altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 1 august 2021

“Agenda culturală a MNLR” plus 7 more


Agenda culturală a MNLR

Posted: 31 Jul 2021 02:27 AM PDT

Muzeul Național al Literaturii Române anunță agenda culturală pentru perioada 2 – 8 august 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentelor.

 

Marți, 3 august 2021, ora 19.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Lansare de carte | Noapte credincioasă și virtuoasă de Louise Gluck

 

Primul volum din seria de autor dedicată poetei americane Louise Glück, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură din 2020, a apărut în limba română, în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu, în colecția ANANSI. World Fiction de la Editura Pandora M. Volumul Noapte credincioasă și virtuoasă a fost recompensat în 2014 cu National Book Award.

 

Vă invităm la evenimentul dedicat lansării volumului, care va avea loc în prezența traducătorului și coordonatorului colecției ANANSI. World Fiction, Bogdan-Alexandru Stănescu, și a trei dintre cele mai importante poete contemporane: Adela Greceanu, Anastasia Gavrilovici și Domnica Drumea. Moderatoarea evenimentului va fi Luana Stroe.

 

Noapte credincioasă și virtuoasă (2014) a marcat o etapă nouă în creația lui Louise Glück, după ce scriitoarea își adunase întreaga creație poetică într-o antologie masivă: Poems 1962-2012. Este un volum al ambiguităților, al eurilor care se dezvăluie în fața oglinzii vaste a nopții. Noaptea este fundalul pe care se desfășoară aventurile intelectuale ale acestor 24 de titluri distribuite în mod egal de-o parte și de alta a poemului Miezul nopții. Eul difuz care parcurge domeniul nocturn este generatorul ambiguităților, pentru că pune la îndoială atât «realitatea», cât și limba menită s-o exprime. Ambiguitatea inițială, a eului care nu se poate desprinde din comunitatea celor plecați pe râul timpului și al nopții, se transferă în omofonii purtătoare de sens și simultan de contrasens. În volum există și unele omofonii care nu au putut fi redate în limba română, precum cea din titlu și din poemul omonim sau polisemii imposibil de redat. Sper însă că am reușit să «echivalez» austeritatea și ambiguitățile de substanță ale volumului”, a mărturisit Bogdan-Alexandru Stănescu.

„Unul dintre motivele pentru care Glück s-a dovedit a fi o figură centrală a poeziei americane din ultimele cinci decenii este remarcabilul său talent de a reabilita magia. În ciuda austerității dezabuzate, ea rămâne o mare creatoare de magie. Nu este vorba aici despre optimism sau despre recuperare, în sensul convențional al cuvântului. Mai curând, pentru Glück și vocile personajelor sale, simpla supraviețuire apare ca o minune fără pereche… Ceea ce face ca Noapte credincioasă și virtuoasă să fie un volum atât de puternic este inventivitatea cu care autoarea reacționează nu doar în fața propriei condiții de muritor, ci și în fața viziunii cu totul noi asupra lumii pe care și-o construiește.” The New York Times Book Review

 

_________________________

 

Miercuri, 4 august 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Proiecție de film în cadrul Ecofest Tour 2021 | Șnițele Înaripate
Regia: Mihai Mălaimare
Distribuția: Mihai Mălaimare, Lavinia Șandru, Valentin Popescu, Ana Maria Pâslaru, Nicodim Ungureanu, Mihai Dinvale
Producător: FILMEX FILM SRL

 

__________________

 

 

Joi, 5 august 2021, 10.00-19.30

Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Proiecție | Marin Preda în interviuri și filmări de arhivă

 

Pentru a marca ziua de naștere a scriitorului Marin Preda, precum și închiderea expoziției Remember Marin Preda – 41. Adevăr şi manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute, proiect inițiat de scriitoarea Mariana Sipoș, vă invităm să vizionați o serie de interviuri de arhivă cu scriitorul Marin Preda.

Expoziția a fost vernisată în 18 mai 2021, în prezența reprezentanților presei și a fiilor lui Marin Preda, Nicolae Preda și Alexandru Preda, și a fost prelungită, la cererea publicului, până în data de 5 august 2021, ora 18.00. Proiectul este unul pilot, în deschiderea evenimentelor care vor avea loc în 2022, în cadrul Anului centenar Marin Preda, inițiat de MNLR.

Proiecțiile interviurilor au loc din oră în oră, în intervalul 10.00 – 18.00.

Începând cu ora 18.00, vom proiecta filmul Moromeții azi, realizat de Mariana Sipoș în 1995, în casa natală a lui Marin Preda din Siliștea-Gumești și la Mogoșoaia.

Invitați în film: Eugen Simion, Vasile Popovici, Cornel Popescu, Stere Gulea, rude, prieteni și consăteni ai lui Marin Preda.

Proiecția va fi prefațată de o evocare: Marin Preda – 99 de ani.

Participă: Ioan Cristescu, Mariana Sipoș  și Ion Bogdan Lefter

Programarea se face la numărul de telefon 0736.598.451 sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

____________________________

 

Joi, 5 august 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Proiecție de film Kinedok: Chemarea | 2019 | 70 min

Regie: Erik Praus

Producător: Peter Nevedal

Montaj, sunet: Peter Harum, Michal Dzadon

Imagine: Peter Kovac

Scenariu: Erik Praus

Muzica: David Kollar

 

Sinopsis

Prin portretul a trei călugări, documentarul de lung-metraj al lui Erik Praus captează atmosfera spirituală și mistică a mănăstirii ortodoxe Pochayiv Lavra în Vestul Ucrainei. Trei călugări: Gabriel, Vicilentius și Nazari își lasă în urmă viața seculară: soție, copii, serviciu și intră la mănăstire. Poveștile lor sunt metafore ale spiritualizării și purificării de pasiunile omenești pe fundalul unei realități tensionate ucrainene. Din cauza precarității materiale și a crizei spirituale, mulțimi de credincioși vizitează locurile de pelerinaj pentru a-și întări puterea și căpăta iertarea. Filmul înregistrează/observă cu respect viața de zi cu zi a călugărilor, surprinzând splendoarea mediului monastic. Calea credinței nu este doar un privilegiu al alesului, aceasta este deschisă pentru oricine simte chemarea.

 

___________________

 

Sâmbătă, 7 august 2021, orele 10.00-18.00

Străzi deschise | MNLR

Proiect inițiat de Primăria Municipiului București

Calea Victoriei 88

Expoziție Avangarda românească – Avangardă europeană

Cele 17 panouri vă invită să explorați invențiile plastice și verbale ale celor mai reprezentativi artiști (Marcel Iancu, Victor Brauner) și scriitori ai avangardei românești (Tristan Tzara, Gherasim Luca, Sașa Pană, Ion Vinea, Ilarie Voronca, Gellu Naum, Benjamin Fondane și Urmuz), spirite libere și originale, care au extins expresivitatea artistică și care au contribuit, alături de alte mari nume ale spațiului european, la schimbarea majoră a evoluției artistice a secolului XX.

Sâmbătă, 7 august 2021, 10.00-14.00

Calea Victoriei 88

Atelierele Thomasinei·

Poeme DADA. Atelier de educație muzeală pentru copii

Spații interactive – șotronul cuvintelor, geometrii poetice·

Muzeobuz – prezentarea site-ului, a platformei multimedia ·culturaindirect.ro, a aplicației MNLR, a audioghidurilor

 

____________________

 

Expoziții temporare

 

Expozitia „Horațiu – grafică, desen, pictură”

Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Petru Creția” și „Al. Oprea”, „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

 

Expoziția reunește peste 200 de lucrări realizate de Horațiu Mălăele, în diferite tehnici. De la portrete dintr-o singură linie, până la nuduri atent construite, de la acuarele până la pictură abstractă densă, lucrările sale ascund în esenţa lor o semantică de simboluri. Multiple sunt formele de artă prin care autorul a ales să se exprime: caricatură, desen, pastel, proză, poezie, autoportret în cuvinte și tușe de creion. Tuturor li se adaugă un simț al umorului ușor de recunoscut. La numărul 7 în Decalogul lui Horațiu Mălăele scrie astfel: „Nu-ți explica greșelile. Învăluie-le în mister și abstracțiune. Nu schimbă mare lucru, dar derutează”.

 

Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, în Târgu Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Reputat actor, regizor de teatru și film, artist plastic și scriitor, Horațiu Mălăele este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Secția Grafică. A avut peste 40 de expoziții personale în București, Paris, München, Montevideo, Toronto, New York etc. Peste 100 de expoziții de grup, peste 3.500 de caricaturi și desene publicate – câteva zeci de coperte de carte, afișe teatrale etc. Este patronul Galeriei Horațiu din București, Str. Smârdan nr. 37. Subiectul principal al lucrărilor lui Horațiu Mălăele sunt prietenii săi, actori, artiști plastici și nu numai.

 

Expoziția este deschisă în perioada 30 iulie –  18 septembrie 2021 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

 

__________________

 

Evenimente on-line:

 

mini-Cafeneaua critică on-line

Luni 2 august 2021, ora 19.00

Joi 5 august 2021, ora 19.00

pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

 

____________

Joi, 5 august 2021, ora 20.00

Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.

 

Duminică, 8 august 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Ada d’Albon

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/jQ6TAUD2IK8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spectacolul “Femeia, eterna poveste” se joacă în premieră la Mamaia...

Posted: 31 Jul 2021 02:18 AM PDT

Vineri, 6 august 2021, de la ora 21, la Harlequin by the Sea din Mamaia publicul aflat la mare şi cel din Constanţa este invitat la spectacolul ”Femeia, eterna poveste”, o poveste interbelică în regia lui Attila Vizauer, pe un scenariu de Ema Stere, scenografia Anca Albani, coregrafia Ioana Macarie, o producţie a Teatrului „Stela Popescu” din Bucureşti.

În seara de 6 august, Harlequin by the Sea din Mamaia va deveni gazda acţiunii care se petrece pe terasa localului bucureștean „Leul și cârnatul”, într-o seară de vară, prin 1937 sau 1938. Protagoniștii sunt Maria (Ana Maria Ivan), proaspăt angajată la bucătărie și chelnerul Pavel (Cristian Neacşu). Povestea evoluează în jurul celor care se află în local, printre care Maria recunoaște un bărbat de la o masă, cel care urma să se căsătorească cu stăpâna ei, Tita Cristescu, ucisă în ziua de Crăciun a anului 1935. Bărbatul este acum însoţit de o tânără şi, pentru ea, plăteşte o dedicaţie care deschide programul muzical al serii. Povestea alternează cu momente muzicale celebre ale vremii, pe care le veţi recunoaşte cu siguranţă, în interpretarea Crinei Matei şi a lui Daniel Filipescu, precum Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară, Femeia, eterna povesteCe faci astă seară tu şi nu numai. La acea vreme, moartea Titei Cristescu fusese un scandal imens în presă, cu atât mai mult cu cât personajele implicate erau oameni importanți. Tita Cristescu era fiica lui Gheorghe Cristescu, zis „Plăpumarul”, unul dintre fondatorii și primul secretar al Partidului Comunist Român, iar cel despre care se credea că a omorât-o era celebrul inginer Liviu Ciulei.

O seară de desfătări muzicale și dueluri spirituale se transformă încet în seara plină de suspansul dezlegării unei intrigi polițiste, spre a sfârși într-o farsă ce lasă totuși o umbră de îndoială. La final, spectatorul va rămâne cu curiozitatea de a răsfoi istoriile Bucureștiului, de a regăsi imaginile sale în nuanțe de sepia și oamenii săi cu poveștile lor pasionale.

 

În distribuţie se găsesc actorii Crina Matei, Ana Maria Ivan, Cristian Neacşu, Sorin Aurel Sandu, Viorel Păunescu şi Daniel Filipescu, instrumentişti Gabriel Stănescu – vioară, Ionuț Preda – acordeon, Alexandru Burcă/Raul Kusak – pian, Raul Kusak aranjament muzical. Dansează Silvia Mauriţiu, Cristina Marin Neagu, Denisa Ispir, Alexandra Dogaru, Andrei Dogaru, Cosmin Vasile. Spectacolul este o producţie a Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Teatrul „Stela Popescu”

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y0dI68ai8bg

 

Spectacolul programat pe 6 august, ora 21 la Harlequin by the Sea (situat pe Bulevardul Mamaia, lângă Hotel Central) se va relua pe 3 septembrie.

Biletele se pot cumpăra online, de pe platforma iabilet.ro şi de la sediul restaurantului.

 

https://www.facebook.com/HarlequinMamaia/

 

www.teatrulstelapopescu.ro

www.facebook.com/TeatrulStelaPopescuOfficial

www.instagram.com/teatrulstelapopescu

 

Pentru acreditări de presă : Simona Iordache 0753174618, florentina.iordache@teatrulstelapopescu.ro.

Organizator : Primăria Municipiului Bucureşti prin Teatrul „Stela Popescu”

Parteneri media : Radio România Cultural, România TV, agenţiadecarte.ro, Ziarul de București, mySTAGE.ro, Revista Vitrina cu poezii, Metropola tv, Zile și nopți

Sponsori : InfoCons, DDS Diagnostic, Borsec, Austral

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/V7MpHfPR3GE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Numărul dublu de vară al revistei „Orizonturi culturale italo-române”

Posted: 31 Jul 2021 01:51 AM PDT

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.

 

Numărul dublu de vară 7-8/iulie-august 2021al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” continuă, printr-o nouă serie de interviuri, ancheta exclusivă femeia-artist desfăşurată în paralel în România şi Italia, coordonată de Afrodita Cionchin. Ampla anchetă numără în prezent 56 de interviuri în ediţia română şi 63 de interviuri în ediţia italiană, care sondează percepţia profesionistelor din sectorul artei oferind, prin pluralitatea experienţelor şi punctelor de vedere, o fotografie a realităţii zilelor noastre şi o incursiune în evoluţia istorică a condiţiei femeii-artist. În acest număr intervin artistele Hortensia Mi Kafchin şi Alex Bodea din Germania, de la Berlin, Alia Bakutayan şi curatoarea Olivia Niţiş de la Bucureşti, alături de Nada Stojici de la Timişoara.

Revista aduce apoi un omagiu maestrului Mircia Dumitrescu, grafician, pictor şi sculptor, născut în 3 iulie 1941, la împlinirea vârstei de 80 de ani, iar în ediţia italiană, cunoscutului scriitor Norman Manea din Statele Unite ale Americii, unul dintre principalii reprezentanţi ai exilului cultural românesc, născut în 19 iulie 1936, la aniversarea de 85 de ani.

Sunt prezentate, în continuare, două realizări importante ale italienisticii româneşti. Eleonora Cărcăleanu recenzează trilogia dantologului Laszlo Alexandru, Lectura lui Dante. Infernul. Purgatoriul. Paradisul (Cartier, Chișinău, 2021) care impresionează prin masivitate (peste 2.000 de pagini), iar apoi, și mai cu seamă, prin noua abordare folosită de autor în exegeza lui Dante. La rândul său, volumul Corinei Anton „Grandissima e smisurata paura”. Una proposta di lettura di novelle del Cinquecento („Teamă cumplită și nemărginită”. Propunere de lectură a unor nuvele din secolul al XVI-lea), apărut la Ed. „Casa Cărții de Știință” din Cluj-Napoca, recenzat de Smaranda Bratu Elian, poate fi considerat un model pentru italienistica românească recentă.

George Popescu propune, de asemenea, o cheie de lectură a operei scriitorului sicilian Vincenzo Consolo (1933-2012), care rămâne un model de concentrare la nivel stilistic.

Continuă seria de articole intitulată Texte de(spre) expoziții, sub semnătura Anei Sultana Cipariu, publicist și curator. De această dată este vorba despre expoziția personală „Nuntă, bal şi spital” a lui Giuliano Nardin, pictor român cu „rădăcini” italiene în familie, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.

Acest număr dublu aduce în atenţia publicului două personalităţile feminine de marcă ale istoriei româneşti: Regina Maria a României, diplomat la Conferinţa de Pace de la Paris, în studiul Ştefaniei Dinu, şi Alexandrina Fălcoianu, asistentă voluntară, donatoare și feministă creativă, în studiul semnat de Monica Negru.

Toate articolele numărului dublu 7-8/iulie-august 2021 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

Tuturor cititorilor noştri, vacanţă plăcută cu lecturi de suflet!

(Ilustrare: Hortensia Mi Kafchin, Landscape under anesthesia, oil on wood, 2021)

 

Afrodita Carmen Cionchin, director

 

Număr de vizualizări :7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/74fZhE2IIdU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Caravana filmului românesc”, din nou la Onești

Posted: 31 Jul 2021 01:49 AM PDT

Parcul Municipal din Onești va fi din nou, în această vară, gazda Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale, în perioada 2 – 8 august 2021. Şi pentru că este vară, şi pentru că avem nevoie de optimism, de speranţă, şi pentru că niciodată nu vom renunţa la lupta de a fi fericiţi, filmele din portofoliul clasic românesc ce vor fi prezentate anul acesta la Onești au ca numitor comun dragostea. Ea ne însoţeşte poveştile de viaţă, este cauză, pretext, motiv de reflecţie sau de acţiune. Ea determină sau impune prietenie, respect, ajutor reciproc, grijă și atenție împletite și așezate cu măiestrie  în poveștile marelui ecran. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

 

Fie că este vorba despre dragostea lui Cristian Vasile pentru Zaraza, descrisă în filmul „Supraviețuitorul” sau fie că prezintă dragostea şi pasiunea pentru filmul românesc a lui Gheorghe Ursaru, personajul central din filmul lui Nae Caranfil, „Restul e tăcere”, filmele propuse în program invită la o  întâlnire nostalgică cu marile creații cinematografice ale actorilor și regizorilor români.

 

Astfel, pe ecranul „Caravanei filmului românesc” vor putea fi revăzuți Sergiu Nicolaescu, George Mihăiță, Vladimir Găitan și oneșteanca Loredana Groza (în „Supraviețuitorul”), Valentin Teodosiu, Vladimir Găitan, Horațiu Mălăele (în comedia „Poker”), Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei (în „Astă seară dansăm în familie”)

 

Alături de  Sergiu Nicolaescu și Geo Saizescu, lumea filmului românesc s-a îmbogățit cu regizorul unei noi generații, Nae Caranfil. Dragostea pentru film si dăruirea pentru meseria de regizor,  l-a determinat să scrie scenarii  și să creeze  cu  bagheta regizorală înnobilată de talent, opt filme . De la „E pericoloso sporgersi”, filmul său de debut, la „6,9 pe scara Richter”, Nae Caranfil a patinat prin vârstele peliculei realizând dansul perfect care a încântat inimile iubitorilor de film.  Alături de el, la întalnirea cu publicul de la Onești, vor fi prezenți doi actori îndrăgiți și respectați, Mircea Diaconu și Marius Florea – Vizante.

 

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

 

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, proiecţiile vor avea loc la ora 18.00, în sala Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”.

 

***

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale la Onești  este următorul:

 

Luni, 2 august, ora 21.00: SUPRAVIEȚUITORUL

Regia: Sergiu Nicolaescu;

Cu: Sergiu Nicolaescu, George Mihăiță, Vladimir Găitan, Loredana Groza

(acțiune / 2008 / 117 min / N15)

 

Marți, 3 august, ora 21.00: CAROL I, UN DESTIN PENTRU ROMÂNIA

Regia: Sergiu Nicolaescu

Cu: Marina Procopie, Andreea Măcelaru Șofron, Sergiu Nicolaescu, Răzvan Vasilescu

(istoric / 2009 / 90 min./ AG)

 

Miercuri, 4 august, ora 21.00: POKER

Regia: Sergiu Nicolaescu

Cu: Valentin Teodosiu, Vladimir Găitan, Horațiu Mălăele, Cătălina Grama – Jojo 

(comedie / 2010 / 112 min./ N15)

 

Joi, 5 august, ora 21.00: ASTĂ SEARĂ DANSĂM ÎN FAMILIE

Regia: Geo Saizescu

Cu: Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, 

Draga Olteanu Matei

(comedie / 1972 / 120 min./ AG)

 

Vineri, 6 august, ora 21.00: E PERICOLOSO SPORGERSI

Scenariul și regia: Nae Caranfil

Cu: George Alexandru, Nathalie Bonnifay, Marius Stănescu, Marius Florea – Vizante

(comedie / 1993 / 104 min./AG)

Invitați speciali: NAE CARANFIL și MARIUS FLOREA – VIZANTE 

 

Sâmbătă, 7 august, ora 21.00: FILANTROPICA

Scenariul și regia: Nae Caranfil

Cu: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Marius Florea – Vizante (comedie / 2002 / 110 min./ AG)

Invitați speciali: NAE CARANFIL și MIRCEA DIACONU 

 

Duminică, 8 august, ora 21.00: RESTUL E TĂCERE

Scenariul şi regia: Nae Caranfil;

Cu: Marius Florea – Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeţa, Mihai Gruia Sandu

(dramă / 2008 / 140 min./ AG)

Invitat special: NAE CARANFIL

 

***

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

***

 

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a IX-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

 

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

 

Parteneri media: Cineclic, All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia,  iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Biz Plus și Constanța News.

 

În Municipiul Onești, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Onești, al Consiliului Local Onești și al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/GxQK44Y9peY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Imaginați-vă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase,...

Posted: 31 Jul 2021 01:45 AM PDT

După 1,5 ani de pandemie, în care tot ce știam despre şcoală s-a dat peste cap, există un ONG care nu și-a pierdut încrederea în importanţa educației. Și care continuă să renoveze școlile din mediul rural, unde învață peste 1.8 milioane copii. Încă 1 milion nu sunt înregistrați în sistemul de învățământ… 

 

Se știe că criza generată de această pandemie nu se va atenua nici în anii următori. Asta înseamnă, însă, sacrificarea unei întregi generații. A recupera câteva luni de studiu e greu, darmite ani… Deja jumătate dintre profesorii din mediul rural consideră că elevii lor au pierdut până la 45% din materie și că notele la învățătură au scăzut dramatic. Totodată, închiderea școlilor a afectat accesul elevilor la mesele oferite în cadrul şcolii, precum și accesul la serviciile medicale și sociale de bază.

S-a vorbit mult și inutil despre învățământul online în condițiile în care în mediul rural 1 din 3 localități nu are internet (sau are semnal slab). De achiziție tablete nu mai vorbim, la sate a ajuns un procent infim. Atâta vreme cât nu există focare de Covid-19, ci doar cazuri izolate în fiecare județ, este imperativ ca școlile să se deschidă la toamnă. În primăvară, odată cu descentralizarea deciziei în educație, școlilor li s-a permis să aleagă singure pe care scenariu merg: verde (scoală deschisă), galben (scoală offline prin rotație) sau roșu (scoală închisă și predare online). Astfel că dintre cele 21,000 instituții de învățământ din România, aproape 13,000 au optat pentru scenariul verde. E de dorit ca lucrurile să nu se înrăutățească mai mult de-atât, mai ales că însăși Organizația Mondială a Sănătății solicită ca școlile să rămână deschise.

 

Cum au procedat alte ţări europene?

În majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană școlile au funcționat, acordând atenție masurilor pentru prevenirea răspândirii virusului. Așadar, deşi în aceste ţări educația digitală este mult mai dezvoltată decât la noi, totuși, au optat pentru predarea „clasică” tocmai pentru că eficienta acestora nu poate fi depășită de metoda virtuală.

Pentru ca predarea online să fie posibilă la noi în ţară, nivelul investițiilor ar trebui să fie uriaș – atât din punct de vedere achiziție echipamente IT, cât și instruire cadre didactice (8 din 10 recunosc că au nevoie de formare profesională în acest sens), precum și adaptare norme de implementare și evaluare – însă bugetul alocat educației în România este cel mai mic din Europa. Practic, este o utopie să vorbim despre învățământul online fară discriminarea elevilor din mediul rural chiar și în următorul deceniu….

Așa că ce putem face este să deschidem școlile, aplicând masuri de prevenție elementare, și să asigurăm elevilor condiții decente pentru procesul de învățare. A nu se omite faptul că mai mult de jumătate dintre copiii acestei ţări învață în mediul rural, unde 4 din 10 scoli au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fară canalizare. Aceasta este una din cauzele pentru care abia sub 4% dintre elevii din mediul rural au luat peste 9 la Evaluarea Națională, 50% luând sub nota 5 la Matematică. Motiv pentru care nu ne mai mirăm că abandonul şcolar în mediul rural e de două ori mai mare decât media europeană (25,4% vs 11%) și de șase ori mai mare decât media urbană (25,4% vs 4,2%). Doar câteva procente merg „la oraș” să se înscrie la un liceu după ce termină primele opt clase…

 

Ce impact are pe termen lung lipsa unui proces educativ riguros? 

40% dintre elevii din mediile defavorizate nu au făcut şcoală online din motive tehnice. Astfel că fiecare elev e „pe minus” cu peste 900 ore de educație până acum. Nu le va mai recupera… Deja elevii au pierdut considerabil. Și nu vorbim numai din punct de vedere cognitiv, cât mai ales emoțional. Deoarece la baza tuturor proceselor de învățare stă un echilibru pe care copiii îl formează atât acasă, cât și la şcoală, contactul social contribuind din plin la dezvoltarea inteligenţei lor emoționale. Azi, mulți profesori și elevi trec prin suferință psihologică și socio-emoțională ca urmare a izolării prelungite. Peste 90% dintre copii se simt stresați sau trec prin varii forme de depresie din cauza pandemiei sau a abuzurilor la care ajung să fie supuși de părinții tot mai debusolați, la rândul lor.

Compromiterea anilor de învățământ – reducând durata, disciplinele, indicatorii de evaluare – reprezintă o soluție comodă, însă foarte dăunătoare pe termen lung, lăsând goluri imposibil de umplut. Până mai apare un nou Spiru Haret în peisajul politic, să sperăm că educația nu va fi degradată iremediabil… Căci, atenție, conform unei simulări făcute de Universitatea din Oxford rezultă că închiderea școlilor pentru doar trei luni poate reduce învățarea pe termen lung cu echivalentul unui an.

Și să nu uităm că noi suntem deja la coada Europei din multe puncte de vedere, având cea mai mare pondere a săracilor, cea mai mare emigrație pe timp de pace, cel mai mic consum de carte, cei mai puţini absolvenți de studii superioare, cele mai multe cazuri de violenţă domestică etc.

 

23 şcoli din mediul rural sunt renovate anul acesta de un ONG cu ajutorul companiilor și persoanelor fizice

Asociația BookLand pledează pentru redeschiderea școlilor și crede în șansa la o viață mai bună prin educație – un proces care trebuie desfășurat în condiții civilizate, nu în clădiri care stau să cadă peste elevi. Așa că s-a apucat de renovat şcoli în mediul rural – anul trecut a bifat 14 instituţii de învăţământ, anul acesta vor fi 23. Cum? Fară granturi sau fonduri europene, pur și simplu coalizând companiile în jurul acestei inițiative și încurajând persoanele fizice să doneze prin sms.

 

“Imaginați-vă o ţară în care până și la sate găsești scoli frumoase, curate și bine dotate, cu elevi care învață bine și aspiră la studii superioare. O ţară din care nu se mai pleacă la muncile de jos ale Europei. O ţară în care părinții se întorc și au un trai decent alături de copiii pentru care ar face orice, numai să ducă o viață mai bună. O ţară în care respectul faţă de tânăra generație este apoi ‚întors’ de aceasta la maturitate. Numiți-ne naivi, nu ne supărăm. Însă doar cu vise îndrăznețe s-a schimbat lumea! Iar noi suntem dovada vie că se poate. Chiar și fără bani mulți, doar câteva zeci de mii de euro per şcoală și multă stăruință. Cu ajutorul a peste 250 companii care au contribuit cu bani, produse sau servicii, BookLand va fi reușit să aducă schimbarea în încă 23 şcoli până la final de an. 20 azi, 30 mâine, 40 poimâine – și în timp se vor face mii. Ca nație, am stat și am așteptat îndeajuns să ni se dea. Acum e momentul să punem cu toții umărul! Pentru că NU cred că vreți să vă imaginați o ţară cu copii needucați…”  Mihaela Petrovan – Fondator Asociaţia BookLand.

Cele 23 de şcoli selectate în urma campaniei de calificare din iarna trecută se regăsesc în următoarele județe: Arad, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Călărași, Caraş Severin, Galați, Hunedoara, Iași, Neamț, Olt, Sibiu, Tulcea și Vrancea. 2 şcoli sunt deja finalizate, alte 6 urmează să fie inaugurate în următoarele săptămâni, diferența de 15 urmând a fi predate până în Ianuarie 2022, inclusiv.

Ȋn judeţul Arad, localitatea Curtici, Şcoala Gimnazială nr.2 a beneficiat de investiții de 40,000 euro, reparându-se și zugrăvindu-se integral interiorul şcolii, înlocuindu-se ușile, pardoselile și caloriferele, echipându-se toaletele (inclusiv pentru persoanele cu dizabilități), scoala primind și mobilier, jaluzele și lămpi UV. „Ȋn şcoala noastră învață elevi de etnie romă în proporție de 100%. Aceștia fac parte din categoria dezavantajată fiind o comunitate săracă, cu părinți plecați în străinătate. Reggio Emilia a spus că <Spaţiul în care copiii îşi desfăşoară activitatea e al doilea învăţător>. Noi credem mult în această idee (mediul ca profesor) și încercăm să o punem în aplicare cât de des putem. Important este să le facilităm un ”mediu multisenzorial”. Cum vedem noi şcoala? Un loc în care copiii să vină cu bucurie. În care fiecare zi să fie o descoperire. În care copiii să fie susținuți și ghidați de un învățător care vede tot ce e mai bun în ei. Un loc în care copiii să simtă că aparțin.”  Oana Vereşezan, Directorul Şcolii.

 

Ȋn judeţul Hunedoara, comuna Rapoltu Mare, Şcoala Primară Bobîlna a primit o investiție de peste 30,000 euro prin aceea că s-a zugravit integral clădirea (interior-exterior), s-a dotat cu mobilier și loc de joacă grădinița, s-a montat parchet din lemn masiv, s-au igienizat și dotat corespunzător toaletele și s-au montat pavele în curte.

Într-un an atipic, cu provocări noi și nebănuite, în care investițiile în învățământ sunt mici, acest proiect a venit ca o gură de oxigen și a transformat visul nostru în realitate. A crede în educație este datoria noastră a adulților, fie ei părinți, profesori sau personal din administrație. Un popor educat are viitorul asigurat. Să construim oameni înseamnă să nu lasăm pentru <altă dată, alt buget sau să facă alţii>. Pereții unei scoli, materialele didactice, băncile, curtea, grupurile sanitare – toate sunt pentru copiii noștri, oamenii MICI de azi, care vor deveni MARI și trebuie să se formeze într-un mediu adecvat. BookLand înseamnă dăruire. Rezultatele se văd pe chipurile senine ale copiilor, care în ultima perioadă a anului şcolar au zâmbit și s-au bucurat cu tot sufletul pentru minunea dăruită.”  Gabriela Tellman, Directorul Şcolii.

 

Evident, planurile pentru anii următori sunt și mai mărețe, echipa BookLand propunandu-și inclusiv construcția în fiecare județ a unor şcoli etalon pentru sistemul de învățământ românesc.

 

Mulţumirile BookLand merg catre Partenerii care au contribuit la aceste realizari: Sit, Metersit, Unicredit Consumer Financing, Decathlon, Asevi, Profi, Fundaţia Alber, Synevo, Linde Gaz, DPD, Loteria Română, Arcomedia, Austrotherm, Fuchs, Rossman România, Terra Gres, GLS, Policolor, Elis Pavaje, Novaservis FERRO Group, Radox, Somet, INA Ferestre, Sunny Plast, Larex-IR Decor, Etex Building Performance, MuralShop.ro, PPG Romania, Raveli, Magtomvic, Parchet-Shop.ro, Royal House Decor, Mobila Dalin, Marvicon, ZetMedical, Ceramica Bianca, Limpio, Biocomp si Corkline.

Parteneri media: Acasă.ro, Agerpres, Agenţia de carte, AJRP, Amos News, Book HUB, Bucharest Cultural Events, Capital Cultural, Ceaşca de Cultură, Centrul de Parenting, Curierul Naţional, Ecreator.ro, E-femeia.ro, Forbes Kids, Gala Societăţii Civile, GoKid, Intuitext, IQool, Jurnalul de Afaceri, Kidibot, Kreatoria.ro, Leviathan, Literatura de Azi, Lunif.com, Margot, Misiunea Casa, Modernism, Necenzuratmm.ro, Opt Motive, Pap Tot!, Portal Management, Qmagazine, Radio Clasic, RADOR, Revista CARIERE, Revista Piaţa, România Liberă, România Pozitivă, Sfatul Părinţilor, Spot Media, Starea Presei, Ştiinţă & Tehnică, Ştirilemm.ro, Suplimentul de Cultură, Taticool, Timpul, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Vila de arte, Vipstyle.ro, YES – Your Educated Society, Ziare.com, Ziarul News.

Dacă vrei să contribui și TU la normalitatea în educație pentru copiii din mediul rural, poți să redirecţionezi 20% din impozitul pe profit/venit, să faci o donaţie sau să trimiți un SMS cu cuvântul CONSTRUIM la 8845 donând astfel 2 euro lunar pentru renovarea școlilor.

ȊMPREUNĂ construim oameni!

 

BookLand a luat naștere acum peste 10 ani ca prim târg urban de carte la mall. S-a dezvoltat rapid într-o caravană națională activă timp de peste 600 zile care a  vizitat anual peste 40 orașe. Taberele Coolturale BookLand și Conferințele BookLand Evolution au devenit extensii naturale ale brandului cultural, platforma www.înPractică.ro completând abordarea socio-educațională asumată. În cele 6 ediții offline, Conferințele s-au întâlnit cu peste 100,000 tineri din 23 orașe cărora peste 2,000 speakeri le-au oferit cele mai bune recomandări; de anul trecut sfaturile mentorilor pot fi urmărite online. Iar în cadrul celor 8 ediții ale Taberelor, sub deviza “Cel mai inteligent mod de a te distra!”, peste 1,300 tineri au fost încurajați prin workshop-urile zilnice susținute de profesioniști să prețuiască timpul liber și echilibrul fin dintre distracție și educație. Renovând&dotând școlile din zonele defavorizate (14 instituții finalizate în 2020), reușește anul acesta să schimbe în bine viitorul elevilor din 23 şcoli rurale! 

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/3OYKKI-ct7s?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziție personală de pictură Gheorghe I. Anghel

Posted: 31 Jul 2021 12:13 AM PDT

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 5 august 2021, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției personale de pictură Gheorghe I. Anghel, care va avea loc la Sala Irina Nicolau. Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 5 septembrie 2021, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Expoziția de față propune o incursiune în lumea lui Anghel, o interpretare a mitologiei, explorată dintotdeauna de pictor, reprezentând refugiul său într-o perioadă în care arta era aspru cenzurată. De altfel cunoscutul artist, cu vechi preocupări în domeniul arheologiei dobrogene, a lucrat împreună cu istorici de renume (Radu Florescu, Alexandru Suceveanu, Valeriu Georgescu), fapt care explică folosirea experienței de șantier nu doar în alegerea subiectelor, dar și în maniera sa de a prezenta aluziv fapte doar bănuite, învăluite în mister. Astfel caracteristica lucrărilor este dată de atmosfera aparte oferită doar de un șantier arheologic, cu surpriza descoperirilor și icertitudinea istoriilor cercetate. Gh. I Anghel se încadrează în postmodernism prin aspectul incitant și proaspăt al lucrărilor (care de altfel sunt îndelung elaborate) prin utilizarea unor citate, prin suprapunerea diferitelor mesaje și prin invitația pe care o face publicului de a imagina mai departe istorii ambigue, doar vag sugerate de artist. Tehnica de lucru îl apropie pe Anghel de expresionismul gestural şi de arta brută prin tușele nervoase, învăluite însă în acorduri cromatice subtile. În ultima perioadă, artistul și-a extins cercetarea și în zona obiectuală realizând lucrări în diverse tehnici (ceramică, lemn, metal).

 

În ultimii ani, Gheorghe I. Anghel a expus în câteva galerii franceze şi a primit Premiul „Breauté” al Academiei Franceze pentru cel mai bun artist străin din Franța, medalia de argint a Salonului internaţional de pictură de la Grand Palais din Paris, Premiul „Edouard Marcel Sandoz” şi Premiul „René Carré” al Fundației Taylor.

 

Am dori ca lucrările sale recente să fie expuse alături de câteva scurte filme (Pe urmele poetului alexandrin Kavafis, Artistul şi galeristul şi Scurte interviuri), care înlesnesc descifrarea artistului și a operei sale.

 

Prețul biletului de intrare: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei

 

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/UBfy5dfoykI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concurs de poezie, proză și eseu “Limba Română este patria mea!” (N...

Posted: 31 Jul 2021 12:10 AM PDT

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Consulatul General al României la Bălți, Episcopia de Bălți, fostă a Hotinului, a Mitropoliei Basarabiei și Direcția Învățământ Soroca organizează, cu ocazia aniversării Zilei Limbii Române, sărbătorită în fiecare an la 31 august, Concursul on-line de poezie, proză și eseu adresat tinerilor iubitori ai limbii române, ediția a II-a.

Concursul se adresează tinerilor  cu domiciliul în  municipiul Bălți și în  raioanele Rîbnița, Briceni, Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Telenești, Edineț, Fălești, Camenca, Florești, Ocnița, Soldănești, Rezina, Ungheni și este organizat pe două secțiuni :

  1. Elevi de școală generală, ciclul gimnazial
  2. Elevi de liceu și studenți.

Lucrările, în format  word sau pdf,  redactate cu font Times New Roman, de 12, cu spațiere de 1,15 puncte între rânduri, pe pagină în format A4, de maximum 3 pagini, se transmit electronic în perioada  1 august – 22 august 2021, ora 24,00, la adresa de email: concurszlr2@gmail.com

Juriul compus din academicianul Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, Petrișor Dumitrescu, doctor în științe sociale, Consulul general al României la Bălți și scriitorul Jachi Florea – referent principal relații la ICR Chișinău urmează să acorde 3 premii și 3 mențiuni la fiecare categorie. Premiile constau în CD-uri și volume de beletristică, albume de artă și lucrări științifice de istorie și critică literară. Creativitatea și contribuția personală vor fi apreciate, motiv pentru care atragem atenția asupra inadmisibilității  plagiatului (din orice tip de sursă), în cazul depistării plagiatului lucrările vor fi excluse din concurs.

Câștigătorii concursului vor fi anunțați vineri, 27 august 2021, pe conturile de Facebook  ICR Chișinău, Pagina Oficială a Consulatului General al României la Bălți, Episcopia de Bălți și Direcția Învățământ Soroca.

Festivitatea de premiere va avea loc pe data de 31 august 2021, de la ora 14,00 la Gala Limbii Române organizată la Cetatea Soroca.

 

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/FbDY2vFfzik?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Prietenia este hrană spirituală

Posted: 30 Jul 2021 10:20 PM PDT

„A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger .”– Nichita Stănescu. Prietenie, sentimentul cel mai pur și profund al sufletului omenesc, i-a fost atribuită o zi aniversară: 30 iulie – Ziua Prieteniei. Acest sentiment este miraculos, dar și sensibil,  fiind întreținut de întajutorarea la nevoie:  „Prietenul la nevoie se cunoaște.” – Julia Hubery

 

  Ziua Internațională a Prieteniei a fost propusă de UNESCO și preluată de Adunarea Generală a ONU în anul 1997. ONU a propus tuturor statelor membre să sărbătorească această zi în același timp cu celelalte evenimente locale, obiceiuri naționale sau regionale, inclusiv prin activități educaționale, pentru aprofundarea relațiilor de prietenie în egalitate și fraternitate.

Prietenia este egalitate armonioasă.”– Pitagora

 

Ziua Internațională a Prieteniei este sărbătorită anual în data de 30 iulie, când se celebrează importanța prieteniei în întreaga lume, ca element de bază în viața spirituală.

Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii.” – Aristotel;

 

Ziua prieteniei este sărbătorită în mai multe stiluri, în funcție de țară și de cultură.

De Ziua Prieteniei, unii își aleg să petreacă aceasta zi la o petrecere, unde se întâlnesc cu prietenii lor, la o masă, pentru a depăna o parte din amintirile lor. Alții își petrec o zi în natură, cu prietenii, pentru noi amintiri, ca hrană spirituală.

Ce-ți poți dori mai mult decât să ai pe cineva cu care să poți vorbi ca și cu tine însuți.” – Cicero

 

În unele țări, prietenii își oferă daruri, unul altuia, care transmit gratitudine prin simbolism, de care să-și amintească reciproc.

În Asia și Orientul Mijlociu, prietenii obișnuiesc să își dăruiască brățări – simbol al prieteniei pe care și-o poartă reciproc, iar fiecare brățară, cu valoare sentimentală, are culoare semnificativă:

– Roșu este asociat cu forță, putere și energie.

– Verde înseamnă bună dispoziție.

– Albastru înseamnă speranță, încredere și protecție

– Bleu este culoarea prieteniei și dorinței de interacțiune cu ceilalți.

Prietenia este confortul inexprimabil de a te simți în siguranță cu o persoană fără a trebui să-ți cântărești gândurile, nici să-ți măsori cuvintele.” – George Eliot 

Ziua prieteniei este sărbătorită de țări, la dată diferită, pentru importanța și relevanța pe care acest sentiment o are la nivel social, în viața fiecăruia dintre noi.

„Prietenia îndoiește bucuriile și înjumătățește necazurile.” – Francis Bacon

în Argentina și Brazilia este celebrată pe data de 20 iulie, iar în Finlanda și Estonia, ziua prieteniei coincide cu ziua îndrăgostiților, pe 14 februarie.

Pe cât de frumos și valoros este sentimentul prieteniei, pe atât este de nesigur și compromis de sentimente materialiste.

Puțini sunt oamenii ce au învățat să prețuiască prietenia.” – Tudor Arghezi 

 

Prietenia în citate de eternitate – Maria Filipoiu 

 

  1. Prietenia, ca și dragostea, dainuie în cele mai vitrege și precare condiții de supraviețuire umană, condiția fiind compatibilitatea sufletească. 
  2. Prietenia este drumul de la chip la suflet. 
  3. La nevoie, prietenul valorează mai mult decât o pungă cu bani. 
  4. Prietenia dușmanului este la fel de riscantă ca dușmănia prietenului. 
  5. De cele mai multe ori, sentimentul prieteniei, menit să aibă viață eternă, sfârșește în faza incipientă sau prematură. 
  6. Prieten este cel care îți spune defectele, nu cel care te apreciază doar pentru calități. 
  7. Prietenia omului și valoarea lucrului se văd prin rezistența în timp. 
  8. Sufletul prietenului este precum oglindă în care te privești. 
  9. Prietenia se aseamănă cu timpul. Odată pierdute, nu mai pot fi recuperate niciodată. 
  10. Prietenii și cărțile au valoare în conținutul spiritual, nu cel vestimentar. 
  11. Prietenii care vor companie numai pentru distracție, nu și pentru nevoie, confundă sentimentul prieteniei cu cel al interesului. 
  12. Drumul prieteniei este măsurat în dimensiunea faptelor de ajutorare. 
  13. Prietenul adevărat îți vine în ajutor la suferință și neputință, nu doar la petrecere și bucurie. 
  14. Prietenia, ca și onoarea, nu se bate cu bâta, ci cu vorba.
  15. Prietenia este pentru om, precum e pământul pentru pom. Rodește numai dacă este locul fertil. 
  16. Prietenia se sfârșește, în cele mai multe cazuri, acolo unde începe competiția. 
  17. Dușmanii de moarte ai prieteniei sunt: invidia, egoismul, succesul și minciuna. 
  18. În prietenie, ca în viață, mai multe sunt lacrimile de tristețe, decât cele de fericire. 
  19. Prietenia cea mai valoroasă este cea născută dintr-o faptă caritabilă. 
  20. Când prietenia se consolidează pe interes, se numește negustorie. 
  21. Prietenia este bucuria faptelor bune și critica celor rele. 
  22. Cei mai fideli prieteni ai artiștilor sunt spectatorii, iar scriitorii își află prietenii printr cititori. 
  23. Prietenia este ca iubirea. Se bazează pe sinceritate, adevăr și dreptate. 
  24. Prietenul sincer se bucură de fericirea ta și îi plânge sufletul de necazurile tale. 
  25. Prietenia este raza de lumină prin întuneric și pacea din războiul cu vicisitudinile vieții. 
  26. Prieten adevărat este cel care te ajută fără să-ți promită cu fățărnicie. 
  27. Prietenia este floarea sincerității din Eden și hrană spirituală pe masa omeniei. 
  28. Să te ferească Dumnezeu de prietenul care iubește obiectivul prieteniei! 

 

30 iulie – Ziua Internațională a Prieteniei 

Maria Filipoiu / UZPR 

București – România 

Vizualizări: 107

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor