altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 11 octombrie 2019

“„Confiscarea instrumentelor”, de Jerzy Jarniewicz” plus 8 more


„Confiscarea instrumentelor”, de Jerzy Jarniewicz

Posted: 11 Oct 2019 10:48 AM PDT

În curând, la Editura Tracus Arte va apărea volumul Confiscarea instrumentelor, de Jerzy Jarniewicz, selecţie şi traducere din limba polonă de Constantin Geambaşu, postfață de Marta Koronkiewicz. Această carte a fost publicată cu sprijinul acordat de Programul de Traduceri © POLAND.

În ultimele sale cărţi, Jarniewicz conturează pregnant figuri feminine: iubite – logodnice (poeziile din Machiaj sunt încărcate cu metafore din Cântarea Cântărilor). Iubite, mame, mama proprie, le consacră aceste versuri, scăpând controlul care era atât de caracteristic pentru poetica lui anterioară, ironică şi „calculată”. Versurile sunt neliniştitoare, uneori dificile, deşi în acelaşi timp clare, evitând ermetismul studiat. Poetul eliberează poezia de jocul parabolic pe un singur sens, se deschide spre riscul dezactualizării, al ridicolului, spre limbaje particulare şi arbitrare. Introducând în poezie teme tot mai greoaie, provocator greoaie, Jarniewicz relaxează în acelaşi timp fraza, oferind o anumită largheţe construcţiei versului. Scrise cu o respiraţie mai prelungă, deşi poate că ar fi mai bine să spunem mai adâncă, textele din ultimele cărţi îl atrag pe cititor într-o lume construită din ipostaze ale unei versiuni a feminităţii. Totuşi, în afară de dimensiunea imagistică, există în poezia lui Jarniewicz o dimensiune a supunerii.  Marta Koronkiewicz

 

Jerzy Jarniewicz (n. 1958) este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori afirmați în Polonia după anii ’90. A debutat în 1984 cu placheta de versuri Coridoare, urmându-i alte zeci de volume de poezie, critică literară, eseuri și traduceri, preponderent, din poezia americană. În 2018, primeşte Premiul Silesius pentru volumul Nopţi pustii, în seria cea mai bună carte de poezie a anului. În 2015, îi este conferit titlul de profesor Belvedere din partea Preşedintelui Republicii Polone.

 

 https://edituratracusarte.ro/2019/10/10/confiscarea-instrumentelor...

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cEMPjFnqk2o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Tracus Arte, prezentă la Frankfurt Book Fair 2019

Posted: 11 Oct 2019 10:46 AM PDT

În perioada 16-20 octombrie 2019, Editura Tracus Arte va fi prezentă la Frankfurt Book Fair 2019, la standul național, la invitația Ministerului Culturii și Identității Naționale. Frankfurt Book Fair este cel mai important eveniment din industria mondială a cărții și a drepturilor de autor. Vor fi prezenți peste 10000 de jurnaliști și vor avea loc peste 4000 de evenimente.

Dintre titlurile care se vor găsi la standul național: Cântecul omului de vânzare, de Geo Bogza, Vi se pare cumva nedreaptă dispariția dumneavoastră?, de Matei Vișniec, frica, de Nicolae Breban, Te voi iubi pân` la sfârșitul patului, de Daniel Bănulescu, Tristan Tzara. Corespondență de familie, ediție și traducere de Mădălina Lascu, În spatele geamurilor sunt oameni, de Elise Wilk, Un om din Est, de Ioan Groșan, Indigo, de Alina Purcaru, Ghinga, de Dan Coman, europa. zece cântece funerare, de Elena Vlădăreanu, Manual de întrebări, de Carmen-Francesca Banciu, odeletă societății de consum, de Romulus Bucur, Gherasim Luca. Poezie Ontofonie, de Petre Răileanu, Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale în comunism, de Miruna Runcan, Dimineață pierdută, dramatizare de Cătălina Buzoianu după romanul omonim de Gabriela Adameșteanu, Bătrânețe și moarte în mileniul trei, de Livius Ciocîrlie.

Înființată în 2008 cu scopul de a publica cei mai buni autori români contemporani, Editura Tracus Arte și-a diversificat în ultimii ani portofoliul, fără să renunțe la misiunea sa inițială. Echipa editorială își propune, pe de o parte, să descopere și să impună scriitorii români de azi din toate genurile literare și culturale, de la poezie, proză și teatru, la critică și teorie, iar pe de altă parte, să (re)aducă în actualitate opere esențiale, intrate deja în canonul (post)modernității.

Cele peste 100 de titluri publicate anual – opere originale și traduceri (în general titluri de referință ale literaturii universale, autori premiați cu unele dintre cele mai importante distincții: Nobel, Herder, T. S. Eliot) – stau mărturie pentru diversitatea și semnificația preocupărilor noastre: de la debuturi în poezie sau antologii ale unora dintre cei mai valoroși poeți români și străini ai secolului XX, la studii despre avangardă, critică literară și teorie.

În același timp, publicarea operelor complete ale lui Shakespeare și Cehov, alături de volumele lui Antonin Artaud și de cele ale autorilor români ca Matei Vișniec, dovedește interesul nostru pentru teatru și avatarurile lui.

https://edituratracusarte.ro/

 

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CpFIGHwZ2vY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„miere pentru toate exponatele”, de Artiom Oleacu

Posted: 11 Oct 2019 10:30 AM PDT

În curând, la Editura Tracus Arte va apărea volumul miere pentru toate exponatele, de Artiom Oleacu, câștigător al premiului „Alexandru Mușina”, în cadrul concursului de debut în poezie „Alexandru Mușina”, ediția a VI-a.

Poezia acestui volum e a unei violențe tăcute, reținute, insidioase. O lume care aproape că se sustrage temporalității, marcate prin elemente insignifiante, dacă le privim din afară, decisive pentru membrii acestei lumi, dacă adoptăm perspectiva lor. O violență care nu ucide, cel puțin nu imediat, ci lasă traume, cicatrice vizibile sau invizibile, uneori răni necicatrizate. O poezie care, dacă ar avea de optat între „artă” și adevăr, l-ar alege fără șovăire pe cel din urmă. Ceea ce și face, și acesta e motivul pentru care am încredere în Artiom Oleacu.  Romulus Bucur

Deschizi oriunde cartea lui Artiom Oleacu – și îți vorbește de îndată o voce nouă & atașantă, care te face s-o crezi imediat pe cuvânt. Cuvânt de cuvânt. O voce dark & funny & înduioșătoare & dură. Ca a tuturor poeților adevărați. Din a căror stirpe Artiom Oleacu face strălucitor parte.  Radu Vancu

 

 https://edituratracusarte.ro/2019/10/10/miere-pentru-toate-exponat...

Număr de vizualizări :19http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/fgdcuiJwsXo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

S.O.S. Dispar poveștile ajunge în Tulcea, Buzău, Brașov și Craiova

Posted: 11 Oct 2019 10:27 AM PDT

În perioada 14 – 23 octombrie 2019, copiii din orașele Tulcea, Buzău, Brașov și Craiova devin spectatorii spectacolului de teatru S.O.S. Dispar poveștile. Turneul organizat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) face parte din modulul educațional cu același titlu adresat copiilor cu vârste între 5 și 10 ani. Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Astfel, în perioada 14 – 23 octombrie 2019 spectacolul S.O.S. Dispar poveștile va fi prezentat la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea (15 octombrie), la Teatrul ,,George Ciprian” din Buzău (16 octombrie), la Centrul Cultural Reduta din Brașov (22 octombrie) și la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova (23 octombrie). 

Spectacolul spune povestea Marei, o fetiță de 7 ani, din București, care iubește poveștile. Mara e înconjurată de cărți, de cuvinte, de personaje care îi sunt prieteni buni. Asta până într-o bună dimineață, când cuvintele tipărite se evaporă, lăsând în urmă pagini întregi goale. Frumoasa din pădurea adormită, Scufița Roșie, Albă ca Zăpada și cei 7 pitici, Harap Alb, Mica Sirenă, Crăiasa Zăpezii. Ce au toate aceste povești în comun? Dispariția.

Ce anume le face să dispară? Și cum poate Mara să le salveze?

Păduri întregi tăiate. Ape invadate de plastic. Încălzirea globală. Prin mici gesturi și acțiuni concrete – în direcția protecției și salvării mediului înconjurător – Mara redă speranța și readuce cuvintele înapoi, în paginile cărților de povești.

Prin forța exemplului și oferind o experiență inedită copilului-spectator (varianta unei lumi în care personajele și poveștile copilăriei dispar, ca o consecință a acțiunilor umane asupra mediului înconjurător), spectacolul de teatru S. O. S. Dispar poveștile își propune să ofere micilor spectatori șansa înțelegerii unor aspecte pe cât de grave și de acute ale vieții lor de zi cu zi, pe atât de direct legate de existența fiecăruia dintre ei.

Oricare dintre copiii-spectatori devine direct implicat în firul desfășurării subiectului abordat, empatizând cu situațiile și personajele spectacolului. La final, micii spectatori conștientizează faptul că ei înșiși sunt o parte activă în procesul de protecție a mediului.

,,Păduri defrișate. Consum excesiv de plastic, care sfârșește în apele lumii. Încălzirea globală.

La început m-am speriat puțin. Sunt subiecte ,,grele”. Cum o să reușesc să le fac să ajungă la copii și, mai mult, să și rămână în mintea lor? Să le înțeleagă? Să le simtă importanța? Să înțeleagă că și ei se află, de fapt, în mijlocul unei furtuni? Și am ajuns la povești. La cele din copilăria mea. Dar și din a lor. Și m-am gândit că ar fi un haos absolut dacă pădurea din Scufița Roșie, Albă ca Zăpada, Frumoasa din Pădurea Adormită, Harap Alb n-ar mai exista pentru că a fost tăiată. Dacă apele din Mica Sirenă ar fi invadate de plasticul oamenilor. Dacă ghețarii din Crăiasa Zăpezii s-ar topi. Și, așa, am ajuns la un S.O.S. al personajelor de acolo către noi, cei de aici”, declară Oana Răsuceanu despre spectacol.

S.O. S. Dispar poveștile vizează un segment de public foarte tânăr – copiii cu vârste între 5 și 10 ani și are ca scop final modificarea percepției micilor spectatori în privința implicării în protecția mediului. De la acțiuni banale, de zi cu zi, până la conștientizarea rolului fiecăruia dintre ei în acest proces de importanță vitală pentru prezent și, în special, viitor.

Plecând de la un model deja testat cu succes în trecut – istoricul asociației cuprinde crearea și implementarea a două module educaționale diferite în unități de învățământ din București și în multe alte orașe din țară (precum Timișoara, Buzău, Arad, Constanța, Focșani, Craiova și altele), Carina pe drumul spre casă și În față la O 12,  Asociația Culturală pentru Educație prin Artă itinerează S.O.S. Dispar poveștile în 4 orașe din țară, ferind publicului spectator două reprezentații ale spectacolului, în fiecare oraș.

Spectacolul S. O. S. Dispariția poveștilor  este creat de o echipă de artiști profesioniști, cu multă experiență în zona educației non-formale prin teatru. Atât scenarista-regizor Oana Răsuceanu, cât și actorii Irina Velcescu, Adina Andrei Lucaciu, Lavinia Pele și Andrei Barbu au activat și continuă să o facă în zona educației culturale prin teatru, colaborând în trecut pentru o serie de spectacole și ateliere de teatru dedicate copiilor, cu o tematică profund înrădăcinată în interesul acordat cercetării în sfera educației și dezvoltării personale prin teatru.

Echipa de creație a spectacolului este întregită de scenografa Anca Lazăr – care semnează costumele și decorul și de Petre Ancuța – care a compus muzica originală. Producția spectacolului a fost realizată de Eugen Matei Lumezianu.

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/K_oVXxAM4Mo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Vremea anunță publicarea romanului ”Fracturi”, de Mihail Vi...

Posted: 11 Oct 2019 10:01 AM PDT

”Fracturi” e un roman al minciunilor. Implicit, și al urmărilor acestora. Subiectul debutează cu o mașină care lovește în plin un grup de pietoni, în centrul Bucureștiului. Unul dintre supraviețuitori, de meserie manipulator media, profită de panica din jur pentru a fugi de la fața locului. Curând, mustrările de conștiință îi provoacă insomnii și îl determină să ia legătura cu familia uneia dintre victime, aflate în comă. Pentru a-și ascunde identitatea și intențiile, sugerează că ar fi fost vechi prieten cu acesta. E prima minciună dintr-o serie care îl va pune în fața mai multor conflicte.

Fragment:

Te-ai oferit, înaintea Caterinei, să mă conduci spre ieșire. Cuvintele pe care mi le-ai șoptit, înainte de a-mi ura o seară liniștită, m-au ținut treaz peste noapte. „Pe mine nu mă poți păcăli atât de ușor ca pe cumnată-mea.” Ai făcut referire la presupusa întâlnire cu Damian din ziua atentatului sau mi-ai dat de înțeles că nu te convinsese nimic din interpretarea mea? Am contraatacat cu o replică destul de uzuală. „Nu vreau să păcălesc pe nimeni.” Imediat ce am rostit-o, mi-am dat seama că îmi contraziceam cea mai mare parte din existență. Doar că de astă dată, pe lângă conștientizarea că păcălirea altora îmi alimenta stilul de viață (și conturile bancare), am trăit senzația că mă aflam la rândul meu printre cei trași pe sfoară, de același individ lacom și lipsit de scrupule. Nu era un sentiment plăcut.

 

Mihail Victus (n. 1986) a obținut numeroase premii literare pentru proză, dintre care: Marin Preda (2018), Ioan Slavici (2017), Radu Rosetti (2015). Începând cu 2006, a publicat proză în diverse reviste: Tribuna (2017), Iocan (2016), Ateneu (2015), Actualitatea literară (2011) etc. În 2018 a fost inclus pe platforma 100 Absolut Artists. Alte detalii: mihailvictus.eu

 

Romanul Fracturi poate fi comandat de pe site-ul editurii Vremea (https://edituravremea.ro/colectii/autori-romani/fracturi). În cel mult două săptămâni va apărea și în librării.

 

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LPS6VDuCm7k?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon Amifran

Posted: 11 Oct 2019 09:54 AM PDT

Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN  se va desfășura,  pe scena Teatrului Clasic « Ioan Slavici » din Arad, între 12 și 18 octombrie 2019. Această a 27 – a ediție reunește trupe de teatru  licean francofon  din Bulgaria, Cehia (Brno și Olomouc), Franța, Slovenia, Spania, Ungaria  și România, în total 22 de spectacole în care vor juca 230 de tineri. Reprezentațiile sunt programate de duminică 13 până miercuri 16 între orele 12 – 18 și 20 – 22. Programul complet se găsește pe site-ul asociației Amifran. În preambulul festivalului, Compania « Ecarquille Théâtre » din La Roche-sur-Yon Franța  va prezenta la Timișoara spectacolul « Când rufele își dezleagă limba » inspirat din corespondența  soldaților francezi cu familiile lor în timpul Primului Război Mondial. Punerea în scenă a lui Jean Lataillade prezintă opt femei pline de tandrețe și umor, nesupuse, libere, muncitoare, autoritare sau furioase, în drumul spre emancipare. Spectacolul va avea loc vineri, 11 octombrie, ora 18, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”. Reprezentație în limba franceză, fără traducere. Intrarea este liberă. Creat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marelui Razboi, spectacolul va fi jucat în 12 octombrie și la Arad.

Din țară vor urca pe scena Teatrului Clasic « Ioan Slavici » din Arad francofoni din București (Liceul « Dimitrie Bolintineanu și Liceul Francez  «Anna de Noailles »), din Baia Mare, Bistrița, Cluj-Napoca, Constanța,  Dej, Huedin, Iași, Sighetu Marmației, Slobozia, Târgu Jiu (Liceul de Artă și Palatul Copiilor) și, bineînțeles, cele două trupe ale Amifranului arădean. Un repertoriu  inspirat cu precădere din teatrul modern și contemporan din care nu vor lipsi Jean Giraudoux, Jean Genet, Jean Cocteau, Jacques Prévert, Eugène Ionesco sau  Matei Vișniec,  Alejandro Jodorowsky, Hristo Boicev, Ödön von Horvath șa.  Câteva creații colective și două adaptări după I.L.Caragiale și Mihail Sebastian vor completa programul ediției 2019. Miniamifranii vor juca, în cheie clownescă, textul lui Louis Calaferte Un bogat și trei săraci  la circ iar amifranii, textul dramaturgului francez contemporan Jean Pierre Martinez « Capcană pentru proști » . Cu acest spectacol amifranii au participat, în luna iulie, la cea de a 31-a ediție a Întâlnirilor Teatrului Tânăr European de la Grenoble.

Și anul acesta,  liceenii vor efectua 9 ore de  sensibilizare/formare teatrală  pe parcursul a trei dimineți  în cadrul unor ateliere conduse de actori din Franța, Austria, Romania  și care  propun  teme dintre cele mai variate : clown,  improvizație, mișcare scenică, marionete, expresie corporala, teatru de animatie, dicție, cânt, dans etc. Va exista și un moment de restituire concretizat în « Spectacolul atelierelor » în care tinerii  vor prezenta un fragment  relevant  din ceea ce au învățat. Din oferta de ateliere nu lipsește, nici  anul acesta, atelierul de dansuri populare românești condus de Denisa Burduja de la Școala Populara de Artă Arad, atelier destinat cu precădere liceenilor din străinătate. Considerăm  relevant  faptul  că, pentru al treilea an consecutiv, festivalul Amifran reprezintă un teren de practică pentru  Centrul de studii artistice « Arts en scène »  din Lyon,  Franța care trimite trei studenți pentru a efectua practică pe lângă actorii profesioniști români și străini care conduc atelierele.

Deși festivalul nu este unul competitiv, el propune totuși două întreceri. Întâi, concursul-spectacol dedicat, în fiecare an, câte unui dramaturg  francez și unuia dintre textele sale reprezentative. Anul acesta ne propunem să  stimulăm curiozitatea, imaginația și creativitatea liceenilor așezând în centrul atenției lor  viața și opera lui  Marivaux  și piesa sa « Jocul dragostei și al întâmplării ». Al doilea concurs, intitulat « Dincolo de cortină », este unul de fotografii. Toți participanții vor fi premiați de către Asociația Sfântul Martin din Arad.

 

Ediția cu numărul 27 propune o noutate : “Les amifrans reviennent” (amifranii se întorc), proiect prin care li se rezervă foștilor membri ai trupei  un interval temporar în care  să prezinte evoluția lor profesională, indiferent de domeniu. Deschide acest nou moment al festivalului actrița Roxana Fânață, recentă câștigătoare a Marelui Premiu Ștefan Iordache în cadrul Galei HOP a tânărului actor, Constanța 2019. Va fi prezentă cu spectacolul de teatru-dans « In between » în ziua de luni, 14 octombrie, ora 20.

Precum în anii precedenți, finanțatorii principali ai festivalului Amifran sunt Consiliul Municipal Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, Ministerul Tineretului și Sportului, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Organizația Internațională a Francofoniei, Centrul Cultural Județean Arad, Clubul Richelieu International. Un puternic suport al ediției 2019 vine din partea Fundației ALBER care și-a asumat rolul de sponsor principal.

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/l1b7sqO2X88?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

A doua sesiune în România a atelierelor de educație sentimentală NE...

Posted: 11 Oct 2019 07:00 AM PDT

În perioada 30 septembrie – 9 octombrie 2019, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) s-a desfășurat a doua serie de evenimente adresate preadolescenților și profesioniștilor din domeniul educației culturale din România: ateliere de tip performance și o masă rotundă. Acestea fac parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți, care se desfășoară în perioada octombrie 2018 –  iunie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează prin Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu MNAC, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu. 

Cu o abordare interactivă și fluidă, NESPUS – spectacolul participativ de educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani a fost conceput și pus în scenă de o echipă formată din membri și colaboratori ai Asociației Da’DeCe: dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista Aurora Kiraly, cu sprijinul psihologului Mihai Iacob, al facilitaorului cultural și educațional Codruța Cruceanu și al educatorului cultural și profesor Irina Cangeopol.

 

Între 30 septembrie – 4 octombrie, 120 de elevi din clasele III – VI, de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, au participat la opt noi ateliere-performance, adaptate la o noua expoziție a MNAC – „Văzând istoria. 1947 – 2007” – și derulate de către două echipe mixte formate din câte un educator cultural și un artist. Atelierele au fost construite și puse în practică sub forma unor laboratoare performative fluide, cu valoare emoțională și educațională, astfel încât să genereze trăiri și stări care țin de teritoriul afectiv al rușinii, atât de specific vârstei preadolescente. Formatorii au imaginat împreună cu copiii și adolescenții situații sau momente în care rușinea trăită poate deveni emoție cu dublă relevanță: să-i facă pe copii să-și conștientizeze propriile rușini și, totodată, să relaționeze empatic la rușinile celor din jur, pe care, de multe ori, le provoacă chiar ei. La sfârșitul fiecărei întâlniri, atât copiii, cât și adulții au primit câte un Caiet-Jurnal NESPUS, în paginile căruia pot citi mici povești despre rușine și emoții, își pot scrie gândurile sau, pur și simplu, pot desena.

„Mi-a plăcut foarte mult că la acest atelier am discutat despre emoțiile pe care le trăim zi de zi și care ne copleșesc de multe ori. Am purtat o discuție foarte frumoasă și deschisă și am reușit să ne cunoaștem atât pe noi, cât și pe cei din jur.” – A., 12 ani, elevă.

A fost diferit de orice altceva…M-am simțit bine să știu că și alții au aceleași emoții și sentimente ca și mine” – M., 11 ani, elevă.

 

Pe 5 octombrie, echipa de proiect a coordonat la MNAC alte două spectacole-ateliere NESPUS, la care s-au înscris peste 30 de copii între 9 și 13 ani din București. Ei au putut, astfel, să exploreze, cu ajutorul artei și al abordării educative propuse, emoțiile și sentimentele cu care intră în contact la aceste vârste și, totodată, să învețe cum se pot accepta pe ei înșiși și pe cei de o vârstă cu ei.

Atelierele au creat un spațiu fluid emoțional, un spațiu sigur, în care adolescenții și adolescentele au putut să-și exploreze emoții și să se conecteze la lucrări de artă contemporană”  – a declarat Mihaela Michailov, curatorul spectacolului NESPUS.

Pe 9 octombrie, Asociația Da’DeCe s-a întâlnit, tot la MNAC, cu 17 specialiști din cultură și educație, artiști implicați în educație prin cultură și psihopedagogi la Masa rotundă cu tema „Explorarea emoțiilor prin artă”. Împreună cu facilitatorului cultural și educațional Codruța Cruceanu, participanții au discutat despre modul în care cultura poate contribui la educația sentimentală pentru copii între 9-13 ani. Au fost dezbătute căile prin care pot fi integrate atelierele care recurg la cultură și artă în procesul dezvoltării emoționale sau sentimentale a copiilor de 9-13 ani ca instrumente pentru formarea de durată a acestora. S-a vorbit despre cum acestea pot duce la creșterea impactului educativ al programelor, cum se multiplică efectele educaționale după finalizarea programelor și cum contactul direct cu educatorii/artiștii și contribuie la o experiență stimulantă pentru copii. Sustenabilitatea acestui tip de programe a fost o temă cheie pentru această dezbatere.

După a doua sesiune a spectacolul fluid NESPUS în România, echipa românească va derula același concept artistic cu copii și profesioniști din Pisek, Cehia, iar la începutul lunii decembrie va întâlni echipa italiană la MUBA – Muzeul Copilului din Milano.

 

Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, reprezintă o călătorie artistică pentru preadolescenți și propune activități de mediere artistică pentru copiii de 9-13 ani, abordând educația sentimentală, o temă despre care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate.

Organizațiile coordonatoare ale programului la nivel de țară sunt Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia.

 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține. 

 

Parteneri asociați: MetruCub – Resurse pentru cultură, Muzeul Național de Artă Contemporană, Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu

Parteneri media: Itsy Bitsy, Școala 9, Vice, Parents, Totul despre mame, E-Zeppelin

 

Mai multe despre NESPUS găsiți la: https://www.asociatiadadece.ro/program/nespus/

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_IApdXMuNVM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Nouă școli din Transilvania vor primi materiale educaționale și joc...

Posted: 11 Oct 2019 06:53 AM PDT

Fundația Michael Schmidt continuă și în 2019 tradiția de a oferi materiale didactice și jocuri interactive pentru școlile care au secții cu predare în limba germană, în scopul creșterii atractivității educației în rândul elevilor, dar și pentru ca profesorii să se poată bucura de mai multă diversitate în pregătirea cursurilor.

Dacă anul trecut peste 140 de elevi, din trei unități de învățământ, au fost încântați să descopere domenii noi de activitate prin intermediul jocurilor interactive și să facă progrese semnificative în studiul limbii germane cu ajutorul manualelor oferite, anul acesta proiectul a fost extins la nouă școli din Transilvania, pentru ca mult mai mulți elevi să aibă parte de o experiență similară. Astfel, în 2019, proiectul de donații derulat de fundație include următoarele unități de învățământ: Liceul Teoretic „Joseph Haltrich” Sighișoara, Gimnaziul „Friedrich Schiller” Tg. Mureș, Școala Gimnazială Rupea, Școala Gimnazială Nr. 12 Brașov, Colegiul Național „Doamna Stanca” Făgăraș, Școala gimnazială Augustin Maior Reghin, Școala Primară Nou Săsesc, Șc. Gimnazială Nr. 15 Brașov, Liceul „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni.

Fundația Michael Schmidt reușește de la an la an să facă activitățile extrașcolare mai interesante pentru cei mici, stârnindu-le acestora dorința de studiu, prin materiale moderne, practice și interactive, care îi ajută, în același timp, și pe dascălii implicați în formarea intelectuală a elevilor și în educația lor zilnică.

„Copiii sunt viitorul nostru al tuturor, iar o investiție în educația lor este o șansă pentru o societate mai bună. De aceea una dintre misiunile principale ale fundației vizează proiecte care să sprijine educația atât pe plan local, cât și național. Este cunoscut că bazele oricărei formații intelectuale, sunt puse în primii ani de școală și de aceea ne dorim să îi susținem pe acești copii de la început, astfel încât ei să aibă acces la cărți și la jocuri interesante care să le deschidă apetitul pentru nou, pentru cunoaștere, pentru studiu, căci doar așa își vor putea construi o carieră, un trai decent și vor avea resursele necesare pentru a-i ajuta și pe ceilalți. Cred în potențialul fiecăruia dintre acești copii și sunt convinsă că ei vor demonstra că educația poate schimba lumea.”, a declarat Veronica Schmidt, vicepreședinte al Fundației Michael Schmidt.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al organizației Haus des Deutschen Ostens (HDO) care activează în München și își desfășoară activitatea în domeniul cultural și educațional, pentru a susține dezvoltarea fostelor teritorii și așezări germane din Europa de Est.

 

Despre Fundația Michael Schmidt 

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Începând din 2017, fundația acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/78nC9ic2SDQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din an, în octombrie la O...

Posted: 11 Oct 2019 05:50 AM PDT

Opera Comică pentru Copii prezintă, la Sala Mare, spectacolul „Madagascar, a Musical Adventure JR”, o aventură muzicală senzaţională cu şi despre copii, adaptată, de Jacqueline Bratu și Emil Pantelimon, după superproducţia cinematografică Madagascar. Alături de leul Alex, zebra Marty, girafa Melman, hipopotamul Gloria şi, bineînţeles, simpaticii pinguini, cei mici vor lua parte la o călătorie unică şi fascinantă, care, timp de 60 de minute, cu siguranţă îi va încânta şi le va aduce zâmbetul pe buze. Spectacolul a avut premiera în cadrul Festivalului „Opera Copiilor”, în luna iunie, și s-a bucurat de un real succes, ajungând unul dintre spectacolele de top din repertoriul Operei Comice pentru Copii. În luna octombrie sunt programate șase reprezentații, în weekendurile 11-13 și 18-20 octombrie, iar biletele pot fi achiziționate de pe www.bilete.ro.

Un program de vis și în acest an la „Noaptea Vrăjitoarelor” 

 

La finalul lunii, în 25, 26 și 27 octombrie, Opera Comică pentru Copii se lasă din nou „invadată” de personajele negative. Vrăjitoarele din spectacolele OCC vă aşteaptă cu un tur complex prin culisele teatrului şi cu poveşti pe măsură. Turul se adresează copiilor cu vârsta de peste trei ani, durează o oră, iar plecările se fac din jumătate în jumătate de oră, începând cu ora 18:00. Proiectul a pornit de la ideea de a aduce în față, măcar o dată pe an, personajele negative interpretate de artiști care merită din plin aplauzele publicului. Preţul unui bilet este de 25 de lei. Biletele pentru toate spectacolele Operei Comice pentru Copii sunt disponibile pe platforma bilete.ro.

 

Surprize cu dovleci de la Magazinul OCC la Noaptea Vrăjitoarelor 

 

Pe lângă activitățile obișnuite și atât de iubite de la Magazinul OCC, precum zecile de jocuri, atelierele de pictură pe figurine sau tricouri, sutele de cărți prezentate copiilor de toate vârstele, anul acesta Magazinul OCC anunță o nouă surpriză: Atelier pentru copii și părinți de sculptat și colorat dovleci la Noaptea Vrăjitoarelor. Este evident o surpriză care îi va încânta deopotrivă pe cei mici și cei mari, în nopțile de 25, 26 și 27 octombrie. Biletele pentru participarea la atelier se achiziționează separat de la Magazinul OCC.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii încearcă să-i apropie pe cei mici de artă și cultură, atât prin spectacole de calitate, cât și prin diverse proiecte conexe.

 

Vizualizări: 107

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor