altmarius

cultură şi spiritualitate

Transilvania
Volum omagial apărut la Sibiu

Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a publicat recent volumul omagial „«Voi pune Ierusalimul ca început al bucuriei mele». In Honorem Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan la împlinirea vârstei de 80 de ani”. Volumul cuprinde repere bio-bibliografice, cuvinte de cinstire, precum și studii științifice.

Volumul omagial apărut la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului este realizat de un colectiv redacțional coordonat de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, și de pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, prodecanul insti­tuției. Toate cuvintele de elogiere, studiile și materialele cuprinse în acest volum sunt un prinos de recunoștință adus de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, teologi și oameni de cultură, celui care a fost pentru generații întregi dascăl de Vechiul Testament și ebraică, îndrumător spiritual și model de slujitor al sfântului altar, la cele două facultăți unde a activat, la Facultatea de Teologie din Sibiu și la Facultatea de Teologie din Oradea.

Ambele instituții de învă­țământ teologic și-au exprimat prin acest volum mulțumirea și aprecierea față de un erudit dascăl de Teologie biblică, o personalitate care va rămâne în istoria celor două școli de Teologie ca un mare profesor și un intelectual de marcă.

„Titlul acestui volum este desprins din versetul 6 al Psalmului 136, una dintre cele mai profunde și tulburătoare rugăciuni ale evreilor duși în exil în anul 587 î.Hr. Strămutaţi departe de Sion, la râul Babilonului, plângând de dorul patriei pierdute, ei jură solemn că nu vor uita cetatea sfântă, ci vor așeza Ierusalimul mai presus de orice bucurie a vieţii. Viaţa părintelui profesor Dumitru Abrudan este legată într-un mod definitoriu de Ierusalim și de meleagurile binecuvântate ale Ţării Sfinte, în care a trăit clipe de înălţare spirituală pășind pe pământul umblat de Fiul lui Dumnezeu. La prestigioasa Universitate Ebraică din Ierusalim a fost încununată pregătirea sa academică prin studii intensive de specializare în Vechiul Testament și Limba ebraică.

Competenţele academice și spirituale consolidate în anii petrecuţi aici l-au așezat pe piedestalul cel mai înalt al erudiţiei teologice, acolo unde doar puţini ajung. Deși s-a întors în România, părintele profesor nu a părăsit niciodată Ierusalimul. (…) De la Catedra de Teologie biblică pe care a onorat-o cu erudiţie, cu înţelepciune și dragoste părintească, cu activitate știinţifică și ţinută academică de om de cultură și creator de cultură, părintele profesor Dumitru Abrudan a însuflat zecilor de generaţii de studenţi teologi de la Sibiu și Oradea dragostea faţă de istoria Ţării Sfinte și a poporului Israel, faţă de învăţătura mântuitoare a Domnului Iisus Hristos, într-o desăvârșită vocaţie de dascăl”, arată editorii în cuvântul introductiv.

„Vocație biblică”

Primul cuvânt de elogiere a personalității părintelui profesor Dumitru Abrudan este adresat de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Intitulat „«Fericit bărbatul… Cuvânt de pre­țuirea pentru un dascăl de conștiințe: părintele Dumitru Abrudan»”, mesajul ierarhului este unul de felicitare, de binecuvântare și de recunoștință pentru activitatea didactică și preoțească a celui cinstit prin acest volum.

„Vocaţia sa biblică s-a descoperit încă din timpul primului an de studii teologice, fiind remarcat pe atunci de Părintele Profesor Nicolae Neaga ca singurul student care, la examenul de ebraică, a reprodus în întregime Psalmul 1: „Fericit bărbatul...”. Ar fi putut, la fel de bine, să fie un dogmatist remarcabil, cum o vădește coloratura dogmatică a discursul său biblic. Putea să strălucească și ca profesor de omiletică: cei care l-au auzit predicând nu vor uita cuvântările inspirate ale acestui orator distins. S-ar fi remarcat cu siguranţă și ca istoric, căci dragostea de Biserică și de neam i-au insuflat preocuparea continuă de a cunoaște evenimente și biografii de personalităţi marcante ale Bisericii transilvănene, despre care ar putea vorbi sau scrie ca puţini alţii. Bio-bibliografia ce însoţește acest volum atestă pe deplin complexitatea personalităţii teologice a Părintelui Profesor Dumitru Abrudan, căruia i-au fost familiare atâtea căi ale teologiei”, spune Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu.

Un cuvânt de binecuvântare și de apreciere a scris în acest volum și Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului care își amintește că „era fascinant să auzi cum, de la catedră, Profesorul Abrudan, în plină istorie atee oficială în România, grăia în limba Profeților și în cea română despre intervenția lui Dumnezeu în istoria mântuirii omenirii”.

Cuvântul aniversar scris de Înaltpreasfințitul Nicholas, Mitropolit de Detroit (Statele Unite ale Americii) subliniază legăturile pe care le are părintele Dumitru Abrudan cu țara de dincolo de Atlantic, pe care ierarhul din Detroit le consideră unice. „Îmi amintesc cum mi-ați vorbit despre expe­riența trăită de bunicul dumneavoastră care, cu multe decenii în urmă, a sosit în Statele Unite pentru a câștiga bani, pe care i-a trimis familiei rămase în România, în speranța că aceștia vor putea duce o viață mai bună. Impunerea regimului comunist în România l-a împiedicat să se mai întoarcă vreodată în țară și, trimițând tot ce câștigase familiei pe care a iubit-o, a murit sărac, fiind înmormântat nu departe de sediul Mitropoliei noastre. Şi familia mea a venit în Statele în speranța unui trai mai bun. Prin urmare pot aprecia de cât efort și încredere e nevoie pentru a reuși într-o astfel de încercare”, spune IPS Mitropolit Nicholas.

Teolog, slujitor, îndrumător

Înaltpreasfințitul Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târ­goviștei apreciază în cuvântul de cinstire din acest volum erudiția teologică a profesorului de Vechiul Testament de la Sibiu și Oradea. 
„Părintele Profesor ne descoperă o teologie vie, dinamică şi frumoasă, reflectând iubirea, măreția şi unitatea Preasfintei Treimi, întotdeauna în profundă fidelitate față de credința noastră ortodoxă”, subliniază IPS Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.

Despre implicarea părintelui profesor Dumitru Abrudan în viața culturală și socială ne amintește Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, care men­țio­nează că această implicare „i-a adus o aură de lumină în slujirea Bisericii, în toate domeniile societății românești”. „Țarina biblică a Părintelui Profesor Dumitru de la Abrud” este titlul cuvântului scris de Preasfințitul Daniil Stoenescu. „Am învăţat de la Părintele Profesor să mergem la ţarină în Seara Învierii (Marcu 16, 12-13), după ce ne-am adăpat mai înainte din fântâna Samarinencei cea aflată, «aproape de locul pe care Iacob l-a dat lui Iosif, fiul său» (Ioan 4, 5-6); dar am învăţat mai ales să ne apărăm ortodox și în duhul Sfinţilor Părinţi, precum Şama, unul din vitejii lui David, «ţarina semănată cu linte» a Bisericii lui Hristos (II Regi 23, 11-12), împotriva vrăjmașului mântuirii noastre care seamănă neghina învăţăturilor străine în ţarină (Matei 13, 24-30; 36-43)”, spune PS Daniil Stoenescu.
Șirul cuvintelor de cinstire din partea ierarhilor Bisericii noastre se încheie cu un cuvânt al Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului. Ierarhul amintește îndrumarea academică a părintelui Abrudan de care a avut parte în anii de studiu teologic. „Pe parcursul anilor de studiu, preţuirea mea faţă de Părintele Profesor Dr. Dumitru Abrudan a sporit mereu, încât la sfârșitul anului al III-lea am hotărât și l-am anunţat că doresc să îmi alcătuiesc lucrarea de licenţă sub îndrumarea Preacucerniciei Sale. Mi-a propus mai multe teme, dintre care una la Limba Ebraică, iar în cele din urmă am căzut de acord ca teza mea de licenţă să fie despre cea mai mare personalitate a Vechiului Testament. Titlul acesteia a fost: «Moise la interferenţa realităţilor istorice și a reflecţiilor patristice»”, spune ierarhul.

Volumul cuprinde 30 de studii de teologie elaborate de cadre universitare și teologi, pe diferite teme de actualitate pentru viața bisericească și teologia contemporană. În anexele volumului sunt prezentate fotografii ale diplomelor, titlurilor și distincțiilor primite de părintele Dumitru Abrudan de-a lungul vieții sale.

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor