ioan oferă sprijin unui nucleu stabil de copii aflați in situație de abandon familial. Misiunea Casei Sf. Ioan este sprijinirea copiilor admiși în centru pentru ca aceștia să depășească dificultățile generate de situația de separare de părinți, prin oferirea unui spațiu securizant unde copilul să se simtă acceptat, respectat si valorizat.

Lucrările pot fi vizualizate accesând: https://www.asociatiaprovalores.ro/galeria-virtuala/.

 

Suma de la care pornește licitația este afișată în dreptul fiecărei lucrări.

 

Ofertele se fac pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com

 

În fiecare zi, până pe 15 octombrie, ora 22, pe site-ul unde sunt expuse lucrările, vor fi anunțate sumele oferite de licitatori. Fiecare lucrare, la finalul perioadei de licitare, va intra în posesia celui care va oferi suma cea mai mare.

 

Co-organizatori: Asociaţia “Pro Valores” și Asociația Caritas București.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM.ro, AgențiadecArte.ro, România Pozitivaă.ro, Bucureșteni.ro, Roportal.

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/djyZjyDb56Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Antonis Mystakidis Mesevrinos. Monografie”, de Theodosis Pylarinos

Posted: 14 Sep 2020 04:26 AM PDT

Editura Omonia anunță apariția volumului Antonis Mystakidis Mesevrinos. Monografie, de Theodosis Pylarinos. Ediție bilingvă. Traducere de Elena Lazăr.

Al doilea număr din septembrie al colecției „Biblioteca de Literatură Neoelenă” oferă o monografie dedicată unei strălucite personalități a diasporei grecești. Născut în localitatea Almyros, în Thessalia, Antonis Mystakidis (1908-1989), cunoscut și sub pseudonimul Mesevrinos, de la antica Mesembria (astăzi Nesebăr, în Bulgaria), locul de baștină al părinților săi, și-a petrecut primul sfert de secol al vieții în România. Elev al Liceului grecesc din București, a urmat apoi Filologia Clasică, într-o perioadă când aceste studii atingeau un vârf în România. Primii ani după absolvirea facultății îi petrece la Sulina, ca director al școlii comunității grecești din oraș. Debutul literar ca poet, editor de revistă, jurnalist (colaborator activ la presa greacă din România) și traducător are loc încă din anii de liceu. În 1940 se înrolează ca voluntar în războiul purtat de patria sa pe frontul albanez.

Dacă în România se afirmase deja ca traducătorul cel mai prolific de literatură greacă în română, în Grecia și mai apoi în Egipt și Suedia, își va câștiga renumele de cel mai activ traducător de literatură română în greacă. În afară de traduceri și studii despre scriitorii români, în anii războiului petrecuți la Salonic va publica trei lucrări cu tematică românească, între care și un studiu, rămas până astăzi unicat în cultura greacă, dedicat „genialului poet român Mihai Eminescu”.

Profesor, timp de trei ani (1953-1956), la o vestită școală grecească, Ambetios, din capitala Egiptului, Antonis Mystakidis va continua, în paralel cu promovarea literaturii grecești pe noile meleaguri, să le facă cunoscute grecilor din țara Nilului pagini din literatura țării unde-și petrecuse primii ani de viață. Texte de autori români pot fi întâlnite în diverse reviste grecești de la Cairo la Alexandria lui Kavafis.

Va rămâne atașat de literatura română și după 1957, când se stabilește în Suedia (profesor de greacă la Universitatea din Lund și visiting professor la cea din Copenhaga), continuând să publice traduceri în diverse publicații grecești. Într-un abecedar tipărit pentru copiii grecilor din Suedia figurează, de pildă,traducerea prozei Cinci pâini de Ion Creangă. Așa cum constată autorul, „România n-a uitat-o Mystakidis niciodată. Să fi fost chemarea vieții spirituale pe care a întâlnit-o acolo, a rudelor, a operei pe care o lăsase în urmă? O purta mereu în gând, și-i oferea cu recunoștință trofee, preocupat de literatura română, singurul grec care a legat atât de strâns prin activitatea de traducător literaturile celor două popoare”.

Editor, inițiator de colecții („Biblioteca Eleno-Scandinavă” și „Caietele lui Rigas”), Mystakidis va atrage în echipa sa de colaboratori un grup de tineri filologi și scriitori ciprioți. Astfel, Ciprul este noua arie de străvechi elenism care intră acum în sfera preocupărilor sale. Insula Afroditei va rămâne atât de aproape de inima sa, încât Mystakidis o alege pentru a-i adăposti o mare parte din munca de-o viață – arhiva sa, găzduită de Centrul de Cercetări al Sfintei Mănăstiri Kykkou, sub egida căruia au și apărut, în ultimii ani, câteva volume din corespondența acestuia cu nume ilustre ale literaturii grecești și cipriote.

Trăind departe de România și de Grecia, Antonis Mystakidis rămâne, din păcate, puțin cunoscut, îndeosebi tinerelor generații de filologi, cercetători și scriitori din cele două țări. De aici și inițiativa lucrării de față, elaborată de profesorul atenian Theodosis Pylarinos. Dorind să repare această nedreptate, autorul, profesorul Theodosis Pylarinos, încearcă să fixeze totodată locul care i se cuvine lui Antonis Mystakidis în istoria literaturii neoelene și, pe cât posibil, și în cea a literaturii grecești din România și a literaturii române. Rod al unei asidue și atente cercetări în uriașa arhivă existentă în Cipru, dar și în cea găzduită de Arhiva Istorică și Literară Greacă din Atena, monografia de față reconstituie biografia protagonistului, stăruind, în fiecare etapă a vieții, asupra multiplelor preocupări ale acestuia, asupra legăturilor, prin intermediul corespondenței, cu mari personalități literare și culturale ale epocii sale.

Absolvent al Facultății de Filosofie a Universității din Atena, Theodosis Pylarinos (n. Atena, 1946), a predat, din 1998, istoria literaturii neoelene la Universitățile din Patras, Atena și la Universitatea Ioniană din Kerkyra, de unde s-a pensionat în 2013. Semnatar a sute de articole și studii în revistele literare grecești și cipriote, este îngrijitor de ediții și autor al mai multor lucrări de istorie literară apărute la Atena sau la Nicosia. Interesat de Școala din Heptanez, curent literar afirmat la sfârșitul secolului XVIII și în prima jumătate a celui următor în Insulele Ionice, Theodosis Pylarinos este totodată unul dintre cei mai asidui cercetători ai literaturii cipriote (mărturie și cele două premii conferite, în 2007 și 2012, de Ministerul Educației și Culturii din Cipru).

Constatând bogatul material legat de România din arhiva Mystakidis, profesorul atenian, aflat acum la a doua prezență editorială în România (după ediția bilingvă apărută în 2014 a Discursurilor cipriotului Epaminondas Frangoudis, primul profesor de greacă numit de Al. I. Cuza la Universitatea din București, ediție apărută în 2014), a propus Editurii Omonia publicarea acestei monografii, în română și greacă, cele două limbi care i-au modelat spiritul, limbi în care s-au plăsmuit creații pe care cărturarul, profesorul, poetul, traducătorul și editorul Antonis Mystakidis le-a difuzat cu același devotament.

O bună parte din corespondența lui Mystakidis cu personalități din diverse spații ale elenismului, ca și din materialul iconografic este  inedită.

Ediția, apărută cu sprijinul Fundației Culturale Greceștiși și al Stem Life S.A.-Euromedics Cryo Bank, constituie un prețios instrument de lucru pentru cercetătorii din România, Grecia și Cipru, cărora le este în primul rând destinat.

***

 

Theodosis Pylarinos

Antonis Mystakidis Mesevrinos. Monografie

Ediție bilingvă

Traducere de Elena Lazăr

Editura Omonia, 2020, 328 pag.+24 pagini ilustrații color

 

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LM2VbvRgCks?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Festivalul Filmului Francez pe marile ecrane din România

Posted: 14 Sep 2020 02:03 AM PDT

În perioada 23 septembrie – 4 octombrie  2020, cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului Francez vine cu surprize în 11 oraşe din România și va avea loc pe marile ecrane, atât în interior, cât și în aer liber. În urma noilor reglementări care permit redeschiderea sălilor de cinema, Institutul Francez anunță că se alătură   încă 3 orașe la lista comunicată la începutul lunii: București, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Suceava. În contextul actual, organizatorii pun accentul pe respectarea strictă a regulilor sanitare, pentru siguranța tuturor. Festivalul se desfășoară sub deviza “Le film français au feminin”/ “Filmul francez la feminin” și propune publicului o selecție de filme cu totul specială, punând în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză – actrițe și regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.

În secțiunea Panorama veți putea descoperi în premieră în România ultimul film cu celebra actriță Eva Green, PROXIMA, o poveste impresionantă despre depășirea propriilor limite, dar și a canoanelor sociale. Filmul a debutat în Festivalurile de la Toronto, San Sebastian și Rotterdam. Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU de Céline Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019, un film de epocă despre o dragoste interzisă și LA BONNE ÉPOUSE, de Martin Provost, o comedie spumoasă despre stereotipurile unei alte epoci, cea a anilor ‘60, cu un trio imbatabil de actrițe: Juliette Binoche, Yolande Moreau și Noémie Lvovsky.

Două dintre filmele din secțiunea Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses ! pun, de asemenea, în lumina reflectoarelor importanța revoluției din 1968 pentru istoria emancipării feminine. Filmul clasic LA FIANCÉE DU PIRATE de Nelly Kaplan, lansat în 1969, o readuce pe ecrane pe marea actriță Bernadette Lafont într-unul dintre rolurile marcante ale lungii sale cariere, iar documentarul DELPHINE ET CAROLE ne transpune în miezul feminismului anilor ’70, alături de actrița franceză Delphine Seyrig și de cineasta elvețiană Carole Roussopoulos, care luptă, cu camera de filmat pe umăr, pentru ca femeile să aibă dreptul la propriul punct de vedere artistic. La începutul secolului trecut, în anii 1900, aceeași luptă era purtată – cu mijloace de filmare diferite – de Alice Guy, prima realizatoare de film din istorie, ale cărei scurtmetraje vor fi prezentate în premieră în cadrul festivalului.

În secțiunea Focus Tinere Talente nu ratați ALICE ET LE MAIRE de Nicolas Parizer, care tratează chiar tema alegerilor locale și pentru care Anais Demoustier a fost recompensată cu César pentru cea mai bună actriță, dar și alte filme de debut care s-au bucurat de succes în rândul criticilor de cinema și al publicului francez, ca UN DIVAN À TUNIS cu Golshifteh Farahani sau TU MÉRITES UN AMOUR, în care Hafsia Herzi este actriță principală, regizoare și scenaristă. Nu în ultimul rând, Festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnès Varda, care ne-a părăsit în 2019, prin proiecția ultimului său film, VARDA PAR AGNÈS.

Pentru a afla toate detaliile despre selecția de filme, consultați broșura festivalului:  http://bit.ly/BrosuraFFF

Programul proiecțiilor în fiecare oraș este disponibil aici: http://bit.ly/ProgramFFF

Spotul de prezentare: http://bit.ly/SpotFFF

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.

La București, proiecțiile vor avea loc atât în sala de cinema Elvire Popesco cât și în aer liber, în curtea Institutului Francez și în spațiul Cinema Sub Clar De Lună, o curte amplă, alăturată Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A.

„Cinema Sub Clar De Lună” este un proiect al Asociației Festivalul de Film Transilvania (AFFT), căreia Institutul Francez din România îi mulțumește pentru găzduirea unor proiecții din cadrul Festivalului Filmului Francez 2020.

Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook, https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez și la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco.

Regulile sanitare pentru proiecțiile în aer liber, dar și în interiorul sălilor, pot fi consultate aici: www.elvirepopesco.ro

LISTA ORAȘELOR ȘI LOCUL PROIECȚIILOR

BUCUREȘTI

23 SEPTEMBRIE – 2 OCTOMBRIE

Proiecții  în interior şi în exterior: CINEMA ELVIRE POPESCO, Bd. Dacia nr. 77 & CINEMA SUB CLAR DE LUNĂ, Calea Victoriei 192A

CLUJ-NAPOCA

24 – 27 SEPTEMBRIE

Proiecții  în interior: CINEMA VICTORIA, Bd. Eroilor nr. 51

IAȘI

23 – 27 SEPTEMBRIE

Proiecții  în exterior: GRĂDINA INSTITUTULUI FRANCEZ, Bd. Carol I nr. 26

TIMIȘOARA

1 – 4 OCTOMBRIE

Proiecții  în exterior: FABER, Splaiul Peneș Curcanul nr. 4-5

ARAD

1 – 4 OCTOMBRIE

Proiecții  în interior: CINEMA ARTA, Str. Vasile Alecsandri nr. 2

BRAȘOV

24 – 27 SEPTEMBRIE

Proiecții  în interior: CINEMA ONE, Str. Zaharia Stancu nr. 1, Centrul comercial Coresi

BRĂILA

29 SEPTEMBRIE – 2 OCTOMBRIE

Proiecții  în exterior: SUNRISE MARINA BISTRO, Str. Danubiu nr 20C

CONSTANŢA 

1 – 4 OCTOMBRIE

Proiecții  în interior: CINEMA JEAN CONSTANTIN, Bd. Ferdinand nr. 56

SFÂNTU GHEORGHE 

1 – 4 OCTOMBRIE

Proiecții  în interior: CINEMA ARTA BY CITYPLEX, Str. Kőrösi Csoma Sándor nr. 10


SIBIU 

3 – 4 OCTOMBRIE

Proiecții în interior: HABITUS, Piața Mică nr. 4


SUCEAVA

30 SEPTEMBRIE – 4 OCTOMBRIE

Proiecții în interior: UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA, Auditorium Joseph Schmidt, Str. Universităţii nr. 13

Organizat de: INSTITUTUL FRANCEZ DIN ROMÂNIA
(București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara)

Co-organizatori: Cinema Victoria, Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianța Franceză Brașov, Cinema One, Cinefeel Brăila, Alianța Franceză Constanța, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, Arta by Cityplex, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava

Prezentat de: ORANGE*

Parteneri: FUNDATIA GROUPE RENAULT*, GROUPAMA ASIGURĂRI, CARREFOUR

Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, Observator Cultural, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Phoenix Media, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania

Cu sprijinul: Cahiers du Cinéma, Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC), TOUD

Proiect labelizat în cadrul aniversării a 50 de ani de francofonie instituțională  – « Le 50e anniversaire de la Francophonie »

*Parteneri strategici ai Institutului Francez din România

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/s_IeL43-ptc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

CLASSIC FOR TEENS – un proiect alternativ pentru tineri interpreţi ...

Posted: 14 Sep 2020 01:33 AM PDT

Luni, 14 septembrie 2020, începe la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal începând din prima zi de şcoală, în perioada 14-20 septembrie. Menirea proiectului Classic for Teens este aceea de a completa procesul educativ muzical desfășurat în Focșani, cu exemple de succes menite să deschidă noi orizonturi tinerilor muzicieni în devenire. Între 14 şi 20 septembrie, vor avea loc cursuri de măiestrie şi o serie de concerte susținute de muzicieni consacrați și de tineri muzicieni cu o prezenţă importantă pe scenele lumii și care doresc să împărtășească cu tinerii muzicieni participanţi propriile experiențe, oferind exemple de tenacitate și determinare în realizarea visurilor lor.

Intenția organizatorilor este aceea de a aduce muzica acolo unde este mai mare nevoie de ea, prin crearea unor zone noi de cultură și de a încuraja tinerele generații de muzicieni. Interpreţii invitaţi vor evolua pe scena uneia dintre cele mai importante instituții de cultură dăruite Focşaniului de marele filantrop Mr.Gh.Pastia, celor care sunt acum la început de drum. Iniţiatorii proiectului cred în potențialul muzicii clasice de a-și influența în mod pozitiv publicul de toate vârstele și în puterea muzicii de a transforma, de a depăși granițele unei simple activități agreabile.  Și mai mult, cred că a asculta muzică de calitate face parte dintr-un stil de viață care ne permite să ne păstrăm spontaneitatea și bucuria lucrurilor deplin simțite.

 În săptămâna 14-20 septembrie 2020 Focsaniul va vibra pe sunetele muzicii clasice. Muzicieni din toată lumea vor poposi în Focșani pentru a le dărui tinerilor focșăneni și publicului larg evenimente muzicale de excepție și de intensă emoție. In splendidul spaţiu al Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia vor avea loc concerte și recitaluri de pian, canto, vioară și acordeon,  susținute de:  Filippo Tenisci (Italia), Ghenadie Rotari și Valentina Vargiu (Italia) și din România, Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Răzvan SumaIon Bogdan Ştefănescu, Nicholas Lupu,  Anta Agavriloae – Barbu. Programul se va încheia cu concertul Cvintetului Ateneului Mr.Gh.Pastia și al tinerilor muzicieni în devenire de la Liceul de Arte Gh. Tăttărescu din Focșani.  Cunoscuta și îndrăgita actriță focșăneancă Roxana Lupu, cunoscută publicului larg pentru rolul Reginei Maria în lungmetrajul cu același nume și al Reginei Elisabetta a Marii Britanii la BBC, va fi amfitrioana evenimentului alături de actorul Sorin Francu.

Proiectul Classic for Teens reunește în mod excepțional alte două mari proiecte de rezonanță internațională: Festivalul Internațional Propatria – Tinere Talente Românești, care prin laureații săi prezenți la eveniment, lansează cu această ocazie evenimentele celei a zecea ediții, aniversară și cuprinde evimente din turneele naţionale Pianul călător, Vioara lui Enescu – ediţiile aniversare Beethoven 250 şi Flautul fermecat.

Classic for Teens  este un mesaj de încurajare adresat tinerilor, artiștilor, publicului larg, și nu în ultimul rând, o speranța de întoarcere la normalitate. Nu putem să ne oprim din a face ceea ce ne place, ceea ce ne reprezintă, ci trebuie să găsim alternativele pentru a continuă să fim cine suntem chiar și în condițiile în care luptăm cu o pandemie.

Evenimentul, cofinanțat de AFCN, este realizat de Hubart Agency în colaborare cu Primăria Municipiului Focșani, Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia din Focșani, Asociația culturală Propatria din Roma (Italia).

CALENDAR EVENIMENTE

#classicforteens #cofinantatdeAFCN

 

CONCERTE – Ateneul Mr.Gh. Pastia

  1. 14/09/2020 – ora 19:00

Pianul călător – Recital de pian susținut de Horia Mihail

  • Beethoven : Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” – partea I
  • Beethoven : Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”
  • Beethoven : 32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80
  • Beethoven : „Für Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

 

  1. 15/09/2020 – ora 19:00

Concert de acordeon clasic și pian susținut de Duo Aspera Ghenadie Rotari și Valentina Vargiu (Rep. Moldova/ Italia)

  • Astor Piazzolla : Primavera Portena, Adios Nonino, Verano Porteno, Muerte del Angel, Otono Porteno, Milonga sin Palabras, Libertango, Invierno Porteno
  • Petri Makkonen – Moldavian Rock

 

  1. 16/092020 – ora 19:00

Recital liric, baritonul Nicholas Lupu (România), la pian Anta Agavriloae – Barbu

Arii din opere de Rossini, Donizetti, Bellini, Leoncavallo și canzonette italiene de Eduardo di Capua, Agustín Lara, R. Leoncavallo.

  1. 17/09/2020 – ora 19:00

Recital susținut de Gabriel Croitoru – vioară, Horia Mihail – pian

Ludwig van Beethoven :

  • Romanța pentru vioară și pian nr.2 în Fa major, Op.50
  • Sonata pentru vioară și pian nr.1 op.12 nr.1 în Re major
  • Sonata pentru vioară și pian nr.5 op. 24 în Fa major “Primăvara”
  • Romanța pentru vioară și pian nr.1 în Sol major op. 40

 

  1. 18/09/2020 – ora 19:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia

Recital de violoncel susţinut de Răzvan Suma

 

  1. 18/09/2020 – ora 20:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia

Recital de pian Filippo Tenisci (Italia)

  • Ludwig van Beethoven – Sonata quasi una Fantasia op. 27 nr.1
  • Franz Liszt – Deux Legendes S 175 (Saint François d’Assise, La predication aux oiseaux, Saint François de Paule marchant sul le flots)
  • Robert Schumann – Humoreske op. 20
  1. 19/09/2020 – ora 19:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia

Flautul fermecat – Pe aripile sunetului

Recital de flaut Ion Bogdan Ştefănescu

 

  1. 20/09/2020 – ora 19:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia

Concert de închidere susținut de Cvintetul Ateneului Popular Mr.Gh.Pastia din Focșani, cu participarea tinerilor muzicieni ai Liceului de Arte Gh. Tăttărescu.

MASTERCLASS

  1. Acordeon – Ghenadie Rotari 14-15-16/09
  2. Vioară – Gabriel Croitoru 16-17-18/09
  3. Violoncel – Răzvan Suma 16-17-18/09
  4. Pian – Horia Mihail 16-17-18/09

 

PROIECT cofinanțat de AFCN

Organizat de Hubart Agency

În colaborare cu: Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia, Primaria Municipiului Focsani, Asociația culturală Propatria din Roma (Italia), Festivalul International Propatria, Liceul de Arte Gh.Tattarescu, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia, Organizatia Civica Vrancea, Asociaţia culturală Pro Contemporania

Parteneri media: TVR-Internațional, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Atlas tv, Monitorul de Vrancea

Sponsori: Autovip, Casa Vrânceană, Sara Resort, Grafit Srl, Farmacia Alcor, Casa de moda Pygmalion

 

 

 

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/VaAU5snhPwI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Astra Film Festival 2020 și-a ales câștigătorii ediției Open Air

Posted: 14 Sep 2020 01:11 AM PDT

Documentarul contează în România din 1993 la Astra Film din Sibiu. Ediția On Air a festivalului Astra Film Festival 2020, și-a ales câștigătorii. Premiul pentru Cel mai bun film, secțiunea Competiție România, a revenit producției „Josefin&Florin” (Ellen Fiske, Joanna Karlberg – Suedia, 2019). La aceeași categorie, Juriul a acordat și o Mențiune specială filmului „Așteptați răspunsul operatorului” (Pavel Cuzuioc, Austria, 2020). Premiul pentru Regie, secțiunea Competiție România, a fost adjudecat de Adrian Pîrvu și Helena Maksyom („Totul nu va fi bine”, România Ucraina 2020), iar Andrei Dăscălescu („Tatăl nostru”) a câștigat Premiul Publicului. Festivalului Internațional Astra Film i-a fost acordat și în acest an Înaltul Patronaj al Administrației Prezidențiale. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu. 

Gala de Decernare a Premiilor a avut loc pe spectaculoasa Scenă Lac din Muzeul Astra, unde valurile AFF, care i-au purtat pe spectatori, în debutul festivalului, la vizionări de film din bărci care plutesc pe lac, s-au întors la mal, în mod simbolic, pe muzica lui Adrian Naidin. Juriul Festivalului a fost alcătuit din Oana Giurgiu, Ștefan Dobroiu și Steve Rickinson, iar spectatorii au ales câștigătorul Premiului Publicului.

 

După Gala de Decernare a Premiilor, peste 400 de cadre medicale din Sibiu au participat la o proiecție specială a filmului „Transalpina, Drumul Regilor”, de Dumitru Budrala, care a fost dedicată de Astra Film Festival 2020, în semn de mulțumire și prețuire pentru cei care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

 

Cel mai bun film, secțiunea Competiție România – Josefin&Florin (Suedia, 2019)

Reprezentând în paralel drumul către maturizare și calea către asumarea unei vieți în doi, filmul Josefin & Florin își introduce spectatorii într-o lume în egală măsură onestă și vulnerabilă. În încercarea de a-și construi o viață simplă împreună, acest cuplu neverosimil ilustrează povestea universală a maturizării și, în același timp, ne face martorii unei relații  cât se poate de moderne”, se arată în motivația Juriului.

 

Suntem foarte fericite că am primit acest premiu. Nu doar fiindcă este prima noastră recunoaștere internațională, ci și pentru că iubim România”, a fost mesajul transmis prin Skype de regizoarele suedeze Ellen Fiske și Joanna Karlberg.

 

Mențiune specială a juriului, secțiunea Competiție România – „Așteptați răspunsul operatorului”

O călătorie antropologică din care rezultă o varietate de instantanee ale societății de azi – una în care obiceiuri și interese pe care le împărtășim cu toții sunt prezentate pe fondul contrastant al deprecierii comunicării între oameni”, este motivația Juriului la acordarea unei Mențiuni speciale la categoria Cel mai bun film din secțiunea Competiție România. Laureat, filmul „Așteptați răspunsul operatorului” (Pavel Cuzuioc, Austria – 2020).

 

Îmi pare bine că filmul a fost selectat și proiectat la Astra Film Festival, îmi pare rău că nu am putut ajunge la Sibiu, iar acum mă bucur că filmul a luat o Mențiune specială din partea juriului. Orice premiu înseamnă o motivație și o confirmare”, a declarat regizorul Pavel Cuzuioc într-o înregistrare proiectată pe ecranul amplasat pe Scena Lac.

 

Premiul pentru Regie, secțiunea Competiție România – Adrian Pîrvu și Helena Maksyom

Adrian Pîrvu și Helena Maksyom au realizat un film-călătorie („Totul nu va fi bine” – România, Ucraina, 2020), „o perspectivă îndrăzneață asupra vieții, pe care autorul o realizează apelând cu abilitate la mijloace minimaliste”, după cum arată Juriul. Proiectul acestui film a făcut parte dintr-un program dezvoltat la Astra Film Festival în anul 2017.

 

Se spune că fără creație nu există progres. Ne vom strădui să creăm ceva nou și să întâlnim, poate, la Astra Film Festival, la o ediție viitoare, să verificăm împreună dacă am făcut progrese”, au arătat cei doi realizatori ai filmului într-un mesaj video. Ei au mărturisit de asemenea că și-ar fi dorit mult să fie la Sibiu, să poată vedea cu ochii lor reacția publicului.

 

Premiu Publicului, secțiunea Competiție România – „Tatăl nostru”

Publicul a votat un film emoționant, care a încercat să răspundă la întrebarea „Cum te pregătești să fii un tată bun dacă nu ai avut unul?”. Filmul „Tatăl nostru” (2020, România), realizat de Andrei Dăscălescu, este despre un viitor tată care pleacă să-și caute tatăl înstrăinat și devenit între timp călugăr pe muntele Athos.

 

În ceea ce mă privește, mă gândesc foarte mult la public atunci când lucrez la un film, iar faptul că primesc Premiul Publicului este pentru mine cea mai mare distincție”, a declarat regizorul Andrei Dăscălescu.

 

Motivația Juriului pentru premiile acordate, aici: https://www.astrafilm.ro/premiile-astra-film-festival-open-air-2020/

 

Dumitru Budrala: „Pentru mine, acest loc este centrul lumii

Ediția a 27-a Astra Film Festival s-a desfășurat în acest an în condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19, motiv pentru care organizatorii au fost nevoiți să reinventeze și au oferit publicului o experiență memorabilă, lucru apreciat de spectatori și de invitații festivalului. Totul a fost posibil datorită unei selecții de înaltă clasă a filmelor (au fost selectate 50 de filme din 3.000 propuse) și pasiunii cu care a fost organizat festivalul.

 

Astra Film Festival s-a desfășurat cu respectarea tuturor regulilor impuse de pandemia de COVID-19, în 8 locații: Scena Lac, Târgul de țară, Între Mori de Vânt, Pavilionul de Joc, Amfiteatru Digital și Casele de demult (toate aflate în interiorul Pădurii Dumbrava – Muzeul Astra), respectiv la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu” și în Piața Mică din centrul istoric al Sibiului.

 

În cadrul Galei de Decernare a premiilor, Astra Film Festival a primit Înalt Patronajul Președintelui României, care a fost înmânat de consilierul prezidențial Sergiu Nistor: „Președintele apreciază ca acest festival este o continuă luptă împotriva pandemiei de alienare și lipsă de solidaritate. Faptul că acest festival există ne dă speranțe. Vă dorim să aveți energia necesară pentru ediția de anul viitor”, a declarat consilierul prezidențial.

 

De asemenea, directorul fondator al Astra Film Festival, Dumitru Budrala, a primit distincția de Cetățean de Onoare al Sibiului, distincție care a fost înmânată de doamna Christine Manta-Klemens.

 

Mulțumesc cu recunoștință pentru distincții și aprecieri. După 27 de ani, Astra Film Festival a devenit un lucru firesc. Pentru mine, acest loc este centrul lumii”, a mărturisit Dumitru Budrala, directorul-fondator al festivalului.

 

La eveniment a fost prezent și ministrul Culturii.

Sibiul a înțeles de mult timp importanța pe care o are viața culturală pentru un oraș, iar Astra Film Festival este un eveniment cultural cu o mare tradiție, care începe în anul 1993, și care devine an de an din ce în ce mai prestigios pe plan internațional”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

 

Ceea ce a făcut Astra Film Festival în acest an este cel mai amplu program cultural derulat vreodată la muzeul nostru”, a adăugat  Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra.

 

Astra Film Festival 2020 va continua în perioada 16-25 octombrie pe platforma festivalului. Festivalul  este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

 

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

 

Sponsori: Kaufland, HBO, Cinelab, Sonne Sibiu, Sibiu 100%

 

Partener de comunicare: PiArt Vision

 

Parteneri media: Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, RFI, TV5 Monde, Libertatea, HotNews, Ziare.com, News.ro, Newsweek, Vice, PressHub, Euractiv, Cineuropa, Film New Europe, All about Romanian Cinema, MovieNews, Films in frames, Cinemagia, Filmtett, LiterNet, Ziarul Metropolis, Avantaje, IQads, Smark, Suplimentul de cultură, Observator cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Capital Cultural, Sibiu 100%, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Hermanstadter Zeitung.

 

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nwXqBwxcgsw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Institutul Cervantes găzduiește proiecții Película, în aer liber, p...

Posted: 14 Sep 2020 01:05 AM PDT

Luni, 14 septembrie și marți, 15 septembrie 2020, Institutul Cervantes din București va gădui în EL PATIO, spațiul în aer liber dedicat evenimentelor culturale, două proiecții din cadrul Festivalului de Film Película. Este vorba despre două bijuterii cinematografice sud-americane: La camarista / Camerista (Mexic, 2018) și Planta Permanente / Cantina (coproducție Argentina și Uruguay. Accesul la eveniment se face doar pe bază de bilet achiziționat pe eventbook.ro cu cel târziu 24 de ore înainte de proiecție.

Luni, 14 septembrie, de la ora 20.30, iubitorii de filme au ocazia să vadă un film pe care The New York Times l-a descris drept sublim, conținând „scântei de umanitate, ce par aproape miraculoase”: La camarista / Camerista (Mexic, 2018), în regia Lilei Avilés, cu Gabriela Cartol și Teresa Sánchez, spune povestea Evei, o tânără cameristă dintr-un hotel luxos din Mexico City, care se confruntă cu monotonia zilelor lungi de muncă examinând în tăcere lucrurile uitate și făcându-și prieteni care îi alimentează visul recent descoperit de a duce o viață mai bună. Filmul a câștigat Premiul pentru debut la Premiile Ariel (Mexic, 2019) și a fost nominalizat la aceeași categorie la Premiile Southerland (Londra, 2018). Anul trecut a câștigat Premiul Juriului la Película 4.

 

Marți, 15 septembrie, cu începere de la aceeași oră, cinefilii pot viziona Planta Permanente /Cantina în regia lui Ezequiel Radusky, o coproducție Argentina și Uruguay, cu Liliana Juarez și Rosario Belflari, un film care s-ar putea rezuma prin bine-cunoscuta zicală „ai grijă ce-ți dorești”. Lila, o femeie de serviciu într‑o clădire a municipalității din provincie de peste 30 de ani. Ea este o figură importantă în societatea structurată cu grijă, datorită unei cantine neoficiale pentru angajați, pe care o conduce împreună cu prietena ei, Marcela. Când Lila are ocazia să renoveze cantina și să o administreze oficial ca șefă, această avansare neașteptată provoacă invidia Marcelei și este începutul unei lente descompuneri a delicatului statu-quo din departament. La Festivalul de Film Mar del Plata,  Liliana Juarez a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță.

 

Película, festivalul dedicat filmului şi culturii ibero-americane din România, a ajuns la ediția a cincea și se desfășoară în perioada 9-16 septembrie, atât online, pe pe platforma Cinesquare, cât și offline, la Cinema Elvire Popesco și la Institutul Cervantes.

 

Important!

Filmele sunt programate la ora 20:30, iar accesul se face începând cu ora 19.45, pentru a putea respecta regulile de acces.
Purtarea măștii (medicală/nonmedicală) în spațiile evenimentului este obligatorie. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.

Înainte de începerea proiecției, este necesară completarea unor formulare de acces pentru anchete epidemiologice puse la dispoziție de personalul Institutului Cervantes.
Organizatorii își rezervă dreptul de a efectua un triaj observațional și de a nu permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
Dezinfectarea mâinilor cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în incinta Institutului Cervantes din București este obligatorie (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38).
Controlul temperaturii se va efectua de către personalul Institutului Cervantes. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura NU vor avea acces în spațiul dedicat proiectiilor.
Respectarea distanțării de minimum 2 metri indicată prin locul rezervat fiecărui spectator – de la intrarea în spațiul destinat evenimentului – este obligatorie; de asemenea la toalete și la ieșirea din spațiul evenimentului.

 

Număr de vizualizări :37http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Wyz98xi2S-Y?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Mesaj de la personalitățile României pentru elevi înainte de începe...

Posted: 14 Sep 2020 01:00 AM PDT

Elevii din România primesc un mesaj de încurajare impresionant din partea unor personalități, cu câteva zile înainte de începerea unui nou an școlar, un an cu totul special din cauza pandemiei de COVID-19. Ana Blandiana, Maia Morgenstern, Marian Preda, Melania Medeleanu, Medeea Marinescu, Amalia Enache și Cornel Ilie vorbesc într-un clip video despre curaj, încredere și despre importanța educației, indiferent de vreme și de vremuri. Clipul face parte din proiectul Ora de Caligrafie, un concept PiArt Vision, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni și susținut de DPD România. Proiectul a ajuns anul acesta la a patra ediție. 

Clipul poate fi vizionat aici https://youtu.be/eJXcDW0DOjE

 

Într-un an în care sunt foarte multe lucruri incerte legate de începerea școlii și de felul în care se vor desfășura orele, personalitățile cunoscute ale României sunt alături de elevii din toată țara și îi îndeamnă să privească acest nou început ca pe o provocare, ca pe o lecție a curajului, care-i va face mai puternici.

 

Pentru copiii din clasele primare este probabil cel mai dificil, pentru că ei resimt cel mai mult lipsa contactului direct cu învățătorii și colegii lor. Adaptarea la cursurile online este o provocare. Iar micuții elevi trebuie să știe că nu sunt singuri pe acest drum al Învățăturii. Că au alături de ei oameni mari.

 

Mesajul este optimist și încurajator, dar clipul video are și referiri la realitatea pe care suntem nevoiți să o traversăm în această perioadă. De exemplu, actrița Maia Morgenstern apare la final purtând mască, subliniind situația excepțională în care ne aflăm.

 

În clip apare și Dorli, elevă în clasa a II-a la Școala Gimnazială „Sfinții Constantin și Elena” din București.

 

Chiar dacă vremurile sunt diferite, Educația copiilor nu trebuie să fie afectată în niciun fel. Cei mici au nevoie de încurajarea oamenilor mari, de repere adevărate care să le ghideze drumul”, a declarat Oana Ivan, co-fondator PiArt Vision

 

Generațiile care se formează în această perioadă nu trebuie să fie generații de sacrificiu ci, dimpotrivă, trebuie să devină oamenii care ne vor ajuta să înțelegem noua societate. Și cei care o vor construi. Ei trebuie să pășească cu încredere pe drumul învățăturii”, a adăugat Călin Hera, co-fondator PiArt Vision.

 

Este un proiect  lansat la Muzeul Național Cotroceni în anul 2017 pe care îl organizăm cu mare drag în fiecare an, deoarece am observat că mulți copii sunt pasionați de dimensiunea estetică a scrisului.  Creativitatea și educația se întâlnesc și de această sub forma unei îndeletniciri pe care nu dorim ca generațiile următoare să o dea uitării. De aceea, demersul nostru este mai mult decât un eveniment sau o manifestare punctuală, este o pledoarie pentru scrisul de mână, o campanie de sensibilizare în favoarea caligrafiei ca parte din dezvoltarea frumoasă a generației tinere și educate din România”, a precizat Liviu Jicman, directorul Muzeului Național Cotroceni.

 

Ne-am alăturat cu bucurie acestui proiect minunat. Educația copiilor noștri este un lucru esențial pentru societatea de azi și de mâine”, a declarat Karla Codrea, CEO DPD România.

Ora de caligrafie este un concept cultural-educațional care se dorește a fi un îndemn pentru educația sănătoasă, temeinică, și care își propune să transmită un mesaj de încurajare și responsabilitate deopotrivă copiilor, învățătorilor și părinților. În mod tradițional, proiectul se desfășoară la început de an școlar la Muzeul Național Cotroceni, în Salonul Cherchez, în prezența elevilor care au colegi de bancă personalități marcante ale României.

Ora de caligrafie este un proiect PiArt Vision organizat în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni și susținut de compania de curierat DPD România.

 

Număr de vizualizări :37http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PfqeZIDMaOs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Patima cheilor

Posted: 14 Sep 2020 12:06 AM PDT

Noul volum al lui Octavian Mihalcea, Patima cheilor (Editura „Eikon”, 2020, 90 p.), este rodul unor petreceri nocturne, saturniene: de ce vrei să trăiești/ lângă soare?/ doar noaptea te vei îmbogăți (lamă vinovată). Dau raita pe aici nervalianul „soare negru” al melancoliei precum și regimul de viață al crailor matheini. În același regim: unele suflete văd/ cel mai bine noaptea (stemă); până la urmă soarele/ va fi al nopților noastre  (până la urmă).

Ca în boleroul lui Ravel, sunt motive ce revin obsedant, între care acela al vulnerabilității: cândva prințul a spus/ că frumusețea va salva lumea// călătorii prin arhiva portretelor roșii (prințul a spus), personajul dostoievskian aflând un incandescent panaceu acestei lumi complexată de condiția ei, finitudinea. Altunde, aceeași tragică condiție umană: simțiți voi frisonul/ plonjare oriunde afară/ tot într-o mare de pământ (mare de pământ).

Există un regim al premonițiilor, cum le va fi avut și anticul Pompei cel din proximitatea vulcanului: muntele încă trăiește/ așteaptă silueta cutremurului (oneiros). Precum și o (con)știință, cu atât mai dureroasă prin exactitatea sa, a melancoliei marcată alb-negru de un gravor celebru: iubesc compasul/ dimineții lui Dürer (Albrecht). Minimalismul autorului nu prea îngăduie nici o apropiere „Dürer”-ul lui Dan Laurențiu, un orgolios clamant al condiției excepționale a poetului:„Să ascultați vîntul de  iarnă/ bodogănind/ pe străzile orașului / cu un poem moralist în gură” („Zodia leului”, 1978).

O recunoaștere a vulnerabilității, acel călcâi al lui Ahile (care era, totuși, semizeu) inescamotabil: rănile puternice/ atâtea câte sunt/ nu pot fi acoperite/ costumele cad (dezgolire). Și chiar a destinului literaturii: glorie iluziei viețuitoare. Care este, până la urmă, o ultima ratio: murmurul cărților/ de multe ori/ singurul paradis/ împins pe lângă lacrimi./ (…) parcă plecăm înainte/ tot spre aceleași/ dispariții apropiate ( dispariție ). Tot pe acolo: petrecerea finală alungă/ finețea zilei întrebările/ joc de care nu/  ți-a fost dat să te ferești (glisare).

Benedicțiuni laconice – fie binecuvântată/ filosofia crailor răpuși/ din prea multă finețe (prea multă finețe) sunt, poate, un ecou al rimbaldienelor versuri: „Trândav, tinerețe roabă orișicui,/ Din delicatețe viața mi-o pierdui”.

Text: pentru că aici sclipește pe buze/ povestea cicatricelor (așa trec semnele). Care poveste? O fi vorba de celebra baladă a lui Charles D’Orleans, (în splendida traducere a lui Romulus Vulpescu): „Eu mor de sete-alături de fîntînă;/ Îngheț, la focul dragostei geros;/ Sunt orb, pe alții însă-i duc de mână;/ Smintit, dar între cei cuminți mintos…”. Versurile lui Octavian Mihalcea au, uneori, imprevizibilitatea loviturilor dintr-un duel de mare șlem: nu știi unde vor tușa terenul.

Citim: zodia închisă trăiește/ nostalgia caselor lichide ( semințe): să fie probabile trimiteri, cu presupusele arcane, spre „lacustra” lui Bacovia? Aceste viziuni sunt efectul unor inițieri: la marginea treptei/ stau citiri îndelungate (inima învelită). Ale unor stări speciale de levitație: parcă alungate din vitralii/ trupurile sprijină pereți invizibili (principiul extazului combinat).

Pelicanul autosfâșietor (ca simbol al artei): …pânza cifrului/ vorbește despre ciocul/ nemilos al poeziei  (singura pasăre).

  Poetul Octavian Mihalcea consemnează: prin oglinzi hoinare/ să-ți scrii biografia (lângă șevalet). O culegere de comentarii asupra artei a autorului s-a numit „Tabloul ca oglindă”. De unde și consemnări precum: prin oglinzi hoinare/ să-ți scrii biografia ( lângă șevalet). Ion Pillat, în „Aici sosi pe vremuri”, are versurile: „Ce straniu lucru: vremea! Deodată pe perete/ Te vezi aievea numai în ștersele portrete”.

Ca la „Moși” sau buzoiana Drăgaică, există o preeminentă, indusă primejdie („pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”), acel „zid al morții” unde evoluau motocicliștii: noaptea pierdută va sosi/ chiar din frumoasa pulbere/ peste regiunea de aici/ unde nici nu știi că poți/ între câteva pendulări/ să-ți frângi grumazul (între pendulări).

La capăt se poate afla o anume împăcare: melancolia întoarce/ ziua fericită/ a umbrei ( bust). Chiar o oximoronică deschidere spre altă ardere: ușile sunt aici/ dreptunghiuri peste/ câmpuri în flăcări (aproape învăluire). Se consemnează, în trena lui Baudelaire: sunt importante/ doar contrastele; și: brusc anatema/ întâlnește voluptatea// dorință complice cu alte neliniști.

Ursuzlîcul celui codificându-și  poezia are ca efect (paradoxal) un fel de opera aperta, accesibilă, pe măsura posibilităților de asociere, fiecăruia dintre lectori/decodori. Ar fi interesant de reunit „răspunsurile”, atâtea câte sunt,  primite de aceste șarade, o antologie a șperaclierilor.

Însumi, comentator al volumelor în această „gamă” ale lui Octavian Mihalcea, nu sunt sigur că am oferit, dacă aș privi peste umăr, rezolvări asemănătoare celor de acum.

Versurile sale au calitatea catifelei: tușate, sub efectul luminii, „fac ape”, efecte pe care cunoscătorii nu le pot ignora.

Sub aparenta răceală, sunt combustii.

 

Emil NICULESCU

Număr de vizualizări :59http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/BXoiv6rbrsY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Maya Hawke, interviu în exclusivitate la American Independent Film ...

Posted: 13 Sep 2020 11:27 PM PDT

Luni, 14 septembrie 2020, începe în București ediția a 4-a a festivalului American Independent Film Festival. Iubitorii de cinema sunt așteptați de luni până duminică, 20 septembrie, la cele mai noi filme cu actori ca Shia LaBoeuf, Sigourney Weaver, Maya Hawke și Riz Ahmed, în premieră în România, în aer liber. Festivalul prin Asociația Cinemascop donează toate încasările care îi revin din bilete la proiecțiile de la Muzeul Național de Artă al României – Curtea de Onoare, Cinema Muzeul Țăranului în aer liber și Mercato Kultur, către campania „Schimbă-le povestea!”, lansată de Asociaţia OvidiuRO cu scopul de a sublinia importanța accesului tuturor copiilor la o educație timpurie de calitate și de a asigura fondurile necesare oferirii de cărți copiilor preșcolari.

Maya Hawke, fiica celebrilor actori Ethan Hawke și Uma Thurman, acordă în exclusivitate festivalului, un interviu despre lectură, importanța educației la copii, cărțile care i-au marcat copilăria, filme și cele mai plăcute amintiri din vizitele în România pe care le-a făcut alături de Leslie Hawke, bunica sa și co-fondatoarea Asociației OvidiuRO. Interviul va fi difuzat joi, 17 septembrie, la Muzeul Național de Artă al României – Curtea de Onoare, de la ora 19:30, înaintea proiecției filmului Mainstream, regizat de Gia Coppola, în care Maya joacă alături de Andrew Garfield. Maya Hawke a debutat în 2017, în rolul lui Jo March din serialul Little Women produs de BBC, și face parte din distribuția serialului Stranger Things (2019) produs de Netflix, unde o interpretează pe Robin. Mainstream aflat anul acesta în competiția Orizonturi a Festivalului de Film de la Veneția, rulează în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival.

În noua realitate generată de pandemia de COVID-19, copiii care trăiesc în medii defavorizate nu au avut acces la grădiniță și la școala online, de aceea s-a adâncit decalajul educațional și au crescut șansele de abandon școlar. În plus, copiii din familiile sărace nu au deloc cărți acasă, iar în grădinițele din zonele defavorizate există de cele mai multe ori doar cărți de colorat, ceea ce creează un impediment major în pregătirea pentru școală a acestor copii. În România sunt, conform datelor furnizate de INS, aproximativ 600.000 de copii de vârstă preșcolară (3-5 ani) și 35.000 de educatori. Aproximativ 83% dintre copii sunt înscriși la grădiniță. Acest procent este cu 10% mai mic în mediul rural față de cel urban. Dar problema majoră rămâne prezența zilnică extrem de scăzută a acestor copii la grădiniță. Din păcate, rata de părăsire timpurie a grădiniței și a școlii din țara noastră rămâne la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa – 18,1%, iar în mediul rural ajunge chiar la 26.6%, față de 10,6% media europeană în 2018, pe fondul gradului de sărăcie și al gradului scăzut de educație al părinților.

Prin mesajul campaniei „Schimbă-le povestea“, Asociația OvidiuRo face un apel către toți cei care se pot implica și își doresc să susțină educația preșcolară a unui copil sărac – să trimită un SMS (recurent, cu valoarea de 2 EUR/ lună), la 8844 cu textul CARTE. Fiecare SMS trimis reprezintă o carte ce va fi oferită unui copil sărac. De cele mai multe ori, va fi prima lui carte. Va fi începutul unei noi povești, poate va fi pagina întoarsă către un viitor mai bun.

Campania este lansată în cadrul American Independent Film Festival (AIFF), ediția a 4-a, care are loc în aer liber la Muzeul Național de Artă al României – Curtea de Onoare, Cinema Muzeul Țăranului în aer liber, Mercato Kultur, Event Park Snagov, Deschis Gastrobar și Cinema drive-in Militari Shopping.

Programul proiecțiilor și noutățile despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival și Instagram (@AmericanIndependentFilmFest).

 

Biletele pentru proiecțiile de la Muzeul Național de Artă al României – Curtea de Onoare, Cinema Muzeul Țăranului în aer liber și Mercato Kultur sunt disponibile online pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook. Biletele la Event Park Snagov prin rețeaua proprie. Accesul la Deschis Gastrobar și Cinema drive-in Militari Shopping este liber pe baza unei rezervări în prealabil. Informații detaliate despre rezervări și achiziționarea biletelor pe: filmedefestival.ro/american-independent-ff/bilete

Detaliile privind accesul și măsurile de siguranță igienico-sanitare ce trebuie respectate pe întreaga durată a proiecțiilor și evenimentelor din cadrul festivalului pot fi consultate din timp pe: https://filmedefestival.ro/american-independent-ff/masuri-de-siguranta

 

American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop, susținut de Catena, cu sprijinul Banca Transilvania. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România. Parteneri: Asociația OvidiuRO, Europa Cinemas, UPS România, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Deschis Gastrobar, Mercato Kultur, Militari Shopping, Event Park Snagov, Voodoo Films, Eventbook. Partener media principal:  Radio Guerrilla. Parteneri media: Radio România Cultural, A’List Magazine, Agerpres, Zile și Nopți, Nine O’Clock, Newsweek, Senso TV, Ziarul Metropolis, The Institute, Liternet.ro, IQads, Smark, Films in Frame, Scena9, AaRC, Cineghid, Media.Hub, MunteanuRecomanda.

 

 

American Independent Film Festival, ediția a 4-a

filmedefestival@gmail.com

http://filmedefestival.ro/american-independent-ff/

Facebook: https://www.facebook.com/AmericanIFF/

Intagram: https://www.instagram.com/americanindependentfilmfest

Program: http://bit.ly/programAmericanIndependentFilmFest

 

Număr de vizualizări :37http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/uRK6iOe6OFU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Wallachia Int’l Film Festival, ediția a doua

Posted: 13 Sep 2020 11:24 PM PDT

Cea de a doua ediție a Wallachia Int’l Film Festival s-a desfășurat în perioada 11-13 septembrie 2020, la București, cu participarea a peste 250 de proiecte din 50 de țări ale lumii, de pe șase continente, între care Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Germania, Israel, Rusia, Pakistan, Norvegia, Brazilia, Mexic, Ucraina, Australia, China, India, evident și România. Duminică seara, juriul festivalului a anunțat câștigătorii proiectelor selecționate, din peste 500 înscrise, pentru a concura la una dintre cele 18 secțiuni ale competiției oficiale.

Marii câștigatori ai noii ediții a Wallachia Int’l Film Festival sunt „Cosmonauts” (Rusia) de Danila Gulin – Vlad The Impaler Trophy; „The Hollywood” (SUA) de William Austin Speis – Crown of Wallachia pentru Cel mai bun regizor; „Trans-Lit” (Pakistan, 2019) de Muhammad Umar Saeed, Premieră mondială – Cel mai bun mediumetraj; „Anna” (Ucraina/Israel/UK, 2019) de Dekel Berenson, Selecție oficială la Cannes – Cel mai bun scurtmetraj; „Chupacabra Sundown” (SUA) de Lesley Lillywite – Cel mai bun scenariu de mediumetraj; „The Witches Pond” (SUA) de James Ersted, Tanya Linette Smith – Cel mai bun scenariu de scurt metraj; „Spores” (Norvegia) de Tommy Bardal – Cel mai bun film studențesc; „Portrait of a Mexicana Poet in Iowa City” (UK) de James Fitzmaurice – Cel mai bun scenariu TV/WEB; „The Old West Savior” (Brazilia) de Rafael Ferreira – Cel mai bun joc video independent; Cristian Crisbășan (România) – Cel mai bun fotograf; Lauren Louise (UK) – Cel mai bun fotomodel internațional; „Little big – Go bananas” (Rusia) de Alina Pasok; Iliya Prusikin – Cel mai bun videoclip muzical; Sean Astin (cunoscut pentru rolurile din Lord of the Rings si Goonies) in Two Dum Micks (US) de D.B. Sweeney – Cel mai bun actor scurt metraj.

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat postum prof.univ.dr. H.C. Dumitru Carabăț, întemeietorul școlii românești de scenaristică la UNATC.

Wallachia Int’l Film Festival, a cărui primă ediție a avut loc între 10-15 octombrie 2019, la București,constituindu-se într-un veritabil maraton vizual, este un eveniment cultural independent non-profit, plasat sub înaltul patronaj spiritual al voievodului Vlad Ţepeș. Organizat de Agency:Wiz şi Inovativ Media,fesivalul beneficiază de sprijinul unor parteneri între care se află Hype Media, Essilor, Medfarm Trading și Remax Impact, principalul său obiectiv fiind acela de a constitui, prin fiecare ediție a sa, un important hub creativ internaţional şi de a promova, la nivel global, România culturală.

Wallachia Int’l Film Festival este activ pe toată perioada anului, având artiști străini în rezidență (online) și organizând gratuit Workshop-ul național de scenaristică scurt metraj în perioada 27 martie-14 iunie și prima ediție a Bucharest Symposium in Screenwriting and Literature, între 28 iunie și 12 iulie, cu participarea a reputați profesori universitari din 4 țări, în frunte cu James. J. Ragan, PhD, LittD, Profesor Emeritus și Director, timp de 25 de ani, al Graduate Professional Writing Program la University of Southern California, nominalizat la premiul Pulitzer pentru poezie.

Filmele, video-urile, videoclipurile muzicale, reclamele, episoadele TV/WEB  selecţionate, care au intrat în competiţia oficială, au fost proiectate în 2 săli, în 3 zile consecutive, în spațiul cultural și expozițional Gallery, din București, şi au concurat, împreună cu scenarii şi suite fotografice, pentru premii oferite de nume de primă mărime la nivel internațional, precum Final Draft, Movie Magic Software, iPitchTV, My pocket guide, DCP Square (Anglia), Dacin Sara (România), dar și pentru trofee unicat din lemn și diplome.

A doua ediție a Wallachia Int’l Film Festival s-a desfășurat în noile condiții determinate de restricțiile pandemiei, ceea ce a dus la restrângerea numărului  spectatorilor, însă nu și al participanților, români și străini, la noua competiție. În perioada de înscriere pentru actuala ediție, festivalul a primit proiecte din țări de pe șase continente: filme de scurt, mediu şi lung metraj, inclusiv studenţeşti, videoclipuri muzicale, video-uri publicitare, trailere, dar şi scenarii – scurte, medii, lungi, WEB/TV -, precum şi suite fotografice. Pe parcursul celor trei zile de vizionări de la București, atmosfera de sărbătoare și-a dovedit tonusul, publicul tânăr a fost la fel de prezent și entuziast, iar sloganul festivalului și-a păstrat optimismul intrinsec: Just think cinétopia!

Juriul celei de a doua ediții a festivaluluide la Bucureștia fost format din Lorena Manolică, Festival Manager, Silviu Bratosin, General Manager 3dlpro, Tomás Pérez Torrella, Spania, cîștigătrul premiului pentru cel mai bun regizor în 2019, şi preşedintele juriului, conf. univ. dr. Tudor Voican, de la UNATC „I.L. Caragiale”, scenarist şi producător premiat internaţional pentru „Binecuvântată fii, închisoare”, „Marilena de la P7”, „California dreamin’”, „Medalia de onoare”, „Periferic”, „Carmen”, „Buchetul Miresei”.

Wallachia Int’l Film Festival este partener Gold al website-ului FilmFreeway, unde media review-urilor de la participanţii la festival atinge pragul maxim de 5 stele, având ca parteneri externi distribuitori, festivaluri sau agenţi de festivaluri din Rusia, Spania, Venezuela, Italia şi România.

Vizualizări: 11

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor