altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 5 iunie 2021

“Lansare de carte online: ”Acum suntem noi anticii. Antologia Gener...


Lansare de carte online: ”Acum suntem noi anticii. Antologia Genera...

Posted: 04 Jun 2021 06:53 AM PDT

Luni, 7 iunie 2021, ora 19.00, va avea loc lansarea online a volumului Acum suntem noi anticii. Antologia Generației 90, de Răzvan Țupa și Adrian Ciubotaru, cu fotografii de Andrei Moraru, apărut la Editura Cartier în Cartier de Colecție (cartea nr. 29). Vor participa : Răzvan Țupa, Robert Șerban, Dumitru Crudu și Emilian Galaicu-Păun Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești. Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube.

 

„Anii ’90 ai poeziei în limba română s-au formulat în termenii redescoperirii și ai reîntâlnirilor. Iugoslavia se destrăma în zgomotul războaielor etnice. Estul Republicii Moldova era măcinat de conflictul transnistrean. Poezia românească a fost scena recuperării unor legături profunde active la nivelul scrisului dincolo de generația biologică sau de geografia politică. Așa obișnuiesc să se constituie momentele clasice în dinamica oricărei literaturi odată scapată din șabloanele istorice.” (Răzvan Țupa & Adrian Ciubotaru)

 

RĂZVAN ȚUPA s-a născut la 12 ianuarie 1975 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Religiilor și Culturii. Primul său volum, publicat în 2001, fetiș, a fost distins cu Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, la Botoșani, în ianuarie 2002. În 2003, fetiș – o carte românească a plăcerii a făcut obiectul unei a doua ediții, revăzută și adăugită la Editura Vinea. În 2005 a publicat volumul corpuri românești, la Editura Cartea Românească. Iar în 2011 a lansat poetic, cerul din delft și alte corpuri românești la Casa de Editură Max Blecher. A fondat și condus reviste literare, a participat la festivaluri, ateliere și lecturi de poezie. Este membru al Pen Club România.

 

ADRIAN CIUBOTARU s-a născut în 1976 în or. Drochia. Licență în litere (1998). Doctorat în filologie (2009). Lector la Facultatea de Litere a Universității „Alecu Russo” din Bălți (1998-2008). Secretar de redacție la revista literară „Semn” (1995-2012). Redactor la Editura ARC (2008-2012). În prezent, redactor-șef adjunct al „Revistei literare” și editorialist la „Gazeta de Chișinău”. Cartea de debut: „Omul roș” (poezie, 2001; Premiul Tineretului). Coordonator și prefațator al mai multor colecții și ediții de carte, antologator („Antologie de poezie simbolistă și decadentă românească”, 2014; „Ars poetica”, 2016; „Literatura română din Basarabia. Secolul XXI. Eseu și critică literară”. Prezent în mai multe antologii de poezie din RM și România. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

 

Evenimentul este organizat de către Editura Cartier în colaborare cu Librăriile Cărturești.

Acum suntem noi anticii. Antologia Generației 90, de Răzvan Țupa și Adrian Ciubotaru. Fotografii de Andrei Moraru (Cartier de colecție). Apare cu sprijinul AFCN. Legată, supracopertă, 296 pag. Preț: 23 RON/ 99 MDL

 

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

 

De asemenea, poate fi comandată și online:

https://carturesti.ro/carte/acum-suntem-noi-anticii-963243097?p=1

 

https://shop.cartier.md/item/acum-suntem-noi-anticii,1847

 

 

Intră în cărți pe cartier.md

https://twitter.com/EdituraCartier

https://www.facebook.com/librariilecartier

 

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Zooxl7GWIMA?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Noaptea Muzeelor la MNLR

Posted: 04 Jun 2021 06:39 AM PDT

Sâmbătă, 12 iunie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă la cele două sedii ale muzeului (Strada Nicolae Crețulescu 8 și Calea Griviței 64-66), precum și la Casele memoriale pe care le deține, unde v-a pregătit spații interactive și un program divers de activități și evenimente: concerte, recitaluri muzicale, expoziții de pictură, un demo de caligrafie gotică, ateliere pentru copii tipici și nevăzători, lecturi publice de poezie, proză și teatru, o lectură în bengali și o prezentare a legăturii dintre cultura română și cea indiană, cu participarea deosebită a Excelenței Sale Domnul Rahul Shrivastava, ambasador al Indiei în România.

Pe telefonul mobil puteți descărca gratuit aplicația MNLR în doar câteva secunde, pentru a avea acces la audioghidurile expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8: audioghidul pentru copii (prezentat de Pissisicius, „motanul de rasă invizibilă”), audioghidul pentru adolescenți (scenariu: Selma Dragoș, actorii: Mihai Bisericanu și Annemary Ziegler), audioghidul pentru tineri & adulți (voce: Attila Vizaur), proiecte realizate de Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Asociația Da’DeCe, TVR și Societatea Română de Radiodifuziune.

Dacă optați pentru vizita cu ghidaj, muzeografii noștri vă vor dezvălui povești necunoscute despre manuscrisele, călătoriile, colecțiile scriitorilor și istoria casei care le adăpostește. Ghidajele se organizează din oră în oră, în intervalul 17.00 – 22.00.

Persoanele nevăzătoare pot consulta Ghidul MNLR în Braille, iar persoanele cu deficiențe de auz sunt invitate să viziteze muzeul urmărind Ghidul video al muzeului în limbaj mimico-gestual.

Dacă vizitați cele două sedii ale muzeului, aflate la o distanță de 12 minute, puteți participa la Tombola Nocturnă! Aproape de miezul nopții vom extrage cele trei numere câștigătoare pe care le vom anunța pe pagina de Facebook a muzeului. Premiile pot fi ridicate în perioada 13-18 iunie 2021, de la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8.

Parteneri: Ambasada Indiei în România, Cantus Mundi, Asociația Tandem
Sponsori: Davino, Catena, Romanian Excellence, Cărturești, Editura Casa Radio, Infinitum Cosmetics, Magazin Hoinar – Casa cu gemene, Catena, Zaliari Olive Oil, Ohvăz, Adesgo

Mai multe detalii și programul complet al evenimentelor aici.

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nLyfAQT9vIE?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Patru instalații multimedia transpun concepte științifice în artă

Posted: 04 Jun 2021 06:27 AM PDT

Fusion AIR, unicul proiect românesc de rezidențe artistice în institutele de cercetare, inițiat și organizat de Asociația Qolony (Colonia pentru Artă și Știință), se apropie de final, iar la sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc deschiderea expoziției ce reunește lucrările celor patru artiști. Evenimentul va avea loc pe datele de vineri, 11 iunie, și sâmbătă, 12 iunie 2021, cu începere de la ora 14.30, în cel mai nou spațiul expozițional din capitală, /SAC @ MALMAISON situat în strada Plevnei nr. 137C, et. 2.  Expoziția va fi deschisă cu acces liber, timp de trei săptămâni, până pe data de 3 iulie, inclusiv; program de vizitare: miercuri – vineri, orele 15:00 – 19:00.

 

 

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența celor patru artiști multimedia implicați în proiect – Aura Bălănescu, Ciprian Ciuclea, Floriama Cândea și Peter Gate – și a oamenilor de știință din cele patru institute de cercetare partenere: Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor-Măgurele și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiațiilor.

 

Curatoarea expoziției și cea care a propus tema ediției din acest an a Fusion AIR – Structuri Convertibile – este Olivia Nițis:

Structuri Convertibile este un proiect care analizează relațiile dintre artă și practicile științifice, precum și contextul de creare a conținutului într-un anumit cadru și istoria locală. Conceptul expoziției se bazează pe flexibilitatea oferită de noțiunea de conversie și pe procesele individuale de lucru ale fiecărui artist în colaborare cu oamenii de știință implicați. Patru artiști instrumentalizează materialele și tehnologiile științifice cu un scop convertibil, transformator. Expoziția arhivează, de asemenea, procesele de creație și mapează traiectoriile de lucru, precum și instrumentele teoretice pentru o mai bună înțelegere a relației complexe și a narațiunilor artei și științei”, a mărturisit aceasta.

 

Rezidențele au însemnat o serie de întâlniri și discuții între creatori și cercetătorii din cele patru institute, fiind un program ce le permite oamenilor de știință și artiștilor să lucreze, să comunice și să cerceteze împreună, să beneficieze atât de știință, cât și de artă, stimulând gândirea creativă și inovația.

Cele patru lucrări rezultate la finalul săptămânilor de rezidență în institutele de cercetare, în urma a zeci de întâlniri și dialoguri între artiști și cercetători, pe care publicul le va putea vedea la /SAC @ MALMAISON timp de trei săptămâni sunt:

 

  • Arheologia invizibilului – ecouri din Universul îndepărtat. Ciprian Ciuclea prezintă o instalație multimedia care face referire la dimensiunea concretă și conceptuală a zonei imperceptibile cu ochiul liber din jurul nostru în care pătrund particule de materie din universul îndepărtat. Instalația realizată de cunoscutul artist vizual în urma rezidenței sale artistice de la Institutul de Științe Spațiale, unde a lucrat alături de dr. Gina Isar, vorbește în cheie poetică despre modalități posibile de reprezentare a interacțiunii particulelor de energie înaltă cu atmosfera terestră. Instalația cuprinde diferite situații performative, o înregistrare video a unui mini-experiment și un calup de date științifice reasamblate într-o logică minimalistă, cu puternice accente narative.
  • Manuspectrum – lucrare interactivă, un pergament sensibil la atingere. Aura Bălănescu propune o experiență multisenzorială care are la bază conceptul de pergament ca suport-multistrat al informației (informație genetică, informație istorică, informație tehnologică, informație artistică și culturală), definită în urma cercetării realizate în cadrul rezidenței alături de dr. Elena Badea, drd. Iulia Caniola, msc. Simona Păunescu, msc. Emanuel Hadîmbu, de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie. Un proiect complex care se adresează întregului sistem perceptiv, ce pornește de la tactilitate și se extinde către auditiv și vizual, chiar kinestezic – a percepe realitatea cu întreaga corporalitate.
  • IMplant – instalatie ce explorează modul în care diferite structuri influențează materialitatea  diferitelor corpuri. Lucrarea prezintă rezultatele unui experiment interspecii, propus de  bioartista Floriama Cândea, într-un proiect de cercetare artistică dezvoltat alături de dr. Adrian Enache, drd. Luminița Rădulescu, dr. Mihaela Beregoi, dr. Mihaela Bunea și dr. Ionuț Enculescu, cercetători științifici în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. IMPlant propune  o colecție  de obiecte iterate (naturale și artificiale), ce tranzitează  limitele dintre specii, dintre natural și artificial sau dintre realitate și ficțiune în încercarea de a găsi narațiuni noi despre relația om-natură.
  • [The Cell] sau  cum se comportă celulele vii supuse la sunete cu frecvențe specifice. Peter Gate, antropolog și muzician experimentalist, alături de drd. Cristina Elena Staicu, dr. Florin Jipa și dr. Marian Zamfirescu, cercetători la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, au conceput și realizat un experiment în cadrul căruia celule vii au fost imersate într-un mediu acustic cu sunete de frecvențe prestabilite și s-a constatat că celulele reacționează pozitiv la acești stimuli sonori. În cadrul expoziției, va fi expus rezultatul unui experiment cymatics de generare sonică a frecvențelor specific create pe un suport clasic de pânză cu substanță acrilică. Proiectul în sine de „infuzare sonică” a unor celule vii cu suntele create de artist reprezintă un nivel superior de provocare știintifico-artistică.

 

/SAC @ MALMAISON este un spațiu-context de coproducții, cercetări și practici colaborative și transdisciplinare în artele vizuale, performative și scenice.  /SAC @ MALMAISON este al doilea spațiu din București al /SAC după cel deschis în 2018, pe str. Berthelot, nr. 5.

/SAC @ MALMAISON se află într-o comunitate-context – Atelierele Malmaison (o comunitate artistică ce include ateliere, spații de proiecte și galerii) – recent fondată în clădirea Malmaison cu o istorie de aproape 2 secole, situată central, pe Calea Plevnei, 137C.

Spațiul de Artă Contemporană – /SAC – este o inițiativă independentă privată, un context-resursă dedicat necesităților actuale ale producătorului și ale publicului pentru a stabili un dialog direct și formator prin intermediul expoziției, cercetării și promovării.

/SAC @ MALMAISON a fost amenajat cu sprijinul URSA România și Policolor.

ORGANIZATOR: Qolony – Colonia pentru artă și știință este o asociație fondată în 2019 care desfășoară programe de cercetare și producție și promovează arta aflată la intersecția cu știința: rezidențe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziții, care deschid dialoguri între artiști și oameni de știință din institutele de cercetare, la nivel național și internațional. Echipa Qolony este formată din Mihaela Ghiță, inițiatoarea proiectului FUSION AIR, artistele vizuale Floriama Cândea și Sabina Suru, alături de Andrei Tudose, manager cultural. Site oficial: www.qolony.eu.

INSTITUTE DE CERCETARE PARTENERE: 

  • Institutul de Științe Spațiale (ISS) / https://www2.spacescience.ro
  • Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București (INCDTP) / www.incdtp.ro
  • Institutul Național pentru Fizica Materialelor (IFIM) / www.infim.ro
  • Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) / www.inflpr.ro

PARTENER EXPOZIȚIONAL: /SAC @ MALMAISON– Spațiul de Artă Contemporană,

 

PARTENERI INSTITUȚIONALI: Institutul Francez din România, CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Muzeul Național de Artă Contemporană, Asociația Scientifica

PARTENERI MEDIA:

Modernism, Radio România Cultural, Agerpres, Scena 9, IQads, The Institute, Urban.ro, Observator cultural, Știință și comunicare, Mindcraft Stories, SavantGarde, Zeppelin, Graphic front, LiterNet, LaPunkt, Bookhub, Feeder, Market Watch, Revista Știința și tehnică

 

Fusion:AIR este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pXvv3N3rCdM?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Noaptea Muzeelor înconjoară România

Posted: 04 Jun 2021 06:17 AM PDT

Sâmbătă, 12 iunie 2021, va avea loc la nivel național cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor. Aceasta propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online. Activitățile din Noaptea Muzeelor sunt oferite anul acesta iubitorilor de cultură de către muzee și case memoriale, galerii de artă, institute culturale, saloane și studiouri creative, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcașe de cult sau case ale experimentelor.  Noaptea Muzeelor este una dintre cele mai apreciate mărci culturale și este organizată anual de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind așteptat de public cu mare interes, în fiecare an. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

 

Impresionant pentru această ediție este gradul de mobilizare, precum și diversitatea entitităților și a proiectelor culturale înscrise pentru 12 iunie, cu organizații ce provin din toată țara, atât din București sau marile centre culturale, cât și din orașe mai mici, comune sau chiar sate. Astfel, Noaptea Muzeelor 2021 este prezentă în 185 de spații culturale din 72 de localități, provenind din 37 de județe ale țării. Dintre acestea, 43 de puncte culturale de interes sunt răspândite numai în București, adevărate „camere urbane” în care publicul se poate bucura de o serie de intervenții artistice și culturale inedite și interactive. Muzeul Național de Geologie din București, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și marea majoritate a muzeelor Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

 

În premieră, expoziția „Identități Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidența BRD Scena 9 din București, la fel ca și expozițiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalații interactive, animații și reconstituiri istorice legate de elementul apei. Tot pentru prima oară la Noaptea Muzeelor este prezent și Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămășeni, jud. Neamț.

 

Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor sunt disponibile pe canalul Noaptea Muzeelor  https://noapteamuzeelor.org/, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate. 

De la Comana la Iași, de la București la Aiud și de la Craiova la Dorohoi sau Cluj-Napoca, ediția Noaptea Muzeelor de anul acesta trece prin toate colțurile țării și este foarte efervescentă, creativă și incluzivă. Avem peste 180 de activări artistice în toată țara și ne bucurăm foarte mult că, după un an extrem de complicat, în care am stat foarte mult în mediul online, putem invita publicul și comunitățile la zeci de evenimente culturale primitoare, ca în vremurile bune”, a declarat Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.

Inițiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Rețeaua Națională de Muzeelor (RNMR).

În anul 2020, în contextul pandemiei COVID-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee și operatori culturali din toată țara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfășurate în marea lor majoritate în mediul online.

*

Organizatori: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de Carte, BD Historia, Bookhub, București FM, Bursa.ro, Catchy.ro, CAȚAVENCII, Comics Didactic, Fashion Premium Magazin, FEMEIA, IQool, I-tour, miscareaderezistenta.ro, Modernism.ro, MovieNews.ro, playU.ro, Radar de media, Radio Europa Liberă România, Radio România Cultural, RADOR, Revista Psychologies, Spotmedia.ro, Suplimentul de cultură, Uniunea Ziaristilor Români, Revista E-Zeppelin, Ziarul Metropolis, Zile și nopți

Grafică: Andrei Tache

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/6lJbtf-VvVs?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Întâlnire cu Radio-Prichindel

Posted: 04 Jun 2021 06:07 AM PDT

Editura Casa Radio – Radio România și Opera Comică pentru Copii din București, vă invită, în zilele de 5 și 6 iunie 2021, la o serie de evenimente dedicate copiilor de toate vârstele. În Căsuța cu Povești și pe scenele în aer liber de la Opera Comică pentru Copii vor avea loc ateliere de scriere creativă și jurnalism pentru juniori, derulate sub îndrumarea plină de dragoste a jurnalistului și editorului Ligia Necula (Editura Casa Radio – Radio România). Prin intermediul acestor ateliere, Editura Casa Radio va face cunoscute atât cititorilor și spectatorilor fideli ai Operei Comice pentru Copii, cât și celor care li se vor alătura, oferta proprie, educațională și de divertisment: CD-urile și audiobook-urile cu benzi desenate din cele două colecții-vedetă: Noapte bună, copii! și Radio-Prichindel.

Mare să crești… cu povești! Sâmbătă, 5 iunie, de la orele 15-17 și 18-20, îi așteptăm pe copiii de 4-7 ani la un atelier de lectură, desen și jocuri bazate pe întâmplări din povești.

Dintotdeauna, noaptea copiilor este timpul plin de mister în care ochiul din afară înăuntru se deșteaptă, în cămăruța tainică a visurilor.

Editura Casa Radio va depăna, pentru cei prezenți, povestea fără sfârșit, în care creaţiile marilor scriitori și actori s-au întâlnit cu imaginația vie a celor mici.

La microfon, Radio-Prichindel! Duminică, 6 iunie, de la orele 15-17 și 18-20, e rândul copiilor de 8-12 ani să se bucure de atenția noastră și să descopere un strop din meşteşugul jurnalismului.

Atelierul își propune să-i familiarizeze pe copii cu câteva dintre tehnicile de bază pentru pregătirea unei emisiuni de radio, de la redactarea unei știri, la rostirea la microfon sau chiar realizarea unui mini-interviu.

Abilitățile de comunicare dobândite, scrise și orale, îi vor ajuta pe copii să se exprime mai ușor, mai clar și mai convingător, în orice context de viață.

Suntem convinși că părinții și bunicii se vor bucura, la rândul lor, de aceste momente vesele, care le vor aminti poate de poveștile copilăriei lor. La concursurile pe care le vom organiza, vor putea să participe, umăr lângă umăr, pentru o zi de neuitat!

Premiile vor consta în CD-uri și audiobook-uri de la Editura Casa Radio.

Editura Casa Radio reprezintă binecunoscutul nume de marcă sub care Radio România valorifică cel mai important tezaur de bunuri media din spaţiul românofon.

Beneficiind de experienţa dobândită de una din cele mai mari întreprinderi culturale autohtone – Radio România –, polul editorial „Casa Radio propune publicului său peste 30 de colecţii şi serii de cărţi, CD-uri şi cărti cu CD incorporat, dedicate celor mai valoroase si apreciate creaţii radiofonice din domeniile publicisticii, literaturii, teatrului şi muzicii.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură, aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate, cât şi prin diverse proiecte conexe.

ADRESA: Calea Giulesti, Nr. 16, Sector 6, București

 

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kCaZ-52SY_A?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Teza mea în 180 secunde”

Posted: 04 Jun 2021 06:03 AM PDT

Finala naţională în România a concursului « Teza mea în 180 secunde » (Ma thèse en 180 secondes, MT180), ediția 2021, va avea loc online, duminică, 6 iunie, la ora 15:00. Organizat de Agenţia Universitară a Francofoniei în Europa centrală şi orientală, Institutul francez din România și Ambasada Franței în România, concursul « Teza mea în 180 secunde » permite doctoranzilor și tinerilor doctori să-și prezinte subiectul de cercetare, în franceză și în termeni simpli, în faţa unui public necunoscător şi divers. Fiecare concurent trebuie să-şi prezinte proiectul de cercetare într-o manieră clară, concisă și convingătoare, în cel mult trei minute. Totul cu ajutorul unui singur diapozitiv.

 

 

În acest an, 12 participanţi din toată România vor concura pentru a câștiga unul dintre cele trei premii acordate de juriu, precum și un premiu al publicului. Câștigătorul premiului întâi va reprezenta România la finala internațională de la Paris, din toamna anului 2021.

 

Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom și va fi difuzat în direct pe conturile de YouTube și Facebook ale organizatorilor.

 

 

Concurenţii la finala naţională în România a concursului « Teza mea în 180 secunde », ediţia 2021, sunt următorii:

 

Iasmina-Florina Burlacu, Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti

Titlul proiectului de cercetare : Matériaux oxydés aux propriétés catalytiques avancées obtenues en capitalisant sur les déchets industriels (Materiale oxidate cu proprietăți catalitice avansate obținute prin valorificarea deșeurilor industriale)

Marius-Constantin Dan, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Titlul proiectului de cercetare : Contributions concernant l’approche Lean Six Sigma – améliorations dans l’industrie automobile (Contribuţii referitoare la abordarea Lean Six Sigma – îmbunătățiri în industria de automobile)

 

Adelina Nicoleta Donţu, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Titlul proiectului de cercetare : La révolution numérique de la profession comptable (Revoluția digitală a profesiei contabile)

 

Andrei-Sorin Gîrboveanu, Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti

Titlul proiectului de cercetare : Approche multi-échelle de la dégradation chimique de matériaux cimentaires – application à la durabilité des ouvrages en béton (Abordarea pe mai multe niveluri a degradării chimice a materialelor pe bază de ciment – aplicarea la durabilitatea structurilor din beton)

 

Laura Hrostea, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi

Titlul proiectului de cercetare : Etude des propriétés optiques et de transport électronique de certains films minces (à base de polymères conjugués) pour des applications de cellules solaires organiques (Studiul proprietăților optice și de transport electronic ale anumitor filme subțiri (pe bază de polimeri conjugați) pentru aplicații cu celule solare organice)

 

Amaury Jamin, Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti

Titlul proiectului de cercetare : Confort thermique et qualité de l’air dans l’habitacle des véhicules (Confort termic și calitatea aerului în habitaclul vehiculelor)

 

Felicia Mich, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Titlul proiectului de cercetare : Les espaces de bord dans la littérature roumaine. Symbolisme et typologie (Spaţiile de graniţă în literatura română. Simbolism şi tipologie)

 

Ciprian Onofrei, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Titlul proiectului de cercetare : Une mythologie du Mal : Imago pestis dans la littérature française du XXIe siècle (O mitologie a Răului: Imago pestis în literatura franceză a secolului XXI)

 

Mihaela Rusu, Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi

Titlul proiectului de cercetare : Genèse stylistique dans la création du Viorel Munteanu (Geneza stilistică în creația lui Viorel Munteanu)

 

Andreea-Maria Sărmaşiu, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Titlul proiectului de cercetare : La traductibilité des textes juridiques : les stratégies spécifiques et les compétences transversales des traducteurs juridiques (Traducabilitatea textelor juridice : Strategii specifice și competențe transversale ale traducătorilor juridici)

 

Luminiţa Steriu, Universitatea Ovidius din Constanţa

Titlul proiectului de cercetare : Les modes d’articulation entre discours d’autrui et discours propre dans l’écriture du mémoire de master (Modurile de articulare dintre discursul altora și discursul propriu în scrierea tezei de master)

 

Andreea Bianca Urs, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Titlul proiectului de cercetare : Le gouvernement privé indirect comme principal générateur des groupes armés dans le Nord Kivu (Guvernarea privată indirectă ca principal generator de grupări armate în regiunea Kivu de Nord)

 

Despre AUF Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) este o rețea universitară internaţională, cu peste 1,000 de instituții membre, în 119 țări. Cu o vastă expertiză în cercetarea și cunoașterea Francofoniei, creată acum aproape 60 de ani, AUF intervine în domenii diverse, precum formare, cercetare, digital, guvernanță universitară, antreprenoriat și capacitatea de inserție profesională a studenților, şi nu în ultimul rând, dezvoltarea durabilă. AUF operează în 10 regiuni din întreaga lume, inclusiv în Europa centrală și orientală. Pentru mai multe informații : www.auf.org

 

Despre Institutul francez din România Institutul francez este unul dintre cei mai mari și influenți operatori culturali și de cooperare din România, cu birouri regionale în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Instituție oficială a Ministerului francez al Afacerilor Externe, înființată cu peste opt decenii în urmă, Institutul francez din România promovează și sprijină cooperarea educațională, academică și științifică, dezvoltarea teritorială și cooperarea descentralizată, precum și colaborarea în domeniul sănătății și incluziunii sociale. Aceste acțiuni de cooperare bilaterală și multilaterală sunt puse în aplicare în parteneriat cu structurile instituționale locale și cu actori independenți. Franceza, limbă de cultură și creație, reprezintă motorul multilingvismului, iar Institutul francez împărtășeşte valorile unei Europe multiculturale. Pentru mai multe informații: www.institutfrancais.ro

 

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kqPisYRy1Fs?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Polirom: Fragment din ”Efectul de undă” de Aurora Liiceanu

Posted: 04 Jun 2021 06:00 AM PDT

Editura Polirom vă invită să citiți un fragment din noul volum semnat de Aurora Liiceanu, ”Efectul de undă”, disponibil pe www.polirom.ro și în librării.

Admirator al lui John Singer Sargent, cunoscutul scriitor britanic Julian Barnes s-a dus să vadă o expoziție a artistului american la National Portrait Gallery. Portretul unui bărbat cu haină roșie i-a plăcut atît de mult, încît a vrut să afle cine a fost el și de ce a ales Sargent să-l imortalizeze. Așa s-a născut o minunată carte, care a ajuns bestseller. Pornind de la această poveste, Aurora Liiceanu arată cum în viața unora dintre noi există mici întîmplări aparent lipsite de importanță, dar care ajung să schimbe destine. Autoarea ne face cunoștință cu Samuel-Jean Pozzi, cel care l-a fascinat pe Julian Barnes, un medic eminent, un om cu o personalitate excepțională și cu un destin pe măsură, și îi pune în paralel povestea cu cea a celebrei actrițe Sarah Bernhardt. Deși aveau firi foarte diferite, cei doi au trăit o poveste de dragoste, care s-a transformat cu timpul într-o prietenie pe viață. Pe lîngă ei, sînt puși sub lupă, între alții, Henry James, pictorul Sargent, grupul Bloomsbury, cu complicatele relații dintre Vanessa Bell, soțul ei, Duncan Grant și iubiții acestuia, dar și reginele rivale în frumusețe Elizabeth Arden și Helena Rubinstein.

Din cuprins: Mistere și aventuri • Ekphrasis: de la imagine la cuvînt și înapoi • Puterea culorilor • Secrete de familie și nu numai • Seducătorul doctor Pozzi • O relație rară: prietenia între două persoane atît de diferite • Memoria colectivă

Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare și a predat psihologie la diferite universități din București, dar și la UQAM (Canada) sau EHESS (Franța). În prezent este cercetător senior la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române.

De aceeași autoare, la Editura Polirom au mai apărut: Rănile memoriei. Nucșoara și rezistența din munți (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru povești (2010, 2011), La taifas (2010, 2012, 2016, 2018), Viața nu-i croită după calapod (2011, 2019), Cuvinte încrucișate (2012, 2017), Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității (2013, 2019), Legături de sînge. Povestea Ioanei (2013), Soacre și nurori. La cine este cheia? (2014, 2018), Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor (2015), Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc (1948-1998) (2015), Dragostea cea veche îți șoptește la ureche. Primele iubiri (2015, 2016, 2019), Ea și El. Biografia unei relații (2016, 2020), Madlena (2017), Putere și sînge. O aventură indiană (2018), Tînăra cu părul alb. Misterul Nabokov (2019), Așteptarea Penelopei (2019), Fără. Despre iubire, suferință și pierdere (2020), Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate și anonimat (2020) și Relații eșuate. Să nu te încurci niciodată cu un bărbat însurat (2020).

 

FRAGMENT

„Lumea secretelor este o lume ciudată. Secretele pot fi lucruri ascunse pentru a nu putea fi găsite, dar și lucruri nespuse ori spuse parțial.

S‑au găsit, după cum voi arăta, documente despre familia lui Sarah Bernhardt la mult timp după momentul în care și‑a scris autobiografia sau în care biografii au scris despre originea ei. Oare acele documente au fost ascunse sau totul s‑a întâmplat din cauza lenei funcționarilor care au amânat să le ia în considerare și să le facă publice? Poate că uneori cel care ascunde un lucru nu vrea ca lucrul acela să nu fie descoperit niciodată, ci să fie descoperit într‑un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. Faptul că documentele nu au fost distruse ne face să credem că nu trebuiau să dispară pentru totdeauna.

De obicei, secretul moare când dovada existenței lui dispare. Multe documente au fost distruse de foc, fie fără voia omului, ca în cazul incendiilor, fie voluntar. Arderea înseamnă distrugere definitivă. Așa a fost distrusă o parte din corespondența lui Pozzi, la dorința văduvei lui.

Uneori secretele se dezvăluie ca amintirile, neașteptat, parcă printr‑un noroc. Un document descoperit nu e un secret dezvăluit, ci, pur și simplu, umplerea unui gol în cunoaștere. El însă provoacă surpriză.

Așa i s‑a întâmplat unei englezoaice de 30 de ani care în 1872 s‑a îmbarcat pe un vapor cu destinația India britanică. Ea a devenit o renumită orientalistă, o cercetătoare dornică să știe cât mai mult despre istoria Indiei, deși scopul călătoriei sale era susținerea educației superioare a femeilor din India.

Fiind o persoană extrem de curioasă, cu un mare apetit de documentare, petrecând mult timp în biblioteci, ea a descoperit la British Museum singura copie a unui manuscris aparținându‑i lui Gulbadan Banu Begum. Aceasta a fost o prințesă, fiica cea mai mică a fondatorului Imperiului Mogul, iar numele ei în limba persană înseamnă „cu trup de trandafir“. Manuscrisul era o istorie socială, o descriere amănunțită a vieții de la curtea împăraților moguli.

Așa a devenit celebră englezoaica Annette Susannah Beveridge, traducând prețiosul manuscris din persană în engleză.

Mai surprinzătoare și stranie este experiența trăită de suedeza Andrea Butenschön. În timp ce vizita Turnul Iasomiei de la Fortul Agra, a văzut cum o bucată din zid se desprinde, iar din locul din care s‑a desprins se ivește un manuscris.

În acest turn obișnuia să se plimbe, să scrie, să citească și să mediteze asupra vieții prințesa Jahanara, sora împăratului Aurangzeb. În manuscris ea se plânge de fratele său, împăratul, un om rău, vanitos, plin de ambiția de a‑și trăi puterea. Spre durerea ei, Aurangzeb și‑a întemnițat tatăl, pe Shah Jahan, cel care a construit Taj Mahalul pentru iubita lui soție Mumtaz Mahal, mama Jahanarei. Mumtaz Mahal a murit tânără, la 38 de ani, la nașterea celui de‑al paisprezecelea copil. Se spune că a fost atât de frumoasă, încât era considerată o minune.”

Andrea Butenschön, cunoscătoare a Indiei și a limbii persane, a fost, firește, copleșită de uimire. A luat manuscrisul, l‑a tradus în engleză, ca și Annette Beveridge, și a publicat o carte intitulată The Life of a Mogul Princess: Jahānarā Begam, Daughter of Shāhjahān (Viața unei prințese mogule: Jahanara Begum, fiica lui Shah Jahan), care a apărut în 1931, la trei sute de ani după ce fusese redactat manuscrisul.”

 

Număr de vizualizări :7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/KonolGnFjTQ?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ediția 226 a Clubului de lectură Institutul Blecher

Posted: 04 Jun 2021 03:59 AM PDT

Duminică, 6 iunie 2021, de la ora 16, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită la ediția 226 a Clubului de lectură Institutul Blecher. Vor citi poezie Diana Iepure și Lena Chilari. În cadrul evenimentului va fi prezentat volumul „În rest, viața e frumoasă” (Casa de Editură Max Blecher, 2021) de Diana Iepure. Moderator: Claudiu Komartin.

http://maxblecher.ro/diana_iepure.php |

________________________________

rezervări: vin.la.blecher@gmail.com
eveniment susținut de #celmaibunmerlotdinRomania
________________________________

Diana Iepure (n. 1970) a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Chișinău. A publicat volumele de poezie „Liliuța” (2004), „O sută cincizeci de mii la peluze”(2011) și „În rest, viața e frumoasă” (2021). A tradus din limba rusă cărți de Boris Akunin, Alexei Salnikov și Serghei Timofeev, precum și două antologii din clasici ai literaturii ruse: „Iarnă rusească” (2013) și „Pagini alese din literatura rusă a secolului XIX” (2017).

Lena Chilari (n. 1995) a studiat Literele la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde trăiește. Anul trecut a câștigat, alături de Antonia Mihăilescu, cea de-a XII-a ediție a concursului de debut în poezie „Alexandru Mușina” și, ca urmare, a publicat la Editura Tracus Arte volumul „o cană de noviciok la bătrânețe” (2020).

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/P1nW8KrYRQc?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

UN JOC ENIGMATIC

Posted: 04 Jun 2021 03:20 AM PDT

Poeziile lui Adrian Zăinescu, din volumul Dincolo de orizonturi (Eikon, București, 2020), se focalizează asupra complexelor procese care conduc la conturarea atât de pasionantului fenomen al feminității. Este subliniat veritabilul șoc existențial petrecut odată cu prima întâlnire. În sufletul poetului persistă un fond glisant stăpânit de cea care fascinează și va fascina.

 

Pentru a experimenta această stare superioară sunt asumate chiar și suplicieri accentuate: „M-arunc în ghearele / iubirii tale/ ca dacii în sulițe,/ râzând/ în fața morții.” (OFRANDĂ). Nicio jertfă nu este prea mare. Uniunea cu femeia predestinată ține de un enigmatic joc al adâncimilor. Chiar și căutarea iubirii poate avea funcție terapeutică, nu de puține ori camuflată de Adrian Zăinescu într-o fină ironie. Arome florale însoțesc aceste deschideri sensibile, aici mesajele subliminale având o luminozitate pasionantă. Întrebările oglindesc o profunzime care uneori oglindește abisul: „Cine ești tu/ când ești/ și unde te duci/ când pleci?/ Cine ai fost/ când ai fost/ înainte de mine/ și unde vei pleca/ când te vei duce mai departe?/ N-ai vrea, mai bine,/ să stai,/ să nu mai fii tu,/ cea care ești/ și să nu ne mai pese/ cine am fost/ când am fost/ înainte de noi?” (CINE). Un ton ludic însoțește aproape fiecare dintre aceste povești lirice pătimașe. Între cei doi parteneri se petrec numeroase alchimizări. Rememorarea iubirilor avute generează concluzii surprinzătoare. Cromatica fericirii transpare câteodată printre nuanțe. Corpul și sufletul se profilează într-o lume a relativității. Îndrăgostirea vine cu mutații catalizatoare pentru verbul poetic. Prezenta carte a lui Adrian Zăinescu ar putea fi depozitara multor secrete ale sufletului îndrăgostit. Undeva, femeia iubită este „rod al soarelui”, ființă superioară. Inflamările au intensitate deosebită, „de devorare/ a partenerului iubit” (EXPRESIE). Câteodată, amintirile sunt însoțite de sugestive zăpezi evanescente. Numeroase prezențe feminine populează detaliile memoriei. Relaționarea cu acestea are întotdeauna ceva special: „Platoșe, zale,/ coifuri, redute,/ câini de luptă chiar,/ smoală încinsă,/ săgeți veninoase,/ ironii fine,/ nimic./ Fără niciun rezultat./ Femeile astea,/ dragele de ele,/ mi-au nimerit,/ întotdeauna,/ călcâiul ahilian …” (ȚINTĂ). Ca o particularitate, prezentele poezii de dragoste sunt acompaniate de ironie. Abundă jocurile îndrăgostite. Suntem locuitorii unui labirint al inimilor săgetate. Poetul pare mereu în căutarea cheilor adecvate pentru a descinde într-o zonă pasională. În acest fel asistăm la peregrinări asumate printre iluzii. Culori posesive cotropesc peisajul cărții lui Adrian Zăinescu, încadrabile unei paradigme a exuberanței. Din umbră se profilează portretul tăios al potențialei tragedii. Pe alocuri, ne sunt prezentate meditații asupra condiției umane. Se ivesc și călătorii pe tărâmuri exotice, cu patină inițiatică. Enigma face parte integrantă din prezentele desfășurări lirice: „Stingher,/ nu-mi găsesc locul/ nici pe pământ,/ nici în cer.// Nu știu/ de ce sunt aici, acum,/ de ce scriu./ Nu știu nici unde/ să mă duc/ să nu fiu.// Simt că/ lipsesc cuiva, undeva,/ dar sunt acum/ captiv aici,/ în inima ta.// De plec,/ voi fi poate uitat/ mai târziu,/ de nu,/ voi rămâne aici,/ tot așa de pustiu …” (POETICA). Interioritatea e de multe ori supusă răscolirilor, persistența poeziei fiind corelată de autor cu surprinzătoare accepțiuni testamentare: „Doar/ câteva litere/ pe o piatră,/ pe o cruce,/ pe ceva/ care să dăinuie/ mai mult decât ființa./ Câteva litere,/ câteva numere,/ câteva amintiri/ cuprinse în alți/ câțiva,/ atât cât vor mai fi/ și ei./ Și aceste/ rânduri,/ lăsate aici/ pentru cândva/ când/ voi fi/ doar câteva litere.” (TESTAMENT).

 

OCTAVIAN MIHALCEA

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CtAQfcNv1N8?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Lectura lui Dante”, de Laszlo Alexandru, a obținut Premiul Special...

Posted: 04 Jun 2021 03:10 AM PDT

Lectura lui Dante, de Laszlo Alexandru, a obținut Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România, împreună cu Fake News în Epoca de Aur. Amintiri şi povestiri despre cenzura comunistă, de Ioan T. Morar, Editura Polirom. La Premiul Special au mai fost nominalizați: Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi, Sonete/ Romeo și Julieta, Editura Polirom; Ștefan Cazimir, Vedere din Elsinor. Excursiuni în literatura daneză, Editura Semne; Cristian Pătrășconiu, Marea Unire. Prima sută, Editura Universității de Vest.

Juriul, alcătuit din Răzvan Voncu (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Angelo Mitchievici şi Vasile Spiridon (membri), a decernat următoarele premii:

Cartea de poezie – Ovidiu Genaru, Cartea lui Mircea. Canal, Editura Junimea

Cartea de proză – Andreea Răsuceanu, Vântul, duhul, suflarea, Editura Polirom

Cartea de critică, eseu şi istorie literară – Mircea Anghelescu, Literatura în context, Editura Spandugino

Cartea de debut – Ema Stere, Copiii lui Marcel, Editura Polirom

Poate cea mai importantă carte a anului 2020: un studiu de o erudiție exemplară, în trei volume a câte 600-700 de pagini, dedicat de Laszlo Alexandru Divinei Comedii: Lectura lui Dante (splendid editată la Cartier), cu câte un tom alocat fiecăreia dintre cele trei părți ale ilustrului poem. Traduce terțină cu terțină și vers cu vers Divina Comedie, comentează, contextualizează, glosează, sintetizează cantitatea enormă de comentatori ai celebrei capodopere. E o carte nu doar impresionantă, ci una care apare rar într-o cultură. Mai ales că se împlinesc anul acesta 700 de ani de la dispariția marelui florentin.” (Bogdan Crețu)

 

LASZLO ALEXANDRU s-a născut la 4 mai 1966, în Cluj. Profesor de italiană
la Colegiul Naţional „George Bariţiu” din Cluj. Doctor în Filologie al Universităţii „Babeş-Bolyai”. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

A publicat articole, studii literare, eseuri, polemici şi traduceri în reviste culturale din România (Bucureşti, Bistriţa, Brăila, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Tîrgu Jiu, Tîrgu Mureş), Statele Unite, Israel, Germania, Italia.

 

Cărţi: A. Literatura română: 1. Între Icar şi Anteu, 1996. 2. Orient Expres, 1999. 3. Grîul şi neghina, 2002. 4. Criticul literar Nicolae Manolescu, 2003, 2009. 5. Vorbind (cu Gheorghe Grigurcu şi Ovidiu Pecican), 2004. 6. Toate pînzele sus!, 2005. 7. Viceversa! Polemici pro şi contra lui Paul Goma, 2009. 8. Muzeul figurilor de ceară, 2009. 9. Viaţa de zi cu zi, 2011. 10. Exerciţii de singurătate, 2012. 11. Tutti frutti, 2013. 12. Uriaşe lucruri mici, 2014. 13. Stări de spirit, 2018.
14. Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la „Cuvîntul”, 2019. B. Limba-literatura italiană: 1. Dicţionar italian-român, 1999. 2. Dicţionar practic italian-român şi român-italian, 2003. 3. Dicţionar italian-român, român-italian, 2006, 2016. 4. Memorator de limba italiană. Gramatică practică, 2007, 2015, 2018. 5. Prin pădurea întunecată. Dialoguri despre Dante (cu Ovidiu Pecican), 2011; în versiune italiană: Per la selva oscura. Dante parlato (con Ovidiu Pecican), 2013. 6. A revedea stelele. Contribuţii la studiul operei lui Dante, 2013, 2018. 7. Antologia di letteratura italiana per le scuole, 2018.

 

Traduceri: A. Din franceză în română: 1. Romain Gary, Ai toată viaţa înainte, 1993, 2006, 2013. 2. Raymond Queneau, Zazie în metrou, 2001, 2004, 2008. 3. Raymond Queneau, Suntem mereu prea buni cu femeile, 2005. 4. Catherine Siguret, Femei celebre pe divan, 2009. B. Din română în italiană: 1. Omaggio a Dinu Adamesteanu, 1996 (colaborare). 2. Laszlo Alexandru-Ovidiu Pecican, Per la selva oscura. Dante parlato, 2013. 3. Gelu Hossu, Il Card. Iuliu Hossu. Spirito della Verità, 2019. C. Din italiană în română: 1. Luigi Accattoli, Karol Wojtyla. Omul sfîrşitului de mileniu, 1999. 2. Renzo Allegri, Padre Pio. Omul speranţei, 2001, 2002, 2011. 3. Umberto Eco, A spune cam acelaşi lucru. Experienţe de traducere, 2008. 4. Giovanni Papini, Dante viu, 2009. 5. Patrizio Trequattrini, Furio, 2010. 6. Patrizio Trequattrini, Şantajul, 2011. 7. Andrea Tornielli – Domenico Agasso jr., Sfaturi prietenești de la Papa Francisc. Cuvinte care ne ajută să trăim mai bine, 2017. 8. Luigi Pirandello, Nuvele pentru un an, volumul 1, Șalul negru, 2019. 9. Luigi Pirandello, Nuvele pentru un an, volumul 2, Viața goală, 2019. 10. Luigi Pirandello, Nuvele pentru un an, volumul 3, Țopăiala, 2020.  11. Luigi Pirandello, Nuvele pentru un an, volumul 4, Bărbatul singur, 2020.

 

Lectura lui Dante. Infernul, de Laszlo Alexandru. (Cartier popular). Legată, 624 pag. Preț: 69 RON/ 299 MDL. Apare cu sprijinul AFCN. 

Lectura lui Dante. Purgatoriul, de Laszlo Alexandru. (Cartier popular). Legată, 680 pag. Preț: 79 RON/ 339 MDL. Apare cu sprijinul AFCN.

Lectura lui Dante. Purgatoriul, de Laszlo Alexandru. (Cartier popular). Legată, 664 pag. Preț: 79 RON/ 339 MDL. Apare cu sprijinul AFCN.

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

De asemenea, poate fi comandată și online:

https://carturesti.ro/product/search/Lectura%20lui%20Dante

https://shop.cartier.md/search?q=lectura+lui+dante

Vizualizări: 33

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor