altmarius

cultură şi spiritualitate

07:00 Fotografia unei vieţi | Acum la TV
Povestea micuţei Kim Phuc, cunoscută ca subiect al unei fotografii câştigătoare a premiului Pulitzer, făcută la Trang Bang în timpul războiului din Vietnam.
n 1972, o fotografie făcea înconjurul lumii. Aceasta o înfăţişa pe micuţa Kim Phuc, de nouă ani, fugind pentru a-şi salva viaţa, cu faţa contorsionată de durere. Încercând să scape de bomba cu napalm care i-a distrus tot satul, Kim a suferit arsuri groaznice. Fotograful Nick Ut de la Associated Press a câştigat premiul Pulitzer pentru această imagine – şi clicul aparatului său i-a salvat viaţa lui Kim Phuc. El a dus-o la cel mai apropiat spital şi, mulţumită publicităţii câştigate, a fost apoi dusă la o clinică specială din Saigon. Acest documentar spune povestea acelei faimoase fotografii şi demonstrează cum o singură imagine poate schimba viaţa tuturor celor implicaţi.
 
08:00 Vara iubirii
Acest documentar explorează „vara iubirii”, fenomenul social petrecut în 1967, şi realizările culturale ale mişcării hippie.
Cu imagini de la concertele unor artişti şi trupe precum Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, The Rolling Stones, Cat Stevens, Led Zeppelin şi mulţi alţi artişti legendari ai vremii, acest documentar explorează subiectele centrale ale unui fenomen unic în istoria muzicii de mase: „vara iubirii”. Eliberarea sexuală şi căutarea unor moduri de exprimare noi, spirituale, au fost esenţiale pentru un stil de viaţă care, pentru prima dată în istorie, şi-a stabilit propria cultură muzicală. Serialul construit în jurul unor interviuri cu artişti precum Donovan, Art Garfunkel, Adam Green, Bob Marley, Yoko Ono şi Michelle Philipps de la The Mamas & The Papas.
 
09:00 Cele mai urâte joburi din istorie
Actorul Tony Robinson ne prezintă cele mai urâte joburi pe care oamenii le-au avut de-a lungul istoriei şi care au fost cruciale pentru societate, de la invazia romană a Britaniei la epoca victoriană.
Epoca Tudorilor.
Unele dintre joburile oribile pe care oamenii le-au avut de-a lungul istoriei au jucat un rol esenţial în societate. Acest serial dezvăluie cum existenţa unor evenimente, instituţii, embleme şi mecanisme economice a fost făcută posibilă de miile de bărbaţi şi femei care trudeau la munca de jos. De la invazia romană a Britaniei la epoca victoriană, actorul englez Tony Robinson caută cele mai urâte joburi din fiecare perioadă.
 
10:00 Totul despre Herculaneum
Prin povestea oraşului Herculaneum, frate cu Pompeii, care a fost şi el îngropat de erupţia Vezuviului în 79 d.Hr., documentarul investighează pagubele pe care le-ar putea provoca azi celebrul vulcan.
Pompeii, oraşul roman îngropat de erupţia vulcanului Vezuviu în 79 d.Hr., îi fascinează de mult pe arheologi. Dar oraşul frate Herculaneum, îngropat de aceeaşi erupţie, dar mult mai adânc decât Pompeii, poate dezvălui mult mai multe detalii despre viaţa romanilor în acele vremuri. Ani la rând s-a presupus că locuitorii au reuşit să scape puţin înainte ca Herculaneum să fie înghiţit de vulcan. Apoi, în anii ’80, s-a făcut o descoperire macabră. Săpând în noroiul vulcanic, arheologii au găsit sute de cadavre îngrămădite laolaltă, stârnind mila... Vezuviul este încă activ şi este pe cale să erupă din nou. În prezent, populaţia Golfului Napoli este mult mai numeroasă decât cea din timpurile romane. Dovezi ale erupţiei din 4000 î.Hr. arată că vulcanul poate distruge Napoli, fapt care ar cauza un cataclism mult mai mare decât cel din 79 d.Hr.
 
11:00 Războinici
Povestea războiului psihologic dintre cei mai importanţi patru lideri militari ai secolului XX: Adolf Hitler, Iosif Stalin, Winston Churchill şi Franklin Roosevelt.
Ultimul episod relevă extraordinarul risc pe care şi l-a asumat Roosevelt când i-a oferit lui Stalin tot ce şi-a dorit acesta, în speranţa că liderul sovietic va colabora cu el pentru a crea o lume de naţiuni paşnice şi libere; o decizie cu consecinţe dezastruoase.
O poveste epică, nespusă până acum, a celui de-al Doilea Război Mondial, povestea din culise a războiului psihologic purtat între cei patru mari lideri militari ai secolului XX: Churchill, Hitler, Roosevelt şi Stalin – spusă cu propriile lor cuvinte şi cu cuvintele celor care i-au observat la vremea respectivă. În timp ce naţiunile lor purtau un război al armelor, liderii purtau un război al minţilor, în care complotau, minţeau, fermecau, flatau şi trişau pentru a câştiga. Aceste dueluri psihologice au decis strategia celor mai importante bătălii din istorie. Ele s-au aflat, de asemenea, la epicentrul unei transformări a balanţei puterii pe glob, trecerea de la era imperiilor europene la o eră definită de două superputeri cu ideologie opusă, cu consecinţe devastatoare pentru sute de milioane de oameni.
 
12:00 Noi, europenii
Pe baza ultimelor cercetări şi unor expediţii în numeroase locaţii geografice, acest serial explorează bazele culturale, politice, economice şi sociale ale lungii istorii a Europei.
Europa luptă pentru libertate (secolul XVIII)
Cine suntem ? Ce ne defineşte ca europeni ? În acest serial explorăm bazele culturale, politice, economice şi sociale ale lungii istorii a Europei. În centrul fiecărui episod stă câte o idee definitorie pentru era căreia i-a aparţinut – de la individualismul secolului XV până la conceptul naţiunilor din secolul XIX. Bazat pe ultimele cercetări şi pe expediţii în diverse locaţii originale, acest incitant şi cuprinzător serial va fi interesant pentru telespectatorii aparţinând tuturor generaţiilor.
 
13:00 Roma n-a fost construită într-o zi
ase constructori moderni încearcă să construiască o vilă romană autentică lucrând doar cu instrumentele şi materialele pe care le-ar fi folosit romanii înşişi.
n primul episod, constructorii se întâlnesc cu prof Dai Morgan Evans, arheologul care a proiectat vila romană pe care echipa va încerca s-o construiască folosind doar instrumente şi materiale de pe vremea romanilor. Acesta le ia majoritatea uneltelor moderne şi le arată cum să consulte augurii pentru a se asigura că zeii sunt de acord cu locul ales pentru construcţie.
Ce se întâmplă când chemi şase constructori moderni, le iei instrumentele moderne şi le ceri să construiască o vilă romană doar cu ajutorul manualului roman de construcţii Vitruvius, scris în anul 25 î.Hr. ? Noi vom recruta o echipă contemporană de construcţii – de la director de şantier la zidar, instalator sau tencuitor – şi le vom impune provocarea de a construi o vilă romană autentică. Acest serial inedit, interesant şi plăcut ne oferă o nouă perspectivă asupra tehnologiei şi proiectării înaintaşilor noştri.
 
14:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Războiul din insule. Din decembrie 1941, în Pacific se purta un război intens împotriva Japoniei. Japonezii erau împinşi înapoi peste ocean insulă cu insulă, în sălbatice confruntări corp la corp. Dominaţia americană pe mare a fost, în sfârşit, consacrată prin „Vânătoarea de curcani din Mariane”, când radarul a avertizat Marina SUA în legătură cu un uriaş atac japonez şi ultimele vestigii ale puterii aeriene navale japoneze au fost nimicite. Dar acest episod examinează şi războiul din junglă, din locuri ca Birmania, unde noi unităţi de luptă specializate au împins încet-încet japonezii înapoi în ciuda condiţiilor de luptă îngrozitoare.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
15:00 Fotografia unei vieţi
Povestea micuţei Kim Phuc, cunoscută ca subiect al unei fotografii câştigătoare a premiului Pulitzer, făcută la Trang Bang în timpul războiului din Vietnam.
n 1972, o fotografie făcea înconjurul lumii. Aceasta o înfăţişa pe micuţa Kim Phuc, de nouă ani, fugind pentru a-şi salva viaţa, cu faţa contorsionată de durere. Încercând să scape de bomba cu napalm care i-a distrus tot satul, Kim a suferit arsuri groaznice. Fotograful Nick Ut de la Associated Press a câştigat premiul Pulitzer pentru această imagine – şi clicul aparatului său i-a salvat viaţa lui Kim Phuc. El a dus-o la cel mai apropiat spital şi, mulţumită publicităţii câştigate, a fost apoi dusă la o clinică specială din Saigon. Acest documentar spune povestea acelei faimoase fotografii şi demonstrează cum o singură imagine poate schimba viaţa tuturor celor implicaţi.
 
16:00 Vara iubirii
Acest documentar explorează „vara iubirii”, fenomenul social petrecut în 1967, şi realizările culturale ale mişcării hippie.
Cu imagini de la concertele unor artişti şi trupe precum Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, The Rolling Stones, Cat Stevens, Led Zeppelin şi mulţi alţi artişti legendari ai vremii, acest documentar explorează subiectele centrale ale unui fenomen unic în istoria muzicii de mase: „vara iubirii”. Eliberarea sexuală şi căutarea unor moduri de exprimare noi, spirituale, au fost esenţiale pentru un stil de viaţă care, pentru prima dată în istorie, şi-a stabilit propria cultură muzicală. Serialul construit în jurul unor interviuri cu artişti precum Donovan, Art Garfunkel, Adam Green, Bob Marley, Yoko Ono şi Michelle Philipps de la The Mamas & The Papas.
 
17:00 Ferma victoriană
Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn se întorc la moşia Acton Scott pentru a afla cum au creat oamenii epocii victoriene tradiţiile de Crăciun, aşa cum le cunoaştem azi.
n sfârşit, a sosit timpul mesei de Crăciun, organizată în Sala de Educaţie a moşiei. Cu un încântător toast închinat reginei Victoria şi un drum rapid către staulul vacilor, ziua trece, se lasă seara şi este timpul pentru jocurile victoriene de salon. În dimineaţa următoare, echipa îşi va lua la revedere de la dl Acton şi va părăsi moşia Acton Scott pentru totdeauna.
După succesul serialului „Ferma victoriană”, au mai apărut trei episoade despre viaţa fermierilor din secolul al XIX-lea. La moşia Acton Scott din Shropshire Ruth, Peter şi Alex se întorc pentru a învăţa o serie de noi sarcini agricole, pentru a explora viaţa la ţară şi a descoperi cum au creat oamenii epocii victoriene tradiţiile de Crăciun, aşa cum le cunoaştem azi: de la felicitările de Crăciun şi colinde la paleta largă de mâncăruri de Sărbători pe care le puneau pe mese.
 
18:00 Corabia pierdută a lui Barbă-neagră
Acest documentar explorează epava corăbiei „Răzbunarea reginei Anne”, un faimos vas de piraţi care s-a scufundat în împrejurări misterioase lângă coasta de est a Americii.
Barbă-neagră a fost, odată, cel mai temut şi mai de succes pirat de pe mări. Dar în culmea gloriei sale, nava sa amiral, „Răzbunarea reginei Anne”, s-a scufundat în împrejurări misterioase lângă coasta de est a Americii. O echipă de arheologi submarini se scufundă sub valuri pentru a explora epava şi a afla de ce s-a scufundat faimoasa corabie. A căzut oare victimă unei erori de navigaţie sau s-a scufundat din motive mai întunecate ?
 
19:00 Komeda: Muzica unei vieţi
Acest documentar prezintă viaţa şi cariera lui Krzysztof Komeda (1931-1969), compozitor de muzică de film şi jazzist polonez care a colaborat îndeaproape cu Roman Polanski şi Andrzej Wajda.
Krzysztof Komeda (1931-1969) a fost un celebru pianist de jazz şi compozitor de muzică de film polonez. Colaborând îndeaproape cu Roman Polanski şi Andrzej Wajda, Komeda a reuşit să-şi scrie propriul capitol în istoria muzicii de film. Ca muzician de jazz, el a devenit celebru în Polonia. Ca şi compozitor de muzică de film, a intrat în Panteonul muzical hollywoodian. Dar acolo, cariera sa s-a întrerupt brusc.
 
20:00 Imperiul mărilor
Dezvăluim cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării.
n acest episod relevăm o Marină aflată la apogeul puterii, care se scaldă în lumina geniului lui Horatio Nelson, dar facem şi cronica decăderii ei până la umilinţa suferită în Iutlanda în 1916.
Timp de patru secole, Marina a făcut din Marea Britanie cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Dar impactul ei trece dincolo de bătăliile de pe mări. Aceasta este povestea felului cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării. La apogeul său, ea devenise forţa motrice din spatele răspândirii unui sistem de comerţ şi de valori care va schimba lumea pentru totdeauna. Şi apoi, toate acestea s-au pierdut…Istoricul pasionat şi navigatorul Dan Snow ne spune povestea epică a istoriei Marii Britanii prin prisma celei mai măreţe instituţii a acesteia. Călătorind peste oceane şi în jurul lumii, el reinsuflă romantismul în trecutul marinăresc al Marii Britanii, descoperind fascinante viniete de curaj şi îndrăzneală şi poveşti umane ascunse în spatele dioramelor bătăliilor.
 
21:00 Orfanii lui Ochberg
Povestea lui Isaac Ochberg, un om de afaceri sud-african de origine rusă care a iniţiat o vastă campanie de strângere de fonduri pentru a salva măcar câţiva dintre orfanii evrei din estul Europei.
La mijlocul anului 1920, Isaac Ochberg, un om de afaceri sud-african de origine rusă, a iniţiat o campanie de strângere de fonduri pentru a salva măcar câţiva dintre orfanii evrei din estul Europei. La începutul anului 1921, el strânsese deja 10.000 de lire sterline (echivalentul de astăzi a două milioane de dolari) şi a plecat din Cape Town pentru a-şi îndeplini periculoasa misiune. Obiectivul său: acela de a salva cât de mulţi evrei putea din Polonia, Bielorusia şi Ucraina. Timp de două luni, el a călătorit cu căruţa, trenul, maşina şi pe jos în toată această regiune afectată de război, adunând copii. Deşi povestea centrală a documentarului este cea a salvării copiilor de către Ochberg, aflăm şi detalii despre istoria uitată a genocidurilor purtate împotriva evreilor în acele zone, cunoscute sub numele de „pogromuri”. În valul de antisemitism care a măturat Europa în acea vreme, aproximativ 150.000 de bărbaţi, femei şi copii de origine evreiască au fost ucişi de naţionaliştii ucraineni, polonezi sau germani, de cazaci, comunişti sau armata ţaristă. Aproximativ 50.000 de evreice au fost violate şi peste un milion de evrei au fost afectaţi, într-un fel sau altul, de pogromuri.
 
22:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Victorie în Europa. Ultimele luni de război în Europa au fost şocante şi pline de disperare. Acest episod urmăreşte forţele britanice şi americane care trec Rinul şi pe ruşii care pătrund din Polonia în Germania. Prezentăm ororile eliberării lagărelor de la Belsen şi Buchenwald şi ferocele lupte de stradă din Berlin. Povestea culminează cu sinuciderea lui Hitler, divizarea Germaniei între Aliaţi şi procesele de la Nurnberg.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
23:00 Insula Paştelui: Întoarcere în timp
Acest documentar investighează istoria Insulei Paştelui din Pacificul de Sud, cunoscută pentru fascinantele sale statui gigantice.
Soarta Insulei Paştelui, cu fascinantele sale statui gigantice din piatră, este prezentată ca exemplu principal al colapsului unei civilizaţii ca rezultat al unui dezastru ecologic de mare amplitudine. În acest scenariu, despăduririle de pe insulă au declanşat haos, foamete şi războaie, ducând la distrugerea moştenirii sale sculpturale, declinul civilizaţiei sale şi măcinându-i aproape în întregime populaţia. La 65 de ani după prima expediţie franco-belgiană din anii 1930, Nicolas Cauwe, directorul Musée du Cinquantenaire din Bruxelles, a lansat o nouă campanie de excavaţii pentru a afla mai multe despre istoria acestor statui şi a miticei insule. Zece ani mai târziu, această cercetare ştiinţifică multidisciplinară a condus la uimitoare noi descoperiri. Contrazicând teoria războaielor tribale şi a distrugerii violente a statuilor, ele ne ajută să regândim şi să înţelegem mai bine soarta acestei populaţii polineziene.
 
00:00 Bun venit în anii '80
O fascinantă călătorie muzicală prin anii 1980, prezentând toate faţetele acestei incitante perioade.
Post-Punk & Neue Deutsche Welle.
n anii 1980, percepţia oamenilor era formată de liste cu ce este la modă şi ce nu, iar formatorii de opinie erau hotărâţi să bage la naftalină hainele largi şi tunsorile neîngrijite ale anilor 1970 şi să se lanseze într-o bătălie cu autenticitatea însăşi, pe muzica unor formaţii ca Talking Heads, ABC sau Yazoo. Filozofii pop post-modernişti vorbeau despre curente şi hipsteri, raliindu-se împotriva oricărui lucru care le amintea de era hippie, iar oamenii obişnuiţi dansau pe muzica Madonnei, a trupei Modern Talking sau a lui Michael Jackson în discoteci uriaşe. Acasă, lumea începea să recicleze selectiv deşeurile şi să folosească detergenţi ecologici pentru a face rufele mai albe. De la influenţa curentului punk, a cărui opoziţie faţă de „hipioţi” a marcat un întreg deceniu, s-a ajuns la comercialismul total al muzicii pop. De la primii paşi nesiguri ai contraculturii negrilor, sub forma muzicii rap şi house, iniţial încă influenţate de „disco”, s-a ajuns la uriaşele evenimente rave care au anunţat anii 1990. De la primele experimente cu echipamente Casio sau C64, s-a ajuns la synthpopul care avea să definească soundul unui deceniu, în care tehnologia digitală şi samplingul au multiplicat exponenţial posibilităţile de producţie.
 
01:00 Ferma victoriană
Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn se întorc la moşia Acton Scott pentru a afla cum au creat oamenii epocii victoriene tradiţiile de Crăciun, aşa cum le cunoaştem azi.
n sfârşit, a sosit timpul mesei de Crăciun, organizată în Sala de Educaţie a moşiei. Cu un încântător toast închinat reginei Victoria şi un drum rapid către staulul vacilor, ziua trece, se lasă seara şi este timpul pentru jocurile victoriene de salon. În dimineaţa următoare, echipa îşi va lua la revedere de la dl Acton şi va părăsi moşia Acton Scott pentru totdeauna.
După succesul serialului „Ferma victoriană”, au mai apărut trei episoade despre viaţa fermierilor din secolul al XIX-lea. La moşia Acton Scott din Shropshire Ruth, Peter şi Alex se întorc pentru a învăţa o serie de noi sarcini agricole, pentru a explora viaţa la ţară şi a descoperi cum au creat oamenii epocii victoriene tradiţiile de Crăciun, aşa cum le cunoaştem azi: de la felicitările de Crăciun şi colinde la paleta largă de mâncăruri de Sărbători pe care le puneau pe mese.
 
02:00 Corabia pierdută a lui Barbă-neagră
Acest documentar explorează epava corăbiei „Răzbunarea reginei Anne”, un faimos vas de piraţi care s-a scufundat în împrejurări misterioase lângă coasta de est a Americii.
Barbă-neagră a fost, odată, cel mai temut şi mai de succes pirat de pe mări. Dar în culmea gloriei sale, nava sa amiral, „Răzbunarea reginei Anne”, s-a scufundat în împrejurări misterioase lângă coasta de est a Americii. O echipă de arheologi submarini se scufundă sub valuri pentru a explora epava şi a afla de ce s-a scufundat faimoasa corabie. A căzut oare victimă unei erori de navigaţie sau s-a scufundat din motive mai întunecate ?
 
03:00 Komeda: Muzica unei vieţi
Acest documentar prezintă viaţa şi cariera lui Krzysztof Komeda (1931-1969), compozitor de muzică de film şi jazzist polonez care a colaborat îndeaproape cu Roman Polanski şi Andrzej Wajda.
Krzysztof Komeda (1931-1969) a fost un celebru pianist de jazz şi compozitor de muzică de film polonez. Colaborând îndeaproape cu Roman Polanski şi Andrzej Wajda, Komeda a reuşit să-şi scrie propriul capitol în istoria muzicii de film. Ca muzician de jazz, el a devenit celebru în Polonia. Ca şi compozitor de muzică de film, a intrat în Panteonul muzical hollywoodian. Dar acolo, cariera sa s-a întrerupt brusc.
 
04:00 Imperiul mărilor
Dezvăluim cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării.
n acest episod relevăm o Marină aflată la apogeul puterii, care se scaldă în lumina geniului lui Horatio Nelson, dar facem şi cronica decăderii ei până la umilinţa suferită în Iutlanda în 1916.
Timp de patru secole, Marina a făcut din Marea Britanie cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Dar impactul ei trece dincolo de bătăliile de pe mări. Aceasta este povestea felului cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării. La apogeul său, ea devenise forţa motrice din spatele răspândirii unui sistem de comerţ şi de valori care va schimba lumea pentru totdeauna. Şi apoi, toate acestea s-au pierdut…Istoricul pasionat şi navigatorul Dan Snow ne spune povestea epică a istoriei Marii Britanii prin prisma celei mai măreţe instituţii a acesteia. Călătorind peste oceane şi în jurul lumii, el reinsuflă romantismul în trecutul marinăresc al Marii Britanii, descoperind fascinante viniete de curaj şi îndrăzneală şi poveşti umane ascunse în spatele dioramelor bătăliilor.
 
05:00 Orfanii lui Ochberg
Povestea lui Isaac Ochberg, un om de afaceri sud-african de origine rusă care a iniţiat o vastă campanie de strângere de fonduri pentru a salva măcar câţiva dintre orfanii evrei din estul Europei.
La mijlocul anului 1920, Isaac Ochberg, un om de afaceri sud-african de origine rusă, a iniţiat o campanie de strângere de fonduri pentru a salva măcar câţiva dintre orfanii evrei din estul Europei. La începutul anului 1921, el strânsese deja 10.000 de lire sterline (echivalentul de astăzi a două milioane de dolari) şi a plecat din Cape Town pentru a-şi îndeplini periculoasa misiune. Obiectivul său: acela de a salva cât de mulţi evrei putea din Polonia, Bielorusia şi Ucraina. Timp de două luni, el a călătorit cu căruţa, trenul, maşina şi pe jos în toată această regiune afectată de război, adunând copii. Deşi povestea centrală a documentarului este cea a salvării copiilor de către Ochberg, aflăm şi detalii despre istoria uitată a genocidurilor purtate împotriva evreilor în acele zone, cunoscute sub numele de „pogromuri”. În valul de antisemitism care a măturat Europa în acea vreme, aproximativ 150.000 de bărbaţi, femei şi copii de origine evreiască au fost ucişi de naţionaliştii ucraineni, polonezi sau germani, de cazaci, comunişti sau armata ţaristă. Aproximativ 50.000 de evreice au fost violate şi peste un milion de evrei au fost afectaţi, într-un fel sau altul, de pogromuri.
 
06:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Victorie în Europa. Ultimele luni de război în Europa au fost şocante şi pline de disperare. Acest episod urmăreşte forţele britanice şi americane care trec Rinul şi pe ruşii care pătrund din Polonia în Germania. Prezentăm ororile eliberării lagărelor de la Belsen şi Buchenwald şi ferocele lupte de stradă din Berlin. Povestea culminează cu sinuciderea lui Hitler, divizarea Germaniei între Aliaţi şi procesele de la Nurnberg.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.

Vizualizări: 59

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor