altmarius

cultură şi spiritualitate

Vitralii - Cultura muzicală germană. Renaşterea

Evenimente

 

SERIAL. 

Miercuri, 22 Iulie 2015 , ora 23.37 
 

Maeştri ai artei polifonice

În finalul episodului trecut l-am amintit pe Paul Hofhaimer, originar din Austria de astăzi, considerat unul dintre cei mai înzestraţi organişti ai timpului său. Printre cei care-l apreciau se numărau, se pare, şi Vadian sau Paracelsus. Hofhaimer a fost unul dintre cei doi compozitori germani ai vremii care s-a făcut remarcat şi în ţările din jurul său. Reputaţia lui era atât de mare, încât în 1515, împăratul Maximilian şi regele Poloniei l-au făcut conte, alături de distincţia nobiliară acordându-i şi titlul de "Prim organist al imperiului". Elevii săi numeroşi i-au preluat tehnica şi au făcut-o cunoscută şi în alte ţări din afara Germaniei, discipoli de-ai săi întâlnindu-se şi în cadrul şcolii veneţiene timpurii. Din păcate, puţine dintre partiturile sale pentru orgă au rezistat timpului, ca o ironie a sorţii, exact în domeniul în care Hofhaimer excela.

Tot în episodul trecut aminteam alţi doi autori care, alături de Paul Hofhaimer, au contribuit la crearea unei prime şcoli polifonice germane: Adam von Fulda şiHeinrich Finck. Contemporan cu Guillaume Dufay, Adam von Fulda, sau Adam din Fulda a fost capelmaestru la curtea din Saxonia, profesor de muzică la Universitatea din Wittenberg dar şi un membru al cercului umanist din Erfurt. De asemenea, tratatul său De Musica a avut un rol important în viaţa muzicală educaţională germană. Însă la fel ca în cazul lui Paul Hofhaimer, puţine lucrări sale sale au supravieţuit trecerii timpului.

Cel de-al doilea autor german al acelor ani care a devenit cunoscut şi în afara graniţelor germane a fost Heinrich Finck, un nume destul de cunoscut în epoca sa, familiar la curţile poloneze, compozitorul Capelei imperiale a lui Maximilian I şi capelmaestru al Curţii imperiale vieneze a lui Ferdinand I. În rândul compozitorilor germani timpurii Finck ocupă un loc foarte important. Creaţia sa cuprinde într-o primă fază linii melismatice dificile, înglobează treptat germenii polifoniei şi spre final demonstrează, prin utilizarea unor texturi multiple că a reuşit să asimileze coerent stilul muzical contrapunctic demonstrat de contemporanii săi francezi.

Reformatorul cu majuscule

Puţine personalităţi istorice ale acelei perioade au avut impactul lui Martin Luther, Reformatorul, revoluţionarul pe terenul dogmei religioase. Influenţa sa asupra conştiinţei germanice a fost decisivă, el rămânând până astăzi un reper privit cu respect şi admiraţie de către majoritatea germanilor. Martin Luther era un înfocat avocat al muzicii, pe care, spre deosebire de Augustin, o vedea ca pe un indispensabil dar al lui Dumnezeu pentru omenire. "Muzica frumoasă este modul prin care profeţii pot calma agitaţia sufletului; este una dintre cele mai măreţe şi mai încântătoare daruri pe care Dumnezeu nu le-a oferit. Nu am nicio stimp pentru oamenii care dipreţuiesc muzica. Nu este invenţia noastră, este un dar al lui Dumnezeu. Plasez muzica alături de teologie." spunea Martin Luther despre arta sonoră, în care credea cu tărie, deşi convingerea sa că muzica poate echilibra pasiunile umane distructive nu l-a împiedicat să se dezlănţuie împotriva evreilor, pe care-i vedea răspunzători de moartea lui Christos şi să propună măsuri de blocare a acestora în viaţa publică, reacţie care a dat o aură extrem de controversată portretului său.

Alte nume reprezentative în epocă

La începutul secolului al XVI-lea activa în Ausburg şi Konstanz şi Heinrich Isaac, compozitor de origine flamandă, a cărui influenţă asupra culturii muzicale germanice a fost consistentă. Creaţia sa, una dintre cele mai prolifice din acel timp, este foarte diversă, incluzând aproape toate genurile şi formele vremii. A avut, de asemenea, un mare rol în răspândirea stilului polifonic flamand în Germania, făcând astfel posibilă dezvoltarea lui pe acest teritoriu.

Unul dintre elevii lui Paul Hofhaimer a fost compozitorul elveţian Hans Kotter, organist la curtea saxonă, în Freiburg şi în Breisgau. Ca protestant a avut de suferit datorită convingerilor sale, fiind închis, torturat şi exilat în 1522. După eliberare, în 1530 s-a dus la Berna, sperând să obţină un post de organist dar Reforma interzisese deja orgile în biserici, aşa că s-a mulţumit cu un loc de profesor. Colecţia sa de lucrări pentru orgă cuprinde transcripţii ale pieselor lui Hofhaimer şi Josquin de Prez, printre alţii, dar şi lucrări proprii, tributare în mare măsură profesorului său.

Adept al curentului protestant a fost şi Caspar Othmayr, preot, teolog şi compozitor. Othmayr este considerat unul dintre maeştrii frazării melodice, aşa numitului Liedsatz de la mijlocul secolului al XVI-lea. A compus numeroase imnuri inspirate de Martin Luther şi chiar un epitaf în memoria sa. Alături de Hofhaimer, Othmayr a ridicat nivelul lucrărilor polifonice germane pe un alt palier, mult mai rafinat şi sofisticat. Comparativ cu contemporanii săi, stilul lui Othmayr este mult mai proaspăt şi mai puţin conservator.

Probabil că cel mai faimos discipol al lui Heinrich Isaac a fost Ludwig Senfl. După ce maestrul său a murit, Senfl a fost numit succesorul său în postul de compozitor al curţii imperiale a lui Miaximilian I. Simpatizant al lui Luther, Senfl a intrat în vizorul Inchiziţiei, deşi n-a devenit niciodată în mod oficial protestant. Din 1530 va întreţine o corespondenţă constantă şi consistentă cu doi luterani de seamă, ducele Albrecht al Prusiei şi chiar cu Martin Luther. În cele din urmă a obţinut un post în München, oraş cu înalte standarde muzicale şi cu o viziune mai liberală faţă de simpatiile sale luterane.

Ludwig Senfl a fost un compozitor eclectic, la fel de familiar pe terenul muzicii religioase, pe cât era pe cel al muzicii seculare. Influenţa lui Josquin des Prez şi a lui Isaac se simte în creaţia, fără a-i influenţa însă originalitatea. Se remarcă, de asemenea, în piesele sale o melodicitate extraordinară şi preferinţa pentru liniile sonore lirice, pentru polifonia imitativă sau pentru alternarea pasajelor în canon cu linii sonore contrapunctice contrastante, mai ales în perioada târzie. Dar despre Senfl şi nu numai despre el vom mai vorbi în episodul viitor

Ioana Marghita

 


Adam von Fulda: Magnificat quinti toni
Adam von Fulda wurde um 1445 in Fulda geboren. Er gilt als einer der bedeutendsten Vertreter der deutschen Musik im 15.Jahrhundert. Seine Abhandlung „De musica" leitete zu den humanistischen deutschen Musiklehren über.
Seine musikalischen Studien absolvierte er als Benediktinermönch im Kloster Vornbach am Inn, wo er wohl auch seine Schrift „De musica" verfaßte. Er verließ das Kloster und wurde Hofhistoriker am Hof Friedrichs des Weisen in Torgau und war seit 1590 Leiter der dortigen Kantorei. Anschließend lehrte er als Dozent an der Universität Wittenberg und trat dort einem humanistischen Zirkel bei. Adam von Fulda starb 1505 an der Pest.
Seine gesicherten Kompositionen sind hauptsächlich in zwei Sammlungen enthalten: dem Mensuralcodex des Nikolaus Apel (Universitätsbibliothek Leipzig) und dem sog. Codex Berlin (40021 der Staatsbibliothek Berlin).
Nach damaliger Tradition sind die Kompositionen zunächst keinem bestimmten Instrument zugemessen; man kann diese vokal oder instrumental oder gemischt vokal-instrumental musizieren.
Eine Wiedergabe auf der Orgel ist ebenfalls möglich; die Organisten - Mitglieder der Kantorei jener Zeit und als ausübende Musiker "Hand-Werker" - machten sich die Kompositionen hand-gerecht, sie "intabulierten" oder "intavolierten".

Heinrich Isaac: Innsbruck, Ich muss dich lassen
Heinrich (Hendrick) Isaac (around 1450-55 March 26, 1517) was a Franco-Flemish composer of the Renaissance born in Flanders, likely in Brabant. He is regarded as one of the most significant contemporaries of Josquin des Prez, and had an especially large influence on the subsequent development of music in Germany.

Vizualizări: 67

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor