altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştiri muzicale din Bucuresti

Al patrulea episod din seria EMINESCIANA 2.0
Al patrulea episod din seria EMINESCIANA 2.0, inițiată de violonista Diana Jipa și de pianistul Ștefan Doniga, poate fi urmărit astăzi, de la ora 20:00, pe paginile de Facebook ale muzicienilor, dar și pe cea a postului Radio România Muzical și ale partenerilor proiectului. Videoclipul propune o versiune în limba germană a sonetului „Trecut-au anii”, recitată de actrița Simona Vintilă, pe muzica unor mari compozitori români. Regia întregului proiect este semnată de Anca Colțeanu, iar producția video de Mihai Toma. Seria se încheie în 24 ianuarie.
 
Astăzi se inaugurează noul pian de concert al Filarmonicii bucureștene
Astăzi, 21 ianuarie 2021, la Ateneul Român are loc concertul ce inaugurează noul pian Steinway al Filarmonicii „George Enescu”. Solistul serii va fi pianistul Daniel Ciobanu, artist în rezidență al instituției, care va interpreta Concertul nr. 23 KV 488 în la major de Wolfgang Amadeus Mozart. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 49 în fa minor „La Passione” de Joseph Haydn. La conducerea orchestrei se va afla Gabriel Bebeșelea, dirijorul principal al Filarmonicii bucureștene. Concertul, ce se desfăşoară fără public în sală, va fi transmis live pe canalele online ale instituției și pe pagina de Facebook a postului Radio România Muzical, începând cu ora 19:00. De asemenea, înregistrarea audio a concertului, în condiţii de înaltă fidelitate, va fi difuzată la Radio România Muzical joi, 28 ianuarie, de la ora 19.00.
 
Calendarul muzical al zilei - 21 ianuarie 2021

 

  • Se împlinesc 173 de ani de la naşterea compozitorului francez Henri Duparc (21 ianuarie 1848 - 12 februarie 1933)
  • Comemorăm 170 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului german Albert Lortzing (23 octombrie 1801 - 21 ianuarie 1851) şi 127 de ani de la cea a compozitorului belgian Guillaume Lekeu (20 ianuarie 1870 - 21 ianuarie 1894)
  • Prima audiţie a Simfoniei I de George Enescu - 115 ani (1906)
  • În urmă cu 103 ani a văzut lumina zilei violoncelistul şi dirijorul italian Antonio Janigro (21 ianuarie 1918 - 1 mai 1989)
  • Acum 101 de ani s-a născut basul Viorel Ban (21 ianuarie 1920 - 23 august 2003)
  • Tenorul Placido Domingo împlineşte astăzi 80 ani (1941)
  • S-a născut violonistul italian Uto Ughi - 77 ani (1944)
  • Se împlinesc 73 de ani de la moartea compozitorului italian Ermano Wolf Ferrari (12 ianuarie 1876 - 21 ianuarie 1948) şi 63 de ani de la cea a dirijorului spaniol Ataulfo Argenta (19 noiembrie 1913 - 21 ianuarie 1958)
  • Compozitorul Romeo Alexandrescu a trecut în eternitate acum 46 de ani (17 iunie 1902 - 21 ianuarie 1976), iar muzicologul şi compozitorul francez Jacques Chailley acum 22 ani (24 martie 1910 - 21 ianuarie 1999)

 


 

Ştiri muzicale din ţară

Concert dedicat zilei Unirii Principatelor Române la Filarmonica din Ploiești
În programul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești figurează astăzi, 21 ianuarie 2021, un concert dedicat zilei Unirii Principatelor Române. Programul cuprinde „Salbă maramureșeană” - suitele nr. 3 și 4 de Matei Pop, Concertul pentru pian și orchestră de Sabin Păutza, în primă audiţie absolută și Simfonia în do major de Georges Bizet. Dirijorul Matei Pop se va afla la conducerea Orchestrei simfonice ploieștene, iar pianista Ioana Maria Lupașcu va fi prezentă pe scenă ca solistă. Concertul se va desfășura cu public şi va fi transmis, de asemenea, live în aplicația Virtual Concert Hall, accesibilă din site-ul instituției.
 
Concert de muzică românească la Filarmonica din Pitești
Sub semnul Zilei Culturii Naționale și al celei a Unirii Principatelor Române se plasează propunerea de astăzi a Filarmonicii din Pitești, unde are loc un concert de muzică românească. Invitată ca solistă va fi violonista Diana Jipa, iar orchestra instituției va fi dirijată de Leonard Boga. Programul reunește lucrări compuse de Alexandru Flechtenmacher, Ciprian Porumbescu, Șerban Nichifor, George Enescu și Paul Constantinescu, printre alții. Concertul se va desfăşura la Centrul Multifuncțional, cu public, și va fi transmis online pe pagina de Facebook a instituției.
 
Concert simfonic la Filarmonica din Sibiu
La Filarmonica din Sibiu are loc astăzi, 21 ianuarie 2021, un concert simfonic sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Veți putea audia Simfonia a II-a de Johannes Brahms și Concertul pentru contrabas şi orchestră de Serge Koussevitzky, cu Adam Chirilă Adrian în postura de solist. Concertul se desfășoară în Sala Thalia, cu public, de la ora 19:00.
 
„Rock the Symphony” la Filarmonica din Târgu Mureș
„Rock the Symphony” este propunerea de astăzi, 21 ianuarie 2021, a Filarmonicii din Târgu Mureș. Publicul va putea audia teme din muzica de film, rock și pop, în interpretarea Orchestrei Simfonice a instituției dirijată de Remus Grama. Participă, de asemenea, Cristina Laszló la pian și chitaristul Alex Cioată. Concertul se va desfășura în prezența publicului în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureş, de la ora 19:00.
 
Valentin Șerban, Ștefan Cazacu și Ioan Dragoș Dimitriu în concert la Filarmonica din Brașov
Astăzi, 21 ianuarie 2021, la Filarmonica din Brașov are loc un concert simfonic susținut de Orchestra instituției, sub bagheta lui Mircea Holiartoc. Invitați ca solişti evolează violonistul Valentin Șerban, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, într-un program ce cuprinde Concertul op. 56 în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven. Seara se va încheia cu Serenada op. 44 de Antonin Dvořák. Evenimentul va fi transmis live, de la Sala Patria, pe conturile de Facebook și YouTube ale Filarmonicii din Brașov, începând cu ora 19:00.
 

Actualitatea internaţională

ICMA a publicat lista câştigătorilor premiilor la ediţia din acest an
Miercuri după-amiază a fost anunțată lista câştigătorilor ediţiei din acest an a premilor ICMA - International Classical Music Awards. Din juriul acestei ediţii a făcut parte, pentru prima data, şi Radio România Muzical – prin colega noastră Cristina Comandaşu, alături de alţi 19 reprezentanţi mass-media din 16 ţări. Dintre premianţi îi menţionăm pe dirijorul Pablo Heras-Casado - declarat Artistul anului, soprana Edita Gruberova căreia i s-a decernat premiul pentru întreaga activitate şi pianistul Can Cakmur câştigător al premiului la secțiunea „Tânărul artist al anului”. „Descoperirea anului” este violonista germană Maya Wichert, în vârstă de 14 ani. La secţiunea dedicată caselor de discuri, câştigătoare este cea a Filarmonicii din Berlin. Premii speciale au fost conferite violonistului Ingolf Turban şi lui Drazen Domjanic – director general al Orchestrei Simfonice din Liechtenstein, precum şi fondator şi manager al Academiei Internaţionale de Muzică din Liechtenstein. Premiile destinate artiştilor instrumentişti au fost acordate violonistului Marc Bouchkov şi violoncelistului Kian Soltani. La categoriile dedicate înregistrărilor audio şi video au fost premiate 18 producţii. Lista completă a premiilor poate fi consultată pe site-ul International Classical Music Awards (ICMA). Conform organizatorilor, pandemia nu a afectat această ediţie, juriul având posibilitatea, în cursul anului trecut, să facă nominalizări dintr-o multitudine de înregistrări apărute. Astfel, au fost nominalizate 17 case de discuri din 8 ţări. Efectele nefaste ale pandemiei vor fi evidente asupra edițiilor viitoare. Începând din data de 1 februarie, la Radio România Muzical, în cadrul rubricii CD Review, veţi putea asculta discurile premiate.

 
Concertul Orchestrei Simfonice Naționale RAI, în transmisiune directă la Radio România Muzical
Astăzi, 21 ianuarie 2021, de la ora 21:30, Radio România Muzical va transmite în direct concertul susținut de Orchestra Simfonică Naţională a Radioteleviziunii Italiene la Auditoriumul „Arturo Toscanini” din Torino. Sub bagheta dirijorului Kazuki Yamada, vor fi interpretate Concertul nr. 1 op. 77 în la minor pentru vioară și orchestră de Dmitri Șostakovici, cu Serghei Khachatrian în postura de solist, Suita „Mama mea, gâsca” de Maurice Ravel și Suită din muzica baletului „Pasărea de foc” de Igor Stravinski. Comentează Laura Mânzat.

Vizualizări: 73

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor