altmarius

cultură şi spiritualitate

Ziarul Lumina, într-un nou format editorial și tipografic

Un articol de: Pr. Nicolae Dascălu - 30 Sep, 2019

A fost mai întâi cotidianul local, lansat la Iași, luni, 7 februarie 2005, cu precizarea de pe frontispiciu „unicat în presa din România” și deviza: „ziar de reportaje, in­for­ma­ții și comentarii redactat din perspectivă creștină”. În acea zi, Pa­triarhul Teoctist împlinea vârsta de 90 de ani. După numai doi ani, primul cotidian creștin din România a intrat într-o nouă etapă, devenind cotidianul Patriarhiei Române, cu o arie de difuzare limitată la Capitală și la câteva județe din sudul țării și din Moldova.

Din 2009 s-au dezvoltat edițiile regionale (Moldova, Transilvania, Oltenia, Banat) care au conlucrat în forme diferite cu Ediția Națională. Din anul 2011 s-a redus numărul de pagini la Ediția Națională, însă aceasta a fost imprimată integral color, adăugându-se periodic suplimente tematice: literatură și artă, pelerinaje, educație, noi programe editoriale și colecția „Media Christiana” - Seria LUMINA de la Editura TRINITAS, în care văd periodic lumina tiparului volume alcătuite din articole publicate în ziar de-a lungul anilor.

Odată cu Anul Centenar 2018 s-a născut ideea unificării celor patru ediții regionale într-o Ediție Națională unitară, care să circule în toată țara. Cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a realizat, prin consultare cu reprezentanții mitropoliilor din țară, proiectul unei ediții unitare de 16 pagini a cotidianului Ziarul Lumina. În paginile acestuia se regăsesc acum, selectiv și ilustrativ, aspecte ale vieții bisericești, proiecte educaționale, filantropice, culturale și sociale din toate zonele țării și din diaspora ortodoxă română.

Dacă în perioada interbelică dezideratul unui cotidian al Bisericii era un ideal misionar major, dar care s-a împlinit abia la începutul secolului XXI, acum, în epoca efervescenței comunicării audiovizuale și digitale, presa scrisă a intrat în categoria mediilor clasice de comunicare, asociate de tinerii de azi cu generația bunicilor. Însă, la o privire atentă asupra noilor tehnologii de comunicare, constatăm cât adevăr păstrează maxima străbunilor noștri romani verba volant, scripta manent...

Ziarul oferă accesul la infor­mații, comentarii, cunoaștere rapidă și relaxare. Prin materialitatea paginilor sale, care ne permite citirea secvențială, dar și revenirea la unele articole și răgazul analitic asupra conținuturilor, ziarul ne protejează libertatea de raportare la realitate, ne econo­misește timp și ne ajută să păstrăm măsura în utilizarea noilor tehnologii informaționale, echilibrul între real și virtual.

Adaptat la comunicarea modernă, ziarul nostru păstrează ca formă de bază ediţia tipărită, dar este prezent şi în mediile digitale (site-ul www.ziarullumina.ro, pagini în reţelele de socializare) şi activează în simfonie cu celelalte componente ale Centrului de Presă BASILICA (radio, televiziune, agenţie de ştiri). În condiţiile unui flux informaţional abundent, care depăşeşte capacitatea noastră de procesare, Ziarul Lumina propune o reflectare selectivă şi echilibrată a actualităţii bisericeşti din toate regiunile, prin complementaritate cu buletinele oficiale ale eparhiilor, cu publicaţiile academice şi cu media audiovizuală şi digitală de la Bucureşti sau din alte centre bisericeşti din ţară şi din străinătate.

Lansăm luni, 30 septembrie 2019, o ediţie unitară de 16 pagini, în ziua când se împlinesc 12 ani de la întronizarea celui de-al şaselea Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel. Ziarul Lumina este un cotidian al Bisericii deschis spre problemele societăţii. Misiunea sa nu poate fi decât în acord cu vocaţia Bisericii de a vesti în lume cuvântul lui Dumnezeu. Facem jurnalism cu profundul respect faţă de persoana umană, căutăm şi răspândim lumina faptelor bune. Promovarea valorilor credinţei creştine, cunoaşterea şi cultivarea tradiţiilor şi spiritualităţii româneşti, cooperarea cu instituţiile publice în slujirea binelui comunitar, dialogul cu opinia publică sunt obiective constante ale cotidianului Patriarhiei Române.

Fiind o instituţie misionară a Bisericii, Ziarul Lumina pune în acord conţinuturile jurnalistice cu bucuriile şi încercările creştinilor în cetate. Cuvintele de învăţătură ale ierarhilor, programele şi proiectele educaţionale, culturale, sociale şi filantropice vor avea spaţii mai ample în paginile ziarului. Având o arie uniformă de difuzare în toată ţara, în oraşe şi sate, Ziarul Lumina vrea să fie mereu aproape de preoţii de parohie, de profesorii de religie, de isihia mănăstirilor, de lucrătorii din spitale şi instituţii de asistenţă socială şi de toţi oamenii care poartă lumina credinţei oriunde s-ar afla. Fără să neglijăm aspectele complexe ale vieţii, cu bucuriile şi suferinţele oamenilor, dorim să contribuim la cultivarea binelui care ne întăreşte în speranţă şi iubire.

Suntem conştienţi că nu vom reuşi să facem acestea decât cu ajutorul Dumneavoastră, al iubiţilor noştri cititori. Vă mulţumim!

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor