altmarius

cultură şi spiritualitate

11:00 Războinici | Acum la TV
De la Spartacus la Napoleon, combinăm reconstituirile cu grafica pe computer pentru a descoperi punctele tari şi slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
n 1519, aventurierul spaniol Hernan Cortes a luat cu asalt puternicul imperiu aztec cu doar câţiva soldaţi şi 16 cai. Legenda spune că împăratul aztec Montezuma şi-a cedat imperiul pentru că l-a crezut pe Cortes zeu. Dar o relatare mai exactă sugerează că grupul de conchistadori a pornit un război civil în America Centrală, unificând o armată de triburi care se opuneau stăpânirii aztece, iar Montezuma nu a fost un ignorant, ci un lider sofisticat.
Episoadele dramatice şi pline de acţiune ale acestui serial sunt bazate pe vieţile a şase bărbaţi care au transformat lumea din jurul lor, fie prin puterea voinţei, fie prin geniul, curajul sau chiar lăcomia lor. Personalităţi magnetice şi pline de forţă care şi-au câştigat locul în imaginaţia colectivă, pregătiţi să moară pentru convingerile lor – fie că era vorba de Dumnezeu sau de aur, putere şi glorie sau un ideal magnific. De la Spartacus, gladiatorul care a îngenuncheat Roma, până la îndrăzneţul geniu militar Napoleon, acest serial combină reconstituirile dramatice cu grafica pe calculator pentru a descoperi motivele, punctele tari şi chiar slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
 
12:00 Istoria rasismului
Acest documentar face cronica concepţiilor schimbătoare despre „rasă” şi a istoriei rasismului în Europa, cele două Americi, Australasia şi Asia.
Aducând povestea rasei şi rasismului în prezent, acest episod ne arată cum au reprezentat unele dintre genocidurile secolului XX o fază nouă, „mecanizată”, a masacrelor rasiale. Examinăm formele instituţionalizate ale rasismului, exprimate de era apartheidului din Africa de Sud şi de segregarea rasială a şcolilor şi serviciilor sociale impusă în America de legile Jim Crow.
Acest documentar în serial face cronica ideilor despre rasă şi a istoriei rasismului în Europa, cele două Americi, Australasia şi Asia. Ne va arăta cum au evoluat ideile despre diferenţele rasiale ca răspuns la diverse evenimente istorice şi va identifica impactul profund pe care ideea de „rasă” şi realităţile rasismului le-au avut asupra ştiinţei, culturii, societăţii şi istoriei universale. Explorând istoria rasei de la începuturile apariţiei conştiinţei rasiale şi până la manifestările rasismului în societatea şi cultura contemporană, vom examina natura „peisajului rasial” care, de cinci secole încoace, ocupă un loc atât de important în imaginaţia colectivă a Occidentului.
 
13:00 Animale care au făcut istorie
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Pe parcursul istoriei, mătasea, preţiosul produs al viermelui de mătase, a asigurat bogăţie şi putere pentru toţi cei care i-au cunoscut secretele. Urmărim povestea mătăsii de la originile sale din China antică către Vest, pe legendarul Drum al Mătăsii, care ducea spre Constantinopole şi Europa. Examinăm influenţa sa asupra comerţului şi schimbului de cunoştinţe şi precepte religioase dintre diferite culturi. De asemenea, urmărim felul cum mătasea a impulsionat dezvoltarea tehnologică şi cum aceasta continuă să joace un rol vital în economia modernă. În vremurile contemporane, în care cererea pentru preţioasa mătase este încă mare, influenţa sa se întinde acum până în îndepărtata Americă de Sud.
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru. De la umilul vierme de mătase, care a ajutat la ridicarea sau căderea unora dintre culturile antice, până la porumbeii care i-au atras pe exploratori într-unele dintre cele mai izolate regiuni din lume, animalele au asigurat succesul imperiilor economice şi, în cazul porumbeilor, au hotărât soarta războaielor. Acest serial prezintă modul cum au fost folosite şi povestea din spatele unora dintre cele mai mari succese obţinute cu ajutorul lor.
 
13:30 Prerafaeliţii: Revoluţionarii victorieni
Serialul examinează Frăţia Prerafaelită, gruparea care a adus notorietate artei britanice în secolul XIX.
Primul episod explorează originile Frăţiei şi realizările sale iniţiale şi examinează câteva dintre lucrările cheie din perioada de început a grupării, criticile cărora a trebuit să le facă faţă şi secolele de dogme academice pe care picturile membrilor Frăţiei le-au răsturnat.
Intrată sub lumina reflectoarelor în 1848, Frăţia Prerafaelită a şocat lumea printr-un nou tip de artă radicală. Acest serial explorează originile şi realizările grupului, examinează câteva dintre lucrările lor timpurii, critica ostilă cu care s-au confruntat şi secolele de dogme academice pe care picturile lor le-au răsturnat. Aflăm cum a revoluţionat Frăţia arta britanică, transfigurând peisagistica cu 10 ani înainte de Impresioniştii francezi şi cum au trecut de la avangardismul din primii lor ani la comercialism, creând tablouri menite să placă maselor. Astfel au câştigat bogăţie şi celebritate, devenind precursorii artiştilor comerciali moderni.
 
14:00 Războaiele secrete ale CIA
Descoperiţi secretele CIA prin interviuri cu cei mai sus-puşi şefi ai acesteia. Ei vorbesc despre dominaţia de 60 de ani a CIA asupra planetei, din vremurile lui Harry Truman până la George W Bush.
1990-2001 Războiul naşte război
Acest serial în trei părţi aruncă o privire în profunzime asupra anatomiei şi funcţionării CIA, eşecurilor sale (Golful Porcilor, scandalul Watergate) şi „miopiei” cronice a agenţiei (incapacitatea de a prevedea ascensiunea fundamentalismului islamic şi a terorismului, căderea URSS-ului sau atacurile din 11 septembrie). Identificăm şi disecăm adevărata bază a puterii CIA şi aruncăm o privire din culise asupra mecanismelor interne ale agenţiei de spionaj şi a guvernului american.
 
15:00 Piramidele morţii
Acest documentar urmăreşte revoluţionarele excavaţii care au schimbat complet tot ce ştiam şi tot ce credeam despre civilizaţia de la Teotihuacán.
Oraşul antic Teotihuacán din Mexic a găzduit una dintre cele mai puternice şi mai puţin înţelese civilizaţii. Această civilizaţie a apărut parcă din neant şi a construit unele dintre cele mai mari piramide din lume, dispărând la fel de misterios aproape un mileniu mai târziu. Urmărim revoluţionarele excavaţii care au schimbat complet tot ce ştiam şi tot ce credeam despre civilizaţia de la Teotihuacán.
 
16:00 Sinatra, o stea întunecată
Acest documentar dezvăluie legăturile lui Frank Sinatra cu Mafia şi încearcă să determine impactul acestor legături asupra carierei sale.
n satul Lercara Friddi din Sicilia, familia lui Sinatra locuia pe aceeaşi stradă ca familia capului mafiot Lucky Luciano. Primul episod urmăreşte emigrarea ambelor familii pe Coasta de Est a SUA şi descrie cum s-au îmbogăţit acestea pe măsura creşterii puterii Mafiei. Povestim cum Frank a fost curier pentru Lucky Luciano, transportând milioane de dolari în Cuba într-o valiză, şi cum a invitat o fată la şampanie pe o canapea îmbibată de sânge pe care mafioţii tocmai omorâseră un om.
Frank Sinatra a fost un superstar care se învârtea în cercurile superioare ale politicii, dar şi ale crimei organizate. Interviuri cu membri ai familiei sale şi prieteni, inclusiv contemporani celebri de-ai săi, ni-l dezvăluie pe adevăratul Sinatra, un om plin de contradicţii. Aflaţi cum un democrat convins, acuzat în anii 1940 de cripto-comunism, va deveni ulterior un republican de frunte. Şi cum un om a cărui voce putea topi milioane de inimi avea legături dovedite cu Mafia, care au persistat pe durata întregii sale vieţi şi au devenit, în final, distructive. Primul showman care şi-a transformat cariera într-o afacere condusă de el şi pentru el, Sinatra a fost idolul şi mentorul unei generaţii.
 
17:00 Geniul designului
Acest program examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
Iată ce nu se predă la şcolile de arte: când naţiunile pornesc la război, designerii sunt în linia întâi, folosindu-şi talentul pentru a inventa moduri mai eficiente de a ucide. Examinăm al Doilea Război Mondial prin prisma maşinăriilor rivale de război proiectate şi construite în Germania, Marea Britanie, SUA şi URSS. Fiecare aruncă o lumină fascinantă asupra priorităţilor ideologice ale naţiunilor şi regimurilor care le-au produs. De la improvizaţia puştii semiautomate Sten, produsă în cantităţi uriaşe de fabricanţii britanici de jucării, până la eleganţa mortală a bombardierului din lemn Mosquito, descris drept "cea mai frumoasă mobilă făcută vreodată" - poveştile din spatele acestor produse relevă cum se modifică dramatic definiţiile "proiectării eficiente" când miza este supravieţuirea unei naţiuni.
Un documentar care urmează după seria „Geniul fotografiei”, acest serial examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
 
18:00 Voiaje ale descoperirilor
Acest documentar ne prezintă numele pionierilor mărilor şi evenimentele majore din istoria descoperirilor geografice.
Ferdinand Magellan a pornit în căutarea unui drum vestic spre Insulele Mirodeniilor, dar echipajul său a ajuns să facă înconjurul lumii.
Bogata tradiţie a navigaţiei a avut un impact dramatic asupra vieţii noastre de astăzi. Acest serial cartografiază influenţa puternică a cinci voiaje uimitoare. Exploratorul şi inginerul Paul Rose recreează aventuri maritime legendare pentru a investiga cum au influenţat direct descoperirile făcute în timpul acestora toate aspectele lumii moderne în care trăim. De la remarcabilul voiaj de opt ani încărcat de dispute care a adus cauciucul, scorţişoara şi sistemul metric în Europa, la „micşorarea globală” generată de umila busolă magnetică, dragostea autentică a lui Paul Rose pentru ştiinţă şi aventură şi darul povestirii aduc aceste poveşti pasionante la viaţă.
 
19:00 Komeda: Muzica unei vieţi
Acest documentar prezintă viaţa şi cariera lui Krzysztof Komeda (1931-1969), compozitor de muzică de film şi jazzist polonez care a colaborat îndeaproape cu Roman Polanski şi Andrzej Wajda.
Krzysztof Komeda (1931-1969) a fost un celebru pianist de jazz şi compozitor de muzică de film polonez. Colaborând îndeaproape cu Roman Polanski şi Andrzej Wajda, Komeda a reuşit să-şi scrie propriul capitol în istoria muzicii de film. Ca muzician de jazz, el a devenit celebru în Polonia. Ca şi compozitor de muzică de film, a intrat în Panteonul muzical hollywoodian. Dar acolo, cariera sa s-a întrerupt brusc.
 
20:00 Imperiul mărilor
Dezvăluim cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării.
n acest episod relevăm o Marină aflată la apogeul puterii, care se scaldă în lumina geniului lui Horatio Nelson, dar facem şi cronica decăderii ei până la umilinţa suferită în Iutlanda în 1916.
Timp de patru secole, Marina a făcut din Marea Britanie cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Dar impactul ei trece dincolo de bătăliile de pe mări. Aceasta este povestea felului cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării. La apogeul său, ea devenise forţa motrice din spatele răspândirii unui sistem de comerţ şi de valori care va schimba lumea pentru totdeauna. Şi apoi, toate acestea s-au pierdut…Istoricul pasionat şi navigatorul Dan Snow ne spune povestea epică a istoriei Marii Britanii prin prisma celei mai măreţe instituţii a acesteia. Călătorind peste oceane şi în jurul lumii, el reinsuflă romantismul în trecutul marinăresc al Marii Britanii, descoperind fascinante viniete de curaj şi îndrăzneală şi poveşti umane ascunse în spatele dioramelor bătăliilor.
 
21:00 Animale care au făcut istorie
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Calul a influenţat decisiv istoria Lumii Noi. Absent de pe continentul american timp de peste 10.000 de ani, calul a fost reintrodus de conchistadorii spanioli, care s-au folosit de remarcabilele sale calităţi pentru a cuceri popoarele indigene. Vom urmări drumul cailor din America de Sud în America de Nord, dezvăluind cum caii scăpaţi s-au sălbăticit şi apoi au fost re-domesticiţi de triburile locale, transformându-le ireversibil acestora stilul de viaţă. În final, aruncăm o privire asupra felului cum forţa cailor a contribuit la expansiunea coloniştilor europeni în America de Nord, conducând la naşterea celei mai mari puteri de pe glob.
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru. De la umilul vierme de mătase, care a ajutat la ridicarea sau căderea unora dintre culturile antice, până la porumbeii care i-au atras pe exploratori într-unele dintre cele mai izolate regiuni din lume, animalele au asigurat succesul imperiilor economice şi, în cazul porumbeilor, au hotărât soarta războaielor. Acest serial prezintă modul cum au fost folosite şi povestea din spatele unora dintre cele mai mari succese obţinute cu ajutorul lor.
 
21:30 Prerafaeliţii: Revoluţionarii victorieni
Serialul examinează Frăţia Prerafaelită, gruparea care a adus notorietate artei britanice în secolul XIX.
Al doilea episod dezvăluie cum au transfigurat Prerafaeliţii peisagistica prin examinarea detaliată a naturii, cu zece ani înainte de Impresioniştii francezi.
Intrată sub lumina reflectoarelor în 1848, Frăţia Prerafaelită a şocat lumea printr-un nou tip de artă radicală. Acest serial explorează originile şi realizările grupului, examinează câteva dintre lucrările lor timpurii, critica ostilă cu care s-au confruntat şi secolele de dogme academice pe care picturile lor le-au răsturnat. Aflăm cum a revoluţionat Frăţia arta britanică, transfigurând peisagistica cu 10 ani înainte de Impresioniştii francezi şi cum au trecut de la avangardismul din primii lor ani la comercialism, creând tablouri menite să placă maselor. Astfel au câştigat bogăţie şi celebritate, devenind precursorii artiştilor comerciali moderni.
 
22:00 Războiul subteran
Urmărim căutarea unuia dintre ultimele adăposturi Aliate, aflat la peste 10 m sub pământ, în Belgia. Aici, într-un labirint de tuneluri, bătălii feroce au avut loc în timpul Primului Război Mondial.
n timpul Primului Război Mondial, un război feroce s-a purtat dedesubtul tranşeelor, într-un labirint de tuneluri şi adăposturi aflate la peste 10 metri sub pământ. Acest front secret a găzduit mii de soldaţi care au luptat cu duşmanul folosind cuţite, explozibili... sau chiar cu mâinile goale. „Războiul subteran” urmăreşte eforturile tehnologizate, fără precedent, de căutare a unuia dintre ultimele adăposturi Aliate, îngropat sub lanurile de porumb din Flandra, în Belgia. O echipă internaţională de arheologi şi istorici trebuie să găsească intrarea, să pompeze afară mii de litri de apă şi apoi să încerce să excaveze această relicvă a Marelui Război. Ei trebuie să descopere cât de mare este de fapt adăpostul şi ce rol a jucat acesta după bătălia de la Passchendaele.
 
23:00 Misterul unei civilizaţii dispărute
Povestea tribului Chachapoya, un trib din Anzi care a trăit din anii 800 e.n. până la jumătatea secolului XVI în pădurile amazoniene din Peru, unde a creat o cultură de războinici şi şamani.
n pădurile alpine din Peru, în vârf de munte, se ivesc din junglă zidurile de piatră ale unei misterioase fortăreţe. În interiorul acestor ziduri de 30 m sunt răspândite oasele unui popor dispărut, numit Chachapoya, „războinicii norilor”. Din anii 800 până la mijlocul secolului XVI, ei au trăit pe înălţimile andine şi au creat o cultură de şamani şi războinici, străbătând o reţea de drumuri comerciale între coasta Americii de Sud şi Amazon. Arheologii au descoperit sute de cimitire în întreaga aşezare care au dezvăluit incitante detalii despre identitatea tribului Chachapoya şi despre cum şi-a construit o fortăreaţă atât de impunătoare. Dar un mister rămâne neelucidat: de ce a dispărut brusc întreaga civilizaţie Chachapoya la mijlocului secolului XVI ?
 
00:00 Sinatra, o stea întunecată
Acest documentar dezvăluie legăturile lui Frank Sinatra cu Mafia şi încearcă să determine impactul acestor legături asupra carierei sale.
Curtat de preşedinţi şi adorat de milioane de femei, Frank Sinatra genera isterie pe oriunde mergea. Dar prietenii descriu că, aşa cum Frank putea dona milioane către organizaţiile de caritate sau putea să farmece femeile frumoase, tot atât de bine putea să devină violent într-o clipă sau să bea o sticlă întreagă de Jack Daniels pe noapte. Se spune că scena din Naşul în care Johnny Fontaine câştigă un rol important într-un film hollywoodian după ce producătorul se trezeşte cu capul calului său pur-sânge în pat este inspirată din viaţa lui Sinatra.
Frank Sinatra a fost un superstar care se învârtea în cercurile superioare ale politicii, dar şi ale crimei organizate. Interviuri cu membri ai familiei sale şi prieteni, inclusiv contemporani celebri de-ai săi, ni-l dezvăluie pe adevăratul Sinatra, un om plin de contradicţii. Aflaţi cum un democrat convins, acuzat în anii 1940 de cripto-comunism, va deveni ulterior un republican de frunte. Şi cum un om a cărui voce putea topi milioane de inimi avea legături dovedite cu Mafia, care au persistat pe durata întregii sale vieţi şi au devenit, în final, distructive. Primul showman care şi-a transformat cariera într-o afacere condusă de el şi pentru el, Sinatra a fost idolul şi mentorul unei generaţii.
 
01:00 Geniul designului
Acest program examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
Iată ce nu se predă la şcolile de arte: când naţiunile pornesc la război, designerii sunt în linia întâi, folosindu-şi talentul pentru a inventa moduri mai eficiente de a ucide. Examinăm al Doilea Război Mondial prin prisma maşinăriilor rivale de război proiectate şi construite în Germania, Marea Britanie, SUA şi URSS. Fiecare aruncă o lumină fascinantă asupra priorităţilor ideologice ale naţiunilor şi regimurilor care le-au produs. De la improvizaţia puştii semiautomate Sten, produsă în cantităţi uriaşe de fabricanţii britanici de jucării, până la eleganţa mortală a bombardierului din lemn Mosquito, descris drept "cea mai frumoasă mobilă făcută vreodată" - poveştile din spatele acestor produse relevă cum se modifică dramatic definiţiile "proiectării eficiente" când miza este supravieţuirea unei naţiuni.
Un documentar care urmează după seria „Geniul fotografiei”, acest serial examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
 
02:00 Voiaje ale descoperirilor
Acest documentar ne prezintă numele pionierilor mărilor şi evenimentele majore din istoria descoperirilor geografice.
Ferdinand Magellan a pornit în căutarea unui drum vestic spre Insulele Mirodeniilor, dar echipajul său a ajuns să facă înconjurul lumii.
Bogata tradiţie a navigaţiei a avut un impact dramatic asupra vieţii noastre de astăzi. Acest serial cartografiază influenţa puternică a cinci voiaje uimitoare. Exploratorul şi inginerul Paul Rose recreează aventuri maritime legendare pentru a investiga cum au influenţat direct descoperirile făcute în timpul acestora toate aspectele lumii moderne în care trăim. De la remarcabilul voiaj de opt ani încărcat de dispute care a adus cauciucul, scorţişoara şi sistemul metric în Europa, la „micşorarea globală” generată de umila busolă magnetică, dragostea autentică a lui Paul Rose pentru ştiinţă şi aventură şi darul povestirii aduc aceste poveşti pasionante la viaţă.
 
03:00 Komeda: Muzica unei vieţi
Acest documentar prezintă viaţa şi cariera lui Krzysztof Komeda (1931-1969), compozitor de muzică de film şi jazzist polonez care a colaborat îndeaproape cu Roman Polanski şi Andrzej Wajda.
Krzysztof Komeda (1931-1969) a fost un celebru pianist de jazz şi compozitor de muzică de film polonez. Colaborând îndeaproape cu Roman Polanski şi Andrzej Wajda, Komeda a reuşit să-şi scrie propriul capitol în istoria muzicii de film. Ca muzician de jazz, el a devenit celebru în Polonia. Ca şi compozitor de muzică de film, a intrat în Panteonul muzical hollywoodian. Dar acolo, cariera sa s-a întrerupt brusc.
 
04:00 Imperiul mărilor
Dezvăluim cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării.
n acest episod relevăm o Marină aflată la apogeul puterii, care se scaldă în lumina geniului lui Horatio Nelson, dar facem şi cronica decăderii ei până la umilinţa suferită în Iutlanda în 1916.
Timp de patru secole, Marina a făcut din Marea Britanie cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Dar impactul ei trece dincolo de bătăliile de pe mări. Aceasta este povestea felului cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării. La apogeul său, ea devenise forţa motrice din spatele răspândirii unui sistem de comerţ şi de valori care va schimba lumea pentru totdeauna. Şi apoi, toate acestea s-au pierdut…Istoricul pasionat şi navigatorul Dan Snow ne spune povestea epică a istoriei Marii Britanii prin prisma celei mai măreţe instituţii a acesteia. Călătorind peste oceane şi în jurul lumii, el reinsuflă romantismul în trecutul marinăresc al Marii Britanii, descoperind fascinante viniete de curaj şi îndrăzneală şi poveşti umane ascunse în spatele dioramelor bătăliilor.
 
05:00 Animale care au făcut istorie
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Calul a influenţat decisiv istoria Lumii Noi. Absent de pe continentul american timp de peste 10.000 de ani, calul a fost reintrodus de conchistadorii spanioli, care s-au folosit de remarcabilele sale calităţi pentru a cuceri popoarele indigene. Vom urmări drumul cailor din America de Sud în America de Nord, dezvăluind cum caii scăpaţi s-au sălbăticit şi apoi au fost re-domesticiţi de triburile locale, transformându-le ireversibil acestora stilul de viaţă. În final, aruncăm o privire asupra felului cum forţa cailor a contribuit la expansiunea coloniştilor europeni în America de Nord, conducând la naşterea celei mai mari puteri de pe glob.
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru. De la umilul vierme de mătase, care a ajutat la ridicarea sau căderea unora dintre culturile antice, până la porumbeii care i-au atras pe exploratori într-unele dintre cele mai izolate regiuni din lume, animalele au asigurat succesul imperiilor economice şi, în cazul porumbeilor, au hotărât soarta războaielor. Acest serial prezintă modul cum au fost folosite şi povestea din spatele unora dintre cele mai mari succese obţinute cu ajutorul lor.
 
05:30 Prerafaeliţii: Revoluţionarii victorieni
Serialul examinează Frăţia Prerafaelită, gruparea care a adus notorietate artei britanice în secolul XIX.
Al doilea episod dezvăluie cum au transfigurat Prerafaeliţii peisagistica prin examinarea detaliată a naturii, cu zece ani înainte de Impresioniştii francezi.
Intrată sub lumina reflectoarelor în 1848, Frăţia Prerafaelită a şocat lumea printr-un nou tip de artă radicală. Acest serial explorează originile şi realizările grupului, examinează câteva dintre lucrările lor timpurii, critica ostilă cu care s-au confruntat şi secolele de dogme academice pe care picturile lor le-au răsturnat. Aflăm cum a revoluţionat Frăţia arta britanică, transfigurând peisagistica cu 10 ani înainte de Impresioniştii francezi şi cum au trecut de la avangardismul din primii lor ani la comercialism, creând tablouri menite să placă maselor. Astfel au câştigat bogăţie şi celebritate, devenind precursorii artiştilor comerciali moderni.
 
06:00 Războiul subteran
Urmărim căutarea unuia dintre ultimele adăposturi Aliate, aflat la peste 10 m sub pământ, în Belgia. Aici, într-un labirint de tuneluri, bătălii feroce au avut loc în timpul Primului Război Mondial.
n timpul Primului Război Mondial, un război feroce s-a purtat dedesubtul tranşeelor, într-un labirint de tuneluri şi adăposturi aflate la peste 10 metri sub pământ. Acest front secret a găzduit mii de soldaţi care au luptat cu duşmanul folosind cuţite, explozibili... sau chiar cu mâinile goale. „Războiul subteran” urmăreşte eforturile tehnologizate, fără precedent, de căutare a unuia dintre ultimele adăposturi Aliate, îngropat sub lanurile de porumb din Flandra, în Belgia. O echipă internaţională de arheologi şi istorici trebuie să găsească intrarea, să pompeze afară mii de litri de apă şi apoi să încerce să excaveze această relicvă a Marelui Război. Ei trebuie să descopere cât de mare este de fapt adăpostul şi ce rol a jucat acesta după bătălia de la Passchend

Vizualizări: 45

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor