altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 1 iunie 2019

“1 iunie la Muzeul Național al Literaturii Române” plus 8 more


1 iunie la Muzeul Național al Literaturii Române

Posted: 31 May 2019 10:03 AM PDT

Se împlinesc, la 1 iunie 2019, 62 de ani de când marele critic literar și eminescolog român Perpessicius înființa Muzeul Național al Literaturii Române. Astăzi MNLR se prezintă ca instituție de înalt prestigiu, cu nu mai puțin de 7 spații: spațiul expoziției permanente, în care sunt prezentate cele mai importante obiecte de patrimoniu din colecțiile și arhiva muzeului și, totodată, spațiul în care se desfășoară cele mai multe dintre evenimentele organizate de noi (Str. Nicolae Crețulescu 8), spațiul de evenimente, în care organizăm cele mai diverse proiecte, de la expoziții temporare la spectacole de teatru (Calea Griviței 64 – 66), cele cinci case memoriale care oferă acces la colecțiile și la intimitatea a cinci dintre cei mai importanți scriitori din istoria literaturii române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (Str. George Bacovia 63), Casa Memorială „Anton Pann” (Str. Anton Pann 20), Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” (Bl. Doctor Gheorghe Marinescu 19). Toate acestea vor putea fi vizitate sâmbătă, 1 iunie, pe tot parcursul zilei, gratuit. În aceeași zi este sărbătorită și Ziua Internațională a Copilului, iar MNLR a pregătit pentru micii exploratori vizite gratuite cu ghidaj și audioghid, precum și o serie de ateliere interactive special create pentru ei, dar și un concert Mircea Vintilă, începând cu ora 18.00.

De la redeschiderea din 21 martie 2017, MNLR a organizat lecturi publice, conferințe, expoziții temporare tematice, fixe și itinerante, ateliere de creație pentru copii, concerte, spectacole de teatru, mese rotunde, lansări de carte, dar și evenimente majore precum Festivalul Internațional de Poezie București, ajuns la a X-a ediție.

 

Program 1 iunie

Toate spațiile MNLR vor fi deschise în intervalul orar 10.00 – 18.00

10.00 – 12.00 – Atelier de povestit povești din lumea largă (3-7 ani)

În cadrul atelierului interactiv, copiii vor asculta poveștile Domnișoarei Poimâine și vor străbate tărâmurile îndepărtate ale regelui tuturor sălbăticiunilor și ale șarpelui cu pene pentru a afla răspunsuri posibile la marile întrebări ale universului.

12.30-14.30 – Atelier de imaginație (7-10 ani)

Cei mici sunt invitați să exploreze spațiul expozițional cu ajutorul audioghidului în compania motanului de rasă invizibilă, Pisissicius, și a fetiței Maria. În urma vizitei, vor alege un singur obiect dintre cele expuse, care le-a atras atenția și care va deveni personajul principal al unei povești fantastice. Vor fi ajutați de gentuțe magice cu lucruri care-i vor inspira în arta scrisului.

15.30 – 17.30 – Atelier de creativitate (pentru copii de toate vârstele)

Cele cinci cărți liliput expuse în Muzeul Național al Literaturii Române vor fi surse de inspirație pentru participanții la atelier.

18.00 – 19.00 – Concert Mircea Vintilă

19.00 – 21.00 – Atelier de fotografie pentru familii

Întrucât atelierul de painting with light a avut un mare succes de Noaptea Muzeelor, ne-am gândit să-l reluăm pentru micii pasionați de fotografie și pentru părinții lor. Fotografiile vor fi trimise pe mail la finalul atelierului. Rezervările se fac la adresa gabriela.toma@mnlr.ro sau la numărul 0748 057 192.

 

De 1 iunie, vizita la Muzeul Național al Literaturii Române și Casele memoriale pe care le are în grijă, respectiv „Tudor Arghezi – Mărțișor”, „George și Agatha Bacovia”, „Ion Minulescu și Claudia Millian”, „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, „Anton Pann”, este gratuită.

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/X0vFlQ5nK1E?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Misterele Bucureștiului”, ediția I

Posted: 31 May 2019 09:59 AM PDT

În perioada 7 – 9 iunie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Quais du Polar/Lyon, Institutul Francez din România și Teatrul Dramaturgilor Români, organizează prima ediție a festivalului Misterele Bucureștiului”, desfășurat în contextul Sezonului România – Franța 2019. Proiectat inițial pe modelul deja celebrului festival lyonez Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, având în program și proiecții de filme de gen, festivalul ”Misterele Bucureștiului” își propune să extindă conceptul, oferind publicului, alături de un târg de carte, mese rotunde cu participarea unor autori și editori români și francezi (menționăm editurile Crime Scene Press, Tritonic și Trei, care au publicat romane traduse din limba franceză), lansări de carte, sesiuni de autografe, filme, un mini-festival de piese polițiste (realizat în parteneriat cu Teatrul Dramaturgilor Români și Teatrul Coquette).AgențiadeCarte.ro este partener media.

Unul dintre punctele de atracție va fi, fără îndoială, lansarea unui roman polițist, ”Femeia din portbagaj”, scris „la patru mâini” de doi autori, un român și un francez, Lucian-Dragoș Bogdan și Jacky Schwartzmann.

Literatura noir sau mystery & thrillercrime fictionpolar în franceză sau giallo în italiană a cunoscut o dezvoltare fără precendent în ultimele două decade, când în concertul clasic franco-americano-britanic au apărut exploziv autorii nordici, care deja domină copios piața. Mulți critici, jurnaliști culturali, agenți literari și editori de carte se întreabă care va fi noua direcție în noir? Sudul mediteranean sau, poate, sperăm noi, estul balcanic? Festivalul Misterele Bucureștiului adaugă un jalon important pentru România și Europa de Est, dar și pentru literatura internațională de gen. Autorii români de mistere și suspans au astfel, la fel ca cei din Franța, SUA, Marea Britanie, Spania sau Italia, un festival dedicat lor care le oferă ocazia de a se întâlni cu cititorii, criticii și jurnaliștii, încercând astfel o coagulare și o întărire a pieței. Cei mai importanți autori români de noir vor fi prezenți în acest an la Misterele Bucureștiului, împreună cu cele mai noi volume semnate de ei.

PROGRAM

Târg de carte polițistă
Vineri, 7 iunie, 14.00 – 21.00
Sâmbătă, 8 iunie, 11.00 – 21.00
Duminică, 9 iunie, 11.00 – 16.00

VINERI, 7 iunie

Muzeul Național al Literaturii Române – Sala „Perpessicius”, Str. Nicolae Crețulescu 8
15.30:  Deschiderea Festivalului Misterele Bucureștiului, ediția I
Irina Petrescu, Hélène Fischbach, Lucia Verona, Ioan Cristescu

16.00: Masa rotundă Noul „noir” și dinamica identității europene ²
Invitați: Dominique Jeannerod, Caius Dobrescu, Paul Cernat
Moderator: Ioan Cristescu

17.00: Masa rotundă Mysteries and thrills in Romanian ²
Invitați: George Arion, Bogdan Hrib, Adrian Onciu, Teodora Matei
Moderator: Caius Dobrescu

Muzeul Național al Literaturii Române – Grădină, Str. Nicolae Crețulescu 8
18.00 – 21.00: Sesiune de autografe / autori români și francezi invitați în festival* 

Muzeul Național al Literaturii Române / Teatrul Dramaturgilor Români – Sala „Iosif Naghiu”, Calea Griviței 64 – 66
19.00: Spectacol Fata Morgana (2018, 1h 45min)
de Dumitru Solomon, direcția de scenă: Victor Ioan Frunză
Cu: Carol Ionescu, Blanca Doba, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Alin Florea/Sorin Miron, Alexandru Pavel, Corina Moise, Monica Odagiu/Daria Pentelie, George Costin, Andrei Huțuleac
Ilustrație muzicală: Andrei Huțuleac. Scenografia: Adriana Grand
Sinopsis:
Sub forma unei farse polițiste, cu o dispariție misterioasă și niște anchetatori simpatici, Fata Morganaeste o satiră puternică ascunsă în frișca umorului de situație și de limbaj. Ingenioasă, cu personaje realiste care merg însă și către fantastic și absurd, piesa nu s-a demodat deloc.
Producție a Teatrului Dramaturgilor Români din București
Pentru informații suplimentare privind achiziția biletelor, vă rugăm consultațihttps://teatruldramaturgilor.ro/, preț bilet: 40 lei (bilet întreg), 25 lei (bilet redus)
Institutul Francez din București – Cinema „Elvire Popesco”, Bl. Dacia 77

20.30:  Film LʾAffaire SK1 / Cazul SKI (thriller/dramă, Franța, 2014, 2h)
Regia: Frédéric Tellier
Cu: Olivier Gourmet, Nathalie Baye, Raphaël Personnaz
Sinopsis:
În 1991, Franck Magne este un tânăr inspector de poliție care iși face „botezul” în Brigada de Crime a Poliţiei pariziene. Primul său caz este investigarea asasinării unei tinere. Curând, alte cazuri asemănătoare cu acesta (violuri, torturi și crime) apar, iar Magne începe să creadă că e vorba despre o singură persoană. Bougon, șeful său, îl sfătuiește să nu se implice prea mult… Prea târziu, însă. Magne e implicat până peste cap. Curând o va întâlni şi pe Frédérique Pons, o avocată determinată să descifreze personalitatea criminalului. Timp de 10 ani, Magne va conduce cea mai complexă anchetă a Poliţiei judiciare franceze: cazul Guy Georges, criminalul din Estul Parisului…
(Intrare pe bază de bilet achiziționat prin rețeaua de bilete a Institutului Francez din București,https://eventbook.ro/hall/cinema-elvire-popesco, preț bilet: 15 lei)

Muzeul Național al Literaturii Române – Grădină, Str. Nicolae Crețulescu 8
21.30:  Film Câini (dramă/thriller, România, 2016, 1h 44min)
Regia: Bogdan Mirică
Cu: Dragoș Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov
Sinopsis: 
Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.
(Intrare liberă în limita locurilor disponibile, fără rezervare prealabilă)

SÂMBĂTĂ, 8 iunie

Muzeul Național al Literaturii Române – Sala „Perpessicius”, Str. Nicolae Crețulescu 8
11.00: Masa rotundă Editeur de Polar à nos jours – Franța și Romania ²
Invitați: Alexandru Arion, Jean-Pierre Balzan, Hélène Fischbach, Magda Mărculescu
Moderator: Bogdan Hrib

Muzeul Național al Literaturii Române – Ceainărie, Str. Nicolae Crețulescu 8
12.00:  Întâlnire cu scriitori & editori Polar and New media ²
Întâlnire cu reprezentanții mass-media, new media (bloggers, youtubers etc.), cu participarea autorilor francezi și români și a reprezentanților editurilor

Muzeul Național al Literaturii Române – Grădină, Str. Nicolae Crețulescu 8
13.00 – 16.00: Sesiune de autografe / autori români și francezi invitați în festival* 

Institutul Francez din București – Cinema „Elvire Popesco”, Bl. Dacia 77
15.00:  Film Le Cercle Rouge / Cercul roșu  (thriller/crimă, Franța, 1970, 2h 30min)
Regia: Jean-Pierre Melville
Cu: Alain Delon, Yves Montand, Bourvil
Sinopsis:
Un hoţ aristocratic, un puşcăriaş evadat şi un fost poliţist alcoolic îşi intersectează drumurile în timpul punerii la cale a unui jaf de proporţii. Acest trio elegant se va trezi prins într-un elaborat şi periculos joc de-a şoarecele şi pisica din cauza impenetrabilului inspector de poliţie Mattei, hotărât să le dejoace planurile de a executa infracţiunea perfectă.
(Intrare pe bază de bilet achiziționat prin rețeaua de bilete a Institutului Francez din București,https://eventbook.ro/hall/cinema-elvire-popesco, preț bilet: 15 lei)

Muzeul Național al Literaturii Române – Sala „Perpessicius”, Str. Nicolae Crețulescu 8
16.00: Masa rotundă & prezentare de carte Polar à la francaise ²
Le gamin des ordures de Julie Ewa, Editura Albin Michel, 2019
Block 46 de Johana Gustawsson, trad. Claudia Dionise, Editura Tritonic, 2019
Înghețat de Bernard Minier, trad. Diana-Alina Ene, Editura Trei, 2019
Spânzuratul de la Conakry de Jean-Christophe Rufin, trad. Horia Nicola Ursu, Editura Crime Scene Press
Invitați: Julie Ewa, Johana Gustawsson, Bernard Minier, Jean-Christophe Rufin
Moderator: Dominique Jeannerod

18.00:  Lansare de carte Proiect la 4 mâini ²
Femeia din portbagaj de Jacky Schwartzmann & Lucian-Dragoș Bogdan
Invitați: Lucian Dragoș Bogdan (co-autor al romanului), Lucia Verona (traducătoare a romanului în limba română), Jean-Pierre Balzan (editor al romanului în Franța), Bogdan Hrib (editor al romanului în România și traducător al romanului în limba română)

19.00: Masa rotundă Înainte și după 1989 în romanele polar ²
Invitați: Jean-Christophe Rufin, George Arion, Caius Dobrescu, Bogdan Hrib
Moderator: Mirela Nagâț

Muzeul Național al Literaturii Române / Teatrul Dramaturgilor Români – Sala „Ion Băieșu”, Calea Griviței 64 – 66
19.00: Spectacol Magnolii și cianură 
de Olga Delia Mateescu
Regia: Ingrid Bonța
Cu: Irina Ungureanu, Gabriela Niță, Alexandru Mandu, Orodel Olaru
Scenografia: Daniel Divrician
Sinopsis:
Lumea oamenilor „sus-puși” este una înțesată de intrigi și urzeli. Dacă mai este în joc și o avere frumușică, miza e mai mult decât atrăgătoare. Un lanț de victime influente și mai multe variante de criminal apar în această poveste polițistă. Teatrul Coquette vă propune o mică excursie în lumea misterelor. Cineva raportează găsirea unui cadavru, care dispare brusc până la venirea poliției. O fi fost o simplă farsă? O fi unul dintre cazurile care rămân nerezolvate? Un indiciu: un eveniment trecut este dezgropat. Se deschide dulapul din care mai cade câte un schelet. O comedie polițistă, un spectacol labirint, dar nu unul spațial, ci unul cu ițe și ațe încurcate. Cine sunt suspecții? Cine este criminalul? Care sunt indiciile?
Producție a Teatrului Coquette din București
(Intrare liberă în limita locurilor disponibile, rezervare: relatiipublice@mnlr.ro)

Institutul Francez din București – Cinema „Elvire Popesco”, Bl. Dacia 77
20.30:  Film Je ne suis pas un salaud / Nu sunt un nenorocit (dramă, Franța, 2016, 1h 51min)
Regia: Emmanuel Finkiel
Cu: Nicolas Duvauchelle, Mélanie Thierry, Driss Ramd
Sinopsis:
Eddie este agresat violent în mijlocul străzii şi îl acuză pe nedrept pe Ahmed, pentru simplul motiv că l-a zărit cu câteva zile înainte de agresiunea sa. În momentul în care procesul judiciar se declanșează împotriva lui Ahmed, Eddie încearcă să-şi refacă viaţa alături de soţia şi fiul său, şi datorită unui nou loc de muncă. Însă, curând, conştient de gravitatea gestului său, Eddie va face tot posibilul să restabilească adevărul. Chiar cu riscul de a pierde totul…
(Intrare pe bază de bilet achiziționat prin rețeaua de bilete a Institutului Francez din București,https://eventbook.ro/hall/cinema-elvire-popesco, preț bilet: 15 lei)
                        
Muzeul Național al Literaturii Române – Mansardă, Str. Nicolae Crețulescu 8
21.00: Spectacol Amintiri din livada cu meri
thriller-comedie după piesa omonimă de George Arion
Regia: Daniel Nițoi
Muzică și efecte: Vasile Manta; coregrafie: Izabela Bostan
Scenografie: Simona Marcu
Cu: Eugen Cristea, Cristina Deleanu
Piesa Amintiri din livada cu meri este un simbol al demenței patologice, al nebuniei morții și al măștii unor oameni aparent normali, dar în esență bolnavi. Mărul, un simbol al cunoașterii, devine în această piesă un simbol al morții și al transformării. Aparența familiei fericite din această piesă nu este decât un avertisment al perfecțiunii ce poate masca, de fapt, moartea, putreziciunea.
Producție a Asociației Culturale PERFORM A.R.T.
(Intrare liberă în limita locurilor disponibile, rezervare: relatiipublice@mnlr.ro)

DUMINICĂ, 9 iunie

Muzeul Național al Literaturii Române – Sala „Perpessicius”, Str. Nicolae Crețulescu 8
11.00: Masa rotundă Traduceri și traducători ²
Invitați: Jean-Louis & Florica Curriol, Claudia Dionise, Diana-Alina Ene, Rodica Iliescu, Horia Nicola Ursu, Lucia Verona
Moderator: Lucia Verona

12.00: Masa rotundă Noir festivals: Quais du Polar & Misterele Bucureștiului ²
Invitați: Alexandru Arion, Cécile Dumas, Hélène Fischbach, Magda Mărculescu, Lucia Verona
Moderator: Ioan Cristescu

Muzeul Național al Literaturii Române – Grădină, Str. Nicolae Crețulescu 8
13.00 – 16.00: Sesiune de autografe / autori români și francezi invitați în festival* 
Muzeul Național al Literaturii Române / Teatrul Dramaturgilor Români – Sala „Ion Băieșu”, Calea Griviței 64 – 66
19.00: Spectacol Moștenirea (2016)
de Lucia Verona
Regia: Ingrid Bonța
Cu: Olga Delia Mateescu
Scenografia: Daniel Divrician
Sinopsis:
Mireille Petit, o femeie misterioasă, dar plină de farmec, își îndeplinește visul de o viață, acela de a locui în Paris și de a fi cetățean francez. Ce a sacrificat ea pentru acest vis? A devenit captivă în propriul vis, fără a mai exista cale de scăpare și e ca o pasăre într-o colivie de aur. În urma unei călătorii în Martinica, în care s-au întâmplat lucruri misterioase, o soră se substituie celeilalte, mizând pe asemănarea fizică dintre ele. De aici încep să apară pericolele de a fi descoperită și acum trecutul secret al surorii o ia prin surprindere, punând-o în situații limită. Ea ține un jurnal video pentru a-și alina singurătatea. Cui i se poate destăinui?Moștenirea de Lucia Verona este un spectacol plin de surprize și suspans, elegant, o combinație între comedie, dramă și mister, un spectacol cu gust de șampanie. În ce constă moștenirea? Cine, ce și de la cine moștenește?
Producție a Teatrului Coquette din București
(Intrare liberă în limita locurilor disponibile, rezervare: relatiipublice@mnlr.ro)

Institutul Francez din București – Cinema „Elvire Popesco”, Bl. Dacia 77
20.30:  Film Ascenseur pour lʾéchafaud (crimă/thriller, Franța, 1957, 1h 30min)
Regia: Louis Malle
Cu: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly
Sinopsis:
Julien Tavernier îşi asasinează patronul cu complicitatea soţiei acestuia, care îi este amantă. Când se reîntoarce la locul crimei pentru a înlătura un indiciu compromiţător, râmâne blocat în ascensor…
Un mare clasic al genului polar, cu Jeanne Moreau în rolul principal şi o coloană sonoră compusă de Miles Davis. 
(Intrare pe bază de bilet achiziționat prin rețeaua de bilete a Institutului Francez din București,https://eventbook.ro/hall/cinema-elvire-popesco, preț bilet: 15 lei)

Muzeul Național al Literaturii Române – Grădină, Str. Nicolae Crețulescu 8
21.30:  Film O lacrimă de fată (dramă, România, 1980, 1h 23min)
Regia: Iosif Demian
Cu: Dorel Vișan, George Negoescu, Lujza Orosz
Sinopsis:
Găsirea cadavrului unei fete înecate declanșează ancheta autorităților locale, care ajung la concluzia că este vorba de un accident.  „Dialogul dintre cele două priviri – privirea cu ochiul liber și privirea cu lupa telescopică a aparatului -, dialogul dintre cele două mijloace de cercetare, constituie adevărata dramaturgie a acestui film, sursa tensiunii din subtext, a unui interes care depășeste curiozitatea pentrustory-ul presupunerii.” (Revista „Cinema”, 1980)
(Intrare liberă în limita locurilor disponibile, fără rezervare prealabilă)

Evenimentele se desfășoară în limba română și în limba franceză și toate intervențiile vor fi traduse consecutiv.
Traducere și adaptare: Nadine Vlădescu

*Autori invitați în cadrul sesiunilor de autografe:
Julie Ewa, Johana Gustawsson, Bernard Minier, Jean-Christophe Rufin
Teodora Anghel, Aurel Cărășel, Silvia Chindea, Petre Crăciun, Caius Dobrescu, Cristi Lavin, Teodora Matei, Irina Munteanu, VT Morogan, Oana Mujea, Monica Ramirez, Dan Rădoiu, Daniel Timariu, Stelian Țurlea, Dănuț Ungureanu.

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hyWOmYrE1_Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția “TRANSPARENȚE TRANS-APARENȚE”, la Galeria Simeza

Posted: 31 May 2019 09:14 AM PDT

Marți, 5 iunie 2019, ora 18.00, la Galeria Simeza, va avea loc vernisajul expoziției “TRANSPARENȚE TRANS-APARENȚE”. Expoziția poate fi vizitată în perioada 4-15 iunie 2019. Artiști expozanți: Ionuț – Theodor Barbu, Anca Boeriu, Ilie Chioibaș, Mariea Petcu Chioibaș, Florin Mocanu, Lisandru Neamțu.

Transparența ca stare, te expune, anticipează mușcătura necontrolată, declanșează reacții care provoacă impetuos reflecții. Asumarea ei reprezintă încă o formă de autocunoaștere atunci când reușești să captezi  reflexia critica a consumatorului vizual. În acest caz, trans-aparența joacă un rol compensator funcționând ca o formă de protecție; sugerează dar nu afirmă, induce dar nu dezvăluie, face aluzie dar nu deconspiră.

Curator: Ionuț – Theodor Barbu

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/T7pecKI_JCs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

GHEORGHE | Dumitru Gorzo

Posted: 31 May 2019 09:10 AM PDT

Gorzo ridică la propriu cea mai recentă sculptură a lui în fața Muzeului Național de Artă Contemporană. Se numește  GHEORGHE și înainte să ajungă la MNAC a fost o casă. Casa bunicului lui Gorzo din Ieud, Maramureș. Gorzo a decis că Gheorghe este și o măsura a limitelor lui fizice. Îl ridică pe Gheorghe cu propriile mâine, fără asistenți sau alte ajutoare. Atât cât poate Gorzo să ducă, atât se va înălța și Gheorghe în fața MNAC, între casa Domului (Catedrala Mânturirii Neamului) și Casa Poporului.

Când: Duminică, 2 iunie, ora 17:00  

Unde: în fața Muzeul Național de Artă Contemporană

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Curator: Silviu Pădurariu, Unrest/Bucharest

 

GHEORGHE reprezintă faza finală a unui șir de intervenții asupra casei părintești — o construcție realizată la începutul sec. al XX-lea, Ieud, Maramureș, de către bunicul artistului. În actualitate, înainte de a fi dărâmată, casa a fost supusă unei prime acțiuni, în interior, sub forma unui performance intitulat „Reziliența” (2017). Artistul a sculptat și desenat prin scrijelire pereții, schimbând funcția inițială civilă cu o alta — estetică și mnemonică. „Reziliența”, care a constat într-un dialog al hazardului între instrumentele dure ale sculpturii și fragilitatea lutului, a reprezentat prima etapă a „eliberării” scheletului lui GHEORGHE din materia casei.

 

GHEORGHE este o dezvăluire a camuflajului; reprezintă aducerea la suprafață și în actualitate a structurilor tehno-organice ascunse; este un act de auto-expunere și auto-angajare în procesul direct și ireversibil al degradării. Dincolo de conotațiile iconografice tradiționale, religioase și eroice depozitate în „nume”, GHEORGHE își dobândește semnificația prin calitatea topo-comunicativă pe care o primește prin amplasare. GHEORGHE este atât un partener de dialog critic (cultural, civil, spiritual, arhitectural și ideologic) cu cele două construcții-simbol — „casa”-Catedrală și „casa”-Palat — cât și un semn de reorientare pe harta actuală a globului.

 

Dumitru Gorzo (n. 1975 Ieud, Maramureș) trăiește și lucrează în New York, Bushwick, este reprezentat de galeria Slag Gallery. Limbajul vizual al lui Dumitru Gorzo împletește mediile și tehnologiile tradiționale și moderne într-o direcție semiotică critică și afirmativă adresată schimbărilor sociale și problemelor imaginii din actualitate.

 

MNAC SPRING / SUMMER SEASON 2019

Colecția de artă Renault pentru prima dată în România. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka. Yvonne Hasan ─  o imagine de ansamblu a unei vieți artistice prea puțin cunoscute. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu. Street Art pe scările interioare ale muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

 

Sezonul expozițional de primăvară/vară2019.

 

Sponsori:

Crama OprisorPolicolor RomaniaGrup Transilvae, Vitamin Aqua

Parteneri media:

CărtureștiElleRomaniaEnergieaFEEDER.roGOKID.roIgloo media Life.roMarie Claire, Radio România CulturalRevista ARTA,

RFI RomaniaRevista ZeppelinSUB25SuperSYTSupereroi printre noiȘcoala9TANANANAThe InstituteTotul despre mameZiarul MetropolisZile si Nopti Bucuresti.

 

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_OU16_7Zy7M?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Oferta editorială a Muzeului Municipiului București pentru vizitato...

Posted: 31 May 2019 05:07 AM PDT

În perioada 29 mai-2 iunie 2019, Muzeul Municipiului București (MMB) participă la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XIV-a, cu 45 de cărți și reviste din domeniile istorie, arheologie, artă, antropologie și muzeologie, publicate de Editura Muzeului Municipiului București în anii 2014-2019, care sunt expuse spre vânzare la standul comun cu Muzeul Național al Literaturii Române. Oferta editorială a MMB este găzduită de Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2, pe coloana A, între orele 10:00-20:00.

Bookfest este unul dintre cele mai importante evenimente din spațiul cultural autohton care își asumă misiunea de a promova lectura și produsele editoriale de calitate, oferind un mediu deschis de manifestare a diversității valorilor românești și internaționale. În fiecare an, Bookfest este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cea mai importantă confederație patronală din mediul editorial românesc.

Titlurile oferite de Muzeul Municipiului București, pe care le găsiți la stand, sunt următoarele:

-> Adrian Majuru, Ana Iacob, Bucureşti un portret: „Novecento”

-> Adrian Majuru, Ana Iacob, Bucharest: a Novecento portrait

-> Grina-Mihaela Rafailă, Actele domniei lui Șerban Cantacuzino aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti

-> Bucureștii Sfinților Brâncoveni (vol. colectiv)

-> Cezar Petre Buiumaci, Orașul din oraș

-> Daniela Lupu, Tiparul si cartea din Ţara Românească în epoca domniilor fanariote

-> Aura Popescu (coord.), Muzeul „Gheorghe Tattarescu”. Repertoriul de pictură

-> Pentru o istorie a simbolurilor. Tatuajul în România (vol. colectiv)

-> Adrian Majuru, Mihai I. Grăjdeanu: Tata Moşu, An inter-war story

-> Grina-Mihaela Rafailă, Actele domnilor Racoviță din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti

-> Cornel Medrea. Sculpturi în colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti (vol. colectiv)

-> Ana Iacob, Avangarda fotografilor din Bucureşti. Repertoriul fotografiilor din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti, secolul XIX

-> Maria-Camelia Ene, Moda în Țara Românească, sec. XVIII – prima jum. sec. XIX. Veşminte și accesorii de epocă din patrimoniul MMB

-> Andrei Bârsan, Adrian Majuru, Anii 80. Albumul generației mele în Bucureștiul anilor 80

-> Adrian Majuru, Elena Olariu, Octavian Buda, Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă

-> Dan Pîrvulescu, Monedele Țării Românești în timpul domniei lui Radu I

-> Adrian Majuru, Timpul orașului București

-> Adrian Majuru, Elena Olariu, Istoria fizionomiei urbane: de la copilărie la senectute (1800-2000)

-> Adrian Majuru, Elena Olariu, The history of urban physiognomy from childhood to senescence (1800-2000)

-> Aura Popescu, Muzeul Gheorghe Tattarescu: Repertoriul de grafică artistică

-> Greta Șuteu, Aman pictorul: Repertoriul de pictură al Muzeului Theodor Aman

-> Angelica Iacob, Ionica Tărău, Alexandra Zbughea, Pictorul Theodor Aman: carte de colorat pentru copii

-> Marian Constantin (coord.), Pinacoteca Bucureștiului – un proiect interbelic

-> Marian Constantin (coord.), București – de la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri

-> Ioan D. Popa, Simona Predescu, Vindecări miraculoase. Teodor Aman și Ștefan Luchian

-> Pinacoteca București. Repertoriu de pictură, vol. I

-> Adrian Majuru, Un muzeu se deschide către public

-> Angelica Iacob, București – un oraș pentru fiecare. Carte de activități pentru copii

-> Mihai Grăjdeanu, Copilăria lui Constantin Bălăceanu-Stolnici: carte de colorat în benzi desenate

-> Maria-Camelia Ene, Modă și mondenitate în spațiul românesc. Epoca modernă

-> Adrian Majuru, Minovici – 100 de ani de pionierat: 1850-1950

-> Theodor Ignat, Cultura Gumelnița pe Valea Mostiștei

-> Ex libris meis – Din cărțile mele. Cărți cu însemne de proprietate din Biblioteca Muzeului Municipiului București (coord. Daniela Lupu). Catalog de expoziție

-> Elena Ciolacu, Oameni de unică folosință. Nuvelă grafică

-> Elena Ciolacu, Disposable people. Nuvelă grafică

-> Marius Turda, Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor 30

-> Adrian Majuru (coord.), Bucureștii în primele decenii ale României Mari

-> Avangarda – Ariergarda. Catalog de expoziție

-> Adrian Majuru (coord.), Fizionomii unificatoare. „Toți în unu”- povestea unui proiect de țară

-> Maria-Camelia Ene, Ii de sărbătoare din colecția Muzeului Nicolae Minovici

-> Marius Turda, Știință și etnicitate: Biopolitică și eugenism în România, 1920-1944

-> Adrian Majuru, Bucharest in time

 

De asemenea, la stand sunt disponibile exemplare ale Revistei de cercetări arheologice și numismatice.

 

 

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1UcGMuBPG8g?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

“Povestea Poveștilor pentru cititorii adulți americani”, de Sergiu ...

Posted: 31 May 2019 04:41 AM PDT

Sâmbătă, 1 iunie 2019, orele 18.00, la Cafeneaua Artelor, Pavilionul B2, publisher Editura Eikon (în cadrul Bookfest), va avea loc lansarea cărții “Povestea Poveștilor pentru cititorii adulți americani”, de Sergiu Viorel Urma.

 

***

ÎN LOC DE PREFAȚĂ

O glumă de actualitate care face înconjurul Americii spune că socialismul, capitalismul și comunismul își dau întâlnire la o cafea. Capitalismul și comunismul sosesc la timp, dar socialismul întârzie. În cele din urmă ajunge și el, gâfâind și cerându-și scuze.  „Îmi pare rău că am întârziat”, spune socialismul, „dar am stat la coadă la cârnați”. Capitalismul zice: „Ce-i aia coadă?” Iar comunismul întreabă: „Ce-s aceia cârnați?”

Un tânăr îl întreabă pe tatăl său: „De ce sunt unii atât de speriați de economia socialistă?” Tatăl îi răspunde: „Pentru că noi, americanii, preferăm să ne plimbăm câinii, nu să-i mâncăm ca în Venezuela”.

 

America se află la una dintre marile răscruci din istoria ei, care ar putea schimba modelul politic și economic pe baza căruia națiunea a fost construită de Founding Fathers. Replica lui Hamlet că „time is out of joint” îți vine în minte cum deschizi ochii – sau televizorul – dimineața. Cine ar fi crezut până acum trei ani că Statele Unite vor fi bântuite de strigoiul socialismului? Hrăniți cu utopism marxist și fără să spună de unde vor scoate banii necesari pentru programele lor, socialiștii americani vor asistență medicală plătită de guvern pentru toată lumea (care ar putea costa pe contribuabili 32 trilioane de dolari), salariu minim de 15 dolari ora, învățămînt gratuit la colegiu și granițe deschise pentru oricine dorește să intre în America (de ieșit, nu prea iese nimeni de bună voie). Unele voci mai cer ca rich people să fie taxați 90% din câștigul lor. Alții vor să schimbe Constituția, de care s-au servit 230 de ani, pentru că n-ar mai  corespunde vremurilor noi, îmbibate de „progresism” cultural și social. Alții vor să  renunțe la Senat, camera superioară a Congresului, pe care-l denumesc „extrem de nereprezentativ”  pentru  o societate multiculturală și corectă politic.

 

Cei mai cunoscuți exponenți ai mișcării Democratic Socialism of America (DSA) sunt senatorul Bernie Sanders (alias the Brooklyn Bolshevik, singurul “bolșevic” milionar în dolari din istorie) celebru pentru că și-a făcut luna de miere in Uniunea Sovietică in 1988, și noua membră a Camerei Reprezentanților din partea orașului New York, Alexandra Ocasio-Cortez – La Pasionaria în versiunea socialistă americană –, o fostă barmăniță cu studii la Boston University. Ce ştiu americanii de socialism? 90% dintre ei nu știu nimic. Și unii dintre cei ce știu ceva, ca Bernie si Ocasio-Cortez, poreclita Ocasio-no-Cortex pentru lipsa ei de cultură generală, confundă socialismul cu umanismul. Daca ar ști ceva mai mult, ar fi de părerea lui G.B. Shaw: Socialismul e la fel ca și comunismul, numai că sună mai bine în limba engleză. [O stafie bântuie prin America: Socialismul (cică) Democratic] Totuși, după cum arată un sondaj de opinie făcut de Axios/Harris, 37% din americanii care cred in promisunile mișcării DSA ar prefera să trăiască într-o țară socialistă, cei mai ardenți susținători fiind tinerii – aproape 50% din cei chestionați.

 

Așa că, pentru început, se dărâmă statuile care amintesc de istoria „nedreaptă” a Americii, dar se păstrează în poziție verticală statuia lui Lenin într-o suburbie a  orașului Seattle, acolo încă din 1996. Lenin „americanu’ e bine mersi, în timp ce în Europa de Răsărit a fost dat jos de pe soclu de masele flămânde de libertate.

 

În sfera cultural-politică, soții Obama semnează un contract privind două cărți cu caracter autobiografic pentru care vor primi cel puțin 65 milioane de dolari. Știind cât de mulți “progresiști” sunt în lume, doritori să cumpere cărțile lui Barack&Michelle dupa ce vor fi traduse în toate limbile pământului, cifra de mai sus va fi, fără îndoială, frumușel depășită. Și te întrebi cu nedumerire, câți bani au făcut adevărații scriitori care au rămas în istorie? Câți bani a primit Dante pentru Divina Commedia? Ce avans a luat Shakespeare pentru Romeo and Juliet? Cervantes, Voltaire, Proust, Dostoievski, etc, ei câți bani „au făcut” din scris în timpul vieții lor? [Ce înseamnă să scrii o carte de succes în America]

 

E clar că Shakespeare, pe care unii îl acuză acum de rasism și misoginism, e depășit. [Pieptănarea limbajului la clasici sau „castrarea” culturii de către noii puritani] Unde mai pui că marele Will, spre deosebire de soții Obama, n-a putut nici măcar să-și adune piesele într-un volum cât a trăit. Să nu mai vorbim de cât “de bine” a fost plătit pentru ele.

 

De cealalta parte a Oceanului, în România, singurul partid cinstit și deschis ca orientare politică și care s-ar ține totdeauna de cuvânt ar fi … PLM. Da, PLM, cu litere mari, de tipar.  Partidul Lichelelor Mafiote. Nu există încă, deși participanți         potențiali ar fi destui, dar cine știe, poate că într-o zi …[PLM: un partid onest care  nu promite niciodată nimic]. Țara în care partidele sunt la fel de necinstite rămâne blocată într-o contradicție majoră: există proverbe și zicători care denotă inteligență și istețime şi totuşi, când trebuie să se ia decizii înțelepte, lucrurile sunt tocmai pe dos. Atunci la ce mai folosesc proverbele astea, dacă tot nu înveți nimic din ele? Poporul român are proverbe cu atâta miez, că toată istoria lui ar fi trebuit să fie o croazieră de plăcere. Dar, în realitate, nu a fost niciodată așa. Uite ce s-a întâmplat după revoluția din ’89 cu „înțelepciunea” populară și cine a ajuns să conducă România. Ca să nu mai vorbim de alegerile din 2016. [Care „înțelepciune” populară?]

 

Asa că ne întrebăm cu toții: Încotro se îndreaptă Statele Unite? [Quo vadis, America?] Sa nu ajungă și americanii, până la urmă, la observația care definește cel mai bine socialismul de care unii au prins mare drag: „ei se face (sic) că plătește, noi ne facem că muncim“, „ei” fiind guvernul atotputernic care-i încalecă pe toți în numele unei societăți “mai drepte” pentru unii, dar, cu siguranță, mult mai sărace pentru toți. Între o Americă socialistă și o Românie nesocialistă, dar condusă de incompetenți și corupți, ce alegi?

 

Situate la granița dintre jurnalism și proză, cele 40 de texte din cartea de față – de actualitate în marea lor majoritate – prezintă o lume în transformare care aleargă bezmetic spre “mai bine” … dar care nu știe unde o să ajungă până la urmă.

 

„Time is frickin’ crazy”– timpul e total nebun. Și nu se cunoaște încă leacul.

 

 

S.V.U.

***

Despre autor:

Sergiu Viorel Urma (n. 1946, București) a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Engleză, iar după un an ca profesor la un liceu în Capitală este angajat ca reporter la Redacția Emisiuni pentru Străinătate, secția engleză, a Radiodifuziunii Române. În 1973 este angajat de agenția americană de presă Associated Press ca asistent și apoi corespondent. În 1987 este nevoit să părăsească țara, după ce Securitatea îi deschisese un dosar de urmărire informativă (DUI). Se stabilește definitiv în SUA. În 1996 i s-a publicat piesa în două acte “Chessgame” (Jocul de Șah) de către Modern International Drama, o publicație a ”State University of New York”. În 2002 piesa a fost publicată în limba română la editura Muzeul Literaturii Române. În 2015 publică memoir-ul “Screwed: Dancing with the Generals” în SUA. Cartea a fost tradusă în limba română și lansată la Bookfest 2017 de Editura Cartea Românească. Locuiește în New Jersey împreună cu soția și fiul.

 

 

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/MwfNt0OErVA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Participare românească la Festivalul de fotografie Photoespaña

Posted: 31 May 2019 03:35 AM PDT

„1989: București – Praga – Varșovia”, expoziţia colectivă de fotografie din cadrul secţiunii oficiale a PHE19, invită spaniolii şi turiştii să descopere portrete inedite ale societății din timpul și din perioada imediat următoare căderii regimurilor comuniste.

În contextul comemorării a 30 de ani de la căderea zidului Berlinului și a regimurilor comuniste, Ambasada României în Regatul Spaniei, Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român împreună cu Institutul Ceh, Institutul Polonez din Madrid și Primăria din Alcala de Henares organizează expoziția „1989: București – Praga – Varșovia” în cadrul festivalului Internațional PHotoESPAÑA, în perioada 3 iunie – 1 septembrie 2019, la Antiguo Hospital de Santa María la Rica din Alcala de Henares. Participarea românească prezintă fotografiile artistului român, Florin Andreescu, reunite sub titlul „Flashback”.

Inaugurarea va avea loc în data de 3 iunie, în prezența Ambasadorilor celor trei țări participante, E.S. doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, E.S. doamna Marzenna Adamczyk, Ambasadoarea Poloniei și E.S. domnul Ivan Jančárek, Ambasadorul Republicii Cehe, a primarului Alcala de Henares, domnul Javier Rodríguez Palacios, a directoarei festivalului, doamna Claude Bussac și a autorităților locale.

Artişti participanţi: Florin Andreescu (România), Chris Niedenthal (Polonia), Dana Kyndrová, Radek Bajgar, Karel Cudlín, Přemysl Hněvkovský, Pavel Hroch, Lubomír Kotek, Michal Krumphanzl, Jan Šibík (Cehia)

Fotografiile reunite sub titlul „Flashback” compun un complex mozaic alb-negru al istoriei recente a României. Este o perspectivă lipsită de prejudecăți asupra atmosferei tulburi premergătoare momentului care a dus la răsturnarea regimului comunist și a contrastelor care au marcat viața cotidiană din perioada 1989-1990. Cele 30 de lucrări selectate, în format 50x70cm, surprind scene necosmetizate, de la talciocuri și bazaruri la străzile înnămolite ale orașelor în construcție, de la copii ai străzii la șoimii patriei, de la munca în uzine și orele de muncă patriotică la hoteluri de lux și distracțiile turiștilor străini, de la mesele în cantine de fabrică la sejururile în stațiunile de odihnă. Nu lipsesc șantierele pentru amenajarea centrelor civice (un adevărat dezastru pentru patrimoniul antebelic, în multe cazuri ras de pe fața pământului), exemple ale noilor modele de arhitectură de inspirație sovietică și manifestările centrate pe cultul personalității. Este o mărturie prețioasă asupra unor realități românești dureroase, care și-au lăsat amprenta până în zilele noastre. Cele două volume Flashback, editate de Florin Andreescu, vor completa expoziția și vor putea fi consultate de vizitatori pe toata perioada acesteia.

Florin Andreescu În urmă cu 20 de ani a fondat editura Ad Libri, de atunci publicând câteva zeci de albume despre România, titluri de mare succes în țară și nu numai. A realizat, de asemenea, filme documentare cu subiect social, prezentate și premiate la festivaluri de film în țară și peste hotare, dar și filme de travel/history. În anii ’80 și la începutul anilor ’90, în cadrul unui demers personal, Florin Andreescu a documentat viața de zi cu zi a românilor, imortalizând scene tipice pentru acele vremuri tulburi, de un realism dur. Aceste fotografii au fost publicate în presa vremii de după 1990, apoi au fost incluse în cele două volumen Flashback, titluri de succes, retipărite de mai multe ori. În 2019, urmează să apară al treilea volum din seria Flashback. În ultimii 10 ani, aceste imagini au fost expuse în Europa și în România în cadrul mai multor expoziții.

Festivalul internațional de fotografie PHotoESPAÑA ajuns la cea de-a 22-a ediție face din Madrid și Spania un punct de întâlnire pentru lumea fotografiei în fiecare an. Promovat de Fundación Contemporánea și organizat de La Fábrica, PHOTOESPAÑA a avut întotdeauna o viziune internațională, îndreptându-și privirea spre marile spații artistice din Europa, America de Nord, America Latină, Orientul Îndepărtat etc. Cu toate acestea, fotografia spaniolă a jucat întotdeauna un rol important în PHOTOESPAÑA, a cărei intenție este să prezinte o imagine panoramică a bogăției, energiei și pluralității sale.

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1sP3AlG7A1s?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vernisaj expoziție Marilena Preda Sanc –”Subjective (De)constructions”

Posted: 31 May 2019 03:32 AM PDT

Gaep anunță ”Subjective (De)constructions”  (6 iunie — 3 august 2019), cea mai cuprinzătoare prezentare de până acum într-o galerie de artă din București a lucrărilor Marilenei Preda Sânc din anii ’80 și ’90 având ca teme centrale corpul și relația dintre spațiul abstract și cel intim. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, expoziția evidențiază mijloacele de exprimare la care Marilena Preda Sânc a recurs în ultimul deceniu al perioadei comuniste și în primii ani de libertate de după Revoluție, precum și rolul ei ca una dintre primele exponente ale mișcării feministe din România. Aceasta este cea de-a doua expoziție personală a artistei la Gaep.

VERNISAJ: Joi, 6 iunie, ora 19:00

Gaep — Str. Plantelor 50, București

 

 

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/eyod8gHxJ7A?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Dansul Zmeilor” – Crispus & Cobzality- într-un show incendiar,...

Posted: 31 May 2019 12:13 AM PDT

În contextul marcării finalului Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene, Consulatul General al României la Istanbul și Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul anunță un spectacol exploziv, ”Dansul Zmeilor”, susținut de Cobzality & Crispus, în data de 20 iunie 2019, de la  ora 21.15, în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art din Istanbul.

Peste o oră și jumătate scena va aparține muzicii, într-un acompaniament inedit: dans cu focul, pe scena unui amfiteatru contemporan de 1000 de locuri, cu o  poveste și într-o prezentare care dau fiori.

Cobzality este cel mai proaspăt și actual proiect electro – world music din zona premium a industriei muzicii alternative din România, inspirat de folclorul autentic românesc, de obiceiuri şi tradiţii, amestecând o gamă variată şi surprinzătoare de  percuţie şi instrumente de suflat acustice, cu sunete moderne sintetizate sau elemente de muzică electronică şi sound design.

Fondat în 2012, de către doi dintre percuţioniştii de marcă ai renumitului proiect de percuţie neconvenţională ”Sistem” – Florin Romaşcu şi Robert Magheţi, Cobzality îşi completează componenţa invitând-o pe talentata solistă Bianca Purcărea, binecunoscută publicului datorită unor show-uri TV ca X-Factor sau Eurovision. Astfel, trupa e gata să transpună inflexiuni folclorice autentice într-un cadru modern, contemporan.

Florin Romaşcu şi Robert Magheţi au fost pentru 12 ani membri ai proiectului  SISTEM, trupă care a obținut un important loc III la ediţia 2005 a Concursului Eurovision, printre alte apariţii majore naţionale sau internaţionale, ajutând astfel Cobzality cu expertiză şi experienţă de scenă remarcabilă.

De la o vârstă fragedă, Bianca Purcărea a participat la cele mai prestigioase festivaluri din România, dar şi din străinătate. Una din cele mai notabile apariții ale tinerei voci este legată de ediția 2010 a Eurovision. Din 2012, Bianca Purcărea devine vocea inconfundabilă Cobzality.

Florin Romaşcu – percuţie, keyboards – muzicianul care poate fi considerat, fără exagerare, „coloana vertebrală” a proiectului, gata să folosească în Cobzality cei peste 10 ani de experienţă pe scenă alături de trupa Sistem.

Robert Magheţi – tobe, programare live – este, de fapt, unul dintre membrii fondatori Cobzality şi care vine în proiect cu experienţa şi ritmul stabil cristalizat în peste o decadă alături de aceeaşi trupă Sistem.

Cobzality își leagă numele de scena Festivalului Internaţional “George Enescu”- Bucureşti, dar a apărut și în progremul unor evenimente extrem de importante,  ca Festivalul Internaţional de Jazz – Alba Iulia, Festivalul Internaţional de Teatru – Sibiu, Festivalul Internaţional „Jazz in the Park” –  Cluj, Victoria Film Festival, Festivalul Internaţional „Tradiţii şi Folclor în Cişmigiu” – Bucureşti sau spectacol sold-out realizat în acompaniamentul Orchestrei Filarmonica „Banatul” din Timişoara.

În completare, Trupa Crispus – care a luat naștere în 2003, la Sibiu, la inițiativa unor tineri cu preocupări mai puțin obișnuite – joaca cu focul. Iar joaca a devenit un adevărat joc, unul profesionist, exprimat în spectacole speciale, grandioase, în care membrii trupei combină pirotehnia cu acrobațiile și efectele vizuale unice.

Echipa pregătită să fure inimile spectatorilor de la Istanbul este formată din: Florin Romașcu, Robert Magheți, Bianca Magheți, Nicușor Sava, Raluca-Georgiana Cobuz, Florin Reulea, Mădălina Ioana Bădilă, Ioan-Alexandru Dini, Loredana-Mirela Helici, Alina Teodora Cobuz, Răzvan Mărcuci și Andreea Vorniciuc.

Repertoriul special ales pentru show-ul de la Istanbul este unul de mare impact, care combină atât piese de inspirație folclorică românească, cât și piese cu influențe orientale și balcanice. Pentru a păstra și elementul surpriză, vă dezvăluim doar o parte dintre piesele incluse în program: Pamentul caval; Paparuda 2.0; Cine-o lua bărbat; Măi puiuț; Hai acas’ – Adaptarea celebrului cântec “Cântă cucul bată-l vina, de răsună Bucovina”; Până când nu te iubeam; De la Căpâlna; Soarele și Luna.

Este deja pentru a doua oară în 2019,

După un remarcabil succes înregistrat de reprezentanța noastră la începutul acestui an, ICR Istanbul continuă cu o altă premieră extraordinară – primul proiect pe care îl organizăm în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art, cu speranța fermă că este doar începutul unei serii valoaroase de colaborări.

Proiectul continuă, astfel, pe calea aleasă de ICR Istanbul de promovare a folclorului românesc, prin familiarizarea publicului local cu muzica de inspirație folclorică, tradițională, dar și cu influențele și armoniile balcanice și, totodată, marchează finalul de mandat al Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene. Este și o oportunitate excelentă de prezentare și pomovare a unor trupe românești foarte bine cotate, apreciate pe plan național, și nu numai, formate din performeri de excepție.

Parteneri și coorganizatori în demersul curajos al Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul sunt Consulatul General al României la Istanbul şi ENKA Holding, care pune la dispoziție Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art.

https://www.enkasanat.org/en/places/enka-esref-denizhan-open-theater/

Centrul de Cultură și Artă ENKA Kültür Sanat din Istanbul aparține Fundației ENKA -Turcia. ENKA Kültür Sanat este o instituție care reunește artiști naționali și internaționali din diferite domenii, care promovează și susțin creativitatea și gândirea liberă, asigurând astfel o continuitate și o accesibilitate la cultură și la artă. De trei decenii, ENKA Kültür Sanat oferă publicului său posibilitatea de a se apleca asupra artei dintr-o perspectivă foarte largă, aducând în evenimentele sale exemple de la tradițional la contemporan, de la alternativ la pop și de la un punct cardinal la altul.

Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art a fost construit în anul 1984 și renovat apoi în 2004, căpătând o alură contemporană. Cu o capacitate de 1000 de locuri și dotări tehnice moderne, amfiteatrul se impune ca unul dintre cele mai atrăgătoare spații outdoor atât pentru artiști, cât și pentru public.

ENKA Kültür Sanat a fost gazda unor concerte extraordinare și a unor spectacole de teatru dintre care au rămas în memoria miilor de spectaori: Fazıl Say, İdil Biret, Gülsin Onay Nils Petter Molvaer, Grotowski Workcenter, Wooster Group, Teatro Vascello, Carl Palmer, Juan Carlos Caceres, Garaj İstanbul, Semaver Kumpanya, Orchestra de Cameră Akbank, Teatrul Dostlar, Teatrul Oyun Atölyesi, Teatrul Moda Sahnesi, DOT, Teatrul de Stat İstanbul Şehir Tiyatrosu sau Teatrul Pera.

/ transmite ICR Istanbul

Vizualizări: 421

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor