altmarius

cultură şi spiritualitate

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2018-05-24

Ştiri muzicale din Bucuresti

Horia Andreescu dirijează Orchestra Filarmonicii 'George Enescu'
Bookmark and Share
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii George Enescupregătit de Iosif Ion Prunner susţin concertele de stagiune de astăzi, 24 mai şi mâine, 25 mai 2018, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Solistă va fi violoncelista Alina Holender, care va interpreta Concertul nr. 2 în Re major de Joseph Haydn. Înainte de această lucrare va fi interpretată o lucrare din repertoriul românesc, Mircea cel Înţelept de Adrian Enescu, iar în final Orchestra va interpreta Simfonia a IV-a în fa minor de Piotr Ilici Ceaikovski. Cele două concerte de la Ateneul Român vor începe la obişnuita oră 19,00. 
 
'Nabucco', pe scena Operei Naţionale Bucureşti
Bookmark and Share
Opera Naţională Bucureşti prezintă astăzi, 24 mai 2018, spectacolul Nabucco de Giuseppe Verdi. La pupitrul dirijoral se află Mihnea Ignat, iar din distribuţie fac parte, între alţii, baritonul Ştefan Ignat, soprana Dragana Radakovici, mezzo-soprana Oana Andra şi baritonul Liviu Indricău. Regia este semnată de Hero Lupescu. Reprezentaţia, care începe la ora 18,30, va fi reluată pe scena Operei bucureştene în 15 iunie. 
 
Stefano Lorenzetti, conferință la UNMB
Bookmark and Share
Stefano Lorenzetti, profesor la Conservatorul Arrigo Pedrollodin Vicenza, susține conferința cu titlul Muzica Renașterii și arta memoriei, la Sala Mediatecă a Universității Naționale de Muzică din București. El va vorbi despre felul cum se construiau arhivele sonore mentale în Evul Mediu, rolul memoriei în depozitarea limbajului muzical și tehnici de improvizație, toate acestea pornind de la tradiția manuscrisă și tratatele muzicale ale vremii. Conferința începe la ora 19,00. 
 
Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi - ziua a cincea
Bookmark and Share
Patru concerte sunt programate astăzi, 24 mai 2018, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi, ediţia a 28-a. În Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, de la ora 17,00, ansamblul Gamedirijat de Alexandru Matei prezintă lucrări de Bogdan Vodă, Liviu Marinescu, Bogdan Pintilie şi Ştefan Niculescu.
În Sala de Operă şi Multimedia a aceleiaşi instituţii, de la ora 19,00, va putea fi văzut un spectacol cu lucrări semnate de tineri compozitori români şi interpretate de Wahnsinn Ensemble.
Iar în Sala Auditorium a Universităţii bucureştene de muzică, la ora 21,00 va începe concertul de jazz intitulat Crazy World susţinut de ansamblul Nicolas Simion.
Tot pe agenda festivalului este înscris şi concertul de stagiune al Filarmonicii George Enescu, în cadrul căruia va fi interpretată lucrarea Mircea cel Înţelept de Adrian Enescu.
Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi se va încheia duminică, 27 mai. 
 
Compozitorul Liviu Marinescu - masterclass la UNMB
Bookmark and Share
Compozitorul Liviu Marinescu susține un master-class de compoziție astăzi, 24 mai 2018, de la ora 11,00, la Universitatea Națională de Muzică din București, Sala 64. Aceasta este a doua dezbatere pe care muzicianul o propune la instituția amintită, după conferința despre propria creație, susținută în 21 mai.
Liviu Marinescu, născut în anul 1970 la București, este compozitor de muzică orchestrală și camerală și profesor la Universitatea de Stat California, Northridge. Lucrările sale au fost interpretate de Orchestra de Cameră din Cleveland, ansamblul simfonic Bohuslav Martinu, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Universității Naționale de Muzică din București. 
 
'Colombina se întoarce' la Opera Comică pentru Copii
Bookmark and Share
Opera Comică pentru Copii reia astăzi spectacolul Colombina se întoarce. Cei mici pot urmări două reprezentaţii în Sala Mozart a instituţiei, de la ora 10.00, respectiv 11.20. Personajul Colombina este o zână, într-o adaptare după opera Livietta și pungașul de Giovanni Battista Pergolesi; ea o ajută pe Livietta să-și găsească alesul inimii. Spectacolul este regizat de Irina Furdui. 
 
Calendarul muzical al zilei - 24 mai 2018
Bookmark and Share
  • Astăzi se împlinesc 132 de ani de când s-a născut muzicologul francez Henry Prunières (24 mai 1886 - 11 aprilie 1942)
  • Au trecut 103 ani de la naşterea tenorului român Garbis Zobian (24 mai 1915 - 29 septembrie 2002)
  • 100 de ani au trecut de la premiera operei Castelul lui Barbă-Albastră de Bela Bartok (24 mai 1918)
  • Flautistul şi compozitorul german Linde Hans-Martin împlineşte 88 de ani (24 mai 1930)
  • La mulţi ani îi urăm dirijorului Voicu Enăchescu - 75 ani (24 mai 1943)
  • Se împlinesc 44 de ani de la trecerea în eternitate a pianistului şi compozitorului american Duke Ellington (29 aprilie 1899 - 24 mai 1974)
  • Au trecut 8 ani de la moartea sopranei germane Anneliese Rothenberger (19 iunie 1926 - 24 mai 2010)
  • Acum doi ani a trecut la cele veşnice dirijorul român Paul Popescu (29 aprilie 1929 - 24 mai 2016)

 

Ştiri muzicale din ţară

Începe, la Cluj-Napoca, Festivalul 'Elektro Arts'
Bookmark and Share
În perioada 24-26 mai 2018 are loc, la Cluj-Napoca, Festivalul Internaţional de Arte Digitale Elektro Arts, o ediţie dedicată Centenarului Marii Uniri. Evenimentul este organizat de Academia de Muzică Gheorghe Dima și Universitatea de Artă și Design, sub genericul Reconciliere, un titlu care, potrivit organizatorilor, invocă demnitatea, încrederea și respectul între persoane, grupuri profesionale şi instituţii.
Astăzi, 24 mai, de la ora 19.00, Sala Studio a Academiei de Muzică Gheorghe Dima găzduieşte primul spectacol al Festivalului - Fluxuri - în care vor fi prezentate compoziţiile selecţionate în urma sesiunii de call for works a acestei ediții, interpretate de oboistul Adrian Cioban, Zoltán Réman - saxofon, pianista Silvia Sbârciu şi violista Aida-Carmen Soanea. Spectacolul este coordonat de Adrian Borza și este dedicat muzicii electroacustice mixte şi proiecțiilor video. 
 
Concert aniversar la Filarmonica din Piteşti
Bookmark and Share
Filarmonica din Piteşti împlineşte 11 ani de la înfiinţare, prilej cu care organizează un concert astăzi, 24 mai 2018. Solişti vor fi violonistul Răzvan Stoica şi pianista Andreea Stoica, iar la pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Oprea. Programul este alcătuit din lucrări de compozitori români - Ciprian Porumescu, Nicolae Kirculescu, Grigoraş Dinicu, Vasile Filip şi Tiberiu Olah. Concertul este găzduit de Centrul Multifuncțional din Piteşti, de la ora 19,00. 
 
Pianistul Botond Szöcs - recital la Cluj
Bookmark and Share
Pianistul Botond Szöcs susţine un recital astăzi, 24 mai 2018, de la ora 18,30, la Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca. El va interpreta Sonata nr. 21 Waldstein de Ludwig van Beethoven, Rapsodia spaniolă de Franz Liszt şi Momente muzicale op. 16 de Serghei Rahmaninov.
Născut la Sfântu Gheorghe în 4 iunie 1995, pianistul Botond Szöcs a studiat la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania Braşov, la clasa prof. univ. dr. Stela Drăgulin, şi a câştigat numeroase premii în concursuri naţionale şi internaţionale. 
 
'Classic meets Romanian' - titlul concertului de la Filarmonica din Ploieşti
Bookmark and Share
Classic meets Romanian - astfel se intitulează concertul propus astăzi de Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti. Alături de Orchestra Simfonică a Instituţiei vor evolua Alex Calancea Band, Ploieşti Jazz Trio şi Orchestra Populară Flacăra Prahovei condusă de Marian Dovinca. Concertul, o fuziune între clasic, rock, folclor şi jazz, va fi dirijat de Vlad Mateescu. Concertul are loc, de la ora 19.00, la Casa Sindicatelor din Ploieşti. 
 
Solişti din Ungaria, în concertul Filarmonicii din Târgu Mureş
Bookmark and Share
Dirijorul Junping Qian din China şi pianiştii Simon Izabella şi Várjon Dénes din Ungaria sunt invitaţii Filarmonicii din Târgu Mureş în concertul de astăzi, 24 mai 2018. Pe afiş sunt înscrise trei lucrări - Uvertura în stil italian de Franz Schubert, Concertul KV 365 pentru două piane şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia a 6-a Pastorala de Ludwig van Beethoven. Seara muzicală găzduită de Palatul Culturii din oraş, de la ora 19,00, este înscrisă pe agenda Zilelor Muzicale Târgumureşene, care se vor încheia în 31 mai. 
 
Concert dirijat de Iulian Rusu, la Filarmonica din Braşov
Bookmark and Share
Filarmonica din Braşov organizează astăzi, 24 mai 2018, un concert pe care îl dirijează Iulian Rusu. În program - Rondo alla turca de Wolfgang Amadeus Mozart, Rondo veneziano de Gian Pierro Reverberi şi Todo Buenos Aires de Astor Piazzola. Soliştii serii sunt pianistul Sorin Petrescu şi percuţionistul Doru Roman. Ora de începere: 19,00. 
 
Medalion Johannes Brahms, la Filarmonica din Arad
Bookmark and Share
Program Johannes Brahms astăzi, 24 mai 2018, la Filarmonica din Arad. Uvertura Tragica op. 81, Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră şi Simfonia a IV-a în mi minor sunt cele trei lucrări care vor fi interpretate sub conducerea dirijorului italian Vittorio Parisi. Solistă - Anna Savkina din Rusia. Concertul are loc la Cercul Militar din Arad, începând cu ora 19,00. 
 
Dana Borşan concertează la Oradea
Bookmark and Share
Pianista Dana Borşan susţine un concert astăzi, 24 mai 2018, la Filarmonica din Oradea. În compania Orchestrei Simfonice a instituţiei, muziciana va interpreta Concertul nr. 2 op. 21 în fa minor de Frederic Chopin. Înainte însă de această lucrare vor fi interpretate Rondo-ul de noapte din creaţia lui Adrian Iorgulescu şi Simfonia a III-a în re major de Franz Schubert. Concertul va începe la ora 19,00 şi se va desfăşura sub conducerea dirijorului Romeo Râmbu. 
 
Se deschide Festivalul Vox Mundi, la Timișoara
Bookmark and Share
Astăzi, 24 mai 2018, se deschide, la Timişoara, Festivalul Coral Internațional Vox Mundi, ajuns la cea de-a II-a ediţie. Evenimentul este organizat până în 27 mai de Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima, cu sprijinul Primăriei Timişoara. Anul acesta, la Vox Mundi vor participa corurile Madrigal şi Sound, dar și jurnalistul Antoine Pecqueur, de la Mezzo Tv. Alături de ei, vor evolua coruri din Finlanda, Spania și Polonia. Timișoara va fi reprezentată la festival de Corul de fete al Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” și de Corul de copii „Cantanti”, ambele coordonate de Maria Gyuris. 
Festivalul începe cu un workshop de jurnalism cultural susţinut de Antoine Pecqueur, de la ora 10,00, la Sala CEDO a Camerei de Comerţ şi Industrie Timişoara. Iar de la ora 18,00, la Colegiul Ion Vidu va avea loc un concert aniversar susținut de Corul pe voci egale al Colegiului, marcând 50 de ani de existenţă, dintre care 30 de ani cu prof. Maria Gyuris la conducere. 
 

Actualitatea internaţională

Alexandru Tomescu și Josu de Solaun, în recital la Madrid
Bookmark and Share
România este ţară invitată de onoare la cea de-a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid, care va avea loc în perioada 24 mai-10 iunie 2018. Programul participării României include peste 100 de evenimente: prezentări de carte, conferințe, proiecții de documentare și ecranizări ale unor opere literare, expoziții de fotografie, concerte de jazz și muzică clasică. În prima seară a evenimentului, astăzi, 24 mai 2018, pianistul Josu de Solaun și violonistul Alexandru Tomescu vor susține un recital la Muzeul Național Centru de Artă Regina Sofia. Muzicienii vor interpreta lucrări de George Enescu și piese scrise de compozitori spanioli. 
 

Vizualizări: 292

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor