altmarius

cultură şi spiritualitate

08:00 Războiul lui Hitler cu America | Acum la TV
Povestea planului lui Hitler de a ataca SUA folosind avioane de vânătoare ca „bombe vii” care să se ciocnească de zgârie-norii din Manhattan.
Megalomania lui Adolf Hitler nu a cunoscut limite: încă de la izbucnirea războiului, strategii săi au conceput planuri de atac asupra SUA. Cele mai îndrăzneţe dintre aceste planuri implicau escadroane de avioane germane care urmau să se ciocnească de zgârie-norii din Manhattan, ca nişte „bombe vii”. Un proiect care va fi dus la îndeplinire în toată oroarea sa distructivă cu peste 50 de ani mai târziu, de către teroriştii din 11 septembrie. Hitler a înţeles uriaşa forţă simbolică a zgârie-norilor din Manhattan. El considera New Yorkul drept „centrul conspiraţiei iudaice capitaliste mondiale” şi urmărea să-l distrugă. Cu ajutorul martorilor oculari, materialelor de arhivă şi planurilor originale, arătăm cum această fantezie distructivă cu monstruosul ei produs, „Bombardierul Americii”, s-a transformat într-o sete colectivă şi nediscriminatorie de distrugere. În final, documentarul arată cum au aflat SUA de planul secret al lui Hitler şi care a fost reacţia.
09:00 Pe urmele lui Chopin
Biografia legendarului compozitor şi pianist polonez Fréderic Chopin – de la copilăria sa petrecută la Varşovia până la ultimii ani, petrecuţi la Paris, unde Chopin a trăit în exil.
Cu toţii credem că îl cunoaştem pe Fréderic Chopin – un compozitor esenţial al curentului romantic – dar câte dintre cele 225 de piese ale sale am ascultat de fapt ? Să fie 60 ? Poate 80 ? Deşi este considerat un simbol al etosului polonez, Chopin era pe jumătate francez, şi-a trăit cei mai mulţi ani în Franţa şi cea mai importantă femeie din viaţa sa a fost inimitabila franţuzoaică George Sand. Originea sa dublă îl urmăreşte şi după moarte. Chopin este înmormântat în cimitirul P?re-Lachaise din Paris, dar inima sa se află la Varşovia. În acest documentar pornim pe urmele lui Chopin, din anii copilăriei petrecute la Varşovia, până la verile creative petrecute la Nohant; extraordinarii ani din Majorca, unde şi-a compus incomparabilele Preludii şi, în final, anii petrecuţi la Paris, unde şi-a încheiat „exilul”. Renumitul pianist polonez Janusz Olejniszak, care a interpretat muzica lui Chopin în filmul lui Roman Polanski, ne prezintă copilăria acestuia la Varşovia, iar pianistul Yves Henry, director artistic al „Rencontres internationales”, relevă Parisul lui Chopin şi cântă muzica sa la Nohant.
10:00 Cele mai urâte joburi din istorie
Actorul Tony Robinson ne prezintă cele mai urâte joburi pe care oamenii le-au avut de-a lungul istoriei şi care au fost cruciale pentru societate, de la invazia romană a Britaniei la epoca victoriană.
Evul Mediu târziu.
Unele dintre joburile oribile pe care oamenii le-au avut de-a lungul istoriei au jucat un rol esenţial în societate. Acest serial dezvăluie cum existenţa unor evenimente, instituţii, embleme şi mecanisme economice a fost făcută posibilă de miile de bărbaţi şi femei care trudeau la munca de jos. De la invazia romană a Britaniei la epoca victoriană, actorul englez Tony Robinson caută cele mai urâte joburi din fiecare perioadă.
11:00 Filmul şi Godard
Acest documentar examinează cariera faimosului regizor francez Jean-Luc Godard – cel mai experimental regizor al vremii sale şi unul dintre fondatorii mişcării Nouvelle Vague.
Acest documentar face portretul unei legende contemporane – regizorul francez Jean-Luc Godard, unul dintre fondatorii mişcării Nouvelle Vague, considerat a fi cel mai experimental regizor al vremii sale. Filmele sale exprimă adesea propria sa ideologie politică şi au fost de multe ori prilej de controverse. Mereu pregătit să-şi afirme convingerile, Godard a declarat odată: „Dacă vrei să faci un film, n-ai nevoie decât de o fată şi de o armă”.
11:30 Mari comandanţi britanici
Un fascinant serial biografic istoric despre şase mari comandanţi militari britanici, prezentat de un entuziast şi fermecător expert militar, maiorul Gordon Corrigan.
John Churchill, duce de Marlborough a fost fiul lui Sir Winston Churchill, un nobil obscur şi scăpătat (şi strămoşul unui alt Sir Winston), dar prin victoriile sale, a câştigat faimă şi bogăţie. Locaţii-cheie pentru acest episod sunt magnificul Blenheim Palace, pe care un monarh recunoscător l-a ridicat pentru duce, şi locurile de desfăşurare a două dintre bătăliile sale, Malplaquet şi Blenheim.
Un fascinant serial biografic istoric despre şase dintre cei mai mari comandanţi militari britanici. Personaje istorice cunoscute în toată lumea, ei au trăit în epoci diferite şi fiecare a avut o influenţă covârşitoare asupra istoriei Marii Britanii. Documentarul este prezentat de un entuziast şi fermecător expert militar, maiorul Gordon Corrigan, care se referă şi în termeni generali la calităţile unui mare comandant, permiţând trasarea de paralele moderne.
12:00 Krakatoa, ultimele zile
Povestea dramatică a uneia dintre cele mai distrugătoare erupţii vulcanice din epoca modernă – erupţia vulcanului Krakatoa din 1883.
Erupţia vulcanului Krakatoa din 1883 a fost una dintre cele mai catastrofale din istorie. A fost şi una dintre cele mai bine documentate. Pe baza unei largi palete de mărturii oculare, fotografii şi articole de ziar şi a ultimelor cercetări ştiinţifice, această dramă ne oferă un portret devastator de autentic al evenimentelor care au precedat catastrofa, a erupţiei şi urmărilor acesteia. Povestea este spusă prin intermediul unor personaje-cheie: telegrafistul din Java care se străduia să păstreze deschisă comunicarea cu restul lumii, guvernatorul Sumatrei şi soţia lui, care şi-au pierdut copilul, şi căpitanul olandez care a fost cel mai apropiat supravieţuitor al dezastrului.
13:00 Misterul războinicilor de teracotă
Povestea elucidării misterului „războinicilor dezorganizaţi” – 4.000 de războinici din teracotă descoperiţi în China în 1984, care păreau să fi fost îngropaţi neglijent şi în mare grabă.
n 1984, patru mii de războinici din teracotă au fost descoperiţi îngropaţi în provincia Jiangsu din China. Era o armată în toată puterea cuvântului – pedestraşi, arcaşi, călăreţi... Dar erau „dezordonaţi”. Fuseseră îngropaţi neglijent şi în mare grabă. Arheologii bănuiau că războinicii erau străjerii mormântului unui împărat de demult. Dar care ? Unde era mormântul său ? Şi de ce erau războinicii atât de dezordonat îngropaţi ? Acest documentar spune povestea căutării mormântului imperial şi elucidării misterului „războinicilor dezorganizaţi”.
14:00 Colonia
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni sunt transportaţi în timp în Australia înaintaşilor. Ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din New South Wales, întocmai ca acum 200 de ani.
Ambiţioşii. Ziarul Sydney Gazette scrie despre frământări politice recente al căror rezultat este răsturnarea guvernatorului Bligh de către armata din New South Wales. Acestea au impact asupra aşezării noastre, unde negustorul aduce mărfuri la preţuri mult mai mari şi în cantităţi reduse. Nemulţumirea coloniştilor creşte la aflarea veştii că armata a cerut retragerea a doi condamnaţi şi sunt vărsate lacrimi atunci când coloniştii trebuie să aleagă de cine se vor despărţi. Oare penuria de hrană va alimenta tensiunile dintre vecini sau se vor uni coloniştii pentru a se ajuta unii pe alţii să supravieţuiască? Episodul se încheie cu sosirea guvernatorului Macquarie şi cu o invitaţie la cină adresată de către acesta participanţilor. Cu toţii mănâncă cea mai bună masă a vieţii lor şi noaptea se umple de cântece şi dansuri.
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni (atât aborigeni, cât şi de origine europeană) sunt transportaţi înapoi în timp, în Australia strămoşilor lor. Trăind la fel ca şi coloniştii, condamnaţii şi aborigenii de atunci, ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din colonia New South Wales, aşa cum se desfăşura ea acum 200 de ani. Primul serial istoric australian de tip reality-show este un amestec de calitate între descoperirea istorică, ameninţările sociale, provocările aventurii şi învăţarea prin experienţă. Răsfăţaţii “pionieri” ai secolului XXI încearcă să demonstreze că sunt suficient de puternici pentru a supravieţui acestei încercări “istorice”. Serialul explorează captivanta poveste a primelor colonii, pline de cruzime, vărsare de sânge şi conflicte inter rasiale (între aborigeni, irlandezi şi englezi), între clase (condamnaţi, coloniştii liberi şi soldaţi), între bărbaţi şi femei.
15:00 Vara iubirii
Acest documentar explorează „vara iubirii”, fenomenul social petrecut în 1967, şi realizările culturale ale mişcării hippie.
Cu imagini de la concertele unor artişti şi trupe precum Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, The Rolling Stones, Cat Stevens, Led Zeppelin şi mulţi alţi artişti legendari ai vremii, acest documentar explorează subiectele centrale ale unui fenomen unic în istoria muzicii de mase: „vara iubirii”. Eliberarea sexuală şi căutarea unor moduri de exprimare noi, spirituale, au fost esenţiale pentru un stil de viaţă care, pentru prima dată în istorie, şi-a stabilit propria cultură muzicală. Serialul construit în jurul unor interviuri cu artişti precum Donovan, Art Garfunkel, Adam Green, Bob Marley, Yoko Ono şi Michelle Philipps de la The Mamas & The Papas.
16:00 Războiul lui Hitler cu America
Povestea planului lui Hitler de a ataca SUA folosind avioane de vânătoare ca „bombe vii” care să se ciocnească de zgârie-norii din Manhattan.
Megalomania lui Adolf Hitler nu a cunoscut limite: încă de la izbucnirea războiului, strategii săi au conceput planuri de atac asupra SUA. Cele mai îndrăzneţe dintre aceste planuri implicau escadroane de avioane germane care urmau să se ciocnească de zgârie-norii din Manhattan, ca nişte „bombe vii”. Un proiect care va fi dus la îndeplinire în toată oroarea sa distructivă cu peste 50 de ani mai târziu, de către teroriştii din 11 septembrie. Hitler a înţeles uriaşa forţă simbolică a zgârie-norilor din Manhattan. El considera New Yorkul drept „centrul conspiraţiei iudaice capitaliste mondiale” şi urmărea să-l distrugă. Cu ajutorul martorilor oculari, materialelor de arhivă şi planurilor originale, arătăm cum această fantezie distructivă cu monstruosul ei produs, „Bombardierul Americii”, s-a transformat într-o sete colectivă şi nediscriminatorie de distrugere. În final, documentarul arată cum au aflat SUA de planul secret al lui Hitler şi care a fost reacţia.
17:00 Raiul pe Pământ
De la religiile păgâne ale antichităţii la budism şi hinduism, aceasta este o călătorie spre 14 destinaţii din diferite ţări, concentrată asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
Hinduismul. Explorarea artei şi arhitecturii hinduse începe la Varanasai, India, cel mai sfânt oraş hindus şi cel mai vechi oraş populat din lume. Apoi mergem pe râul Gange până la Mamallapuram, unde se găsesc magnifice sculpturi în piatră, statui şi temple şi la complexul de temple din Kajuraho, ale căror renumite exterioare erotice ne dezvăluie importanţa sexualităţii în credinţa hindusă.
De la începuturile civilizaţiei, oamenii au folosit arta şi arhitectura pentru a-şi ilustra credinţa. “Raiul pe Pământ” vă prezintă o multitudine de forme ale credinţei de-a lungul secolelor. Acesta este o călătorie spre locuri sfinte din 14 ţări, de pe vârful unui deal izolat din Ţara Galilor până în oraşul sfânt Varanasai din India, o călătorie care se concentrează asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
17:30 Prerafaeliţii: Revoluţionarii victorieni
Serialul examinează Frăţia Prerafaelită, gruparea care a adus notorietate artei britanice în secolul XIX.
Al doilea episod dezvăluie cum au transfigurat Prerafaeliţii peisagistica prin examinarea detaliată a naturii, cu zece ani înainte de Impresioniştii francezi.
Intrată sub lumina reflectoarelor în 1848, Frăţia Prerafaelită a şocat lumea printr-un nou tip de artă radicală. Acest serial explorează originile şi realizările grupului, examinează câteva dintre lucrările lor timpurii, critica ostilă cu care s-au confruntat şi secolele de dogme academice pe care picturile lor le-au răsturnat. Aflăm cum a revoluţionat Frăţia arta britanică, transfigurând peisagistica cu 10 ani înainte de Impresioniştii francezi şi cum au trecut de la avangardismul din primii lor ani la comercialism, creând tablouri menite să placă maselor. Astfel au câştigat bogăţie şi celebritate, devenind precursorii artiştilor comerciali moderni.
18:00 Imperiul roman
Acest documentar explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i istoria de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
Legiunile Romei. Pe dealurile verzi din nordul Angliei, marele Zid al lui Hadrian se întinde pe 120 de kilometri. Aceasta este cea mai nordică linie defensivă pe care Imperiul Roman a construit-o în anii 122-30 d.Hr., din ordinul înţeleptului împărat Hadrian. Cu descoperiri uimitoare, acest episod urmăreşte factorii şi procesele căderii Imperiului Roman, dezvăluind detalii despre încercarea nereuşită de reformă a lui Hadrian prin cele mai recente excavaţii de la Vindolanda, un fort auxiliar roman aflat la sud de Zidul lui Hadrian, pe teritoriul Marii Britanii de astăzi.
La 500 de ani după fondarea Romei, romanii dominau Marea Mediterană. Dar după ce cucerise ţările dimprejurul Mediteranei şi îşi asigurase o dominaţie socială şi economică fără precedent, Imperiul s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc. Acest serial în trei episoade explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i ultimele patru secole de istorie, de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
19:00 Voiaje ale descoperirilor
Acest documentar ne prezintă numele pionierilor mărilor şi evenimentele majore din istoria descoperirilor geografice.
n 1892, Fridtjof Nansen şi-a anunţat un plan aparent suicidar: acela de a fi primul care ajunge la Polul Nord. Astăzi, el este considerat unul dintre părinţii explorării polare.
Bogata tradiţie a navigaţiei a avut un impact dramatic asupra vieţii noastre de astăzi. Acest serial cartografiază influenţa puternică a cinci voiaje uimitoare. Exploratorul şi inginerul Paul Rose recreează aventuri maritime legendare pentru a investiga cum au influenţat direct descoperirile făcute în timpul acestora toate aspectele lumii moderne în care trăim. De la remarcabilul voiaj de opt ani încărcat de dispute care a adus cauciucul, scorţişoara şi sistemul metric în Europa, la „micşorarea globală” generată de umila busolă magnetică, dragostea autentică a lui Paul Rose pentru ştiinţă şi aventură şi darul povestirii aduc aceste poveşti pasionante la viaţă.
20:00 Procesul naziştilor
Documentarul prezintă dezvăluirile făcute de naziştii de vârf – Göring, Speer şi Hess – în timpul proceselor de la Nürnberg şi în conversaţii confidenţiale cu psihologii şi cu ceilalţi acuzaţi.
După Göring, Rudolf Hess a fost cel mai important nazist care a căzut în mâinile Aliaţilor. El îl ajutase pe Hitler să scrie Mein Kampf şi era adjunctul Führerului. În 1941, într-unul dintre cele mai bizare episoade din întregul război, Hess a furat un avion de vânătoare şi a zburat în Scoţia pentru a-i propune Marii Britanii pacea – fără ştiinţa lui Hitler. Ca rezultat, Hitler a pus ca Hess să fie declarat nebun şi acesta şi-a petrecut restul războiului într-o închisoare britanică. Când Hess a venit la Nürnberg, sănătatea sa mintală era încă sub semnul întrebării, Hess pretinzând că nu-şi aminteşte trecutul său nazist. Acest episod îi urmăreşte pe psihiatrul american Douglas Kelley şi pe psihologul Gustave Gilbert în timp ce încearcă să elucideze misterul amneziei lui Rudolf Hess şi al halucinaţiilor sale paranoide.
Combinând naraţiunea cu dialogurile dramatice, acest serial ne oferă o privire fără precedent asupra personalităţii şi soartei a trei dintre cei mai importanţi nazişti – Hermann Göring, Albert Speer şi Rudolf Hess. În urma cercetării arhivelor din întreaga Europă şi din SUA, serialul foloseşte documente în mare parte nepublicate pentru a-i readuce la viaţă pe criminalii de război nazişti şi îi urmăreşte, folosind propriile lor cuvinte, de la capturare la condamnare şi la soarta lor ulterioară: sinucidere, 20 de ani de detenţie şi respectiv detenţie pe viaţă. Acestea nu sunt nişte biografii convenţionale, permiţându-ne să cunoaştem şi personaje-cheie din tabăra Aliată, de la judecători şi procurori la psihologi sau gardieni, şi să înţelegem mai bine cum au contribuit aceştia la organizarea celui mai important proces din istorie.
21:00 Insula Minotaurului
Explorând peisajul încântător al insulei Creta alături de importantele situri arheologice de aici, acest documentar spune povestea civilizaţiei minoice.
Insula frământărilor.
Misterioasa insulă Creta ne-a înflăcărat întotdeauna imaginaţia. Este legendarul loc de naştere al lui Zeus şi tărâmul crudului tiran Minos, a cărui frumoasă fiică l-a condus pe Tezeu prin labirintul subteran al înfricoşătorului om-bestie, „Minotaurul”. Istoricul Bettany Hughes explorează peisajul încântător al Cretei şi siturile sale arheologice majore pentru a pune cap la cap povestea civilizaţiei minoice. Cântărind teorii arheologice rivale din trecut şi prezent, ea îşi prezintă propriile concluzii asupra unei civilizaţii antice coborâte în mitologie.
22:00 Colonia
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni sunt transportaţi în timp în Australia înaintaşilor. Ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din New South Wales, întocmai ca acum 200 de ani.
napoi în viitor. Familiile se pregătesc pentru Adunarea Generală Anuală, care relevă care dintre familii au făcut datorii şi care au avut succes. Familia aborigenă îşi examinează viitorul. Unii dintre condamnaţi îşi primesc documentele de eliberare şi toate familiile îşi petrec ultimele zile împachetându-şi lucrurile “din secolul XIX” şi pregătindu-se pentru întoarcerea la civilizaţie. Unii sunt trişti, dar alţii abia aşteaptă să plece acasă. Ultima noapte le oferă participanţilor posibilitatea de a reflecta asupra experienţei prin care au trecut şi ce le-a dezvăluit aceasta despre Australia din trecut şi din prezent. În încheiere, familiile şi condamnaţii părăsesc ţinutul, unde nu se vor mai întoarce niciodată. Cu toţii călătoresc pe râu către Sydney, unde participanţii se scaldă în luxul unui hotel de cinci stele, bucurându-se chiar şi de cele mai mici plăceri de fiecare zi.
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni (atât aborigeni, cât şi de origine europeană) sunt transportaţi înapoi în timp, în Australia strămoşilor lor. Trăind la fel ca şi coloniştii, condamnaţii şi aborigenii de atunci, ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din colonia New South Wales, aşa cum se desfăşura ea acum 200 de ani. Primul serial istoric australian de tip reality-show este un amestec de calitate între descoperirea istorică, ameninţările sociale, provocările aventurii şi învăţarea prin experienţă. Răsfăţaţii “pionieri” ai secolului XXI încearcă să demonstreze că sunt suficient de puternici pentru a supravieţui acestei încercări “istorice”. Serialul explorează captivanta poveste a primelor colonii, pline de cruzime, vărsare de sânge şi conflicte inter rasiale (între aborigeni, irlandezi şi englezi), între clase (condamnaţi, coloniştii liberi şi soldaţi), între bărbaţi şi femei.
23:00 Geniul fotografiei
Acest documentar de referinţă despre fotografie va explora evenimentele-cheie şi imaginile-cheie care au marcat dezvoltarea acestei arte.
n familie. După ce au cucerit străzile şi viaţa publică, fotografii se îndreaptă spre ultima frontieră: căminul, intimitatea, viaţa privată. Acest episod este despre pozele pe care fotografii le fac altora şi despre cele pe care şi le fac lor înşişi. Este despre transpunerea relaţiilor personale în relaţii fotografice prin intermediul aparatului de fotografiat. Cronologic, episodul se centrează pe perioada anilor 1970 şi 1980 şi include examinarea „ciudaţilor” lui Diane Arbus (cărora ea le spunea şi „aristocraţi”), întâlnirilor lui Richard Avedon cu celebrităţi precum Marylin Monroe şi jurnalelor lui Nan Goldin sau Araki.
Timp de aproape două secole, fotografia ne-a delectat, ne-a fost de folos, ne-a mişcat, ne-a scandalizat şi, uneori, ne-a dezamăgit. Dar în mare parte, ne-a intrigat, dezvăluindu-ne ciudăţenia care zace în spatele lumii aparenţelor. Acest documentar de referinţă despre fotografie va explora evenimentele-cheie şi imaginile-cheie care au marcat dezvoltarea acestei arte.
00:00 Războiul subteran
Urmărim căutarea unuia dintre ultimele adăposturi Aliate, aflat la peste 10 m sub pământ, în Belgia. Aici, într-un labirint de tuneluri, bătălii feroce au avut loc în timpul Primului Război Mondial.
n timpul Primului Război Mondial, un război feroce s-a purtat dedesubtul tranşeelor, într-un labirint de tuneluri şi adăposturi aflate la peste 10 metri sub pământ. Acest front secret a găzduit mii de soldaţi care au luptat cu duşmanul folosind cuţite, explozibili... sau chiar cu mâinile goale. „Războiul subteran” urmăreşte eforturile tehnologizate, fără precedent, de căutare a unuia dintre ultimele adăposturi Aliate, îngropat sub lanurile de porumb din Flandra, în Belgia. O echipă internaţională de arheologi şi istorici trebuie să găsească intrarea, să pompeze afară mii de litri de apă şi apoi să încerce să excaveze această relicvă a Marelui Război. Ei trebuie să descopere cât de mare este de fapt adăpostul şi ce rol a jucat acesta după bătălia de la Passchendaele.
01:00 Raiul pe Pământ
De la religiile păgâne ale antichităţii la budism şi hinduism, aceasta este o călătorie spre 14 destinaţii din diferite ţări, concentrată asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
Hinduismul. Explorarea artei şi arhitecturii hinduse începe la Varanasai, India, cel mai sfânt oraş hindus şi cel mai vechi oraş populat din lume. Apoi mergem pe râul Gange până la Mamallapuram, unde se găsesc magnifice sculpturi în piatră, statui şi temple şi la complexul de temple din Kajuraho, ale căror renumite exterioare erotice ne dezvăluie importanţa sexualităţii în credinţa hindusă.
De la începuturile civilizaţiei, oamenii au folosit arta şi arhitectura pentru a-şi ilustra credinţa. “Raiul pe Pământ” vă prezintă o multitudine de forme ale credinţei de-a lungul secolelor. Acesta este o călătorie spre locuri sfinte din 14 ţări, de pe vârful unui deal izolat din Ţara Galilor până în oraşul sfânt Varanasai din India, o călătorie care se concentrează asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
01:30 Prerafaeliţii: Revoluţionarii victorieni
Serialul examinează Frăţia Prerafaelită, gruparea care a adus notorietate artei britanice în secolul XIX.
Al doilea episod dezvăluie cum au transfigurat Prerafaeliţii peisagistica prin examinarea detaliată a naturii, cu zece ani înainte de Impresioniştii francezi.
Intrată sub lumina reflectoarelor în 1848, Frăţia Prerafaelită a şocat lumea printr-un nou tip de artă radicală. Acest serial explorează originile şi realizările grupului, examinează câteva dintre lucrările lor timpurii, critica ostilă cu care s-au confruntat şi secolele de dogme academice pe care picturile lor le-au răsturnat. Aflăm cum a revoluţionat Frăţia arta britanică, transfigurând peisagistica cu 10 ani înainte de Impresioniştii francezi şi cum au trecut de la avangardismul din primii lor ani la comercialism, creând tablouri menite să placă maselor. Astfel au câştigat bogăţie şi celebritate, devenind precursorii artiştilor comerciali moderni.
02:00 Imperiul roman
Acest documentar explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i istoria de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
Legiunile Romei. Pe dealurile verzi din nordul Angliei, marele Zid al lui Hadrian se întinde pe 120 de kilometri. Aceasta este cea mai nordică linie defensivă pe care Imperiul Roman a construit-o în anii 122-30 d.Hr., din ordinul înţeleptului împărat Hadrian. Cu descoperiri uimitoare, acest episod urmăreşte factorii şi procesele căderii Imperiului Roman, dezvăluind detalii despre încercarea nereuşită de reformă a lui Hadrian prin cele mai recente excavaţii de la Vindolanda, un fort auxiliar roman aflat la sud de Zidul lui Hadrian, pe teritoriul Marii Britanii de astăzi.
La 500 de ani după fondarea Romei, romanii dominau Marea Mediterană. Dar după ce cucerise ţările dimprejurul Mediteranei şi îşi asigurase o dominaţie socială şi economică fără precedent, Imperiul s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc. Acest serial în trei episoade explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i ultimele patru secole de istorie, de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
03:00 Voiaje ale descoperirilor
Acest documentar ne prezintă numele pionierilor mărilor şi evenimentele majore din istoria descoperirilor geografice.
n 1892, Fridtjof Nansen şi-a anunţat un plan aparent suicidar: acela de a fi primul care ajunge la Polul Nord. Astăzi, el este considerat unul dintre părinţii explorării polare.
Bogata tradiţie a navigaţiei a avut un impact dramatic asupra vieţii noastre de astăzi. Acest serial cartografiază influenţa puternică a cinci voiaje uimitoare. Exploratorul şi inginerul Paul Rose recreează aventuri maritime legendare pentru a investiga cum au influenţat direct descoperirile făcute în timpul acestora toate aspectele lumii moderne în care trăim. De la remarcabilul voiaj de opt ani încărcat de dispute care a adus cauciucul, scorţişoara şi sistemul metric în Europa, la „micşorarea globală” generată de umila busolă magnetică, dragostea autentică a lui Paul Rose pentru ştiinţă şi aventură şi darul povestirii aduc aceste poveşti pasionante la viaţă.
04:00 Procesul naziştilor
Documentarul prezintă dezvăluirile făcute de naziştii de vârf – Göring, Speer şi Hess – în timpul proceselor de la Nürnberg şi în conversaţii confidenţiale cu psihologii şi cu ceilalţi acuzaţi.
După Göring, Rudolf Hess a fost cel mai important nazist care a căzut în mâinile Aliaţilor. El îl ajutase pe Hitler să scrie Mein Kampf şi era adjunctul Führerului. În 1941, într-unul dintre cele mai bizare episoade din întregul război, Hess a furat un avion de vânătoare şi a zburat în Scoţia pentru a-i propune Marii Britanii pacea – fără ştiinţa lui Hitler. Ca rezultat, Hitler a pus ca Hess să fie declarat nebun şi acesta şi-a petrecut restul războiului într-o închisoare britanică. Când Hess a venit la Nürnberg, sănătatea sa mintală era încă sub semnul întrebării, Hess pretinzând că nu-şi aminteşte trecutul său nazist. Acest episod îi urmăreşte pe psihiatrul american Douglas Kelley şi pe psihologul Gustave Gilbert în timp ce încearcă să elucideze misterul amneziei lui Rudolf Hess şi al halucinaţiilor sale paranoide.
Combinând naraţiunea cu dialogurile dramatice, acest serial ne oferă o privire fără precedent asupra personalităţii şi soartei a trei dintre cei mai importanţi nazişti – Hermann Göring, Albert Speer şi Rudolf Hess. În urma cercetării arhivelor din întreaga Europă şi din SUA, serialul foloseşte documente în mare parte nepublicate pentru a-i readuce la viaţă pe criminalii de război nazişti şi îi urmăreşte, folosind propriile lor cuvinte, de la capturare la condamnare şi la soarta lor ulterioară: sinucidere, 20 de ani de detenţie şi respectiv detenţie pe viaţă. Acestea nu sunt nişte biografii convenţionale, permiţându-ne să cunoaştem şi personaje-cheie din tabăra Aliată, de la judecători şi procurori la psihologi sau gardieni, şi să înţelegem mai bine cum au contribuit aceştia la organizarea celui mai important proces din istorie.
05:00 Insula Minotaurului
Explorând peisajul încântător al insulei Creta alături de importantele situri arheologice de aici, acest documentar spune povestea civilizaţiei minoice.
Insula frământărilor.
Misterioasa insulă Creta ne-a înflăcărat întotdeauna imaginaţia. Este legendarul loc de naştere al lui Zeus şi tărâmul crudului tiran Minos, a cărui frumoasă fiică l-a condus pe Tezeu prin labirintul subteran al înfricoşătorului om-bestie, „Minotaurul”. Istoricul Bettany Hughes explorează peisajul încântător al Cretei şi siturile sale arheologice majore pentru a pune cap la cap povestea civilizaţiei minoice. Cântărind teorii arheologice rivale din trecut şi prezent, ea îşi prezintă propriile concluzii asupra unei civilizaţii antice coborâte în mitologie.
06:00 Colonia
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni sunt transportaţi în timp în Australia înaintaşilor. Ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din New South Wales, întocmai ca acum 200 de ani.
napoi în viitor. Familiile se pregătesc pentru Adunarea Generală Anuală, care relevă care dintre familii au făcut datorii şi care au avut succes. Familia aborigenă îşi examinează viitorul. Unii dintre condamnaţi îşi primesc documentele de eliberare şi toate familiile îşi petrec ultimele zile împachetându-şi lucrurile “din secolul XIX” şi pregătindu-se pentru întoarcerea la civilizaţie. Unii sunt trişti, dar alţii abia aşteaptă să plece acasă. Ultima noapte le oferă participanţilor posibilitatea de a reflecta asupra experienţei prin care au trecut şi ce le-a dezvăluit aceasta despre Australia din trecut şi din prezent. În încheiere, familiile şi condamnaţii părăsesc ţinutul, unde nu se vor mai întoarce niciodată. Cu toţii călătoresc pe râu către Sydney, unde participanţii se scaldă în luxul unui hotel de cinci stele, bucurându-se chiar şi de cele mai mici plăceri de fiecare zi.
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni (atât aborigeni, cât şi de origine europeană) sunt transportaţi înapoi în timp, în Australia strămoşilor lor. Trăind la fel ca şi coloniştii, condamnaţii şi aborigenii de atunci, ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din colonia New South Wales, aşa cum se desfăşura ea acum 200 de ani. Primul serial istoric australian de tip reality-show este un amestec de calitate între descoperirea istorică, ameninţările sociale, provocările aventurii şi învăţarea prin experienţă. Răsfăţaţii “pionieri” ai secolului XXI încearcă să demonstreze că sunt suficient de puternici pentru a supravieţui acestei încercări “istorice”. Serialul explorează captivanta poveste a primelor colonii, pline de cruzime, vărsare de sânge şi conflicte inter rasiale (între aborigeni, irlandezi şi englezi), între clase (condamnaţi, coloniştii liberi şi soldaţi), între bărbaţi şi femei.

Vizualizări: 23

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor