altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 24 august 2021

“Amorul ilicit al Hortensiei” plus 9 more


Amorul ilicit al Hortensiei

Posted: 23 Aug 2021 11:41 AM PDT

Îmi place cînd biografiile romanțate ies din tipic și se transformă în romane nonficționale. Cînd autorul, în loc să urmărească destoinic CV-ul unei personalități, cum se întîmplă de obicei, alege un episod din viața personalității-personaj  și o tratează cu libertăți artistice pe care canonul genului nu le îngăduie. Hortensia Papadat-Bengescu devine un astfel de personaj pentru Ana Maria Sandu*, care scrie un roman de dragoste despre relația literar-amoroasă dintre autoarea Fecioarelor despletite și criticul E. Lovinescu (E.L., în carte). Are mai puțină importanță că biografei i-o fi venit  idee asta din pricină că H.P.-B. a avut o viață ucigător de banală pînă a început să frecventeze Sburătorul, cenaclul lui Lovinescu, și și-a intrat în mînă ca romancieră. Femeia măritată încă de la 20 de ani, care are patru copii cu mult mai bătrînul judecător Papadat, se rupe de cercul Vieții Românești de la Iași,  apoi cedează avansurilor lui Lovinescu, și el căsătorit, cu care începe o lugă relație clandestină – Hortensiei nu-i trece prin cap să divorțeze, iar criticului nici atît.

 

Hortensia vine la București doar din cînd în cînd, tocmai de la Focșani, dar cei doi își scriu cu regularitate lungi epistole de îndrăgostiți înzestrați cu condei, iar Lovinescu, tot mai convins de talentul ei, e cel ce o îndeamnă să scrie romane „obiective”. Marea lor preocupare suplimentară e să salveze aparențele, dar e greu de crezut că sburătoriștii nu și-au dat seama de legătura lor clandestină. Biografa lasă de înțeles că așa stăteau lucrurile, dar nu insistă, la fel cum nu-i contabilizează lui Lovinescu celelalte amoruri cu cenaclistele sale. O urmărește pe H.P.-B. în drumul ei spre gloria literară, apoi după moartea lui Lovinescu, în anii nefericirii ei alături de mărginitul Papadat pe care-l detestă și căruia ajunge să-i țină loc de infirmieră. Apoi în ultima parte a vieții sale, cînd H.P.-B. nu mai are energie să-și ducă la capăt ultimul roman, Străina, și supraviețuiește uitată și de cititori și de confrați.

Ana Maria Sandu își pliază excelent stilul după E.L. și EA din ale căror scrisori citează des, încît îți dă senzația că și textul ei aparține de fapt celor doi. Ca și în romanele Hortensiei Papadat-Bengescu, epicul nu e punctul forte al cărții, ci pătrunzătoarea analiză a „trăirilor” îndrăgostiților-literați și a felului în care protejata lui Lovinescu își scrie cărțile, revenind asupra manuscrisului și trecîndu-l de mai multe ori pe curat, pînă cînd textul se limpezește.

Ai senzația la lectură că te întorci în timp, la romanul modernist de analiză psihologică, un roman izbutit, în care nu există nici cea mai mică intenție de parodie postmodernă. În ciuda faptului că își ia libertăți de la convențiile biografiei clasice, cartea Anei Maria Sandu nu se abate de la viața reală a personajului său, și asta fără ca romanul să sufere de uscăciune documentară sau de romanțare silnică. Îmi place să cred că Străina ei îi va interesa ca roman și pe cititorii care nu știu mare lucru despre Hortensia Papadat-Bengescu, iar pentru cei pe care îi interesează H.P.-B. că va fi o madlenă care să-i facă să se întoarcă la cărțile ei.

 

Cristian TEODORESCU

 

*Ana Maria Sandu, Hortensia Papadat-Bengescu –  Străina, Editura Polirom, 2021

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cPwFkIJN_bM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Filme moldovenești realizate în ultimele două decenii, la Cinema Mu...

Posted: 23 Aug 2021 07:17 AM PDT

Zilele Filmului din Republica Moldova la Bucureşti, eveniment organizat de Ambasada Republicii Moldova în România, în parteneriat cu CNC MOLDOVA şi Muzeul Naţional al Țăranului Român, va avea loc în perioada 27 – 29 august 2021 la Cinema Muzeul Țăranului. Evenimentul marchează împlinirea a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova şi tot atâția ani de relaţii diplomatice dintre cele două state, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova, în anul 1991. Zilele Filmului din Republica Moldova la Bucureşti prezintă cinefililor filme moldovenești realizate în ultimele două decenii. O parte dintre aceste filme nu au mai fost proiectate în cinematografele din România. Filmele prezentare la Cinema Muzeul Țăranului, cu această ocazie, sunt rodul creației noii generații de cineaști din Republica Moldova, care au găsit o voce identitară distinctă în cinematografia europeană.

 

Sâmbătă, 28 august, de la ora 15:00, profesioniştii români din cinematografie sunt invitaţi, alături de cineaşti moldoveni, la o întâlnire de industrie care are ca scop identificarea unor colaborări între România şi Republica Moldova.

Cu această ocazie, la proiecţii vor fi prezenţi, pentru discuţii cu publicul:Maxim Chisnicean (regizor „Memoria”), Pavel Brăila (regizor „Shoes for Europe”), Oleg Condrea (artist de decupaj și animator de personaje a filmului „Of”, regizat de Vlad Bogarin), Mihail Rezuneț (regizor „Mamu”), Ronin Terente (actorul principal, compozitorul și co-scenaristul „Today artist, tonight taxist”, regizat de Dumitru Grosei), Lev Voloșin (echipa de producție filmele „Aripi” și seria „Dji. Death”, regizor Dmitri Voloşin), Valeriu Andriuță (regizor filme: „Eu sunt Dorin”, „Salix Caprea”, „Chers Amis”), Igor Cobileanski (regizor film „Colecția de arome”), Ana-Felicia Scutelnicu (regizor film „Anișoara”) şi Valentina Iusuphodjaev (Directorul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova).

Invităm publicul cinefil să ne fie alături în aceste trei zile de sărbătoare a cinematografiei moldovene la București.

Preţ bilet: 12 lei/ bilet întreg sau 8 lei/ bilet redus

Bilete sunt disponibile pe eventbook.ro.

PROGRAM:

Vineri, 27 august

18:00 – Anișoara(1h 46 min.)

regie: Ana-Felicia Scutelnicu

20:45 Pași pe graniță (1h 12 min.)

Regie: Alecu Deleu

Sâmbătă, 28 august

17:30Goodbye, Olegovici! (1h 12 min.)

Regie: Eugeniu Popovici

20:00 Așteptați răspunsul operatorului / Please hold the line (1h 26 min.)

Regie: Pavel Cuzuioc

Duminică, 29 august

Bloc I – 15:00(program trei filme în regia lui Valeriu Andriuță)

Eu sunt Dorin (23 min.)

Salix Caprea (30 min.)

Chers Amis (23 min.)

Bloc II -17:30

Of (15 min.)

Regie: Vlad Bolgarin

Aripi (8 min.)

Regie: Dmitri Voloșin

Seria Dj. Death (14 min.)

Regie: Dmitri Voloșin

Colecția de arome (14 min.)

Regie: Igor Cobileanski

Mamu (19 min.)

Regie: Mihail Rezuneț)

Today artist, tonight taxist (15 min.)

Regie: Dumitru Grosei

Shoes for Europe (26 min.)

Regie: Pavel Brăilă

20:45 – Memoria (70 min.)

Regie: Maxim Chisnicean

Organizator: Ambasada Republicii Moldova în România

Parteneri: Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Asociația Industriilor Creative din Moldova (COR), Institutul Cultural Român,Muzeul Naţional al Țăranului Român, Clubul Ţăranului – La Mama

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, HistoriaIgloo, Arhitectura, Observator Cultural, InfinitezimalZiarul Lumina, LiterNet.ro,www.agerpres.ro,spotmedia.ro,www.ordineazilei.ro,www.modernism.ro,propagarta.ro,www.matricea.ro,www.promenada-culturala.ro,www.daciccool.ro,www.gokid.ro,www.onlinegallery.ro,www.cooperativaurbană.ro,www.accmediachannel.ro,revistapatronatuluiroman.ro,www.iqool.ro,www.Financiarul.ro,www.News24.roTerra Magazin.

 

 // anunță ICR.

Număr de vizualizări :36http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1tINBRXum80?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dans contemporan, activări stradale și instalații participative în ...

Posted: 23 Aug 2021 06:46 AM PDT

Poeţi, tineri artişti, grafferi şi sute de bucureşteni au luat parte între 21 şi 22 august la evenimentele pentru comunitate pregătite de ARCUB pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului Străzi Deschise. În perioada 21 august – 26 septembrie 2021, ARCUB participă la Străzi Deschise cu o serie de cinci weekenduri de evenimente. De la poeme despre Bucureşti scrise la propriu pe străzile oraşului cu ajutorul locuitorilor, la proiecte participative care au transformat pietonii în generatori de conţinut, la reprezentaţii de dans contemporan, programul primului weekend de evenimente ARCUB la Străzi Deschise s-a bucurat de un flux de peste 2.000 de persoane pe parcursul celor două seri de-a lungul Căii Victoriei.

 

 

La inaugurarea instalaţiei participative de pe vitrina Magazinului Muzica, de sâmbătă, 21 august, au participat bucureşteni şi artişti ai oraşului care şi-au imaginat în scris sau prin desene dorinţe şi visuri pentru Bucureştiul viitor. Faţada Magazinului Muzica a devenit astfel un spaţiu de dialog despre oraş care invită, timp de o lună, cât mai mulţi bucureşteni să contribuie cu propriile proiecţii despre oraş aşa cum şi-l doresc. Instalaţia participativă de la Magazinul Muzica va rămâne deschisă în weekendurile Străzilor Deschise până pe 19 septembrie inclusiv.

 

În aceeaşi seară, tot pe Calea Victoriei, a avut loc activarea stradală a proiectului inedit de literatură contemporană „Epopeea participativă 2021”. Singurul poem colectiv despre Bucureşti scris de 40 de poeţi a fost transcris, cu ajutorul stencils-urilor, pe Calea Victoriei. 840 de versuri scrise în 2015 pentru competiţia Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost redate pe asfalt de zeci de tineri şi artişti care au răspuns apelului pentru voluntari, organizat pentru realizarea acestui proiect. Iniţiativa şi conceptul proiectului îi aparţin poetei Svetlana Cârstean, care a fost prezentă la eveniment alături de alţi artişti ai Bucureştiului. Poemul colectiv despre Bucureşti poate fi „parcurs” de-a lungul pistei de biciclete dintre Hotelul Novotel şi Hotel Radisson de pe Calea Victoriei până la închiderea proiectului Străzi Deschise.

 

Programul evenimentelor ARCUB la Străzi Deschise a fost completat de reprezentaţiile de dans contemporan în zona Bisericii Kretzulescu. Contemporary Creative Dreamers au prezentat sâmbătă, 21 august, spectacolul „Bite the bullet / re:mix”, iar duminică, 22 august, Asociaţia Delazero a adus la Străzi Deschise spectacolul „Connect Urban Performance” cu fragmente coregrafice create în cadrul „Festivalului de Dans Contemporan Connect”, care explorează influenţa spaţiului urban asupra corpului uman.

 

ARCUB revine la Străzi Deschise în weekendul 4-5 septembrie cu spectacole de muzică, dans contemporan în zona Bisericii Kretzulescu şi un video-mapping pe calcanul clădirii Teatrului Odeon.

 

Calendarul evenimentelor ARCUB la Străzi Deschise poate fi consultat aici.

 

Despre Străzi Deschise 

Un proiect inițiat de ARCEN și sprijinit de Primăria Capitalei, Străzi Deschise transformă zone aglomerate din centrul oraşului în zone pietonale în fiecare weekend, pe parcursul perioadei 29 mai – 17 octombrie 2021. Proiectul îşi propune să pună în valoare spațiul public şi cuprinde 7 zone pietonale, 34 de străzi și 11,66 km de străzi care devin pietonale în fiecare sâmbătă și duminică, între 11.00 – 22.00. ARCUB participă la Străzi Deschise începând cu data de 21 august, cu o serie de evenimente participative și spectacole de dans contemporan, care au loc pe Calea Victoriei și zonele adiacente.

 

  

Detalii pe www.arcub.ro

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală și Bucharest Jazz Festival.

 

Număr de vizualizări :28http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/x4BzL_O1P1o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cel mai așteptat thriller al anului, ”Focul mocnit” de Paula Hawkin...

Posted: 23 Aug 2021 06:40 AM PDT

Începând cu finalul acestei luni, cititorii români se vor putea delecta cu una dintre cărțile așteptate cu sufletul la gură de iubitorii de thriller din întreaga lume, ”Focul mocnit” de Paula Hawkins. Romanul autoarei britanice va apărea la finalul acestei luni la editura Trei, în același timp cu publicarea ei în Statele Unite. ”Focul mocnit” este cel de-al treilea roman al Paulei Hawkins, autoarea thrillerului-fenomen „Fata din tren”, tradus în 50 de țări, vândut în peste 23 de milioane de exemplare la nivel mondial și ecranizat în anul următor lansării. După ce în 2017 a publicat „În ape adânci”, cel de-al treilea roman s-a lăsat așteptat până anul acesta. „Dumnezeu mi‑e martor, ultimii trei ani nu au fost ușori”, mărturisește scriitoarea britanică în capitolul de Mulțumiri, sugerând că nașterea acestei cărți nu a fost una facilă. 

 

Însă, așteptările fanilor – cel puțin ale celor europeni – au fost întru totul împlinite. Cel mai nou roman al Paulei Hawkins oferă cititorilor tot ce și-ar putea dori. În stilul care i-a adus celebritatea la nivel mondial, Hawkins construiește personaje credibile, interesante și o intrigă izvorâtă din zonele cele mai tenebroase ale psihicul uman. Romanul are un ritm alert, răsturnări de situație surprinzătoare și o structură neobișnuită, în sensul că cititorii vor descoperi un roman în roman a cărui acțiune se împletește în mod straniu cu realitatea narată, trecutul ajunge din urmă prezentul, iar întâmplări de mult îngropate se reflectă, ca în oglindă, în prezent.

Intriga principală a thrillerului urmărește răspunsul la întrebarea „cine l-a ucis pe Daniel Sutherland”, un tânăr de 23 de ani, care locuia pe o barcă ancorată pe un chei londonez. Pe măsură ce ancheta poliției avansează, Paula Hawkins introduce în scenă personajele: Angela, mama lui Daniel, care a murit în condiții oarecum suspecte, cu două săptămâni înaintea fiului său, Carla, mătușa lui Daniel, Theo, soțul acesteia, scriitor renumit. Miriam, care locuiește pe barca vecină, este cea care a anunțat crima și tot ea este cea care a furnizat polițiștilor informații care i-a pus pe piste mai mult sau mai puțin corecte. Cu probleme fizice și instabilă emotional, Laura, care a avut o relație de o noapte cu Daniel este suspectul principal. Dar să fie, într-adevăr, chiar ea cea care l-a ucis pe bărbat?

Pe măsură ce acțiunea avansează, cititorii descoperă secretele fiecărui personaj. Aproape toți cei implicați locuiesc într-o arie geografică restrânsă și, într-un fel sau altul, fiecare dintre ei ar fi avut motive să-l ucidă pe Daniel. Acțiunea se complică în momentul când sunt descoperite noi crime și alte fapte abominabile între care se numără: trădări, viol, furturi, plagiat, neglijență criminală (sau poate doar o altă crimă?), relații de familie dizarmonice (sau incestuoase?) și răzbunare. Romanul polițist scris de Theo ascunde o poveste îndelung tăinuită, iar Paula Hawkins reușește să împletească magistral realitatea cu ficțiunea și trecutul cu prezentul.

Cu această carte am vrut să dezvălui modul cum nicio tragedie nu se întâmplă în mod izolat. Un accident din copilărie are ramificații decenii mai târziu. Să te încrezi într-o persoană nepotrivită, la timpul nepotrivit îți poate scoate total viața de pe făgașul normal”, spune scriitoarea britanică.

Fiecare personaj al thrillerului are o traumă, un secret ascuns cu dibăcie în spatele aparențelor. Iar acest „foc mocnit” are nevoie de foarte puțin ajutor pentru a se aprinde într-o vâlvătaie care mistuie totul în jur: vieți omenești, cariere, imagine publică, viitor.

În ciuda faptului că personajele romanului Focul mocnit ilustrează cele mai întunecate trăsături care pot exista în psihicul omului, Paula Hawkins spune că ultimul ei roman este în primul rând o carte despre dragoste, despre modul cum unii oameni reușesc să se recupereze după pierderea ei, iar alții, nu. „Mă interesează modul cum devenim persoanele care suntem; cum alegem să păstrăm amintirea anumitor lucruri și cum ajung acestea să ne rănească. Semințele distrugerii sunt adesea chiar în interiorul nostru”, a mai spus  autoarea britanică într-un interviu pentru Goodreads.

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7w8pnz0rlTo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Muzeul Municipiului București la Art Safari 2021: „Seducție și triu...

Posted: 23 Aug 2021 06:38 AM PDT

Muzeul Municipiului București invită iubitorii de artă să viziteze expoziția „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România” care va fi oferită publicului la Art Safari București în perioada 16-26 septembrie 2021. Tablourile selectate din patrimoniul Pinacotecii București pentru a face parte din această expoziție vor fi expuse la ARCUB Hanul Gabroveni.

Expoziția va prezenta o serie importantă de lucrări din creația multor femei-artist din România ce au studiat la München și Paris, apoi au expus în România, dar și în Franța, Italia, Spania sau Germania, fiind implicate în mișcările artistice moderne și de avangardă. O parte dintre ele și-au continuat activitatea și după cel de-al Doilea Război Mondial, într-un nou și dificil context politic și ideologic. Curator este dr. Elena Olariu – director adjunct Secția Artă Conservare Restaurare, iar echipa curatorială este formată din Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan Ghilia.

 

Elena Olariu: „Deschiderea parcursului expozițional pregătit pentru Art Safari se va face cu un spațiu dedicat Reginei Maria, în calitate sa de protectoare a artelor, cel mai important mecena al epocii, secondată de artistele care s-au născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și au activat în perioada interbelică. Expoziția va cuprinde și opera unor artiste contemporane, sugerând pe deplin întreaga perioadă de afirmare feminină în artele plastice. Vor fi expuse peste 80 de lucrări ale unor personalități precum Cecilia Cuțescu Storck, Milița Petrașcu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Olga Greceanu, Cornelia Babic-Daniel, Nina Arbore, Lucia Demetriade-Bălăcescu, Adina Paula Moscu, Lena Constante, Ligia Macovei, Margareta Sterian și Geta Brătescu. Toate acestea sunt nume care rezonează în memoria publicului, bucurându-se de succes”.

 

Muzeul Municipiului București participă la Art Safari 2021 și cu o expoziție asociată, care poate fi vizitată la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici: „Ecaterina Vrana: UnSeen”. Ecaterina Vrana (1969-2019) a fost și rămâne o prezență singulară în spațiul artelor românești. Exponentă a generației postdecembriste, artista s-a poziționat de la început ca o prezență insolită, în special prin modalitatea sculpturală de a folosi vopseaua (pasta), prin asocierile cromatice, dar și prin stilul aparent de inocență plastică/ „faux naïve”. Expoziția „Ecaterina Vrana: UnSeen”, curatoriată de Felicia Raetzky, propune o radiografiere a motivelor simbolice întâlnite pe întregul parcurs al creației artistei și identifică un arc peste timp în ceea ce privește o sincronicitate evolutivă a personajelor pe care artista le redă în opera sa, fie în perioada de tinerețe, „Doctori ”(1993), fie schița ultimei lucrări realizate de artistă, „Așteptând doctorii” (2019).

 

Iubitorii de artă și istoria artei pot profita de aceste frumoase zile bucureștene pentru a vizita și alte locuri de referință pentru cultura românească. Cei care, după ce vor admira tablourile Ceciliei Cuțescu Storck și Ligiei Macovei expuse la Art Safari, vor dori să-și completeze cunoștințele și chiar să le vadă atelierele de artist, sunt invitați să viziteze muzeele din patrimoniul MMB aflate pe Str. Vasile Alecsandri nr 16, respectiv Str. 11 lunie nr 36-38.

 

Anul acesta Art Safari se desfășoară în două spații: Palatul Dacia-România – viitorul sediu al Pinacotecii București – și ARCUB Hanul Gabroveni. Evenimentul are loc sub patronajul Ministerului Culturii având ca parteneri strategici Muzeul Municipiului București și Primăria Capitalei.

 

Număr de vizualizări :33http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/fB2NlSbbuBo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Corul Madrigal și Marius Manole în Concertul Extraordinar „Ave Mari...

Posted: 23 Aug 2021 06:30 AM PDT

Duminică, 29 august 2021, de la ora 20:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Opera Națională București invită publicul meloman la Concertul Extraordinar „Ave Maria”. Evenimentul se va desfășura în cadrul programului Promenada Operei și îi va avea ca invitați pe actorul Marius Manole și copii din ansamblurile instrumentale și corale ale Programului Național Cantus Mundi: trupa de percuție Young Beats – fondată și coordonată de muzicianul Zoli Toth și Cor cu Dor – fondat și coordonat de Teodora Jaworski.

 

 

 

 

„Iată că „Ave Maria”, un concept artistic unic pregătit de Corul Madrigal pentru celebrarea Sfintei Marii, revine din nou pe scenă în această vară datorită unui parteneriat cu prestigioasa instituție a Operei Naționale București. Suntem bucuroși că a patra reprezentație „Ave Maria” îl are din nou ca invitat special pe actorul Marius Manole, dar și pe talentații copii din Programul Național Cantus Mundi, care aduc mereu un plus de culoare și prospețime proiectelor Madrigal. Ne bucurăm să putem performa în aer liber, pe esplanada Operei Naționale, un spațiu atât de generos și  apreciat de iubitori ai muzicii și artelor spectacolului” – a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. 

 

După ce pe 15 august a fost ovaționat la scenă deschisă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, se întoarce pe scena bucureșteană cu o nouă reprezentație a spectacolului „Ave Maria”, ce cuprinde un repertoriu dedicat imaginii Fecioarei Maria în muzica universală, îmbogățit cu o selecție emoționantă de Psalmi, redată magistral de Marius Manole. Spectacolul va fi întregit de o scenografie spectaculoasă, ce conține proiecții impresionante și un design de iluminat arhitectural.

 

Programul Concertului Extraordinar „Ave Maria” cuprinde lucrări selectate de dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Anna Ungureanu, din creația autohtonă și internațională, de facturi și stiluri diferite și aduce sonorități de inspirație sacră, de la compoziții ale filonului bizantin ortodox, până la motete ale Renașterii sau partituri complexe din istoria muzicii universale și contemporane.

 

 

 

Biletele se pot achiziționa de pe platforma http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București. Costul unui bilet pornește de la 40 lei.

 

 

 

 

 

Parteneri: Opera Națională București, Opera Comică pentru Copii

 

Mai multe informații sunt disponibile pe www.madrigal.ro, https://operanb.ro/ și pe paginile de social media ale celor două instituții.

 

*

 

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

După 58 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.680 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

 

Opera Națională București, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, este cea mai importantă scenă dedicată spectacolului muzical şi coregrafic din România.

Instituţionalizată în 1921, marcând în 2021 o sută de ani de la înfiinţare, Opera Naţională Bucureşti a fost constituită pe fondul existenţei pe teritoriul României, încă din 1885 a Companiei Opera Română înfiinţată de George Stephănescu, ce își desfășura spectacolele pe scena Teatrului Național.

Primul spectacol oficial a avut loc pe 8 decembrie 1921 cu spectacolul Lohengrin de Richard Wagner, prilej cu care marele compozitor George Enescu s-a aflat la pupitrul dirijoral, dorind astfel să sublinieze sprijinul și implicarea sa efectivă în realizarea acelui moment istoric în cultura neamului românesc.  În acest an, tot pe 8 decembrie, este programat spectacolul centenar, cu acelaşi titlu, în regia lui Silviu Purcarete cu o distribuție de renume internațional.

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București prezintă publicului o altfel de Promenada Operei, transformând evenimentul de tradiție ajuns la a XI-a ediție într-un veritabil festival. În an centenar, Opera Națională București celebrează nu numai arta lirică, ci și artele spectacolului în general, din 27 august până în 12 septembrie, cu artiștii săi, dar și cu artiști invitați și instituții partenere, transformând esplanada din fața Operei într-un autentic hub cultural.

Din 27 august până pe 12 septembrie, Promenada Operei va găzdui peste 600 de artiști, va oferi publicului peste 2700 de minute de muzică și spectacol.

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_d0jGpbz1Ec?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Juriul Galei HOP- Gala Tânărului Actor 2021

Posted: 23 Aug 2021 04:00 AM PDT

Concursul Galei Tânărului Actor HOP se desfășoară în perioada 2-4 septembrie 2021, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Se vor pune bilete în vânzare la Casa de bilete a Teatrului Prichindel. Din juriul de concurs al GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediția a 24-a, fac parte: ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV, IOANA BOGĂŢAN – actriţă, MIHAI CONSTANTIN – actor, MARINA CONSTANTINESCU – critic de teatru și VAVA ȘTEFĂNESCU – coregrafă și dansatoare. 

 

Cei 26 de dansactori aflați în competiția finală vor concura pentru următoarele premii:

Premiul „Ştefan Iordache”, marele premiu al Galei HOP

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual

Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori

Premiul „Sică Alexandrescu”, Premiul special al juriului

 

Alte premii, găzduite:

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF”

Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală, acordat de actrița DORINA LAZĂR.

 

În zilele de 2 și 3 septembrie, de la ora 18.00, publicul poate urmări concursul din sala de spectacol a Casei de Cultură a Studenților sau transmisiunea în direct pe site-ul https://galahop.uniter.ro/, contul de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor), contul de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA) şi apoi, în 4 septembrie, până la ora 16.00 are timp să voteze dansactorii preferați pe www.galahop.uniter.ro.

 

Premiul Publicului va fi anunțat în cadrul FESTIVITĂȚII DE DECERNARE A PREMIILOR, sâmbătă, 4 septembrie, ora 19.00.

 

 

*

Tema: Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual.

Motto-ul prezentei ediţii: „Caragiale – o lume în mişcare”

„Ce lume! Ce lume! Ce lume!” (O scrisoare pierdută)

Director artistic: Gigi Căciuleanu 

Concursul Galei HOP: 2-3 septembrie, ora 18.00

Festivitatea de decernare a premiilor: 4 septembrie, ora 19.00

 

PARTENERII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2021

 

Organizatori:

Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

Consiliul Județean Alba

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

 

Proiect cultural finanțat de:

Ministerul Culturii

 

Parteneri:

Primăria Sector 5 Bucureşti prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”

Institutul Cultural Român

TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania

ITI – Institutul Internațional de Teatru, Secţia Română

 

Coproducător:

Societatea Română de Televiziune

 

Partener de tradiţie:

Societatea Română de Radiodifuziune

 

Partener cultural:

Radio RFI România

 

Parteneri media:

Ziarul Metropolis

LiterNet

d’E-pîn-geac

Daily Magazine

Zile și Nopți

urban.ro

 

Eveniment transmis LIVE de:

RoEvents

 

Partener de monitorizare:

MediaTrust

 

 

// anunță UNITER.

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/wrPfSt9S6T0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Lampio și grăuntele de lumină” invită copiii și părinții, în Amfit...

Posted: 23 Aug 2021 03:33 AM PDT

Spectacolul ”Lampio și grăuntele de lumină” de Victoria Pătrașcu, regia Tony Adam (spectacol pentru copii și familie) revine sâmbătă, 28 august 2021, de la ora 10, la Amfiteatrul în aer liber din Palatul Național al Copiilor. În distribuţie se află Lampio – Alexandru Ivănoiu, Stela – Ștefania Dumitru, Luciano – Tudor Cucu Dumitrescu, Zâna – Crina Matei, Noctilunga – Cosmin Vasile, Pasărea Hope – Cristina Marin Neagu, Spot – Andrei Dogaru, Flash – Florentin Munteanu, Ray – Alexandru Obretin, Țup – Alexandra Dogaru, Zdup – Denisa Ispir, Yup – Silvia Maurițiu. Își dă concursul corpul de balet al teatrului Stela Popescu, coordonat pentru acest proiect de cunoscutul coregraf,  Ioana Macarie. 

Povestea delicată și plină de sensibilitate adaptată și dramatizată pentru copii din  Lampio și grăuntele de lumină continuă să atragă săli pline de copii. Deviza sub care se petrec toate întâmplările poveştii noastre : „Poți străluci doar atunci când faci ceea ce îți place cu adevărat!” Lampio este un licurici care și-a pierdut lumina. Nu știe unde și când, dar este convins că trebuie să o găseasca. Altfel, ce ar mai fi un licurici pe Pământ fără lumina? Și uite așa apar miracole, magie, prieteni, provocări, iar căutările micului nostru personaj nu se opresc până nu își descoperă menirea în viață, pentru că el asta caută, de fapt.

Micul Lampio este erou într-o poveste terapeutică despre curaj, determinare, talent și descoperirea propriei valori. Este un spectacol care trebuie văzut cu sufletul, locul în care oamenii trăiesc cele mai mari transformări.

Lampio și grăuntele de lumină inspiră, înalță și schimbă.  Copiii își vor găsi un nou supererou care reușește să-și atingă scopul prin cunoștere și perseverență. Lampio este în fiecare dintre noi și oglindește căutările noastre, ale tuturor.

https://www.youtube.com/watch?v=UXW3l4koVWg

Biletele se pot cumpăra online, de pe platforma www.mystage.ro sau de la teatrul unde se joacă, în ziua spectacolului

 

www.teatrulstelapopescu.ro

www.facebook.com/TeatrulStelaPopescuOfficial

www.instagram.com/teatrulstelapopescu

 

Pentru acreditări de presă : Simona Iordache 0753174618, florentina.iordache@teatrulstelapopescu.ro.

Organizator : Primăria Municipiului Bucureşti prin Teatrul „Stela Popescu”

Parteneri media : Radio România Cultural, România TV, agenţiadecarte.ro, Ziarul de București, mySTAGE.ro, Revista Vitrina cu poezii, Metropola tv, Zile și nopți

Sponsori : InfoCons, DDS Diagnostic, Borsec, Austral

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/AeKoJfJNy6c?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

13 universități și academii din șase țări, 22 de spectacole, cu 170...

Posted: 23 Aug 2021 02:53 AM PDT

Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu, cea mai importantă manifestare de gen din Europa, structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), prezintă și anul acesta spectacolele de referință ale școlilor de teatru din întreaga lume. 

 

Akademie für Theater und Film Passau, școala de teatru a celebrului regizor David Esrig, este prezentă la cea de-a XXVIII-a ediție a FITS. De asemenea, Irisz Kovacs, regizorul spectacolului „Medeea”, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, clasa Radu Nica, va debuta ca regizor în cadrul Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu.

În același spectacol, Cabiria Morgenstern, fiica Maiei Morgenstern, va juca rolul Medeea.

Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu reunește anul acesta 22 de spectacole, cu peste 1600 de spectatori și 170 de participanți din partea a 13 universități și academii din Armenia, Germania, Marea Britanie, Republica Moldova, România și Statele Unite ale Americii.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), prin Departamentul de Artă Teatrală și Teatrul Național „Radu Stanca”, organizează anual Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural.

 

Highlights-urile ediției 2021

 

„Medeea”, după Euripides, în regia lui Irisz Kovacs, cu Andrada Balea, Alexandra Bob, Antonia Moldovan, Cabiria Morgenstern, Timeea Pădurean este prezentat de Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film, în cadrul FITS.

Publicul poate urmări spectacolul „Medeea” din cadrul FITS, în 25 august, ora 17:00, la Sala Cavas ULBS. Acces este gratuit în limita locurilor disponibile.

 „Decameronul”, după Giovanni Boccaccio, este spectacolul cu care Gabriel Sundukyan Național Academic Theatre Armenia participă pentru prima dată la FITS. Reprezentația va avea loc în 27 august, ora 18:00, la Teatrul Gong – parter.

În regia lui Lili Elbakyan, „Decameronul” îi are în distribuție pe Lili Elbakyan, Mariam Davtyan, Araksia Melikyan, Ruzanna Hakhnazaryan, Tsovinar Martirosyan, Mariam Shahinyan, Satenik Gasparyan, Gayane Moghrovyan.

Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu, nr. 17, şi online, pe www.sibfest.ro.

 

Între multiculturalism și dimensiunea practică în învățământul academic

 

Ediția din acest an a Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural își propune să promoveze multiculturalismul și dimensiunea practică a învățământului teatral sibian, prin cooperarea dintre cele trei specializări de licență ale Departamentului de Artă Teatrală din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu  – Actorie, Coregrafie, Teatrologie-Management cultural.

Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, coordonat de conf. univ. dr. Luminița Bârsan, este singura manifestare de acest gen din lume care este organizată și derulată de către studenți, masteranzi și doctoranzi, din perspectiva programei lor didactice, sub coordonarea cadrelor didactice de specialitate.

Ediția 2021 își propune desfășurarea unui Sezon de Ateliere de artele spectacolului cu participanți de renume la nivel mondial, dar și un bogat program editorial. În cadrul acestuia se derulează și Secțiunea Spectacole-lectură. Departamentul de Artă Teatrală, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, prin Radio România Cultural, realizează un demers unic în peisajul european al învățământului teatral. Conectați la dimensiunea editorială a tendințelor actuale din dramaturgia europeană, studenții, masteranzii și doctoranzii școlii sibiene de teatru, sub coordonarea artistică a unui cadru didactic de specialitate, interpretează piesele din Antologia pieselor reprezentante în secțiunea „spectacole-lectură”, în cadrul unui spectacol deosebit.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună” și are o serie de structuri asociate de prestigiu: Bursa de Spectacole de la Sibiu, Platforma de Cercetare Doctorală, Therme Forum, Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural, Programul de Voluntariat, Aleea Celebrităților.

 

Vizualizări: 41

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor