altmarius

cultură şi spiritualitate

Volume lansate de membri ai echipei Radio România Muzical

Interviuri

 
Publicat: miercuri, 29 Martie 2017 , ora 15.51 
 
În 24 martie 2017, Radio România Muzical a împlinit 20 de ani. De asemenea, am marcat pe 19 martie, tot la Radio România Muzical, centenarul naşterii lui Dinu Lipatti. Sunt două momente celebrate prin nu mai puţin de trei evenimente editoriale despre care vorbim în următoarele minute, pentru că merită. Alături de noi sunt doamna Lidia Vianu, directoarea Editurii Contemporary Literature Press a Universităţii Bucureşti, profesor la Catedra de Engleză a Universităţii bucureştene…


… şi domnul Matei Bănică, directorul Editurii Grafoart. La Grafoart, cu sprijinul Casei Artelor şi cu sprijinul regizoarei Alice Barb, au apărut două volume esenţiale pentru cunoaşterea lui Dinu Lipatti - ediţia a III-a a monografiei pe ccare au semnat-o Dragoş Tănăsescu şi Grigore Gărgăuanu (la această ediţie, în ordine inversă) şi un prim volum de scrisori Dinu Lipatti către profesorii săi - Mihail Jora, Nadia Boulanger şi Florica Musicescu.

Doamnă Lidia Vianu, vorbim despre o ediţie on line dată unor interviuri-eveniment realizate de colega noastră Cristina Comandaşu cu două personalităţi, care nu mai sunt printre noi, vorbind despre muzică, personalităţi care nu aparţin domeniului muzical, dar care au fost foarte apropiate de acesta - Octavian Paler şi Antoaneta Ralian. Ca persoană care priveşte cumva fenomenul muzical nu ca o profesionistă, dar cu pasiune, ce înseamnă din punctul dumneavoastră de vedere această realizare?

Noi ne-am dorit foarte tare, de multă vreme, să ajutăm Radio România Muzical prin editura Universităţii Bucureşti, pentru că ele merg bine împreună. Până acum ne-am extins spre pictură, spre muzică încă n-am reuşit fiind neprofesionişti. S-a întâmplat că aceste interviuri ale Cristinei Comandaşu eu le-am ascultat pe toate, pe rând, şi sunt atât de frumoase, încât noi i-am propus să le şi transcriem şi să le edităm. Le-am transcris…


Nu ştiu dacă am menţionat, versiunea în limba engleză a site-ului romania-muzical.ro se datorează doamnei Lidia Vianu şi studenţilor săi de la Universitatea Bucureşti. Mulţumiri pentru acest lucru!

Cu mare drag. Meritul este al masteranzilor mei, care lucrează cu sârg. E o echipă care-şi doreşte să vină şi la concerte şi vine, aşa că aveţi fani.


Aşadar, există deschidere către muzica clasică? Aveţi deja ecouri legate de percepţia volumului?

Da. Mulţi dintre colegii mei, dar foarte mulţi cunoscuţi… Am fost surprinsă să văd că aveţi atât de mulţi ascultători faţă de început, încât chiar m-am bucurat. Am auzit şi la dumneavoastră pe post că sunt oameni care nu ascultă altă staţie de radio; eu sunt în situaţia asta de 10 ani cel puţin, cred că de 15. Altceva nu mă mai interesează. Şi mulţi sunt cei care o fac, sigur, fugind şi de peisajul politic actual, dar venind mai ales către muzică.


E un semn bun. Doriţi să continuaţi acest proiect din câte îmi spuneaţi. Reamintim, volumul înseamnă două interviuri-eveniment cu Octavian Paler şi Antoaneta Ralian. La ce vă mai gândiţi?

Volumul este o avanpremieră. Noi am vrea să scoatem toate interviurile şi în mod sigur vom face acest lucru de îndată ce Cristina o să aibă timp şi putere să le şi redacteze. Noi le transcriem, le punem în pagină şi o aşteptăm pe ea. Aşa că, în mod sigur, dacă nu toate deodată, cel puţin în trei tranşe noi vom scoate toate aceste interviuri şi vă invităm la orice alte colaborări credeţi că vă sunt de folos pentru că nouă ne plac toate.


Mulţumim. Ce mai oferă Contemporary Literature Press? Să spunem că volumul este de descărcat gratuit.

Totul este gratuit. Noi nu rulăm bani, nu plătim, nu suntem plătiţi. Prin urmare, tot ceea ce oferim noi este cu uz didactic, în primul rând, şi se descarcă gratuit. Avem literatură engleză, dar şi literatură română, traduceri publicate bilingv, instrumente de învăţat limba şi literatura, manuale, manuale de exerciţii, manuale de istorie a literaturii, dar avem şi multe alte lucruri - studii de lingvistică, studii de literatură. Ne interesează, de pildă, arhivele pictorilor şi am publicat până acum Gheaţă şi acum scoatem Margareta Sterian - absolut toată arhiva, cu tot cu opere, cu tot ce a scris. Ne va interesa orice altceva în domeniul muzical, privind şi compozitorii, privind activitatea dumneavoastră, pentru că aveţi foarte multe… aveţi momente de istorie a muzicii din care noi putem scoate volume.


Ne bucurăm să constataţi asta. Cum se cheamă adresa pe internet unde vă găsim?

Editura este MTTLC.ro şi se intră pe prima icoană care este Contemporary Literature Press. MTTLC, însemnând masteratul care lucrează la site-ul dumneavoastră, adică masteratul pentru traducerea textului literar contemporan.


Trecem acum la subiectul Dinu Lipatti, pentru că am marcat pe 19 martie centenarul naşterii. Editura Grafoart a marcat evenimentul cu sprijinul Casei Artelor şi al regizoarei Alice Barb prin două volume cu adevărat esenţiale - ediţia a III-a adusă la zi a Monografiei Dinu Lipatti pe care Grigore Bărgăuanu a dus-o mai departe chiar dacă Dragoş Tănăsescu nu mai este printre noi şi un prim volum de Scrisori Dinu Lipatti. Ce înseamnă pentru Editura Grafoart, domnule Matei Bănică, acest gest şi cum este receptat acum, la câteva zile de la momentul când s-a petrecut?

Bună seara! Am constatat foarte mulţi cunoscători care au început să vină la noi în librării întrebând de volumele Dinu Lipatti, ceea nu poate decât să ne bucure foarte tare. E un interes crescut în perioada asta, care să sperăm că nu se va pierde. Practic, noi am început pasiunea pentru Lipatti când ne-am apucat de publicare partiturilor lui Dinu Lipatti. Majoritatea lucrărilor sale n-au fost niciodată publicate. În total sunt un număr de 49 de lucrări, dintre care, din păcate, unele s-au pierdut complet…


Altele sunt neterminate.

Altele sunt neterminate şi, din punctul meu de vedere, trebuie să nu ne oprim până când nu vom reuşi să publicăm toate lucrările sale care au rămas în formă publicabilă.


Câte aţi reuşit să publicaţi până acum?

Până acum avem 10 titluri, majoritatea pentru pian solo. Mai avem în lucru încă vreo 5 sau 6 titluri. Sperăm ca în viitorul apropiat să reuşim să le publicăm pe toate. Aş da ca exemplu primul nostru album "Din compoziţiile micului Dinu", un album de lucrări pe care Dinu Lipatti le-a compus la 6 ani şi au fost trascrise de profesorul său de pian de atunci, Iosef Paşil, nişte compoziţii deosebit de melodioase şi foarte drăguţe, foarte uşoare…


Miniaturi cântate de Viniciu Moroianu, cel care este, cred, unul dintre îngrijitorii ediţiei dumneavoastră, la Casa Artelor.

Da. În recitalul din 19 martie, după lansarea volumului domnilor Bărgăuanu şi Tănăsescu, într-adevăr au fost interpretate şi aceste miniaturi. Sunt foarte, foarte frumoase!


Aveţi o relaţie foarte apropiată cu domnul Grigore Bărgăuanu. Aţi petrecut foarte multe ore lucrând la forma finală a acestui volum. De ce este important să alegem această ediţie a monografiei şi nu pe cele precedente?

Monografia Dinu Lipatti, în ediţia a III-a pe care am publicat-o noi acum, este, practic, cea mai completă şi cea mai la zi, prezentând cele mai actualizate informaţii posibile, inclusiv vizând catalogul lucrărilor. Despre asta chiar aş fi vrut să detaliez un pic. Iniţial, când au fost făcute ediţiile trecute ale biografiei Dinu Lipatti, s-a lucrat la nivel teoretic, folosind sursele existente, scrisori, tot felul de…


Teoretic însemnând de la distanţă.

Teoretic însemnând fără a avea acces la manuscrise. Aşa încât noi, acum, când am demarat în paralel cele două activităţi - de publicare a partiturilor şi de publicare a biografiei - am constatat, de exemplu, la o lucrare, la Trei dansuri pentru două piane, că era acelaşi lucru cu Suita pentru două piane, al cărui nume fusese schimbat şi fusese făcută o altă încheiere. Lipatti însuşi făcuse această schimbare, probabil din lipsă de timp sau s-a răzgândit. Cert e că ele nu erau două lucrări, era una singură şi a fost astfel omogenizată în catalogul lucrărilor. De asemenea, am implementat un număr nou denumit numărul Bărgăuanu, ca un omagiu, ca o mulţumire adusă dumnului Bărgăuanu, întrucât numai 10 din lucrările lui Dinu Lipatti aveau număr de opus, aşa încât restul nu aveau nici un fel de indexare, nici un fel de număr de catalog, lucru care le era necesar.


Aşadar, este cea mai bună sursă de informare în privinţa vieţii şi activităţii lui Dinu Lipatti, din câte cunoaşteţi dumneavoastră cel puţin.

Da, este absolut biblia biografiei lipattiene la ora actuală.


Şi să menţionăm şi faptul că Grigore Bărgăuanu este muzicologul unui singur compozitor şi muzician, şi acela se numeşte Dinu Lipatti.

Mulţumiri adresate doamnei Lidia Vianu şi domnului Matei Bănică! Am vorbit despre volumul on lune În universul muzicii cu Octavian Paler şi Antoaneta Ralian semnat de colega noastră, Cristina Comandaşu şi de doamna Vianu în calitate de editor şi despre Monografia Dinu Lipatti şi Scrisorile lui Dinu Lipatti către profesorii lui, vol.I, ambele la Editura Grafoart, cu sprijinul Casei Artelor din Bucureşti.

Interviu realizat de Ştefan Costache

Vizualizări: 79

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor