altmarius

cultură şi spiritualitate

Festival Enescu 2023: 29 august Sala Palatului ora 20

CORUL MAGGIO MUSICALE FIORENTINO

 Datemarți, 29 august 2023
 Time8:00 PM - 10:00 PM

ORCHESTRA ȘI CORUL MAGGIO MUSICALE FIORENTINO
ZUBIN MEHTA dirijor
LORENZO FRATINI dirijorul corului

Enescu Preludiul operei Oedip
Mahler Simfonia nr. 2 în do minor, Resurecția
       CHRISTIANE KARG soprană
       MICHÈLE LOSIER alto

Înființată în 1928 de Vittorio Gui sub numele de Stabile Orchestrale Fiorentina, orchestra cântă încă de la început în concertele și operele de la fostul Teatro Comunale din Florența, în prezent Teatro del Maggio Musicale Fiorentino. Astăzi, Orchestra este în continuare considerată una dintre cele mai bune orchestre atât de dirijorii, cât și de publicul din întreaga lume. În 1933, la nașterea Festivalului, ia numele actual de Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino.

După Gui, principalii dirijori au fost Mario Rossi (1937) și Bruno Bartoletti (după cel de-al Doilea Război Mondial). Capitole fundamentale în istoria orchestrei sunt anii 1969-1981, când postul de dirijor principal i-a fost încredințat lui Riccardo Muti, apoi lui Zubin Mehta, care a devenit dirijor principal din 1985. În istoria sa, Orchestra del Maggio a fost condusă de cei mai mari dirijori, cum ar fi Victor de Sabata, Antonio Guarnieri, Gino Marinuzzi, Gianandrea Gavazzeni, Tullio Serafin, Wilhelm Furtwängler, Bruno Walter, Otto Klemperer, Issay Dobrowen, Jonel Perlea, Erich Kleiber, Artur Rodziński, Dimitri Mitropoulos, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Thomas Schippers, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Carlo Maria Giulini, Georges Prêtre, Wolfgang Sawallisch, Carlos Kleiber, Georg Solti, Riccardo Chailly, Giuseppe Sinopoli, Seiji Ozawa, Daniele Gatti și Fabio Luisi, din aprilie 2018 până în iulie 2019, în calitate de dirijor principal. În prezent, Daniele Gatti este dirijor principal, iar Zubin Mehta este dirijor onorific pe viață.

Atât de mulți compozitori au dirijat o premieră a pieselor lor muzicale la Maggio Musicale Fiorentino, cum ar fi Richard Strauss, Pietro Mascagni, Ildebrando Pizzetti, Paul Hindemith, Igor Stravinski, Goffredo Petrassi, Luigi Dallapiccola, Krzysztof Penderecki și Luciano Berio. Începând cu anii 1950, Orchestra a realizat numeroase înregistrări, de asemenea pentru radio și televiziune, care au primit premii importante, inclusiv, în 1990, Premiul Grammy. La cea de-a 80-a aniversare a fondării sale, Orchestra a primit Fiorino d’Oro al orașului Florența.

Înființat în 1933, primul an al Festivalului Maggio Musicale, sub conducerea lui Andrea Morosini, Corul Maggio Musicale Fiorentino a fost întotdeauna unul dintre cele mai prestigioase ansambluri vocale italiene, atât pentru repertoriul de operă, cât și pentru cel simfonic. Corul a avut mulți maeștri importanți, printre care Adolfo Fanfani, Roberto Gabbiani, Vittorio Sicuri, Marco Balderi, José Luis Basso, Piero Monti și, din 2013, Lorenzo Fratini.

Corul a interpretat, de asemenea, muzică vocală de cameră și muzică contemporană, cu premiere ale unor compozitori importanți din secolul XX, precum Krzysztof Penderecki, Luigi Dallapiccola, Goffredo Petrassi, Lugi Nono și Sylvano Bussotti. Deosebit de semnificativă este colaborarea cu mari dirijori precum – printre mulți alții – Zubin Mehta, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Carlo Maria Giulini, Bruno Bartoletti, Gianandrea Gavazzeni, Wolfgang Sawallisch, Georges Prêtre, Myung-Whun Chung, Seiji Ozawa, Semyon Bychkov, Giuseppe Sinopoli, Lorin Maazel, Fabio Luisi și Daniele Gatti.

În ultimii ani, Corul și-a extins repertoriul pentru a include lucrări coral-simfonice majore moderne și clasice și a participat la numeroase turnee, de asemenea, cu Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino.

Cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, Corul a susținut trei concerte festive conduse de Riccardo Muti la Ravenna, Florența și Verona.

În 2003 a câștigat premiul Grammy cu Renée Fleming pentru CD-ul Belcanto, iar în 2013 a sărbătorit 80 de ani de la înființare cu spectacole dirijate de Lorenzo Fratini.

Născut la Bombay în 1936, Zubin Mehta a primit educație muzicală timpurie de la tatăl său, Mehli Mehta, un apreciat violonist și fondator al Orchestrei Simfonice din Bombay. După o scurtă perioadă de studii pregătitoare în medicină, în 1954 a plecat la Viena, unde a urmat cursurile de dirijat ale lui Hans Swarowsky la Academia de Muzică. În 1958 a câștigat Concursul Internațional de Dirijat de la Liverpool și Premiul Academiei de Vară Tanglewood; din 1961 a fost chemat să dirijeze Orchestrele Filarmonicilor din Viena și din Berlin, cât și Filarmonica din Israel, orchestre cu care se mândrește cu o colaborare de peste 50 de ani. 

Director muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal (1961-1967) și al Filarmonicii din Los Angeles (1962-1978), a fost numit, în 1977, director muzical al Filarmonicii din Israel, al cărei director muzical a devenit, din 1981, pe viață; în octombrie 2019 a părăsit conducerea după mai bine de 50 de ani și a fost numit director emerit. În 1978 și timp de 13 ani, cea mai lungă perioadă din istoria orchestrei, Zubin Mehta a devenit director muzical al Filarmonicii din New York, iar din 1985 până în 2017 a fost numit dirijor principal al Orchestrei del Maggio Musicale Fiorentino, al cărei director onorific pe viață este până în prezent.

Zubin Mehta încurajează descoperirea și promovarea de noi talente muzicale în întreaga lume: împreună cu fratele său Zarin, este co-președinte al Fundației muzicale Mehli Mehta din Bombay, datorită căreia peste 200 de copii sunt educați în muzica clasică occidentală; în mod similar, Școala de muzică Buchmann-Mehta din Tel Aviv oferă tinerilor muzicieni posibilitatea de a se dezvolta, în strânsă legătură cu Filarmonica din Israel, ca un nou proiect de predare a tinerilor arabo-israelieni din orașele Shwaram și Nazareth cu profesori locali și membri ai Filarmonicii din Israel.

Lorenzo Fratini, născut la Prato în 1973, a absolvit compoziția, compoziția vocală polifonică, muzica corală și dirijatul coral, orchestrația și clarinetul la Conservatoarele din Bologna, Ferrara, Florența și Milano. A urmat diferite cursuri de dirijat conduse de Gustav Kuhn, Gianluigi Gelmetti și Piero Bellugi și de dirijat coral cu Roberto Gabbiani, Fabio Lombardo, Andrew Lawrence King și Diego Fasolis.

A dirijat diverse concerte cu Orchestra Regionale Toscana, Orchestra Radio din București, Orchestra Operei din Cluj-Napoca, Orchestra Teatrului Olimpic din Vicenza, Orchestra Teatrului Verdi din Trieste și Orchestra Teatrului Comunal din Bologna. După o scurtă perioadă la Teatro Carlo Fenice din Genova, între 2004 și 2010 a fost dirijorul corului Fondazione Teatro Lirico Giuseppe Verdi din Trieste, iar între 2011 și 2012 a fost dirijorul corului Teatro Comunale din Bologna, unde a dirijat orchestra și corul în Peer Gynt și Ein Sommernachtstraum de Mendelssohn pentru Bologna Estate 2011.

A fost invitat de mai multe ori ca maestru de cor de către Academia Națională Santa Cecilia din Roma și a fost maestru de cor timp de două veri la Rossini Opera Festival, colaborând la producția Mosè in Egitto, care a câștigat Premio Abbiati. A lucrat cu dirijori de marcă, printre care Daniel Oren, Lorin Maazel, Christoph Eschenbach, Wayne Marshall, Nello Santi, Pinchas Steinberg, Roberto Abbado, Nicola Luisotti și Daniele Gatti. A dirijat în premieră mondială muzică de Fabio Vacchi, Giampaolo Coral, Randall Meyers, Tan Dun și Arvo Pärt. Din ianuarie 2013 este dirijor al Corului de la Maggio Musicale Fiorentino.

Recent, a dirijat Corul Maggio Musicale Fiorentino în cele două concerte inaugurale ale noului Auditorium al Teatro del Maggio.

Vizualizări: 5

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor